EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ολυμπιακοί 2004: Παρέμβαση εισαγγελέα για το φαγοπότι


 

 Η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι ακριβοπληρωμένες δημόσιες σχέσεις, οι υπερκοστολογήσεις στην κατασκευή των εγκαταστάσεων, οι υψηλότατες αμοιβές σε πλήθος υπαλλήλων αλλά και οι συνεχείς αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για το φαγοπότι των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Με εντολή του εκτελούντος χρέη προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ανδρέα Καραφλού, ανατέθηκε στον εισαγγελέα Σωτήρη Μπουγιούκο η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Μετά τα συνεχή ρεπορτάζ του Star και τις αποκαλύψεις της εφημερίδας RealNews, ο εισαγγελέας θα διερευνήσει αν έχουν τελεστεί τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος από όσους ενεπλάκησαν στη διοργάνωση των Αγώνων.

Η εφημερίδα Real News σε νέο δημοσίευμα αναφέρεται στην νέα τροπή που παίρνει τώρα η υπόθεση λίγο καιρό μετά την παρέμβαση που είχε κάνει για το μεγάλο σκάνδαλο η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, η οποία είχε τονίσει πως τόσο οι οικονομικές ατασθαλίες όσο και η εγκατάλειψη των Ολυμπιακών Έργων μετά τους Αγώνες θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος από τη δικαιοσύνη.

Η Ελλάδα είχε πληρώσει ακριβά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το κόστος των οποίων από το αρχικό ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του αρχικού φάκελου διεκδίκησης των Αγώνων εκτινάχθηκε στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κάποιοι έφαγαν με χρυσά κουταλιά… Συμφώνα με το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής που έλεγξε την οικονομική διαχείριση της οργανωτικής επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» πρόεκυψε ανεξέλεγκτη σπατάλη δημόσιου χρήματος, με απευθείας αναθέσεις προμηθειών εκατομμυρίων ευρώ, δεκάδες αδιαφανείς διαδικασίες και υπέρογκες δαπάνες.

Τα νέα iPod Touch και iPod Nano της Apple τα είδατε;


 

Εκτός από το iPhone 5 η Apple παρουσίασε και τα νέα της iPods. Μάλιστα η εταιρία παρουσίασε και το νέο iPod nano, το έβδομης γενιάς μικρό multimedia player που είναι υπερβολικά λεπτ και έχει πιο μακρόστενη οθόνη 2.5 ιντσών με υποστήριξη πολλαπλών σημείων επαφής.
Το νέο iPod nano, που προσφέρει 30 ώρες αναπαραγωγής μουσικής, διαθέτει FM tuner και DVR λειτουργία και ασύρματο streaming μουσικής (Bluetooth).
Επίσης παρουσίασε το iPod touch,το πέμπτης γενιάς iPod touch που θα έχει πάχος 6.1 χιλιοστά και θα ζυγίζει 88 γραμμάρια, με επιδόσεις λίγο πιο πάνω από το iPod touch τέταρτης γενιάς. Αυτό παρουσιάστηκε και για τον gaming χαρακτήρα του με πάνω από 175 χιλιάδες αντίστοιχες εφαρμογές στο App Store. Η μπαταρία του θα προσφέρει 40 ώρες αναπαραγωγής μουσικής και 8 ώρες video.
το νέο iPod touch περιλαμβάνει το iOS 6, τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple, ενώ για πρώτη φορά τα νέα μοντέλα θα διατίθενται σε πέντε χρώματα.

Το iPod nano σχεδιάστηκε από την αρχή και είναι το πιο λεπτό iPod που έχει δημιουργηθεί, με μόλις πέντε χιλιοστά πάχος.

Διαθέτει Μulti-Touch οθόνη αφής 2,5 ιντσών, διάρκεια μπαταρίας έως 30 ώρες και ενσωματωμένο Bluetooth για ασύρματη αναπαραγωγή μουσικής σε συμβατά ηχεία, ακουστικά και στερεοφωνικά αυτοκινήτου.

Διατίθεται σε επτά χρώματα.

Εξάλλου, η Apple παρουσίασε τη νέα έκδοση του iTunes για υπολογιστές Mac και PC, η οποία περιλαμβάνει επανασχεδιασμένο player και απρόσκοπτη ενσωμάτωση του iCloud, χάρη στην οποία τα μουσικά κομμάτια και οι ταινίες που θα αγοράζονται από τις iOS συσκευές ή τον υπολογιστή του χρήστη, θα εμφανίζονται στην βιβλιοθήκη του iTunes στο Mac ή το PC οποιαδήποτε στιγμή.

Νέα μέτρα: Σύνταξη στα 67 και απολύσεις επίορκων υπαλλήλων


 
Μέχρι στιγμής έχουν κλειδώσει μέτρα 7,5 δισ ενώ μένουν ακόμη μέτρα υψους 4 δισ. ευρώ τα οποία πρέπει να κλειδώσουν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ώστε ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας να παρουσιάσει το τελικό πακέτο των μέτρων στις 8 Οκτωβρίου στο Eurogroup.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", το μέτρο της αύξησης του ορίου ηλικίας φαίνεται να έχει "κλείσει" αφού το υπουγείο Οικονομικών το έχει αξιολογήσει και από την αξιολόγηση προκύπτει εξοικονόμηση 1 δις ευρώ κατά τη διετία 2013-2014 αν το όριο αυξηθεί κατά ένα έτος (66 χρόνια) ή 2 δισ. ευρώ αν το όριο αυξηθεί κατά 2 χρόνια. Η τρόικα φαίνεται να συμφωνεί κι έτσι αυτό το μέτρο θεωρείται σχεδόν δεδομένο.

Όσο για το σενάριο της πρόωρης συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων, αυτό εξετάζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών να ισχύσει υπό τις εξής προϋποθέσεις: Οι προς συνταξιοδότηση δημόσιοι υπάλληλοι να καταβάλουν οι ίδιοι τα δύο χρόνια ασφαλιστικών εισφορών που τους υπολείπονται και να περιμένουν για το εφαπαξ την πάροδο της διετίας. Η σύνταξη αντιθέτως θα καταβάλλεται άμεσα.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να προτείνει την απόλυση 3.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων έτσι ώστε να ικανοποιήσει και την τρόικα που επιμένει σε απολύσεις. Ωστόσο, ερώτημα παραμένει κατά πόσο το ΔΝΤ θα αποδεχτεί το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης...

Ομπάμα: Καμία δικαιολογία για τις επιθέσεις στις πρεσβείες


 

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις επιθέσεις με στόχο πρεσβείες των ΗΠΑ.

"Έχω καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ τρέφουν έναν βαθύ σεβασμό για τους ανθρώπους όλων των θρησκειών", είπε ο Ομπάμα κατά την εβδομαδιαία ραδιοφωνική του ομιλία. "Ωστόσο, δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για την βία...Δεν υπάρχει δικαιολογία για επιθέσεις στις πρεσβείες και στα προξενεία μας".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε για ακόμη μία φορά να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες της επίθεσης στο αμερικανικό προξενείο στη Λιβύη. " Δεν θα πάψουμε να τους αναζητούμε", είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι οι αντι-αμερικανικές διαμαρτυρίες που έχουν προκληθεί στον μουσουλμανικό κόσμο ύστερα από την προβολή της αμερικανικής ταινίας η οποία θεωρήθηκε προσβλητική για τον προφήτη Μωάμεθ, δεν θα αποθαρρύνουν τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να στηρίξει τη δημοκρατία στην περιοχή αλλά και σε αλλού.

Τις τελευταίες ημέρες, οι σκηνές από την ταινία έχουν προκαλέσει βίαιες διαμαρτυρίες στο μουσουλμανικό κόσμο, με αποκορύφωμα την πυρπόληση του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης που οδήγησε στο θάνατο του αμερικανού πρεσβευτή και τριών άλλων διπλωματικών υπαλλήλων.

"Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι για κάθε εξαγριωμένο όχλο, υπάρχουν εκατομμύρια (άνθρωποι) που λαχταρούν την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα που αντιπροσωπεύει η σημαία μας", σχολίασε ο Ομπάμα.

Νωρίτερα η Αλ Κάιντα απηύθηνε έκκληση στους μουσουλμάνους να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες και να σκοτώσουν περισσότερους αμερικανούς διπλωμάτες στις μουσουλμανικές χώρες.

Αγανακτισμένοι: Η επιστροφή με τα ΜΑΤ σε δράση


 
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των αγανακτισμένων, περίπου 200 πολίτες βρίσκονται αυτή την ώρα στην Πλατεία Συντάγματος και διαδηλώνουν κατά των μέτρων λιτότητας και όλων όσων συμβαίνουν στη χώρα. Οι Αγανακτισμένοι αντιδρώντας στα νέα μέτρα έδωσαν ραντεβού στο Σύνταγμα στις 18:00.

Μεταξύ αυτών και το κίνημα «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη.

Πορεία στην Πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν και οι αγανακτισμένοι μοτοσικλετιστές Ελλάδος.

Αγανακτισμένοι πολίτες απέκλεισαν για λίγη ώρα την Λεωφόρο Αμαλίας διαδηλώνοντας κατά των νέων μέτρων.

Λίγο μετά τις 19:00 μπροστά από τη Βουλή έφτασαν και οι Αγαναστισμένοι μοτοσικετσιστές και τότε οι διαδηλωτές βρήκαν ευκαιρία να κλείσουν την Αμαλίας. Ωστόσο κάποιοι από αυτούς δε συμφωνούσαν με το κλείσιμο του δρομου κι έτσι ξεκίνησε η ένταση.
Οι οδηγοί αντέδρασαν και αυτοί με τη διακοπή της κυκλοφορίας και ενώ η ένταση κορυφωνόνταν στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ.

Περισσότερες από οκτώ διμοιρίες των ΜΑΤ κατέβηκαν στην Πλατεία Συντάγματος.

Απώθησαν τους διαδηλωτές στην πάνω πλευρά της πλατείας, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί κάποιο έκτροπο ενώ ξαναδόθηκε στην κυκλοφορία η Λεωφόρος Αμαλίας.

Επέστρεψαν στο Σύνταγμα οι αγανακτισμένοι μοτοσικλετιστές Ελλάδος.

Τσιπρας: Σύντομα η Αριστερά στη ΔΕΘ ως κυβέρνηση


 

 Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στις παραγωγικές τάξεις της συμπρωτεύουσας, δήλωσε βέβαιος πως σύντομα η Αριστερά θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη και στην ΔΕΘ ως κυβέρνηση. «Τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε την καταστροφή και να οργανώσουμε την ανατροπή, πρέπει να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα σε στερεές βάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Να σχεδιάσουμε μαζί την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, να την ξαναχτίσουμε σε στέρεες βάσεις και όχι γυρνώντας στο παρελθόν», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας μιλώντας σε παραγωγικούς φορείς της ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους Έλληνες ανεξάρτητα με το τι έχουν ψηφίσουν να συμβάλλουν στην ανόρθωση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

«Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε την καταστροφή και να οργανώσουμε την ανατροφή», τόνισε επίσης, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε μάλιστα «κρυπτόμενο πρωθυπουργό που ήρθε σαν τον κλέφτη να εγκαινιάσει την έκθεση».

«Ο πρωθυπουργός ήρθε στην Θεσσαλονίκη και δεν ζήτησε ούτε «συγνώμη» που άλλα έλεγε πέρυσι σαν αντιπολίτευση και άλλα κάνει φέτος σαν κυβέρνηση… Ο κ. Σαμαράς δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας νέας εθνικής στρατηγικής», είπε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε πώς αν η Ελλάδα είναι η Ιφιγένεια, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Σαμαράς, εκείνος είναι ο Αγαμέμνονας που την θυσίασε.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που προτείνει είναι μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια όμως θα οδηγήσει στην αυτοδυναμία της Ελλάδας.

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει ερωτήσεις, προκειμένου να «ξεσκεπάσει» την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, όπως έγινε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε τους οκτώ στόχους της παράταξης του, ενώ δεσμεύτηκε να ακυρώσει το Μνημόνιο και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Έρχονται αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Έρχονται αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, οι τράπεζες θα εισηγηθούν σειρά αλλαγών, αλλά δίνουν έμφαση σε δύο σημεία του νόμου.
Πρώτον, να αλλάξει η «απαγόρευση» καταβολής δόσης από τη στιγμή που γίνεται η αίτηση στο δικαστήριο και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, όπως ισχύει σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουν να ζητήσουν να υπάρχουν πληρωμές από πλευράς του δανειολήπτη, έστω και σε μικρότερο ποσό από την κανονική δόση.
Ένα δεύτερο αίτημα των πιστωτικών ιδρυμάτων σχετίζεται με τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων. Οι τραπεζίτες σκοπεύουν να ζητήσουν η αξία των ακινήτων να υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.
Οι εκκρεμείς αιτήσεις προς τα Ειρηνοδικεία έχουν ξεπεράσει πλέον τις 150.000.

ZBΟUTSAM: Μια (φανταστική (;) ιστορία για το παρελθόν και το μέλλον του πολιτισμού μας



ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΚΟΣΜΟΙ: 
«Υπάρχω γιατί υπάρχουμε» 
(κάπου μακριά στο παρελθόν(;) σε μια χώρα του τρίτου κόσμου) 
«Υπάρχω για να ζω σε βάρος των άλλων» 
(στο σημερινό πολιτισμένο κόσμο της ΔΥΣΗΣ της ελευθερίας και της δημοκρατίας)
Ένας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας Αφρικάνικης φυλής: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα σʼ ένα δέντρο και είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι θα πάρει όλα τα φρούτα. 
Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί. Ύστερα κάθισαν σʼ έναν κύκλο για να φάνε τα φρούτα. Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν«UBUNTU» που σημαίνει «δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι αν έστω ένας από εμάς είναι στενοχωρημένος!» Η λέξη «UBUNTU» στην γλώσσα τους σημαίνει «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε»
Έγινε λοιπόν το αντίστοιχο παίγνιο και σε ένα Γυμνάσιο χώρας-μέλους της Ευρωζώνηςμε την διαφορά ότι το καλάθι δίπλα στο δένδρο περιείχε ένα γυαλιστερόiPod, ένα iPad και ένα iPhone, πάλι με την εξήγηση ότι ο πρώτος τα παίρνει όλα.
Όταν λοιπόν δόθηκε το σινιάλο για να τρέξουν, έπεσαν αγκωνιές, τρικλοποδιές, μπουνιές και τελικά το πιο μεγαλόσωμο παιδάκι έφτασε πρώτο και πήρε και τα τρία gadgets. Ύστερα, μερικά παιδάκια κάθισαν γύρω από τον μεγαλόσωμο συμμαθητή τους και τον παρακολουθούσαν να χειρίζεται τα ηλεκτρονικά καλούδια με θαυμασμό, κάποια άλλα είχαν περικυκλώσει τον ανθρωπολόγο και διαμαρτύρονταν για τους άδικους κανόνες του παιγνίου απειλώντας τον ότι θα τον καταγγείλουν στον Διευθυντή του Σχολείου και στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ενώ κάποια άλλα δέχθηκαν μοιρολατρικά την τύχη τους, ψελλίζοντας ότι το όλο παίγνιο ήταν στημένο από ξένα κέντρα εξουσίας.
Όταν ο ανθρωπολόγος συνήλθε και επέβαλε την δέουσα τάξη, πλησίασε το παιδάκι που νίκησε και το ρώτησε γιατί κράτησε και τα τρία gadgets αντί να σκεφτεί να κρατήσει το ένα και να μοιράσει τα υπόλοιπα σε δυο φίλους του. Εκείνο, του απάντησε μονολεκτικά «ZBOUTSAM», που σημαίνει «Στο ....πέος μου».
Η λέξη «ZBUTSAM» στην γλώσσα της εν λόγω χώρας/φυλής σημαίνει «υπάρχω για να ζω σε βάρος των υπολοίπων, συγγενών, συμμαθητών, ντόπιων ή ξένων και το βρίσκω απολύτως φυσικό».
[κάθε ομοιότητα με σχολείο ή χώρα ή χρεοκοπία του πολιτισμού δεν είναι, δυστυχώς, καθόλου μα καθόλου συμπτωματική].

Ι.Σ.Α.: Ενάντια στις οριζόντιες περικοπές και χρεώσεις



Ο Ι.Σ.Α. τάσσεται ενάντια όχι μόνο στις οριζόντιες περικοπές στην Υγεία, αλλά και στις οριζόντιες χρεώσεις.

Ζητάει ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους και χρέωση με βάση τις οικονομικές δυνατότητες.

Η ανακοίνωση:

Η σημερινή Διοίκηση και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης έχουν ξεκάθαρα διατυπώσει τη θέση πως πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και φάρμακα, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

Για να διασφαλίσει τη δυνατότητα αυτή, ο Ι.Σ.Α. λειτουργεί εδώ και μήνες το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, μέσα από το οποίο διασφαλίζει την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων σε χιλιάδες ανασφάλιστους και μακροχρόνια άνεργους συμπολίτες μας. Σε μια περίοδο που το Κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες και μειώνει κατακόρυφα τις δαπάνες υγείας, ο Ι.Σ.Α. καλύπτει το κενό που δημιουργεί η απουσία της επίσημης Πολιτείας, με έργα και όχι με λόγια.

Επιπλέον, η πρόταση που επανειλημμένα διατυπώσαμε για συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και στη δαπάνη για εργαστηριακές εξετάσεις, με βάση εισοδηματικά κριτήρια ( κι όχι οριζόντια , όπως γίνεται σήμερα με συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων κατά 25% στη φαρμακευτική δαπάνη και 15% στις εξετάσεις, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους) ένα στόχο υπηρετεί. Να διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στο φάρμακο, αλλά και ότι ο καθένας θα συμμετέχει στις δαπάνες αυτές με δίκαιο τρόπο, με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες.

Είναι μια πρόταση που ανταποκρίνεται στη σημερινή δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και στη διαρκή μείωση των πόρων που διατίθενται από πλευράς Κράτους για την Υγεία. Πρόταση που διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στις υπηρεσίες τους.

Είναι μια πρόταση που διασφαλίζει και στους πολίτες με εισόδημα 5.000 και 10.000 ευρώ ότι θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε γιατρό, φάρμακο και εξετάσεις χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και στους πολίτες με μεγαλύτερο εισόδημα την πρόσβαση στις ίδιες υπηρεσίες, πληρώνοντας αναλογικά όμως, περισσότερα σε σχέση με αυτούς που έχουν μικρότερη δυνατότητα.

Ο Ι.Σ.Α. με ξεκάθαρο τρόπο τάσσεται ενάντια στις οριζόντιες περικοπές αλλά και στις οριζόντιες χρεώσεις του συστήματος υγείας.
Ενώ διασφαλίζει μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους και μακροχρόνια άνεργους συνανθρώπους μας.

Με τον τρόπο αυτό , με έργο κι όχι με λόγια , απαντάμε στο σχόλιο που αναρτήθηκε σε Διαδικτυακή Πύλη Υγείας, που πρόσκειται φιλικά σε συνδικαλιστική παράταξη του χώρου της Αριστεράς, με το οποίο επιχειρείται σκόπιμα η διαστρέβλωση των θέσεων της Διοίκησης του Ι.Σ.Α. και του Προέδρου του Γ. Πατούλη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους δημοσίους υπαλλήλους


 

Κατά ένα τρίτο, έστω και χωρίς απολύσεις, θα μειωθεί το προσωπικό του δημοσίου έως το 2015, διαβεβαιώνει τρόικα και οικονομικό επιτελείο ο Αντώνης Μανιτάκης και προειδοποιεί πως ο ίδιος δεν πρόκειται να δεχθεί απολύσεις. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μάλιστα, ενημερώνει ότι με την πολιτική του απελευθερώνονται και 20.000 θέσεις, προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους που προς το παρόν δεν απορροφούνται.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζει ότι η μείωση των μισθοδοτούμενων στο δημόσιο έως το 2015, με φυσιολογικές αποχωρήσεις βάσει του ισχύοντος κανόνα ένα προς πέντε για τον στενό δημόσιο τομέα, ανέρχεται σε 154.000 (με υπαλλήλους stage) και χωρίς να υπολογίζεται η μείωση που επέρχεται από τις ΔΕΚΟ. Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, επιβεβαιώνει πως οι προβλεπόμενες αποχωρήσεις θα είναι αυξημένες κατά 30.000, αριθμό που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανεβάζει σε 40.000. Συνεπώς προκύπτει η δυνατότητα 8.000 προσλήψεων με βάση τον κανόνα 1 προς 5 και το καθαρό «όφελος» είναι 32.000 αποχωρήσεις.

Το υπουργείο προωθεί το μέτρο της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης, δηλαδή της πρόωρης οικειοθελούς συνταξιοδότησης, με εξαγορά πλασματικών χρόνων υπηρεσίας 35-40.000 υπαλλήλων. Στόχος οι υπάλληλοι αυτοί να είναι κυρίως υποχρεωτικής και μέσης εκπαίδευσης, ώστε να μη στερηθεί η διοίκηση στελέχη ανώτερης εκπαίδευσης και με εξαίρεση υγείας και παιδείας. Εάν συνυπολογιστεί η πρόταση, σημειώνει η ηγεσία του υπουργείου, τότε η δέσμευση για μείωση του προσωπικού του δημοσίου κατά 150.000 μέχρι το 2015 όχι μόνο θα επιτευχθεί αλλά θα υπερκαλυφθεί, καθώς διασφαλίζεται ένα σημαντικό «μαξιλάρι» έως και 65.000-70.000 αποχωρήσεων επιπλέον του στόχου.

Εάν συνυπολογιστούν οι αποχωρήσεις που έχουν λάβει ήδη χώρα εντός του 2010 (περίπου 80-90.000), προκύπτει ότι μέχρι το 2015 θα απασχολούνται στο Δημόσιο λιγότεροι από 600.000 εργαζόμενοι, συνεπώς το μέγεθος του δημοσίου θα έχει μειωθεί κατά το 1/3 περίπου.

Όσον αφορά τις επιπρόσθετες μισθολογικές μειώσεις κατά 167 εκατ. ευρώ, όπως έχει ζητηθεί, κατόπιν συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών οι υπηρεσίες του ΥΔΜΗΔ εκτιμούν ότι με την πρόταση για συνταξιοδοτική ωρίμανση επιτυγχάνεται ο στόχος για δημοσιονομικό όφελος 167 εκατ. για τα έτη 2013-2014, με βάση αφενός την εξοικονόμηση που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ μισθολογικού κόστους και συνταξιοδοτικής δαπάνης 35.000 υπαλλήλων (12.000 για το 2013 και 23.000 για το 2014) καθώς και αφετέρου με βάση τα καθαρά έσοδα που προκύπτουν στην περίπτωση εξαγοράς τριών ετών πλασματικής υπηρεσίας (που ανέρχονται σε περίπου 110-120 εκατομμύρια).

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνεται σε κείμενο του υπουργείου (σύμφωνα με το π.δ. 169/2007 «Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων», άρθρο 1 παρ. 1 εδ. Δ) θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης ο υπάλληλος που έχει εικοσαετή τουλάχιστον πραγματική συντάξιμη υπηρεσία σε περίπτωση που απολυθεί γιατί καταργήθηκε η θέση του, εφόσον αμέσως πριν από την απομάκρυνση του έχει πλήρη πενταετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία. Συνεπώς, και στην υποθετική περίπτωση μαζικών απολύσεων, οι υπάλληλοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης είτε άμεσα είτε μετά από κάποιο διάστημα. Συνεπώς είναι μηδαμινό το όποιο δημοσιονομικό όφελος θα μπορούσε να προκύπτει.

Οι συγχωνεύσεις στους δημόσιους οργανισμούς

Καταργούνται ή συγχωνεύονται σε πρώτη φάση 21 φορείς ή ομάδες φορέων (213 νομικά πρόσωπα) και προκύπτουν 9 ομάδες φορέων (34 νομικά πρόσωπα). Το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στους οργανισμούς αυτούς είναι 5.256.

Αυτό το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων θα αποτελέσει οδηγό για το ευρύτερο σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων, με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα. Το ΥΔΜΗΔ, πάντοτε σε συνεργασία με τα αρμόδια εποπτεύοντα υπουργεία, συλλέγει τα επιχειρησιακά δεδομένα του κάθε φορέα (καταγραφή ανθρώπινου δυναμικού, λειτουργικές δαπάνες, δείκτες αποτελεσματικότητας) και προωθεί την αξιολόγηση του συνόλου των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου που αφορά περισσότερους από 1.000 φορείς.

Με βάση ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια (η αλληλοκάλυψη των ασκούμενων αρμοδιοτήτων από άλλες υπηρεσίες με ομοειδή αντικείμενα δράσης ή η πρόδηλη αδυναμία των φορέων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης διοίκησης λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων), η αξιολόγηση αυτή θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για τα σχέδια συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου, με αντίστοιχα οφέλη με όρους όχι μόνο κόστους αλλά κυρίως αποδοτικότητας.

Το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί στους υπό συγχώνευση ή κατάργηση φορείς θα μετακινηθεί σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα ανάλογα με τις ανάγκες τους, καθώς και στους συνιστώμενους με το νόμο αυτό φορείς. Στόχος είναι η αποδοτικότερη αξιοποίηση του προσωπικού σε άλλους φορείς του ∆ηµοσίου, οι οποίοι είναι υποστελεχωµένοι, η βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και η ταυτόχρονη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού.

Τονίζεται ότι στο πλαίσιο της μεταφοράς του προσωπικού δεν συνιστώνται νέες θέσεις στους φορείς υποδοχής, ενώ δεν πραγματοποιείται μεταφορά του στον στενό δημόσιο τομέα, ώστε να μην μπορεί να χαρακτηρισθεί αυτή ως νέα πρόσληψη και ενταχθεί στον κανόνα 1:5.

Χιλιάδες τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας



Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, όπου περισσότεροι από 80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν κατέβαλαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2012.

Στο πληροφοριακό σύστημα taxisnet, το οποίο πλέον έχει τη δυνατότητα να ελέγχει και να διασταυρώνει ποιος έχει εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας, εμφανίζονται χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη για τη χρονιά που διανύουμε, αλλά συγχρόνως έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση κάποιο όχημα. Αυτός είναι και ο τρόπος διασταύρωσης των στοιχείων.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων, όπου απομένει ο έλεγχος 500 χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων ακόμη, ο αριθμός όσων τελικά δεν έχουν καταβάλει το τίμημα των τελών αναμένεται να ξεπεράσει τις 100.000.

Τι προβλέπεται για όσους δεν έχουν προμηθευτεί τα τέλη κυκλοφορίας 

Σύντομα θα τους αποσταλούν σχετικά ειδοποιητήρια προκειμένου να πληρώσουν το διπλάσιο τέλος, όπως ορίζει η φορολογική νομοθεσία. Διαφορετικά, το τέλος θα τους αποσταλεί - προσαυξημένο με το πρόστιμο - στο εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος των συγκεκριμένων φορολογούμενων.

Να σημειωθεί ότι η εφορία έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει το ΙΧ και να καλέσει το φορολογούμενο να παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας. Ακόμη σε περίπτωση που το όχημα εντοπισθεί σε αστυνομικό έλεγχο να μην έχει καταβάλει το τέλος τότε προβλέπεται η επιτόπια αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας.

Τα τέλη του 2012

Δείτε τα ποσά που αντιστοιχούσαν μέχρι και πέρσι για τα τέλη ανάλογα με το έτος της πρώτης άδειας κυκλοφορίας.

Οχήματα με άδεια κυκλοφορίας ως 30/10/2010:



 Κυβισμός Τέλη 2012
Έως 300 κ.εκ. 22 ευρώ
301-785 κ.εκ. 55 ευρώ
786-1.071 κ.εκ. 120 ευρώ
1.072-1.357 κ.εκ. 135 ευρώ
1.358-1.548 κ.εκ. 240 ευρώ
1.549-1.738 κ.εκ. 265 ευρώ
1.739-1.928 κ.εκ. 300 ευρώ
1.929-2.357 κ.εκ. 660 ευρώ
2.358-3.000 κ.εκ. 880 ευρώ
3.001-4.000 κ.εκ. 1100 ευρώ
4.001 κ.εκ. και άνω 1320 ευρώ
Όσα αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 τα τέλη προκύπτουν βάσει των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Οχήματα με άδεια κυκλοφορίας μετά την 1/11/2010:
Εκπομπές CO2 g/km Τέλη 2012
0-100 0 ευρώ/gr
101-120 0,9 ευρώ/gr
121-140 1,1 ευρώ/gr
141-160 1,7 ευρώ/gr
161-180 2,25 ευρώ/gr
181-200 2,55 ευρώ/gr
201-250 2,8 ευρώ/gr
Άνω των 250 3,4 ευρώ/gr
Τι αλλάζει στη καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το 2013

Σύμφωνα με το νέο σύστημα σε ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πληκτρολογούν τον αριθμό κυκλοφορίας οχήματος και θα λαμβάνουν έναν κωδικό πληρωμής. Ύστερα μ’ αυτόν τον κωδικό θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας στις Τράπεζες. Πλέον το αποδεικτικό πληρωμής θα αποτελεί την απόδειξη εξόφλησης και όχι το σήμα.

Σε περίπτωση που τα τέλη κυκλοφορίας δεν πληρωθούν εμπρόθεσμα το πόσο διπλασιάζεται. Αν δεν καταβληθεί καθόλου, ο κάτοχος, του ΙΧ δεν θα μπορεί να υποβάλει φορολογική δήλωση αφού όταν θα συμπληρώνει στο Ε1 τον αριθμό κυκλοφορίας, το σύστημα θα εμφανίζει την οφειλή που εκκρεμεί και θα απαιτείται η εξόφληση για να ολοκληρωθεί η υποβολή της δήλωσης.

Στο στόχαστρο της τρόικας και το ωράριο των καταστημάτων



Η απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων έχει τεθεί προς διερεύνηση από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και το ενδεχόμενο αυτό «βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με όλα τα ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς», σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν την τρόικα να έχει θέσει ως θέμα διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση την αποδέσμευση των ωρών λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των τραπεζών από το ωράριο εργασίας των εργαζομένων χωρίς, ωστόσο, να θιγούν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, ενώ σημειώνεται ότι τα δικαιώματα που «διασώζονται» είναι το 40ωρο και το ρεπό για όποιον απασχολείται σε εξαήμερη βάση (όπως ήδη ισχύει σε δεκάδες άλλους κλάδους όπου εφαρμόζεται η εξαήμερη απασχόληση με ή χωρίς προσαύξηση 30%).

Εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν χαμηλότερο κόστος, αφού δεν θα καλούνται να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή υπερεργασίας, υπερωρίας και τα ωράρια θα είναι εξατομικευμένα ανά εργαζόμενο ή ομάδες εργαζομένων και οι εργαζόμενοι είτε θα λαμβάνουν ρεπό είτε θα απασχολούνται με κυμαινόμενο ωράριο.

Το παραπάνω θέμα καθώς και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων φέρεται να επανάφερε τις τελευταίες ημέρες το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στα στελέχη υπουργείου Ανάπτυξης, με τα οποία υπάρχει συνεργασία στο πλαίσιο της αναζήτησης μέτρων για την άρση των στρεβλώσεων και την καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

Πάγια θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι ότι το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς είναι αδιαπραγμάτευτο και οι όποιες αλλαγές όταν και αν επέλθουν στην αγορά θα αποτελούν προϊόν διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ οι εμποροϋπάλληλοι έχουν δηλώσει πολλές φορές μέχρι σήμερα ότι η απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων «θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη δοκιμαζόμενη αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα λειτουργήσει προς όφελος μόνο των ολίγων, αλλά εκλεκτών πολυεθνικών».

Προς κατάργηση το αφορολόγητο



Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει μπει η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου που ανέρχεται στα 5.000 ευρώ και η εκ βάθρων αλλαγή της φορολογικής κλίμακας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δώσει εντολές στις υπηρεσίες να αξιολογήσουν το δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση του αφορολογήτου σε μία προσπάθεια να αποτραπούν άλλα επώδυνα μέτρα, όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο και να κλείσει το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το όφελος από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου μπορεί να φτάσει έως τα 2,5 - 3 δισ. ευρώ εφ’ όσον δεν δοθεί καμία έκπτωση φόρου στους φορολογουμένους.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια που προβλέπουν:

•Την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για όλους τους φορολογουμένους.
•Την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
•Τη διατήρηση του αφορολογήτου ορίου για τους συνταξιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του που είχε παραδώσει στην κυβέρνηση είχε συστήσει την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και την αντικατάστασή του με έκπτωση από τον τελικό φόρο κατ’ ανώτατο όριο 2.160 ευρώ και με συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Όσοι, δηλαδή, έχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα μπορέσουν να μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση ή επί της ουσίας να «ξανακερδίσουν» εν μέρει το αφορολόγητο όριο. Το ΔΝΤ στην πολυσέλιδη έκθεση προτείνει τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των εισοδημάτων και όπως προκύπτει από τις αναλύσεις τους, το αποτέλεσμα είναι ουδέτερο για τα δημόσια ταμεία, ωστόσο σε κάθε περίπτωση υπάρχει μετατόπιση του φορολογικού βάρους.

Η πρόταση του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση για μία συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος προβλέπει τη μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε τρία ή τέσσερα. Ειδικότερα:

•Από 0 - 22.000 ευρώ συντελεστής 18%.
•22.001 - 45.000 ευρώ συντελεστής 35%.
•45.001 - 100.000 ευρώ συντελεστής 40%.
•Πάνω από 100.001 ευρώ συντελεστής 45%.

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet του υπουργείου Οικονομικών. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να υπογραφούν οι δύο υπουργικές αποφάσεις από τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη που υποχρεώνουν αφ’ ενός τις επιχειρήσεις να συνδεθούν με το TAXISnet, αφ’ ετέρου θα περιλαμβάνονται οι νέες τεχνικές προδιαγραφές. Όταν θα είναι έτοιμες οι εταιρείες που κατασκευάζουν ταμειακές μηχανές, θα ξεκινήσει η διαδικασία διασύνδεσης, αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν προσφάτως τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το TAXISnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, γνωμοδοτώντας πως οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου είναι επαρκείς.

Με τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών, η καταβολή και η είσπραξη του ΦΠΑ θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και θα μπει ένα οριστικό τέλος στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποχρεούνται να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις. Με τη διασύνδεση ο ΦΠΑ θα πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι μόλις ολοκληρωθεί το έργο, θα σταματήσει η έκδοση πλαστών τιμολογίων και θα καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, καθώς πρόκειται για ένα πολύ πιο αποτελεσματικό «εργαλείο» από αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα. Κι αυτό διότι με την έκδοση της απόδειξης από την επιχείρηση, θα ενημερώνεται την ίδια στιγμή (σε πραγματικό χρόνο) και το υπουργείο Οικονομικών για την πράξη αυτή. Έτσι, θα έχει πλήρη εικόνα για τις κινήσεις κάθε επιχείρησης και όταν αργότερα θα διενεργήσει η εφορία έλεγχο στα οικονομικά βιβλία και στις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων, θα μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν υπήρξαν εικονικά τιμολόγια ή αν δόθηκαν λιγότερες αποδείξεις από όσες έπρεπε.

Παράλληλα, έχοντας στη διάθεσή τους τα πλήρη στοιχεία των πωλήσεων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε διασταυρώσεις σχετικά με τα δηλωθέντα κέρδη των επιχειρήσεων, ακόμα και σε διασταυρώσεις των καταναλωτών, δεδομένου ότι θα γνωρίζουν τα στοιχεία και τις δαπάνες που πραγματοποιούν.

Ταχυδρομούνται τις επόμενες μέρες περίπου 254.000 εκκαθαριστικά σημειώματα. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαρισθεί 5.215.000 φορολογικές δηλώσεις και τα ποσά που υπολογίζει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται στα 6,45 δισ. ευρώ. Για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης απομένουν ακόμα 340.000 δηλώσεις. Αυτές θα έχουν εκκαθαρισθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και οι υπόχρεοι θα πληρώσουν την πρώτη δόση που τους αναλογεί στα τέλη του Οκτωβρίου. Οι τελευταίοι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο συνολικά σε πέντε δόσεις, με την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Βέβαια, αρκετοί φορολογούμενοι δηλώνουν αδυναμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα και ζητούν από τους εφόρους περισσότερες δόσεις. Συγκεκριμένα, περίπου 460.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν μόνο ένα μικρό ποσό έναντι της δόσης, ενώ περίπου 450.000 φορολογούμενοι δήλωσαν καθολική αδυναμία πληρωμής.

Η τροπολογία φεύγει-Το σκάνδαλο μένει

Αποσύρθηκε άρον-άρον από τη Βουλή η τροπολογία που θωρακίζει την εφαρμογή της συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με την Siemens απέναντι σε νομικές αμφισβητήσεις, την ώρα που η αντιπολίτευση επιμένει ότι το σκάνδαλο με την γερμανική εταιρεία δεν έχει διαλευκανθεί και πρέπει να έρθει ο φάκελος με την υπόθεση στο κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση υπό το βάρος των πιέσεων αποφάσισε τελικά χθες να αποσύρει την διάταξη ως «περιττή» δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Η απόφαση ήρθε αφού έγινε γνωστό ότι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς δήλωναν ότι θα καταψηφίσουν, ενώ τον ίδιο δρόμο εξέταζαν να ακολουθήσουν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη που έκανε λόγο για «μεγάλη κοινοβουλευτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» και προανήγγειλε ότι σε περίπτωση που το κόμμα του αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο θα ακυρώσει τη σύμβαση και θα διεκδικήσει δικαστικά τη ζημιά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

«Αποσύρατε τώρα μία διάταξη που ο κ. Στουρνάρας μας είπε ότι ομοφώνως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους του είπε ότι είναι απαραίτητο να ψηφιστεί από τη Βουλή, γιατί αλλιώς η σύμβαση είναι άκυρη και η υπογραφή του δεν ισχύει» είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και συνέχισε «αλλάξατε γνώμη, αποφασίσατε να γράψετε στα παλιά σας τα παπούτσια την ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου ή τα «κάνατε επάνω» σας γιατί φοβηθήκατε ότι σε μια ονομαστική ψηφοφορία αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσουν; Το δεύτερο προφανώς».

Για την εξέλιξη εξέφρασαν ικανοποίηση οι βουλευτές του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Την ίδια στιγμή το θέμα συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να ζήτησε να αποσυρθεί η ρύθμιση προκειμένου «να μην αναπαράγονται η συνωμοσιολογία και η δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης», καθώς και για «να μην εμφανιστεί η εικόνα μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν θα ήταν ενωμένη».

ΠΑΣΟΚ: Η απόσυρση απαντά στη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ δια στόματος της Φώφης Γεννηματά, η οποία κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «βλέπει φαντάσματα» και «δημιουργεί θεωρίες συνωμοσίας».

«Η απόσυρση της τροπολογίας για τη Siemens δεν αποτελεί νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απάντηση στη δημαγωγία του. Η συμφωνία, η οποία εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα ισχύει και εφαρμόζεται ως νόμος του κράτους, ψηφισμένος με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Η μεγαλύτερη ρεμούλα που έγινε ποτέ στην Ελλάδα»

Ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε ως: «τη μεγαλύτερη ρεμούλα που έγινε ποτέ στην Ελλάδα» το κόστος της διοργάνωσης.

«Εγώ πιστεύω απόλυτα όσον αφορά το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων επειδή έχω υπόψη μου παραδείγματα, ότι ήταν η μεγαλύτερη ρεμούλα που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα, δεν έγινε οποιαδήποτε έρευνα, το θέμα κουκουλώθηκε. Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω... Το έχω ξαναπεί... Το έχω πει σε συνέντευξή μου σε μεγάλη εφημερίδα, το έχω πει από βήματος της βουλής αρκετές φορές, το έχω δώσει εγγράφως σε ηγεσία πολιτική, δεν μπορώ να γίνω και γραφικός να πάω να κάνω απεργία πείνας έξω από τα σκαλοπάτια της βουλής για να ξεκινήσει μια διαδικασία. Οταν και το σύστημα δε θέλει κάποιον ο οποίος προσπαθεί τον εξοντώνει...»», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Υπό κατάρρευση το Ασφαλιστικό λόγω σκληρής λιτότητας και εκρηκτικής ανεργίας


 

Τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, της διογκούμενης ανεργίας και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, κρούει προς την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε απόφασή της που υιοθετήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 και πρόκειται σύντομα να δοθεί στη δημοσιότητα.

Ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν υπάρξει από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, αλλά και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση απειλούν σοβαρά τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, τονίζει η Επιτροπή, εξηγώντας ότι 1 εκατ. άνεργοι συνεπάγονται ετήσιες απώλειες 5 δισ. για τα Ταμεία, γεγονός που -όπως προβλέπει- θα οδηγήσει σε επιπλέον μειώσεις ασφαλιστικών και κοινωνικών υπηρεσιών, κάτω μάλιστα από τα επίπεδα, που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης, που η Ελλάδα έχει υπογράψει από το 1981.

Ειδικότερα, αξιολογώντας το βαθμό συμμόρφωσης της Ελλάδος προς τα όσα πρεσβεύει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης -που έχει υπογράψει και έχει θέσει σε ισχύ η Ελλάδα από τις 9 Ιουνίου 1981- η Επιτροπή υπουργών τονίζει προς την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών, ότι τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, επηρεάζουν σοβαρά τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν οι παροχές της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, τουλάχιστον στα ελάχιστα επίπεδα που προβλέπει ο Κώδικας, προκειμένου να αποτραπεί η πτώχευση του πληθυσμού και να μην διαταραχθεί σοβαρά η κοινωνική ειρήνη, επισημαίνει χαρακτηριστικά στην απόφασή της η Επιτροπή.

Σημειώνεται, μάλιστα, στη σχετική απόφαση ότι, οι παρατηρήσεις και οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται σ'αυτήν στηρίζονται στα δεδομένα που υπήρχαν στον τομέα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, κατά την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2010 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2011.

Επισημαίνοντας το επείγον της υπόθεσης, η Επιτροπή Υπουργών ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει, με λεπτομερή της έκθεση, ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετά τα νέα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν και τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν, μετά τον Νοέμβριο του 2011.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει ακόμη, κατά πόσον μπορεί να συμμορφωθεί με τα όσα επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης (που έχει υπογράψει και επικυρώσει) για τη διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, στο περιβάλλον συνεχούς λιτότητας, που επιβάλλεται από τον μηχανισμό στήριξης για την Ελλάδα.

Από τη σχετική απόφαση αποκαλύπτεται ότι: τον Μάιο του 2010, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωομάδα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποστολή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) επισκέφθηκε την Ελλάδα, ύστερα από αίτημα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, βάσει των διατάξεων του σχεδίου νόμου αρ. 3863.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από την αποστολή της ΔΟΕ, εκτιμάται ότι η ανεργία θα φθάσει το ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από τους 800.000 που ήταν τον καιρό της επίσκεψης της και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν 5 δισ. ευρώ το χρόνο τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα τους.

Κάνοντας επίκληση αυτών των διαπιστώσεων, η Επιτροπή των Υπουργών συμπεραίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που δεν θα μπορέσει ν' αντέξει τη διαρκή συρρίκνωση των οικονομικών του.

Εξαιτίας αυτού δε του γεγονότος, συμπληρώνει, θα αναγκασθεί να μειώσει και άλλο τις παρεχόμενες ασφαλιστικές και κοινωνικές υπηρεσίες, σε επίπεδα κάτω από τα ελάχιστα που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην απόφαση αναφέρεται, τέλος, ότι η υψηλού επιπέδου αποστολή της ΔΟΕ σημειώνει για την Ελλάδα ότι η δραστική μείωση του επιπέδου των πάσης φύσεως κοινωνικών και ασφαλιστικών εισφορών υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το σύστημα ασφάλισης και εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσον υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόσο διαρκεί το ιδανικό σεξ;

Πόσο διαρκεί το ιδανικό σεξ; 
Σε έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, oι ειδικοί εξέτασαν χιλιάδες ζευγάρια. Τους ζήτησαν να αξιολογήσουν τη διάρκεια της ερωτικής επαφής με τους χαρακτηρισμούς: επιθυμητή, επαρκής, πολύ σύντομη και πολύ μακρά - βαρετή/κουραστική.
Δείτε τα αποτελέσματα:
Πολύ σύντομη επαφή χαρακτηρίστηκε αυτή που διαρκεί 1 με 2 λεπτά.
Eπαρκής επαφή χαρακτηρίστηκε αυτή που κρατάει 3 ως 7 λεπτά.
Επιθυμητή επαφή αυτή που διαρκεί από 7 μέχρι και 13 λεπτά.
Βαρετή ή κουραστική αυτή που ξεπερνάει τα 13 λεπτά.

Υποσχέσεις για στήριξη του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι»


Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος 

«Κορυφαία νοσηλευτική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας» χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι», το οποίο παραδόθηκε το 2008, αλλά ακόμη δεν έχει αναπτύξει πλήρη λειτουργία.

«Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την ενδυνάμωση του Νοσοκομείου με τη μεταφορά και λειτουργία νέων κλινικών και την ενίσχυσή του σε ανθρώπινο δυναμικό με ιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό» είπε ο κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το νοσοκομείο και είχε συνεργασία με τον διοικητή του Δ.Μπαρτζώκα.

Κλειδώνει η επιμήκυνση



Διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση του προγράμματός της για δύο χρόνια και την περαιτέρω μείωση του χρέους της, ώστε να καταστεί βιώσιμο, μαζί με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της, έχουν δρομολογηθεί, με χρονικό ορίζοντα το τέλος Οκτωβρίου, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στη Λευκωσία.
Ο ίδιος ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, εξάλλου, ο Γιάννης Στουρνάρας, είπε ότι το ενδεχόμενο επιμήκυνσης είναι "στο τραπέζι".
Αγκάθια στη λύση αυτή παραμένουν η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για την επιμήκυνση και η εξεύρεση των τρόπων μείωσης του χρέους, για τα οποία διαφωνούν και μεταξύ τους η ευρωζώνη και το ΔΝΤ, καθώς βεβαίως και η συμφωνία με την τρόικα στο πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ και η ψήφισή του από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Πηγή: Τα Νέα

Ένταση στην πρεσβεία της Ιαπωνίας



Εκατοντάδες Κινέζοι, διαδήλωσαν μπροστά από την ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο, πετώντας αντικείμενα με την αστυνομία να δίνει μάχη ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας για μια συστάδα αμφισβητούμενων προς την εδαφική κυριαρχία τους, νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Την Τρίτη, η Ιαπωνία προχώρησε σε αυστηρή προειδοποίηση προς την Κίνα καθώς το Πεκίνο επιθυμεί να αγοράσει τα νησιά, που ονομάζονται Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα, από ένα ιδιώτη Ιάπωνα.
Η πρόθεση αυτή της Κίνας έχει προκαλέσει την ένταση στις σχέσεις των δύο κρατών.
Πηγή:ΑΜΠΕ

Πλημμύρισε ο περιφερειακός



«Ποδαρικό» με προβλήματα έκανε χθες η κακοκαιρία.
Από την έντονη βροχόπτωση χθες στη Θεσσαλονίκη, πλημμύρισε ο περιφερειακός από μεγάλους όγκους νερού ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από αυλές σπιτιών.
Το ίδιο … καιρικό σκηνικό θα επαναληφθεί και σήμερα, με έντονη βροχόπτωση και πιθανώς καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι και 3 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 23 και 31 βαθμών Κελσίου. 

Στα Σπάτα ο "Μεσσίας" της ΑΕΚ



Καλώς τον και… ας ήρθε νωρίτερα! Η πολυαναμενόμενη άφιξη του Κιθ Χάρις επισπεύστηκε, ο Άγγλος έφτασε νωρίτερα στην Ελλάδα και δεν έχασε καθόλου χρόνο!

Συνοδευόμενος, λοιπόν, από τον Δημήτρη Βιντιάδη, ο επικεφαλής της «Seymour Pierce» βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της ΑΕΚ στα Σπάτα, προκειμένου να παρακολουθήσει την προπόνηση και να συναντήσει τους Δημητρέλο και Μαύρο!

Παρόλο που αναμενόταν να φτάσει σήμερα στην Ελλάδα, ο Χάρις έφτασε από την Πέμπτη στη χώρα μας. Και σκοπός της επίσκεψής του φυσικά δεν είναι άλλος από το να πραγματοποιήσει τις τελικές επαφές του ίδιου και του Δημήτρη Βιντιάδη με τη διοίκηση της ΑΕΚ για να προχωρήσει το ενδιαφέρον τους για την ΠΑΕ.

Πριν βρεθούν λοιπόν την Κυριακή στο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσουν από κοντά το παιχνίδι με τον Άρη φρόντισαν να κάνουν από σήμερα την πρώτη γνωριμία τους με την «Ένωση».

Έτσι, το απόγευμα της Παρασκευής αμφότεροι βρέθηκαν στα Σπάτα, για να πάρουν μια ιδέα από τις εγκαταστάσεις του συλλόγου και φυσικά να συναντηθούν με τους ανθρώπους που της ΠΑΕ. Πριν συζητήσουν, δε, με τον Ανδρέα Δημητρέλο και τον Θωμά Μαύρο, πήραν και… αγωνιστική γεύση παρακολουθώντας μέρος της απογευματινής προπόνησης.

Πηγή: sport-fm.gr

Αγανακτισμένοι: Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, πλατεία Συντάγματος


 

Στο Σύνταγμα θα συγκεντρωθούν για άλλη μια φορά οι Αγανακτισμένοι.

Το ραντεβού έχει δοθεί για σήμερα Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 18.00 στην πλατεία Συντάγματος.

«Σύμφωνα με ανάρτηση στο facebook, καλούνται όλοι (με σύνθημα "Όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι") στην πλατεία Συντάγματος, ώστε να ενώσουν για άλλη μια φορά τη φωνή τους σε μία κοινή διαμαρτυρία κατά των μέτρων της κυβέρνησης και να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που βιώνουν.

Να μην λείψει ΚΑΝΕΙΣ
Αγώνας για ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!!!»

Τσίπρας: Το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας έχει απαξιωθεί


 

Το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας έχει απαξιωθεί, έχει δεχθεί μεγάλη επίθεση, έχει προβλήματα και αδυναμίες. Δεν θέλουμε να συγκαλύψουμε αυτές τις αδυναμίες ούτε να τις κρύψουμε, χρειάζεται όμως να το στηρίξουμε τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον πρύτανη του ΑΠΘ Ι. Μυλόπουλο.

Ο κος Τσίπρας μίλησε για εμμονή των κομμάτων της κυβέρνησης όσον αφορά στην εφαρμογή του νέου νόμου, ενώ υποστήριξε στην κυβέρνηση δεν υπάρχει σωστή αντίληψη για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ειδική μνεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παροτρύνοντας την κυβέρνηση να το στηρίξει όσο μπορεί.


«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει πανευρωπαϊκές και διεθνείς διακρίσεις και πιστεύουμε ότι πρώτη προτεραιότητα μιας κυβέρνησης που θέλει να βγάλει τον τόπο από αυτή τη μεγάλη κρίση είναι να σταθεί αρωγός στο δημόσιο πανεπιστήμιο και όχι να το συκοφαντεί, όχι να επιδεικνύει αυτή την αλαζονική συμπεριφορά, όχι να επιδεικνύει αυτή τη ρεβανσιστική εμμονή απέναντι στους πνευματικούς ανθρώπους, στην πνευματική ηγεσία και ιδιαίτερα στο δημόσιο πανεπιστήμιο και το δημόσιο χώρο» είπε χαρακτηριστικά.