EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Έκτακτο : στάση εργασίας αύριο 9/10/2012


 

Έκτακτο : στάση εργασίας αύριο 9/10/2012 από ώρα 11:00 έως 16: 00

Μέτρα 25,6 δισ. χάθηκαν...στη μαύρη τρύπα της ύφεσης


 

Οπως «ο σκύλος κυνηγάει την ουρά του», έτσι και η δημοσιονομική πολιτική με τα κύματα μέτρων κυνηγάει την ύφεση που η ίδια προκαλεί.
Πρόκειται για «έναν φαύλο κύκλο δημοσιονομικής προσαρμογής -ύφεσης-μη επίτευξης των στόχων, στον οποίο έχει περιπέσει η ελληνική οικονομία», σύμφωνα με τη διατύπωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στην εισηγητική έκθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2013.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μέτρα 49 δισ. που ελήφθησαν την περίοδο 2010-2012 μόνο τα 23,344 δισ. «έπιασαν τόπο», μειώνοντας το έλλειμμα, ενώ τα υπόλοιπα 25,656 δισ. «χάθηκαν» στη μαύρη τρύπα της ύφεσης, της μείωσης των εισοδημάτων, της ασφυξίας της αγοράς, αλλά και της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι το πακέτο των 7,8 δισ. που προβλέπεται στον νέο προϋπολογισμό θα μειώσει τα δημόσια έσοδα κατά 2,367 δισ.
Επειδή «εξανεμίζονται» δισεκατομμύρια ευρώ από την «εκτιμώμενη» αλλά μη υλοποιούμενη απόδοση των μέτρων το έλλειμμα και το χρέος αναθεωρούνται προς τα πάνω και για να διορθωθεί η απόκλιση επιβάλλονται συμπληρωματικά μέτρα τα οποία πάλι δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα και λαμβάνονται νέα μέτρα και έτσι το «δημοσιονομικό γαϊτανάκι» συνεχίζεται.
Αποκαλυπτικά του αδιεξόδου είναι τα στοιχεία του προϋπολογισμού σύμφωνα με τα οποία το τρέχον έτος «χάθηκαν» φορολογικά έσοδα ύψους 5,487 δισ. ευρώ και, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «η μικρότερη σε σχέση με την αύξηση των συντελεστών αποδοτικότητα των φορολογικών εσόδων οφείλεται σε πολλούς λόγους όπως η ύφεση, η μείωση του εισοδήματος των φορολογούμενων, η φοροδιαφυγή, η περιορισμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων και ιδιωτών...».
«Παραλογισμός»
Το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και το επόμενο έτος και μάλιστα το υπό διαμόρφωση νέο πακέτο των 7,8 δισ. ευρώ, αντί να ενισχύσει τη δημοσιονομική προσαρμογή, θα προκαλέσει «ζημιά» στα έσοδα. Για πρώτη φορά ο «παραλογισμός» καταγράφεται ανάγλυφα στην εισηγητική έκθεση: τα νέα επώδυνα μέτρα από μόνα θα φέρουν αυτόματα απώλειες ύψους 2,367 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα.
Επισημαίνεται ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που αποτελεί το κριτήριο αξιολόγησης για την τρόικα, προβλέπεται να μειωθεί κατά 5,232 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2012, την ώρα που θα επιβληθούν μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ. Κι αυτό όχι μόνο, λόγω της ύφεσης που αναμένεται να κυμανθεί στο 3,8%, αλλά και εξαιτίας των πιέσεων σε ορισμένες κατηγορίες δαπανών οι οποίες θα επιβαρυνθούν. Για παράδειγμα για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης έχει προβλεφθεί κονδύλι 270 εκατ. ευρώ από 80 εκατ. ευρώ φέτος και για τις εγγυήσεις του Δημοσίου ποσό 291 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι ότι ο παραπάνω φαύλος κύκλος «φρενάρει» τη μείωση του ελλείμματος. Είναι ότι «φουσκώνει» το δημόσιο χρέος προκαλώντας ερωτήματα και αμφισβητήσεις για την επίτευξη του στόχου 120% του ΑΕΠ το 2020 που αποτελεί ύψος-κριτήριο για τη βιωσιμότητά του.
Παρά τις θυσίες των πολιτών, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί σε απόλυτα ποσά κατά 5,6 δισ. ευρώ το 2013, καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί στα 346,2 δισ. ευρώ από 340,6 δισ. ευρώ φέτος, ενώ λόγω της ύφεσης η αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη, αφού θα σκαρφαλώσει στο 179,3% έναντι 169,5%.
«Σκαρφαλώνοντας» σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζεται ότι το χρέος το 2009 ήταν 129,4% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα «σταγόνα στον ωκεανό» μοιάζει η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους από το πολύκροτο και πολυδιαφημιζόμενο «κούρεμα» των ομολόγων, αφού, όπως αποκαλύπτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η «καθαρή μείωση» του χρέους για φέτος ανέρχεται μόλις στα 15 δισ. ευρώ.
«Διότι ενώ μειώθηκε κατά 106 δισ. ευρώ από την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων, στη συνέχεια αυξήθηκε κατά 11 δισ. ευρώ από τις απώλειες των ΟΤΑ και ΟΚΑ, κατά 49 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατά 13,3 δισ. ευρώ από το δημοσιονομικό έλλειμμα, κατά 3,5 δισ. ευρώ από την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και για την κάλυψη των αναγκών του πρώτου τριμήνου του 2013» επισημαίνεται στο προσχέδιο.
Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν ότι οι ζημίες που υπέστησαν οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, φορείς του Δημοσίου (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.λπ.) και ιδιώτες ομολογιούχοι από το «κούρεμα» των ομολόγων ήταν δραματικά δυσανάλογες σε σχέση με το δημοσιονομικό όφελος.
Ζοφερές
Κατά τα άλλα, οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας το 2013 είναι ζοφερές, με μοναδική φωτεινή εξαίρεση την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Ειδικότερα η μάστιγα της ύφεσης θα συνεχισθεί και το επόμενο έτος να πλήττει συνολικά την οικονομία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 3,8% έναντι 6,5% φέτος και σε απόλυτα ποσά να γυρίζει στα επίπεδα του 2005 (υπάρχουν εκτιμήσεις όπως του ΚΕΠΕ για βαθύτερη ύφεση στο 4,5%).
Η ιδιωτική κατανάλωση θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 5,9% από 7,7%, η ανεργία θα εκτοξευτεί στο 24,7% από 23,5%, ενώ παράλληλα, προβλέπεται μείωση της απασχόλησης 3%.
Κι όλα αυτά, όταν σύμφωνα με το πρώτο μνημόνιο και τις εκτιμήσεις της τρόικας, το ελληνικό δημόσιο θα έβγαινε το 2013 στις αγορές για δανεισμό, φέτος θα αντιστρεφόταν η τάση και θα είχαμε μετά το δεύτερο εξάμηνο θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το τρέχον έτος θα έκλεινε με πρωτογενή πλεονάσματα και το δημόσιο χρέος θα είχε σταθεροποιηθεί.
Εσοδα
Το γαϊτανάκι των αναθεωρήσεων
Τον Φεβρουάριο του 2012 ούτε δύο μήνες μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή αναθεωρείται προς τα κάτω ο στόχος για τα έσοδα και διαγράφεται από τις προβλέψεις ποσό 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα για να καλυφθεί η τρύπα στα δημόσια ταμεία γίνονται έκτακτες περικοπές 2,2 δισ. στις δαπάνες.
Επτά μήνες αργότερα και ενώ η ύφεση ξεπερνούσε τις αρχικές εκτιμήσεις γίνεται επαναπροσδιορισμός του ύψους των εσόδων για το 2012 με τον πήχη να κατεβαίνει κατά 2,457 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια η νέα τρύπα στα έσοδα τρώει σχεδόν ολόκληρο το ποσό της εξοικονόμησης από τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
«Τα 2/3 της υστέρησης του συνόλου των εσόδων από έμμεσους και άμεσους φόρους αποδίδεται στην ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας» αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προσχεδίου.
Ομως στον φαύλο κύκλο της ύφεσης βυθίζονται και τα ασφαλιστικά ταμεία που χάνουν έσοδα από εισφορές λόγω της αυξανόμενης ανεργίας και που σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις το έλλειμμά τους διογκώνεται κατά 1,36 δισ. ευρώ σε σχέση με τους αρχικούς στόχους.
Kαι σαν να μην έφταναν όλα αυτά το 2013, εάν δεν λαμβάνονταν τα επώδυνα μέτρα τα έσοδα θα είχαν αύξηση κατά 2,367 δισ. ευρώ, αφού, σύμφωνα με τον πίνακα του προϋπολογισμού, χωρίς το πακέτο τα έσοδα θα ανέρχονταν το 2013 σε 49,109 δισ. ευρώ, ενώ με το πακέτο θα διαμορφωθούν στα 46,742 δισ. ευρώ.
  • 5,6 δισ. ευρώ θα αυξηθεί το χρέος
  • 3,8 % θα μειωθεί το ΑΕΠ
  • Φορολογία 5,4 δισ. λιγότερα από τα προβλεπόμενα είναι φέτος τα έσοδα
  • Ταμεία 1,35 δισ. μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο θα είναι το έλλειμμα, λόγω μειωμένων εισφορών
  • Ομόλογα 15 δισ. είναι τελικά η καθαρή μείωση του χρέους από το «κούρεμα» 106 δισ.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

O χάρτης των διαδηλώσεων σήμερα και αύριο

 
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα, στις 18.00 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Τα συνδικάτα, που διαμαρτύρονται κατά των προωθούμενων νέων οικονομικών μέτρων, ζητούν με κοινή τους ανακοίνωση να ανατραπεί «η πολιτική του μνημονίου, της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων και της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της διάλυσης της Υγείας της Παιδείας και του Κοινωνικού Κράτους».

Αύριο, με αφορμή και την επίσκεψη στην Αθήνα, της Γερμανίδας καγκελαρίου, 'Ανγκελας Μέρκελ, οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, έχουν εξαγγείλει παναττική 3ωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 15:00 και συλλαλητήριο στη μία μετά το μεσημέρι και πάλι στην πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Ομόνοια και τα μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έξω από τη γερμανική πρεσβεία. Επίσης, οι Αγανακτισμένοι Μοτοσυκλετιστές Ελλάδας οργανώνουν σήμερα την 46η Μοτοπορεία τους στον νομό Αττικής. Θα συγκεντρωθούν στις 16:30 στο παρκινγκ του Σ.Ε.Φ. (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) και θα αναχωρήσουν στις 17:00 προς το Σύνταγμα.

Κάλεσμα συμμετοχής στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σήμερα και αύριο στην πλατεία Συντάγματος, απευθύνει το Δίκτυο συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, με σημείο συνάντησης τη συμβολή Αμαλίας και Όθωνος στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Τη συμμετοχή τους στο αυριανό συλλαλητήριο ανακοίνωσαν και οι λιμενεργάτες οι οποίοι κήρυξαν και στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας. Η προσυγκέντρωση της Ενωσης λιμενεργατών θα γίνει αύριο Τρίτη στις 12:30 στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά.

Κινδυνεύουν με οριστικό κλείσιμο 216 «Μονάδες Ψυχικής Υγείας»


 

Οι υπεύθυνοι των Μονάδων οδηγούνται συνέχεια στα δικαστήρια, εξ αιτίας της αδυναμίας πληρωμών και η όλη κατάσταση οδηγεί τις «Μονάδες Ψυχικής Υγείας» -αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα αποασυλοποίησης των ασθενών, που τόσο επαινέθηκε και λειτούργησε για αρκετά χρόνια με επιτυχία, αρχικά με χρηματοδότηση από την ΕΕ και στη συνέχεια από τον προϋπολογισμό- να κινδυνεύει να «τιναχθεί στον αέρα»!
Οι συνέπειες για τους ασθενείς ήδη αρχίζουν να διαφαίνονται, καθώς απειλούνται να βρεθούν χωρίς την απαραίτητη φροντίδα, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα με την υγεία τους και δημιουργεί άμεσους κινδύνους ακόμα και για τη ζωή τους.
Η «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση», κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της κατάρρευσης και της ακύρωσης όλων των επιτευγμάτων της.
Αιτία, η εγκατάλειψη από την Πολιτεία των δομών, για την ψυχική υγεία, μέσα από τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης, σε ποσά ιδιαίτερα ανεπαρκή ακόμα και για τη στοιχειώδη λειτουργία, για έξοδα προσωπικού, ενοίκια, ρεύμα, νερό κλπ.
«Πέρα από το κοινωνικό και θεραπευτικό έγκλημα που θα συντελεστεί, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαιτήσει την επιστροφή των 1,4 δισεκατομμυρίων Ευρώ με τα οποία έχει χρηματοδοτήσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Δικτύου «ΑΡΓΩ» και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής δρ Μενέλαος Θεοδωρουλάκης.
Ειδικότερα, η εγκεκριμένη χρηματοδότηση των «Μονάδων Ψυχικής Υγείας», που λειτουργούν με ευθύνη 65 «Μη κυβερνητικών φορέων - Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου» είναι μειωμένη κατά 50% για το 2012 και συγκεκριμένα μόλις 45 εκατ. ευρώ, αντί των 90 εκατ. ευρώ που απαιτούνται (82 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος και 8 εκατ. ευρώ οφειλές του 2011).
Αντίστοιχες περικοπές αντιμετωπίζουν δυστυχώς και οι μονάδες που λειτουργούν με ευθύνη των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις προβλεπόμενες βάρδιες.
Σε ότι αφορά τα ΝΠΙΔ, εκτός όμως από τα 45 εκατ. ευρώ διαμορφούμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2012 στα ΝΠΙΔ χρωστάνε δεν έχουν καταβληθεί και 7 εκατ. ευρώ από νοσήλια του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή έχουμε μια συνολική υστέρηση πόρων της τάξης των 52 εκατ. ευρώ.
«Με αυτή την υστέρηση πόρων», λένε στο "ethnos.gr", οι εργαζόμενοι στις Μονάδες, “δεν έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε ούτε τα έξοδα μισθοδοσίας των 3.000 εργαζομένων, ούτε τις εισφορές προς το ΙΚΑ, ούτε βασικά λειτουργικά έξοδα για τις 216 μονάδες ψυχικής υγείας, ούτε τις δαπάνες διαβίωσης των 1.600 φιλοξενούμενων στις στεγαστικές δομές, αλλά ούτε να καλύψουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε 35.000 λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Αποτέλεσμα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλους και μια τραγική κοινωνική συγκυρία οι εξυπηρετούμενοι μας αλλά και οι πολίτες γενικότερα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καμία ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Τα ΝΠΙΔ υλοποιούν εδώ και 30 χρόνια σχεδόν ένα πολύ μεγάλο μέρος του προγράμματος “Ψυχαργώς” και έχουν αναλάβει ένα σημαντικό μέρος (περίπου το 35%) των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Λόγω της ιδιαίτερα περιορισμένης χρηματοδότησης, έχει υποβιβαστεί η ποιότητα ζωής των εξυπηρετούμενων μας (υπάρχει αδυναμία κάλυψης ακόμα και των αναγκών διατροφής τους). Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι των Μονάδων είναι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες, οι προμηθευτές και οι ιδιοκτήτες των κτιρίων 10 μήνες, ενώ οι Μονάδες κινδυνεύουν με διακοπή όλων των παροχών από τις ΔΕΚΟ.
Με τα δεδομένα αυτά είναι πλέον αδύνατο να καλύψουμε ακόμα και τις πιο βασικές ανάγκες λειτουργίας των Μονάδων, καθώς και τη διαβίωση των ενοίκων. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία τεράστιων λειτουργικών και θεραπευτικών ζητημάτων, και το σημαντικότερο η έκθεση σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής των μελών μας, που δηλώνουν πλέον καθημερινά τις ανασφάλειές τους, ενώ δυστυχώς κάποιοι εκφράζουν και αυτοκτονικές/ καταθλιπτικές σκέψεις, με τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες για όλους μας”. Παρόλο που το πρόβλημα είναι οξύτατο και παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες, δεν έχει υπάρξει ως σήμερα καμία εξέλιξη για την κάλυψη όλων των αναγκαίων πόρων του “ΚΑΕ 2544”.
Λόγω των συσσωρευμένων χρεών προς εργαζόμενους, προμηθευτές, ιδιοκτήτες κτιρίων και το ΙΚΑ, δημιουργούνται πλέον ανυπέρβλητα προβλήματα, που αν δεν υπάρξει άμεση ευαισθητοποίηση από το αρμόδιο Υπουργείο, για πρόσθετη ενίσχυση, θα οδηγηθούν σύντομα, η μια μετά την άλλη, οι «Μονάδες Ψυχικής Υγείας», σε οριστικό κλείσιμο.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί η διάλυση του δικτύου, οι φορείς αποφάσισαν να γίνει ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα σταλούν επιστολές στον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς κομμάτων, τους βουλευτές και ευρωβουλευτές, για το πρόβλημα.

 
Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα οι 18 συλληφθέντες για την κατάληψη του κτηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος. Η κινητοποίηση διαλύθηκε μετά από επέμβαση των ΜΑΤ αργά το βράδυ της Κυριακής.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Η ΓΕΝΟΠ είχε καταλάβει το μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ και πέρυσι το φθινόπωρο προκειμένου να εμποδίσει την έκδοση λογαριασμών με το τέλος ακινήτων.

Επίθεση με βόμβα μολότοφ εναντίον του τραμ στο ΣΕΦ

 
Επίθεση με αυτοσχέδιο μηχανισμό, πραγματοποίησαν το πρωί τρία άτομα στο τραμ, στον σταθμό αφετηρίας του ΣΕΦ στο Νέο Φάληρο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες, αφού έσπασαν με λοστό το τζάμι σε ένα από τα δύο βαγόνια, έβγαλαν έξω από αυτό μια ηλικιωμένη που είχε ήδη επιβιβαστεί και στη συνέχεια αφού τοποθέτησαν σακούλα αποτελούμενη από πέντε γκαζάκια και εύφλεκτο υγρό, έβαλαν φωτιά και τράπηκαν σε φυγή.

Ακολούθησε μικρή έκρηξη και πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές και στα δύο βαγόνια. Η φωτιά σβήστηκε από δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: Καταφύγιο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης



Με κεντρικό σύνθημα «Κανείς μόνος του στην κρίση» το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ ) άνοιξε τις πύλες του, υπό την αιγίδα του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, τον περασμένο Δεκέμβριο, παρέχοντας δωρεάν φροντίδα σε άπορους, ανασφάλιστους και άνεργους. Συνολικά 35 γιατροί διάφορων ειδικοτήτων, 7 φαρμακοποιοί και 120 πολίτες εξυπηρετούν τους δεκάδες ασθενείς που επισκέπτονται καθημερινά το Ιατρείο. Το ΜΚΙΕ, που έχει βρει στέγη στις πρώην εγκαταστάσεις της αμερικανικής βάσης Ελληνικού, διαθέτει ένα αρκετά οργανωμένο φαρμακείο, όπως επίσης είδη βρεφικής ανάγκης (γάλα και πάνες) για τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Συνολικά 1.800 άτομα έχουν επισκεφθεί το Ιατρείο κατά τους πρώτους 10 μήνες της λειτουργίας του, αριθμός ο οποίος διαρκώς αυξάνεται. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι μόνο τον Σεπτέμβριο το ιατρείο εξυπηρέτησε 600 ασθενείς. Άνθρωποι από κάθε περιοχή της Αθήνας, από τη Σαλαμίνα έως την Κηφισιά έχουν βρει καταφύγιο στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο.
Υποσιτισμένα παιδιά, απελπισμένοι γονείς...

«Μας επισκέπτονται άτομα αρκετά ταλαιπωρημένα, άτομα με προβλήματα επιβίωσης, τα οποία ζουν στην ανέχεια. Όταν ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας, είχαμε δύο περιπτώσεις υποσιτισμένων παιδιών καθώς οι γονείς έκαναν οικονομία στο γάλα. Δεν είχαν χρήματα κι έτσι έβαζαν τις μισές μεζούρες...», λέει στην «Α» της Κυριακής ο Ιωάννης Μαραγκός, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, οδοντίατρος - εθελοντής του ΜΚΙΕ. Οι εικόνες που έχουν αντικρίσει οι γιατροί είναι τραγικές. Παιδιά χωρίς εμβόλια και ιατρικές εξετάσεις, καθώς οι γονείς τους αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά, ηλικιωμένοι που βγαίνουν στην επαιτεία για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους και νεαρές μητέρες που παρακαλάνε για λίγο βρεφικό γάλα συνθέτουν τις εικόνες εξαθλίωσης της Ελλάδας του 2012. «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πριν από την κρίση είχαν σημαντικές θέσεις σε εταιρίες, με πολύ καλούς μισθούς, που αυτήν τη στιγμή αδυνατούν να καλύψουν τα φάρμακά τους, την ανάγκη δηλαδή να επιζήσουν», εξηγεί ο κ. Μαραγκός.

"Δεν πίστευα ποτέ ότι θα περάσω αυτό το μαρτύριο..."
«Δουλεύω 40 χρόνια, από 17 χρονών παιδί, και έχω φτάσει την τελευταία χρονιά, στο παραπέντε, να μην έχω ασφάλιση. Στα 58 μου βρέθηκα χωρίς δουλειά, τη στιγμή που σε δύο μήνες καταθέτω για σύνταξη. Αυτό το μαρτύριο δεν πίστευα ποτέ ότι θα το περάσω» λέει ο Τάσος Κόκκαλης, πρώην ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου. «Μετά από 10 χρόνια αναγκάστηκα να κλείσω το μαγαζί. Μέχρι την εποχή 'λεφτά υπάρχουν' δουλεύαμε καλά. Τον τελευταίο όμως χρόνο τα πράγματα έγιναν τραγικά». Ο κ. Κόκκαλης επισκέφθηκε για πρώτη φορά το ΜΚΙΕ καθώς πλέον αδυνατεί να προμηθευτεί τα χάπια για την πίεση που χρειάζεται. «Μας έχουν φτάσει στο σημείο να παρακαλάμε», αναφέρει αγανακτισμένος τονίζοντας ότι η σύνταξη, που πλησιάζει, είναι το μοναδικό πράγμα που τον κρατάει ακόμα.
«Το Κοινωνικό Ιατρείο αποτελεί το μεγαλύτερο στήριγμα στη ζωή μου, το μοναδικό που μου έχει απομείνει. Με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ, είναι αξιοθαύμαστο αυτό που γίνεται εδώ, πρωτοφανές» λέει με εμφανή συγκίνηση ο κ. Γιώργος, 66 χρόνων, ανασφάλιστος. Επισκέπτεται το ιατρείο τους τελευταίους πέντε μήνες καθώς είναι το μοναδικό μέρος όπου μπορεί να προμηθευτεί φάρμακα για την πίεση και το σάκχαρο.

"Ήμουν νεκρός και αναστήθηκα..."
Το κινητήριο γρανάζι στη «μηχανή» του Ιατρείου είναι οι εθελοντές. Γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, θεραπευτές και πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους προσφέροντας λίγες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Άνθρωποι κάθε ηλικίας δουλεύουν σε βάρδιες για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που διαρκώς αυξάνονται. «Η κατάσταση που βλέπω γύρω μου με οδήγησε στο Κοινωνικό Ιατρείο. Θέλω να βοηθήσω με τη σειρά μου όσο μπορώ» λέει η κυρία Μαίρη, τη στιγμή που προσπαθεί να εξυπηρετήσει από τη γραμματεία τούς δεκάδες ασθενείς που επισκέπτονται το ιατρείο. Η ίδια προσφέρει τις «υπηρεσίες» της από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΜΚΙΕ.
Πιο νέα στην παρέα είναι η Μαρία, η οποία βρίσκει λίγο χρόνο από τη δουλειά της και έρχεται στο Ιατρείο για να βοηθήσει στη γραμματειακή υποστήριξη. «Έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο, δεν θέλω να κάθομαι, θέλω να προσφέρω» λέει χαμογελαστή. Μπορεί να μένει στο κέντρο και να χρειάζεται να κάνει ένα μικρό ταξίδι για να φτάσει στο Ελληνικό, αλλά δεν το βάζει κάτω. Η αλληλεγγύη οδήγησε στις «πύλες» του Ιατρείου μέχρι και μία μαθήτρια υπό κατάληψη σχολείου, που θέλησε να βοηθήσει την εθελόντρια μητέρα της. Οι εθελοντές άλλωστε βλέπουν το Κοινωνικό Ιατρείο σαν δεύτερο σπίτι τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γεωργίας, η οποία αν και βρίσκεται στο Βέλγιο για μεταπτυχιακές σπουδές, εντούτοις συνεχίζει και βοηθάει στο τμήμα επικοινωνίας του ιατρείου. Η αναγνώριση των ηρωικών προσπαθειών των εθελοντών, γιατρών και πολιτών, δεν μένει απαρατήρητη από τους ασθενείς. Άλλες φορές εκφράζεται από ένα χαμόγελο, μία ζεστή χειραψία και άλλες από μία επιστολή γεμάτη συναισθήματα. «Ήμουν νεκρός και αναστήθηκα. Σώσατε εμένα και την οικογένειά μου» λέει στη χειρόγραφη επιστολή του ένας ασθενής από το Κερατσίνι. Η επιστολή βρίσκεται κρεμασμένη στο Ιατρείο δίνοντας δύναμη στους εθελοντές και ταυτόχρονα ελπίδα στους ασθενείς που έχουν γνωρίσει την εγκατάλειψη από το κράτος.

Στο πλευρό του πολίτη ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης
Εκτός από το Κοινωνικό Ιατρείο, ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης διαθέτει και ένα δίκτυο εθελοντών γιατρών το οποίο δραστηριοποιείται εντός των ορίων του δήμου και εξετάζει τους ανασφάλιστους δημότες. Παράλληλα, υπάρχει μία κινητή μονάδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας, η οποία κάνει δωρεάν μαστογραφίες και τεστ Παπανικολάου σε όλες τις δημότισσες. Η αλληλεγγύη που έχει κάνει πράξη ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης δεν περιορίζεται όμως στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά επεκτείνεται και στην προμήθεια τροφίμων και ρούχων. Η Δημοτική Τράπεζα Τροφίμων, παρέχει τρόφιμα σε άπορες οικογένειες του δήμου ενώ το Δημοτικό Ανταλλακτήριο Ρούχων διαθέτει καινούργια και μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης σε δημότες που το έχουν ανάγκη. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Μάρτιο του 2011 μόλις 45 οικογένειες λάμβαναν βοήθεια από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης. Πλέον αυτές ξεπερνάνε τις 200...

"Είναι παράλογο να πεθαίνεις ανασφάλιστος"
Η προσφορά του ΜΚΙΕ δεν περιορίζεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς αρκετοί ασθενείς χρειάζονται και νοσοκομειακή. Έτσι υπάρχουν επαφές με δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία τα οποία εξυπηρετούν τον κόσμο που παραπέμπουν οι γιατροί του Κοινωνικού Ιατρείου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ανασφάλιστου ασθενούς που διαγνώστηκε με στεφανιαία νόσο από τον καρδιολόγο του ιατρείου. Αμέσως παραπέμφθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο και ουσιαστικά σώθηκε χάρη στις ενέργειες του ιατρείου και την προσφορά του ιδιωτικού νοσοκομείου.
«Θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να πάθει έμφραγμα και να καταλήξει, είναι παράλογο να αφήνουμε έναν άνθρωπο να πεθάνει επειδή είναι ανασφάλιστος», αναφέρει ο Ιωάννης Μαραγκός και προσθέτει: «Δεν υποκαθιστούμε το δημόσιο σύστημα υγείας, πιστεύουμε ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να σταθεί δίπλα στον κόσμο που έχει ανάγκη. Ακόμα και χωρίς ασφαλιστική ικανότητα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν νοείται να υπάρχει πολίτης που να μην μπορεί να διαβεί την πόρτα ενός νοσοκομείου».

ΠΗΓΗ

Ακριβέ μου συνδικαλισμέ…


 

Το θέμα της χρηματοδότησης των συνδικάτων επανήλθε στην επικαιρότητα, με αφορμή την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης να ελέγξει την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ.
Τα αγροτικά συνδικάτα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επιδοτηθεί από τον ΕΛΓΑ, μέσω παρακράτησης μέρους των εισφορών, που καταβάλλουν οι αγρότες κατά το διάστημα 1994 – 2011 με 58,4 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουν δώσει απολογιστικά στοιχεία.
Η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων σχεδόν ακολουθεί την νεότερη ιστορία της Ελλάδας, καθώς προβλέφθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά λειτούργησε από τον Ιωάννη Μεταξά το 1937, οπότε καθιερώθηκε η εισφορά υπέρ της Εργατικής Εστίας, κονδύλια της οποίας κατευθύνονται προς τα συνδικάτα.
Επίσης, από το 1937 (με τον αναγκαστικό νόμο 971) καθιερώθηκε η λεγόμενη συνδικαλιστική σύνταξη, η οποία καταργείται από την 1η Νοεμβρίου 2012 και αφορούσε σε πρόεδρους και γενικούς γραμματείς πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων συνδικαλιστών οργανώσεων καθώς και τα μέλη της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδας (ΓΣΕΕ) με 12ετή θητεία που είχαν αποκτήσει μία από τις παραπάνω ιδιότητες έως και το 1999.
Η ΓΣΕΕ ιδρύθηκε το 1918 και -σύμφωνα με το οργανόγραμμα της- έχει ως μέλη της 157 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα), οι οποίες εκπροσωπούν περισσότερους από δύο εκατομμύρια μισθωτούς.
Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 και καλύπτει περίπου 400.000 δημοσίους υπαλλήλους. Εξαιρούνται οι ένστολοι, ενώ οι πυροσβέστες είναι η μοναδική επαγγελματική ομάδα αυτής της κατηγορίας που καλύπτεται από την ΑΔΕΔΥ.
Οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και αντιμετωπίζονται φορολογικά ως Ανώνυμες Εταιρείες.

Η ΓΣΕΕ, απασχολεί περίπου 50 εργαζόμενους. Η πρόσληψη -στην Συνομοσπονδία έχει να γίνει εδώ και έξι χρόνια, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη- γίνεται με διαγωνισμό, αφού εκτιμηθούν οι υποψηφιότητες από Διαπαραταξιακή Επιτροπή.
Στην ΑΔΕΔΥ απασχολούνται πέντε υπάλληλοι και ισχύει το ίδιο καθεστώς ως προς τις προσλήψεις.
Η οικονομική κατάσταση των συνδικάτων (έσοδα- έξοδα) παρακολουθείται από εσωτερική Ελεγκτική Επιτροπή και ο οικονομικός απολογισμός παρουσιάζεται προς έγκριση στα εκλογοαπολογιστικά συνέδρια και δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο.
Οι συνδικαλιστές, δεν αμείβονται για την δραστηριοποίησή τους στην ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Πληρώνονται τον μισθό τους από την εργασία τους, όπου όμως, τελούν σε συνδικαλιστική άδεια.
Επιπλέον αμοιβή προβλέπεται για όσους συμμετέχουν σε κοινωνικούς φορείς, ως εκπρόσωποι των εργαζομένων όπως, τα ασφαλιστικά ταμεία και ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Η αποζημίωση για κάθε συνεδρίαση κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 ευρώ, ενώ οι συνεδριάσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 3 με 4 κάθε μήνα.
Εφόσον ο συνδικαλιστής της ΓΣΕΕ είναι εκλεγμένος εκπρόσωπος των συναδέλφων του στον χώρο εργασίας του, τότε προβλέπεται αποζημίωση για την συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλιο των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, βάσει του καταστατικού τους.
Σε μια περίοδο κατά την οποία έχει αφαιρεθεί μεγάλο μέρος του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών, οι κρατήσεις υπέρ των συνδικάτων για την κάλυψη της διοικητικής λειτουργίας τους, αλλά και η χρηματοδότηση προγραμμάτων από κοινοτικούς πόρους για Ινστιτούτα, προγράμματα κατάρτισης και άλλες δραστηριότητες συνδικαλιστικών οργανώσεων, φαντάζουν πολυτέλεια.
Στη γλώσσα των αριθμών: Οι κρατήσεις προς Οργανισμούς από τους οποίους κονδύλια διοχετεύονται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους φορείς τους, είναι οι εξής:
- Εργατική Εστία 0,35% για τον εργαζόμενο επί των μικτών αποδοχών και 0,35% για τον εργοδότη (καταργήθηκε για τον εργοδότη).
- ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση) 0.10% για τον εργαζόμενο και 0,71% εργοδότη
Στο προηγούμενο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΓΣΕΕ, το 34ο που πραγματοποιήθηκε το 2010, τα έσοδα της Συνομοσπονδίας για την τριετία 2007- 2009 ήταν 21.272.482 ευρώ. Εξ αυτών τα 20.249.918 ήταν χρηματοδότηση μέσω Εργατικής Εστίας.
Για την περίοδο 2010-2013 προϋπολογίζονται έσοδα 23.850.000 εκ των οποίων 21.600.000 από την Εργατική Εστία, η οποία μπορεί να καταργήθηκε, ωστόσο ο συνδικαλιστικός… κουμπαράς πέρασε στον ΟΑΕΔ.
Μάλιστα, στον οικονομικό απολογισμό εμφανίζονται ως δαπάνη 3 εκατομμύρια ευρώ στην τριετία με την ένδειξη «διάφορα έξοδα», στα οποία περιλαμβάνονται οδοιπορικά και άλλες δαπάνες. Οι δαπάνες λειτουργίας, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Το σύνολο των χρημάτων που εκταμιεύθηκαν από τον ΟΑΕΔ προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αγγίζει τα 27.000.000 ευρώ. Από τον ΛΑΕΚ εκταμιεύθηκε το ποσό των 6.000.000 ευρώ
Η χρηματοδότηση της ΑΔΕΔΥ προέρχεται από εισφορές των μελών της που έχουν δικαίωμα ψήφου: τρία ευρώ ετησίως, ανά μέλος με συνολικά έσοδα της τάξεως των 2.996.000 ευρώ στην τριετία.
Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο, είναι η χρηματοδότηση παράπλευρων δραστηριοτήτων των συνδικάτων, όπως Ινστιτούτα και Κέντρα Επαγγελματικής κατάρτισης, κατά κύριο λόγο με κοινοτικά κονδύλια.
Τον Απρίλιο, με την, υπ. αριθμόν πρωτοκόλλου 2.588/6.82, απόφαση της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Κονδυλίων αποφασίζεται η τροποποίηση της οριζόντιας πράξης «ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ». Σύμφωνα με την απόφαση η συνολική επιχορήγηση αγγίζει τα 6.192.204,50 ευρώ.
Τον Ιούνιο, το Ινστιτούτο επιχορηγείται και από την Γενική Γραμματεία Ισότητας με το ποσό των 120.000 ευρώ, προκειμένου να προωθήσει και να ενισχύσει την συμμετοχή των γυναικών στα συνδικαλιστικά όργανα εκπροσώπησης, ενώ παράλληλα, μόνο από το πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ χρηματοδοτήθηκε περίπου με 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, έχει επιφορτιστεί με το έργο της Διά Βίου Μάθησης και έχει προχωρήσει «στον σχεδιασμό του β” κύκλου υλοποίησης (2010-2012) μιας σειράς προγραμμάτων για συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα με στόχο τον συνεχή εμπλουτισμό των γνώσεών τους». Το συνολικό κονδύλι για το 2012 αγγίζει τα 16.000.000 ευρώ.
Η ΑΔΕΔΥ, ως τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση λαμβάνει διάφορες επιχορηγήσεις μέσω των δύο Ινστιτούτων της, το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης και το Κοινωνικό Πολύκεντρο, χρήματα που δίδονται για δράσεις στο πλαίσιο των κοινοτικών προγραμμάτων.
Μόνο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα καταγεγραμμένα κονδύλια που διοχετεύθηκαν προς το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο άγγιξαν τα 5.000.000 ευρώ, ενώ το Κοινωνικό Πολυκέντρο της ΑΔΕΔΥ έλαβε πάνω από 1.200.000 ευρώ.
Τον περασμένο Ιούλιο η ΑΔΕΔΥ επιχορηγήθηκε μέσω των δύο οργανισμών με το ποσό των 2.061.275 ευρώ για την προώθηση της διαβούλευσης.

ΠΗΓΗ

Κόψτε το δούλεμα γιατί η κοινωνία κοχλάζει!


Είναι γνωστή η ιστορία με τους ανθρώπους του IRS, δηλαδή του αμερικανικού ΣΔΟΕ, που κλήθηκαν προ ετών στην Ελλάδα για προσφέρουν know how στην πάταξη της φοροδιαφυγής και έφυγαν…τρέχοντας, αφού διαπίστωσαν ότι η διαπλοκή μεταξύ πολιτικής εξουσίας, επιχειρηματιών και ανώτατων δημόσιων στελεχών, παρέπεμπε ευθέως σε πρακτικές Κολομβιανής ναρκομαφίας!…

Δυστυχώς οι πρόσφατες εξελίξεις, με τις επιλεκτικές διαρροές, τις «πριβέ» ενημερώσεις και τις λίστες-φαντάσματα που παραδίδουν οι γραμματείς στους υπουργούς για να τις πάρουν…σπίτι τους, αποδεικνύουν περίτρανα την «διάγνωση» των Αμερικανών. Με μία διαφορά: Oι εποχές έχουν αλλάξει. Και την ώρα που μια ολόκληρη κοινωνία, βρίσκεται στο όριο της απόγνωσης, ούτε οι απαξιωτικές προς τον φορολογούμενο, συμπεριφορές πολιτικών στελεχών μπορούν να γίνουν ανεκτές, ούτε το δούλεμα…ψιλό-γαζί.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά κι όποιος νομίζει ότι σε αυτή τη συγκυρία μπορεί να παίξει με την νοημοσύνη και τον πόνο του κοσμάκη, ας είναι έτοιμος να εισπράξει τα επίχειρα…
Ας πάρουμε για παράδειγμα την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ που βολόδερνε για ενάμιση χρόνο σε συρτάρια υπουργικών γραφείων. Να μην πρόλαβαν να την ελέγξουν; Μα εδώ μας λένε ότι σε λίγες εβδομάδες διασταύρωσαν 53 χιλιάδες ονόματα Ελλήνων που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό την περασμένη διετία και μάλιστα βρήκαν, σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς, «φάουλ»…
Για τους 53 χιλιάδες χρειάστηκαν λίγες εβδομάδες και για τους 2 χιλιάδες της λίστας Λαγκάρντ που διέθεταν και ακριβή αντίγραφα της κίνησης λογαριασμών, δεν…πρόκαμαν;
Στην προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, ένας από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου(διότι περί σκανδάλου πρόκειται) προέβαλλε το ασύλληπτης υποκρισίας επιχείρημα, ότι ήταν αδύνατο να γίνει έλεγχος γιατί η λίστα ήταν προϊόν υποκλοπής και επομένως δεν θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο ανακριτικής έρευνας.
Κατ΄αρχήν ποιός του μίλησε για ανακρίσεις και εισαγγελείς; Μια απλή διασταύρωση στοιχείων έπρεπε να γίνει και αμέσως μετά, να φορολογηθούν με τον ανώτατο συντελεστή(45%)τα ποσά που…περισσεύουν σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Όπως ακριβώς(υποτίθεται ότι)θα γίνει με τους 15 χιλιάδες που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα εμβάσματα εξωτερικού στη διετία 2009-2011.
Ο κύριος αυτός που επικαλέστηκε αυτή την αστειότητα, θα έπρεπε τουλάχιστον να διερωτηθεί, πώς στο καλό ξεπέρασαν τους…νομικούς σκοπέλους άλλα ευρωπαϊκά κράτη, βάζοντας στο ταμείο τους εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την φορολόγηση μεγαλοκαταθετών της ίδιας ακριβώς λίστας. Και ο ίδιος κύριος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι Αμερικανοί(την τεχνογνωσία των οποίων μετέφερε σε υποθέσεις τρομοκρατίας)έδωσαν αμοιβή 104 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν άλλο πληροφοριοδότη για να πάρουν στα χέρια τους μία ακόμη λίστα με μυστικές καταθέσεις, αυτή τη φορά στην ελβετική UBS, που οδήγησε σε άγριο φορολογικό στρίμωγμα χιλιάδων μεγαλοκαρχαριών…
Άκουσα επίσης κάποιες άλλες θεωρίες…άφεσης αμαρτιών, που παραπέμπουν στο «πολύς θόρυβος για το τίποτα». Ότι δηλαδή, η λίστα δεν είναι και τόσο αμαρτωλή, «κάποιους φουκαράδες φοιτητές έχει, κάτι Έλληνες εφοπλιστές που ημιδιαμένουν στη Γενεύη και προς θεού δικαιούνται να έχουν καταθέσεις εκεί, καθώς και τέλος, κάτι ακόμη ψιλά που σε τελική σούμα θα μπορούσαν να αποφέρουν μόλις 30 εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο».
Πρώτη παρατήρηση: Αν έχει το ελληνικό κράτος 30 εκατομμύρια για πέταμα, να βγεί να το εξηγήσει στους συνταξιούχους που πεινάνε και στους εργαζόμενους (αλλά μη…αμειβόμενους) του Σκαραμαγκά που έκαναν τη μπούκα στο Πεντάγωνο.Δεύτερη παρατήρηση:
Τι είδους αντίληψη περί ισονομίας μπορεί να εκπέμπει στον κόσμο η διαφορετική μεταχείριση μίας λίστας υποψήφιων φοροφυγάδων σε σχέση με μία άλλη;
Επιμύθιον: Δεν έχουν συναίσθηση οι πολιτικοί των κομμάτων που μονοπώλησαν την εξουσία, δηλαδή της κυβερνητικής δεξιάς, του κρατικοδίαιτου ΠΑΣΟΚ και της μονίμως βολεμένης «ρόζ Αριστεράς», ότι το καντήλι τους τελειώνει. Στην Ελλάδα των χιλιάδων αστέγων, του ενός εκατομμυρίου ανέργων και των απελπισμένων που αυτοκτονούν καθημερινά, τα παραμύθια τελείωσαν. Το συνεχιζόμενο πολιτικό θράσος θα πληρωθεί πολύ ακριβά…
Του Γιώργου Χαρβαλιά(δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής)

Ξεπερνούν τους 70.000 όσοι δεν απογράφηκαν

 
Μια άτυπη παράταση στην απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ έδωσε ο διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Ειδικότερα, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η διορία για την καταγραφή των συνταξιούχων τελείωσε, όσοι δεν έχουν καταγραφεί, μπορούν να προσέρχονται στα καταστήματα του ΙΚΑ, για να απογραφούν.
Μάλιστα, όπως δήλωσε στη ΝΕΤ οι συντάξεις όσων δεν έχουν καταγραφεί θα κόβονται, αλλά εάν οι ασφαλισμένοι προσέλθουν στα υποκαταστήματα και απογραφούν, θα μπορούν να πάρουν και πάλι τη σύνταξή τους.
Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, την Τετάρτη, θα δοθούν τα επίσημα στοιχεία της απογραφής, σύμφωνα με το οποία, περίπου 70.000 συνταξιούχοι δεν προσήλθαν να απογραφούν.

Πηγή: Now24.gr