EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ο «χάρτης» των απεργιακών κινητοποιήσεων την Τετάρτη


 

Στην απεργία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι σε εφορίες, πολεοδομίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ, εφοριακοί, καθηγητές και δάσκαλοι, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, έμποροι, δικηγόροι, μηχανικοί, τραπεζοϋπάλληλοι.

Παραλύει από τις κινητοποιήσεις η χώρα λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζομένους σε συλλαλητήριο στις 11 το πρωί, στο Πεδίον του 'Αρεως, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10.30 στην Ομόνοια.

Στις κινητοποιήσεις, οι οποίες γίνονται εν όψει της οριστικοποίησης του νέου πακέτου μέτρων, συμμετέχουν βιοτέχνες και επαγγελματίες, καθώς μετά από απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ως τις 3.00 μετά το μεσημέρι.

Στην απεργία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι σε εφορίες, πολεοδομίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ, εφοριακοί, καθηγητές και δάσκαλοι, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, έμποροι, δικηγόροι, μηχανικοί, τραπεζοϋπάλληλοι.

Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Το Μετρό, θα λειτουργήσει κανονικά όλο το 24ωρο προκειμένου να εξυπηρετηθούν, όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίοι απεργούν αύριο Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί ως τις 15.00 το μεσημέρι, με εξαίρεση τον χρόνο που θα αφιερωθεί στην κάλυψη των κινητοποιήσεων.

Ακόμη, παράταση των κινητοποιήσεών τους, έως το τέλος του μήνα, αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί της Αττικής, ενώ άλλοι 16 Σύλλογοι (Ρεθύμνου, Ιωαννίνων, Δωδεκανήσων, Πέλλας, Κερκύρας, Ηρακλείου, Ηλείας, Αργολίδας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λασιθίου, Ξάνθης, Έβρου, Μεσσηνίας, Θεσπρωτίας και Λακωνίας) δεν έχουν υιοθετήσει την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για αναστολή της κινητοποίησης, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τα φάρμακά τους ή να τα αναζητούν σε άλλες περιοχές, όπου τα φαρμακεία χορηγούν με πίστωση.

Τέλος, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους από τις 10 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου έως και έως τις 20 Οκτωβρίου, οι δικαστές και οι εισαγγελείς.

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους, μέλη και μη μέλη της Ένωσης, οι οποίοι εργάζονται σε εφημερίδες, ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα Δημοτικά Ραδιόφωνα, τα ειδησεογραφικά sites, καθώς και σε κάθε μέσο ή φορέα ενημέρωσης, που απασχολεί δημοσιογράφους, να μετάσχουν αποφασιστικά στην 24ωρη απεργία, που έχει κηρύξει η Ένωση και η Διασωματειακή Επιτροπή των Ενώσεων του Τύπου και των ΜΜΕ, τη Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Το «δεν είναι δική μου δουλειά» καταστρέφει την καριέρα



Είναι απογοητευτικό να σας ζητάται να αναλάβετε καθήκοντα στην εργασία σας που βρίσκονται εκτός της σφαίρας υπευθυνότητάς σας, ιδιαίτερα αν αυτό συμβαίνει συχνά.
Ωστόσο, η απάντηση «δεν είναι δική μου δουλειά», εκτός απο το να θέτει σε κίνδυνο τη θέση σας, σας βάζει και σε κίνδυνο να γίνετε κακός στη δουλειά σας.

Σύμφωνα με άρθρο του Business Insider, πρόκειται για μια κακιά συνήθεια η οποία επαναλαμβάνεται και είναι δύσκολο να ανακοπεί.

Ουσιαστικά, η νοοτροπία αυτή σας κάνει να μην εγκαταλείπετε ποτέ το αίσθημα ασφάλειας που σας δίνει η ενασχόληση με όσα εμπίπτουν αυστηρά στις αρμοδιότητες σας και γνωρίζετε καλα. «Αυτό οδηγεί σε αποτυχια μακροπρόθεσμα», υποστηρίζει η Erika Andersen στο Forbes.

«Οι εργαζόμενοι που αποδέχονται τις προκλήσεις, αναλαμβάνουν νέες ευθύνες, επωφελούνται των ευκαιριών να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλιες είναι αυτοί
που τείνουν να οικοδομούν μια καλύτερη καριέρα. Φαίνεται να δίνουν έμφαση στο κοινό όφελος. Βοηθούν την εταιρεία και τον εαυτό τους. Τέτοιους εργαζόμενους αναζητούν οι επιχειρήσεις και
τους ετοιμάζουν συνεχώς για μεγαλύτερα πράγματα», προσθέτει η Andersen.

Είναι σημαντικό να αναζητούμε συνεχώς τη μάθηση και την αυτοβελτίωση. Αν στόχος μας είναι να κάνουμε απλώς την δουλειά μας το γρηγορότερο δυνατό, το πιθανότερο είναι πως θέτουμε εμπόδια στην καριέρα, την επιτυχία και την ικανοποίηση που αντλούμε από την εργασία, καταλήγει το άρθρο.

Πιέσεις για μείωση των αποζημιώσεων


Πιέσεις για μείωση των αποζημιώσεων

 «Ανοικτό» κρατά η τρόικα το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στην προοπτική της μείωσης του κόστους για τις επιχειρήσεις, όπως ζητούσε με το e-mail της προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Μολονότι διακόπηκε -με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά προς τον υπουργό Ι. Βρούτση- η συνέχιση της απ' ευθείας διαπραγμάτευσης με την τρόικα τόσο του ζητήματος των αποζημιώσεων όσο και του ελαστικού ωραρίου και της απασχόλησης την έκτη ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή (το συγκεκριμένο θέμα, όπως είναι γνωστό, έχει παραπεμφθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης), πληροφορίες της «Η» αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα διακινήθηκαν σε κυβερνητικό επίπεδο συγκριτικά στοιχεία με τον χρόνο προειδοποίησης και το ύψος των αποζημιώσεων που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ε.Ε.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε μεγάλη απόκλιση», τόνιζαν, χθες, κυβερνητικά στελέχη, εκτιμώντας ότι «παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στο καθεστώς των αποζημιώσεων». «Αν όχι μαζί με το πακέτο των περικοπών των 11,7 δισ. ευρώ, μέσα στο 2013, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που θα υπαγορεύει η τρόικα με την Εκθεση Αξιολόγησης».
Προειδοποίηση
Οι αλλαγές στις αποζημιώσεις είτε θα αφορούν στον χρόνο προειδοποίησης που θεωρείται υψηλός -με δεδομένο το γεγονό ότι μόνο μέσω της προειδοποίησης μειώνονται κατά 50% τα ποσά- είτε και στο ύψος των αποζημιώσεων, που, όμως, «σκοντάφτει» στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ελλειμματικό σύστημα προστασίας των απολυομένων, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες.

Του Γιώργου Γάτου

Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι 45 εργαζόμενοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας



Συνεχίζουν για τρίτη μέρα την απεργία πείνας οι 45 εργαζόμενοι της Συνεταιριστικής Τράπεζα της Λαμίας, η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση.

Υπενθυμίζεται ότι, σε εκκαθάριση βρίσκεται η Συνεταιριστική της Λαμίας που είναι και η αρχαιότερη τράπεζα αφού ιδρύθηκε το 1900, η Αχαϊκή και της Λέσβου.

Από τους 45 εργαζομένους που υπήρχαν στη Συνεταιριστική Τράπεζα της Λαμίας έχουν απολυθεί 22 χωρίς να πάρουν αποζημίωση, παρά το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλουν, έχουν περάσει μήνες.

Σε γενική συνέλευση του σωματείου τους, το Σάββατο το βράδυ, αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία πείνας.

Ήδη, οι απεργοί έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τράπεζας θα αγγίξει και την τοπική κοινωνία και οικονομία αφού περίπου 17.000 άνθρωποι από την περιοχή είναι μέτοχοι.

Οι εργαζόμενοι, επίσης, κάνουν λόγο και για θέμα ισότιμης μεταχείρισης συνολικά των τραπεζικών υπαλλήλων και ζητούν οι ρυθμίσεις που προέκυψαν για την ΑΤΕ να εφαρμοστούν και στους ίδιους.

«Μια τέτοια ρύθμιση θα είχε σαν συνέπεια την επαναπρόσληψη των απολυμένων», όπως οι ίδιοι τονίζουν, ενώ σημειώνουν ότι «βρίσκεται στο κατώφλι η συγχώνευση των συνεταιριστικών τραπεζών όλης της χώρας» και ότι «σε αυτή τη συγχώνευση θα πρέπει να ενταχθούν και οι συνεταιριστικές τράπεζες, που βρίσκονται υπό εκκαθάριση».

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση μέσα στο κέντρο της Λαμίας και μάλιστα έφτασαν στη Λαμία και οι συνάδελφοί τους από την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα και διαδήλωσαν από κοινού.

Το απόγευμα του Σαββάτου, εξάλλου, οι εργαζόμενοι είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Τη Δευτέρα το πρωί θα συνεχιστούν οι επαφές στην Αθήνα με νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε να εξαντληθεί η δυνατότητα να δοθούν κάποιες συγκεκριμένες λύσεις.

Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγχρόνως επαφές με κόμματα και βουλευτές όπως, επίσης, και κυβερνητικά στελέχη. Τη Δευτέρα το βράδυ θα κάνουν νέα γενική συνέλευση για να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα των συναντήσεων και να προσδιορίσουν και τα επόμενα βήματα.

Τώρα-Ανακοίνωση Μεϊμαράκη



Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Όπως αναφέρει, καλεί το απόγευμα τους αντιπροέδρους της βουλής προκειμένου να τους ενημερώσει ότι μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση θα αναλάβουν εκείνοι να ασκούν καθήκοντα προέδρου, σε ότι αφορά τη διεύθυνση στη συζήτηση στην Ολομέλεια και στη διάσκεψη των προέδρων.
Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης, τονίζει ότι ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επιταχυνθεί η διερεύνηση της υπόθεσης με τη λίστα των 32 πολιτικών προσώπων.

Και η ΕΣΕΕ στην απεργία



Εκφράζοντας ''την έντονη αγωνία του εμπορικού κόσμου για τις αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία'', η ΕΣΕΕ αποφάσισε την ενεργή παρουσία του ελληνικού εμπορίου στις κινητοποιήσεις της 26ης Σεπτεμβρίου.
Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Εμπορικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών θα συμμετάσχουν στις τοπικές και κεντρικές συγκεντρώσεις σε όλες της πόλης της Ελλάδας.
Επίσης, θα καταθέσουν ψήφισμα στη Βουλή και το Υπουργείο Οικονομικών καθώς και διαδικτυακή διαμαρτυρία.
Αποφάσισαν ακόμη, στάση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ''για το ελληνικό εμπόριο το κλείσιμο των καταστημάτων είναι πλέον εφιάλτης και εξαναγκασμός  και όχι τρόπος διαμαρτυρίας, ωστόσο, στη μνήμη των αυτόχειρων  συναδέλφων μας προτείνουμε «στάση εργασίας» την ώρα των συγκεντρώσεων''.

ΚΚΕ: Λέει την αλήθεια το Spiegel



 "Το Spiegel, εμφανίζοντας το πραγματικό μέγεθος των ελλειμμάτων, αποκαλύπτει αυτό που προς το παρόν η συγκυβέρνηση και η ΕΕ κρύβουν από το λαό", αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για τα δημοσιεύματα του Spiegel σχετικά με το έλλειμμα και το νέο κούρεμα και προσθέτει:
"Ότι τα νέα εξοντωτικά αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν αφορούν την ελεγχόμενη χρεωκοπία που έγινε με την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης  και ότι μετά από αυτά θα ακολουθήσουν ακόμα χειρότερα, που θα συνοδεύουν μια νέα μεγαλύτερη χρεωκοπία είτε με επιμήκυνση είτε με νέο κούρεμα. Όσο πιο γρήγορα πει ο λαός με την οργάνωση και αντεπίθεσή του όχι στις θυσίες για την καπιταλιστική κερδοφορία και τον «ευρωμονόδρομο», τόσο λιγότερες θα είναι οι συμφορές του".

Και η Διαμαντοπούλου στο Harvard



Τους συνεργάτες της χαιρέτισε η Άννα Διαμαντοπούλου, αφού πετάει για τις ΗΠΑ, για να βρεθεί στις αίθουσες του Harvard με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Πέτρο Ευθυμίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Δημοκρατία", η Βοστόνη και το Harvard θα είναι οι πρώτοι σταθμοί, ενώ στη συνέχεια θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον. Η επιστροφή της αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου θα ασχοληθεί με τα προγράμματα τριών μεγάλων ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών ινστιτούτων: Ενός ιταλικού, ενός γερμανικού και ενός γαλλικού.

"Λουκέτο" σε στρατόπεδα



Τα στρατόπεδα  των Τρικάλων «Πούλιου» και «Σίσκου» βρίσκονται στη λίστα με αυτά που θα βάλουν «λουκέτο».
Η κατάργησή τους αφορά στην εξοικονόμηση  τουλάχιστον 0,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως μιας και από το κλείσιμό τους θα καταργηθούν 1.500 θέσεις ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών.
Για το λόγο αυτό, οι εισαχθέντες στη ΣΜΥ Τρικάλων αναμένεται να μειωθούν από τη νέα χρονιά κατά 30%.
Πηγή: trikalanews.gr

Τι απαντά η Κουντουρά



"Προς διευκρίνηση κάθε παρανόησης και κυρίως παραπληροφόρησης, δηλώνω ότι το όνομά μου δεν έχει βρεθεί σε κανενός ΣΔΟΕ τη λίστα, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε εξάλλου και από τις πλέον επίσημες πηγές", υπογραμμίζει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά σε δήλωσή του σχετικά με την αναφορά λίστας πολιτικών για "περίεργο" πλουτισμό και καταλήγει:
"Στη μόνη λίστα που μπορεί να βρει κανείς το όνομά μου, είναι στη μαύρη λίστα αυτών που επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία, των διεθνών τοκογλύφων, και των εδώ μνημονιακών συνεργατών τους. Όλων αυτών που με βρίσκουν απέναντί τους να τους πολεμάω, και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό".

Αναστέλλει τα καθήκοντά του ο Μεϊμαράκης



Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις από τις αποκαλύψεις της Real News. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επικοινώνησε σήμερα με πολιτικούς Αρχηγούς και τους ενημέρωσε ότι δεν παραιτείται και μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση θα αναστείλει την λειτουργία του ως Πρόεδρος της Βουλής.

Εισαγγελική έρευνα για τους συνταξιούχους που δεν απογράφηκαν


 

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διαβίβασε στους διευθύνοντες τις κατά τόπους Εισαγγελίες Εφετών της χώρας την υπόθεση με την ύποπτη λίστα των 1.040 συνταξιούχων του ΟΓΑ, οι οποίοι δεν είχαν απογραφεί στις Τράπεζες από τις οποίες ελάμβαναν τις συντάξεις τους. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στο έγγραφό του προς τους συναδέλφους του αναφέρει ότι τους διαβιβάζει την κατάσταση (λίστα) του ΟΓΑ στην οποία αναφέρονται οι «ύποπτες» συνταξιοδοτήσεις, επειδή οι δικαιούχοι δεν προσήλθαν να απογραφούν.

Ο Τέντες ζητά να ερευνηθούν τα στοιχεία που αναφέρονται στη λίστα και εφόσον διαπιστωθεί ότι οι δικαιούχοι συντάξεως είναι ανύπαρκτα πρόσωπα, να αναζητηθούν τόσο εκείνοι που χορήγησαν τη σύνταξη όσο και αυτοί που τις εισέπρατταν.

Επισημαίνει, ακόμη, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ότι σε περίπτωση που οι δικαιούχοι του Οργανισμού έχουν αποβιώσει, πρέπει να αναζητηθούν εκείνοι που υπέκρυπταν το θάνατο και συνέχισαν να εισπράττουν τις συντάξεις. Επίσης, ο Τέντες ζητάει οι σχετικές δικογραφίες να περαιωθούν το ταχύτερο δυνατό.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από ένα έτος περίπου η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει τα συμπληρωματικά αυτά στοιχεία (όπως είναι τόπος διαμονής, επεξηγήσεις, κ.τ.λ.), τα οποία όμως της διαβιβάστηκαν με καθυστέρηση.

Στάσεις εργασίας και στα τρόλει την Τετάρτη 26-9-2012, αποφάσισε το ΔΣ των εργαζομένων

Πριν λίγο τελείωσε το ΔΣ της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.
Η απόφαση, (όπως αναμενόταν άλλωστε) είναι για στάσεις εργασίας πρωί - βράδυ.

Έναρξη βάρδιας - 9:00 το πρωί και 9:00μμ - με λήξη βάρδιας.







ΠΗΓΗ trolleatzis.com

C 27. Το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο των Ενόπλων Δυνάμεων;


C 27. Το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο των Ενόπλων Δυνάμεων;  

Στην “αναπουμπούλα” ο λύκος χαίρεται. Και όταν έχουμε να κάνουμε με ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα , οι λύκοι ήταν και παραμένουν πολλοί.

Στη περίπτωση που εξετάζουμε έχουμε να κάνουμε με μία επίμονη και αμφιλεγόμενη πρόταση της ιταλικής Alenia, που έχει να κάνει με την ακύρωση της παράδοσης των τελευταίων τεσσάρων μεταγωγικών αεροσκαφών C 27. Πρόταση την οποία οι Ιταλοί την παρουσιάζουν ως…διευκόλυνση.

Αεροπόροι που χειρίζονται το ζήτημα ,λένε ότι από την αποδοχή της πρότασης μόνο ένας θα κερδίσει: οι Ιταλοί που έχουν βρει ήδη να πουλήσουν τα αεροπλάνα, στο Μεξικό και σε τιμή διπλάσια απ΄ αυτή τη που τα αγοράσαμε εμείς!

Τα αγοράσαμε το 2003 περίπου 20 εκατ. δολ. το ένα, ενώ η τιμή τους σήμερα , ανέρχεται σε 53,3 εκατ. δολ. το ένα. Με λίγα λόγια οι Ιταλοί θα μας δώσουν εμάς πίσω την προκαταβολή που έχουμε δώσει περίπου 40 εκατ. δολ. και θα πουλήσουν τα αεροπλάνα αυτά σε τρίτους, κερδίζοντας πάνω απο 100 εκατ. δολάρια!

Σ΄ αυτά προσθέστε τα ανυπέρβλητα προβλήματα που έχουν τα αεροσκάφη που ήδη μας έχουν παραδώσει με αποτέλεσμα να πετά το …ένα από τα οκτώ και την απόλυτη αδιαφορία τους να υλοποιήσουν αντισταθμιστικά οφέλη, έχοντας μείνει στο …15%.

Πριν από μερικές μέρες λοιπόν εκδόθηκε και διαταγή για αλλαγή του προέδρου της επιτροπής διαπραγματεύσεων του ΓΕΑ , με τους Ιταλούς. Γιατί έγινε η αλλαγή κανείς δεν έχει εξηγήσει. Και θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

Γιατί η υπόθεση των C 27 αρχίζει να γίνεται βασική υποψήφια για το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο στις ΕΔ.

ΠΗΓΗ

Υποχρεωτική σύνταξη για 60.000 στο Δημόσιο και 3.000 απολύσεις


 

Όλα δείχνουν ότι έκλεισε το ζήτημα όσων έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σε σύνταξη. Ουσιαστικά θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλιώς θα πρέπει να δουλέψουν ως και επτά περισσότερα χρόνια. Ένα ... μπόνους που δίνει η κυβέρνηση στην τρόικα είναι να πιάσει το όριο των 150.000 αποχωρήσεων πριν το 2015, ένα χρόνο νωρίτερα δηλαδή το 2014.

Πως ; Με την απειλή να δουλέψουν πολύ περισσότερο χιλιάδες υπάλληλοι οι οποίοι θα υποχρεωθούν να βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2013 και το 2014.

Υπολογίζεται πως περίπου 60.000 υπάλληλοι του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα, αλλά δεν αποχωρούν για να παίρνουν μισθό και όχι της “¨κουτσουρεμένη” σύνταξη.

Έτσι με νέα ρύθμιση που θα καταργεί τον νόμο για θεμελίωση δικαιώματος με 25ετία χωρίς ηλικιακό όριο η κυβέρνηση αναμένει 30.000 αποχωρήσεις το 2013 και άλλες 30.000 το 2014.

Παράλληλα προωθείται ρύθμιση με την οποία θα βρεθούν εκτός δημοσίου με απόλυση οι περίπου 3.000 υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε παραπτώματα ή υποφέρουν από χρόνιες (βαριάς μορφής ασθένειες).

Για τους πάσχοντες από κάποια ασθένεια όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μέριμνα να λάβουν μιας μορφής αναπηρική σύνταξη.

Σε ό,τι αφορά σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα ως 31/12/2010 θα καταργηθούν οι διατάξεις για συνταξιοδότηση από το 55ο ως το 60ο έτος της ηλικίας και θα δοθεί μια περίοδος ενός ή δύο ετών ώστε να αποχωρήσουν από την εργασία τους. Σε αντίθετη περίπτωση θα χάσουν το προνόμιο και θα υποχρεωθούν να βγουν στη σύνταξη με βάση τα νέα ηλικιακά δεδομένα, δηλαδή στα 67.

Γυναίκες και άνδρες λοιπόν που είτε είχαν συμπληρώσει 35 έτη και μπορούσαν να βγουν σε σύνταξη στα 58, είτε 37 έτη και έβγαιναν σε σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά και γυναίκες και άνδρες με ανήλικα τέκνα που είχαν θεμελιώσει ως 31/12/2010 25ετία και μπορούσαν να βγουν σε σύνταξη είτε στα 50 (γυναίκες) είτε στα 65 (άνδρες) θα υποχρεωθούν να δουλέψουν ως τα 67.

Απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία


 

Αυστηρές εντολές έδωσε το Υπουργείο Παιδείας, οι οποίες προβλέπουν ποινές τόσο για μαθητές όσο και για εκπαιδευτικούς που κάνουν χρήση κινητών τηλεφώνων.

Αυτήν τη φορά, ο λόγος δεν είναι τα... παιχνίδια και οι ενοχλητικοί ήχοι, αλλά τα φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί με καταγραφές εικόνων (βίντεο και φωτογραφίες) από μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίες έχουν πολλές φορές εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα.

Τα απανωτά κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή ακόμη και η καταγραφή εικόνων παιδικής πορνογραφίας μέσα στα σχολεία της χώρας - με τελευταίο παράδειγμα αυτό ενός καθηγητή στη Βόρεια Ελλάδα - έφεραν τη νέα απόφαση του υπουργείου, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλες τις διευθύνσεις της χώρας.

Σύμφωνα με αυτή, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν κλειστά τα κινητά κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενεργοποιούνται όλες οι κυρώσεις που προβλέπει ήδη ο νόμος, από επίπληξη έως και αποβολή για τους μαθητές και πειθαρχικές ποινές για τους εκπαιδευτικούς.

Απεργιακός πυρετός την Τετάρτη σε ολόκληρη τη χώρα

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί την Τετάρτη όλη η χώρα, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο πακέτο μέτρων.
Στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ καλούν τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους να κατεβάσουν μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι τα ρολά στα καταστήματά τους.
Στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία, το προσωπικό δήμων και νομαρχιών, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα απεργούν δάσκαλοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί, ενώ στον χώρο της Υγείας σε κινητοποίηση προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στο ΕΚΑΒ.
Μετ΄ εμποδίων θα γίνουν την Τετάρτη και οι μετακινήσεις, καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς προχωρούν σε κινητοποιήσεις.
Ειδικότερα, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ θα εκτελούν δρομολόγια τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, αφού το προσωπικό θα κάνει στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.
Οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ θα αποφασίσουν σήμερα τη στάση τους, ωστόσο, απ΄ ό,τι φαίνεται, θα προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας και όχι σε απεργία, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που θέλουν να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια.
Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η ΠΝΟ συμμετέχει στην απεργία. Παράλληλα, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι σιδηροδρομικοί, που σημαίνει ότι δεν θα εκτελούνται και τα δρομολόγια του Προαστιακού σιδηροδρόμου, ενώ και τα δρομολόγια του Μετρό θα εκτελούνται μόνο έως τη Δουκίσσης Πλακεντίας.
Κανονικά θα κυκλοφορούν τα ταξί, καθώς η ΠΟΕΙΑΤΑ εξέφρασε την αντίθεσή της σε απεργιακές κινητοποιήσεις μικρής διάρκειας με το επιχείρημα ότι δεν συμβάλλουν στην «ανατροπή της καταστροφής».
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν στις 11 το πρωί της Τετάρτης συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει πορεία. Χωριστή συγκέντρωση πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια.
Στον χώρο της Δικαιοσύνης, η γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε να συνεχίσει τη διακοπή των συνεδριάσεων των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων (από τις 10 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου) μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, οπότε σε νέα συνέλευση θα αποφασίσουν τυχόν περαιτέρω κινητοποιήσεις.
Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και θα ακολουθήσει πορεία.
Ποιοι απεργούν
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι παρακάτω κλάδοι εργαζομένων:
  • Δημόσιοι υπάλληλοι
  • Εφοριακοί
  • Δάσκαλοι- καθηγητές
  • Προσωπικό Ταμείων
  • Νοσοκομειακοί γιατροί
  • Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και στο ΕΚΑΒ
  • Εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες
  • Εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ
  • Τραπεζικοί υπάλληλοι
  • Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
  • Σιδηροδρομικοί
  • Ναυτεργάτες
  • Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ
  • Σήμερα θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ.

Το άγριο μέλλον είναι εδώ: Τι σχέση έχει η "Έξυπνη Σκόνη" με το ψέκασμα των ουρανών; (βίντεο)



Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων η τεχνολογία “Smart Dust” (“Έξυπνη Σκόνη”) είναι μια τεχνολογία που στηρίζεται στη χρήση μικροσκοπικών αισθητήρων. 

Οι αισθητήρες αυτοί είναι μικρο-ηλεκτρομηχανικοί αισθητήρες οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες μετρήσεις, όπως μέτρηση θερμοκρασίας, δονήσεων, και πίεσης. 

Επιπλέον...


επικοινωνούν ασύρματα μεταξύ τους σχηματίζοντας έτσι δίκτυα ασύρματων αισθητήρων.


Το Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) των Ηνωμένων Πολιτειών χρηματοδοτεί από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, την ανάπτυξη προγραμμάτων Smart Dust για στρατιωτικούς σκοπούς. 

Παραδείγματα πανεπιστημίων που ασχολούνται με την τεχνολογία Smart Dust είναι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Georgia.

Αυτές οι «έξυπνες σκόνες» σωματίδια, όπως έλεγε, ο Kristofer Pister θα παρακολουθούν τα πάντα, γιατί ενεργούν σαν ηλεκτρονικές νευρικές απολήξεις για τον πλανήτη

Διαθέτουν υπολογιστική ισχύ, αισθητήρια, εξοπλισμό ασύρματης εκπομπής και λήψης και μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η έξυπνη σκόνη θα κάνει παρατηρήσεις και θα μαζεύει βουνό πληροφοριών και δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για τους ανθρώπους, τις πόλεις και το φυσικό περιβάλλον.

Στη δεκαετία του 1990, ο Kristofer Pister ονειρεύτηκε ένα άγριο μέλλον όπου κάποιοι άνθρωποι θα «πασπάλιζαν» τη Γη με αμέτρητους μικροσκοπικούς αισθητήρες, όχι μεγαλύτερους από κόκκους σκόνης.

Αυτόν τον όγκο των πληροφοριών όπως είναι πολύ λογικό, δεν θα μπορούν να τον διαχειριστούνε οι άνθρωποι αλλά μόνο υπερυπολογιστές, που θα έχουν προγραμματιστεί να αναγνωρίζουν τις "απειλές" για την Νέα Παγκόσμια Τάξη, και να δίνεται αυτόματα η εντολή στο να εντοπίζονται και πολύ πιθανό όταν θα έχουν πλέον την πλήρη εξουσία και στο να εξολοθρεύονται.

Την «Έξυπνη Σκόνη» μπορούμε να την δούμε στην ατμόσφαιρα με ένα πράσινο laser. Είναι μικροεπεξεργαστές κατασκευασμένοι με νανοτεχνολογία. Δηλαδή μια πολύ μικρή συσκευή εντοπισμού, ένα RFID chip σε μέγεθος σκόνης. Και επίσης ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ !

Η αληθινή φύση των Chemtrails (ψεκάσματος των ουρανών) αρχίζει να διαφαίνεται πλήρως. 

Δεν αφορά μόνο τον καιρό η την αλλαγή της ανθρώπινης βιολογίας. Αφορά τον ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ. 

Τι βλέπουμε. Τι ακούμε. Τι αναπνέουμε. Τι πιστεύουμε. Που πάμε. Τι ονειρευόμαστε. Πώς σκεπτόμαστε. Ποιοι είμαστε. 

Παρακολουθούμε την γέννηση ενός μηχανισμού ελέγχου με την δυνατότητα να ελέγχει τις πράξεις σε ό,τι αναπνέει πάνω στη Γη...



ΠΗΓΗ

Ανοίγει ο δρόμος για 2.000 νέες προσλήψεις


 

Προσδοκίες για περίπου 2.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δημιουργούν οι σχεδιασμοί του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κινητικότητα του προσωπικού στο Δημόσιο μετά την επικείμενη συμφωνία με την τρόικα.

Προσδοκίες για περίπου 2.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δημιουργούν οι σχεδιασμοί του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κινητικότητα του προσωπικού στο Δημόσιο μετά την επικείμενη συμφωνία με την τρόικα.


Ετσι τα υπουργεία, καταρτίζοντας τον προϋπολογισμό τους για το 2013, παρά τη μείωση των κονδυλίων μισθοδοσίας, ανοίγουν την ατζέντα των προσλήψεων που θεωρούν απαραίτητες, καθώς οι κενές θέσεις μετά τις αποχωρήσεις προσωπικού δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με μετατάξεις και διορισμούς από τη δεξαμενή των παλιών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Οι ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό εντοπίζονται κυρίως στα υπουργεία Υγείας (παραϊατρικό προσωπικό), Προστασίας του Πολίτη (κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, μεταφραστές), Παιδείας (δάσκαλοι ειδικής αγωγής) και σε εξειδικευμένους οργανισμούς.
6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ 67 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Τηλεφωνητές και σεκιούριτι σε εταιρείες
Προσωπικό ασφαλείας ζητά η Brinks, στελέχη τηλεφωνικής εξυπηρέτησης το «Πλαίσιο», ενώ σε άλλες εταιρείες παρουσιάζεται ζήτηση για οικονομολόγους και πωλητές.
ΚΥΠΡΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΙΛΟΥΝ ΚΙΝΕΖΙΚΑ
ΔΗΜΟΙ, ΔΕΗ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ
619 συμβασιούχοι σε δημόσιες υπηρεσίες
20 ακόλουθοι πρεσβείας με γραπτό διαγωνισμό

Το μέλλον που δεν θέλει να ζήσει κανείς

Τι προβλέπει το σενάριο του χάους που κυκλοφορεί, με αφορμή τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ.

Καλλιεργείται ένα κλίμα ευρείας και εκτός ελέγχου αναταραχής, μέσα στους επόμενους μήνες, με αφορμή τα μέτρα των 11,9 δισ. που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, αλλά και τις...

επιπτώσεις τους στην καθημερινότητα της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Σύμφωνα με αυτό ομάδες της Ακρας Δεξιάς, με τη συμμετοχή και της Χρυσής Αυγής, θα αρχίσουν να συγκρούονται με ομάδες αντιεξουσιαστών τη Ακρας Αριστεράς, δημιουργώντας σκηνικό αποσταθεροποίησης, σε μια κυβέρνηση που ήδη θα βρίσκεται σε βαθιά κρίση συνοχής. 

Οι συγκρούσεις αυτές θα συμβαίνουν και θα εξελίσσονται στο πλαίσιο ή παράλληλα με απεργιακές κινητοποιήσεις, εργαζομένων ή απελπισμένων νεόπτωχων πολιτών, που θα βγαίνουν στους δρόμους σε τακτική βάση σε μια πιο βίαιη εκδοχή των συγκεντρώσεων των «Αγανακτισμένων» των προηγούμενων χρόνων. 

Οι δομές του ελληνικού κράτους και ειδικά οι Αρχές και οι υπηρεσίες Ασφαλείας θα καταρρέουν, είτε εξαιτίας της απόγνωσης των ενστόλων, από τη ραγδαία μείωση των πενιχρών αποδοχών τους, είτε εξαιτίας της αδυναμίας του ίδιου του κρατικού μηχανισμού , σε επίπεδο πόρων και μέσων να λειτουργήσει, με τη συνεχή μείωση των δημόσιων δαπανών.

Η κυβέρνηση συνασπισμού δεν θα χάσει τη σταθερότητά της, την ώρα που θα ψηφίζονται τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ακόμη και αν αυτά περάσουν από το Κοινοβούλιο με ένα άρθρο. 

Θα τη χάσει έναν με δύο μήνες μετά, όταν θα γίνει εμφανές με αφορμή τις συζητήσεις περί του Προϋπολογισμού του 2013 ότι το βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα, που θα κινείται σε πρωτόγνωρα για την Ευρώπη επίπεδα, σε συνδυασμό με την εκρηκτική ανεργία, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο στη βάση τουλάχιστον των διαδρομών των Μνημονίων.

Παράλληλα με τις ταραχές στους δρόμους και στις πλατείες, ισχυρό ενδεχόμενο υπάρχει να συγκροτηθούν τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να δολοφονούν πολιτικούς, κρατικούς λειτουργούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, τόσο της Κεντροαριστεράς όσο και της Κεντροδεξιάς, που είναι ή θεωρούνται υπαίτιοι για την πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία, τα Μνημόνια και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. 

Οι ταραχές στους δρόμους αλλά και οι τρομοκρατικές ενέργειες θα οδηγήσουν την κυβέρνηση συνασπισμού να προχωρήσει σε μία απόφαση που δεν τόλμησε η κυβέρνηση Καραμανλή, το 2008: Να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας και να ζητήσει τη «συνδρομή» της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας και των Δυνάμεων Τάξης, που διαθέτει αυτή. 

Η παρουσία της Ευρωπαϊκής Στρατοχωροφυλακής, που θα προσπαθήσει με βίαιο τρόπο να διαλύσει τις διαδηλώσεις και να επιβάλει ηρεμία στους δρόμους και σταθερότητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, θα μετατρέψει τις κοινωνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα μέτρα εξαθλίωσης που επιβάλλει η τρόικα σε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα με κάθε μέσον για την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας. 


Χωρίς να υπάρχει δυνατότητα εκ των πραγμάτων για εκλογική διέξοδο, το κλίμα στην Ελλάδα θα γίνει εκρηκτικό. 

Σαν φωτιά η ένταση θα απλωθεί και στις άλλες χώρες του Νότου. 

Η «Ευρωπαϊκή Ανοιξη» θα έχει αρχίσει. Η Μεταπολίτευση, ως σύστημα πολιτικής διοίκησης και κομματοκρατίας, θα καταρρεύσει. Εθνικές δυνάμεις της Δεξιάς αλλά και κύκλοι της Αριστεράς θα αναλάβουν, μέσω δημοψηφισμάτων, να οδηγήσουν τη χώρα σε μια επόμενη περίοδο που μπορεί και να ονομαστεί Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία…


Μενέλαος Τασιόπουλος
ΠΗΓΗ

Βρέθηκε νέος ιός, ίδιος με τον SARS

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η είδηση πως ένας νέος ιός, που συγκαταλέγεται στη ίδια "οικογένεια" με τον SARS εντοπίστηκε σε έναν άντρα στη Βρετανία.

Πρόκειται για έναν άνδρα 49 ετών από το Κατάρ, που πρόσφατα ταξιδέψει από τη Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

Ο νέος ιός, ανήκει στην κατηγορία Coronavirus.

"Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα νέο ιό, το επιτελείο του WHO ερευνά ήδη πληροφορίες ώστε να προσδιορίσει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στη δημόσια υγεία", αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ.

Ο ασθενής εξετάστηκε από γιατρούς στις 3 Σεπτεμβρίου 2012 με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού. Στις 7 του ίδιου μήνα εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας στην πόλη Ντόχα του Κατάρ και στις 11 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε νοσοκομείο της Βρετανίας.

Ο ιός SARS, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στην Κίνα και υπήρξε η αιτία να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 800 άτομα παγκοσμίως.

Νί­κη της τρόι­κας σε ό­λα τα ση­μεία


 

Σκη­νι­κό σκλη­ρής μά­χης στή­θη­κε α­πό την κυ­βέρ­νη­ση. Από τη μια, οι εκ­πρό­σω­ποί της, α­πό την άλ­λη, οι εκ­πρό­σω­ποι της τρόι­κας. Στο τρα­πέ­ζι ήρ­θαν πολ­λά σχέ­δια, πολ­λές προ­τά­σεις, δια­τυ­πώ­θη­καν και συμ­φω­νίες και δια­φω­νίες. Σί­γου­ρα ε­πι­κρα­τεί σύγ­χυ­ση για το δια­μορ­φού­με­νο τε­λι­κό σχέ­διο και α­σά­φεια, τρο­φο­δο­τη­μέ­νη και α­πό την ί­δια την κυ­βέρ­νη­ση. Όμως, πα­ρ’ ό­λα αυ­τά ο ά­ξο­νας της πο­λι­τι­κής που συμ­φω­νή­θη­κε εί­ναι α­πο­λύ­τως σα­φής. Η νί­κη των εκ­προ­σώ­πων της τρόι­κας εί­ναι κα­θα­ρή σ’ ό­λα τα ση­μεία. Ακό­μη και ε­κεί που η κυ­βέρ­νη­ση, με την προ­βλε­πό­με­νη ρή­τρα, ι­σχυ­ρί­ζε­ται ό­τι νί­κη­σε ε­κεί­νη.
Η α­να­χώ­ρη­ση, ε­ξάλ­λου της τρόι­κας, α­φή­νο­ντας πί­σω α­νοι­χτό το πα­κέ­το των μέ­τρων, δεν εί­ναι υ­πέρ της κυ­βέρ­νη­σης, εί­ναι ε­να­ντίον. Εκεί­νη ε­πεί­γε­ται να έ­χουν ό­λα τε­λειώ­σει πριν τη συ­νε­δρία­ση του Γιού­ρο­γκρουπ στις 8 Οκτω­βρίου, για να εί­ναι ό­λα έ­τοι­μα στη Σύ­νο­δο Κο­ρυ­φής, στις 18 Οκτω­βρίου, κα­θώς τό­τε σχε­διά­ζε­ται να τε­θούν και τα «ελ­λη­νι­κά αι­τή­μα­τα». Επι­πλέ­ον, ε­πεί­γο­νται για να μην μέ­νει χώ­ρος για σε­νά­ρια που α­νέ­φε­ραν ό­τι η τρόι­κα θέ­λει να πά­ει πί­σω η έκ­θε­ση για την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία, ά­ρα και η ε­κτα­μίευ­ση της δό­σης, ί­σως και για με­τά τις ε­κλο­γές στις Η­ΠΑ…
Τι πέ­τυ­χε η τρόι­κα που να μας ε­πι­τρέ­πει να λέ­με ό­τι περ­νά­ει την α­κραία εκ­δο­χή της γραμ­μής της; Πρώ­το­ν, ε­πέ­βα­λε πλή­ρως τη δι­κή της ά­πο­ψη ως προς τη σύν­θε­ση των 11,6 δισ. ευ­ρώ. Άνω των 7 δισ. α­φο­ρούν ευ­θέως μι­σθούς και συ­ντά­ξεις, πε­τυ­χαί­νο­ντας έ­τσι δύο στό­χους ταυ­τό­χρο­να: σί­γου­ρο τα­μεια­κό α­πο­τέ­λε­σμα και, για να μην ξε­χνά­με την ε­σω­τε­ρι­κή υ­πο­τί­μη­ση, ε­νί­σχυ­ση της πο­λι­τι­κής της για ε­πι­βά­ρυν­ση της ερ­γα­σίας. Δεύ­τε­ρον, προώ­θη­σε το σχέ­διό της για μο­νι­μό­τε­ρες α­να­τρο­πές θε­σμών που δύ­σκο­λα α­να­κτώ­νται στο μέλ­λον. Για πα­ρά­δειγ­μα, ε­πι­βάλ­λει την αύ­ξη­ση της η­λι­κίας συ­ντα­ξιο­δό­τη­σης και μάλ­λον θα ε­πι­τύ­χει μέ­ρος των αι­τη­μά­των που έ­θε­τε το γνω­στό e-mail προς το υ­πουρ­γείο Εργα­σίας, ό­πως οι συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, οι μέ­ρες ερ­γα­σίας, το ύ­ψος της α­πο­ζη­μίω­σης ή το ύ­ψος των α­σφα­λι­στι­κών ει­σφο­ρών. Προω­θεί ε­πί­σης μια φο­ρο­λο­γι­κή λο­γι­κή ά­κρως συ­ντη­ρη­τι­κή, αλ­λά που θα φέ­ρει έ­σο­δα. Τρί­το­ν, α­πο­δέ­χτη­κε μεν τις προ­τά­σεις, τα λε­γό­με­να ι­σο­δύ­να­μα μέ­τρα που πρό­τει­νε η κυ­βέρ­νη­ση ή κά­ποιοι ε­ταί­ροι της, αλ­λά ως πρό­σθε­τα μέ­τρα! Ασφα­λώς, εί­ναι κα­λυμ­μέ­να με τη ρή­τρα ό­τι, αν πια­στούν οι στό­χοι, τό­τε θα μειώ­νο­νται κά­ποια σκλη­ρά μέ­τρα α­πό το 2014. Αν δεν πια­στούν, ό­μως, οι στό­χοι το 2013, που εί­ναι βέ­βαιο, τό­τε θα παρ­θούν σκλη­ρό­τε­ρα μέ­τρα το 2014. Μά­λι­στα, πρέ­πει να ο­ρι­σθούν αυ­τά α­πό τώ­ρα! Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, δη­λα­δή, αυ­τό που ι­σχύει εί­ναι ό­τι α­πό τώ­ρα έ­χουν παρ­θεί τα πρό­σθε­τα μέ­τρα που θα χρεια­στούν στο μέλ­λον και έ­τσι μοιά­ζει να γλι­τώ­νει πο­λι­τι­κά η κυ­βέρ­νη­ση, κα­θώς δια­τεί­νε­ται ό­τι τα κυο­φο­ρού­με­να αυ­τές τις μέ­ρες εί­ναι τα τε­λευ­ταία μέ­τρα. Τέ­ταρ­το­ν, κα­θώς με­ρι­κά μέ­τρα θα ι­σχύουν α­να­δρο­μι­κά και για μέ­ρος του 2012 εί­ναι και συ­μπλη­ρω­μα­τι­κά α­φού προ­βλέ­πε­ται ό­τι οι στό­χοι δεν θα πια­στούν.

Η γερ­μα­νι­κή στρα­τη­γι­κή

Ση­μειώ­να­με και στο προ­η­γού­με­νο φύλ­λο μας: Η γερ­μα­νι­κή στρα­τη­γι­κή α­πό την αρ­χή της δια­βού­λευ­σης ή­ταν να ψη­φι­σθούν ό­λα τα μέ­τρα τώ­ρα, μα­ζί και τα σκλη­ρά. Η Γερ­μα­νία πιέ­ζε­ται α­πό τις ε­πι­κίν­δυ­νες ε­ξε­λί­ξεις σε Ισπα­νία και Ιτα­λία και θέ­λει να εί­ναι «α­πε­ρί­σπα­στη» α­πό το ελ­λη­νι­κό ζή­τη­μα.
Στο πο­λι­τι­κό πε­δίο η Γερ­μα­νία δεν ε­μπι­στεύε­ται κα­θό­λου τη στα­θε­ρό­τη­τα της κυ­βέρ­νη­σης και στο κοι­νω­νι­κό πε­δίο ό­λοι προ­ε­ξο­φλούν ο­ξύ­τα­τες κοι­νω­νι­κές α­ντι­δρά­σεις. Μπρο­στά στο εν­δε­χό­με­νο μιας κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και με δε­δο­μέ­νο ό­τι δεν μπο­ρούν να ε­φαρ­μό­σουν, χω­ρίς ε­πι­κίν­δυ­να με­γά­λο κό­στος, το σχέ­διο ε­ξό­δου της Ελλά­δας α­πό την ευ­ρω­ζώ­νη, η Γερ­μα­νία α­νέ­βα­σε τώ­ρα τον πή­χη και κρα­τά ε­ξαι­ρε­τι­κά σκλη­ρή α­νε­λα­στι­κή στά­ση.
Εν τω με­τα­ξύ, οι φι­λελ­λη­νι­κές δη­λώ­σεις που γί­νο­νται α­πό ευ­ρω­παϊκές η­γε­σίες, αν και πά­ντο­τε αμ­φί­ση­μες, π.χ. «κα­νείς δεν ε­πι­θυ­μεί να φύ­γει η Ελλά­δα α­πό την ευ­ρω­ζώ­νη, αλ­λά το ε­ρώ­τη­μα εί­ναι εάν έ­χει εκ­πλη­ρώ­σει τους ό­ρους της δεύ­τε­ρης δα­νεια­κής σύμ­βα­σης» εί­πε ο Σόι­μπλε μι­λώ­ντας στους ξέ­νους α­ντα­πο­κρι­τές στη χώ­ρα του, εν τέ­λει, λει­τουρ­γούν ως πρέ­σα. Δη­λα­δή, ως κα­τά­κτη­ση που πρέ­πει να δια­φυ­λαχ­θεί α­ντί πά­σης θυ­σίας. Άρα δεχ­θεί­τε τα μέ­τρα, ό­λα και γρή­γο­ρα! Αυ­τή εί­ναι η θέ­ση του κ. Πρω­θυ­πουρ­γού.
Για τους δύο ε­ταί­ρους της ΝΔ, ΠΑ­ΣΟΚ και ΔΗ­ΜΑ­Ρ, τα πράγ­μα­τα προ­φα­νώς εί­ναι πο­λύ πιο δύ­σκο­λα, κα­θώς εί­χαν γε­μί­σει ως τώ­ρα τα τρα­πέ­ζια των δια­βου­λεύ­σεων με πά­μπολ­λες κόκ­κι­νες γραμ­μές. Όμως, και οι δύο, δεν α­φή­νουν κα­μία αμ­φι­βο­λία ό­τι, τε­λι­κά, για λό­γους ευ­θύ­νης θα ψη­φί­σουν τα μέ­τρα. Να πε­ρά­σει η χώ­ρα τον κά­βο, ό­πως λέ­νε, ι­δίως οι της ΔΗ­ΜΑΡ. Με­τά τη λή­ψη της δό­σης των 31 δισ. υ­πάρ­χει έ­να λι­μά­νι ελ­πί­δας. Τι προσ­δο­κούν ό­ταν θα φτά­σουν στο λι­μά­νι; Επι­μή­κυν­ση, μείω­ση ε­πι­το­κίων, α­να­διάρ­θρω­ση, χρή­μα­τα για να κι­νη­θεί η οι­κο­νο­μία και άλ­λα πολ­λά...
Οι δύο ε­ταί­ροι ε­λίσ­σο­νται, αλ­λά στο βά­θος γνω­ρί­ζουν ό­τι βα­ρύ­νο­νται ε­ξί­σου και εις ο­λο­κλή­ρον με τη ΝΔ στη συ­νεί­δη­ση των λαϊκών στρω­μά­των. Πο­λύ σύ­ντο­μα θα μά­θου­με τις λε­πτο­μέ­ρειες των μέ­τρων, τα ο­ποία πράγ­μα­τι, ό­πως τα χα­ρα­κτή­ρι­σε ο Αλέ­ξης Τσί­πρας, «θα εί­ναι πρω­το­φα­νή για ευ­ρω­παϊκή χώ­ρα», μέ­ρος ε­νός πει­ρά­μα­τος που διε­ξά­γε­ται και «παίρ­νει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά κοι­νω­νι­κού ο­λο­καυ­τώ­μα­τος». Οι τρεις πο­λι­τι­κοί αρ­χη­γοί πρό­σθε­σε «δια­κι­νούν το τε­ρά­στιο ψέ­μα, χω­ρίς εν­δοια­σμούς και α­να­στο­λή» ό­τι «για να σω­θεί η Ελλά­δα, για να μη βγει α­πό το ευ­ρώ θα πρέ­πει να ε­ξαν­τλη­θούν οι μι­σθω­τοί και οι συ­ντα­ξιού­χοι, οι ά­νερ­γοι, οι πιο α­δύ­να­μοι και οι α­νή­μπο­ροι». Και ό­τι δή­θεν «θα έ­βγαι­νε η Ελλά­δα α­πό το ευ­ρώ, αν, α­ντί να πλη­ρώ­σουν τα συ­νή­θη θύ­μα­τα, πλή­ρω­ναν ε­κεί­νοι που πρέ­πει και μπο­ρούν».

Ρήγ­μα­τα στη συ­γκυ­βέρ­νη­ση

Πό­σο ι­σχυ­ρή εί­ναι η κυ­βέρ­νη­ση; Πώς θα α­ντι­δρά­σει η βά­ναυ­σα πλητ­τό­με­νη, και χω­ρίς κα­μία ελ­πί­δα ε­ξό­δου, συ­ντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία της κοι­νω­νίας; Αυ­τά εί­ναι τα δύο κρί­σι­μα ση­μεία σή­με­ρα. Τα συ­ζη­τούν δε ό­χι μό­νο στα λαϊκά κα­φε­νεία και τις διά­φο­ρες συ­ντρο­φιές, αλ­λά και στα γρα­φεία των η­γε­τι­κών ε­λίτ του συ­στή­μα­τος, εί­τε στην ΕΕ εί­τε στην Ελλά­δα.
Ύστε­ρα α­πό τα πρώ­τα δείγ­μα­τα ρηγ­μά­των στο κυ­βερ­νη­τι­κό στρα­τό­πε­δο με την υ­πό­θε­ση της Ζί­με­νς, στην ο­ποία υ­πο­χώ­ρη­σε η κυ­βέρ­νη­ση προ του κιν­δύ­νου να εμ­φα­νι­στούν α­ντάρ­τες βου­λευ­τές, και την υ­πό­θε­ση των λι­μα­νιών, ύ­στε­ρα α­πό τις συ­νε­χείς δη­λώ­σεις δια­φο­ρο­ποίη­σης α­πό τα μέ­τρα, κα­νείς δεν μπο­ρεί να εί­ναι σί­γου­ρος ό­τι η ευ­στά­θεια της κυ­βερ­νη­τι­κής συμ­μα­χίας θα εί­ναι η ί­δια και με­τά την εί­σο­δο και υ­περ­ψή­φι­ση του νο­μο­σχε­δίου για τα μέ­τρα. Έστω και αν ει­σαχ­θεί με τη μορ­φή ε­νός άρ­θρου.
Όσο για τις κοι­νω­νι­κές α­ντι­δρά­σεις, μπρο­στά μας έ­χου­με τη γε­νι­κή α­περ­γία της Τε­τάρ­της. Εκτός α­πό τη ΓΣΕΕ και την Α­ΔΕ­ΔΥ θα συμ­με­τέ­χει και η ΓΣΕ­ΒΕΕ, γε­γο­νός πο­λύ ση­μα­ντι­κό. Οι προ­βλέ­ψεις εί­ναι πο­λύ εν­θαρ­ρυ­ντι­κές για τη συμ­με­το­χή και η Τε­τάρ­τη θα εί­ναι μια νέα α­φε­τη­ρία.
Ασφα­λώς, ο κό­σμος γνω­ρί­ζει ό­τι με μια α­περ­γία δεν α­να­τρέ­πε­ται μια κυ­βέρ­νη­ση. Γνω­ρί­ζει, ό­μως, ε­πί­σης ό­τι η α­να­τρο­πή της κυ­βέρ­νη­σης Πα­παν­δρέ­ου, η υ­πο­χρέω­ση σε πα­ραί­τη­ση της κυ­βέρ­νη­σης ΠΑ­ΣΟ­Κ-ΝΔ, υ­πήρ­ξαν έρ­γο των τό­τε α­περ­γιών, δια­δη­λώ­σεων, α­πλών δρά­σεων του πλή­θους που πλημ­μύ­ρι­σε τις πλα­τείες. Όλα αυ­τά εί­ναι τώ­ρα α­πο­λύ­τως ε­νερ­γός μνή­μη και θα φα­νεί ελ­πί­ζου­με, το ε­πό­με­νο διά­στη­μα.

Παύ­λος Κλαυ­δια­νός

Επιχείρηση… πιάστε τους τζαμπατζήδες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς!


 

Την επιχείρηση… πιάστε τους τζαμπατζήδες των Μέσω Μαζικής Μεταφοράς βάχει σε εφαρμογή από σήμερα το υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών.

Με στόχο να έχει μειωθεί μέχρι τέλος του έτους κατά 50% η εισιτηριοδιαφυγή, τα μέτρα σε πρώτη φάση θα εφαρμοστούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό της λαθρεπιβίβασης ξεπερνάει το 20%, και χωρίζονται σε άμεσα (εντός του μηνός) και βραχυπρόθεσμα (μέχρι τέλος Οκτώβριου).

Από σήμερα Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου θα διπλασιαστούν οι έλεγχοι σε επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς και σταθμούς μετεπιβίβασης των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, ενώ οι ελεγκτές από 35 που είναι σήμερα θα αυξηθούν σε 80 και θα εργάζονται σε δύο βάρδιες ημερησίως, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες.

Σε ότι αφορά τις οδικές μεταφορές, λεωφορεία και τρόλεϊ, οι έλεγχοι θα ενισχυθούν με την ενεργοποίηση των εθελοντών ελεγκτών και σε συμφωνία με τις διοικήσεις και τα σωματεία εργαζομένων ο αριθμός των ελεγκτών σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα αυξηθεί στους 80.

Στο πλαίσιο των μέτρων προβλέπεται -μεταξύ άλλων- η αγορά εισιτηρίων από τον οδηγό του λεωφορείου και η επιβίβαση από την εμπρόσθια θύρα του οχήματος και η παροχή ενός δωρεάν εισιτηρίου στην επιστροφή 10 ακυρωμένων για να αποφευχθεί το φαινόμενο της μεταβίβασης εισιτηρίων μεταξύ των χρηστών. 

Όπως έχει τονίσει ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, αν τα μέτρα αυτά πετύχουν το στόχο τους τότε θα λειτουργήσουν ως ισοδύναμα για να αποφευχθεί μια νέα αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.

«Ποσοτική χαλάρωση» - Tου Γιάννη Βαρουφάκη

 
Ξεκίνησε στην Ιαπωνία στην δεκαετία του 1990. Τότε, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι είχαν θεωρήσει αυτή την πρακτική πολύ περίεργη, αν όχι ξεκάθαρα καταδικαστέα.
Σήμερα, Αμερική, Ευρωζώνη, Βρετανία, Βραζιλία και Κίνα την ενστερνίζονται. Και, έτσι ώστε να κλείσει ο «κύκλος», νάσου η Ιαπωνία προχθές να την αγκαλιάζει άλλη μια φορά. Ο λόγος για την «ποσοτική χαλάρωση», την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών που θα μείνει στην ιστορία με τα αρχικά QE – από το Quantitative Easing.


Τι είναι το QE; Πρωτοεμφανίστηκε ως μια στρατηγική της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, κατά την διάρκεια της «χαμένης», για την χώρα, δεκαετίας του '90. Ήταν τότε που η Ύφεση χτύπαγε την πόρτα της χώρας με μανία. Η εγχώρια ζήτηση κατέρρεε, η ανεργία για πρώτη φορά γινόταν πρόβλημα, και ο πληθωρισμός εμφανιζόταν, άκουσον-άκουσον, αρνητικός (κάτι που έκανε τους καταναλωτές να καθυστερούν τις αγορές τους, ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να αγοράσουν «αύριο» τα ίδια πράγματα πιο φθηνά – με αποτέλεσμα βεβαίως το βάθεμα της Ύφεσης).


Αρχικά, η Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια, ελπίζοντας ότι έτσι ο κόσμος και οι επιχειρήσεις θα δανείζονταν πιο πολύ, θα ξόδευαν σε επενδύσεις και καταναλωτικά αγαθά και, έτσι, η Ύφεση θα υποχωρούσε. Φευ, τίποτα τέτοιο δεν συνέβη. Κι όταν τα επιτόκια έπεσαν στο μηδέν, ξαφνικά η Κεντρική Τράπεζα «έμεινε» από εργαλεία – έπεσε σε αυτό που πρώτος ο John Maynard Keynes είχε περιγράψει (από την αντίστοιχη υφεσιακή εμπειρία της δεκαετίας του ’30) ως «παγίδα ρευστότητας» (liquidity trap): μηδενικά επιτόκια αλλά και οικονομική δραστηριότητα που συρρικνώνεται συνέχεια.


Η Ιαπωνική παγίδα ρευστότητας οφειλόταν σε δύο λόγους: (α) η αύξηση της ισοτιμίας του γιεν (που μείωσε την ζήτηση των Ιαπωνικών εξαγωγών) και (β) η πτώση των τιμών των ακινήτων που οδήγησε σε τραπεζική κρίση η οποία κατέστησε τις Ιαπωνικές τράπεζες σε τράπεζες-ζόμπι. Σε αυτή την κατάσταση, κι αφού η Ιαπωνική κυβέρνηση μάταια προσπάθησε να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας ρίχοντας δανεικό χρήμα στην οικονομία, η Κεντρική Τράπεζα σκέφτηκε την εξής καινοτομία για να ξεπεράσει την παγίδα ρευστότητας: Καθώς δεν μπορούσε να αυξήσει την ποσότητα του χρήματος μειώνοντας κι άλλο τα (ήδη μηδενικά) επιτόκια, άρχισε να αγοράζει χάρτινους τίτλους (κρατικά ομόλογα, ιδιωτικά ομόλογα, μετοχές εταιρειών, στεγαστικά δάνεια κλπ) από τράπεζες, επενδυτικά σχήματα και επιχειρήσεις. Αυτή η κίνηση ονομάστηκε τότε ποσοτική χαλάρωση, ή QE.

Τότε, ο οικονομικός τύπος στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα σκωπτικός απέναντι σε αυτή την πολιτική. Έλεγαν, πολύ σωστά, ότι αντί η Ιαπωνική κυβέρνηση να καθαρίσει τον Κόπρο του Αυγείου στο τραπεζικό σύστημα τηε χώρας (κάτι που δεν έκανε λόγω «πολύ καλών» σχέσεων πολιτικών και τραπεζιτών), έκοβε χρήμα η Κεντρική Τράπεζα προσπαθώντας να κάνει ένα θαύμα αντίστοιχο του να ξανα-επιπλεύσει ο Τιτανικός φουσκώνοντάς τον με αέρα (αλλά χωρίς να επιδιωρθώνουμε τις τρύπες στο σκαρί του). 


Το πρόβλημα με τις τράπεζες-ζόμπι είναι ότι όση ρευστότητα και να τις ταίσεις δεν πρόκειται να δανείσουν ένα σοβαρό ποσοστό αυτών των χρημάτων στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα το βάθεμα της Ύφεσης. Αυτό το γνώριζε η Κεντρική Τράπεζα την Ιαπωνίας. Αλλά τι επιλογή είχε (δεδομένου ότι το πολιτικό σύστημα δεν της επέτρεπε να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο των τραπεζών); Αν δεν τις «τάιζε», αγοράζοντας όλο και περισσότερους από τους απαξιωμένους χάρτινους τίτλους της, με όλο και μεγαλύτερους πακτωλούς δημόσιου χρήματος, θα κατέρρεαν αμέσως.


Γιατί να αγοράζει όμως μια Κεντρική Τράπεζα χάρτινους τίτλους, αντί να κόβει απλώς χρήμα; Το σκεπτικό της ποσοτικής χαλάρωσης είναι ότι, με αυτές τις αγορές, η Κεντρική Τράπεζα ουσιαστικά στέλνει ρευστότητα  στους κατόχους τους (κυρίως στις τράπεζες αλλά και σε πολλές μεγάλες εταιρείες) ελπίζοντας ότι εκείνες, με την σειρά τους, θα την εμφυσήσουν στην οικονομία υπό την μορφή νέων δανείων (οι τράπεζες) και νέων επενδύσεων (οι επιχειρήσεις). Δυστυχώς, για να πετύχει αυτό το «τρικ» οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις πρέπει να «περάσουν» την νέα ρευστότητα στην υπόλοιπη οικονομία. Μόνο τότε έχει κάποιο αντίκτυπο. Αλλιώς, αν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις τελούν υπό καθεστώς απόλυτης απαισιοδοξίας, είναι πιθανόν να μην υπάρχει κανένα αποτέλεσμα - ούτε καν αύξηση της ποσότητας χρήματος!


Αυτό το τελευταίο αξίζει να εξηγηθεί λίγο πιο προσεκτικά: Πως γίνονται οι αγορές των χάρτινων τίτλων; Συχνά απαντούμε επιπόλαια λέγοντας: «κόβοντας χρήμα». Όχι ακριβώς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις σύγχρονες καπιταλιστικές οικονομίες το έντυπο χρήμα είναι λιγότερο από το 10% του χρήματος το οποίο κυκλοφορεί στις αγορές. Το υπόλοιπο είναι εικονικό (εμφανίζεται απλώς στους τραπεζικούς λογαριασμούς) ή ηλεκτρονικό. Άρα, για να κάνει την διαφορά η εκτύπωση νέου χρήματος πρέπει να τυπωθεί πάρα, πάρα πολύ από αυτό. Άσε που προκύπτει και τεχνικό, αλλά και νομικό, ζήτημα για το πως θα μοιραστεί αυτό το ζεστό χάρτινο χρήμα. Για αυτό τον λόγο δεν τυπώνουν χρήμα αυτό-καθ’εαυτό αλλά απλά αγοράζουν όλο αυτό το χαρτομάνι πιστώνοντας τον λογαριασμό των τραπεζών και των επιχειρήσεων με τα ανάλογα ποσά, ελπίζοντας ότι εκείνες, με την σειρά τους, θα δαπανήσουν ή θα δανείσουν αυτά τα ποσά. Μόνο τότε θα αυξηθεί πραγματικά η ποσότητα του χρήματος από την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης.


Το 2008, μια άλλη τραπεζική κρίση ξέσπασε, αυτή την φορά στην Δύση με τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα: ένα τραπεζικό σύστημα που πτώχευσε ολόκληρο το οποίο αρχικά προσπάθησαν να σώσουν οι κυβερνήσεις με χρήματα των φορολογούμενων κάτι που, όμως, απλά τις μετέτρεψε σε νεκροζώντανες τράπεζες-ζόμπι. Για αυτό τον λόγο, από το 2009 η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, εκεί δηλαδή που το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε πρώτα, άρχισαν να τυπώνουν και να αγοράζουν χάρτινους τίτλους  των τραπεζών με αμύθητα ποσά. Ήλπιζαν ότι σε δύο χρόνια το πρόβλημα θα είχε αντιμετωπιστεί. Φρούδες οι ελπίδες. Το γεγονός ότι (α) κανείς πολιτικός δεν τόλμησε να βάλει στο νυστέρι στο απόστημα των τραπεζών (όπως και στην Ιαπωνία δεκαπέντε χρόνια πριν), και (β) οι αντίστοιχες κυβερνήσεις, για λόγους πολιτικούς, προτίμησαν να σφίξουν το ζωνάρι γαι τους ασθενέστερους πολίτες που δεν είχαν φταίξει σε τίποτα (η γνωστή μας λιτότητα, οι περικοπές κλπ), έκανε την Ύφεση να σιγοβράζει έως ότου η τραπεζική κρίση ξανασήκωσε κεφάλι. Έτσι, πριν μερικές ημέρες, οι κκ. Ben Bernanke και Mervyn King (οι Πρόεδροι των Κεντρικών Τραπεζών ΗΠΑ και Βρετανίας) ανακοίνωσαν ότι οι «πρέσες» ηλεκτρονικού χρήματος θα επιταχύνουν κι άλλο ώστε να αγοράζονται  όλο και πιο πολλοί χάρτινοι τίτλοι, με δημόσιο χρήμα(περί τα 50 δις την εβδομάδα μεταξύ των δύο αυτών Κεντρικών Τραπζων), από τις τράπεζες-ζόμπι. Την ίδια στιγμή, για διαφορετικούς άλλα όχι άσχετους λόγους (καθώς η Κρίση του Ευρώ ναι μεν έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, που σχετίζονται με την απαράδεκτη αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, κι αυτή ξεκίνησε με την διεθνή κατάρρευση των Δυτικών τραπεζών), η ΕΚΤ με την σειρά της ανακοίνωνε την δική της ποσοτική χαλάρωση: αγορές ομολόγων της Ιταλίας και Ισπανίας με «δημιουργημένο» χρήμα. Κάποιοι στην Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα, όταν κάνουν έναν διάλειμμα από το να τραβάνε τα μαλλιά τους, θα χαμογελούν βλέποντας τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους που τους διακωμωδούσαν, τότε που η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ανακάλυπτε το QE, να τους αντιγράφουν ξεδιάντροπα.

Αυτές τις ημέρες, βασικά στις ΗΠΑ και στην Γερμανία, «φονταμενταλιστές οικονομολόγοι» πρεσβεύουν ότι η ποσοτική χαλάρωση των Κεντρικών Τραπεζών θα φέρει την συντέλεια του κόσμου, την απαξίωση του χρήματος, τον υπερ-πληθωρισμό, την χαλάρωση των ηθών, την επικράτηση του Μεφιστοφελή (δεν υπερβάλω: κάτι τέτοιο είπε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, θυμίζοντας ότι στον Faust ο Μεφιστεφελής είχε πείσει τον Αυτοκράτορα της Ρώμης να κάνει κάτι αντίστοιχο του QE). Πρόκειται, βεβαίως, για ανοησία ολκής. Σε μια διεθνή υφεσιακή οικονομία, ο πληθωρισμός δεν είναι, και δεν μπορεί να γίνει, πρόβλημα. Όπως εξήγησα πιο πάνω, οι Κεντρικές Τράπεζες βρίσκουν μπροστά τους μια απίστευτη απαισιοδοξία τραπεζιτών και επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν καν να αυξήσουν την ποσότητα του χρήματος. Μακάρι να μπορούσαν να εμφυσήσουν έναν πληθωρισμό της τάξης του 5% στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο θα βοηθούσε να «ξεφουσκώσουν» κάποια από τα χρέη κάποιων και να δημιουργηθεί μια εγρήγορση στην αγορά καθώς οι καταναλωτές θα έσπευδαν να αγοράσουν αγαθά, ιδίως διαρκείας, σήμερα – πριν ακριβήνουν. (Δεν μιλάμε βέβαια για την Ελλάδα, η οποία ζει την δική της, εντελώς διαφορετικά τραγωδία, αλλά για χώρες που διατηρούν τις δικές τους Κεντρικές Τράπεζες ή και την Ευρωζώνη συνολικά.)

Αν δεν με πιστεύετε ότι είναι δυνατόν η Κεντρική Τράπεζα να δημιουργεί δισεκατομμύρια νέου ηλεκτρονικού χρήματος κάθε εβδομάδα για χρόνια χωρίς να αυξάνεται ο πληθωρισμός, δεν έχετε παρά να δείτε τι συμβαίνει στην Ιαπωνία από το 1990. Όχι, το πρόβλημα με το QE βρίσκεται αλλού και όχι στον πληθωρισμό. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η πολιτική δεν βοηθά να υπερβούμε, ως παγκόσμια οικονομία, την Κρίση. Αν δεν εφαρμοζόταν σήμερα το QE από τις Κεντρικές Τράπεζες Ευρώπης και Αμερικής, η διεθνής οικονομία θα έμοιαζε με την οικονομία της χώρας μας. Για αυτό δεν έχω καμία αμφιβολία. Όμως η εφαρμογή του QE δεν βοηθά να αντιμετωπιστεί το Τέρας της Διεθνούς Υφεσιακής Δυναμικής. Αντίθετα, δημιουργούνται νέα προβλήματα που, αν και σχετικά ανεπαίσθητα,  δυσχεραίνουν την επίλυση της Κρίσης κάθε μέρα που περνάει.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Μετά τις ανακοινώσεις στο Λονδίνο, στην Φραγκφούρτη και στην Washington για νέες πολιτικές QE, είχαμε τις πρώτες αντιδράσεις από το Πεκίνο, το Τόκυο και την Βραζιλία. Οι χώρες αυτές πανικοβάλλονται όταν ακούν για νέα μέτρα QE στην Δύση. Ο λόγος είναι ότι όταν μια αμερικανική επιχείρηση ή μια ευρωπαϊκή τράπεζα αποκτά μεγαλύτερη ρευστότητα, ελέω QE της Κεντρικής της Τράπεζας, δεν έχει καμία όρεξη να τα επενδύσει (αντίθετα με τις προσδοκίες και ευχές του Κεντρικού Τραπεζίτη) εντός της χώρας της. Γιατί; Επειδή γνωρίζει ότι η λιτότητα που εφαρμόζεται παράλληλα από την κυβέρνηση, ως «αντίβαρο» του QE, εγγυάται χαμηλή εγχώρια ζήτηση και κερδοφορία. Τι κάνει λοιπόν; Επενδύει στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Βραζιλία. Όμως αυτό αυξάνει την εισροή κεφαλαίων σε αυτές τις χώρες ωθώντας την αξία του νομίσματός τους προς τα πάνω, καθιστώντας τις εξαγωγές τους λιγότερο ανταγωνιστικές και, το χειρότερο, δημιουργόντας φούσκες στις αγορές ακινήτων τους (οι οποίες, όταν σκάσουν, είναι ικανές να καταστρέψουν μια οικονομία – π.χ. Ισπανία και Ιρλανδία). Κάπως έτσι ξεσπά ένας κεκαλυμμένος πόλεμος ισοτιμιών καθώς, όπως συνένη αυτή την βδομάδα, ενστερνίζονται την πολιτική QE και οι Κεντρικές Τράπεζες της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Βραζιλίας (με στόχο την συγκράτηση της αξιάς των νομισμάτων τους). Το αποτέλεσμα είναι ένα τσουνάμι QE, σε πλανητικό επίπεδο, που τρέφει τις τράπεζες-ζόμπι της υφηλίου, δημιουργεί τάσεις δημιουργίας νέων φουσκών στις τιμές εκείνων που θα έπρεπε να πέσουν, και όχι να ακριβήνουν (π.χ. τις τιμές των ακινήτων), την ώρα που τα αγαθά των οποίων η τιμή θα έπρεπε να μειωθεί (π.χ. των τροφίμων) αυξάνονται.

Περιληπτικά, τα δύο αυτά λατινικά αρχικά, QE, αντικατοπτρίζουν την διαιώνιση της χειρότερης Κρίσης από τον Μεσοπόλεμο. Σημαίνουν ότι τα πράγματα χειροτερεύουν ενώ η πολιτική εξουσία εξακολουθεί να μην είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει την ανάγκη καθαρισμού του Τραπεζικού Κόπρου που συσσωρεύτηκε από το 1971 μέχρι το 2008 παγκοσμίως. Αποτελούν την «άλλη όψη» της λιτότητας την οποία οι Κεντρικοί Τραπεζίτες αποδέχονται και, όπως στην περίπτωση του κ. Draghi, σιγοντάρουν ως αντάλλαγμα της ανοχής των ελίτ απέναντι σε μια πρωτόγνωρη πολιτική νομισματικής χαλαρότητας. Σε τελική ανάλυση, η «ποσοτική χαλάρωση» που εφαρμόζουν συντηρεί την σήψη του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος καθυστερώντας την «ποιοτική σύσφιξη» που χρειάζεται επειγόντως η οικουμένη.

Πηγή:  Protagon.gr

Αυτή είναι η λίστα του ΣΔΟΕ με τα ονόματα των πολιτικών που είναι ύποπτοι για "περίεργο" πλουτισμό!

Στην λίστα του ΣΔΟΕ με τους πολιτικούς που παρουσιάζουν «περίεργο πλουτισμό», βρίσκονται ηχηρά ονόματα της πολιτικής, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». 

Μέχρι στιγμής...


είναι γνωστά τα 24 από τα 32 ονόματα της λίστας και η διαρροή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται με κυβερνητική εντολή!

Τα υπόλοιπα ανακοινώνονται από την εφημερίδα στην έκδοση της Κυριακής. 

Λίγο πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων, παρουσιάζουν λίστα με πρώην και νυν εκπρόσωπους του κοινοβουλίου και του ευρωκοινοβουλίου για ν' ασχολείται ο κόσμος και να ξεχάσει τα προβλήματα του.

Για την ιστορία στην λίστα υπάρχουν 16 ονόματα από τον χώρο της ΝΔ (!!!), 1 από το ΚΚΕ, 1 από το ΛΑΟΣ, 1 από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και 5 από το ΠΑΣΟΚ! 


Τα ονόματα είναι:

1. Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ – Επικρατείας)

2. Κώστας Δρούτσας (ΚΚΕ – Ευρωβουλευτής)

3. Κυριάκος Βελόπουλος (ΛΑΟΣ – Α' Θεσσαλονίκης)

4. Σπήλιος Λιβανός (ΝΔ – Αιτωλοακαρνανίας)

5. Γιάννης Ιωαννίδης (ΝΔ – Α' Θεσσαλονίκης)

6. Γιώργος Αλογοσκούφης (ΝΔ – Α' Αθηνών)

7. Θοδωρής Ρουσόπουλος (ΝΔ – Επικρατείας)

8. Παναγιώτης Μελάς (ΝΔ – Α' Πειραιά)

9. Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ – Λακωνίας)

10. Σήφης Βαλυράκης (ΠΑΣΟΚ – Χανίων)

11. Γιώργος Ορφανός (ΝΔ – Α' Θεσσαλονίκης)

12. Γιώργος Τριφωνίδης (ΝΔ – Πρέβεζας)

13. Μανώλης Μαυρομάτης (ΝΔ – Α' Αθηνών)

14. Βίβιαν Μπούζαλη (ΝΔ – Καστοριάς)

15. Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ – Λέσβου)

16. Συλβάνα Ράπτη (ΠΑΣΟΚ – Ευρωβουλευτής)

17. Άκης Γεροντόπουλος (ΝΔ – Έβρου)

18. Ελίζα Βόζενμπεργκ (ΝΔ – Α' Αθηνών)

19. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη (ΝΔ – Α' Αθηνών)

20. Απόστολος Κράτσας (ΝΔ – Β' Αθηνών)

21. Ελένη Κουντουρά (Ανεξάρτητοι Έλληνες – Α' Αθηνών)

22. Δημήτρης Πιπεργιάς (ΠΑΣΟΚ – Εύβοιας)

23. Στέλιος Ματζαπετάκης (ΠΑΣΟΚ - Ηρακλείου)

24. Νίκος Κόρτσαρης (ΝΔ – Φλώρινας)



http://24gr.blogspot.com