EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

90.000 ευρώ ζημιά στον ΟΣΕ, επισκευάστηκε μόλις με 260 ευρώ!


Απίστευτο, αλλά πέρα για πέρα αληθινό ή μάλλον σιδηροδρομικό.

Έπαινος δόθηκε σε τεχνίτη του ΟΣΕ, ο οποίος αποκατέστησε βλάβη στο κέντρο τηλεδιοίκησης της Αθήνας μόλις με 260 ευρώ, όταν η επισκευή της θα κόστιζε 90.000 ευρώ, στην περίπτωση που ο ΟΣΕ απευθυνόταν στην κατασκευάστρια εταιρεία!

Ο εν λόγω τεχνίτης κατάφερε, με πενιχρά μέσα, να αποκαταστήσει τις ηλεκτρονικές διατάξεις του κέντρου τηλεδιοίκησης της σηματοδότησης της Αθήνας. Το σύστημα των ηλεκτρονικών διατάξεων, το οποίο καταστράφηκε λόγω κεραυνού, θα κόστιζε στον ΟΣΕ περί τις 90.000 ευρώ.

Χίλια μπράβο στον τεχνίτη του ΟΣΕ Α.Θ., όπως και στη διοίκηση του ΟΣΕ, που αυτή τη φορά, επέδειξε γρήγορα και σωστά αντανακλαστικά, απονέμοντας έπαινο.

Το θέμα αναδείχτηκε από το blog «το στέκι της έλξης», το οποίο σημειώνει ότι «την ίδια ώρα που αντίστοιχες βλάβες θα μπορούσαν άμεσα να επισκευάζονται από τα συνεργεία του ΟΣΕ, όπως συνέβαινε εδώ και χρόνια, αναμένουμε εγκρίσεις διαγωνισμών και αναθέσεις ακόμη και για τα πλέον καθημερινά προβλήματα».

ΠΗΓΗ

Παραδόξως το ίδιο συμβαίνει και στον πρώην ΗΛΠΑΠ, υπάρχουν τα μέσα, υπάρχει η όρεξη, υπάρχει η τεχνογνωσία, αλλά "κάποιοι" επιμένουν να δίνουν επισκευές που θα στοίχιζαν λίγα ευρώ, σε εταιρείες που λυμαίνονται το χώρο των ηλεκτρονικών, αξιώνοντας κάποιες χιλιάδες ευρώ για επισκευές.

Και να σκεφτείτε ότι κάποτε κάποιοι (κ. Μιχαλόπουλε) καμάρωναν και έλεγαν ότι θα μπορούσε ο πρώην ΗΛΠΑΠ να επισκευάζει τα ηλεκτρονικά από όλες τις εταιρείες των Μ.Μ.Μ.!!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝιαίας ΑΝτίστασης


Ανοίγουν λογαριασμοί για εμπλεκομένους στις πολύκροτες υποθέσεις διαφθοράς

 
Λίστα με 44 πρόσωπα για μίζες στα τρόλεϊ
Ανοίγουν λογαριασμοί για εμπλεκομένους στις πολύκροτες υποθέσεις διαφθοράς : 

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ : Ένα ένα ξεφυτρώνουν τα ονόματα που ελέγχονται για διάφορα σκάνδαλα, μεταξύ όλων και γνωστά ονόματα του ΗΛΠΑΠ.  

Ο κατάλογος, που έφθασε στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των: Χρήστου Βερελή, Ιωάννη Μανιάτη, Ιωάννη Κωνσταντινίδη, Σπύρου Τραυλού, Χαρίλαου Αλαμάνου, Γεωργίου Κανελλόπουλου, Δημητρίου Μαρδά, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Γεωργίου Ζανιά, Δημητρίου Καπετανά, Ιωάννη Ζέρβα, Παναγιώτη Σοφού, Γεωργίου Μαστραγγελή, Χρήστου Πάνου, Νικολάου Ανδριτσάκη, Ιωάννη Σαρμά, Αθανασίου Φρυδά, Παναγιώτη Γεωργίου, Δημητρίου Λύκου, Νικολάου Παξινού, Ανδρέα Λατσινού, Ιωάννη Τσέλιου, Αργυρίου Βερόγκου, Αγγελου Αφρατή, Γεωργίου Καζαντζίδη, Ηλία Κόλλια, Γεωργίου Τζενεβράκη, Καλλιόπης Σαμαπάνη, Διονυσίου Κούτρα, Ηλία Παπαδάκη, Ιωάννη Πετρόπουλου, Θεόδωρου Τσακιρίδη, Ευάγγελου Μυτιληναίου, Ιωάννη Μυτιληναίου, Τριαντάφυλλου Αντωνόπουλου, Φίλωνα Αντωνόπουλου, Βασίλειου Αντωνόπουλου και Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου.

Αρση τραπεζικού απορρήτου για 44 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής για την υπόθεση Μan - ΗΛΠΑΠ, ζητεί ο ανακριτής της υπόθεσης, ο οποίος έχει ήδη ασκήσει δίωξη εναντίον τριών προσώπων. Σε έναν από αυτούς, και ειδικότερα σε λογαριασμό του ήδη κατηγορούμενου Θ. Τσακιρίδη, πρώην στελέχους σε ΟΑΣ, ΗΛΠΑΠ και Ολυμπιακή, υπάρχουν ευρήματα σε λογαριασμούς του, σύμφωνα με τη δικογραφία.
Η έρευνα στα 44 πρόσωπα, όπου περιλαμβάνονται και οι πρώην υπουργοί Γ. Ζανιάς και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και γενικοί γραμματείς, όπως οι Ι. Μανιάτης, Ι. Κωνσταντινίδης, αφορά και πρόσωπα τα οποία, λόγω της ιδιότητος του γενικού γραμματέως, συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της διακομματικής Επιτροπής Προμηθειών. Οι ίδιοι διαμαρτύρονται έντονα για την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύπτει «Το Βήμα», στα πρόσωπα που ελέγχονται συγκαταλέγονται και οι κατηγορούμενοι Ηλ. Παπαδάκης (αντιπρόσωπος της Neoplan, που απορροφήθηκε από τη Μan), αλλά και ο Διονύσιος Κούτρας, εμπορικός διευθυντής της ΕΛΒΟ, εταιρείας συμφερόντων του oμίλου Μυτιληναίου, για τους οποίους επίσης ζητείται το άνοιγμα των λογαριασμών. Η ελληνική εταιρεία συνεργάστηκε με τη γερμανική στο συγκεκριμένο έργο.
Σύμφωνα με τη δικογραφία και τις καταγγελίες των Γερμανών, μίζες 16 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν στη χώρα μας για την προμήθεια των ΗΛΠΑΠ. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι χρήματα βρέθηκαν σε λογαριασμούς σε υπεράκτιες εταιρείες με έδρα την Κύπρο και τις Παρθένους Νήσους. Οι εταιρείες στις οποίες βρέθηκαν χρήματα είναι η Waker Trading Limited και η Felmont Trading Ltd., καθώς και στη Hillgress. Ειδικότερα στην πρώτη κατατέθηκαν την επίμαχη περίοδο 19 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη 774.000 ευρώ. Σε λογαριασμό κατηγορουμένου εμφανίζονται καταθέσεις 2,7 εκατ. ευρώ!
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν, στις 7 Μαΐου 2009, έγινε έφοδος στα γραφεία της Μan στο Σβάμπικ της Γερμανίας και συνελήφθησαν πρόσωπα τα οποία κατήγγειλαν το σκάνδαλο και τις μίζες στην Ελλάδα. Η προμήθεια έγινε το 2001 και αφορούσε 90 διαξονικά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα για τα ΗΛΠΑΠ. Η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε ήταν η Νeoplan, που αργότερα απορροφήθηκε από τη Μan. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την ΕΛΒΟ των αδελφών Μυτιληναίου.
Ο κατάλογος, που έφθασε στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των: Χρήστου Βερελή, Ιωάννη Μανιάτη, Ιωάννη Κωνσταντινίδη, Σπύρου Τραυλού, Χαρίλαου Αλαμάνου, Γεωργίου Κανελλόπουλου, Δημητρίου Μαρδά, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Γεωργίου Ζανιά, Δημητρίου Καπετανά, Ιωάννη Ζέρβα, Παναγιώτη Σοφού, Γεωργίου Μαστραγγελή, Χρήστου Πάνου, Νικολάου Ανδριτσάκη, Ιωάννη Σαρμά, Αθανασίου Φρυδά, Παναγιώτη Γεωργίου, Δημητρίου Λύκου, Νικολάου Παξινού, Ανδρέα Λατσινού, Ιωάννη Τσέλιου, Αργυρίου Βερόγκου, Αγγελου Αφρατή, Γεωργίου Καζαντζίδη, Ηλία Κόλλια, Γεωργίου Τζενεβράκη, Καλλιόπης Σαμαπάνη, Διονυσίου Κούτρα, Ηλία Παπαδάκη, Ιωάννη Πετρόπουλου, Θεόδωρου Τσακιρίδη, Ευάγγελου Μυτιληναίου, Ιωάννη Μυτιληναίου, Τριαντάφυλλου Αντωνόπουλου, Φίλωνα Αντωνόπουλου, Βασίλειου Αντωνόπουλου και Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου. 

Πως να μειώσεις τη δόση του στεγαστικού σου 30% !


 

Το σχέδιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων που έχει ήδη αποσταλεί για έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην τρόικα θα φέρει χαμόγελα και ανακούφιση σε πολλά νοικοκυριά..
Οι τράπεζες προτείνουν τη μείωση της δόσης κατά 30% για τα επόμενα τρία ή πέντε χρόνια για όσους δανειολήπτες έχουν αποδεδειγμένα απώλειες εισοδημάτων από τότε που ξέσπασε η κρίση και μετά. Τραπεζικό στέλεχος που συμμετέχει στην ομάδα διαμόρφωσης του εν λόγω σχεδίου, τονίζει πως σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της πρότασης είναι το γεγονός πως δεν τίθεται θέμα αύξησης του επιτοκίου και πως μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου επανέρχονται ξανά οι βασικοί όροι του δανείου, όπως π.χ η διάρκεια, χωρίς κανένα κόστος.


Πως μπορώ να μειώσω τη δόση τους στεγαστικού;

Σύμφωνα με το "Bήμα" η μείωση στη μηνιαία δόση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους

1. Με επιμήκυνση ως πέντε έτη, δηλαδή η δόση θα μειώνεται με αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου από 3 έως 5 έτη.

2. Με μερική αποπληρωμή κεφαλαίου, δηλαδή ο δανειολήπτης θα μπορεί για τα επόμενα 3 με 5 χρόνια να αποπληρώνει το σύνολο των τόκων και μέρος του κεφαλαίου ώστε η συνολική μείωση στη δόση να φτάνει το 30%.

Παράδειγμα:

Για ένα δάνειο με υπόλοιπο 200.000 ευρώ, επιτόκιο 3% και εναπομένουσα διάρκεια εξόφλησης τα 15 έτη, η μηνιαία δόση ανέρχεται σήμερα σε 1.380 ευρώ. Η δόση αυτή θα μειωθεί στα 970 ευρώ περίπου με την επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης στα 18 έτη και την αποπληρωμή κάθε μήνα του συνόλου των αναλογούντων τόκων και το 50% - 60% του κεφαλαίου.

Αμέσως μετά τα τρία χρόνια της ρύθμισης ο δανειολήπτης θα έχει τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί τους βασικούς όρους χρηματοδότησης. Ετσι, θα μπορεί για παράδειγμα να μειώσει τη διάρκεια του δανείου κατά τρία χρόνια ώστε η εξόφλησή του να γίνει στον αρχικώς προγραμματισμένο χρόνο και να μην υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση σε τόκους. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η τράπεζα σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορεί να αλλάξει μονομερώς το επιτόκιο, όπως συμβαίνει στα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τράπεζες προωθούν στις δύσκολες περιπτώσεις ακόμη πιο επιθετικές ρυθμίσεις σε σχέση με την πρόταση που έχουν υποβάλει για τα ενήμερα στεγαστικά.

Ποιες είναι αυτές;

Πρόκειται για δανειολήπτες με σημαντικές εισοδηματικές αδυναμίες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους η περικοπή στη μηνιαία δόση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 80%, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την περιουσιακή τους κατάσταση.

Στην περίπτωση όμως που οι διαπραγματεύσεις με την τράπεζα ναυαγήσουν, τότε, το νοικοκυριό μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κάνοντας χρήση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση η αναμονή έκδοσης της απόφασης είναι μεγάλη λόγω των πολλών αιτημάτων που έχουν κατατεθεί, ενώ δεν είναι βέβαιη και η τελική απόφαση του Ειρηνοδικείου, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι επιβαρυντική για τον δανειολήπτη.
Τέλος, σε ακραίες περιπτώσεις όπου τα εισοδήματα δεν επαρκούν για την πληρωμή των δόσεων, οι τράπεζες μπορούν να δίνουν στους δανειολήπτες μια περίοδο χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας δεν καταβάλλονται δόσεις. Οι τόκοι στην προκειμένη περίπτωση κεφαλαιοποιούνται αυξάνοντας το συνολικό χρέος, τις μελλοντικές δόσεις και τους τόκους.

Την σύλληψη Πάγκαλου ζητά ο Χάρρυ Κλυνν



Τη σύλληψη του Θ. Πάγκαλου ζητά σε επιστολή του ο Χάρρυ Κλυνν! 

Στην επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικα 

«Ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος δεν είναι πλέον βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, παραδέχτηκε (Βουλή, 21.09.2010) ότι αυτός και το κόμμα του παραβίασαν συνειδητά το Σύνταγμα των Ελλήνων, τους νόμους και την ηθική τάξη, με αποτέλεσμα να βλαφτεί κατάφωρα το Δημόσιο συμφέρον και να οδηγηθεί μοιραία η Πατρίδα μας στην τραγωδία που ζει σήμερα.

Η δημόσια παραδοχή του, ως εξέχων μέλος του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, «Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής» φανερώνει ξεκάθαρα το όργιο των παρανομιών και των πολιτικά απαράδεκτων μεθόδων που υιοθέτησε το ΠΑΣΟΚπροκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Κατόπιν όλων αυτών αιτούμαι την άμεση σύλληψη του κ. Πάγκαλου και την προσαγωγή του σε ανάκριση προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις για όσα νομικά και ηθικά ανεπίτρεπτα παραδέχτηκε ότι αυτός και το κόμμα του διέπραξαν σε βάρος του Ελληνικού λαού, ενώπιον τη Βουλής των Ελλήνων.

Με τιμή Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης (Χάρρυ Κλυνν)


πηγή: real.gr

Εξαφανίζονται οι προτομές



Νέα... μόδα. Κυκλώματα αφαιρούν μπρούτζινες προτομές από δρόμους και πάρκα της Αθήνας για να τις οδηγήσουν σε χυτήρια και να αποκομίσουν το αντίστοιχο κέρδος. Ο χαλκός, άλλωστε, είναι το τρίτο πολυτιμότερο μέταλλο μετά τον χρυσό και το ασήμι.
Μάλιστα, στο Τμήμα Γλυπτών και Μνημείων της Διεύθυνσης Κοινοχρήστων Χώρων του δήμου Αθηναίων δεν προλαβαίνουν να συντάσσουν εκθέσεις προς τη νομική υπηρεσία του Δήμου για νέα κρούσματα.
Το πιο πρόσφατο είναι η κλοπή της προτομής του εθνικού ήρωα της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, στην πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας.

Πηγή: Καθημερινή

Συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας στη Μαδρίτη


 

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν για μια ακόμη νύχτα στο κέντρο της πρωτεύουσας, Μαδρίτη, με χιλιάδες πολίτες να διαμαρτύρονται για το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ισπανίας.

Οι συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς έλαβαν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις το βράδυ του Σαββάτου, με δεκάδες ανθρώπους να μεταφέρονται τραυματισμένοι στα κατά τόπους νοσοκομεία. Μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας έκαναν χρήση χημικών και γκλομπ, με τους διαδηλωτές να τους πετούν πέτρες και ξύλα.

Παρά τα σκληρά οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, οι διεθνείς αγορές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί για τη δυναμική της ισπανικής οικονομίας να ξεπεράσει την κρίση χρέους που έχει επηρεάσει εκατ. ανθρώπους στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής χώρας, συνεχίζοντας τις πιέσεις στην 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Μαζί τρέχουμε για τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας


 

Ξεκίνησε στις 12:00 ο αγώνας δρόμου Greece Race for the Cure στο κέντρο της Αθήνας.

Με κεντρικό σύνθημα «Μαζί τρέχουμε για τη ζωή» άνδρες, γυναίκες και παιδιά δίνουν το δυναμικό «παρών» σήμερα, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να διανύσουν μια από τις δύο αποστάσεις που έχουν οριστεί (2 χλμ. και 5 χλμ.).

Η διαδρομή ξεκινά από τον Προαύλιο χώρο του Ζαππείου στην οποία συμμετέχει η πρωταθλήτρια γυναικών Ελλάδος, Μαρία Μπελιμπασάκη.

Κλειστές αυτή την ώρα είναι οι Φιλελλήνων, Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Ριζάρη, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλίσσης Όλγας και Διονυσίου Αεροπαγίτου.

Δημόσιο: Περικοπές μισθών 1 δισ. ευρώ


 

Στο 1 δισ. ευρώ ανέρχεται η... συνεισφορά των υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου στο πακέτο των περικοπών για το 2013.

Το ποσό αυτό, το οποίο θα εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους (κατατίθεται μεθαύριο Δευτέρα στη Βουλή) θα εξοικονομηθεί από την κατάργηση των δώρων, τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και τις υπόλοιπες περικοπές σε επιδόματα.

Είναι ενδεικτικό πως με την κατάργηση των δώρων οι μειώσεις στις ετήσιες αποδοχές των νεοπροσλαμβανόμενων στο Δημόσιο «αγγίζουν» το 10%. Στα ειδικά μισθολόγια οι περικοπές ξεκινούν από το 6% για τους ένστολους και ξεπερνούν το 30% για τους δικαστικούς. Στους δημόσιους οργανισμούς οι νέες μισθολογικές απώλειες ελέω ενιαίου μισθολογίου μπορεί να φθάσουν το 20% με 30% ανά περίπτωση.

Ρήτρα απόκλισης

Θα πρέπει να τονιστεί πως για όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και για τους υπαλλήλους στις ΔΕΚΟ το «ψαλίδι» είναι διπλό καθώς χάνουν και τα δώρα.

Θα πρέπει δε να τονιστεί πως οι περικοπές αυτές είναι εξαιρετικά πιθανόν να μην είναι οι τελευταίες. Αυτό διότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως στη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα συμπεριληφθεί «ρήτρα απόκλισης».

Έτσι αν στο τέλος της επόμενης χρονιάς το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ (δαπάνες και φόροι) δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και υπάρχει απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, για παράδειγμα 600 εκατ. ευρώ, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει αυτόματα σε ισόποσες περικοπές στην μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου από τον Ιανουάριο του 2014.

Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως αν υπάρξει «μαύρη τρύπα» αυτή θα καλυφθεί από τις περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και όχι από νέο «ψαλίδισμα» στις συντάξεις.

Πηγή:imerisia

Επιχείρηση λεηλασίας των δικαιωμάτων των δικηγόρων καταγγέλλει ο ΔΣΑ

Επιχείρηση λεηλασίας των δικαιωμάτων των δικηγόρων καταγγέλλει ο ΔΣΑ 
Για επιχείρηση πλήρους λεηλασίας των δικαιωμάτων των δικηγόρων τόσο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσο και στα αποθεματικά του ΕΤΑΑ, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η στήριξη άλλων προβληματικών ταμείων υπό τη σκέπη ενός πλήρως χρεοκοπημένου και εξαρχής καταδικασμένου σε αποτυχία συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Αναφερόμενος στο ζήτημα υπαγωγή του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) στον ΕΟΠΥΥ, ο Γιάννης Αδαμόπουλος δηλώνει ότι ο ΔΣΑ είναι αποφασισμένος και έτοιμος να τα προασπίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μελών του απέναντι σε κάθε απόπειρα αναίτιας, προκλητικής και αδικαιολόγητης υποβάθμισής τους, από όπου κι αν προέρχεται, επισημαίνει το ΑΠΕ.
Παράλληλα εκφράζει την αγανάκτηση του Συλλόγου για τη διαρκή και αναίτια στοχοποίησή του, τονίζοντας ότι τα όρια ανοχής του δικηγορικού σώματος τείνουν πλέον να εξαντληθούν και καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να ενεργήσουν συνετά και υπεύθυνα.
Τέλος ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρει ότι ο ΔΣΑ έχει ήδη ζητήσει τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την οριστική και σύννομη διευθέτηση του ζητήματος.

24ωρη απεργία στις τράπεζες – Αρνούνται ένταξη στον ΕΟΠΥΥ

24ωρη απεργία στις τράπεζες – Αρνούνται ένταξη στον ΕΟΠΥΥ 
Με αιχμή τα ταμεία υγείας των τραπεζών, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία.
Όπως αναφέρει η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων στην ανακοίνωσή της:
«Η ΟΤΟΕ κατέθεσε χθες στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας την αναλογιστική μελέτη για τα Ταμεία Υγείας των Τραπεζών που ανήκουν στο ΤΑΥΤΕΚΩ, η οποία αποδεικνύει τη βιωσιμότητα των παραπάνω Ταμείων σε βάθος χρόνου 50 ετών, χωρίς τη χρηματοδότηση του κράτους.

Η μελέτη έγινε σύμφωνα με τους Νόμους 4052/12 και 4075/12, προκειμένου τα παραπάνω Ταμεία να εξαιρεθούν οριστικά από την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ και να μετατραπούν αυτοδίκαια σε Ν.Π.Ι.Δ, όπως ορίζεται ρητά στους παραπάνω Νόμους.

Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι, σ’ αυτή τη χώρα οι Νόμοι που ψηφίζονται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο παραβιάζονται πρώτα από τους Υπουργούς και τις Κυβερνήσεις.

Όπως πληροφορηθήκαμε οι προθέσεις των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας είναι να ακυρώσουν τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις για να οδηγήσουν τα εναπομείναντα κεφάλαια των ασφαλιστικών Ταμείων Υγείας των Τραπεζοϋπαλλήλων στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει ήδη χρεοκοπήσει.

Σημειώνεται ότι, τα Ταμεία Υγείας των Τραπεζοϋπαλλήλων δεν έχουν κοινωνικό πόρο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν επιβαρύνει ποτέ τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού τα κεφάλαιά τους διαμορφώνονται αποκλειστικά από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Αντίθετα, οι τραπεζοϋπάλληλοι με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν και με την συνεπή φορολόγησή τους, στηρίζουν χρόνια το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, η Εκτελεστική γραμματεία της ΟΤΟΕ που συνεδρίασε σήμερα (28/9/12) εκτάκτως για το θέμα αυτό, αποφάσισε:

1. Την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στις Τράπεζες, σε ημερομηνία που θα καθορισθεί με κλιμάκωση του αγώνα αν τολμήσουν να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους.

2. Συντονισμός ενεργειών εργαζομένων και συνταξιούχων των Τραπεζών και πραγματοποίηση συλλαλητηρίων.

3. Δημοσιοποίηση στην ελληνική κοινωνία των πραξικοπηματικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης με τις οποίες ακυρώνονται αυθαίρετα νομοθετικές ρυθμίσεις, γεγονός που υπονομεύει την Δημοκρατία και παραπέμπει σε πρακτικές δημόσιας διοίκησης τριτοκοσμικών χωρών.

4. Διερεύνηση δυνατοτήτων για νομική διεκδίκηση των κεφαλαίων των Ταμείων Υγείας, που χάθηκαν με την εφαρμογή του PSI.
Μετά την συνεδρίαση της Ε.Γ., το Προεδρείο της ΟΤΟΕ συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλο, στον οποίο κατέθεσε τις διαμαρτυρίες της.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, δεσμεύτηκε απέναντι στην ΟΤΟΕ, ότι, δεν θα ληφθούν κυβερνητικές αποφάσεις χωρίς να ακουστούν οι θέσεις της ΟΤΟΕ, η οποία θα κληθεί για το σκοπό αυτό.

Η ΟΤΟΕ, θα αντιδράσει με όλες της τις δυνάμεις και θα διεκδικήσει την δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Υγείας για όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους των Τραπεζών με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ., χωρίς καμία οικονομική ή άλλη συμμετοχή του Κράτους και θα δώσει, μαζί με τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, υπέρ πάντων αγώνα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ είναι σε διαρκή συνεδρίαση, προκειμένου να παρέμβει άμεσα εφόσον προκύψουν αιφνιδιαστικές ενέργειες από πλευράς της Κυβέρνησης».

Τέλη Οκτωβρίου η εφαρμογή των νέων μέτρων

Τέλη Οκτωβρίου η εφαρμογή των νέων μέτρων 
Μεγάλες εκπλήξεις φαίνεται πως θα επιφυλάσσει η τελική σύνθεση του πακέτου μέτρων, στο οποίο καταλήγουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την Κυβέρνηση.
Ήδη, η Τρόικα έχει ενημερωθεί επισήμως για τους βασικούς άξονες των μέτρων,οι οποίοι αναμένεται να προβλέπουν:
- Περικοπές 10,5 δισ. από κρατικές δαπάνες, αντί για 11,5 δισ. που απαιτούσε το Μεσοπρόθεσμο.
- Οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα θα φτάσουν στα 6,5 δισ. και όχι στα 7,5. Άλλα 4 δισ. θα βρεθούν από «ήπια» μέτρα εξοικονόμησης δαπανών στο δημόσιο όπως συγχωνεύσεις φορέων, νοσοκομείων κλπ
- Το φορολογικό «πακέτο» θα φτάνει στα 3 δισ. αντί για 2 που σχεδιαζόταν. Εξ αυτών το 1,5 δισ. θα επιβαρύνει αυταπασχολούμενους και επιτηδευματίες εν γένει. Το υπόλοιπο 1,5 δισ. θα βρεθεί από αυξήσεις αμέσων και εμμέσων φόρων, φόρους στα ακίνητα κ.α
Πάντως, σε επιμέρους ζητήματα φαίνεται ότι παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι καθώς καθημερινό είναι το φαινόμενο των αντιφατικών πληροφοριών από την Κυβέρνηση.
Τρανταχτό παράδειγμα που είδαμε την εβδομάδα που πέρασε αποτελούν οι συντάξεις του ΟΓΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, επαναφέρονται οι περικοπές συντάξεων του ΟΓΑ, κάτι που από το οικονομικό επιτελείο απορρίπτεται κατηγορηματικά.
Το εξειδικευμένο νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά, εκτός της έγκρισης του πακέτου των μέτρων, να πάρει έγκριση για την επόμενη δόση, ένα αναπτυξιακό πακέτο καθώς και ένα κοινωνικό πακέτο.
Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, μετά τις 20 Οκτωβρίου θα κατατεθεί ένας εφαρμοστικός νόμος εκτός προϋπολογισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα αλλά και αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα.
Πάντως, ο προβληματισμός δεν λείπει αφού πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν αυτό το πακέτο μέτρων ως «το τελευταίο χαρτί της χώρας».
Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα καταλήξουν στην «εσωτερική κατανομή» των μέτρων, δηλαδή σε ποιους πολίτες θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος ανά κατηγορία δημοσιονομικού μέτρου.
Αναλυτικά τα μέτρα
Συντάξεις
Κύριες και επικουρικές συντάξεις: Κλιμακωτές μειώσεις
Δώρα συνταξιούχων: Καταργούνται εκτός του ΟΓΑ
Συντάξεις ΟΓΑ: Μειώνονται κατά 30 ευρώ
Εφάπαξ: Μειώνονται κατά 20-30% σε 22 Ταμεία. Επιπλέον, επιβάλλεται εισφορά σε όσους πήραν αυξημένο εφάπαξ τα προηγούμενα χρόνια….
Όρια ηλικίας: Αυξάνεται το γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65.
Έτη ασφάλισης: Αυξάνονται στα 20 από τα 15 έτη που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση.
Συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων: Πλαφόν στα 720 ευρώ.
Συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων: Μειώνονται λόγω της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων.
Συντάξεις ενστόλων: Μείωσης λόγω κατάργηση της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής
Φορολογία
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Καταργείται το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Ενιαίος συντελεστής 30-35% για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ
Αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα στο 20-25%
Αγρότες: Φορολόγηση με λογιστικό τρόπο (τήρηση βιβλίων)
Νέα φορολογική κλίμακα από 1η Ιανουαρίου 2013 με λιγότερα κλιμάκια για μισθωτούς συνταξιούχους
Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 30-35% για μισθωτούς-συνταξιούχους. Αφορά όσους δηλώνουν πάνω από 100.000 ευρώ.
Μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο
Ειδικά μισθολόγια: Μειώνονται οι αποδοχές ένστολων, δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ, διπλωματών κα.
Δώρα: Καταργούνται πλήρως τα δώρα (χριστουγέννων, πάσχα, επίδομα αδείας) στους δημοσίους υπαλλήλους
ΔΕΚΟ: Προχωρά η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ
Εφεδρεία: Εφαρμόζεται νέου τύπου εργασιακή εφεδρεία στους δημοσίους υπαλλήλους με διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων τα επόμενα δύο χρόνια
Επιδόματα: Μείωση 50% των επιδομάτων για τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές
Μισθολογικές προαγωγές: Καταργούνται για τα σώματα ασφαλείας
Κοινωνικά επιδόματα
Προνοιακά επιδόματα: Θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια
ΕΚΑΣ: Θα δίνεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 64 έτη (από 60 που είναι σήμερα).
Εποχιακά επιδόματα: Πλήρης κατάργηση και αντικατάστασή τους με ειδικά επιδόματα ανεργίας
Νεφροπαθείς: Μείωση δαπανών για τη μετακίνησή τους
Φοροαπαλλαγές: Μειώνονται διάφορες φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα. Διατηρούνται για αναπηρία άνω του 67%, τυφλούς και νεφροπαθείς
Υγεία
ΟΓΑ: Αυξάνονται οι εισφορές των συνταξιούχων του ΟΓΑ
Μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη
Δημόσιο – Δήμοι
Καταργούνται ή συγχωνεύονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου
Εισιτήρια: Αυξάνεται η τιμή των εισιτηρίων στα Μέσα Μεταφοράς κατά 25%
ΚΑΠ: Μειώνονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ)
Μειώνονται τα επενδυτικά κεφάλαια για τους Δήμους
Παιδεία
ΑΕΙ/ΤΕΙ: Συγχωνεύονται ή καταργούνται δεκάδες ιδρύματα
Δίδακτρα: Επιβάλλονται δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών
Αναπληρωτές: Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίες ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των καθηγητών
Δωρεάν βιβλία: Μειώνεται η δαπάνη για δωρεάν βιβλία σε ΑΕΙ/ΤΕ

Οι εργαζόμενοι έδιωξαν τους χρυσαυγίτες από το εργοστάσιο Παπουτσάνη

Οι εργαζόμενοι έδιωξαν τους χρυσαυγίτες από το εργοστάσιο Παπουτσάνη 
Αποστομωτική η απάντηση στην παρουσία πριν από λίγες μέρες ομάδας της Χρυσής Αυγής στην είσοδο του εργοστασίου «Παπουτσάνης».
Όπου οι ίδιοι οι εργάτες δεν τους επέτρεψαν την είσοδο, δίνουν η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, μέσα από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν.
Δηλώνουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το διαχωρισμό των εργαζομένων με βάση τη χώρα καταγωγής, το θρήσκευμα ή το χρώμα του δέρματος.
Αντίθετα, οι εργαζόμενοι του κλάδου μαζί με το σωματείο τους θα πρωτοστατούμε ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν ίδια δικαιώματα στη δουλειά, στην υγεία, στην πρόνοια».
«Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνες για τη δράση της Χρυσής Αυγής η οποία έχει ιδρύσει γραφείο Ευρέσεως Εργασίας στην περιοχή της Εύβοιας και πατώντας στην ανάγκη των εργαζομένων για δουλειά, προωθεί τις πιο αντεργατικές και ρατσιστικές πρακτικές» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ενωσης, η οποία καταλήγει ως εξής:
«Η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών καταδικάζει αυτές τις πρακτικές και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων άσχετα με την καταγωγή τους, το θρήσκευμα και το χρώμα των εργαζομένων.

Τη Δευτέρα δικάζεται ο άνδρας που παρενοχλούσε μαθητές


 

Τη Δευτέρα δικάζεται στο Αυτόφωρο ένας νεαρός Αλβανός που συνελήφθη χθες σε σχολείο της Αγυιάς στην Πάτρα για παρενόχληση μαθητών.

Ο νεαρός πλησίαζε τα ανήλικα, αγόρια και κορίτσια, και τους έλεγε πως η μητέρα ή ο πατέρας τους δεν θα πάει να τα πάρει από το σχολείο και πως έπρεπε να φύγουν με αυτόν.

Για τον λόγο αυτό, τα δελέαζε, λέγοντάς τους πως θα πάνε σπίτι του, θα τους δώσει παγωτό να φάνε και θα δούνε μαζί παιδικές ταινίες και σειρές.

Κάποια από τα παιδάκια ενημέρωσαν τους γονείς τους αλλά και τους δασκάλους τους και εκείνοι με τη σειρά τους ειδοποίησαν την αστυνομία, άνδρες της οποίας κατέφθασαν στο σημείο και συνέλαβαν τον νεαρό Αλβανό.

Ο νεαρός εξακολουθεί να είναι κρατούμενος στην Ασφάλεια Πατρών.

Πηγή: patrastimes.gr

Βέροια: Σπίτι για κακοποιημένα παιδιά


 

Ένα δικό τους «σπίτι» θα έχουν πλέον στη Βεργίνα τα παιδιά που βιώνουν την ψυχολογική και σωματική βία, την περιθωριοποίηση και την απόρριψη, τόσο μέσα στο οικογενειακό όσο και στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Πρόκειται για το «Σπίτι της Βεργίνας», έναν ξενώνα που δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο «Πρωτοβουλία για το Παιδί», αποπερατώθηκε και εξοπλίστηκε με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και εγκαινιάζεται σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρο Καλαφάτη.

Το «Σπίτι της Βεργίνας» στεγάζεται σε κτήριο 600 τετραγωνικών μέτρων που παραχώρησε ο Δήμος Βέροιας και έχει δυνατότητα φιλοξενίας 20 κακοποιημένων, εγκαταλελειμμένων ή ορφανών παιδιών καθώς και παιδιών που προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες.

«Ήδη στη Βέροια υπάρχει ένα ''σπίτι'' παροχής ημερήσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας σε παιδιά τα οποία έρχονται το πρωί και φεύγουν το βράδυ. Στο ''Σπίτι της Βεργίνας'' , που εγκαινιάζεται σήμερα, θα παρέχεται δευτεροβάθμια φροντίδα σε κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα παιδιά, τα οποία θα ζουν πλέον μόνιμα σε ένα σπιτικό - οικογενειακό περιβάλλον, θα πηγαίνουν στο σχολείο του χωριού, θα μπορούν να δέχονται τους φίλους και τους συμμαθητές και να μετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες. Τρεις κυρίες που έχουν εμπειρία στην ανατροφή παιδιών και που αγαπούν τα παιδιά, θα μένουν στο ''Σπίτι'' και θα αναλάβουν τον ρόλο της ''μητέρας''. Τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στο ''Σπίτι της Βεργίνας'' θα έχουν επίσης στο πλευρό τους παιδαγωγό, κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγους» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος τους Συλλόγου «Πρωτοβουλία για το Παιδί», Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος.

Τα πρώτα 3-4 παιδιά αναμένεται να αρχίσουν να φιλοξενούνται στο «Σπίτι της Βεργίνας» από τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2013 το «Σπίτι» θα είναι σε πλήρη λειτουργία, φιλοξενώντας συνολικά 20 παιδιά, κυρίως από περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

«Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το ''Σπίτι της Βεργίνας'' παραχωρήθηκε ημιτελές από τον Δήμο Βεροίας και ολοκληρώθηκε και εξοπλίστηκε πλήρως με δωρεά του Ιδρύματος ''Σταύρος Νιάρχος''. Σήμερα διαθέτει όλα όσα χρειάζεται ένα σπίτι, από σεντόνια, πετσέτες, πιάτα, μαχαιροπήρουνα μέχρι και υπολογιστές» ανέφερε ο κ. Σιδηρόπουλος. Τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στο «Σπίτι της Βεργίνας» θα πρέπει να είναι ψυχικά και σωματικά υγιή και να έχει αφαιρεθεί η επιμέλειά τους από τους γονείς με εισαγγελική απόφαση.

Zougla.gr

Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες προαναγγέλλει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ


 

Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απειλούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, διαμαρτυρόμενοι για τα προωθούμενα μέτρα. Το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ αποφάσισε οι κινητοποιήσεις να ξεκινήσουν το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, εάν η κυβέρνηση φέρει τα νέα μέτρα στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Εάν η ψήφισή τους γίνει αργότερα, τότε θα αλλάξει και ο προγραμματισμός της απεργίας. Η ΓΕΝΟΠ αναλαμβάνει, επίσης, πρωτοβουλία συντονισμού των συνδικάτων και ζητεί από τη ΓΣΕΕ να αναλάβει δράση.

Πηγή: ert

Τσίπρας: Κίνδυνος ανάφλεξης νέου εθνικισμού στην Ευρώπη


 

Για τον κίνδυνο ανάφλεξης νέου εθνικισμού στην Ευρώπη, εάν συνεχιστεί η λιτότητα, για την ανάγκη να εγκαταλειφθεί η εφαρμοζόμενη πολιτική του μνημονίου και για τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες που θα έχει για όλη την Ευρώπη ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας, μίλησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Αμβούργο το Ίδρυμα της εφημερίδας «Die Zeit».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε -μεταξύ άλλων- την πρότασή του για τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, ενώ τόνισε, για ακόμη μία φορά, ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αναπόφευκτη μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Φλυαρίες περί πραξικοπήματος


 
Θα μπορούσε και να τιτλοφορείται «Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας φάρσας». Ο λόγος για τις δημοσιευθείσες πληροφορίες περί ενός πραξικοπήματος, το οποίο δεν έγινε ποτέ. Η ιστορία είναι γνωστή άλλωστε.

Μεταξύ της 26ης Οκτωβρίου και της 1ης Νοεμβρίου του σωτηρίου έτους 2011, η χώρα συνταρασσόταν από πάσης φύσεως διαμαρτυρίες, φραστικούς προπηλακισμούς πολιτικών, μαζικές κινητοποιήσεις, κινήσεις παρακρατικών, ιδιαιτέρως στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και απαράδεκτες ενέργειες περιορισμένου αριθμού ατόμων εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την ακυρωθείσα -εκ των πραγμάτων- στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι, κατά τις δραματικές διαβουλεύσεις του Γ. Παπανδρέου στις Κάννες, ο τότε πρωθυπουργός μίλησε στους Σαρκοζί και Μέρκελ για τους ενδόμυχους φόβους του περί εκτροπής.

Έναν χρόνο αργότερα και ενώ το πολιτικό σύστημα και οι συστημικοί σύμμαχοί του αναταράσσονται από τις καθημερινές πλέον αποκαλύψεις περί διαπλοκής (Λίστα των 36) καθώς και από τις μαγνητικές τομογραφίες που αποτυπώνουν τα ίχνη της διαφθοράς (Υπόθεση Καρούζου – Ρέστη – Real Estate κ.λπ.), επιχειρείται -μάλλον με άκομψο τρόπο- η επαναφορά του φαντάσματος ενός Πραξικοπήματος ως μέσον υπενθύμισης πως η εκτροπή καραδοκεί.

Αυτήν όμως τη φορά, μία καθαρά ενδοπασοκική διαμάχη μεταξύ κυρίως του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Πάνου Μπεγλίτη στο Υπουργείο Άμυνας κατέληξε να αποτελέσει υλικό για την προσομοίωση μιας επαπειλούμενης εκτροπής.

Είναι γνωστό τοις πάσι και κυρίως σε εκείνους που διαβιούσαν στην Ιπποκράτους πως ο Πάνος Μπεγλίτης τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή υπουργού ως χωροφύλακας του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η συμβίωσή τους ήταν εξαρχής δύσκολη. Τα χνώτα του κ. Βενιζέλου ταίριαζαν με εκείνα του αρχηγού ΓΕΣ κ. Φράγκου Φραγκούλη. Τα χνώτα του κ. Μπεγλίτη αναγκαστικά ταίριαξαν με τα χνώτα του ακραιφνούς «Ανδρεϊκού» υποστρατήγου Τόσκα. Η διαμάχη έλαβε επικές διαστάσεις.

Μετά την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπ. Οικονομικών, ο Πάνος Μπεγλίτης έμεινε μόνος στο Πεντάγωνο. Οι σχέσεις του με τον Φραγκούλη Φράγκο εξακολούθησαν να δοκιμάζονται από έντονη καχυποψία. Εν μία νυκτί, αρκετά αργότερα, η στρατιωτική ηγεσία καρατομήθηκε, για πρώτη φορά εν τω συνόλω της στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. 


Έκτοτε, άρχισε η φιλολογία περί κινήσεων στρατιωτικών και αποστράτων καθώς και άλλων περιέργων παρακρατικών κύκλων, οι οποίοι απεργάζονταν σενάρια τρόμου και εκτροπής. Προφανώς και δεν έγινε τίποτε και προφανέστατα οι διάφορες μεμονωμένες ενέργειες ακροδεξιών κύκλων και παρακρατικών δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία τέτοιων διαστάσεων συνταγματική εκτροπή.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα» δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Στοχοποιούν ως «εγκέφαλο» ενός μη πραγματοποιηθέντος πραξικοπήματος, εμμέσως μεν αλλά σαφώς, τον τότε αρχηγό ΓΕΣ Φράγκο Φραγκούλη. Παρά τις «φιλοφρονήσεις» και τα «κομπλιμέντα» για το στρατιωτικό ταλέντο του αξιωματικού, η αιχμή είναι ξεκάθαρη.

Ένα έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που είναι σε θέση να ανιχνεύει τις προθέσεις των βαρόνων της Ιπποκράτους, νυν και πρώην, αλλά και που διαθέτει τον τρόπο να γνωρίζει την πορεία του συγκεκριμένου αξιωματικού, δεν κρύβει τις σκέψεις του. Ο Γιώργος Λιάνης μίλησε στη zougla.gr για το δημοσίευμα και επεσήμανε τα εξής ενδιαφέροντα:

«Δεν υπάρχουν πραξικοπήματα που δεν έγιναν. Αν έχουν σχεδιαστεί πραξικοπήματα, έστω κι αν δεν πραγματοποιήθηκαν, έχουν γίνει. Τρανό παράδειγμα ο Ταγίπ Ερντογάν με τις υποθέσεις ''Ergenekon'' και ''Βαριοπούλα''. Είχε αποδείξεις, συνέλαβε τους αξιωματικούς και τους καταδίκασε. Αν λοιπόν υπάρχουν επίορκοι αξιωματικοί και αποδείξεις περί σχεδιασμού εκτροπής, τότε να συλληφθούν πάραυτα και να προσαχθούν σε δίκη.

Από την άλλη μεριά όμως και κατά την περίοδο της θητείας του πρώην πρωθυπουργού (εννοεί τον Γ. Παπανδρέου), πολλοί ήταν εκείνοι στο περιβάλλον του και στην Ιπποκράτους που εφεύρισκαν πραξικοπήματα, για να δικαιολογήσουν την πτώση του. Είναι εκείνοι που χαρακτήρισαν ''κοινοβουλευτικό πραξικόπημα'' τη δική μου παραίτηση και την παραίτηση της επόμενης ημέρας του Γιώργου Φλωρίδη».

Όσον αφορά αυτό καθαυτό το δημοσίευμα, ο κ. Λιάνης επισημαίνει: «Με στεναχωρεί αφάνταστα πώς αυτό το δημοσίευμα είδε το φως από μία εφημερίδα που τη θεωρώ μεγάλη και στην οποία έχω εργαστεί. Κυρίως με ενοχλεί η ανάμειξη του ονόματος του θεσμού, του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός, κατά το δημοσίευμα πάντα,
έχαιρε της άκρας εμπιστοσύνης του κ. Παπούλια, ο οποίος λίγο αργότερα τον όρκισε ως υπουργό Άμυνας στην κυβέρνηση Πικραμένου. Άλλωστε, η απάντηση στο πολυσέλιδο ρεπορτάζ (αν όχι η διάψευσή του) έρχεται από το σαφές σχόλιο του εκδότη της εφημερίδας Σταύρου Ψυχάρη, το οποίο και καταλήγει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πραξικοπήματος στην Ελλάδα. Τι παραπάνω να πει κανείς».

Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, το Υπουργείο Άμυνας και κατά την επίμαχη περίοδο ο Διοικητής της ΕΥΠ διέψευσαν κατηγορηματικά τα περί «Πραξικοπήματος που δεν έγινε ποτέ».

Εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο (αλλά και στο Διαδίκτυο) περί πραξικοπήματος που ετοίμαζαν στρατιωτικοί την περίοδο της διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2011.

Κληθείς να σχολιάσει τα εν λόγω δημοσιεύματα, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε πως «οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι προσηλωμένες στο καθήκον που τους έχει τάξει το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Ελληνικός Λαός: να διασφαλίζουν και να κατοχυρώνουν την Εθνική Ανεξαρτησία, την Κυριαρχία και την Εθνική Ακεραιότητα της χώρας». «Όλα τα άλλα», συμπλήρωσε, «είναι εκτός πραγματικότητας».

Από την πλευρά του, με επίσημη δήλωσή του, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνος Μπίκας, ξεκαθαρίζει ότι «επί προηγούμενης Διοίκησης, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε ενημέρωσε τον τότε Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου για ενδεχόμενο πραξικόπημα».

«Επίσης», προσθέτει, «η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε έγινε αποδέκτης από άλλη Αρχή σχετικών Πληροφοριών, ώστε να προβεί στις από τον νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».