EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Έρχονται νέες απολύσεις και μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα


 

Μία στις δύο εταιρείες θα απολύσει υπαλλήλους μέχρι τον Δεκέμβριο, δύο στις πέντε θα μειώσουν τους μισθούς, ενώ μία στις τέσσερις έχουν ήδη κάνει περικοπές στους μισθούς άνω του 20%. Μία στις δύο εταιρείες έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί ευέλικτες μορφές εργασίας πολύ πριν το 2012, ενώ η αδήλωτη εργασία, που πιστεύεται ότι ξεπερνάει ακόμα και το 10% σε κάποιους κλάδους, διχάζει τις εταιρείες για την ανταγωνιστικότητά τους στον κλάδο.
Ο Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του ALBA Graduate Business School at the American College of Greece και διεξάγεται κάθε έξι μήνες με τη χορηγία της Peoplecert Group και του Kariera.gr, παραμένει χαμηλός και για το επόμενο εξάμηνο.
Ο Δείκτης συνεχίζει, για έβδομο εξάμηνο να είναι κάτω από την τιμή του 100, διαμορφούμενος στο 75,3, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση και στασιμότητα των δραστηριοτήτων προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών.
Η έρευνα έχει ως στόχο την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών, αλλά και την καταγραφή των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες, στην Ελλάδα. Η έρευνα διεξήχθη, το χρονικό διάστημα Ιούνιος-Αύγουστος 2012 και τα αποτελέσματα συνοψίζονται ως εξής:
- Το 49,3% των επιχειρήσεων του δείγματος ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού μέχρι το τέλος του χρόνου (41%, το προηγούμενο εξάμηνο). Μόνον το 9,2% των εταιρειών θα πραγματοποιήσει προσλήψεις. Το 41,5% δε θα προβεί σε καμία ενέργεια.
- Το 66,4% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά, από την παρούσα οικονομική κρίση. Μόνον το 0,7% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει μείνει τελείως ανεπηρέαστο.
- Το 49% των εταιρειών έχει προβεί σε απολύσεις, ενώ το 35,7% έχει μειώσει μισθούς.
- Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δραματικά περισσότερο τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις Μεταφορές, το Εμπόριο και τον κλάδο της Εκπαίδευσης.
- Το 49,7% των εταιρειών θεωρεί πιθανό ή πολύ πιθανό να μειώσει την εκπαίδευση των εργαζομένων τους, ενώ στο 46,9% των εταιρειών θα επηρεαστεί αρνητικά και η εκπαίδευση των διευθυντικών στελεχών. Επίσης, το 38,5% θα προβεί σε μειώσεις μισθών (το 16,8% το σκέφτεται επίσης). -
- Το 64,7% των εταιρειών που έκαναν μείωση μισθών το έκαναν σε όλο το προσωπικό ενώ το 31,4% μείωσε τους μισθούς μεμονωμένων ομάδων. Οι ομάδες εργαζομένων, στις οποίες έγιναν κυρίως περικοπές μισθών, ήταν τα υψηλόβαθμα στελέχη και η διευθυντική ομάδα.
- Το 25% των εταιριών που έκαναν μειώσεις μισθών έκαναν περικοπές άνω του 20%, το 43,8% μείωσε μισθούς κατά 10-20% και το 31,3% των εταιριών έκοψε τις μισθολογικές δαπάνες έως 10%.
- Σε αντίθεση με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, μία στις δύο επιχειρήσεις εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξη (48,3%), παρουσιάζοντας όμως σταδιακή μείωση της αισιοδοξίας, τα τελευταία τρία χρόνια.
- Άνοδος, περίπου 20% στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού, αναμένεται μόνον στον κλάδο της Βιομηχανίας και των Φαρμακευτικών. Στους κλάδους της Εκπαίδευσης, των ΜΜΕ/Εκδόσεις, των Μεταφορών, στις Τράπεζες και στις εταιρείες Τηλεπικοινωνιών/Πληροφορικής οι προσδοκίες αύξησης ενεργειών προσέλκυσης νέου προσωπικού είναι μηδενικές. Εξίσου πολύ χαμηλό ποσοστό ενεργειών προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού παρουσιάζει και ο κλάδος των Κατασκευαστικών και το Εμπόριο.
- Και σε αυτό το εξάμηνο συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων προς τα νεαρά στελέχη/αποφοίτους (29,4%).
- Όσες εταιρείες προχωρήσουν σε προσλήψεις, θα στραφούν κυρίως στους τομείς των Πωλήσεων, της Εξυπηρέτησης Πελατών, των Οικονομικών/Λογιστικής και της Παραγωγής.
- Τα websites αναζήτησης εργασίας παραμένουν, για τις εταιρείες, η πιο δημοφιλής μέθοδος προσέλκυσης και αναζήτησης προσωπικού. Ακολουθούν, οι εταιρικές βάσεις βιογραφικών, η ενδοεταιρική αναζήτηση για εσωτερική κάλυψη θέσεων, τα εταιρικά websites και η μέθοδος αναζήτησης που σχετίζεται με το κοινωνικό περιβάλλον των εργαζομένων (από στόμα σε στόμα). Η πιο επιτυχημένη μέθοδος, σε σχέση με το πλήθος των εταιριών που την χρησιμοποίησαν, είναι οι head hunters ενώ τα ψυχομετρικά τεστ και τα τεστ δεξιοτήτων παρουσιάζονται ως πιο επιτυχημένα εργαλεία επιλογής προσωπικού συγκριτικά με τις συνεντεύξεις.
- Το 49,7% των εταιρειών χρησιμοποιεί τις συνεντεύξεις ως το βασικό εργαλείο επιλογής προσωπικού, ενώ το 34,3% χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία όπως ψυχομετρικά τεστ και τεστ δεξιοτήτων (Η/Υ, ξένων γλωσσών κλπ)
- Περίπου το 30% των εταιρειών απάντησε ότι στις αγγελίες που αφορούν θέσεις γραμματείας, λογιστηρίου, τεχνικούς Η/Υ, και υπάλληλους γραφείου, ζητούν πιστοποιημένη γνώση Η/Υ. Η πλειοψηφία των εταιρειών κρίνει σημαντική την ύπαρξη πιστοποίησης γνώσης Η/Υ, αγγλικών ή άλλων επαγγελματικών δεξιοτήτων για την τελική επιλογή νέου προσωπικού.
- Το 58,6% των εταιρειών θεωρεί βασική προϋπόθεση για την επιλογή νέου προσωπικού την ύπαρξη Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
- Τέλος, το 42% των εταιρειών πιστεύει ότι η αδήλωτη εργασία στον κλάδο τους ξεπερνάει το 10%.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαμαρτυρίες ιδιωτικών εκπαιδευτικών για περικοπές στις αποδοχές


 

Επιστολές προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων έστειλε σήμερα το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), διαμαρτυρόμενο για την περικοπή των αποδοχών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, παρά τη δημόσια δέσμευσή του απέναντί μας και ενώ ο ίδιος είχε προγραμματίσει τριμερή συνάντηση (Υπουργείο- Εκπαιδευτικοί- Ιδιοκτήτες) διαλόγου, ώστε να εξευρεθούν συναινετικές λύσεις, αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή τη «γνωμοδότηση Μπαμπινιώτη» (ΝΣΚ 214/2012), σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και δωρίζονται 32 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, μέσω της μείωσης των μισθών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών έως και 40% με βλάβη των ασφαλιστικών ταμείων που φθάνει στα 20 εκατομμύρια ευρώ το έτος».
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ζητούν από τον πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα «για την αποκατάσταση της ισονομίας και την αποτροπή της πλέον κυνικής και βίαιης αναδιανομής πλούτου υπέρ των ολίγων στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης».
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ενημερώνουν με τις επιστολές τους και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς λεπτομερώς για την περικοπή και κάτω από ποιες συνθήκες έγινε, επισημαίνοντας ιδιαίτερα, ότι η πρώτη απόπειρα περικοπής έγινε επί υπουργίας Μπαμπινιώτη και τους ζητούν να φέρουν το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή προς εξέταση.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για την αποτροπή της μείωσης των αποδοχών τους, δικαστές και εισαγγελείς


 

«Ο αγώνας μας έχει ακόμη πολύ δρόμο» διατράνωσαν οι δικαστές και εισαγγελείς κατά τη σημερινή πανδικαστική συγκέντρωση και δεσμεύτηκαν για περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα τους, ενώ πανελλαδικά από σήμερα έχουν «νεκρώσει» τα δικαστήρια της χώρας.
Η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες (η προηγούμενη είχε γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου 2012) πανδικαστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων του Εφετείου Αθηνών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δρομολογούμενες από την κυβέρνηση περικοπές των δικαστικών λειτουργών.
Στη συγκέντρωση βρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, ο οποίος μετέφερε την «ολόψυχη συμπαράσταση του κόμματός του στον δίκαιο αγώνα των δικαστών», οι βουλευτές του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα, Έλενα Κουντουρά, Βασ. Καπερνάρος και Επαμ. Μαριάς, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιαν. Αδαμόπουλος και Μιχ. Ζαφειρόπουλος, αντίστοιχα.
Με ομόφωνο ψήφισμά τους οι δικαστές και οι εισαγγελείς της χώρας καλούν την πολιτεία «να μην αποστεί από την υποχρέωση που έχει να κατοχυρώνει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, όπως αυτή μέχρι σήμερα περιγράφεται από το Σύνταγμα και τον οργανισμό των Δικαστηρίων».
Ακόμη, ζητούν από την πολιτεία «να σεβαστεί την συνταγματική επιταγή για ισοτιμία και ισοκυρία των τριών λειτουργιών του κράτους, με την διατήρηση τουλάχιστον της υφιστάμενης σήμερα μισθολογικής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών, την οποία είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν».
Κατηγορηματικά οι δικαστές δηλώνουν και πάλι ότι «η σχεδιαζόμενη νέα δραστική μείωση των αποδοχών τους, θα τους οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των αντιδράσεων τους, με σκοπό να προστατεύσουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, αλλά και να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης».
Στο ψήφισμά τους όλες οι δικαστικές Ενώσεις υπογραμμίζουν ότι οι δικαστές δεν είναι «διατεθειμένοι να αποδεχθούν ούτε την υποβάθμισή τους, ούτε και την υποβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης, σε βάρος του Πολίτη, τα οποία θα αποτρέψουν με κάθε νόμιμο τρόπο».
Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), Βασιλική Θάνου, η οποία για δεύτερη φορά εμφανίστηκε με την τήβεννο, απευθυνόμενη στις άλλες δύο εξουσίες (νομοθετική και εκτελεστική) διακήρυξε ότι οι δικαστές είναι «αποφασισμένοι να προστατεύσουν τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους», τονίζοντας ότι «ο χρόνος της κυβέρνησης ως προς τη λήψη των αποφάσεων της τελειώνει».
Δήλωσε ακόμη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί είναι «αποφασισμένοι, με τρόπο ανυποχώρητο και όλες μαζί οι δικαστικές Ενώσεις, να προστατεύσουν τη θεσμική θέση των δικαστών, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των δικαστών, συνάρτηση των οποίων ασφαλώς είναι και το αξιοπρεπές επίπεδο του μισθολογίου τους».
Δεν παρέλειψε η κ. Θάνου να διευκρινίσει ότι ομιλεί φορώντας την τήβεννο του Αρείου Πάγου «όχι, ασφαλώς, για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά για να επισημάνει το θεσμικό ρόλο του δικαστή». Η τήβεννος, πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΔΕ, «είναι το σύμβολο του λειτουργήματός μας και το λειτούργημά μας υπηρετεί τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι ιδανικό και θεσμός».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος τόνισε ότι «οι δικαστές δεν είναι πλούσιοι, δεν ζουν τρυφηλή ζωή, δεν ζουν στην Ελβετία, δεν είναι απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά μαζί του, απλώς επιδιώκουν μία αξιοπρεπή διαβίωση».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ρ. Παπαδάκης επισήμανε ότι οι δικαστές θα διεκδικήσουν το ύστατο της Δικαιοσύνης, την αξιοπρέπεια.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ι. Αδαμόπουλος απευθυνόμενος στους δικαστές είπε ότι «αντί να υποβοηθείται το ομολογουμένως δύσκολο έργο σας, επιλέγεται συνειδητά να υπονομεύεται, υπό την επίδραση ευκαιριακών λογικών και άκρως αναποτελεσματικών πολιτικών».
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Αδαμόπουλος είπε: «Στο στόχαστρο τίθενται πλέον και οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, κατά τρόπο που αποδεικνύει όχι συγκεκριμένη στόχευση στις υιοθετούμενες πολιτικές αλλά εξωτερίκευση μίας πρωτοφανούς απαξίωσης του ίδιο του θεσμού της Δικαιοσύνης και καταφανή πλεόν πρόθεση στοχοποίησης συλλήβδην ενός ολόκληρου πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Ο πρόεδρος των δικηγόρων, κλείνοντας τον χαιρετισμό του σημείωσε: «Συμμεριζόμαστε τις αγωνίες του κλάδου σας και αρνούμαστε να συναινέσουμε στην άδικη στοχοποίησή του, που όχι μόνο θα συμπαρασύρει συλλήβδην το σώμα των δικαστών, αλλά θα πλήξει επιπλέον το ίδιο το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης».
Ο τέως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασ. Μαρκής επισήμανε ότι «ο δικαστής με σκυμμένο το κεφάλι δεν μπορεί να προστατεύσει τον πολίτη», ενώ είπε με νόημα ότι «έχουν ξεκινήσει διεργασίες στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης» χωρίς ωστόσο να παρέχει άλλες διευκρινίσεις.
Οι δικαστές και οι εισαγγελείς -οι οποίοι απέχουν πανελλαδικά από τις έδρες των δικαστηρίων και από τη δημοσίευση αποφάσεων, όπως επίσης απέχουν από κάθε εισαγγελική ενέργεια εκτός των επειγουσών (οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας)- θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία τους κατά την επερχόμενη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012, στην αίθουσα διαλέξεων του Εφετείου Αθηνών.
Πηγή: ΑΜΠΕ

ΟΕΑΔ: Ανεπαίσθητη μείωση στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Αύγουστο - Αύξηση 13,52% σε ένα έτος στην ανεργία





 

Ελαφρά μειωμένος κατά 0,99% ήταν τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, αλλά αυξημένος κατά 13,52% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Απασχολήσεων Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Η ηλικιακή κατηγορία που δέχθηκε το μεγαλύτρεο πλήγμα ήταν για τα άτομα από 30 έως 54 ετών, με τις γυναίκες άνεργες να είναι περισσότερες.

Τον Αύγουστο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ έφθασαν στα 787.035 άτομα. Από αυτά 324.876 είναι άνδρες (ποσοστό 41,28%) και 462.159 είναι γυναίκες (ποσοστό 58,72%).

Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 37,67% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 19,56%.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ατόμων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία για το μήνα Αύγουστο 2012 ανήλθε σε 121.801 άτομα, από τα οποία 35.411 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και 86.390 εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,64% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 26,69% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,67%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,62% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως Γ΄ Γυμνασίου) αναλογεί το 33,89%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 18,39% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,10%.

Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,77% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 5,69% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,54%.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 201.758 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 14.485 άτομα, ποσοστό 7,73%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 84,68% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 6,96% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι, το 3,98% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδόμο-τεχνικά επαγγέλματα, το 2,02% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 1,91% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά) και το 0,46% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.

Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 56.778, μειωμένες κατά 37,46% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (90.791) και αυξημένες κατά 12,56% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011 (50.443). Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 17.100 (μειωμένες κατά 27,39% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά 1,71% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 19.725 (μειωμένες κατά 34,07% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένες κατά 5,38% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011) και οι οικιοθελείς αποχωρήσεις τις 22.131 (μειωμένες κατά 4,57% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά 1,92% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011).

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 36.825, το 53,56% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά 31,13% από τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο (53.469) και αυξημένο κατά 1,96% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011 (36.116).

Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά 2.178 θέσεις εργασίας, έναντι 14.131 τον Ιούλιο και 8.237 τον Αύγουστο του 2011.

Αναστέλλει τη λειτουργία του το ΤΕΙ Αθήνας


 

 Την αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής του λειτουργίας αποφάσισε σήμερα η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας, για σήμερα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, 18, 19 και 20 Σεπτεμβρίου.

Στο διάστημα αυτό δεν θα πραγματοποιούνται εγγραφές σπουδαστών πρώτου εξαμήνου, αντιδρώντας έτσι στη μείωση των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων κατά 50%, στο «κούρεμα» των αποθεματικών τους κατά 80% και στην επικείμενη μείωση των ειδικών μισθολογίων, που αφορούν τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ.

Δυσοίωνα στοιχεία για την εξέλιξη της αγοράς εργασίας το προσεχές εξάμηνο


 

Δυσοίωνα στοιχεία για την αγορά εργασίας περιλαμβάνονται σε έρευνα του ALBA, η οποία καταδεικνύει ότι μία στις δύο εταιρείες θα απολύσει υπαλλήλους μέχρι τον Δεκέμβριο, δύο στις πέντε εταιρείες θα μειώσουν τους μισθούς, ενώ μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει ήδη κάνει περικοπές στους μισθούς άνω του 20%.
 
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας του ALBA Graduate Business School παραμένει χαμηλός και για το επόμενο εξάμηνο και συνεχίζει για 7ο εξάμηνο να είναι κάτω από την τιμή του 100 (75,3), γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση και στασιμότητα των δραστηριοτήτων προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών. Η έρευνα του ALBA έχει ως στόχο την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών αλλά και την καταγραφή των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες, στην Ελλάδα. Ο 2ος κύκλος του 2012 διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Ιούνιος-Αύγουστος 2012 και τα αποτελέσματα συνοψίζονται ως εξής:
-Το 49.3% των επιχειρήσεων του δείγματος ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού μέχρι το τέλος του χρόνου (41% το προηγούμενο εξάμηνο). Μόνο το 9,2% των εταιρειών θα πραγματοποιήσει προσλήψεις. Το 41,5% δε θα προβεί σε καμία ενέργεια.

-Το 66,4% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την παρούσα οικονομική κρίση. Μόνο το 0,7% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει μείνει τελείως ανεπηρέαστο.

-Το 49% των εταιρειών  έχει προβεί σε απολύσεις ενώ το 35,7% έχει μειώσει μισθούς.

-Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δραματικά περισσότερο τον κλάδο των ΜΜΕ, τις Μεταφορές, το Εμπόριο και τον κλάδο της Εκπαίδευσης.

-Το 49.7% των εταιρειών θεωρεί πιθανό ή πολύ πιθανό να μειώσει την εκπαίδευση των εργαζομένων τους, ενώ στο 46,9% των εταιρειών θα επηρεαστεί αρνητικά και η εκπαίδευση των διευθυντικών στελεχών. Επίσης, το 38.5% θα προβεί σε μειώσεις μισθών (το 16,8% το σκέφτεται επίσης).

-Το 64.7% των εταιρειών που έκαναν μείωση μισθών (35.7% του δείγματος) το έκαναν σε όλο το προσωπικό ενώ το 31.4% μείωσε τους μισθούς μεμονομένων ομάδων. Οι ομάδες εργαζομένων όπου έγιναν κυρίως περικοπές μισθών ήταν τα υψηλόβαθμα στελέχη και η διευθυντική ομάδα.

-Το 25% των εταιριών από αυτές που έκαναν μειώσεις μισθών έκαναν περικοπές άνω του 20%, το 43.8% μείωσε μισθούς 10-20% και το 31.3% των εταιριών έκοψε τις μισθολογικές δαπάνες έως 10%.

-Το 55% των εταιρειών ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν ευέλικτες μορφές εργασίας στην εταιρεία τους πριν από το 2012 (Νέα νομοθεσία). Το 19% των εταιρειών είχε ξεκινήσει πριν ακόμα το 2009.

-Το 42% των εταιρειών πιστεύει ότι η αδήλωτη εργασία στον κλάδο τους ξεπερνάει το 10%

-Σε αντίθεση με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, μία στις δύο επιχειρήσεις εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξη (48,3%), παρουσιάζοντας όμως μείωση σταδιακά τα τελευταία 3 χρόνια.

-Άνοδο γύρω στο 20% στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού αναμένεται μόνο στον κλάδο της Βιομηχανίας και των Φαρμακευτικών. Στους κλάδους της Εκπαίδευσης, των ΜΜΕ/Εκδόσεις, των Μεταφορών/, στις Τράπεζες και στις εταιρείες Τηλεπικοινωνιών /Πληροφορικής οι προσδοκίες αύξησης ενεργειών προσέλκυσης νέου προσωπικού είναι μηδενικές ενώ εξίσου πολύ χαμηλό ποσοστό ενεργειών προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού παρουσιάζει και ο κλάδος των Κατασκευαστικών και το Εμπόριο.

-Συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων προς τα νεαρά στελέχη/ αποφοίτους (29,4%).

-Όσες εταιρείες προχωρήσουν σε προσλήψεις θα στραφούν κυρίως στους τομείς των Πωλήσεων, της Εξυπηρέτησης Πελατών, των Οικονομικών/ Λογιστικής και της Παραγωγής.

-Τα website αναζήτησης εργασίας παραμένουν για τις εταιρείες η πιο δημοφιλής μέθοδος προσέλκυσης και αναζήτησης προσωπικού.

-Το 49,7% των εταιρειών χρησιμοποιεί τις συνεντεύξεις ως το βασικό εργαλείο επιλογής προσωπικού, ενώ το 34,3% χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία όπως ψυχομετρικά τεστ και τεστ δεξιοτήτων (Η/Υ, ξένων γλωσσών κλπ).

-Περίπου το 30% των εταιρειών απάντησε ότι στις αγγελίες που αφορούν θέσεις γραμματείας, λογιστηρίου, τεχνικούς Η/Υ, και υπάλληλους γραφείου ζητούν πιστοποιημένη γνώση Η/Υ. Η πλειοψηφία των εταιρειών κρίνει σημαντική την ύπαρξη πιστοποίησης γνώσης Η/Υ, αγγλικών ή άλλων επαγγελματικών δεξιοτήτων για την τελική επιλογή νέου προσωπικού. 

-Το 58,6% των εταιρειών θεωρεί βασική προϋπόθεση για την επιλογή νέου προσωπικού την ύπαρξη Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

Δικαίωση για πολύτεκνο δανειολήπτη στα Χανιά


 

Βαθιά ανάσα σε έναν πολύτεκνο πατέρα από τα Χανιά έδωσε η απόφαση του Ειρηνοδικείου που προχώρησε στην ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών που είχε σε τέσσερις τράπεζες. Με σχετική απόφαση του δικαίωσε τον πολύτεκνο υπάλληλο της Πολεμικής Αεροπορίας που προσέφυγε στη δικαιοσύνη, αφού οι τράπεζες στις οποίες χρωστά, αρνήθηκαν τις προτάσεις του για συμβιβασμό κατά την εξωδικαστική διαδικασία.

O δανειολήπτης είναι έγγαμος, πατέρας τεσσάρων ενηλίκων τέκνων, εκ των οποίων τα δύο είναι άνεργα και μένουν μαζί του επιβαρύνοντας τον οικονομικά, εργάζεται ως υπάλληλος στην Πολεμική Αεροπορία.

Το ετήσιο εισόδημά του βάσει εκκαθαριστικού για το οικονομικό έτος 2010 ανερχόταν στις 30.623,40 ευρώ και το μηνιαίο εισόδημά του τον Αύγουστο 2011 ανερχόταν σε 1.549,31 Ευρώ μεικτά. Η σύζυγος του εργάζεται στο Νοσοκομείο Χανίων. Και οι δύο σύζυγοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το χρέος του ήταν σε τέσσερις Τράπεζες συνολικού ύψους 93.058 Ευρώ.

Το ενδιαφέρον σ' αυτήν την υπόθεση είναι ότι ο δανειολήπτης είχε πάρει δάνειο και συνάψει πιστωτική κάρτα από συγκεκριμένη Τράπεζα, η οποία στην πορεία εκχώρησε το δικαίωμα απαίτησης σε θυγατρική της εταιρεία, η οποία κατάφερε να παρέμβει στην δίκη και να αιτήσει από το δικαστήριο να συμπεριληφθεί και η δικιά της απαίτηση, στην ρύθμιση του χρέους και πράγμα το οποίο πέτυχε.

Ο δανειολήπτης ζήτησε ρύθμιση του χρέους του αναλογικά με το εισόδημα του, αλλά και διάσωση της μοναδικής του κατοικίας 72,50 τετρ. η οποία βρίσκεται σε περιοχή της πόλης των Χανίων.

Ειδικότερα, το δικαστήριο αποφάσισε:

1) Να ρυθμίσει τα χρέη του δανειολήπτη, όπως ο ίδιος αιτούσε καλώντας τον να καταβάλλει προς τις πιστώτριες Τράπεζες, κατά αντιστοιχία και σε μηνιαίες καταβολές επί μία τετραετία 500 ευρώ και να πληρώσει συν. ποσού 24.000 ευρώ την τετραετία.
2) Να του χορηγηθεί περίοδος Χάριτος τεσσάρων ετών για την καταβολή δόσεων για να εξασφαλίσει την διάσωση της κατοικίας του.
3) Να κληθεί στην καταβολή 120 δόσεων (δεκαετίας) των 532 ευρώ, η καταβολή των οποίων θα αρχίσει μετά την πάροδο της τετραετίας.
4) Να διαγραφεί χρέος ύψους 5.218 ευρώ.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, χαρακτηρίζει την απόφαση λογικότατη και ισορροπημένη καθώς επιβεβαιώνει την έκκλησή της προς τις Τράπεζες που δεν είναι άλλη από την ρύθμιση των οφειλών των καταναλωτών.

με πληροφορίες από το prismanews.gr

Σύνταξη στα 67 και μείωση συντάξεων από τα 650 ευρώ


 

Από το πακέτο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, ανοικτά παραμένουν τα 4 δισ. ευρώ, παρά και τη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.
Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ αποκάλυψε ότι τελικά το πακέτο έκλεισε στη κλιμακωτή μείωση των συντάξεων κιόλας από τα 650 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι εκείνος που λαμβάνει σύνταξη 600 με 700 ευρώ θα χάσει περίπου 50 ευρώ από το μηνιαίο εισόδημά του.

Επίσης, αποκάλυψε ότι φαίνεται πως έχει κλειδώσει και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα παίρνουν σύνταξη στα 67 χρόνια τους, δηλαδή θα εργαζόμαστε δύο χρόνια περισσότερα.
Την άποψη αυτή μετέφεραν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, μετά την ενημέρωση που τους παρέσχε εχθές το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τους ίδιους, «αγκάθια» παραμένουν οι περικοπές ύψους 750 εκατ. ευρώ σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά και μεγάλο κομμάτι περικοπών στην Υγεία και την Άμυνα.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αποκόμισαν την εντύπωση από τον υπουργό Οικονομικών ότι το πακέτο των μέτρων πρέπει οπωσδήποτε να έχει κλείσει έως την προσεχή Κυριακή. Και θεωρούν αναπόφευκτα, τόσο την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, από τα 65 στα 67 έτη, όσο και τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι αναμένεται και νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα επανεξετάσουν τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, το μεσήμερι Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, με αντικείμενο το πακέτο των μέτρων και το θέμα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη συνάντηση ως συνάντηση ρουτίνας, ενόψει των νέων επαφών με την τρόικα, ενώ ο υπουργός Εργασίας παρουσίαασε στον πρωθυπουργό τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την πάταξη της εισφοριδιαφυγής, το εργόσημο, τον κατώτατο μισθό, τη μείωση του μη εργοδοτικού κόστους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος κατά δύο χρόνια.
Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο ΣΚΑΙ στις 20:00 ο βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης αποκάλυψε ότι τα μέτρα βρίσκονται στην τελική ευθεία, σημειώνοντας ότι ακόμα βέβαια γίνονται κάποιες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης, σύμφωνα με το newsit.gr δήλωσε ότι περίπου το 70% των μέτρων είναι από τις περικοπές σε συντάξεις, μισθούς, το “ψαλίδισμα” των προνοιακών επιδομάτων και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μέτρα που αποτελούν ζεστό χρήμα κατευθείαν από την τσέπη των πολιτών και τα οποία υπολογίζονται περί στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ αποκάλυψε ότι τελικά το πακέτο έκλεισε στη κλιμακωτή μείωση των συντάξεων κιόλας από τα 650 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι εκείνος που λαμβάνει σύνταξη 600 με 700 ευρώ θα χάσει περίπου 50 ευρώ από το μηνιαίο εισόδημά του.

Επίσης, αποκάλυψε ότι φαίνεται πως έχει κλειδώσει και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα παίρνουν σύνταξη στα 67 χρόνια τους, δηλαδή θα εργαζόμαστε δύο χρόνια περισσότερα.

Στην ίδια εκπομπή για την αύξηση των ορίων ηλικίας μίλησε και ο Γιώργος Ρωμανιάς, οποίος ξεκαθάρισε ότι το νέο αυτό μέτρα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2013 κι έτσι δεν υπάρχει λόγος οι εργαζόμενοι να βιάζονται να παραιτηθούν και να χάνουν έτσι συνταξιοδοτικά διακιώματα.

Ουσιαστικά υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο μέχρι το Δεκέμβριο οπότε όσοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό διακαίωμα δε θα θιγούν. Επίσης σύμφωνα με πάγια νομολογία όταν υπάρχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό διακαίωμα αυτό δε μπορεί να ανατραπεί.

Αυτό σημαίνει για όσους εργάζονται στο δημόσιο τομέα πως αν μέχρι το τέλος του έτους έχουν συμπληρώσει 25ετία τότε διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με το σημερινό καθεστώς και όχι με το νεό.

Το ίδιο ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα ωστόσο με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Λουιζιάνα: Συναγερμός σε Πανεπιστήμιο


 

Λαχτάρησαν το πρωί της Δευτέρας φοιτητές και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.

Άγνωστος απέστειλε επιστολή στην Αστυνομία όπου ανέφερε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και δεκάδες αστυνομικοί, την ίδια στιγμή που είχε ήδη ξεκινήσει η εκκένωση των κτηρίων από το εκπαιδευτικό και φοιτητικό προσωπικό.

Τελικά, ύστερα από την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για... φάρσα.

Σεσμοί σε Κρήτη και Κάρπαθο ξημερώματα Τρίτης


 

Δεύτερη σεισμική δόνηση σε διάστημα λίγων ωρών σημειώθηκε στις 06.00 το πρωί, βορειοανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 70χλμ. νοτιοανατολικά της περιοχής Σχίσμα, 82χλμ. νότια του Αγίου Νικολάου, ενώ το εστιακό βάθος είναι στα 10 χλμ.


Σεισμική δόνηση μεγέθους 3.6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.22 τα ξημερώματα, νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 87 χλμ. νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας, 112 χλμ. νότια του Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος είναι στα 5 χλμ.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 3.2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 02.59 τα ξημερώματα, βόρεια της περιοχής Σχίσμα της Κρήτης, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 64 χλμ. βόρεια της περιοχής Σχίσμα, 77 χλμ. βόρεια του Αγίου Νικολάου, ενώ το εστιακό βάθος είναι στα 10 χλμ.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 3.3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 03.25 τα ξημερώματα, νοτιοδυτικά της Καρπάθου, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 20χλμ. νοτιοδυτικά της Καρπάθου, 122 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου, ενώ το εστιακό βάθος είναι στα 20χλμ.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

ΜΜΜ: 24ωρη απεργία αποφάσισαν τα συνδικάτα των εργαζομένων σε Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ.


 

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας αποφάσισαν τα συνδικάτα των εργαζομένων σε Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ. Κατά πάσα πιθανότητα, η κινητοποίηση θα γίνει αύριο, Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η ημερομηνία ενδέχεται να αλλάξει, σε περίπτωση που αποφασίσουν να συμμετάσχουν και τα συνδικάτα των εργαζομένων σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των εισιτηρίων, αντιπροτείνοντας, δε, το κόστος του εισιτηρίου να μειωθεί στο ένα ευρώ, ενώ παράλληλα ζητούν δωρεάν μετακίνηση για ανέργους, φοιτητές και χαμηλοσυνταξιούχους.

Θαύμα στην Ζάκυνθο, οι τυφλοί βρήκαν το φως τους!


 

Τουλάχιστον 30 με 40 άτομα που επανεξετάστηκαν για επίδομα τυφλότητας και κρίθηκαν τυφλοί θα έπρεπε να κοπούν, λέει ο δήμαρχος Ζακύνθου, Στέλιος Μποζίκης, καταγγέλοντας ότι ακόμα και στους επανελέγχους που έγιναν κάποιοι έκαναν και πάλι τα... στραβά μάτια.

Όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Ζακύνθου από τους 107 δημότες Ζακύνθου (σε σύνολο περίπου 350) που με εντολή εισαγγελέα εξετάστηκαν για επίδομα τυφλότητας στην Πάτρα και κρίθηκαν τυφλοί, τουλάχιστον 30 με 40 ακόμα άτομα έπρεπε να κοπούν!

«Έχω αποδείξεις ότι τουλάχιστον 30 με 40 δεν δικαιούνται επίδομα το σύστημα είναι σάπιο» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Μποζίκης.

Ανέφερε, μάλιστα ότι η μόνη τιμωρία για τον γιατρό που χορηγούσε αποδεικτικά για πλαστά επιδόματα τυφλότητας ήταν ότι μετατέθηκε στον Πύργο.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΕΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2012 2013


aenxiouΠροκήρυξη της ΑΕΝ ΧΙΟΥ για την πρόσληψη Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και με ωριαία αντιμισθία στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Χίου.
Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού ΑΕΝ Χίου , προκειμένου να καλύψει παροδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διδακτικού έτους 2012 - 2013 (χειμερινό και εαρινό εξάμηνο), προκηρύσσει την πρόσληψη Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και ωριαία αντιμισθία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 2638/1998 (ΦΕΚ 153 Α΄ ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και κατόπιν του ΩΠ 130927/09- 2012 εγκριτικού ΥΝΑ/ΓΔΔΥ/ΔΠΠ 2ο, ως κατωτέρω, ανά ειδικότητα και ενδεικτικό ανώτατο αριθμό ο οποίος τελικά θα διαμορφωθεί με γνώμονα τον αριθμό των σπουδαστών που θα
φοιτήσουν.
Α. ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ1. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:
i. Ναυτικών Μαθημάτων
Έως δύο (02) Μηχανικοί Α’ Τάξεως Ε.Ν. , για την διδασκαλία των μαθημάτων για το Χειμερινό Εξάμηνο : Βοηθ.Μηχανήματα Β’ , Ναυτικές Μηχανές Α’ και Β’ και για το
Εαρινό Εξάμηνο στα Μαθήματα : Ατμοστρόβιλοι Δ’ , Βοηθ. Μηχανήματα ΣΤ’ , ΜΕΚ Γ’ , Ατμοπαράγωγοι ΣΤ’ , και Ψυκτικές Μηχ. Πλοίων ΣΤ’. ii. Γενικών και Τεχνικών Μαθημάτων
α) Ένας (01) Μηχανολόγος Μηχανικός και ελλείψει αυτού Ηλεκτρολόγο Μηχανικό , για τα μαθηματα: Ηλεκτρονικά Β’ , Αντοχή Υλικών Γ’ και ΣΑΕ Ε’ .
β) Ένας (01) Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και ελλείψει αυτού Ηλεκτρονικό Μηχανικό για τα μαθήματα : Ηλεκτρικές Μηχανές Β’ ,ΣΤ’ και ΣΑΕ Ε’ .
γ) Ένας (01) Πληροφορικής ειδικότητας Πληροφορικής και ελλείψει υποψηφίων, πτυχιούχοι κάτοχοι των λοιπών πτυχίων που εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ
Πληροφορικής σύμφωνα με το ΠΔ 50/2001 και ελλείψει αυτών Μαθηματικοί ή Φυσικοί με ειδίκευση στην Πληροφορική, για το Εαρινό εξάμηνο , για την θεωρητική
διδασκαλία του μαθήματος Η/Υ Δ’ εξαμήνου.
δ) Έως τρείς (03) πτυχιούχους Αγγλικής φιλολογίας για την διδασκαλία των μαθημάτων Ναυτικά Αγγλικά Α’ , Β’ , Γ’ , Δ’ , Ε’ , ΣΤ ‘ .
ε) Ένας (01) Νομικός και ελλείψει υποψηφίων, πτυχιούχο Κοινωνιολογίας, ή Πολιτικών Επιστημών για το Χειμερινό Εξάμηνο για την διδασκαλία των μαθημάτων Ναυτικό
Δίκαιο – Ασφάλεια Ε’ και για το Εαρινό Εξάμηνο Ανθρώπινες Σχέσεις Δ΄.
στ) Ένας (01) Φυσικός για την διδασκαλία των μαθημάτων για το Χειμερινό Εξάμηνο Φυσική Α’ και για το Εαρινό Φυσική Γ’.
2. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:
i. Ναυτικών Μαθημάτων
α) Έως τρείς (03) Μηχανικούς Α΄ ή Β΄τάξης Ε.Ν. και ελλείψει αυτών Εργαστηριακοί Συνεργάτες Γενικών και Τεχνικών Μαθημάτων Μηχανολόγοι Μηχανικοί ή Ηλεκτρολόγοι
Μηχανικοί ΑΕΙ-ΤΕΙ για την διδασκαλία του μαθήματος για το Χειμερινό Εξάμηνο Ασκήσεις Τεχνουργείου Μηχανοστασίου Α’ , Β’ και για το Εαρινό εξάμηνο στα μαθήματα
Ασκήσεις Τεχνουργείου Μηχανοστασίου Δ’ και ΣΤ’ Εξαμήνων.
β) Ένας (01) Μηχανικός Α’ Τάξης Ε.Ν. , με πρακτική εμπειρία σε προσομοιωτή μηχανοστασίου και ελλείψει αυτού Εργαστηριακός Συνεργάτης Γενικών και Τεχνικών
Μαθημάτων Μηχανολόγος Μηχανικός , με πιστοποίηση σε προσομοιωτή Μηχανοστασίου, στα πλαίσια διδασκαλίας του μαθήματος Προσωμοιωτής Μηχ. , για το
Χειμερινό Εξάμηνο στις Ασκ. Τεχνουργείου Μηχανοστασίου A’ και Β’ .Για το Εαρινό Εξάμηνο Ασκήσεις Τεχνουργείου Μηχανοστασίου Δ’ και ΣΤ’ .
ii. Γενικών και Τεχνικών Μαθημάτων
α) Ένας (01) Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕΙ ή Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕΙ για το Χειμερινό Εξάμηνο, για την διδασκαλία των μαθημάτων Ασκήσεις Τεχνουργείου
Μηχανοστασίου Α’ , Β’ και Εργαστήρια Ηλεκτρικών μηχανών Β’ και για το Εαρινό Εξάμηνο Ασκήσεις Τεχνουργείου Μηχανοστασίου ΣΤ’ , Δ’ εξαμήνων , καθώς και
Εργαστήρια Ηλεκ. Μηχανών ΣΤ’ .
β) Έως δύο (02) Πληροφορικής ειδικότητας Πληροφορικής, κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ελλείψει υποψηφίων ,πτυχιούχοι κάτοχοι των
λοιπών πτυχίων που εντάσσονται στον Κλάδο ΠΕ &ΤΕ Πληροφορικής σύμφωνα με το Π.Δ 50/2001 και ελλείψει αυτών Μαθηματικοί ή Φυσικοί με ειδίκευση στην Πληροφορική, για την πρακτική διδασκαλία του μαθήματος για το Χειμερινό Εξάμηνο Η/Υ Α’ και για το Εαρινό Εξάμηνο Η/Υ Δ’ και ΣΤ’.
Η Υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα να μην προβεί στην πρόσληψη του συνόλου του προκηρυχθέντος προσωπικού, σε περίπτωση μεταβολής των εκπαιδευτικών αναγκών,
εφόσον αυτό αιτιολογείται στο πρακτικό του οικείου Συμβουλίου ΑΕΝ , χωρίς αυτό να εγείρει οποιαδήποτε απαίτηση από τους υποψηφίους.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει σε δέκα (10) ημερολογιακές ημέρες από την επόμενη της τελευταίας δημοσίευσης, στον τύπο ή στην ιστοσελίδα του Προγράμματος
"ΔΙΑΥΓΕΙΑ ", ήτοι την 27/09/2012, ημέρα Πέμπτη. Οι αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται ή αποστέλλονται «ΣΥΣΤΗΜΕΝΑ – ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ή EXPRESS» στην ΑΕΝ Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Xίου, ταχυδρομική διεύθυνση: Δημοκρατίας 26 Ταχ. Κώδικας:82100 , Χίος . (Λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία της σφραγίδας του Ταχυδρομείου με την ένδειξη ΣΥΣΤΗΜΕΝΟ – ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ή EXPRESS). ).
Εφιστάται η προσοχή των υποψηφίων στην ορθή συμπλήρωση της αίτησης σύμφωνα με τους όρους της παρούσας. Σε περίπτωση που υποψήφιος διαπιστώσει οποιοδήποτε λάθος ή παράλειψη ή επιθυμεί την τροποποίηση αυτής, οφείλει να υποβάλει σχετική αίτηση, εντός της οριζόμενης, με την παρούσα, προθεσμίας.
Δικαιολογητικά που θα προσκομίζονται μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών δεν γίνονται δεκτά.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης, τα υποβληθέντα δικαιολογητικά θα επιστρέφονται στους υποψηφίους με δική τους μέριμνα.
Πληροφορίες παρέχονται όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από την ΑΕΝ Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Χίου στο τηλέφωνο 2271029625 και 2271044431

Ανακοίνωση ΔΑΚΕ ΗΛΠΑΠ

Ανακοίνωση ΔΑΚΕ ΗΛΠΑΠ