EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ολόκληρο το non paper της τρόικας για το πενθήμερο και τα εργασιακά...

Το ΒΗΜΑ αποκαλύπτει το non paper, στα αγγλικά και τα ελληνικά, της τρόικας για τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ενόψει των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Το non paper


Δεν θα πρέπει να υπάρξει υπαναχώρηση σε σχέση με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Η αποστολή καλωσορίζει τον κοινωνικό διάλογο ως μέσο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παραμένουν στην αγορά εργασίας. Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν το Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένης της απαιτούμενης επανευθυγράμμισης των κατώτατων ορίων μισθών, πρέπει να διατηρηθούν πέραν του τρέχοντος γύρου του κοινωνικού διαλόγου, και η κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει αναλόγως για να το διασφαλίσει αυτό. 

Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τα εξής βήματα προς την καλύτερη λειτουργία των αγορών εργασίας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης (Πίνακας 1):

Το πλαίσιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να διασφαλιστεί ότι η δυναμική των μισθών υποστηρίζει την πλήρη απασχόληση. Μετά τα μέτρα που ελήφθησαν το Φεβρουάριο για την εκ νέου ευθυγράμμιση των κατώτατων ορίων μισθών, ο στόχος - όπως συμφωνήθηκε στο πρόγραμμα - θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση ενός χρονοδιαγράμματος για τη θέσπιση ενιαίου ελάχιστου νόμιμου μισθού σε μόνιμη βάση νομοθετημένου από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό το σύστημα θα πρέπει να παρέχει ένα βασικό επίπεδο για τα εισοδήματα από εργασία.


Το μη μισθολογικό κόστος εργασίας και τα εμπόδια στην απασχόληση θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και την ελάφρυνση της πίεσης επί των μισθών:

Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας θα πρέπει να μειωθεί. 
Θα πρέπει να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των συντελεστών κοινωνικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες με έναν δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο (όπως προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα).


Λοιπά μη μισθολογικά κόστη, που τελικά επηρεάζουν το κόστος εισόδου και εφόδου, θα πρέπει να επανεξεταστούν και να μειωθούν, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.


Οι υπερβολικές κανονιστικές επιβαρύνσεις θα πρέπει να μειωθούν, ενώ η ρυθμιστική αποτελεσματικότητα θα πρέπει να αυξηθεί. 
Αυτές περιλαμβάνουν τις περίπλοκες διαδικασίες υποβολής στοιχείων και απαιτήσεις έγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας. Μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη μεταρρύθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας. Θα πρέπει να υιοθετηθεί ένας χάρτης πορείας και να συναφθεί μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της Επιθεώρησης Εργασίας από διεθνείς εμπειρογνώμονες, που θα καλύπτει τα καθήκοντα, τις δραστηριότητες, τη διάρθρωση και την επιβολή και τη δομή ποινών για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας (συμπεριλαμβανομένης της αδήλωτης εργασίας) σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει άμεσα τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα αμέσως μετά από αυτό.


Τα προγράμματα εργασίας μπορούν να γίνουν πιο ευέλικτα. 
Οι απαιτούμενες δράσεις περιλαμβάνουν την αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών, νέες ρυθμίσεις για τον χρόνο εργασίας και τη διευθέτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας και την λήψη της ετήσιας άδειας. Η αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας για συγκεκριμένους τομείς ή επαγγέλματα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι απαραίτητη για την επιτυχία των τελευταίων μεταρρυθμίσεων.


Η ανεργία είναι πολύ υψηλή, και απαιτούνται πολιτικές για να μη γίνει δομική. 
Το ΕΚΤ μπορεί να παρέχει τους πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενσωμάτωση των ανέργων σε οικονομικούς τομείς με υψηλότερη δυναμική ανάπτυξης. Οι διαδικασίες που σχετίζονται με προγράμματα του ΕΚΤ (δηλ. εκείνες που συνδυάζουν εργασία και εκπαίδευση μαζί με τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας) θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, με σκοπό να ξεκινήσει η εφαρμογή των προγραμμάτων έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Καθορισμός Μισθών 

Αναμόρφωση του πλαίσιου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού: Θέσπιση ενός χρονοδιαγράμματος για τη θέσπιση ενιαίου ελάχιστου νόμιμου μισθού νομοθετημένου από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Το νέο σύστημα θα πρέπει να παρέχει ένα βασικό επίπεδο για τα εισοδήματα από εργασία που θα εξασφαλίζει ότι η δυναμική των μισθών υποστηρίζει την πλήρη απασχόληση. Η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους θα πρέπει να έγκειται στο σχεδιασμό του μηχανισμού, και δεν πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού που εγκρίθηκε από το EFF μέχρι τα ποσοστά  ανεργίας να μειωθούν. 

Πίνακες

Μη μισθολογικό κόστος 


Προτάσεις μέτρων για τη μείωση των συντελεστών κοινωνικών εισφορών των εργοδοτών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες με τρόπου που να μην επηρεάζει το έλλειμμα : 
Προσαρμογή συντάξεων (με προστασία των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα) .

Διεύρυνση της βάσης για είσπραξη εισφορών. 


Μείωση των διοικητικών βαρών  για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους που σχετίζονται με επαχθείς απαιτήσεις υποβολής στοιχείων και προεγκρίσεων : 

Κατάργηση των υφιστάμενων απαιτήσεων για την υποβολή των προγραμμάτων εργασίας, την κοινοποίηση και / ή προέγκριση από τις επιθεωρήσεις εργασίας των υπερωριών , της αντισταθμιστικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας, και της εκ περιτροπής εργασίας.

Υιοθέτηση ενός χάρτη πορείας για τη σταδιακή αύξηση της ηλεκτρονικής τήρησης αρχείων και υποβολής στοιχείων από τους εργοδότες στην Επιθεώρηση Εργασίας με την πλήρη ψηφιοποίηση των σχετικών δεδομένων για τις εργασιακές ρυθμίσεις μέχρι τα τέλη του 2014. 

Αποδοχή ηλεκτρονικών υπογραφών για τις ηλεκτρονικές υποβολές ΣΕΠΕ. 

Αναθεώρηση και μείωση του υψηλού κόστους εισόδου και εξόδου για την ευθυγράμμιση του με την πρακτική σε άλλες χώρες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. 

Ευελιξία των εργασιακών ρυθμίσεων 


Αύξηση της ευελιξίας των προγραμμάτων εργασίας:
 Αύξηση του μέγιστου αριθμού ημερών εργασίας σε 6 ημέρες ανά εβδομάδα για όλους τους τομείς. 
Ορισμός της ελάχιστης ημερησίας ανάπαυσης στις 11 ώρες. 
Αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης. 
Άρση των περιορισμών σχετικά με τον ελάχιστο/ μέγιστο χρόνο ανάμεσα στις πρωινές και τις απογευματινές βάρδιες. Να επιτρέπεται η άδεια δυο διαδοχικών εβδομάδων να ληφθεί οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του χρόνου στους εποχικούς τομείς. 


Αποτελέσματικότητα  Επιθεώρησης Εργασίας 

Υιοθέτηση χάρτη πορείας και ανάθεση ανεξάρτητης αξιολόγησης της Επιθεώρησης Εργασίας που να καλύπτει: 

Tα καθήκοντα, τις δραστηριότητες και τη δομή. Την επιβολή και τη δομή των ποινών για τις παραβιάσεις των εργασιακών ρυθμίσεων (συμπεριλαμβανομένης της αδήλωτης εργασίας)


Το κείμενο στα αγγλικά
 

ΑΝΤΕ, ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ…



του Χάρρυ Κλυνν
Μήνας του μέλητος over… Τριάντα δισεκατομμύρια η τρύπα εκτός των 13,5 που ακόμα τα ψάχνουμε και 20-30 που θα στοιχίσει η περίφημη επιμήκυνση, πάμε αισίως στα 60 δισεκατομμύρια!!! Κι αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λένε οι εγκυρότερες ξένες οικονομικές  εφημερίδες, οι «αγορές» και οικονομικοί παράγοντες… Τα ίδια λέει και το ΔΝΤ που δηλώνει ότι δε θα συμμετάσχει σε νέα δανειοδότηση της χώρας μας… Τα ίδια λέει και η Μέρκελ την ώρα που η χώρα της μπαίνει σε προεκλογική περίοδο… Και οι Κομανέτσηδες, οι Βουβουζέλοι, οι Κουρέληδες μαζί και τα βουλευτικά απολειφάδια της ιθαγενούς Τρόικας αμολάνε αετό, μαστιγώνουν το λαό, λεηλατούν μεσαία και μικρά εισοδήματα, αφαιμάσσουν τις συντάξεις και ξεπουλάνε τα χρυσαφικά της χώρας στους διεθνείς απατεώνες και τοκογλύφους έναντι πινακίου φακής…
Μπορεί με τα ψέματα, τα Ζάππεια, τα 18 σημεία, τις επαναδιαπραγματεύσεις, τις σταδιακές απαγκιστρώσεις, τις κόκκινες γραμμές και τα ισοδύναμα να βρέθηκαν  στην εξουσία, αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια… Αν δεν προλάβουν τα ελικόπτερα  και προλάβει ο λαός…
Και ας έχουν υπόψη τους τα ανδράποδα που παριστάνουν του κυβερνήτες: ΤΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ : ΟΤΙ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ , ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΘΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΑΙΩΝΙΑ
ΑΓΑΘΩΝ Ο ΤΕΙΣΑΜΕΝΟΥ (-400π.Χ.)

Ολόκληρος ο δοσιλογισμός σε ενα βίντεο


Η κυρία Ρόδη Κράτσα, Ευρωβουλευτής Ν.Δ. και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007-2012, υπέρ της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη.
Όποιος θέλει να δει ενα κρεσέντο δοσιλογισμού ας παρακολουθήσει το παρακάτω βίντεο…


 Σ.Σ. ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ “ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ EMAIL” ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ. 


Δείτε το βίντεο….




ΠΗΓΗ

Κομμένα καλώδια τρόλεϊ αναποδογυρίζουν αυτοκίνητο! Βίντεο


 
Τα κομμένα καλώδια γραμμής τρόλεϊ ήταν η αιτία για ένα απίστευτο περιστατικό.
Το περιστατικό αυτό έγινε στην πόλη Βλαντιμίρ της Ρωσίας.
Όπως θα δείτε και στο βίντεο σε μια κεντρική διασταύρωση της πόλης κόπηκαν καλώδια του τρόλεϊ και έπεσαν στον δρόμο.
Όμως ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν τα πρόσεξε με αποτέλεσμα να μπλεχτεί το αμάξι και να αναποδογυριστεί. Ευτυχώς ο οδηγός δεν έπαθε τίποτα όμως το σοκ ήταν μεγάλο.

Δείτε το βίντεο...

Ουφ! Ησυχάσαμε!!!

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, είχε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην οικονομία, προκειμένου, όπως είπε, να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις σε δίκτυα και φόρα στο εξωτερικό.

Το ΕΠΙ ΟΣΥ δημοσιεύει την είδηση για να ανακουφιστείτε επιτέλους... Καμία αγωνία πια!!! Ο Γιώργος αναλαμβάνει δράση!!!

Περικοπές στην υγεία... «Ο θάνατός σου, η ζωή μου»

 
Η υγεία νοσεί... Και το μνημόνιο... βλάπτει σοβαρά την υγεία! Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές βάζουν για ακόμα μια φορά τα «στατιστικά», τα «νούμερα», τους «δημοσιονομικούς στόχους» κυριολεκτικά πάνω από την ανθρώπινη ζωή... Με τον ίδιο τρόπο, όπως οι ναζιστές το 1941...

Πολίτες με συμπιεσμένα εισοδήματα, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ανασφάλιστοι, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα πανάκριβα φάρμακα, ενώ τα νοσοκομεία πασχίζουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους με μειωμένο προσωπικό, με ελάχιστα κονδύλια και ιατρικά υλικά. Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στις περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων...
Η τρόικα εσωτερικού ετοιμάζει περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 1,3 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 για τον χώρο της Υγείας.

Ναζιστική καμπάνια το 1941
Έλεγαν... «φορολογούμενε, αυτός ο ανίατος σου κοστίζει 60 χιλ. μάρκα»...

Κοινωνικό ολοκαύτωμα

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ το Σάββατο 22/9:
«Η συγκυβέρνηση τραβάει την σκανδάλη σ’ όποιον φτωχό κι αδύναμο κλειδώνει στο στόχαστρό της. Θα ανακοινώσει ένα πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα πακέτο μέτρων. Και αν κανείς συνυπολογίσει ότι βρισκόμαστε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση, τότε συνειδητοποιεί ότι αυτό το παγκόσμιο πείραμα που διεξάγεται στην Ελλάδα, παίρνει χαρακτηριστικά κοινωνικού ολοκαυτώματος.»

Επίσης χαρακτηριστικό ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, προς τους τρεις συγκυβερνώντες:
«Για να σωθεί ο τόπος και να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, θα πρέπει να μειωθούν τα οδοιπορικά των νεφροπαθών, με όφελος μόλις 82 εκατ. ευρώ;»


Διάλυση κάθε έννοιας προνοιακού κράτους


Την εξήγηση για τις πολιτικές αυτές και την απάντηση στο ερώτημα δίνει σήμερα με άρθρο του στην Αυγή της Κυριακής ο Νίκος Μανιός:
«Η πλήρης επικράτηση του αδηφάγου, άκρατου νεοφιλελευθερισμού στο οικονομικό πεδίο, όπου δεν μπορεί πια να κρυφτεί, έχει συμβεί και στον ιδεολογικό τομέα, όπου όμως δεν παρουσιάζει το αληθινό του πρόσωπο. Η έκφραση της κυριαρχίας του είναι η πολιτική επιλογή της διάλυσης κάθε έννοιας προνοιακού κράτους, τόσο στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όσο και στο επίπεδο της νοσοκομειακής παροχής υγείας και περίθαλψης.
Κρίνεται αναγκαίο να κατανοήσουμε ότι η διάλυση των δομών στην υγεία δεν είναι αποτέλεσμα της έλλειψης διαθέσιμων πόρων, αλλά συνέπεια μιας πολιτικής επιλογής της κυρίαρχης τάξης και του πολιτικού της προσωπικού, στην προσπάθειά της να μειώσει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, το κόστος της διατήρησης και της αναπαραγωγής της εργασίας.»


Ο Νίκος Μανιός στη συνέχεια τονίζει: «Με την πλήρη κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, οι έννοιες «δημόσιο αγαθό» ή "κοινωνικό προϊόν" αποστερήθηκαν κάθε κοινωφελούς διάστασης και μετατράπηκαν σε εμπορεύματα, που παράγονται μάλιστα από μονοπώλια (π.χ. φάρμακα, υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμός κ.λπ.), τα οποία διακινούνται με μόνο κριτήριο το κέρδος.»

«Θυσιάζουν» το ΕΣΥ, για να «εξευμενίσουν» την τρόικα και να ικανοποιήσουν τους «εθνικούς εργολάβους» της Υγείας



Στο θέμα της κατεδάφισης του ΕΣΥ είχε αναφερθεί διεξοδικά και ο  Αν. Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, επικεφαλής της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του υπουργείου Υγείας:




«"Θυσιάζουν" το ΕΣΥ την ώρα που το έχει ανάγκη η κοινωνία, για να "εξευμενίσουν" την τρόικα και να ικανοποιήσουν τους "εθνικούς εργολάβους" της Υγείας που καιροφυλακτούν.

Σε μια περίοδο που επίκειται "κοινωνικό κραχ", η επιλογή κατεδάφισης και των τελευταίων υπολειμμάτων του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους έχει πολύ σαφή ταξική στόχευση: θα πλήξει 'θανάσιμα" τους αδύναμους, τους μακροχρόνια άνεργους, τους ανασφάλιστους που είναι πια πάνω από το 30% του πληθυσμού, τους αποκλεισμένους από κάθε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τους ανθρώπους που πέρα από την ανέχεια είναι και τελείως ανοχύρωτοι απέναντι στην αρρώστια.»







Υπάρχουν αυθαίρετα σπίτια από τον ΟΕΚ;


 

Μόνο τυπικά μπήκε λουκέτο στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Οι διαδικασίες εκκαθάρισης που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες προσέκρουσαν σε τοίχο. Για την ακρίβεια προσέκρουσαν σε μια σειρά από παρανομίες, γραφειοκρατικές παραλήψεις, νομικές διεκδικήσεις και εκκρεμότητες που δυσκολεύουν την εκκαθάριση.

Παράνομοι ή και αυθαίρετοι οικισμοί, κατοικίες εκτός σχεδίου πόλεως, σπίτια με πολεοδομικές παραβάσεις, εκτός Εθνικού Κτηματολογίου, ιδιοκτήτες που εδώ και 20 χρόνια δεν έχουν λάβει το παραχωρητήριο γιατί το σπίτι τους είναι «παράνομο» ή στην καλύτερη περίπτωση «μη κοστολογημένο», αλλά και αναξιοποίητα οικόπεδα, ιδιόκτητα κτήρια υπό κατάληψη ή και σπίτια υπό διεκδίκηση είναι μόνο λίγες από τις περιπτώσεις στις οποίες βρέθηκαν οι εκκαθαριστές.

Λόγω του τεράστιου όγκου των εργασιών, δόθηκε παράταση στη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της διοικούσας επιτροπής (ΠΕΔΕ), η οποία έληγε στις 30 Ιουλίου 2012, καθώς «υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες μέχρι την περάτωση του έργου της».
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το τι συμβαίνει στον Οργανισμό βέβαια, εκτιμούν ότι το έργο της επιτροπής θα αργήσει πολύ να ολοκληρωθεί, ενώ θεωρούν απίθανο να υπάρξει εκκαθάριση και οριστικό κλείσιμο του ΟΕΚ, εάν τα προβλήματα δεν λυθούν… οριζόντια.

EKA Δελτίο Τύπου


 

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ΕΚΠΟΕΙΤΑΙ σε βάρος της κοινωνίας, των πελατών του, της οικονομίς και των εργαζομένων του. Το ΕΚΑ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων του Ταχιδρομικού Ταμιευτηρίου









        ΕΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ


Ταχ. Διεύθ.: Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β, 104 33, Αθήνα Τηλ.: 210 88 36 917 ■
Web Site: www.eka.org.gr e-mail: eka.press@gmail.com


Αρ. Πρωτ.:  6008            Αθήνα, 24/09/2012



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) ΕΚΠΟΙΕΙΤΑΙ, δηλαδή πωλείται κάτω του κόστους, σε βάρος της κοινωνίας, των πελατών του, της οικονομίας και των εργαζόμενων του.
        Με 110 χρόνια ιστορίας και προσφοράς στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, αλλά και συμβολής του στις ανάγκες των μικροαποταμιευτών, των δανειοληπτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το Τ.Τ. ΕΚΠΟΙΕΙΤΑΙ σε όφελος αποκλειστικά και μόνο των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων του κλάδου.
        Συνεχίζεται έτσι η πολιτική γκρεμίσματος του κρατικού πυλώνα των Τραπεζών σε βάρος της κοινωνίας και της χώρας.
        Το Ε.Κ.Α. συμπαραστέκεται στον Αγώνα των εργαζόμενων του Τ.Τ.
        Καλούμε τα Σωματεία – μέλη μας να εκδώσουν ψηφίσματα αλληλεγγύης  και συμπαράστασης και ανακοινώσεις διαμαρτυρίας και αντίστασης σε όσα τα οικονομικά συμφέροντα μεθοδεύουν.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!


ΤΟ Δ.Σ
       

Microsoft: Ευκαιρίες για 300 εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο


 

Η εταιρεία Microsoft ανακοίνωσε στις 20 Σεπτεμβρίου μια νέα διεθνή πρωτοβουλία, το Microsoft YouthSpark (http://www.microsoft.com/youthspark), που έχει ως στόχο να δημιουργήσει σε ορίζοντα τριετίας, ευκαιρίες για 300 εκατομμύρια νέους σε περισσότερες από 100 χώρες. Με την πρωτοβουλία αυτή, η οποία συμπεριλαμβάνει καινούριες ή ανανεωμένες δράσεις κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας, και όχι μόνο, η Microsoft φιλοδοξεί να βοηθήσει τους νέους να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους, προσφέροντάς τους μεγαλύτερες ευκαιρίες σε επίπεδο εκπαίδευσης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

Μέσω του Microsoft YouthSpark, η εταιρία θα διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων της σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο που θέτουν στον πυρήνα των δράσεών τους τούς νέους. Επιπλέον, θα περιλαμβάνεται το «Office 365» για την εκπαίδευση, προσφέροντας δωρεάν εργαλεία τεχνολογίας για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την ενίσχυση της μάθησης και της συνεργασίας, καθώς και η υπηρεσία – πρόγραμμα «Skype» για τη σχολική αίθουσα, μια δωρεάν διεθνή κοινότητα για τους εκπαιδευτικούς μέσα από την οποία μπορούν να συνδέουν μεταξύ τους μαθητές από όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η Microsoft ξεκινάει επίσης μια σειρά από νέα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης:

• Το «Give for Youth» (www.giveforyouth.org) αποτελεί ένα διεθνές marketplace, που εστιάζει στην εύρεση χρηματοδότησης για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που αναπτύσσουν προγράμματα για την υποστήριξη των νέων σε όλο τον κόσμο

• Το «Microsoft YouthSpark Hub» (http://www.microsoft.com/youthsparkhub) είναι ένας διαδικτυακός χώρος μέσα στον οποίο το κοινό μπορεί να αναζητήσει και να αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες, τα προγράμματα και τις πηγές που αφορούν στους νέους και παρέχονται από τη Microsoft και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρία

• Το «Microsoft Innovate for Good» (https://www.innovate4good.org/) αποτελεί μια διεθνή διαδικτυακή κοινότητα που επιτρέπει στους νέους να συνεργάζονται, να εμπνέονται και να αλληλο-υποστηρίζονται, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία προκειμένου να βοηθήσουν τις κοινότητές τους.

Με αφορμή την έναρξη της νέας αυτής πρωτοβουλίας, ο Steve Ballmer, CEO της Microsoft δήλωσε «Μέσω του Microsoft YouthSpark δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε 300 εκατομμύρια νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, εστιάζοντας τις δράσεις μας σε επίπεδο Κοινωνικής Ευθύνης, αλλά και άλλους πόρους της εταιρίας, στο να προσφέρουμε στους νέους ανθρώπους ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα. Πιστεύουμε ότι μέσω των συνεργασιών μας, μπορούμε να βοηθήσουμε τους νέους να αλλάξουν τον κόσμο τους και έχουμε δεσμευτεί να αξιοποιήσουμε την τεχνολογίας μας, τις ικανότητές μας, το χρόνο μας και τους πόρους μας προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση».



Οι φιλανθρωπικού χαρακτήρα δράσεις της εταιρίας για τους νέους θα πραγματοποιηθούν σε στενή συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται διεθνείς οργανώσεις, όπως το ίδρυμα GlobalGiving, η TakingITGlobal, το Telecentre.org Foundation και το Διεθνές Ίδρυμα Νεότητας (International Youth Foundation), καθώς και τοπικοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί όπως η Silatech στη Μέση Ανατολή, η The Trust for Americas στη Λατινική Αμερική, η AIESEC International στην Ευρώπη και το ίδρυμα ASEAN στην Ασία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Microsoft ανακοίνωσε την υποστήριξη πέντε εθνικών μη κερδοσκοπικών οργανισμών: Boys & Girls Clubs of America (http://www.bgca.org/Pages/index.aspx), City Year (http://www.cityyear.org/default_ektid22283.aspx), Junior Achievement USA (http://www.ja.org/), Network for Teaching Entrepreneurship (http://www.nfte.com/) και Year Up Inc (http://www.yearup.org/).



«Η επόμενης γενιάς κοινωνική ευθύνη θα επικεντρωθεί στην επόμενη γενιά ανθρώπων» δήλωσε ο Brad Smith, Εxecutive Vice President, Microsoft. «Το ποσοστό ανεργίας διεθνώς για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο 12,7%, το οποίο είναι διπλάσιο από το συνολικό ποσοστό ανεργίας παγκοσμίως. Αυτό είναι ενδεικτικό του διαρκώς αυξανόμενου χάσματος σε επίπεδο ευκαιριών μεταξύ των νέων που έχουν τα μέσα, τις δεξιότητες και τις ευκαιρίες να είναι επιτυχείς και αυτών που δεν έχουν. Πρέπει να εργαστούμε μαζί προκειμένου να κλείσουμε αυτό το χάσμα ευκαιριών για τους νέους και να βοηθήσουμε ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον αυτής της γενιάς και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας».



Σύμφωνα με την έκθεση Opportunity for Action του International Youth Foundation που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2012, σχεδόν 75 εκατομμύρια νέοι σε όλο τον κόσμο ήταν άνεργοι το 2011. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός των νέων συνεχίζει να αυξάνεται – σημειώνεται ότι ο πληθυσμός των νέων μεταξύ 6 και 24 ετών ξεπερνά τα 2,2 δισεκατομμύρια – το χάσμα σε επίπεδο ευκαιριών αυξάνεται.
To Microsoft YouthSpark υπερβαίνει τη φιλανθρωπία και ενώνει μια σειρά από παγκόσμια προγράμματα, τα οποία ενισχύουν τη νεολαία, δίνοντας πρόσβαση στην τεχνολογία και σε μια καλύτερη εκπαίδευση, εμπνέοντας τους νέους ανθρώπους και βοηθώντας τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους. Εκτός από τα προαναφερθέντα Office 365 για την εκπαίδευση και Skype για τη σχολική αίθουσα, η πρωτοβουλία αυτή επίσης περιλαμβάνει:



• Partners in Learning: Ένα επαγγελματικό πρόγραμμα ανάπτυξης για κυβερνητικούς αξιωματούχους, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικούς που θα τους βοηθήσει στις νέες τους προσεγγίσεις στη διδασκαλία και την εκμάθηση, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που θα βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν σύγχρονες δεξιότητες. (http://www.microsoft.com/education/ww/partners-in-learning/Pages/index.aspx)

• Microsoft IT Academy: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που ετοιμάζει επαγγελματίες, στη διάθεση όλων των διαπιστευμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μέσω του οποίου οι φοιτητές αποκτούν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνολογία. (http://www.microsoft.com/en-us/itacademy/default.aspx)

• DreamSpark: Δωρεάν πρόσβαση στα εργαλεία σχεδιασμού και ανάπτυξης της Microsoft για μαθητές και εκπαιδευτικούς, που συμβάλει στην ανάπτυξη ειδικών τεχνικών δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια των χρόνων σχολικής και πανεπιστημιακής φοίτηση, μια σημαντική για την εξέλιξη ενός σπουδαστή περίοδο. (https://www.dreamspark.com/)

• Imagine Cup: Ο κορυφαίος διαγωνισμός τεχνολογίας στον κόσμο για τους νέους που προσκαλεί τους φοιτητές να εφαρμόσουν τις γνώσεις και το πάθος τους για να αναπτύξουν τεχνικές λύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, για να αναπτύξουν παιχνίδια και για να αποδείξουν πως η καινοτομία μπορεί να ωφελήσει τους άλλους, τις τοπικές κοινότητες, καθώς και τον κόσμο. (http://www.imaginecup.com/)

• Students to Business: Ένα πρόγραμμα που συνδέει φοιτητές με θέσεις εργασίας ή πρακτικής στον κλάδο της τεχνολογίας. (http://www.microsoft.com/studentstobusiness/home/default.aspx)

• BizSpark: Ένα πρόγραμμα δωρεάς λογισμικού για startup, το οποίο παρέχει στους νέους επιχειρηματίες πρόσβαση σε εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού της Microsoft, και επαφές με τους βασικούς φορείς του κλάδου, μεταξύ αυτών και επενδυτές, βοηθώντας τους με αυτόν τον τρόπο να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση. (http://www.microsoft.com/bizspark/)

Περισσότερες πληροφορίες:

(πλήρης λίστα με τα προγράμματα YouthSpark)
http://www.microsoft.com/about/corporatecitizenship/en-us/youthspark/youthsparkhub/default.aspx Zougla.gr

Εξώδικο εργαζομένων προς τον Πέτρο Κυριακίδη


 

Τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ και ΕΦΕ διαμαρτύρονται έντονα με εξώδικη δήλωσή τους προς τον Πέτρο Κυριακίδη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Κυριακίδη για την αντεργατική και προκλητική συμπεριφορά, που έχει επιδείξει.

Ο Όμιλος εξακολουθεί να μην καταβάλει τις δεδουλευμένες αποδοχές των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου των δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων, τεχνικών τύπου και φωτορεπόρτερ, που εργάζονται στις εφημερίδες «ESPRESSO» και «ATHENS NEWS», το ραδιοφωνικό σταθμό « FLASH» και την ιστοσελίδα «espressonews . gr». Επιπλέον, δεν ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις των Σωματείων για μία συνάντηση την ίδια ώρα που με ανακοίνωσή του προανήγγειλε περαιτέρω μείωση των αποδοχών με το πρόσχημα διαρθρωτικών αλλαγών και επικαλούμενος την Π.Υ.Σ 6/28.2.2012.

Στο εξώδικο επισημαίνεται, ότι η παραπάνω Π.Υ.Σ κρίθηκε αντισυνταγματική με την υπ΄αρίθμ. 24/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής και ως εκ τούτου είναι άκυρη, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και δεν μπορεί ο κ. Κυριακίδης να την επικαλείται ως άλλοθι των αντεργατικών και προκλητικών ενεργειών του.

Οι Ενώσεις δήλωσαν προς τον κ. Κυριακίδη, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν και θα αντιδράσουν σε κάθε απόπειρα μείωσης των αποδοχών πολύ δε περισσότερο, όταν γι’ αυτή τη μείωση γίνεται επίκληση αντισυνταγματικών διατάξεων. 

Τετράωρη στάση εργασίας των τεχνικών στο MEGA


 

Χωρίς κεντρικό δελτίο ειδήσεων

Τετράωρη στάση εργασίας σήμερα από τις 18.00 έως τις 22.00 για όλους τους τεχνικούς του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Οι τεχνικοί απαιτούν να μην προβεί η Διοίκηση του σταθμού σε περικοπές αποδοχών του τεχνικού προσωπικού μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες προβλέπουν την κατάργηση επιδομάτων και την δυσμενέστερη ρύθμιση όρων αμοιβής και απασχόλησης.

Πόσο κόστισαν στο δημόσιο οι συντάξεις - μαϊμού;


 

Το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο οι συντάξεις «μαϊμού».

Σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους για τις συντάξεις.

Αναλυτικότερα στις πρωτοβουλίες περιλαμβάνεται:

Η εξακρίβωση των πραγματικά δικαιούχων συνταξιούχων. Για αυτό ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία που είχε δρομολογηθεί στις 15 Μαρτίου 2012.

Μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου δεν απεγράφησαν 4.560 άτομα.

Το μηνιαίο δημοσιονομικό όφελος ανέρχεται σε 2.024.120 ευρώ.

Για τις περιπτώσεις πολιτών που δεν απεγράφησαν, έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους από χθες, 24 Σεπτεμβρίου, και έχει αρχίσει η αναζήτηση των παρανόμως καταβληθεισών συντάξεων. Στη συνέχεια θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη όσοι με δόλο εισέπρατταν τις συντάξεις αυτές.

Επιπροσθέτως, από το 2013, καθιερώνονται ετήσιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και ανά πενταετία τακτικές απογραφές.

Η μείωση του χρόνου αναμονής από τη χρονική στιγμή εξόδου από την ενεργό υπηρεσία μέχρι την χρονική στιγμή έναρξης της καταβολής της οριστικής σύνταξης.

Τίθεται, από τις αρχές Οκτωβρίου 2012, σε λειτουργία διαδικτυακή πύλη (portal) με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων πολιτών και την προώθηση της αναγκαίας διαφάνειας. Μέσω αυτού οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις συντάξεις τους, καθώς και για την πορεία διεκπεραίωσης του φακέλου τους.

Ο χρόνος αναμονής των υποθέσεων εντός του Γενικού Λογιστηρίου μειώνεται έως το τέλος του 2012, περίπου σε 7 μήνες. Για τα επόμενα έτη, ισχύουν οι προγραμματικές δεσμεύσεις.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, εξαιτίας του χρόνου αναμονής, στην κάλυψη στο μεσοδιάστημα στοιχειωδών αναγκών των δικαιούχων σύνταξης.

Με νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται, από τις αρχές του 2013, ο εξερχόμενος από την ενεργό υπηρεσία θα λαμβάνει ανά μήνα αναμονής, έναντι της σύνταξής του, το 50% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία. Με την καταβολή της οριστικής σύνταξης θα γίνεται τελική εκκαθάριση.

Στην φυλακή για μίζες



Προφυλακίστηκε πρώην ταμίας νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, η οποία κατηγορείται ότι εισέπραττε "μίζες" από φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να προωθεί τα φαρμακευτικά τους σκευάσματα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πρώην ταμίας στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, φέρεται ότι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούσε μυστικές συμφωνίες με τους πωλητές των εταιρειών, οι οποίοι της έδιναν χρήματα για τη διευκόλυνση που τούς παρείχε.
Σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία, ενώ μετά την απολογία της κρίθηκε προφυλακιστέα, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Πηγή:AMΠΕ

Σωματείο εργαζομένων Μετρό Θεσ/νίκης – σκληρή επίθεση σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ


 

Με μια οργισμένη ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων στο Μετρό της Θεσ/νίκης καταγγέλλει τη γελοιότητα μιας ακόμα 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει από κοινού η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ, για τις 26 Σεπτέμβρη, δηλώνοντας άρνηση συμμετοχής. Σε παρόμοιους τόνους καταγγέλλει και το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ το οποίο παρότι ξεπερνά τον εαυτό του σε επαναστατικούς βερμπαλισμούς καταλήγει να μην προτείνει τίποτα πέρα απ' αυτά που προτείνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Η ανακοίνωση του σωματείου καταλήγει καλώντας τις εργατικές συνομοσπονδίες να προχωρήσουν στο κάλεσμα γενικής απεργίας διαρκείας, γιατί τίποτα άλλο δεν έχει νόημα πια. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ανακοίνωση.

Το σωματείο μας στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε στις 5/9/2012 αποφάσισε να μην ξαναστηρίξει 24ωρη απεργία για τους παρακάτω λόγους.

Δυο χρόνια περίπου ζούμε σε μνημονιακό καθεστώς που μας το επιβάλανε ξένα και ντόπια συμφέροντα. Ένα καθεστώς που δεν περνάει σχεδόν μέρα που να μην προσπαθήσουν να μας πάρουν και κάτι παραπάνω. Ένα καθεστώς που έχει ανεβάσει την ανεργία στο 25% που μέχρι τέλους του 2012 θα έχει φτάσει στο 30% , στους δε νέους η ανεργία βρίσκεται στο 50%.Το παραγωγικότερο κομμάτι της χώρας ψάχνει την τύχη του εκτός συνόρων και αυτοί που μένουν στον τόπο τους δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν όνειρα.

(…)

Σε αυτά τα δυο μνημονιακά χρόνια που τα χάσαμε όλα και έχουμε ταπεινωθεί τελείως η ΓΣΕΕ , η ΑΔΕΔΥ , δυστυχώς και το Π.Α.Μ.Ε μας τρέλαναν στην επαναστατική γυμναστική με 24ωρες απεργίες και άντε και μια 48ωρη.

Ρωτάμε λοιπόν και θέλουμε απάντηση απ' όλους αυτούς που έχουν στρογγυλοκαθίσει στις συνδικαλιστικές καρέκλες με στόχο γιατί όχι και ένα βουλευτιλίκι ή ακόμα και υπουργιλίκι, να μας πουν ποιο μέτρο πήραν πίσω οι Τροϊκανοί της Ευρώπης και της κυβέρνησης από τις 24ωρες απεργίες που κάναμε μέχρι τώρα – και δεν είναι λίγες.

Αφού λοιπόν διαπιστώσατε ότι είχαμε «τεράστιες επιτυχίες» με τις 24ωρες, αποφασίσατε να μας κατεβάσετε σε ακόμη μια 24ωρη στις 26 Σεπτέμβρη έτσι για να ξεμουδιάσουμε και να βγείτε πάλι στο μπαλκόνι, να μας «φουσκώσετε» τα μυαλά με μεγαλοστομίες, «φοβερίζοντας» τους Τροϊκανούς ότι τάχα μου θα μας βρούνε μπροστά τους.

Κύριοι, έστω και τώρα που και ο τελευταίος Έλληνας έχει αντιληφθεί πού το πάτε, να είστε σίγουροι πως όλοι οι Έλληνες έχουμε καταλάβει πως δεν έχουμε μόνο Ευρωπαϊκή και Κυβερνητική τρόικα αλλά δυστυχώς έχουμε και συνδικαλιστική τρόικα. Έστω λοιπόν και αυτήν την ύστατη στιγμή μπορείτε να το σώσετε.

Σας προτείνουμε και απαιτούμε να παραμερίσετε όλες τις ανούσιες κομματικο-ιδεολογικές σας διαφορές, διότι αυτό δεν ενδιαφέρει διόλου τους εργαζόμενους που υποφέρουν, να σκύψετε πάνω στα προβλήματα που απασχολούν όλη την κοινωνία, να καθίσετε σε ένα τραπέζι, να κάνετε την αυτοκριτική σας, να μας πείτε ένα μεγάλο συγγνώμη για αυτά που έχουμε υποστεί και αν θέλετε να βάλουμε ένα φρένο σ' αυτήν την λαίλαπα που θα μας πεθάνει όλους, να βγείτε και να προτείνετε το αυτονόητο που είναι μονόδρομος πια:

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ-ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.

Αν δεν μπορείτε να τα βρείτε ακόμα και τώρα που έχουμε πιάσει πάτο, αφήστε τα. Ίσως το κάνουμε καλύτερα μόνοι μας (…).

Κινητοποίηση ΥΠΠΟ


 

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Ακρόπολη πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης 12 Οκτώβρη οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτή ήταν η πρώτη από τις 24ωρες καθημερινές κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει να οργανώσουν ως τις 31 Οκτώβρη.

Βασικά αιτήματα των εργαζόμενων είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά, η άρση του περιορισμού του 24μηνου για όλες τις ειδικότητες του ΥΠΠΟ, η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και η τοποθέτηση όλων των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Η συνάντηση που είχε το Σωματείο των εργαζόμενων με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε αποτέλεσμα αφού οι απαντήσεις που δόθηκαν από τη μεριά του ΥΠΠΟ ήταν μη ικανοποιητικές, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου.


Αναστέλλονται οι συντάξεις για 4.500 συνταξιούχους


 

Τα αναλυτικά στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή των συνταξιούχων, που ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου, παρουσίασε στη Βουλή ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα σε όσους δεν προσήλθαν για να απογραφούν έχει ανασταλεί η πληρωμή των συντάξεων θα ελεγχθούν και «θα παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη όσοι με δόλο εισέπρατταν τις συντάξεις». Από την καταγραφή και το ξεκαθάρισμα των συντάξεων στα κρατικά ταμεία μπήκαν 2.024.120 ευρώ.

Αναλυτικά στοιχεία

• Δεν προσήλθαν να απογραφούν 4.560 άτομα

• Από αυτούς 2.140 ήταν συνταξιούχοι της εθνικής αντίστασης και

• 2.420 μεταξύ των οποίων οι 540 αφορούσαν συντάξεις αμάχων της περιόδου 1912 και 1915 αγωνιστών της δικτατορίας και οπλιτών του 1940 του 1950 και της Κύπρου 

Εχουν ρυθμιστεί 800.000 δάνεια


Εχουν ρυθμιστεί 800.000 δάνεια

Σε ρυθμίσεις 800.000 δανείων έχουν προχωρήσει τράπεζες και δανειολήπτες από την αρχής της κρίσης και αναμένονται και άλλες, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, από τις αρχές του 2010 έως τα τέλη του περασμένου Ιουνίου είχαν ρυθμιστεί 663.422 περιπτώσεις καρτών, καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων συνολικού ύψους 18,26 δισ. ευρώ. Οι ρυθμίσεις αφορούν κυρίως την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση της μηνιαίας δόσης.

Μηχανοδηγός έκλεβε το πετρέλαιο του ΟΣΕ!


 

Την  ίδια του τη δουλειά έκλεβε  ένας μηχανοδηγός του Ο.Σ.Ε. στις Σέρρες, καθοδηγώντας  τους συνεργούς του και υποδεικνύοντάς τους σε ποια σημεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Στρυμονοχώρι Σερρών μπορούσαν να βρουν σταθμευμένες εμπορικές αμαξοστοιχίες για να «ρουφήξουν» το… πετρέλαιο από τις μηχανές τους!

Ο μηχανοδηγός  και οι τρεις συνεργοί του  ηλικίας 54, 49, 46 και 43 χρόνων συνελήφθησαν μέσα σε ένα φορτηγό, έχοντας μαζί τους 256 λίτρα πετρελαίου σε 16 πλαστικά δοχεία των 16 λίτρων το καθένα! Όπως διαπιστώθηκε, τα είχαν αντλήσει λίγο νωρίτερα από μια μηχανή του Ο.Σ.Ε., η οποία ήταν σταθμευμένη στον σταθμό του Στρυμονοχωρίου.

Και δεν  ήταν η πρώτη φορά… Τους  τελευταίους δυο μήνες, είχαν  διαπράξει άλλες τρεις κλοπές  καυσίμων από μηχανές εμπορικών αμαξοστοιχιών του Ο.Σ.Ε. που ήταν σταθμευμένες στον ίδιο σταθμό στις Σέρρες! Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών, ενώ το πετρέλαιο που βρέθηκε στην κατοχή τους αποδόθηκε σε υπεύθυνο του Ο.Σ.Ε..


Πεπόνης: Το πόρισμα στη Βουλή μόνο αν διαπιστωθεί παράνομη δραστηριότητα



«Μέχρι στιγμής όλες οι περιπτώσεις (διερεύνησης παράνομου πλουτισμού πολιτικών προσώπων) τελούν υπό εκκρεμότητα, ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη και δεν δύναται A PRIORI να γίνεται λόγος για παράνομη δραστηριότητα των ελεγχομένων», αναφέρει ο οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης σε έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής Θανάση Νάκου, με την επισήμανση ότι αν διαπιστωθεί μη σύννομη δραστηριότητα μόνο τότε θα διαβιβαστεί στην αρμόδια επιτροπή το πόρισμα.

Σε γραπτή δήλωση του κ. Νάκου, διευκρινίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη απέστειλε επιστολή στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο, με την οποία ζητούσε να γνωστοποιηθούν άμεσα στην Επιτροπή τα στοιχεία των νυν και πρώην βουλευτών, που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για «περίεργο πλουτισμό».
Στην απαντητική επιστολή του το ΣΔΟΕ αναφέρει ότι το αίτημα του κ. Νάκου για την παροχή στοιχείων για ελεγχόμενα, από τις υπηρεσίες, πρόσωπα διαβιβάστηκε προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόριο Πεπόνη, προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες λόγω αρμοδιότητας.
Τη Δευτέρα ο κ. Πεπόνης απέστειλε επιστολή με την οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Με την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου από τις Υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και υπό την εποπτείαν μας ελέγχου, θα σας διαβιβάζονται, με βάση την Αρχή της Νομιμότητος και σύμφωνα με τον νόμο όσα στοιχεία προκύψουν ως μη σύννομα και ως εκ τούτου διαβιβαστέα στην Ειδική Επιτροπή Πόθεν Έσχες».
Και συμπληρώνει:
«Μέχρι στιγμής όλες οι περιπτώσεις τελούν υπό εκκρεμότητα, ευρισκομένου εν εξελίξει ελέγχου και δεν δύναται A PRIORI να γίνει λόγος για παράνομη δραστηριότητα των ελεγχομένων, εν συνδρομή της οποίας και μόνον θα επεβάλλετο και θα ετύγχανε σύννομη η περί ης πρόκειται διαβίβαση».
Σύσκεψη στον Άρειο Πάγο
Η λίστα περιέχει 32 ονόματα εν ενεργεία και τέως υπουργών, νυν και τέως βουλευτών και γενικών γραμματέων. Τα 32 αυτά ονόματα είναι από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους, ενώ δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Όμως όλα τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν είναι καινούρια στους οικονομικούς εισαγγελείς, καθώς πρόκειται για «ανοικτές» υποθέσεις που βρίσκονται ήδη σε δικαστική εξέλιξη. Κάθε μία από τις υποθέσεις αυτές που θα ολοκληρώνεται θα διαβιβάζεται στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ.Πεπόνη και Σπ.Μουζακίτη, προκειμένου να αποφασίζουν την «τύχη τους».
Κατά τη σύσκεψη, τέθηκε ως πρώτη προτεραιότητα η ποινική εκκαθάριση των υποθέσεων που φέρονται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα αλλά και γενικότερα πρόσωπα που άσκησαν πολιτική εξουσία, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι πτυχές την επίμαχης υπόθεσης και να μην υπάρχουν «σκιές» στον πολιτικό κόσμο.
Ειδικότερα, μετά την πρόσφατη διαβίβαση της λίστας με τα ονόματα από το ΣΔΟΕ στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς, ο προϊστάμενος τους αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελής, συγκάλεσε χθες σύσκεψη στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να προγραμματιστούν οι περαιτέρω ενέργειες. Μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη αυτή, ακολούθησε νέα, διευρυμένη, αυτή την φορά, στην οποία συμμετείχε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.
Σε δήλωσή τους, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι η λίστα αφορά εν δυνάμει ήδη εισαγγελικές παραγγελίες διαφόρων εισαγγελιών της χώρας, ορισμένες μάλιστα δόθηκαν «προ ικανού χρονικού διαστήματος», καθώς και παραγγελίες των ίδιων των δύο οικονομικών εισαγγελέων που δόθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια (2011-2012). Επίσης, αφορούν αυτεπάγγελτες ενέργειες ανακριτικών υπαλλήλων, διαφόρων περιφερειών του ΣΔΟΕ.
Για τα επίμαχα ονόματα διενεργούνται προανακριτικές έρευνες ή αυτεπάγγελτες ανακρίσεις, προκειμένου να ελεγχθεί η βασιμότητα του περιεχομένου των μηνυτριών αναφορών και καταγγελιών σε βάρος των 32 αυτών προσώπων, σημειώνουν στη δήλωσή τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Οι δικονομικές αυτές ενέργειες, διευκρινίζουν οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, είναι συνήθεις, ενδεδειγμένες και σύμφωνες τις διατάξεις του Δικονομικού μας Δικαίου, ενώ τελούν υπό την εποπτεία των ίδιων, αλλά και υπό την εποπτεία των εισαγγελέων διαφόρων περιφερειών που τις παρήγγειλαν.
«Αβάσιμα» χαρακτηρίζουν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, όλα όσα αόριστα διαδίδονται από διαφόρους και με τίποτα δεν μπορεί και ούτε πρέπει οι εν εξελίξει έρευνες να ταυτίζονται με διαπιστωμένες έκνομες ενέργειες.
Αντιδράσεις και διαψεύσεις
«Το όνομά μου δεν υπάρχει σε καμία λίστα» δήλωσε στον Βήμα 99,5 η πρώην βουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία υποστήριξε ότι κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για μεταφορά ποσού στο λογαριασμό του συζύγου της στην Κύπρο, απ' όπου εκείνος κατάγεται.
Παράλληλα, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι είναι μεταξύ των 32 ατόμων που ελέγχονται, ο βουλευής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Μελάς δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι τα χρήματα τα οποία έχει μεταφέρει στο εξωτερικό είναι όλα δηλωμένα στην εφορία και στο «πόθεν έσχες», έχουν φορολογηθεί και τα μετέφερε στο εξωτερικό προκειμένου να ενισχύσει μία επιχειρηματική δραστηριότητα του γιου του.

Να ανοίξουν οι λογαριασμοί δύο πολιτικών και μελών του ΔΣ των ΗΛΠΑΠ για την προμήθεια των 142 τρόλεϊ ζήτησε ο Εισαγγελέας



Για τη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ ΗΛΠΑΠ και ΕΛΒΟ / ΝΕΟΠΛΑΝ στις 14 Οκτωβρίου του 2002, σύμφωνα με τις έρευνες δόθηκαν 3,2 εκατ. ευρώ ως «μίζα». Από την έρευνα της γερμανικής Δικαιοσύνης προέκυψαν ονόματα - κλειδιά.

- Πρόκειται για τον αντιπρόσωπο κλιματιστικών Θ.Τ., το στέλεχος της ΕΛΒΟ Ντ.Κ., τον διευθυντή των ΗΛΠΑΠ Κ.Λ., τον ιδιοκτήτη της Ελληνικής Εταιρείας Κατασκευής Οχημάτων Κ.Π. και έναν διευθυντή της ΕΘΕΛ, τον Κ.Α., τον οποίο μάλιστα υπέδειξε στέλεχος της ΜΑΝ ΕΛΛΑΣ.

Θα απαντήσουν στα δημοσιεύματα της εφημερίδας;

Ενώ η έρευνα του ΣΔΟΕ σχετικά με πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται για το πώς απέκτησαν τις περιουσίες τους βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο και το ΣΔΟΕ ζήτησε τη γνωμοδότηση του οικονομικού Εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη για το αν θα πρέπει να στείλει στη Βουλή τα ονόματά τους, όπως έχει ζητηθεί, αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι οι δικαστικές αρχές ζήτησαν την Παρασκευή από τράπεζες το άνοιγμα των λογαριασμών προσώπων εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο της προμήθειας 142 τρόλεϊ κατά την περίοδο 1997-2003, με έγγραφο που έστειλαν στην Ένωση Τραπεζών.
Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αποκαλύψεων και αντιπαραθέσεων γύρω απ' το μέγιστο θέμα της διαφθοράς και διαπλοκής, που αποτελεί τη σοβαρότερη πληγή στο σώμα της αιμάσσουσας ελληνικής κοινωνίας.

Σχετικά με το σκάνδαλο της προμήθειας των τρόλεϊ, τα πρόσωπα που ελέγχονται είναι αφενός πολιτικά (δύο) -ένας άντρας και μία γυναίκα, πρώην υπουργοί και οι δύο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ- και αφετέρου στελέχη των ΗΛΠΑΠ την επίμαχη περίοδο 1997-2003. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Τσακιρίδη, Διον. Κούτρα και άλλα μέλη του ΔΣ των ΗΛΠΑΠ.


Εξελίξεις και για τους «32»

Σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο θέμα, την έρευνα του ΣΔΟΕ για πολιτικά πρόσωπα των οποίων ελέγχεται ο πιθανός παράνομος πλουτισμός, απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι:

- Το ΣΔΟΕ την Παρασκευή με έγγραφο που έστειλε ζήτησε τη γνωμοδότηση του οικονομικού Εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, για το αν θα πρέπει να δώσει στη Βουλή τα ονόματά τους, αφού η έρευνα συνεχίζεται ακόμα, βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει καταλήξει σε πόρισμα για το ποιοι πράγματι ενέχονται και ποιοι όχι.

Ουσιαστικά δηλαδή πετάει το μπαλάκι στον κ. Πεπόνη, στο σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί απ' τον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Βουλής Θ. Νάκο, έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη.

Άλλες επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι ναι μεν τα πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται τώρα απ' το ΣΔΟΕ είναι 32, αλλά στην εξέλιξη της έρευνας μπορεί να είναι παραπάνω, αφού η έρευνα ξεκίνησε για τις δραστηριότητες ελεύθερων επαγγελματιών (γιατρών, δικηγόρων κ.ά.), που τότε δεν ήταν βουλευτές. Συνεπώς σε άλλο στάδιο μπορεί να βρεθούν παραπάνω απ' αυτήν την κατηγορία που να έχουν σήμερα τη βουλευτική ιδιότητα. Δεν σημαίνει όμως εκ των προτέρων ότι τα ποσά που εντοπίστηκαν να έχουν δεν είναι δηλωμένα.

Πάντως το ΣΔΟΕ συνεχίζει την έρευνα με ταχείς ρυθμούς και έχει προς τούτο ζητήσει τη συνδρομή των 15 περιφερειακών διευθυντών του, για να αποστείλουν τα απαραίτητα στοιχεία.

Το σκάνδαλο των τρόλεϊ

Το σκάνδαλο ΜΑΝ, που επανέρχεται στην ελληνική επικαιρότητα, με το άνοιγμα του λογαριασμού που ζήτησαν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, αφορά την προμήθεια 142 τρόλεϊ από τον ΗΛΠΑΠ κατά την περίοδο από το 1997 μέχρι το 2003.

Η έρευνα της γερμανικής Δικαιοσύνης οδήγησε στο συμπέρασμα ότι δόθηκαν μίζες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική εταιρεία ΜΑΝ σε έλληνες αξιωματούχους.

Οι μίζες δόθηκαν σε «χαμηλό επίπεδο», δηλαδή σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων και έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα τρεις «σύμβουλοι», ένας των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών και ένας της ΕΛΒΟ εκείνης της εποχής, που φαίνεται ότι κινούνταν αυτόνομα από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Σημειώνεται ότι για τις προμήθειες αυτές είχαν συγκροτηθεί δύο διακομματικές επιτροπές που... πήραν και τις τελικές αποφάσεις. Στις επιτροπές αυτές συμμετείχαν όλα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Συνασπισμός), πλην της ΝΔ που είχε αποφασίσει να μη συμμετέχει σε καμία διακομματική, και τις απάρτιζαν συνολικά 18 άτομα. Δεν μετείχαν υπουργοί (παρέστη μια-δυο φορές μόνο ο τότε υφυπουργός Σπ. Βούγιας) και προήδρευε ο γενικός γραμματέας του υπ. Μεταφορών: Αρχικά ο Γιάννης Μανιάτης και στη συνέχεια ο διάδοχός του Γιάννης Κωνσταντινίδης, πρώην βουλευτής Γρεβενών του ΠΑΣΟΚ.

Για τη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ ΗΛΠΑΠ και ΕΛΒΟ / ΝΕΟΠΛΑΝ στις 14 Οκτωβρίου του 2002, σύμφωνα με τις έρευνες δόθηκαν 3,2 εκατ. ευρώ ως «μίζα».

Από αυτά, το περίπου 1.000.000 ευρώ φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και τα άλλα 2,2 εκατ. ευρώ στην κυπριακή εταιρεία WAKER, με λογαριασμό στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, την οποία φέρεται να εκπροσωπούσε ένα άλλο άτομο που την περίοδο εκείνη είχε σχέση με την ΕΛΒΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία του Μονάχου, απαντώντας σε αίτημα του τότε υπουργού Χρ. Βερελή, του έκανε γνωστό ότι δεν προέκυψε καμιά εμπλοκή του ονόματός του. Ο Χρ. Βερελής είχε παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας από βουλευτής τον Μάιο του 2009 όταν είχε «σκάσει» το σκάνδαλο στη Γερμανία, δηλώνοντας ότι δεν είχε «την παραμικρή ανάμειξη».

Από την έρευνα της γερμανικής Δικαιοσύνης προέκυψαν ονόματα - κλειδιά.

- Πρόκειται για τον αντιπρόσωπο κλιματιστικών Θ.Τ., το στέλεχος της ΕΛΒΟ Ντ.Κ., τον διευθυντή των ΗΛΠΑΠ Κ.Λ., τον ιδιοκτήτη της Ελληνικής Εταιρείας Κατασκευής Οχημάτων Κ.Π. και έναν διευθυντή της ΕΘΕΛ, τον Κ.Α., τον οποίο μάλιστα υπέδειξε στέλεχος της ΜΑΝ ΕΛΛΑΣ.

Στη συνέχεια όμως της έρευνας προέκυψαν και άλλα πρόσωπα, μεταξύ τους και πολιτικά.

ΠΗΓΗ