EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ξεκινούν πάλι τα έργα στο μετρό Θεσσαλονίκης



Θα «ξυπνήσουν» τα εργοτάξια

Δουλειά σε τρία αδρανή εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης θα πιάσουν στο επόμενο διάστημα τα συνεργεία της αναδόχου κοινοπραξίας AIASA (ΑΕΓΕΚ- IMPREGILO - ANSALDO T.S.F. - SELI – ANSALDOBREDA), καθώς δρομολογήθηκαν θετικές εξελίξεις για τον σταθμό Ανάληψης, το Παπάφειο και τη Νέα Ελβετία.

Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, εντός των επόμενων 15-20 ημερών, ο ανάδοχος αναμένεται να επιστρέψει στον σταθμό Ανάληψης, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε η AIASA στον κ. Σιμόπουλο, ενώ υπεγράφησαν και οι δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που δίνουν στον ανάδοχο το «πράσινο φως» για να εγκατασταθεί άμεσα σε Παπάφειο και Νέα Ελβετία, επιλύοντας ένα θέμα, το οποίο λειτουργούσε επί μακρόν σαν αγκάθι για το έργο.

Ο κ. Σιμόπουλος γνωστοποίησε ακόμη ότι ξεκινά εκ νέου ο διάλογος για τα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τα έργα κατασκευής του μετρό. «Δεν αφορά αποζημιώσεις, αλλά κυρίως φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις. Τα μέτρα ανακούφισης δεν μπορούν να περιλαμβάνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ, καθώς πρόκειται για εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο», ξεκαθάρισε.

Ο γενικός γραμματέας απέφυγε πάντως να δώσει τον ακριβή χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση του έργου, σημειώνοντας ότι περισσότερα για το θέμα ενδέχεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Την πεποίθηση ότι, εάν συνεχιστεί ως έχει η σημερινή κατάσταση στο έργο του μετρό, αυτό δεν θα ολοκληρωθεί ούτε το 2026, εξέφρασε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, διερωτώμενος ποιες επιπτώσεις θα έχει στο έργο το γεγονός ότι η ΑΕΓΕΚ (σ.σ. επικεφαλής της AIASA) ενεχυρίασε το σύνολο σχεδόν των μετοχών της στις τράπεζες. «Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, είτε θα πρέπει να αναλάβουν την κατασκευή οι υπόλοιπες εταιρίες της κοινοπραξίας, είτε να αναλάβει η κοινοπραξία που θα κατασκευάσει την επέκταση της Καλαμαριάς. Ας είμαστε ειλικρινείς. Άλλος ρεαλιστικός δρόμος δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά.

«Εκτροχιασμός» του κόστους των αρχαιολογικών εργασιών

Στην οικονομική αδυναμία της αναδόχου κοινοπραξίας να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα που έχει αναλάβει απέδωσε κυρίως την υπολειτουργία του έργου του μετρό ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Χρήστος Τσίτουρας. Πρόσθεσε ότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ είναι υποχρεωμένη να προασπίσει το εθνικό και κοινοτικό χρήμα, ενώ για το ζήτημα της χρηματοδότησης και των πληρωμών του έργου, υπογράμμισε ότι το ελληνικό δημόσιο πληρώνει ταχύτατα τον ανάδοχο.«Αγκάθι» για το έργο αποτέλεσαν και οι αρχαιολογικές εργασίες, που ενώ επρόκειτο να διαρκέσουν ένα έτος και να στοιχίσουν 15 εκατ. ευρώ, «τρέχουν» ήδη 6,5 χρόνια με το εκτιμώμενο κόστος τους να υπολογίζεται πλέον στα 90 εκατ. ευρώ.

Ανάδοχος για την επέκταση Καλαμαριάς μέσα στο επόμενο 3μηνο
Στο μεταξύ, μέχρι τέλους 2012 αναμένεται να εγκατασταθεί, εκτός απροόπτου, ο ανάδοχος για την επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά, αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί συμπληρωματική χρηματοδότηση για το έργο με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Κατά τον κ. Τσίτουρα, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλιστούν τα 16 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για τις απαλλοτριώσεις της οδού Πόντου, προκειμένου να γίνει η επέκταση προς Καλαμαριά.

«Υλοποιούμε άλλο έργο από αυτό που αναλάβαμε»
Με τη φράση «δεν αντέχουμε άλλο» περιέγραψε ο εκπρόσωπος της AIASA, Μιχάλης Σίμας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανάδοχος κοινοπραξία του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι έχουμε κάνει ένα άλλο έργο [από αυτό που προβλεπόταν στη σύμβαση]. Δεν αρνούμαστε ότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ μας πληρώνει, αλλά όταν καθόμαστε κι έχουμε ‘’πεταμένο’’ στα εργοτάξια εξοπλισμό 30 εκατ. ευρώ, που δεν χρησιμοποιούμε, για λόγους για τους οποίους δεν ευθυνόμαστε, τα λεφτά δεν φτάνουν». Κατά τον ίδιο, η κοινοπραξία έχει χρηματοδοτήσει το έργο επανειλημμένως, αλλά δεν αντέχει να συνεχίσει, δεδομένου ότι έχουν κλείσει και οι κρουνοί της τραπεζικής χρηματοδότησης. Σημείωσε ότι, ακόμη και σήμερα «πέντε εργοτάξια δεν έχουν παραδοθεί» στον ανάδοχο. Εκτίμησε δε, ότι εάν τεθεί ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, με συγκεκριμένες ημερομηνίες και γίνουν αυτά που πρέπει, το έργο θα μπορούσε ενδεχομένως να τελειώσει στις αρχές του 2017. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μέχρι να πάρει στα χέρια του ένα πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής και των υπόλοιπων χώρων, δεν μπορεί να διατυπώσει ασφαλείς εκτιμήσεις.

Λύση διαχείρισης από την Εγνατία Οδό ΑΕ;
Σε «έργο φετίχ» έχει εξελιχθεί για τη Θεσσαλονίκη το έργο του μετρό, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Τάσος Κονακλίδης και πρόσθεσε: «Αν βάλουμε έναν και μόνο στόχο για τη μετά κρίση εποχή, αυτός ας είναι η παύση της ισχύος του κανόνα των 30 και πλέον χρόνων ωρίμανσης που διέπει τα έργα της Θεσσαλονίκης».
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ προτείνει την ίδρυση ανεξάρτητου φορέα, που θα διοικεί το έργο του μετρό από τη Θεσσαλονίκη, με τεχνικό σύμβουλο την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, επισημαίνοντας ότι ένα έργο αυτής της κλίμακας δεν μπορεί να τηλεδιοικείται. Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, το ΤΕΕ/ΤΚΜ επισημαίνει ότι ένας τέτοιος φορέας, που θα «έτρεχε» με επιτυχία το έργο του μετρό, που θα ελάμβανε άμεσες αποφάσεις χωρίς να απαιτούνται εξ Αθηνών εγκρίσεις και που έχει τεράστια τεχνική εμπειρία, μπορεί κάλλιστα να είναι η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ σημείωσε ακόμη ότι επιβάλλεται να σχεδιαστεί χρονοδιάγραμμα, με ημερομηνίες που θα δοθούν από τους αρμόδιους φορείς με βάση τους συμβατικούς χρόνους κατασκευής του έργου και με βάση επιταχυνόμενους και ρεαλιστικούς χρόνους κατασκευής από τον ανάδοχο. Το έργο πρέπει να εντατικοποιηθεί, σε δύο βάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα και με λειτουργία τρίτης βάρδιας για την επιτάχυνση των αρχαιολογικών εργασιών, όπου αυτό απαιτείται.

Αναφερόμενος στις απαλλοτριώσεις, ο διευθυντής του έργου του μετρό στη Θεσσαλονίκη, Γεώργιος Κωνσταντινίδης, σχολίασε ενδεικτικά την περίπτωση της διακλάδωσης Πατρικίου, όπου ενώ η όλη διαδικασία ξεκίνησε το 2009, οι δικάσιμοι που ακολούθησαν, με διαδοχικές αναβολές, είχαν ως αποτέλεσμα η απόφαση του δικαστηρίου να ληφθεί μόλις φέτος. «Στις επόμενες ημέρες, η διακλάδωση θα δοθεί στον ανάδοχο για να ξεκινήσει, εφόσον υπάρχει η χρηματοοικονομική δυνατότητα» πρόσθεσε. Στο Παπάφειο, εξάλλου όπου έχουν ήδη απαλλοτριωθεί 907 τετραγωνικά γης, απομένει να προχωρήσει η «σύσταση δουλείας» για άλλα 2.236 τετραγωνικά, θέμα που κατά τα φαινόμενα διευθετείται με την αναφερθείσα εισαγωγικά ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Μπλόκο από ΣτΕ στα φορτηγά χωρίς ABS


 

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μεταβίβασης των μεταχειρισμένων λεωφορείων, από την 1η Ιανουαρίου 2014, φορτηγών και ρυμουλκούμενων οχημάτων που δεν φέρουν σύστημα αντιεμπλοκής στα φρένα (ABS), αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, η απόφαση αφορά, ειδικότερα, οχήματα που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2003 από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε σχετική προσφυγή της Πανελλαδικής Ένωσης Εισαγωγέων Αυτοκινήτων, καθώς και εισαγωγέων και εμπόρων μεταχειρισμένων οχημάτων.

Η Ένωση με την προσφυγή του ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Μεταφορών με την οποία απαγορεύθηκε η ταξινόμηση, μεταβίβαση και κυκλοφορία των εισαγομένων μεταχειρισμένων μετά τις 11.9.2003 από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οχημάτων ορισμένων κατηγοριών (Μ2, Μ3, Ν2, Ν3, Ο3 και Ο4), τα οποία δεν φέρουν σύστημα αντιεμπλοκής στα φρένα (ABS).

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση από 31 Δεκεμβρίου 2013 και μετά απαγορεύεται η κυκλοφορία, η ταξινόμηση και η μεταβίβαση των οχημάτων αυτών εφόσον δεν έχουν σύστημα ABS. Όμως τα οχήματα αυτά μπορεί να κυκλοφορούν στον ελλαδικό χώρο, να ταξινομούνται και να μεταβιβάζονται εφόσον τοποθετηθεί σε αυτά σύστημα ABS και υπάρχει σχετική βεβαίωση του ΚΤΕΟ.

Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό των εισαγωγέων ότι το μέτρο αυτό δεν εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η εφαρμογή του, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν το επιδιωκόμενο επίπεδο οδικής ασφάλειας.

«Σαφάρι» του ΣΔΟΕ στα σύνορα της χώρας. Έλεγχοι σε φορτηγά και βυτία


 

Το Σ.Δ.Ο.Ε., στο πλαίσιο της αποστολής του, ύστερα από εντολή του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προς τον Ειδικό Γραμματέα Σ.Δ.Ο.Ε., Στέλιο Στασινόπουλο, για πάταξη του φαινομένου της παράνομης διακίνησης καυσίμων – εμπορευμάτων, σχεδίασε και διενήργησε αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις ελέγχου Β/Ο, Φορτηγών αυτοκινήτων και λεωφορείων, σε 24ωρη βάση, στις πύλες εισόδου της χώρας, από την Τετάρτη 19/09/2012 έως το Σάββατο 22/09/2012.
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών, τα εντεταλμένα συνεργεία ελέγχου προέβησαν σε όλες τις προβλεπόμενες ελεγκτικές επαληθεύσεις, για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας.
Από τους διενεργηθέντες ελέγχους διαπιστώθηκε σωρεία φορολογικών & τελωνειακών παραβάσεων, με σημαντικότερες τις παρακάτω:
-Τρείς (3) περιπτώσεις μεταφοράς εμπορευμάτων με φορτηγά από Βουλγαρία –μέσω Ελλάδας– προς άλλες χώρες της Ε.Ε. χωρίς συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία. Κατασχέθηκαν τα φορτηγά και τα λαθρεμπορεύματα μεγάλης αξίας. Οι οδηγοί συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Οι δύο (2) εξ αυτών, καταδικάστηκαν σε επτάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, τα δε κατασχεθέντα δημεύθηκαν.
-Μία (1) περίπτωση λαθραία εισαγωγής ειδών κηπευτικής από Βουλγαρία. Κατασχέθηκαν τα εμπορεύματα και το φορτηγό. Ο οδηγός συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης.
-Τρείς (3) περιπτώσεις λαθρεμπορίας  καυσίμων, όπου τα συνεργεία ελέγχου προέβησαν σε συλλήψεις, οι δε συλληφθέντες προσήχθησαν ενώπιον των Εισαγγελέων, στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας.
-Τρείς (3) περιπτώσεις λαθραίας εισαγωγής και διακίνησης αλκοολούχων ποτών. Στις δύο (2) εξ’ αυτών καταβλήθηκε το πολλαπλό ειδικό τέλος και παραιτήθηκαν από τα ένδικα μέσα. Στον τρίτο παραβάτη ασκήθηκε ποινική δίωξη για απείθεια και παρακώλυση ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε.
-Δύο (2) περιπτώσεις λαθραίας εισαγωγής και διακίνησης ειδών ένδυσης, μέρος των οποίων ήταν προϊόντα απομίμησης. Δόθηκε αναβολή από το δικαστήριο, προκειμένου να καταβληθεί το πολλαπλό τέλος.
-Τρείς (3) περιπτώσεις λαθρεμπορίας (εισαγωγή επιπλέον ποσότητας καυσοξύλων).
-Πέντε (5) περιπτώσεις φορτηγών με πετρέλαιο θέρμανσης στα ρεζερβουάρ.
-Δώδεκα (12) λεωφορεία που μετέφεραν επιβάτες από Ελλάδα προς Αλβανία, δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία σε 193 περιπτώσεις.

Έρχονται διαφημίσεις στη πίσω πλευρά των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ!

 
Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διαφημιστική εκμετάλλευση της οπίσθιας πλευράς των εισιτηρίων αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΑ.
Η ανωτέρω ενέργεια προστίθεται στην προσπάθεια του ΟΑΣΑ για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών εσόδων.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τον ισολογισμό του ομίλου, εμφάνισε το 2011 ζημιές μετά από φόρους 313,5 εκατ. ευρώ.

Μποφόρ, πολλά μποφόρ στην ακτοπλοΐα. Ο κλάδος επιστρέφει στο 1980




 
H ακτοπλοΐα στην Ελλάδα είναι ένα δύσκολο σπορ. Πόσοι ακτοπλόοι έφυγαν  με κέρδη από τον κλάδο; Μόλις δυο, διότι πρόλαβαν να… αποεπενδύσουν νωρίς. Τι γίνεται με τους υπολοίπους; Μάλλον, το έχουν μετανιώσει.
Ο κλάδος της ακτοπλοΐας έκανε ένα μεγάλο «μπαμ» τη περίοδο 2000 – 2005, έχοντας προηγηθεί η «φούσκα» του χρηματιστηρίου. Την περίοδο εκείνη οι 5 κυριότεροι παίκτες (ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, Blue Star, Superfast, Hellenic, Minoan) ανανέωσαν το στόλο τους, επενδύοντας σε νέα πλοία, κυρίως με τη χρήση δανειακών κεφαλαίων, βασισμένοι σε θετικές εκτιμήσεις των μεσομακροπρόθεσμων προοπτικών του κλάδου.
Δυστυχώς, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν, κυρίως τα τελευταία 3 έτη, με τις 5 προαναφερθείσες εταιρείες να συσσωρεύουν ζημιές 500 εκατ., ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο οι ζημιές έφτασαν τα 94 εκατ. (πλην της HSW).
Ως γνωστόν, οι μεγαλύτερες πληγές είναι τα καύσιμα και η μείωση του μεταφερόμενου έργου. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, τη περίοδο 2008-11, η κίνηση επιβατών μειώθηκε κατά 11,8, των αυτοκινήτων 8,3% και των φορτηγών κατά 18,3%, ενώ οι τιμές των καυσίμων κατά 39%, σε σχέση με το 2009.
Λύση για τις ακτοπλοϊκές: Άνοιγμα σε νέες χώρες, αλλά και αγορές
Η Ελλάδα διαθέτει περί τις 200 τακτικές ακτοπλοϊκές γραμμές και 91 «άγονες». Κάθε χρόνο οι τακτικές και άγονες γραμμές αλλάζουν, αναλόγως της εκδήλωσης ιδιωτικού ενδιαφέροντος.
Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν διαθέτει μια Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, η οποία θα σχεδίαζε το κοστολογικό μοντέλο των γραμμών, αλλά και τις συνδέσεις, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να μείνουν νησιά χωρίς σύνδεση και συνάμα, καλύτερης αξιοποίησης του ακτοπλοϊκού στόλου.
Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει λάβει εισηγήσεις για τη πλήρη εφαρμογή του συστήματος hub & spoke. Δηλαδή, να χρησιμοποιούνται κάποια λιμάνια ως κομβικά, τα οποία θα εξυπηρετούνται από κύριες γραμμές και  - τα υπόλοιπα περιμετρικά λιμάνια - να εξυπηρετούνται από τοπικές γραμμές. Π.χ. για να πάει κάποιος στις Κυκλάδες να ταξιδεύει στην Σύρο και από εκεί, με άλλο πλοίο, να μεταφέρεται στον τελικό προορισμό του.
Από την άλλη πλευρά, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι αποτελεί αναγκαιότητα η επίτευξη συνεργασιών ή και συγχωνεύσεων για τη συρρίκνωση του αριθμού των ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Επίσης, θεωρούν ως εναλλακτική λύση και τη δραστηριοποίηση των εταιρειών στην ακτοπλοϊκή διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Τουρκία, σε αγορές του εξωτερικού, όπως η Ερυθρά και Μαύρη Θάλασσα.
Διέξοδος εκτιμάται ότι μπορεί να έρθει και από την μετατόπιση εστίασης της αγοράς από τη μετακίνηση επιβατών προς τη μεταφορά φορτηγών, (εκμεταλλευόμενες τα ευρωπαϊκά προγράμματα), αφού πλέον υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και από τις αεροπορικές μεταφορές, ειδικά για τους ξένους επισκέπτες.
Το τελευταίο διάστημα πολλά ακούγονται για πτωχεύσεις εταιρειών. Διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης ακτοπλοϊκής εταιρείας δεν «μάσησε», πρόσφατα, τα λόγια του.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες της Ελλάδας έχουν περάσει ουσιαστικά στον έλεγχο τραπεζών, ασκώντας κριτική – πέρα από το Δημόσιο – και στο λιμάνι του Πειραιά, επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί κόμβο.
Συνηθισμένοι σε φουρτούνες οι ακτοπλόοι, καλούνται να αντιμετωπίσουν τον σκόπελο της «κρίσης» με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες σε κατασχέσεις πλοίων και στοιχείων του ενεργητικού.

Το 71% των Ευρωπαίων υπέρ του ανταγωνισμού στους σιδηροδρόμους

 
Το 71% των πολιτών της ΕΕ στηρίζουν το άνοιγμα των εθνικών και περιφερειακών σιδηροδρομικών συστημάτων στον ανταγωνισμό. Η συνολική στήριξη είναι άνω του 60% σε όλα τα κράτη μέλη, εκτός από δύο (Κάτω Χώρες και Λουξεμβούργο).
Επίσης, το 78% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι περισσότερος ανταγωνισμός θα έχει θετικά αποτελέσματα για τους επιβάτες.
Σύμφωνα με ειδική έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, λιγότεροι από το μισούς Ευρωπαίους είναι ικανοποιημένοι από τα σιδηροδρομικά συστήματα τους (46%) – παρόλο που αυξήθηκε το ποσοστό ικανοποίησης από το 1997 (41%).
Το ποσοστό ικανοποίησης κυμαίνεται από 67% στη Φινλανδία έως 18% στη Βουλγαρία. Το επίπεδο ικανοποίησης είναι συνολικά αρκετά χαμηλό στα κράτη μέλη της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα).
Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, το άνοιγμα στον ανταγωνισμό θα επηρεάσει θετικά τις τιμές των εισιτηρίων (72%), την εξυπηρέτηση των επιβατών στα τρένα (71%), την άνεση και την καθαριότητα στα τρένα (70%), τη συχνότητα των τρένων (68%), τη χρονική ακρίβεια των δρομολογίων των τρένων (66%), τον τρόπο διαχείρισης των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων (63%) και τον αριθμό των σταθμών ή των διαδρομών που θα εξυπηρετούνται (62%).
Η απόλυτη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πιστεύει ότι περισσότερος ανταγωνισμός στην αγορά σιδηροδρομικών μεταφορών θα έχει θετικά αποτελέσματα για τους επιμέρους ενδιαφερόμενους, όπως για τους επιβάτες (78%), τις ιδιωτικές σιδηροδρομικές επιχειρήσεις (68%) και τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις σιδηροδρομικών μεταφορών (55%).
Τέλος, το 70% των πολιτών της ΕΕ επιθυμεί ο ανταγωνισμός να μην οδηγήσει σε σιδηροδρομικές υπηρεσίες, με ελάχιστες παροχές υπηρεσιών, όπως εκείνες των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους και το 43% επιθυμεί την ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής ποιότητας (γεύματα, ταινίες, εφημερίδες, κλπ.).
Επιπλέον, σχεδόν πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (65%) επιθυμούν την αγορά εισιτηρίων με περισσότερους τρόπους (δηλ. μέσω του Διαδικτύου, μέσω έξυπνων τηλεφώνων ή επί του τρένου).
Επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Κατά τους επόμενους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να θεσπίσει νέα δέσμη μέτρων, την καλούμενη 4η δέσμη για τους σιδηροδρόμους, για το άνοιγμα των αγορών μεταφορών επιβατών εσωτερικού στον ανταγωνισμό, τη μείωση του χρόνου διοχέτευσης του τροχαίου υλικού στην αγορά (μέσω της ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων) και τη βελτίωση της διαχείρισης των σιδηροδρομικών υποδομών (με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας των σιδηροδρομικών υπηρεσιών και τη βελτίωση του ανταγωνισμού).
Στατιστικά στοιχεία για τη χρήση των σιδηροδρόμων
Πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους (55%) χρησιμοποιούν εθνικά ή περιφερειακά τρένα: τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (6%), αρκετές φορές το μήνα (4%), αρκετές φορές ανά έτος (19%), ή το πολύ μια φορά ανά έτος (26%). Πάνω από τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους δεν χρησιμοποίησαν ποτέ τρένο (45%).
Πάνω από τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους (41%) χρησιμοποιούν προαστιακά τρένα: τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (7%), αρκετές φορές το μήνα (5%), αρκετές φορές ανά έτος (13%), ή το πολύ μια φορά ανά έτος (15%). Σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους δεν χρησιμοποίησαν ποτέ προαστιακό τρένο (59%).
Ο βασικός λόγος της μετακίνησης των επιβατών με εθνικά ή περιφερειακά τρένα είναι τα ταξίδια αναψυχής (70%). Λίγοι επιβάτες αναφέρουν ότι μεταβαίνουν στην εργασία τους ή στο μάθημά τους (10%) ή ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους (10%).
Όταν τίθεται το ερώτημα στους Ευρωπαίους που δεν ταξιδεύουν ποτέ με τρένο ή το πολύ μία φορά ετησίως ποιες βελτιώσεις θα τους ενθάρρυναν να χρησιμοποιήσουν το τρένο, πάνω από τέσσερις στους δέκα αναφέρουν τις χαμηλότερες τιμές (43%).
Άλλες βελτιώσεις αναφέρονται λιγότερο συχνά: καλύτερο δίκτυο με περισσότερες διαδρομές ή σταθμούς (20%), ταχύτερες διαδρομές (17%), πιο αξιόπιστα δρομολόγια (16%), πιο άνετα και καθαρά τρένα (16%) και πιο τακτικά δρομολόγια(14%). Τρεις από τους ερωτηθέντες που δεν ταξιδεύουν ποτέ ή σπανίως με τρένο ανέφεραν αυθόρμητα ότι τίποτε δεν μπορεί να τους ενθαρρύνει να το χρησιμοποιήσουν (28%).
Οι μισοί περίπου Ευρωπαίοι (46%) είναι ικανοποιημένοι από το υπάρχον εθνικό και περιφερειακό σιδηροδρομικό σύστημα στη χώρα τους. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό ευρωπαίων αναφέρει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι (36%).
Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (71%) στηρίζουν το άνοιγμα του εθνικού και περιφερειακού σιδηροδρομικού συστήματος στον ανταγωνισμό, υπό τον όρο ότι όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρούν τα ίδια πρότυπα ασφαλείας.

«Κλείδωσε» η ενιαία φορολογική μεταχείριση για τις επιχειρήσεις

 
«Φρένο» στα σενάρια αύξησης της φορολογίας σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (χαμηλόμισθους) και αγρότες βάζει η κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι η ήρθε η ώρα των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών να πληρώσουν το «μάρμαρο» της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα αυτό - που εστάλη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό - μεταδόθηκε σε συνάντηση που είχαν την Δευτέρα οι εκπρόσωποι των κομμάτων με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.
Στην συνάντηση καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριου του 2013 και θα προβλέπει εκτεταμένες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος ακινήτων και ΦΠΑ.
Κατά την διάρκεια αυτής, εξετάστηκαν όλα τα δυνατά σενάρια, προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 2 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα για την διετία 2013 – 2014 από την φορολογική μεταρρύθμιση.
Ένα από αυτά μάλιστα (το οποίο απορρίφθηκε πριν καλά-καλά  προλάβει να συζητηθεί ως πρόταση) προέβλεπε ότι μπορούσαν να εξοικονομηθούν έσοδα έως και 140 εκατ. ευρώ από νέους φόρους σε αγρότες (με μια μέση επιβάρυνση δηλαδή έως 200 ευρώ το χρόνο για 700.000 αγρότες).
Το σενάριο αυτό, το οποίο μπήκε αμέσως στο συρτάρι, από την στιγμή που το Μαξίμου, όχι μόνο «έκοψε» κάθε φόρα αύξησης των φόρων για τους συγκεκριμένους υπόχρεους, αλλά ζήτησε να μην επιβαρυνθούν, ούτε από  τη μετάβαση στο νέο σύστημα φορολόγησης ("έσοδα- έξοδα").
Μάλιστα έχει προταθεί να δοθεί και … επίδομα λογιστή 150 ευρώ, κυρίως σε παλαιούς αγρότες μεγάλης ηλικίας, αφού από το 2013 ή 2014 θα πρέπει να φορολογούνται με βάση τα βιβλία της εφορίας για τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.
Το σημερινό σύστημα φορολόγησης, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, δεν εξετάζει τα τιμολόγια που πωλούν οι αγρότες και γίνονται υπερτιμολογήσεις από τους μεσάζοντες, με αποτέλεσμα ένα προϊόν που στο χωράφι πωλείται 20λεπτά να φτάνει 1,5 ευρώ στον καταναλωτή. Η υπερτιμολόγηση «βολεύει» όμως και όσους εισπράττουν επιστροφές ΦΠΑ.
Εκτός από τους αγρότες, ελαφρύνσεις έρχονται και για τους χαμηλόμισθους , αφού  όπως έγινε γνωστό στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός ζήτησε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για ελάφρυνση της κλίμακας φόρου μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι φέρουν και το κύριο φορολογικό βάρος.
«Αγριεύουν» τα πράγματα για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες
Στον αντίποδα «αγριεύουν» τα πράγματα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού στη σύσκεψη με τα κόμματα συζητήθηκε η ανάγκη ενός νέου συστήματος φορολόγησης των επιτηδευματιών και των νομικών προσώπων με ενοποίηση των φορολογικών συντελεστών. Έτσι από το 2013 ή το 2014 οι επιτηδευματίες θα φορολογούνται σαν εταιρίες και θα πληρώνουν αυξημένους φόρους.

Αναλυτικότερα:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Εξετάζεται η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για τους  ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να φορολογούνται από το πρώτο κιόλας ευρώ του εισοδήματος.
Το μέτρο είχε θεσμοθετηθεί στο παρελθόν από τον Γιώργο Αλογοσκούφη και «ξηλώθηκε» λίγους μήνες μετά από τον Γιάννη Παπαθανασίου.  Εναλλακτικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή με τις επιχειρήσεις.
2. Επιχειρήσεις. Ενιαία φορολογική μεταχείριση για όλες τις εταιρείες ανώνυμες, ομόρρυθμες ετερόρρυθμες, κοινοπραξίες κ.λπ. με την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των κερδών που θα ανέλθει στο 30% από 25% που είναι σήμερα.
Προωθείται παράλληλα μείωση του μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα μερίσματα από 25% που είναι σήμερα στο 20% ή 15%, καθώς και η κατάργηση ρυθμίσεων, όπως της φορολόγησης της επιχειρηματικής αμοιβής των ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταίρων.
Οι ανώνυμες εταιρίες, σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% για τα κέρδη που δηλώνουν στην εφορία. Στην περίπτωση που προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος επιβαρύνονται οι μέτοχοι με φόρο 25%, αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση στο 45%.

Βενζίνη: Μάθε τι πληρώνεις και πως διαμορφώνονται οι τιμές

Τις κατηγορίες περί κερδοσκοπίας προσπαθούν να αντικρούσουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), αντικρούοντας το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο τα περιθώρια κέρδους είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, στην Ελλάδα οι τιμές βασίζονται στις τιμές med Italy και δεν πρέπει να συγκρίνονται με αυτές της βόρειας Ευρώπης – Rotterdam.
Επίσης, ο ΣΕΕΠΕ υποστηρίζει τα ακόλουθα:
-Oι λιανικές τιμές αντλίας περιλαμβάνουν περίπου 60% φόρους και δασμούς (ΕΦΚ, ΔΕΤΕ, εισφορές, ΦΠΑ).
-Oι εταιρείες εμπορίας σε καμία περίπτωση δεν καθορίζουν - απαγορεύεται ακόμα και να συστήνουν - λιανικές τιμές αντλίας.
-Οι τιμές αντλίας καθορίζονται αποκλειστικά από τους πρατηριούχους.
-Οι λιανικές τιμές και άρα το μεικτό περιθώριο κέρδους Εταιριών και Πρατηρίων -πέρα από το κόστος του προϊόντος - περιλαμβάνουν:
Α)Το κόστος μεταφοράς (βυτιοφόρων αυτοκινήτων).
Β) Χρηματοοικονομικά έξοδα (κόστος αποθεμάτων, πιστώσεις, επενδύσεις κλπ.).
Γ) Το κόστος εμπορίας (εκτελωνισμού, αποθήκευσης και διακίνησης κλπ.).
-Το αργό πετρέλαιο (πχ. brent) - όπως και τα τελικά προϊόντα πετρελαιοειδών - αποτελούν χρηματιστηριακά εμπορεύματα και ακολουθούν τις διεθνείς τιμές όπως ορίζονται από τις Διεθνείς τιμές platts.
-Οι λιανικές τιμές (βενζίνης, πετρελαίου κλπ.) ακολουθούν τις τιμές των τελικών προϊόντων Διυλιστηρίων και όχι τις τιμές του αργού (πχ. brent).

«No pasaran!» από τον ανώνυμο μαδριλένο εστιάτορα



Ενας ανώνυμος εστιάτορας έχει γίνει ένας από τους «ήρωες» της μεγάλης όσο και επεισοδιακής διαδήλωσης που έγινε το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Μαδρίτης, όπου χιλιάδες Ισπανοί διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση Ραχόι. Ο εστιάτορας εμφανίζεται να στέκεται μόνος απέναντι σε αστυνομικούς προκειμένου να προστατεύσει διαδηλωτές.

Αρχικά οι φωτογραφίες του ιδιοκτήτη του εστιατορίου στο Paseo del Prado, αρχικά αναμεταδόθηκαν - κυρίως σε αμερικανικά και βρετανικά δίκτυα - με τη λεζάντα ότι «φωνάζει σε διαδηλωτές ώστε να πάψουν να πετούν πέτρες προς το κατάστημά του».

Ωστόσο η El Pais, προχώρησε σε διόρθωση και ανέφερε αργότερα στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι ο εστιάτορας πρωτίστως προσπαθούσε να προστατεύσει τους διαδηλωτές που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο μαγαζί του όταν τους κατεδίωξαν αστυνομικές δυνάμεις.

«Κανείς δεν θα μπει εδώ μέσα γιατί εδώ είναι όλοι αθώοι πολίτες!» φώναξε στους αστυνομικούς ο εστιάτορας, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Οι αστυνομικοί απαίτησαν να μπουν στο εστιατόριο για να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Ο ίδιος, σχεδόν με δάκρυα στα μάτια φώναξε έπειτα σε διαδηλωτές να σταματήσουν να πετούν πέτρες προς τους αστυνομικούς που επιχειρούσαν να μπουν στο μαγαζί του.


Όχι στα νέα μέτρα

 
Πλημμύρισαν από κόσμο δρόμοι και πλατείες των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για το σκληρό πακέτο μέτρων, το οποίο συμφωνήθηκε και ενεκρίθη από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Οι σημερινές διαδηλώσεις αποτελούν πρόβα τζενεράλε εν όψει της ψήφισης του πακέτου των 11,5 δις ευρώ στη Βουλή. Στοίχημα των διοργανωτών παραμένει η συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή του κόσμου στις μελλοντικές κινητοποιήσεις.

Για ακόμη μία φορά, δεν έλειψαν οι εντάσεις και, μέσα σε λίγα λεπτά, η διαδήλωση διαλύθηκε λόγω μικροεπεισοδίων. Συγκεκριμένα, ομάδα διαδηλωτών εκσφενδόνισε μολότοφ, με την αστυνομία να απαντά κάνοντας χρήση χημικών. Στη συνέχεια, τα επεισόδια επεκτάθηκαν στην οδό Ερμού, στην Αμαλίας αλλά και στην Ομόνοια. Από τη μανία ορισμένων «θερμόαιμων» δεν γλύτωσε ένα πεύκο που έστεκε επί χρόνια στον Εθνικό Κήπο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά.




(Φωτιά στον Εθνικό Κήπο)




Περισσότερες από 100 προσαγωγές, από τις οποίες τουλάχιστον 20 μετατράπηκαν σε συλλήψεις έχουν γίνει έως στιγμής από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Aυτή την ώρα (16.40) έχουν συγκεντρωθεί περίπου 150 άτομα έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους προσαχθέντες και τους συλληφθέντες.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στα επεισόδια τραυματίσθηκαν οκτώ αστυνομικοί.




Στο κέντρο της πόλης η κατάσταση είναι ήρεμη, εκτός από την οδό Βαλτετσίου, όπου μεταφέρθηκε η ένταση με συγκεντρωμένα άτομα να πετούν πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

Σήμερα επιστρατεύτηκαν χιλιάδες αστυνομικοί περιφρουρώντας σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Έκπληξη, πάντως, προκάλεσε η παρουσία του νέου αποκτήματος της ΕΛ.ΑΣ., ενός σιδερένιου φράχτη.




(Ο φράχτης)

Από το πρωί, χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ, 20.000 στον αριθμό, 2.000 μέλη των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και της ΠΟΑΣΥ (Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων), 2.500 εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, 10.000 μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, βροντοφωνάζοντας όχι στα μέτρα λιτότητας.

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Αγρίνιο και Ξάνθη.


(Το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια)


(Μέλη του ΕΠΑΜ)

Το ΠΑΜΕ, παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα, συγκεντρώθηκε στην Ομόνοια και στη συνέχεια πραγματοποίησε πορεία προς τη Βουλή. Πορεία κάνουν αυτήν την ώρα χιλιάδες διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.


(Η Αλέκα Παπαρήγα)



Το «παρών» στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έδωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.


(Ο Αλέξης Τσίπρας)





Πρωτότυπη διαμαρτυρία...


(Με άδεια καροτσάκια και συνθήματα κατά της κυβέρνησης έχουν κατέβει στην πορεία οι τρίτεκνοι)

Απεργιακό μπλακ - άουτ

Στη γενική απεργία συμμετέχουν μεταξύ άλλων δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, τραπεζοϋπάλληλοι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, αρχαιοφύλακες και εκπαιδευτικοί.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλης της χώρας, καθώς απεργούν γιατροί και διοικητικό προσωπικό.

Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις

Έως τις 21.00 το βράδυ θα εκτελούν δρομολόγια λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό και ΗΣΑΠ, ενώ έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα θα λειτουργήσει το Τραμ. Για λόγους ασφαλείας κλειστοί για το κοινό είναι αυτήν την ώρα οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα και το Πανεπιστήμιο.

Λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στον Προαστιακό, στη γραμμή 2 του Μετρό τερματικός σταθμός θα είναι η Δουκίσσης Πλακεντίας. Αυτό σημαίνει πως δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο. Ακινητοποιημένα θα μείνουν και τα τρένα του ΟΣΕ.

Δεμένα στα λιμάνια της χώρας θα παραμείνουν έως τα μεσάνυχτα τα πλοία, καθώς 24ωρη απεργία έχει κηρύξει και η ΠΝΟ. Τροποποιήσεις πτήσεων ανακοίνωσαν οι Olympic Air και Aegean Airlines, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας (έως τις 13.00) των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Τα πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αριστερές οργανώσεις έκαναν την αρχή των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Με αφετηρία την Καμάρα, κατευθύνονται μέσω της Εγνατίας Οδού προς την πλατεία Αριστοτέλους, όπου βρίσκεται το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Οι συγκεντρωμένοι στο ΕΚΘ ανήρτησαν πανό και κρατούν κρεμάλες. Στο σημείο, σύμφωνα με το thousandnews.gr, βρίσκονται εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και δημόσιοι υπάλληλοι, έπειτα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ). Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της ΕΔΟΘ, Απόστολος Παζάρας, είπε πως «σήμερα στέλνουν μήνυμα στην τρόικα πως ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο».



Λαμία: Κατέβασαν ρολά καταστήματα και επιχειρήσεις

Ρολά κατέβασαν σήμερα τα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις στη Λαμία, καθώς επίσης και σε κωμοπόλεις του νομού. Το σύνθημα είναι «ΟΧΙ στον αφανισμό των επιχειρήσεων».

Το ραντεβού δόθηκε στις 10.00 στην αίθουσα των επαγγελματοβιοτεχνών Φθιώτιδας και στη συνέχεια έμποροι και επαγγελματίες θα κάνουν πορεία στο κέντρο της πόλης.

«Με τα δικά μας χρήματα δανείζουν τις τράπεζες και αυτές δεν μας δίνουν ούτε ψίχουλα για να κρατηθούμε στη ζωή... Αυτοί είναι οι πολιτικοί μας, αυτή είναι η Ελλάδα μας, όπως την κατάντησαν οι αλήτες» δήλωσε στο LamiaReport.gr ένας από τους αγανακτισμένους και απελπισμένους εμπόρους της Λαμίας και συνέχισε: «Κάντε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και μετρήστε λουκέτα. Μαγαζιά που κάποτε δεν μπορούσες να τα πλησιάσεις, τώρα παραμένουν επί μήνες κλειστά, χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται...και περιμένετε να δείτε τι θα γίνει σε λίγο καιρό... Ελπίζω να ξυπνήσουμε, να αφήσουμε τις καφετέριες και να βγούμε στους δρόμους όσο είναι καιρός, γιατί τελειώσαμε».

Απεργία με τρακτέρ στην Καρδίτσα

Τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Καρδίτσα, και μάλιστα την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο. Στις 11.00 το πρωί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία μέλη του Εργατικού Κέντρου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, μέλη του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Καρδίτσας και του Συλλόγου Γυναικών. Επίσης στο ίδιο σημείο συγκεντρώθηκαν και μέλη από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων.



Στις πορείες που ακολούθησαν, κάτοικοι της περιοχής κατέβηκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους.


(Mε τα τρακτέρ και στο Άργος)

Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα στον Πύργο

Οι έμποροι συμμετέχουν στην απεργία έπειτα από κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας και της ΓΣΕΒΕΕ.

Η συμμετοχή στην απεργία είναι σχεδόν συνολική και υπερβαίνει το 98%.



Απεργιακή λαοθάλασσα στους δρόμους της Κρήτης

Ξεχύθηκαν στους δρόμους, σήμερα, εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, αγρότες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στις φυλακές και στους δήμους, συνταξιούχοι και γενικότερα σύσσωμη η κοινωνία που πλήττεται από την κρίση και τα βάναυσα οικονομικά μέτρα.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που είναι σε εξέλιξη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, εφάμιλλη της μεγάλης κινητοποίησης του Φεβρουαρίου του 2011, οπότε χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους.



Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ), Σ. Βαρδάκη, πάνω από 95% είναι η συμμετοχή στην κινητοποίηση, με τους απεργούς να έχουν καταφθάσει ... με οχήματα! Τρακτέρ από τα Αϊτάνια με μαύρες σημαίες και ένα ασθενοφόρο δεσπόζουν στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, όπως αναφέρει το cretalive.gr.

Παράλληλα, πρωτοφανής είναι η συμμετοχή των εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, Ν. Μεντζίνη, 30 σωματεία - μέλη της ΑΔΕΔΥ από το Ηράκλειο και την ενδοχώρα έχουν προσέλθει στη συγκέντρωση με πανό. Περίπου στις 10.30 το πρωί ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας η πορεία του ΠΑΜΕ, που χαρακτηρίζεται επίσης από μεγάλη συμμετοχή.



Εν τω μεταξύ, την «παράσταση» έκλεψε ένας ποδηλάτης, ο οποίος στο δίκυκλό του έχει αναρτήσει χάρτινη ταμπέλα με δύο μόνο, αλλά πολύ χαρακτηριστικές λέξεις... «Στουρνάρια Ουστ»!


(Συγκέντρωση στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου)

Μεγαλειώδης πορεία στην Πάτρα

Μεγαλειώδης χαρακτηρίζεται η συγκέντρωση του κόσμου στην πορεία του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10.000 άτομα συμμετέχουν στην πορεία, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων.





Κλειστά καταστήματα και δωρεάν καφές

Το δικό τους στίγμα στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Δυτική Ελλάδα άφησαν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής της Πάτρας, οι οποίοι έκλεισαν τα καταστήματά τους έως τις 15.00 το μεσημέρι και προχώρησαν σε συμβολική δωρεάν διάθεση καφέδων σε πρόχειρα περίπτερα που έστησαν στις πλατείες Υψηλών Αλωνίων και Γεωργίου.



Ηχηρή κινητοποίηση στον Βόλο

Στους δρόμους του Βόλου έχουν ξεχυθεί από νωρίς το πρωί της Τετάρτης εργάτες, υπάλληλοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και των Ο.Τ.Α., επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, συνταξιούχοι, δικηγόροι, τραπεζοϋπάλληλοι κ.ά., στο πλαίσιο της γενικής πανελλαδικής απεργίας ενάντια στα νέα μνημονιακά μέτρα, που αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Στην πόλη του Βόλου, από φορείς, συνδικαλιστικά σωματεία και συλλογικότητες, θα πραγματοποιηθούν τρεις διαφορετικές πορείες.

Στις 09.30 το πρωί έγινε η πρώτη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου (ΕΚΒ), ενώ στις 10.00 συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πανεπιστημίου μέλη του ΠΑΜΕ και της Ένωσης Εστίασης και Διασκέδασης Μαγνησίας αλλά και της ΟΕΒΕΜ.

Στις 11.00 συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας μέλη του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλη από την Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Εργατών Μαγνησίας και άλλες συλλογικότητες, σύμφωνα με το e-volos.gr. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 15.00 θα παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά και τα καταστήματα εστίασης.

Αποκλεισμός του κτηρίου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους καθηγητές

Οι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας, συμμετέχοντας και αυτοί στη γενική πανελλαδική απεργία και πλέον της συμμετοχής τους στη συγκέντρωση και στην πορεία που θα ξεκινήσει από το ΕΚΒ, προχώρησαν στον συμβολικό αποκλεισμό του κτηρίου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις 08.30 μέχρι τις 09.30 το πρωί.

Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Λέσβο

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Λέσβο.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το πρωί στην πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια, αφού πραγματοποίησαν πορεία μέσα από την αγορά της Μυτιλήνης, διαδήλωσαν στο λιμάνι της πόλης και κατευθύνθηκαν προς το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα το lesvosnews.gr.

Παρακολουθήστε το σχετικό video



Σε απεργιακό κλοιό και η Ξάνθη

Στους δρόμους της Ξάνθης ξεχύθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι απεργοί που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιώντας πορεία και φωνάζοντας συνθήματα κατά των νέων δυσβάσταχτων μέτρων για τους εργαζομένους.

Δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δικηγόροι, φοιτητές και μεμονωμένοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους. «Δεν στεκόμαστε στη συμμετοχή, αυτό που σήμερα έχει σημασία είναι το γεγονός ότι προσπαθούν να ανατρέψουν και τα τελευταία εργασιακά κεκτημένα χρόνων» αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, για να συμπληρώσει: «Ξεκινάμε σήμερα τον αγώνα μας όσοι αντέχουμε να βγούμε στους δρόμους ενάντια στα νέα μέτρα. Εμείς μιλάμε για ψυχές ανθρώπων, αυτοί κλεισμένοι στα κλουβιά τους δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται στην κοινωνία. Ειρηνικά πρέπει να λάβουν το μήνυμα».


Οι συγκεντρώσεις στο Αγρίνιο

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται και το Αγρίνιο, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, εν όψει της νέας λαίλαπας σκληρών μέτρων. Στο Αγρίνιο, για ακόμα μία φορά, πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες: του ΠΑΜΕ στην πλατεία Δημοκρατίας και της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Ειρήνης την ίδια ώρα.

Στην πλατεία Δημοκρατίας κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μ. Κατσιγιάννης, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, ο οποίος -σύμφωνα με το cityvoice.gr- χαρακτήρισε την πολιτική της τρόικας στοχευμένη σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στη Χρυσή Αυγή και στον ρόλο των μέσων ενημέρωσης.



Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο Βασίλης Νικάκης, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, ο οποίος επεσήμανε τα προβλήματα του κλάδου των μικρών εμπόρων και των αυτοαπασχολούμενων που μαστίζονται από τις πολιτικές της τρόικας.



Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ειρήνης, την οποία είχαν προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, με τη συμμετοχή δασκάλων, καθηγητών, εργαζομένων στους ΟΤΑ, και πολλών ακόμη φορέων της περιοχής. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε ανακοίνωση συμπαράστασης από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου, που δήλωσε συμμετοχή στη σημερινή απεργία.

Ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από την κα Χριστίνα Βούλγαρη, μέλος της ΑΔΕΔΥ, και την κα Μαρία Σωτηροπούλου, εκπρόσωπο τη Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών του νομού. Στη συγκέντρωση της πλατείας Ειρήνης παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος και ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός.



Τέλος, πραγματοποιήθηκαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η πρώτη πορεία που ξεκίνησε ήταν αυτή της ΑΔΕΔΥ από την πλατεία Ειρήνης, ενώ αμέσως μετά άρχισε και η πορεία του ΠΑΜΕ.

ΠΗΓΗ

Σε απολογία για ξέπλυμα Σμπώκος, Γκουντρούν, Καρατζάς και δυο ακόμη πρόσωπα


 

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος, η πρώην σύζυγο του, Γκούντρουν Μολντενχάουερ, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Ιανός» Νίκος Καρατζάς, ο συνταξιούχος πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Άκη, Φώτης Αρβανίτης και ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος, είναι τα πέντε νέα πρόσωπα που καλούνται από τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή να απολογηθούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σύσταση συμμορίας, στο πλαίσιο της ανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση του μαύρου πολιτικού χρήματος με φερόμενο ως «πρωταγωνιστή» τον πρώην υπουργό.

Τα πέντε νέα πρόσωπα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους, φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, με εμβάσματα  που αγγίζουν το συνολικό ποσό των 57 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αναμένεται να απολογηθούν συμπληρωματικά οι: Άκης Τσοχατζόπουλος, Βίκυ Σταμάτη,  η Αρετή Τσοζατζοπούλου, Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης και Αστέριος Οικονομίδης και Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.

Η ανάκριση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Απρίλιο έχει εντοπίσει νέες εταιρείες μέσω των οποίων φέρεται να διακινήθηκε μαύρο πολιτικό χρήμα ύψους 8,7 εκατ. δολαρίων, χρήματα που, όπως όλα δείχνουν, προέρχονται από τις μίζες για τα εξοπλιστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Σμπώκος αναφέρεται συχνά στις σημειώσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου (με την κωδική ονομασία Bosko), ενώ το όνομα της Γκούντρουν Μολντενχάουερ εμπλέκει στην απολογία του ο Νικόλαος Ζήγρας. Ο τελευταίος είχε υποστηρίξει ότι η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου για να του δώσει διαζύγιο, είχε εισπράξει 500.000 ευρώ. «Θα πρέπει να ελέγξετε πόσες χιλιάδες δολάρια πήρε στο εξωτερικό σε τσάντες η πρώην σύζυγος Γκούντρουν, για να συναινέσει στο διαζύγιο. Γνωρίζω ότι πήρε 500.000 δολάρια που δεν δηλώνονταν πουθενά και από τότε που παντρεύτηκε» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατάργηση εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ

Από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνεται ότι, από 1/9/2012 βάσει των διατάξεων του άρθρου 1 παρ. 6 του Ν.4046/12 (ΦΕΚ28/τ.Α'/14-2-2012) καταργούνται οι Εργοδοτικές Εισφορές Υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) κατά ποσοστό 0,75% και 0,35% αντίστοιχα.
Συνεπώς, ασφαλιστικές εισφορές περιόδων ασφάλισης από 1/9/2012 και εφεξής θα καταβάλλονται μειωμένες κατά 1,10%, όσον αφορά στην εργοδοτική εισφορά, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Επισημαίνεται ότι, οι εισφορές ασφαλισμένου υπέρ των ανωτέρω καταργηθέντων Οργανισμών εξακολουθούν να καταβάλλονται κανονικά.

ΟΑΕΔ: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το εποχικό επίδομα


 

Από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, ξεκινά η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους στον ΟΑΕΔ, για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου του 2012.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και τις Τοπικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης αλλά και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), εντός των συγκεκριμένων προθεσμιών.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών- ανυψωτικών -οδοποιητικών -γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.

Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομικών συγκλονίζουν την ισπανική πρωτεύουσα


 
Χιλιάδες Ισπανοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης την Τρίτη, περικυκλώνοντας το ισπανικό Κοινοβούλιο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την σκληρή λιτότητα και τα νέα μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση Ραχόι.

Μέχρι αργά το βράδυ, πάνω από 30 άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση γκλομπ και σφαιρών από καουτσούκ για να απωθήσει το πλήθος. Από τους τραυματίες τουλάχιστον 16, οι τέσσερις αστυνομικοί χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Δεκάδες ήταν και οι συλλήψεις.

Παρά, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ισπανικά ΜΑΤ κράτησαν το πλήθος σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το Κοινοβούλιο έχοντας τοποθετήσει κλούβες και φράχτες, ώστε να εμποδίσουν τους διαδηλωτές, όπου φώναζαν: «Βγείτε έξω!», «Δεν μας αντιπροσωπεύουν» και «Απολύστε τους». Ορισμένοι μάλιστα, εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.
«Αυτά είναι τα όπλα μας», απάντησε επίσης το πλήθος, σηκώνοντας τα χέρια, απέναντι στους αστυνομικούς που κράδαιναν τα γκλομπ τους για να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν.

Η ένταση ξεκίνησε όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον φράχτη της αστυνομίας.

Όπως φάνηκε και στα πλάνα που μετέδιδαν ζωντανά τα ισπανικά μέσα, διαδηλωτές σε κάποια φάση των επεισοδίων επιτέθηκαν σε αστυνομικό με κλωτσιές. Πάντως τα επεισόδια αυτού του τύπου ήταν μεμονωμένα, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 23 συλλήψεις.

Αργά το βράδυ, η κατάσταση ηρέμησε, ωστόσο, εκατοντάδες άτομα παραμένουν σε πλατείες σχετικά κοντά στο Κοινοβούλιο, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.

Η διαδήλωση είχε οργανωθεί από το κίνημα «Occupy Congress» που επισήμανε ότι δεν είχε πρόθεση να εισβάλλει στο Κοινοβούλιο.

Όπως εξηγούσαν πολλοί από το πλήθος , η μόλις δέκα μηνών κυβέρνηση (το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε αρκετά εύκολα τον περασμένο Νοέμβριο) τους εξαπάτησε και για αυτό ζητούν νέες εκλογές.

Η Ισπανία εδώ και μήνες πιέζεται από τις αγορές: οι αποδόσεις των ομολόγων της έχουν ανέβει σημαντικά, το κόστος δανεισμού είναι πλέον αυξημένο ενίοτε σε μη ανεκτά επίπεδα. Η χώρα, παρά τις επίσημες διαψεύσεις της κυβέρνησης, "φλερτάρει" με την ένταξη στον πλήρη μηχανισμό διάσωσης και όχι μόνο σε εκείνον ειδικά για τις τράπεζες.
Νέες διατάξεις στο νόμο για την απόλυση , που θωρακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης. Έτσι απολυμένος εργαζόμενος θα μπορεί στο εξής να διεκδικεί την επαναπρόσληψή του με ασφαλιστικά μέτρα ως την εκδίκαση της υπόθεσής του. Επίσης ενώ ο απολυμένος διεκδικούσε ως σήμερα μόνο μισθούς από τους εργοδότες οι οποίοι τον απέλυαν, στο εξής μπορεί να διεκδικήσει και την επαναπρόσληψή του.
Με δημοσίευμα του το Το Βήμα της Κυριακής αποκαλύπτει το περιεχόμενο των διατάξεων που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Για το θέμα της επαναπρόσληψης το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«Αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή εργασίας, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει την πραγματική απασχόλησή του, καθώς και τον μισθό για το διάστημα που δεν απασχολήθηκε. Δικαίωμα να απαιτήσει τον μισθό έχει ο εργαζόμενος και στην περίπτωση που η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη από λόγους που αφορούν τον εργοδότη και δεν οφείλονται σε ανώτερη βία».


Κρήτη: Ποιοι εισέπρατταν συντάξεις αποθανόντων


 

Εισέπρατταν τη σύνταξη του πεθαμένου συζύγου τους παράνομα ακόμα και για 20 χρόνια. Είχαν παντρευτεί εκ νέου και δεν είχαν ενημερώσει το ΙΚΑ όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να προχωρήσει στη διακοπή της πληρωμής.

Το ΙΚΑ εντόπισε τους παρανομούντες στην Κρήτη και ετοιμάζεται να υποβάλει μήνυση για να ζητήσει πίσω τα παρανόμως εισπραχθέντα!

Η αρχική έρευνα του ΙΚΑ είχε εντοπίσει δύο ασφαλισμένους που εισέπρατταν παρανόμως τη σύνταξη των πεθαμένων συζύγων αλλά όπως αποκαλύπτει σήμερα το cretalive εντοπίστηκαν συνολικά 5 περιπτώσεις στην Κρήτη, από τις οποίες το ΙΚΑ έχασε, περίπου 100.000 ευρώ!

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται:

-για τον Δ.Β, 49 χρόνων αγρότη, ο οποίος είχε ξαναπαντρευτεί το 2008, χωρίς να ενημερώσει το ΙΚΑ, ζημιώνοντας το με 16.000 ευρώ.

-για τον 72χρονο Κ.Κ, ο οποίος είχε νυμφευθεί εκ νέου το 2007 εισπράττοντας παράνομα 7.000 ευρώ.

-για τον Σ.Μ., 52 χρόνων ο οποίος αν και είχε παντρευτεί ξανά το 2006 είχε βάλει στην τσέπη 28.000 ευρώ,

-για την Σ.Α., 49 χρόνων που είχε παντρευτεί το 1992(!) και για 20 χρόνια είχε εισπράξει 38.000 ευρώ και τέλος

- για τον Τ.Ε., 74 χρόνων που από το 2006 είχε «τσεπώσει» 13.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπηρεσίες του ΙΚΑ δυσκολεύτηκαν να τους εντοπίσουν, εξαιτίας των αδυναμιών που έχει το θεσμικό πλαίσιο. Για παράδειγμα αν κάποιος που εισέπραττε σύνταξη πεθαμένου συζύγου από την Κρήτη, παντρευόταν κάποιον-α άλλο-η στη Νίκαια του Πειραιά και δεν δήλωνε το γάμο, το σύστημα μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσε να τον εντοπίσει.

Η διοίκηση του ΙΚΑ πάντως έχει τη βούληση, δεδομένης πλέον και της αρχής της μηδενικής ανοχής στην παραβατικότητα να ...ξεδιπλώσει όλες τις περιπτώσεις που αποτελούν οικονομική αιμορραγία όχι μόνο για το ΙΚΑ αλλά και για την Πολιτεία και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε το ταχύτερο δυνατόν να ξεδιαλύνει όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Όσο για τις 5 ανωτέρω περιπτώσεις, την Παρασκευή το πρωί ο προϊστάμενος του τοπικού ΙΚΑ Νίκος Ροκαδάκης, με εντολή της Διοίκησης του Ιδρύματος θα περάσει το γραφείο του εισαγγελέα για να υποβάλει μηνυτήριες αναφορές!

Πηγή: cretalive.gr

60000ευρώ + ΦΠΑ: Η επισκευή - συντήρηση από ιδιώτη των 10 τρόλεϊ


Σοκάρει η απόφαση των διοικούντων να δοθεί σε ιδιώτη η επισκευή - συντήρηση όπως την ονομάζουν των 10 τρόλεϊ.

Πιο πολύ όμως σοκάρουν οι μαρτυρίες, ότι πρόκειται για "φωτογραφικό" διαγωνισμό, γιατί μόνο μια εταιρεία μπορεί να κάνει την συγκεκριμένη δουλειά.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που μας έρχονται, το τεχνικό προσωπικό "έπεσε" από τα σύννεφα, όταν άκουσε ότι θα δοθεί σε ιδιώτη η επισκευή των 10 οχημάτων, των πιο προβληματικών σύμφωνα με τα λεγόμενα, αυτών που πήραν την απόφαση.

Προφασίζονται ότι δεν επαρκεί το τεχνικό προσωπικό, αλλά δεν έκαναν και κάποιες διορθωτικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Επειδή κάποιοι έχουν αδύνατη μνήμη:
Να τους θυμίσουμε ότι ακόμα και τώρα, μετά από τόσα χρόνια δεν έχουν δοθεί στο τεχνικό προσωπικό τα εγχειρίδια όλων των οχημάτων!

Να τους θυμίσουμε ότι κάποια προγράμματα είναι στην Γερμανική γλώσσα!

Να τους θυμίσουμε ότι στα τελευταία αποκτήματα μας (οχήματα NEOPLAN 8000-9000) η οθόνη βλαβών στο ταμπλό του οδηγού είναι στην Αγγλική και Γερμανική γλώσσα και πολλές φορές οι οδηγοί δεν ξέρουν τι τους δείχνει, γιατί δεν έχουν περάσει από σεμινάριο.

Να θυμίσουμε επίσης στους διοικούντες ότι έχουν κάποιους επικεφαλείς ομάδων (ομαδάρχες) που "ανέβηκαν" στην ιεραρχία για να ανταμειφθούν όπως λένε για τον κόπο τους και γιατί τους δίνουν λύσεις με τα καινούργια οχήματα. Μήπως, μήπως λέω είναι καιρός να ξαναγυρίσουν εκεί που ανήκουν στο λάκκο μαζί με τους τεχνίτες και όχι στο γραφείο;

Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, υπάρχουν και ομαδάρχες που είναι πρώτα απ' όλα συνάδελφοι και είναι και στον λάκκο με τους τεχνίτες και στο γραφείο. Κάποιοι όμως έχουν καβαλήσει το καλάμι και ενίοτε το καλάμι σπάει!

Κάποιοι πληρώνονται με παχυλούς μισθούς για να δίνουν λύσεις, αν δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους και όχι να στέλνουν τα οχήματα "έξω" για επισκευή - συντήρηση!!!

Είχαν βάλει στο στόχαστρο τα ντεπόζιτα των τρένων του ΟΣΕ


 

Είχαν βάλει στο στόχαστρο τα ντεπόζιτα των σταθμευμένων αμαξοστοιχιών του Ο.Σ.Ε. Ο λόγος για τέσσερα άτομα, ηλικίας 43, 46, 49 και 54 ετών, μεταξύ των οποίων και ένας μηχανοδηγός του Οργανισμού Σιδηροδρόμων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι τέσσερις δράστες, οι οποίοι και συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο δίμηνο είχαν προβεί σε τρεις ακόμη κλοπές καυσίμων από μηχανές εμπορικών αμαξοστοιχιών του Ο.Σ.Ε. που ήταν σταθμευμένες στον ίδιο σιδηροδρομικό σταθμό.

Σε αστυνομικό έλεγχο στο Ι.Χ. φορτηγό στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις άνδρες, στην περιοχή του Στρυμονοχωρίου Σερρών, εντοπίστηκαν 16 πλαστικά δοχεία με πετρέλαιο, συνολικού βάρους 256 λίτρων, τα οποία όπως διαπιστώθηκε, είχαν αφαιρεθεί νωρίτερα από μηχανή εμπορικής αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ, που ήταν σταθμευμένη στο σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής.

Η ποσότητα πετρελαίου που εντοπίστηκε αποδόθηκε στον Ο.Σ.Ε., ενώ οι συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών.

Ανακοίνωση για τη λειτουργία των Μέσων Σταθερής Τροχιάς την ΤΕΤΑΡΤΗ 26/9/2012


Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 λόγω στάσεων εργασίας που έχουν προκηρύξει τα σωματεία των εργαζομένων
  • ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ (ΓΡΑΜΜΗ 1) και το ΜΕΤΡΟ (ΓΡΑΜΜΕΣ 2 και 3) ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ μεταξύ των ωρών 09:00 - 21:00,
  • το ΤΡΑΜ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ μεταξύ των ωρών 06:00 - 24:00,
Επίσης, ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ δρομολόγια του ΜΕΤΡΟ προς και από το ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ και τους σταθμούς Παλλήνη, Παιανία - Κάντζα και Κορωπί, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Τέλος, οι σταθμοί ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, καθ’ υπόδειξη της Αστυνομίας και για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι νεωτέρας. Παρακαλούμε όπως για την εξυπηρέτησή σας χρησιμοποιείτε τους παρακείμενους σταθμούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΥΡΜΟΙ
Πριν από τη Στάση Εργασίας της ΤΕΤΑΡΤΗΣ 26/09/2012 (21:00 – Λήξη)
ΑΠΟ
ΠΡΟΣ
ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΣΥΡΜΟΥ
Άγιο Αντώνιο
Άγιο Δημήτριο
20:47
Άγιο Δημήτριο
Άγιο Αντώνιο
20:47
Αιγάλεω
Δουκίσσης Πλακεντίας
20:47
Αιγάλεω
Αεροδρόμιο
--:--
Δουκίσσης Πλακεντίας
Αιγάλεω
20:35
Αεροδρόμιο
Αιγάλεω
--:--
Σύνταγμα
Άγιο Αντώνιο
21:00
Άγιο Δημήτριο
Αιγάλεω
Δουκίσσης Πλακεντίας
Αεροδρόμιο
--:--
Ομόνοια
Άγιο Αντώνιο
21:03
Άγιο Δημήτριο
20:54
Αττική
Άγιο Αντώνιο
21:07
Άγιο Δημήτριο
20:50
Πειραιά
Κηφισιά
20:35
Αττική
Ομόνοια
20:40
Μοναστηράκι
Κηφισιά
Πειραιά
20:30
Μοναστηράκι
Ομόνοια
Αττική
Μοναστηράκι
Κηφισιά
20:49
Αττική
Ομόνοια
20:53
Αττική
Πειραιά
20:53
Μοναστηράκι
Ομόνοια
Ομόνοια
Κηφισιά
20:50
Αττική
Ομόνοια
Πειραιά
20:58
Μοναστηράκι
Αττική
Κηφισιά
20:55
Μοναστηράκι
Πειραιά
20:59

Πλήρης αποκατάσταση δρομολογίων του ΤΡΑΜ θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 8:00, ενώ η έναρξη απόσυρσης συρμών θα ξεκινήσει στις 22:30.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝ.ΑΝ.


26 Σεπτέμβρη - Γενική Απεργία


Σε ανακοίνωσή – κάλεσμα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, ξανά στον αγώνα και στην απεργία των συνδικάτων την Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2012 και αναφέρουν.
Επί δυόμιση (2,5) χρόνια κόβονται και ξανακόβονται μονομερώς μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, ενώ το «τέρας» του χρέους και των ελλειμμάτων συνεχίζει «ανίκητο» να απαιτεί συνεχώς νέες θυσίες και νέες περικοπές.
Κυβέρνηση και Τροϊκανοί, παρά το γεγονός ότι έχει διαπιστωθεί πλέον ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ότι η συνταγή των μνημονίων είναι ΛΑΘΟΣ και ότι έχει αποτύχει ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ, επιμένουν στην ίδια αδιέξοδη, αναποτελεσματική, υφεσιακή, αντεργατική και αντικοινωνική πολιτική. Σε κάθε νέο έλεγχο προσθέτουν κι ένα νέο κατάλογο περικοπών των μισθών, των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, προωθούν απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, λες και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι οι ΕΝΟΧΟΙ και οι υπεύθυνοι της κρίσης.
Απαιτούν να αυξηθούν εξοντωτικά τα όρια ηλικίας στα 67 χρόνια και τα ελάχιστα χρόνια εργασίας από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα, γιατί αδυνατούν ή δεν θέλουν να πατάξουν την εισφοροδιαφυγή, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Εξ΄ άλλου το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεδρίαση του, αποφάσισε να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, με μαζική παρουσία στις συγκεντρώσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων και καταστημάτων έως τις 15:00 το μεσημέρι, αναφέροντας:

Αυτή θα είναι η πρώτη αντίδραση στα μέτρα που αναμένεται να αποφασισθούν και τα οποία θα διευρύνουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Η δραστική μείωση εισοδημάτων, η παράλογη υπερφορολόγηση, η μεγάλη πτώση της ζήτησης καταστρέφει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Υποβαθμίζεται έτσι και η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας. Σταδιακά φτωχοποιείται η χώρα και περιθωριοποιείται στο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον.

Ιδιαίτερα επικίνδυνες και οι συνέπειες στο Ασφαλιστικό και Υγειονομικό σύστημα και στα Δίκτυα Κοινωνικής Προστασίας.

Η παντελής δε έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων, ελπίδας και προοπτικής οπισθοδρομεί επικίνδυνα την χώρα και αποτρέπει κάθε σκέψη για επένδυση.