EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ως τις 20 Οκτωβρίου οι αλλαγές διοικήσεων σε ΔΕΚΟ του υπ. Μεταφορών

 
Το αργότερο ως τις 20 Οκτωβρίου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα έχει προχωρήσει σε αλλαγές στις διοικήσεις εποπτευομένων ΔΕΚΟ.
Αυτό αποκάλυψε, σε ερώτηση του metaforespress.gr, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «κάποιοι θα μείνουν». Ωστόσο, o υπουργός Μεταφορών δεν θέλησε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες, σημειώνοντας με νόημα ότι η κυβέρνηση είναι τριτο – κομματική.
Στο μέτωπο των κρατικών ενισχύσεων σε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη σχετική έρευνα που διεξάγει η ΕΕ, τα μηνύματα είναι θετικά και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Προς οριστική επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς μαθητών με λεωφορεία

 
Σχέδιο νόμου κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών για την επίλυση του προβλήματος με τη μεταφορά των μαθητών.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Μεταφοράς Μαθητών, για το σχολικό έτος 2012-2013, μεταφορά αρμοδιότητας στις περιφέρειες και άλλες διατάξεις», μεταφέρεται οριστικά η αρμοδιότητα από τους δήμους στις περιφέρειες.
Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, καταβάλλονται 14 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες της χώρας και τρία εκατ. ευρώ στους δήμους για την αποπληρωμή οφειλών προς τους μεταφορείς, ενώ η επόμενη καταβολή οφειλομένων έχει προγραμματιστεί για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Τα αποτελέσματα των εκλογών


Τα αποτελέσματα των εκλογών:

ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ   288   5 εδρες

ΕΝ ΑΝ                                  96    2 εδρες

ΣΑΚ                                      85    2 εδρες

ΔΑΣ                                       71    1 εδρα

ΔΑΚΕ                                    62    1 εδρα  

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ                   60    -------

Νεαρός πήδηξε στις ράγες του Μετρό για να διαφύγει τη σύλληψη


Αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο μέτρο του Συντάγματος, όταν ένας νεαρός άνδρας έγινε αντιληπτός από τους επιβάτες του συρμού την ώρα που επιχειρούσε να ληστέψει κάποιους από τους ανυποψίαστους επιβαίνοντες.

Μόλις συνειδητοποίησαν τι συμβαίνει άρχισαν να τον κυνηγούν και εκείνος πήδηξε στις γραμμές του μετρό και άρχισε να τρέχει με κατεύθυνση προς την Ακρόπολη, προκειμένου να διαφύγει.

Τελικά ο άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία και το περιστατικό έληξε ομαλά.

Reuters: Ο κ. Προβόπουλος έλαβε αποζημίωση ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ όταν εγκατέλειψε τη θέση του αντιπροέδρου της Τράπεζας Πειραιώς

 
Σε μια αποκάλυψη για την τεράστια αποζημίωση που έλαβε ο Γιώργος Προβόπουλος όταν «άφησε» την τράπεζα Πειραιώς, προχωρά με σημερινό του δημοσίευμα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Προβόπουλος έλαβε αποζημίωση ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ όταν εγκατέλειψε τη θέση του αντιπροέδρου της Τράπεζας Πειραιώς- «μίας μεγάλης τράπεζας που τώρα ρυθμίζει» από τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας-, προκειμένου να αναδειχθεί σε μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το 2008.

Στην ουσία, τα χρήματα αυτά δεν ήταν αποζημίωση, αλλά επιβράβευση της ανέλιξης τους κου Προβόπουλου στην υψηλή θέση στην τραπεζική κλίμακα σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο, αναφέρει το πρακτορείο, που στη συνέχεια διευκρινίζει ότι λόγω φόρων το ποσό της επιβράβευσης έπεσε στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει, αναφέροντας πως ο κ. Προβόπουλος, «ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει παίξει ρόλο- κλειδί στην ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, το οποίο έλαβε δισεκατομμύρια ευρώ σε ρευστότητα από την ΕΚΤ και περιμένει να λάβει ακόμα 50 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων από το νέο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ».

Ωστόσο, προσθέτει το πρακτορείο, πως η «Τράπεζα της Ελλάδος έχει επίσης δεχθεί κριτική για την πρόσφατη διάσωση της κρατικής Αγροτικής Τράπεζας, την οποία Έλληνες βουλευτές της αριστεράς την χαρακτήρισαν ως “ληστεία του αιώνα”. Σύμφωνα με τη συμφωνία διάσωσης, οι αρχές αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα μη εξυπηρετούμενα κεφάλαια της ΑΤΕ σε μία “κακή τράπεζα” και τα υπόλοιπα (σ.σ. υγιή) στην Τράπεχα Πειραιώς».

ΔΝΤ: Μας σπρώχνει ολοταχώς προς τη Β’ Εθνική της Ευρώπης

 
Το παραδέχονται όλοι, αλλά στρουθοκαμηλίζουν. Η ελληνική οικονομία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το 2012 η ύφεση θα φτάσει στο 6% και το 2013 στο 4% (η ανεργία στο 25,4%), ενώ ανάπτυξη θα δει η Ελλάδα το…2016 (η χώρα βρίσκεται σε ύφεση από τα τέλη του 2008)!
Αν οι μισθοί υποστούν νέα καθίζηση, προς πάσα χρήση υπογραμμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι στα 511 ευρώ, στη Σλοβακία 327 ευρώ, στη Ρουμανία 162 ευρώ και στη Βουλγαρία 138 ευρώ.

Το χαράτσι της ΔΕΗ φεύγει, ο ενιαίος φόρος για κάθε ακίνητο έρχεται

 
Στη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου ακινήτων αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Στόχος είναι ο φόρος ακίνητης περιουσίας, το ενιαίο τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων και οι άλλοι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται σήμερα στα ακίνητα, να αντικατασταθούν από έναν ενιαίο φόρο στην ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου.
Η επεξεργασία του έχει ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών και για τον σκοπό αυτό χθές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπου εξετάστηκαν τα σενάρια για την εφαρμογή του φόρου.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ο νέος φόρος να εφαρμοστεί από το 2013 και να αφορά όλα τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος, αφού θεσπιστεί αφορολόγητο όριο, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η πρώτη κατοικία.

4.000 καταστήματα έκλεισαν, 30.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από την εστίαση

 
Το αίτημά του για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 9%, επαναλαμβάνει ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), περιγράφοντας τις συνέπειες της αύξησης του συντελεστή ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της.
Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου, η απώλεια τζίρου έχει ξεπεράσει το 40%, 4.000 καταστήματα έκλεισαν και χάθηκαν 30.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η φοροδιαφυγή εκτινάχθηκε στα ύψη και κυριάρχησε η ανασφάλιστη εργασία, ενώ τα έσοδα του κράτους από ΦΠΑ και εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν σημαντικά.
Υπενθυμίζοντας και τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προεκλογικά, για μείωση του συντελεστή στο 9%, ο ΣΕΠΟΑ σημειώνει ότι αρμόδια στελέχη και από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν δημοσίως αναγνωρίσει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν λάθος.
«Το καλοκαίρι που πέρασε, έδειξε τα πρώτα σημάδια της δραματικής πτώσης στον τουρισμό μας. Το επόμενο θα είναι ακόμα χειρότερο», προειδοποιεί ο ΣΕΠΟΑ, επισημαίνοντας πως στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όλες οι τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες, με παρόμοια ή αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα, συνεχίζουν να έχουν ΦΠΑ από 5,5% έως 10%.

Θέλεις κατάστημα στο Μετρό; Από 1.671 - 4.280 ευρώ το μηνιαίο μίσθωμα

 
Σε μία προσπάθεια να ενισχυθούν τα δευτερογενή της έσοδα, n εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑ.ΣΥ.) προχωρά στην εκμίσθωση τεσσάρων καταστημάτων στους σταθμούς του μετρό "Άγιος Αντώνιος" και "Δουκίσσης Πλακεντίας", για διάστημα 4 ετών.
Αναλυτικότερα, ο διαγωνισμός αφορά σε τρία καταστήματα στον "Αγ. Αντώνιο" και ένα στον σταθμό "Δ. Πλακεντίας", ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών έχει οριστεί η 31η Οκτωβρίου 2012.
Μισθωτής (ή μισθωτές) θα ανακηρυχθεί εκείνος που θα υποβάλει την υψηλότερη οικονομική προσφορά για το συγκεκριμένο κατάστημα, n οποία δεν θα είναι κάτω από το μίσθωμα εκκίνησης του πρώτου έτους.
Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, θα εκμισθωθούν τα εξής καταστήματα:
-Κατάστημα No 3 στον σταθμό "Άγιος Αντώνιος", 22,30 τ.μ. με ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 1.784 ευρώ.
-Κατάστημα No 15 στον σταθμό " Άγιος Αντώνιος", 112 τ.μ., με ελάχιστο μηνιαίο μίσθούμα 3.360 ευρώ.
-Κατάστημα No 16 στον σταθμό "Άγιος Αντώνιος", 55,70 τ.μ., με ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 1.671 ευρώ.
-Κατάστημα No 13, 14 στον σταθμό "Δ. Πλακεντίας", 53,50 τ.μ. με ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 4.280 ευρώ.
Με την υποβολή της προσφοράς απαραίτητη είναι n κατάθεση εγγυητικής επιστολής συμμετοχής στον διαγωνισμό για κάθε κατάστημα ξεχωριστά, το ύψος της οποίας να είναι ίσο με το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα, ενώ με την υπογραφή της σύμβασης ο μισθωτής υποχρεούται να καταθέσει στη ΣΤΑΣΥ μετρητοίς, ως εγγύηση, ποσό ίσο με τρία μηνιαία μισθώματα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν προσφορά για τη μίσθωση όλων των καταστημάτων ή για μέρος του συνόλου αυτών.

Γενική απεργία στις 18 Οκτωβρίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

 
To Εθνικό Συνδικαλιστικό Συμβούλιο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, σε συνεδρίαση του σήμερα Τετάρτη 10/10/2012, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Απεργίας για την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου (ημέρα συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Aρεως.
«Οι δράσεις και οι αγώνες των συνδικάτων θα συνεχιστούν και θα ενταθούν με κάθε τρόπο και μέσο, εφόσον η Κυβέρνηση και η Τρόικα επιμείνουν στην κατάθεση και ψήφιση των βάρβαρων αυτών μέτρων ισοπέδωσης κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος των εργαζομένων.
Η επιμονή και η δογματική εμμονή σε αυτή τη σκληρή Νεοφιλελεύθερη πολιτική από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών σπέρνει φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία και διευρύνει τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης. Στοχεύει κυρίως στην υποταγή των εργαζομένων και των Λαών στους τραπεζίτες και στα ισχυρά οικονομικά κέντρα και γι΄αυτό συναντά την καθολική αντίδραση των πολιτών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πρόστιμα στα σύγχρονα «δουλεμπόρια» τις εισπρακτικές εταιρείες

 
Πρόστιμα συνολικού ύψους 390.000 ευρώ επέβαλε το Τμήμα Μητρώου Εταιρειών Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, για παραβάσεις του νόμου 3758/2009 περί εταιρειών ενημέρωσης ληξιπρόθεσμων οφειλών, γνωστές ως εισπρακτικές.
Συγκεκριμένα, έπειτα από έρευνα καταγγελιών καταναλωτών, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε έξι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, έναν δανειστή και μία εταιρεία μη εγγεγραμμένη στο Μητρώο των Εταιρειών Ενημέρωσης.
Αναλυτικότερα επιβλήθηκαν:
-στην εταιρεία ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, για ανάθεση ενημέρωσης σε εταιρεία που δεν είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο (άρθρο 4 παρ. 2 και άρθρο 9 παρ. 3 του ν. 3758/2009), συνολικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.
-στην εταιρεία CREDICOM CONSUMER FINANCE ΑΕ, για διενέργεια ενημέρωσης χωρίς να είναι εταιρεία του μητρώου (άρθρο 4 παρ. 2 και του άρθρο 9 παρ. 3 του ν. 3758/2009), συνολικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.
-στην εταιρεία FIRST CALL ΑΕ, για συχνότητα οχλήσεων πέραν της μίας ανά δεύτερη ημέρα (άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 3758/2009), για κλήση που αφορούσε μη ληξιπρόθεσμη οφειλή (άρθρο 4 παρ. 2 του ν. 3758/2009), για ενημέρωση οικείων (περίπτωση 9 του άρθρου 5 του 3758/2009), συνολικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 65.000 ευρώ.
-στην εταιρεία KLISIS SA, για συχνότητα οχλήσεων πέραν της μίας ανά δεύτερη ημέρα (άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 3758/2009) και για κλήση που αφορούσε μη ληξιπρόθεσμη οφειλή (άρθρο 4 παρ. 2 του ν. 3758/2009), συνολικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ.
-στην εταιρεία PRS HELLAS SA, για κλήση στο χώρο εργασίας, χωρίς να έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ο αριθμός ως μοναδικός (άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 3758/2009) και για άρνηση χορήγησης αναλυτικών στοιχείων για το ύψος και την προέλευση της ληξιπρόθεσμης οφειλής (άρθρο 6 παρ. 3 του ν. 3758/2009), συνολικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 35.000 ευρώ.
-Στην εταιρεία EOS MATRIX ΑΕ, για όχληση στο χώρο εργασίας, χωρίς να έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ο αριθμός ως μοναδικός (άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 3758/2009), χρηματικό πρόστιμο ύψους 25.000 ευρώ.
-Στην εταιρεία E-VALUE ΜΕΠΕ, για ενημέρωση πριν την πάροδο 10 ημερών από την ημερομηνία που κατέστη ληξιπρόθεσμη η οφειλή (άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 3758/2009), χρηματικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.
-Στην εταιρεία TELEPERFORMANCE DEBTORS INFORMATION SERVICES, για ενημέρωση πριν την πάροδο 10 ημερών από την ημερομηνία που κατέστη ληξιπρόθεσμη η οφειλή (άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 3758/2009), χρηματικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.
Η Επιθεώρηση Εργασίας μπορεί να κάνει καμιά βόλτα σε κεντρική οδό της Καλλιθέας, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας; Μπορεί να ρωτήσει τους εργαζομένους αν δέχτηκαν «οχλήσεις» να υπογράψουν ελαστικές συμβάσεις εργασίας, με καινούργιες συμβάσεις, χάνοντας αποζημιώσεις και λοιπά δικαιώματα;

Τρεις τράπεζες θα μείνουν στο τέλος του χρόνου


Πρωταγωνιστής στον δεύτερο γύρο της συνένωσης τραπεζών θα είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ η συγκέντρωση του κλάδου θα συμπεριλάβει και τις μικρές τράπεζες  

Μετά τον Νοέμβριο και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ αναμένεται ο νέος γύρος εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα. Πρωταγωνιστής αυτήν τη φορά θα είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ η συγκέντρωση του κλάδου θα συμπεριλάβει και τις μικρές τράπεζες.

Με την ευόδωση της συνεργασίας Εθνικής-Eurobank, στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη θα υπάρχουν τρία ισχυρά σχήματα. Οι όμιλοι της Εθνικής μαζί με τη Eurobank, της Alpha Bank που θα αποκτήσει την Εμπορική και της Πειραιώς που ήδη έχει εντάξει κάτω από την ομπρέλα της την Αγροτική, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται και η ανακοίνωση της Πειραιώς για την εξαγορά της Γενικής από τη Societe Generale.
Τραπεζικός χάρτης
Χρειάστηκαν λοιπόν μόλις 70 μέρες -από τις 28 Ιουλίου που ανακοινώθηκε η απόκτηση της «καλής» ΑΤΕ από την Πειραιώς, μέχρι την περασμένη Παρασκευή με το deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank- για να αλλάξει εκ βάθρων ο τραπεζικός χάρτης της χώρας και 7 τράπεζες να ενωθούν σε τρεις.
Στον δεύτερο γύρο της συγκέντρωσης πρωταγωνιστής θα είναι το ΤΤ, που η αγορά προεξοφλεί ότι θα ενταχθεί στο σχήμα της ΕΤΕ-Eurobank (καθώς θα κατέχει ποσοστό πάνω από 12% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), το οποίο, όπως επιμένουν κύκλοι καλά γνωρίζοντες, θα «σπάσει» σε καλή και κακή τράπεζα.
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι το ΤΤ είναι βασικός μέτοχος και στην Τράπεζα Αττικής με ποσοστό 22,43%. Οι άλλοι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με ποσοστό 19,28% και το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) με ποσοστό 43%.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, το ΤΠΔ αναμένεται να χωριστεί στα δύο και το τραπεζικό κομμάτι θα το αποκτήσει ένας εκ των τριών ομίλων που προαναφέραμε.
Και επόμενο είναι στον χορό των εξαγορών να εμπλακεί σύντομα και η Attica Bank, η οποία καταβάλλει προσπάθεια να διατηρηθεί αυτόνομη, όπως και οι τράπεζες Proton, ProBank, FBB και Millennium.
H ETE ανακοίνωσε ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της για τη δημόσια πρόταση εξαγοράς της Eurobank ορίστηκε την 30ή Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι. Σε περίπτωση μη απαρτίας η πρώτη επαναληπτική θα διεξαχθεί τη 12η Νοεμβρίου.

Eφη Καραγεώργου


Ερχονται συγχωνεύσεις σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια


Νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων δρομολογούνται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας  

Προς νέο γύρο συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων
φαίνεται πως προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, με έγγραφο που έστειλε σε όλους τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, ζητά να ενημερωθεί για τις προτάσεις τους σχετικά με τις μεταβολές σχολικές μονάδων, δηλαδή ίδρυση, συγχώνευση, υποβιβασμό και κατάργηση σχολείων.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι προτάσεις - εισηγήσεις των διευθυντών σχολικών μονάδων θα σταλούν στο ειδικό σύστημα καταγραφής (Survey) έως τις 19 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθεοδώρου ζητά από τους διευθυντές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων τα εξής:
- Να καταχωρίσουν στο Σύστημα Καταγραφής (Survey) τις προτάσεις-εισηγήσεις τους για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους. Για τον σκοπό αυτόν στο Σύστημα Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Survey) έχουν προστεθεί φόρμες προτάσεων - εισηγήσεων, ώστε η διαδικασία υποβολής τους να γίνει μόνο ηλεκτρονικά.
- Να ζητήσουν εγγράφως τη γνωμοδότηση των Δημοτικών Συμβουλίων επί των προτάσεων για κάθε είδους σχολική μεταβολή (ίδρυση, προαγωγή, συγχώνευση, υποβιβασμό, κατάργηση και μετατροπές). Αφού γνωμοδοτήσουν έγκαιρα τα δημοτικά συμβούλια, οι διευθυντές ΠΕ και ΔΕ θα συγκεντρώσουν τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων αρμοδιότητάς τους και θα τις διαβιβάσουν μέχρι 09/11/2012 στο υπουργείο Παιδείας και στις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις.
Μαζί με τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα πρέπει να αποσταλούν βεβαιώσεις ανάληψης δαπάνης για τις λειτουργικές ανάγκες των προτεινόμενων προς ίδρυση σχολείων και βεβαιώσεις ανάληψης δαπάνης για τη μεταφορά των μαθητών για τα προτεινόμενα προς συγχώνευση και κατάργηση σχολεία που θα εκδώσουν οι οικονομικές υπηρεσίες των οικείων δήμων.
 Εισήγηση
Οι περιφερειακοί διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από την πλευρά τους, θα υποβάλουν την εισήγησή τους στην ειδική φόρμα του Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Survey) μέχρι 16/11/2012.

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας, για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων θα ληφθεί υπόψη ο αριθμός των μαθητών, η ορθότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, η χιλιομετρική απόσταση που θα διανύουν οι μεταφερόμενοι μαθητές και οι κτιριακές υποδομές.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, «είναι η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η εφαρμογή όλων των καινοτόμων παιδαγωγικών προγραμμάτων σε άρτιες, εξοπλισμένες και επαρκώς επανδρωμένες σχολικές μονάδες».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Από 1,35 έως 1,40 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης



 


Ωστόσο, οι Ομοσπονδίες Βενζινοπωλών και Πρατηριούχων, που έκαναν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να μην αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, απειλούν να μην διακινήσουν πετρέλαιο θέρμανσης από την προσεχή εβδομάδα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και φορολογικά - τελωνειακά ζητήματα. Περιλαμβάνουν, επίσης, την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων με στόχο να περιοριστεί το λαθρεμπόριο. Οι εκπρόσωποι του κλάδου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση την Παρασκευή.


Η τιμή του πετρελαίου είναι έως 40% ακριβότερη σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα (το Μάιο οπότε σταμάτησε η διάθεσή του η μέση τιμή ήταν 1,04 λεπτά το λίτρο ενώ στη διάρκεια της προηγούμενης χειμερινής περιόδου είχε πέσει κάτω και από το 1 ευρώ) και οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι παραγγελίες πετρελαίου εφέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Είτε γιατί οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (τζάκια, κλιματιστικά, κλπ.) είτε επειδή σε πολλές πολυκατοικίες έχει ληφθεί απόφαση να μη γίνει χρήση της κεντρικής θέρμανσης.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για να γίνει η εξίσωση των φόρων (μέτρο που θα περιορίσει το λαθρεμπόριο στην αγορά καυσίμων με τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί για κίνησης) ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που ήταν πέρυσι, στα 330 ευρώ, ενώ στο ντίζελ κίνησης θα μειωθεί αντίστοιχα από 412 σε 330 ευρώ. Αν συνυπολογίσει κανείς και τον ΦΠΑ, που επιβαρύνει και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, προκύπτει ότι με τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί μεταξύ 1,35 και 1,4 ευρώ ενώ το ντίζελ κίνησης πέφτει από το 1,57 που είναι σήμερα η μέση τιμή στο 1,47.

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ 1,35 και 1,40 ευρώ, με αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τον όγκο της παραγγελίας (οι μικρές ποσότητες επιβαρύνονται με επιπλέον χρεώσεις), την παράδοση σε απομακρυσμένες περιοχές, κλπ. Οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι με τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής, απειλούνται με κλείσιμο 2.000 πρατήρια καυσίμων.

Για την επίσκεψη της Καγκελαρίου


Για την επίσκεψη της Καγκελαρίου

Κάθε άλλο παρά εύκολη, είναι η αποτίμηση των επισκέψεων των ξένων ηγετών στην Ελλάδα το τελευταίο διήμερο.
Η ολιγόωρη παραμονή της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα και η επίσκεψη, ακριβώς την επομένη μέρα, του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, πέρα από το συναγερμό εκείνων που είχαν την επιμέλεια για τη ασφάλειά τους άφησε ποικίλες εντυπώσεις.


Κατά βάση οι αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών είναι χωρισμένες σε δυο κυρίως στρατόπεδα. Σε εκείνους που μάλλον είναι οι περισσότεροι και πιστεύουν ότι, είμαστε θύματα εκβιασμών των ισχυρών Γερμανών, και σε εκείνους που θεωρούν ότι το θέμα είναι καθαρά οικονομικό, ότι υπάρχουν μόνον δανειστές και οφειλέτες και είμαστε υποχρεωμένοι να συμμαζέψουμε τα του οίκου μας. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία που πιστεύει σε ένα συνδυασμό των δυο.

Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα, αν περιορίστηκε σε ευχές και ελπίδες, όπως διαβάσαμε από τα ρεπορτάζ, ήταν μάλλον περιττή. Στην περίπτωση που υπήρξε μια ατζέντα συμφωνιών την οποία δεν τη γνωρίζουμε, είναι ακόμα χειρότερα. Αν το παιχνίδι της ανόρθωσης, της επανεκκίνησης της οικονομίας, δείχνει να έχει χαθεί, η Μέρκελ και το τρέχον Ράιχ έχουν μικρό τμήμα συμμετοχής. Η παρτίδα είχε στραβώσει από τις πρώτες μετεμφυλιακές κυβερνήσεις, από την πρώτη επίσκεψη καγκελάριου της Δυτικής (τότε) Γερμανίας, από την υπόθεση Μέρντεν, από το δάνειο των 200 εκατομμυρίων μάρκων, που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στην Ελλάδα, από το θάψιμο της υπόθεσης των πολεμικών αποζημιώσεων, από το χρηματισμό και τη διαφθορά δημοσίων προσώπων και διαχειριστών, ένθεν και εντεύθεν.
Είχε χαθεί από τότε που η Ελλάδα ευρισκόμενη στην ομάδα των κρατών που κέρδισε το δεύτερο μεγάλο πόλεμο του 20ού αιώνα, αναγκαζόταν να στέλνει τον ανθό της κοινωνίας της, οικονομικούς πρόσφυγες να βοηθήσουν σε αυτό που ορίστηκε αργότερα σαν Γερμανικό οικονομικό θαύμα.
Το γερμανικό περιοδικό Focus, κυκλοφόρησε με άρθρο που δημοσιεύτηκε και στην ελληνική γλώσσα και όπως σχολιάστηκε στο ethnos.gr
«διαπνέεται από ένα συνδυασμό θαυμασμού (τουριστικής φύσεως) για την Ελλάδα και πατερναλιστικών τόνων, με αιχμές για τη φοροδιαφυγή και το αντιπαραγωγικό κράτος. «Δε μπορώ να φανταστώ, ότι στη πλειοψηφία σας πιστεύεται ότι για την τωρινή κατάντια της χώρας σας ευθύνεται η Γερμανίδα ομοσπονδιακή Καγκελάριος», επισημαίνει, στην πλέον δηκτική της αναφορά, η συντάκτης του κειμένου.
Με τίτλο: «Η Άνγελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας», παραθέτει εικόνες από τις χθεσινές διαμαρτυρίες και ολοκληρώνει με χρηστομάθειες του τύπου:
«Δεν είναι το ζητούμενο να δίνει ο μεγάλος στον μικρό εντολές. Δεν πρόκειται για υπαγόρευση κακίας. Το θέμα είναι να εξασφαλιστεί η επιβίωση της πανέμορφης σας χώρας. Να δυναμώσει πάλι η Ευρώπη και να συνεχίζει να ακούγεται η κοινή ήπειρος μας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό»
Εκτιμώ ότι άστοχα το περιοδικό ομιλεί περί μίσους. Θυμός, οργή, αίσθημα αδικίας ναι. Μίσος όχι.
Προς επίρρωση της παραπάνω φράσης παρατίθεται η μαρτυρία του Γερμανού Ερχαρτ Κέσνερ (Erhart Kästner), συγγραφέα και βιβλιοθηκονόμου.
«Το 1952 πήγα για πρώτη φορά μετά το πόλεμο, στην Αθήνα. Η Γερμανική πρεσβεία, όταν άκουσε πως είχα πρόθεση να πάω στη Κρήτη, μου συνέστησε, επειδή ήταν πολύ νωρίς ακόμα και οι πληγές από τη γερμανική κατοχή ανεπούλωτες, να λέω πως είμαι Ελβετός. Αλλά εγώ τους ήξερα τους Κρήτες. Από την πρώτη στιγμή είπα πως ήμουν Γερμανός και όχι μόνο δεν κακόπαθα, αλλά ξανάζησα παντού όπου πέρασα τη θρυλική κρητική φιλοξενία.
Ένα σούρουπο, καθώς ο ήλιος βασίλευε, πλησίασα το γερμανικό νεκροταφείο, έρημο με μόνο σύντροφο τις τελευταίες ηλιαχτίδες. Έκανα όμως λάθος….
Υπήρχε εκεί και μια ζωντανή ψυχή, ήταν μια μαυροφορεμένη γυναίκα. Με μεγάλη μου έκπληξη την είδα ν' ανάβει κεριά στους τάφους των Γερμανών νεκρών του πολέμου και να πηγαίνει μεθοδικά από μνήμα σε μνήμα. Την πλησίασα και τη ρώτησα»

- «Είστε από εδώ»;
- «Μάλιστα».
- «Και τότε γιατί το κάνετε αυτό; Οι άνθρωποι αυτοί σκότωσαν τους Κρητικούς».
- «Παιδί μου, από τη προφορά σου φαίνεσαι ξένος και δεν θα γνωρίζεις τι συνέβη εδώ στα 41 με 44. Ο άντρας μου σκοτώθηκε στη μάχη της Κρήτης κι έμεινα με το μονάκριβο γιο μου. Μου τον πήραν οι Γερμανοί όμηρο στα 1943 και πέθανε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, στο Σαξενχάουζεν. Δεν ξέρω πού είναι θαμμένο το παιδί μου. Ξέρω όμως πως όλα τούτα ήταν τα παιδιά μιας κάποιας μάνας, σαν κι εμένα. Και ανάβω στη μνήμη τους, επειδή οι μάνες τους δεν μπορούν να 'ρθουν εδώ κάτω. Σίγουρα μια άλλη μάνα θα ανάβει το καντήλι στη μνήμη του δικού μου γιου».


«Η απάντηση αυτή, μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί», σχολίασε ο Κέστνερ που καθώς απέφυγε την κόλαση του ανατολικού μετώπου και βρέθηκε στην Ελλάδα ως ένα απλό στέλεχος της Αεροπορίας, περιηγήθηκε στα νησιά, στην ηπειρωτική χώρα, «χάθηκε» στο Άγιο Όρος. Έψαξε τη λύτρωσή του στην μεταπολεμική Ελλάδα και πέθανε, στα 70 του, στις 3 Φεβρουαρίου του '74 στο Staufen im Breisgau, στο νοτιοδυτικότερο άκρο της πατρίδας του.
Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα από την πρώτη μεταπολεμική επίσκεψη του Κέστνερ, έφθασε, στις 10 Μαρτίου του 1954, στην Ελλάδα ο Καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ. Πέρα από ό,τι προέβλεπε το πρωτόκολλο, δηλαδή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπάγο, κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, παράθεση γεύματος προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ελλάδας έκαμε και αρκετά άλλα. Περπάτησε στην Ακρόπολη, βρέθηκε στο Ναύπλιο, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και τους αρχαιολογικούς χώρους της Τίρυνθας, των Μυκηνών και της Ολυμπίας, ενώ ανέβηκε και επί πώλου όνου καθήμενος τα σκαλοπάτια από τον Αθηνιό ως τα Φυρά.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, η χθεσινή επίσκεψη της Μέρκελ είχε πολλά να ζηλέψει και οι Έλληνες, ως συνήθως τους τελευταίους μήνες, πολλά να νοσταλγήσουν από το παρελθόν.

ΠΗΓΗ

Δύο νεκροί μετά από «τρελή» πορεία ΙΧ


Δύο νεκροί μετά από «τρελή» πορεία ΙΧ

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε 34χρονος ξέφυγε της πορείας του και προσέκρουσε διαδοχικά σε κάδο απορριμμάτων, τοίχο σπιτιού και περίφραξης, παρασύροντας έναν 43χρονο πεζό.
Από την τρελή κούρσα του αυτοκινήτου τραυματίστηκαν θανάσιμα οι δύο άνδρες.

Όλοι μαζί ενωμένοι και αλληλέγγυοι


 

“Το Κίνημα 18 (www.kinima18.gr) αποτελεί μια προσπάθεια δικτύωσης όλων των πολιτών και των συλλογικοτήτων που δρουν ανά την Ελλάδα αντιστεκόμενοι στην νέα τάξη πραγμάτων από την οποία δεχόμαστε συνεχή, σφοδρή και πολυμέτωπη επίθεση.

Πήρε το όνομά του από την ημερομηνία 18 Αυγούστου του 2012 κατά την οποία ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά που κατέληξε στο ολοκαύτωμα της Χίου, συμβολικά, ως πρελούδιο της εξέγερσης, όπως και το 1822 που η Σφαγή και το ολοκαύτωμα του νησιού έδωσε ώθηση στον επαναστατικό αγώνα για ανεξαρτησία.

Σήμερα οι άξονες της επίθεσης που δεχόμαστε μπορούν να συνοψιστούν στους εξής:
1. Φτωχοποίηση και εξαθλίωση του πληθυσμού
2. Εκπόρνευση φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμικού κεφαλαίου με ταυτόχρονη εκμετάλλευση-ξεπούλημα των φυσικών πόρων της χώρας
3. Επέλαση του ρατσισμού και εκφασισμός της κοινωνίας.

Το Κίνημα 18 απευθύνεται στους πολίτες και τις συλλογικότητες που ήδη αντιστέκονται και πολεμούν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο όλα τα παραπάνω και προτείνει τη δικτύωση, τη γνωριμία, την αλληλεγγύη μεταξύ τους. Προτείνει επίσης τη δράση από κοινού, την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών αγώνα, την αλληλοφιλοξενία στους τόπους δράσης του καθενός για γνωριμία όλων με όλους και γενικώς την ανάπτυξη της μεταξύ μας ανθρώπινης, συντροφικής και συναγωνιστικής σχέσης.

Πιο συγκεκριμένα το Κίνημα 18 προτείνει:
1. Δημιουργία κοινών ακτιβιστικών δράσεων - Δημιουργία πλαισίου και προϋποθέσεων για ενίσχυση και υποστήριξη με κάθε τρόπο και μέσο των κατά τόπους δράσεων
2. Δημιουργία δικτύου υποστήριξης και άμεσης σε επέμβασης σε περίπτωση τοπικών συγκρούσεων με το καθεστώς – Δημιουργία πλαισίου και προϋποθέσεων για ταυτόχρονες διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις ή καταλήψεις σε πανελλήνια κλίμακα και ενίσχυση με ανθρώπινες δυνάμεις των υφιστάμενων επίθεση
3. Δημιουργία πανελλήνιου δικτύου νομικής διαχείρισης:Συντονισμός σε νομικό επίπεδο για όλα τα θέματα που αφορούν κάθε μορφής αντίστασης στο υπάρχον σύστημα, όπως: υποστήριξη τυχόν συλληφθέντων/μαζικές προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας, μαζικές αγωγές για άρνηση πληρωμής άδικων φόρων/χαρατσιών/χρεών, υποστήριξη σε απολυμένους/υπό απόλυση εργαζομένους, γενικότερα υποστήριξη του δικαιώματος της πολιτικής ανυπακοής με όποιον τρόπο κι αν εκφράζεται
4. Δημιουργία ομάδων περιφρούρησης γειτονιών ενάντια σε επιθέσεις φασιστών/νεοναζιστών
5. Διοργάνωση καραβανιού καλλιτεχνών και υποστηρικτών όλων των κατά τόπους δράσεων αντίστασης που θα γυρίσει την Ελλάδα.

Ήρθε πλέον ο καιρός να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε είναι να ενώσουμε όλοι οι αντιστεκόμενοι πολίτες τις δυνάμεις μας. Να δημιουργήσουμε τις ισχυρές εκείνες προϋποθέσεις ώστε κανένα άτομο και καμία ομάδα/συλλογικότητα να μην απομονωθεί από το υπάρχον σύστημα.

Για το λόγο αυτό καλούμε όλες τις συλλογικότητες/ομάδες/τοπικές δράσεις σε όποιον τομέα κι αν δραστηριοποιούνται ενάντια στην υπάρχουσα τάξη πραγμάτων να επικοινωνήσουν μαζί μας με σκοπό τη διοργάνωση πανελλήνιας συνάντησης ώστε να τεθούν οι πρώτες βάσεις που θα οδηγήσουν στη μεταξύ μας δικτύωση.

Το πρόβλημα του ενός να γίνει πρόβλημα όλων και ο τόπος του ενός να γίνει γνωστός και οικείος για όλους.

Ο αρχικός τρόπος με τον οποίον προτείνεται αυτή η σύζευξη είναι ο ορισμός ενός διαχειριστή από κάθε συλλογικότητα και κάθε τόπο στο σάιτ του Κινήματος 18 (www.kinima18.gr), ο οποίος θα το ενημερώνει ταυτόχρονα με το σάιτ της ομάδας του, έτσι ώστε να υπάρχουν σε έναν ιστότοπο όλες οι δράσεις και οι τρέχουσες εξελίξεις από κάθε μέτωπο συγκεντρωμένες και με ένα κλικ να μπορούν όλοι να ενημερώνονται για όλα.

Για εγγραφή μελών (πολιτών ή συλλογικοτήτων)/ορισμό διαχειριστών στο Κίνημα 18 ή οποιαδήποτε περεταίρω πληροφόρηση στείλτε μέηλ στο 18kinima@gmail.com

Κανείς δεν περισσεύει, όλοι μπορούμε με κάποιο τρόπο να βοηθήσουμε -όσο ασήμαντος κι αν μας φαίνεται- για να υπερασπισούμε την αξιοπρέπειά μας, τον τόπο μας, τα παιδιά μας, την ίδια μας τη Ζωή!”

πηγή: yiannismakridakis.gr