EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Θεαματική μπορεί να χαρακτηριστεί η μείωση των ελλειμμάτων στις αστικές συγκοινωνίες. Μείωση που αγγίζει το 72% συγκριτικά με την περασμένη χρονιά

 
Σε 72% ανέρχεται η πτώση των ελλειμμάτων των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής για το 2011, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται στα 78 εκατομμύρια ευρώ από 278 εκατομμύρια ευρώ το 2010.
Οι εταιρίες του ΟΑΣΑ, παρόλες τις περιπέτειες του τελευταίου χρόνου με τις απεργίες, την αύξηση των εισιτηρίων, την μείωση των δρομολογίων, το κίνημα "δεν πληρώνω" και την ραγδαία μείωση της κινητικότητας των πολιτών,  όπως σημειώνει το "Βήμα της Κυριακής", κατάφεραν να ανακτήσουν τον πήχη των εσόδων τους και να επιτύχουν μεγάλη μείωση των δαπανών τους, που οφείλεται, πρωτίστως, στις μισθολογικές θυσίες των εργαζομένων.
Αν μάλιστα τα υπουργεία ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις προς τις δημόσιες μεταφορές, τότε το έλλειμμα θα ανερχόταν στα 16 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που κρίνεται αμελητέο σε σχέση με το συγκοινωνιακό έργο που παράγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας.
Στα οικονομικά στοιχεία του 2011, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάζεται διαρκής αυξητική τάση στα έσοδα, ενώ παράλληλα περιορίζεται το κόστος των εταιριών.
Όπως αναφέρουν, η ετήσια αύξηση των εσόδων προσεγγίζει το 11% σε σύγκριση με το 2010, παρόλο το 2011 καταγράφηκαν σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι καταγράφεται βελτίωση σε υπερθετικό βαθμό των εξόδων και των δαπανών λειτουργίας των μεταφορικών ΔΕΚΟ, καθώς η μεσοσταθμική μείωση του κόστους λειτουργίας έφτασε το 22% σε σχέση με το 2010.
Υπενθυμίζουν ότι, ενώ κατά τα έτη 2009 και 2010, η υστέρηση των εσόδων έναντι των δαπανών λειτουργίας προσέγγιζε τα 337 και 278 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, το 2011 έφτασε μόλις τα 77 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, όπως υπογραμμίζουν, στα οικονομικά αποτελέσματα του 2011 δεν έχουν συμπεριληφθεί οι οφειλές των υπουργείων Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Προστασίας του Πολίτης και Εθνικής Άμυνας, οι οποίες έφτασαν το 2011 τα 61,6 εκατομμύρια ευρώ και, εάν είχαν καταβληθεί στον ΟΑΣΑ, το έλλειμμα λειτουργίας δεν θα υπερέβαινε τα 16 εκατομμύρια ευρώ.
"Έτσι, θα ήταν μειωμένο κατά σχεδόν 260 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2010 και κατά 450 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2009. Εάν το 2011 υπήρχε κρατική επιδότηση αντίστοιχη με αυτήν του 2010, τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας θα παρουσίαζαν πρωτογενές πλεόνασμα λειτουργίας", αναφέρουν.
Επίσης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν αξιόλογο το γεγονός ότι ο ΟΑΣΑ (δηλαδή η μητρική εταιρία των αστικών συγκοινωνιών) είναι πλέον για πρώτη φορά στην ιστορία της από την ίδρυσή της το 1977 πλεονασματική στη λειτουργία της και θα συνεχίσει έτσι και το 2012 και θεωρούν ότι από το 2013 δεν θα χρειάζεται καμία κρατική επιδότηση.
Το σύστημα των αστικών συγκοινωνιών, όπως επισημαίνουν, πήγε εξ ίσου καλά και το Α' τρίμηνο του 2012, αφού ο ΟΑΣΑ είχε κέρδος ενός εκατομμυρίου ευρώ, η ΣΤΑΣΥ δεν δημιούργησε ζημίες, ενώ η ΟΣΥ παρουσίασε ζημίες 8 εκατομμυρίων ευρώ, αντί 23 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι.
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι εάν οι επιδόσεις των εταιριών συνεχιστούν με τους ίδιους ή και καλύτερους ρυθμούς , τότε είναι πιθανό να αποφευχθεί η αύξηση των εισιτηρίων που προβλέπει το νέο μνημόνιο, έπειτα, φυσικά, από διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟ 17% ΤΗΣ ΔΕΗ!


ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ!
Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση άνευ ανταλλάγματος, από το Ελληνικό Δημόσιο, των δικαιωμάτων ψήφου των 39.440.000 μετοχών ΔΕΗ (ποσοστό 17%) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ΑΕ, σύμφωνα με την από 11/09/2012 σύμβαση παραχώρησης δικαιωμάτων ψήφου μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ και του Ελληνικού Δημοσίου.
Όπως ανακοινώθηκε, η μεταβολή στα δικαιώματα ψήφου επήλθε, κατόπιν εκτέλεσης εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 2 του Ν.3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» (ΦΕΚ152/Α) και της υπ. αριθμ. 206/2012 (ΦΕΚ 1363) απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ).

Σημειώνεται ότι, μετά από τη μεταβολή αυτή, το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στα δικαιώματα ψήφου μετοχών ΔΕΗ διαμορφώνεται στο 34,123% και το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ στο 17%. Το Ελληνικό Δημόσιο, ελέγχοντας 100% το ΤΑΙΠΕΔ, ελέγχει έμμεσα τα ανωτέρω δικαιώματα ψήφου.

Eurogroup: Το πλήρες αδιέξοδο της πολιτικής λιτότητας και των μνημονίων

 
Ότι δεν θα παρθούν αποφάσεις... αποφασίστηκε κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης στη Λευκωσία.

Δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την Ελλάδα πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης στη Λευκωσία.

"Δεν περιμένω πολιτική απόφαση ως προς την Ελλάδα πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου", είπε μεταθέτοντας το θέμα στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ΕΜΣ, θα είναι ενεργός από το τέλος του Οκτωβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.


Παράλληλα, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέστησε "υπομονή" για τις αποφάσεις για Ελλάδα μέχρι τη σύνταξη της έκθεσης προόδου της τρόικας. Μιλώντας επίσης από τη Λευκωσία, ο κ. Σόιμπλε είπε "θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις, όχι τώρα".

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην ΑΕΚ


 

Συγκρατημένα αισιόδοξοι παρουσιάζονται αυτές τις ώρες οι διοικούντες τον «Δικέφαλο» εν όψει της άφιξης στην Αθήνα των Χάρις και Βιντιάδη και των διαπραγματεύσεών τους για την ΑΕΚ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ανδρέας Δημητρέλος σε χθεσινές του δηλώσεις δεν έκρυψε τη σχετική αισιοδοξία του λέγοντας πως η Ενωση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Μάλιστα εκτίμησε πως με 13 εκατ. ευρώ η εταιρεία θα μπορέσει να μπει σε έναν καλό δρόμο προς την εξυγίανσή της και με ένα συντηρητικό πλάνο τα επόμενα τρία χρόνια να «καθαρίσει» μια και καλή από τα χρέη της και από εκεί και πέρα να κοιτάξει και την αγωνιστική της ανάσταση.

Αυτή είναι η πίστη του αντιπροέδρου της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ και αυτό ακριβώς σκοπεύει να εξηγήσει στους Χάρις και Βιντιάδη με την έλευσή τους επί ελληνικού εδάφους. Πάντως, οι εξελίξεις δεν αναμένεται να είναι οριστικές πριν από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Και ενώ λοιπόν το ιδιοκτησιακό βρίσκεται σε πρώτο πλάνο για την ΑΕΚ, ο Βαγγέλης Βλάχος ετοιμάζει την ομάδα του για τη μεθαυριανή της αγωνιστική υποχρέωση με τον Αρη στο ΟΑΚΑ.

Σε ένα ματς για το οποίο δεν σκέφτονται κανένα άλλο αποτέλεσμα πέραν της νίκης οι «κιτρινόμαυροι» καθώς προέρχονται από δύο ήττες στα δύο πρώτα παιχνίδια στο πρωτάθλημα.

Εκανε και δοκιμή συστήματος χθες ο προπονητής βάζοντας τον Γκερέιρο αριστερό εξτρέμ, μένοντας φυσικά απόλυτα απογοητευμένος από την ανταπόκριση του Βραζιλιάνου σε αυτή τη θέση.

Αργός και βαρύς ο Ρότζερ, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί και έτσι όλα δείχνουν πως θα επιστρέψουν αμέσως οι σκέψεις του Ελληνα προπονητή στο 4-2-3-1.

Υπάλληλος του ΟΑΕΔ καταδικάστηκε σε δις ισόβια για απάτη


 

Σε δις ισόβια καταδικάστηκε ένας υπάλληλος του ΟΑΕΔ, που υπεξαίρεσε πάνω από ένα εκατομμύριο πλαστογραφώντας υπογραφές.

Ο υπάλληλος του οργανισμού, που εργαζόταν ως βοηθός ταμία, τα τελευταία 12 χρόνια είχε «βγάλει» μέσω απάτης και πλαστογραφίας 1.680.000 ευρώ!!!

Η Δικαιοσύνη του επέβαλλε βαριά «καμπάνα» για να στείλει ένα μήνυμα σε όλους όσους εργάζονται στο δημόσιο, ότι οι «ανοιχτοχέρηδες» θα τιμωρούνται.

Εκστρατεία συλλογής υπογραφών για Εξεταστική για το μνημόνιο


 

Εκστρατεία συλλογής υπογραφών από τους πολίτες με στόχο να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για να διερευνήσει τις συνθήκες υπαγωγής της Ελλάδας στο Μνημόνιο, ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Η συλλογή υπογραφών θα ξεκινήσει σε περίπτερο του κόμματος στην Πλατεία Συντάγματος και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση πρώτος θα βάλει την υπογραφή του, στην αίτηση που έχει διαμορφωθεί, ο πρόεδρος του Κινήματος, Πάνος Καμμένος, ενώ θα ακολουθήσουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε εξαγγείλει πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Καμμένος και- σύμφωνα με το κόμμα- «εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής τοποθέτησης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων περί ενίσχυσης της Άμεσης Δημοκρατίας, ακόμη και με την υιοθέτηση του λαϊκού βέτο για αναπομπή νόμων, όπως συμβαίνει σε προηγμένα κράτη».

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ, ΟΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΜΠΟΡΕΙ

Ή ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΪΚΑΝΟ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ;
Του ΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Πολλοί, μάλλον οι περισσότεροι, το λένε και αν δεν το λένε το υπονοούν: Μπορεί μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με πολύ αδύνατη τεχνολογική και παραγωγική δομή αλλά και σε μια εύφλεκτη περιοχή γεμάτη απειλές και κινδύνους, να αποτολμήσει πρωτοπόρα μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή;
ΜΠΟΡΟΥΜΕ;
Μπορούμε, μια μικρή χώρα, να αμφισβητήσουμε τις εντολές της παντοδύναμης τρόικας;
Μπορούμε, χωρίς να εισέλθουμε σε μεγάλες περιπέτειες, να αντισταθούμε στους εκβιασμούς με μοχλό τις τροϊκανές δόσεις χρηματοδότησης;
Μπορούμε να ακολουθήσουμε, χωρίς να καταστραφούμε, πολιτικούς δρόμους χωρίς την τροϊκανή χρηματοδότηση και χωρίς μνημόνια; Δρόμους, ακόμα, διακοπής αποπληρωμής του χρέους και εξόδου από την ευρωζώνη;

Μήπως, μια τέτοια πορεία θα μας «απομονώσει» και θα δώσει την ευκαιρία σε κακόπιστους γείτονες , με ή χωρίς τον ιμπεριαλιστικό δάκτυλο των κυρίαρχων στην ΕΕ και τον πλανήτη, να προβούν σε επιθετικές σε βάρος μας κινήσεις;
ΜΗΠΩΣ;
Μήπως; Μήπως;
Μήπως, λοιπόν, πρέπει να «κάτσουμε ήσυχα στα αυγά μας», να κάνουμε πειθαρχικά και αγόγγυστα όσα μας προστάζουν και να περιμένουμε μήπως οι τροϊκανομνημονιακές επιλογές κάποτε θα σταματήσουν να βουλιάζουν την Ελλάδα και την κοινωνία;
Μήπως, λοιπόν, πρέπει να ακολουθούμε τυφλά, ελπίζοντας ότι το βαρέλι κάπου κάποτε θα πιάσει πάτο;
Νομίζω ότι τα ίδια, περίπου, λέγανε σε κάποιους άλλους πολύ παλιά και λιγότερο παλιά σε αυτόν τον τόπο.
'21 - '40 - '73
Τα ίδια, περίπου, και σίγουρα ακόμα πιο ζοφερά, λέγανε στους «ραγιάδες» επί τουρκοκρατίας. Που πάτε ωρέ γκιαούρηδες μόνοι απέναντι σε μια αυτοκρατορία και απέναντι σε όλο, σχεδόν, τον κόσμο;
Η απάντηση, τότε, του Ρήγα ήταν απλή και μνημειώδης: «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή».
Τα ίδια, περίπου, έλεγαν στον ελληνικό λαό στην τριπλή φασιστική κατοχή. Η ηρωική απάντηση του λαού μας ήταν το ΕΑΜ και όχι ο φόβος και η υποταγή με πείνα και εξαθλίωση!
Τα ίδια έλεγαν και στην ελληνική νεολαία, τα φοιτητικά νιάτα, στη χούντα των συνταγματαρχών.
Που πάτε ωρέ απέναντι στα τανκς και το αμερικανονατοϊκό κατεστημένο;
Και όμως πήγαν και η εθνική καταστροφή δεν προέκυψε από την αντιδικτατορική αντίσταση αλλά από την «προδοσία» των χουντικών και των λακέδων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ!
Θα μας πείτε, ίδια είναι σήμερα η κατάσταση με εκείνη της τουρκοκρατίας, της φασιστικής κατοχής, της αμερικανονατοϊκής χούντας;
ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ
Ασφαλώς δεν είναι ίδια! Υπάρχουν, όμως, κάποιες αναλογίες!
Και σήμερα υπάρχει μια νέα ιδιόμορφη «κατοχή» στη χώρα. Και σήμερα υπάρχει θέμα επιβίωσης του τόπου και του λαού. Και σήμερα η χώρα έχει υποθηκευτεί και ξεπουλιέται! Και σήμερα ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία οδηγείται σε νέο κοινωνικό μεσαίωνα!
Επομένως και σήμερα στη χώρα γίνεται αναγκαία μια μεγάλη σύγχρονη εξέγερση και ανατροπή σαν αυτή που επαγγέλθηκε η ΕΑΜική Αντίσταση και το «Πολυτεχνείο»!
Ασφαλώς, ο δρόμος της προοδευτικής αντιμνημονιακής ανατροπής που εισηγούμαστε δεν είναι καθόλου ανθόσπαρτος ούτε είναι προδιαγεγραμμένη και ειδυλλιακή η πορεία του.
Κάθε μεγάλη ανατροπή ανιχνεύει πρωτότυπους, καινούριους και καινοτόμους δρόμους στην πορεία μια χώρα και κοινωνίας.
Κάθε μεγάλη ανατροπή συνιστά ένα πείραμα προς την επιτυχία!
Είναι χίλιες φορές όμως προτιμότερο και ασφαλέστερο το «πείραμα», από τη βεβαιότητα της καταστροφής και της υποδούλωσης που αντιπροσωπεύει η μνημονιακή λεηλασία!
Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ!
Μας λένε ότι ο δρόμος της εξόδου από το μνημόνιο και ίσως της παύσης πληρωμών και της εξόδου από την ευρωζώνη, που θα τον συνοδεύσει, ισοδυναμεί με απομόνωση!
Η απομόνωση της χώρας, όμως, γίνεται σήμερα και είναι πολύ οδυνηρή και ταπεινωτική, ενώ δίνει την ευκαιρία τόσο για επιβουλές τρίτων όσο και για βέβαιη καταστροφή σε ότι έχει απομείνει αποδοτικό στην οικονομία.
Η Ελλάδα του μνημονίου, (η οποία συνοδεύεται τώρα και με την Κύπρο του μνημονίου), όσο συνεχίζεται η λεηλασία, κινδυνεύει να περάσει όχι μόνο στο οικονομικό περιθώριο αλλά και σε περιπέτειες με τίμημα ένα νέο μεγάλο εθνικό ακρωτηριασμό ή και αφανισμό!
Κανένα ευρώ, κανένα ΝΑΤΟ και καμία στρατηγική πρόσδεση με το Ισραήλ δε θα μπορέσει να αποτρέψει επιβουλές, που ενδεχομένως ξεσπάσουν απέναντι σε μια μνημονιακά κατεστραμμένη και «πανταχόθεν» συκοφαντούμενη χώρα! Το αντίθετο! Οι «προστάτες» θα αποδειχθούν πρώτοι επίβουλοι!
Αντίθετα, μια αντιμνημονιακή Ελλάδα είναι μάλλον βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα απομονωθεί αλλά μπορεί και να διαμορφώσει νέες περιφερειακές, μεσογειακές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες συμμαχίες και να πυροδοτήσει ένα θετικό ντόμινο ανατροπών πρώτα απ’ όλα στη Νότια Ευρώπη, που θα αλλάξουν ίσως την εικόνα συνολικά της ηπείρου μας.
Η Γερμανική Ευρώπη στην οποία, ούτως ή άλλως, έχει υπαχθεί μέσω ΟΝΕ η χώρα μας και στην οποία πρέπει να πειθαρχήσει σκληρά για να παραμείνει στο μεταμφιεσμένο μάρκο, που ονομάζεται ευρώ, δεν έχει κανένα μέλλον. Είναι βαθύτατα διχασμένη και βαίνει τάχιστα προς διάλυση!
Η ΤΟΛΜΗ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ!
Από την άλλη πλευρά, η μονομερής έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και την τροϊκανή επιτήρηση και ίσως, ταυτόχρονα, η στάση πληρωμών στο χρέος, η συγκρότηση νέου εθνικού νομίσματος και η εφαρμογή ενός προοδευτικού σχεδίου ανασυγκρότησης, είναι αναμφίβολο ότι κατ’ αρχάς θα φέρει μεγάλες δυσκολίες.
Οι οικονομικοκοινωνικές αυτές δυσκολίες, όμως, δεν έχουν σχέση με την αφόρητη κινδυνολογική καταστροφολογία που έχουν εξαπολύσει οι κυρίαρχοι κύκλοι σχετικά με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.
Αυτές οι δυσκολίες, αντιθέτως, θα είναι προσωρινές και αντιμετωπίσιμες και θα δώσουν την ευκαιρία στη χώρα με μια κυβέρνηση της Αριστεράς να πραγματοποιήσει ένα νέο ξεκίνημα με προοπτική ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Ελλάδας!
Η Iskra κατά καιρούς έχει αρθρογραφήσει πάνω στα προβλήματα που θα ανακύψουν από την ακύρωση του μνημονίου, την παύση πληρωμών και την έξοδο από την ευρωζώνη και έχει δώσει τεκμηριωμένες σχετικά απαντήσεις για την δυνατότητα θετικής αντιμετώπισής τους.
Για να δείτε αυτές τις απαντήσεις, οι οποίες αναμφισβήτητα χρειάζονται ευρύτερη και με μεγαλύτερο βάθος επεξεργασία, μπορείτε να ανατρέξετε εδώ!
Να σπάσουμε, λοιπόν, το παραλυτικό αίσθημα του φόβου και να τολμήσουμε μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή, σχεδιάζοντας τη όσο το δυνατόν πληρέστερα.
Όσοι τολμούν μπορούν να κερδίσουν. Οι φοβισμένοι είναι οι σίγουρα κατεστραμμένοι και ιστορικά ηττημένοι!

Ποινική δίωξη στη Morgan Stanley από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

 
Η δίωξη αφορά παραβάσεις του χρηματιστηριακού κώδικα στον «γάμο» Εθνικής-Alphabank.

Ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων της Morgan Stanley για παραβάσεις του χρηματιστηριακού κώδικα στην υπόθεση του ατελέσφορου «γάμου» Εθνικής - Alphabank άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. 

Οι κατηγορίες, οι οποίες είναι σε βαθμό κακουργήματος αφορούν στη διάδοση ψευδών στοιχείων και ειδήσεων με σκοπό την τεχνητή διαμόρφωση τιμής και εμπορευσιμότητας χρηματοπιστωτικού μέσου με σκοπό τον προσπορισμό περιουσιακού οφέλους κατ΄εξακολούθηση.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά στη χρήση εν γνώσει προνομιακών πληροφοριών για την απόκτηση και διάθεση χρηματοπιστωτκού μέσου με σκοπό επίσης τον προσπορισμό περιουσιακού οφέλους.

Το αντικείμενο της παράνομης συναλλαγής ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Τη δικαστική έρευνα διεξήγαγε ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος και από το γραφείο του παρήλασαν ως μάρτυρες πολλά ανώτερα τραπεζικά στελέχη.



Πηγή: Το Βήμα

"Όχι στις περικοπές μισθού των δικαστών"


 

Την αντίθεσή της στις δρομολογούμενες περικοπές των αποδοχών των δικαστών εξέφρασε η υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα.

Όπως επισήμανε η βουλευτής προωθούνται περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, σε ποσοστό μεσοσταθμικά 22%, πέραν του ποσοστού 38% που τους έχει προ πολλού επιβληθεί. «Αυτό σημαίνει ότι ο δικαστής κάθε βαθμού, θα καλείται να επιλύσει τα προβλήματά μας και να μας υπερασπιστεί όντας ο ίδιος ήδη εξαθλιωμένος», σημείωσε.

«Γιατί οι κυβερνώντες δεν επιλέγουν την κατάργηση των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων και των golden boys με τους παχυλούς μισθούς, όπως τους είχαμε εμείς προτείνει; Γιατί τσακίζουν κυριολεκτικά τους δικαστικούς λειτουργούς;», διερωτήθηκε.

«Χάσαμε μισθούς, εισοδήματα, περίθαλψη, κάθε κοινωνική πρόνοια. Χάσαμε την αξιοπρέπειά μας. Ας μην χάσουμε την δυνατότητα αντίστασης μέσα από την Δικαιοσύνη», κατέληξε.

Ο «ιός της κομπίνας»

Από τον Άγγελο  Αθανασόπουλο
 
 Η κυβέρνηση και η τρόικα κονταροχτυπιούνται (το πόσο πολύ θα το μάθουμε προσεχώς, οπότε ας μην προτρέχουμε) για την οριστικοποίηση των μέτρων του πακέτου – μαμούθ των 11,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που εφόσον εγκριθεί θα ανοίξει τον δρόμο για τη… δόση – μαμούθ των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι αγωνίζονται να αποδείξουν ποιος από όλους μίλησε πρώτος για την επιμήκυνση ώστε να καρπωθούν τα… σπόρια μίας κοινωνικής ανοχής που μάλλον δεν θα είναι ικανοί να τους σώσει.

Για άλλη μία φορά όμως, δεν γίνεται λόγος για την ταμπακιέρα.
Κακώς, διότι θα έπρεπε.
Οι κυνικοί θα πουν ότι αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι «να πάρουμε τα λεφτά» ώστε να μείνουμε στην ευρωζώνη.
Μία ματιά γύρω μας όμως είναι αρκετή για να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά, αν το επιθυμούμε φυσικά.
Διαφορετικά, κανένας «μάγος Ντράγκι» δεν πρόκειται να μας σώσει.

Το χειρότερο είναι
ότι σε κάθε γωνιά υπάρχει και μία εστία παρανομίας και λαμογιάς.
Σαν να έχουν κάνει πολλοί πολίτες αυτής της χώρας «ενδοφλέβια ένεση» με τον «ιό της κομπίνας».
 
Το κράτος πρωταγωνιστεί σε αυτή την ιδιότυπη κούρσα, αλλά δεν είναι μόνο του.
Πώς να πιστέψουν λοιπόν οι δανειστές μας ότι μπορούμε π.χ να βάλουμε τέλος στα προνοιακά επιδόματα μαϊμού, όταν δεν τολμάμε καν να κόψουμε τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων των στρατιωτικών;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία ακόμη και οργανισμός που πρέπει να φροντίζει τους ανέργους, ο ΟΑΕΔ, συνεχίζει να κλέβει και να κατασπαταλά πόρους σε επιδόματα – μαϊμού.
Την ίδια στιγμή, όπως πριν από λίγο καιρό έγραψε «Το Βήμα», οι οργανικές θέσεις που μένουν κενές και έπρεπε να καταργηθούν παραμένουν τυπικά ενεργές – άρα ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι κάποιοι επιτήδειοι θα μπορούσαν να… τακτοποιήσουν εκεί ορισμένους ημετέρους. Μόλις αυτή την Κυριακή, «Το Βήμα» έγραψε δε ότι σε πολλές ΔΕΚΟ δεν έχουν καν γίνει οι προβλεπόμενες εδώ και μήνες μειώσεις μισθών.

Στην κυβέρνηση σκαρφίζονται διάφορα τερτίπια για να μην γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο με το σκεπτικό ότι έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη η ανεργία.
Ουδείς όμως λέει ότι αυτή η αύξηση προέρχεται εξ’ ολοκλήρου από τον ιδιωτικό τομέα που έχει υποστεί απίθανη διόρθωση προς τα κάτω και όλα δείχνουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Η Ελλάδα επίσης είναι η χώρα όπου η φοροδιαφυγή είναι εθνικό σπορ.
Η πρόσφατη ιστορία των καλλιτεχνών, που έχουν και το θράσος να μιλούν για εταιρείες στις οποίες δηλώνουν τα κέρδη τους ακολουθώντας το αλήστου μνήμης ρητό «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», είναι πρωτοφανής.
 
Δεν είναι όλοι τους αμαρτωλοί προφανώς.
Πρέπει όμως να κληθούν και να δικαιολογήσουν τους αριθμούς που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
Επίσης, δεν είναι οι μόνοι.
Στις τουριστικές περιοχές έγινε εφέτος όργιο άνευ προηγουμένου υπό τη δικαιολογία του υψηλού φόρου στην εστίαση.

Στο πεδίο αυτό, όπως επίσης σε αυτό της μεταρρύθμισης του κράτους και του ελέγχου των τιμών, θα κριθούν πολλά.
Ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν οι τροϊκανοί πως είναι δυνατόν οι μόνες τιμές που πέφτουν να είναι οι μισθοί και όλες οι υπόλοιπες να τραβούν την ανιούσα με απίθανες δικαιολογίες.

Οι έλληνες συνομιλητές των εταίρων και της τρόικας, επίσημοι και ανεπίσημοι, το γνωρίζουν καλά αυτό.
Διότι αν δεν κινηθούν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε λίγο θα καταστεί εμφανές ότι τα περιθώρια των περικοπών έχουν εξαντληθεί.
Και τότε δεν θα εξαντληθεί μαζί τους μόνο η εμπιστοσύνη των εταίρων, αλλά και της κοινωνίας.
Ο δρόμος στη συνέχεια θα είναι νομοτελειακός και ο καθένας θα τραβήξει την πορεία του. 
 

Ανιχνεύει πολιτικούς το ΣΔΟΕ


 

Κάποιοι πολιτικοί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο απολάμβαναν τις θερινές τους διακοπές σε παραδεισένιους (εντός και εκτός Ελλάδας) προορισμούς. Την ίδια στιγμή κάποιοι συμπολίτες τους, έχοντας (;) ορισμένα στοιχεία οικονομικού περιεχομένου, τους κατήγγειλαν ανώνυμα αλλά και επώνυμα στο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι έρευνες έχουν προχωρήσει και τουλάχιστον για δύο πολιτικούς τα νέα δεν είναι ευχάριστα...

Η συγκεκριμένη πληροφορία έχει διαρρεύσει από το ΣΔΟΕ αρκετές μέρες τώρα και αφορά περισσότερους από είκοσι πολιτικούς, πρώην υπουργούς και βουλευτές αλλά και νυν βουλευτές. Ο τρόπος που ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους έχει προκαλέσει εντύπωση σε κάποιους, που προφανώς τους γνωρίζουν και παρακολουθούν τον πολυτελή τρόπο διαβίωσής τους. Από τις αρχές του Ιουλίου το e-mail kataggelies@sdoe.gr έχει πάρει φωτιά.

«Μάλιστα, για δύο πολιτικούς τα στοιχεία που έφτασαν αποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά στην περίπτωσή τους, αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι, αν δεν ολοκληρωθεί η έρευνα» λέει στην «Espresso» στέλεχος του ΣΔΟΕ και συνεχίζει αναφερόμενος στους καταγγέλλοντες: «Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς».

Ακόμη, το συγκεκριμένο στέλεχος γνωρίζει τη λίστα με τους ελεγχόμενους πολιτικούς, χωρίς μάλιστα να αποκλείει ότι στη λίστα ίσως προστεθούν άλλοι πέντε πολιτικοί, αλλά δεν αποκαλύπτει τα ονόματά τους.

Οι πρώην υπουργοί και βουλευτές, αλλά και νυν βουλευτές ελέγχονται -διακριτικά- για παράνομο πλουτισμό και άλλα οικονομικά εγκλήματα μετά από καταγγελίες σε βάρος τους. Ετσι, από τα τέλη Αυγούστου έχουν ξεκινήσει εξονυχιστικοί έλεγχοι, διασταυρώσεις στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα την τελευταία δεκαετία.

Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχουν μπει τραπεζικοί λογαριασμοί των ελεγχομένων και συσχετίζονται τα ποσά και οι κινήσεις των λογαριασμών αυτών με τα όσα ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες. Φυσικά, το ΣΔΟΕ ελέγχει και τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενικών προσώπων των καταγγελλόμενων.

Οι έρευνες του ΣΔΟΕ επικεντρώνονται στο να διαπιστωθεί αν τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων καλύπτουν την αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν.

Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται με διασταυρώσεις στοιχείων ανάμεσα στα όσα αναγράφουν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των ελεγχθέντων, οι οποίες υποβλήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Η έρευνα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ολοκληρωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες και μέχρι τότε το ΣΔΟΕ δεν θα έχει κάτι ανακοινώσιμο.

Τέλος, η πληροφορία που είχε δει προ μηνός το φως της δημοσιότητας, ότι μεταξύ των ελεγχομένων είναι και μητροπολίτης της Ελλαδικής Εκκλησίας, δεν επιβεβαιώνεται.

Ισχυροί κυβερνητικοί τριγμοί για τη συμφωνία με Siemens


 

Ισχυρούς τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δημιουργεί η τροποποίηση της συμφωνίας συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή, αλλά βρέθηκε απέναντι στις σθεναρές αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε στροφή 180 μοιρών μετά τις αντιδράσεις ΔΗΜΑΡ και άλλων κομμάτων και αποφάσισε πως δεν χρειάζεται να κυρώσει η Βουλή τη συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens.

Η κυβέρνηση, υπό την πίεση της ΔΗΜΑΡ αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που απειλούσαν να μην ψηφίσουν τη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, απέσυρε την παράγραφο 4, που αποτελούσε το σημείο αιχμής και αναφερόταν στον χρόνο έναρξης ισχύος της συμφωνίας.

Αν η ΔΗΜΑΡ και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν «όχι»», το πρόβλημα θα ήταν κυρίως πολιτικό, καθώς θα επρόκειτο για την πρώτη καταψήφιση στη Βουλή από κυβερνητικό εταίρο. Και η παρούσα φάση που διέρχεται η ελληνική οικονομία δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους πολυτέλειες.

Oπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, η επίμαχη τροπολογία εισήχθη προς ψήφιση για να μην αμφισβητήσει η Siemens τη συμφωνία, η οποία όπως τόνισε: «Είναι επωφελής για το Δημόσιο». Eξάλλου, χαρακτήρισε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης «δημαγωγία και συνωμοσιολογία».

Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι ήδη η Siemens με επιστολή της αποδέχεται ότι έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι όροι για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας και «άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος» να επιμείνει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, η τροπολογία αποσύρθηκε «ως περιττή».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «άτακτη οπισθοχώρηση της κυβέρνησης» και «νίκη της κοινοβουλευτικής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ». Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Π. Καμμένος διερωτήθηκε εάν η απόσυρση της τροπολογίας σημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω ή παρακάμπτει τη Βουλή, ενώ κατήγγειλε τη συμφωνία ως επαίσχυντη για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Πορτογαλία: Δεν στηρίζει τα μέτρα λιτότητας η αντιπολίτευση


 

Απέσυρε το κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα της Πορτογαλίας αργά την Πέμπτη το βράδυ την υποστήριξή του στα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Αν και η ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει σε κάθε περίπτωση την πλειοψηφία για να περάσει τα μέτρα, αυτή η κίνηση του αντιπολιτευτικού κόμματος σηματοδοτεί το τέλος της διακομματικής αλληλεγγύης όσον αφορά τα σταθεροποιητικά μέτρα λιτότητας.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Σεγκούρο, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 με τις νέες περικοπές θα πρέπει να καταψηφιστεί και απείλησε με ψηφοφορία για άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν η πρόταση υποβληθεί στο κοινοβούλιο όπως είναι προγραμματισμένο στα μέσα Οκτωβρίου.

Εξερράγη το ηφαίστειο Φουέγκο στη Γουατεμάλα


 

Εξερράγη την Πέμπτη το ηφαίστειο Φουέγκο, που βρίσκεται μόλις 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλα, εκτοξεύοντας καπνό και στάχτη, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις γύρω περιοχές.

Ο Σέρτζιο Καμπάνια, υπεύθυνος των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, CONRED δήλωσε πως το ηφαίστειο εξερράγη εκτοξεύοντας σύννεφα καπνού σε ύψος 1 χιλιομέτρου από τον κρατήρα.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ρόιτερς, περίπου 8.000 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να διατάξουν ανά πάσα στιγμή την εκκένωση ακόμα 23.000 ατόμων από τις περιοχές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ηφαίστειο.

Συγκλονίζει το "Κωσταλέξι" στην Πάτρα. Γυμνός στο δρόμο


 

H ιστορία συγκλονίζει και οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην εφ. «Κόσμος» είναι ενδεικτικές για το δράμα που ζουν κάποιοι συμπολίτες μας.

Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης το κέντρο της πόλης αναστατώθηκε στην θέα ενός νεαρού που περπατούσε ολόγυμνος στην οδό Κανακάρη, διέσχισε πεζός την οδό Γούναρη και τελικά «ακινητοποιήθηκε» από αστυνομικούς λίγα μέτρα πιο πέρα. Ασθενοφόρο τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο.

Η απόσταση που είχε καλύψει ο γυμνός άνδρας δεν ήταν μεγάλη (ερχόταν από την Τριών Ναυάρχων), όμως ήταν αρκετή για να προκαλέσει τα βλέμματα των Πατρινών που εκείνη την στιγμή περπατούσαν ή βρίσκονταν μέσα στα αυτοκίνητά τους!

Πρόκειται για αδέλφια που και στο παρελθόν είχαν απασχολήσει την τοπική κοινωνία. Δεν έχουν γονείς και φυσικά η κρατική μέριμνα, πέραν από κάποια σύνταξη που πιθανόν λαμβάνουν είναι... ελάχιστη!

Τρανή απόδειξη αυτό που επί μήνες συνέβαινε όταν τα παιδιά έχασαν τους γονείς τους, πριν από μερικά χρόνια. Όταν κοινωνικοί λειτουργοί μπήκαν στο σπίτι τους (μετά από την ανάδειξη του προβλήματος από μέσα ενημέρωσης) ήρθαν αντιμέτωποι με μία τραγική εικόνα. Ένα «Κωσταλέξι» στο κέντρο της Πάτρας. Το σπίτι καθαρίστηκε, δόθηκε η φροντίδα στα παιδιά -που τότε έμοιαζαν με «αγρίους»- όμως και πάλι εγκαταλείφθηκαν. Τρανή απόδειξη αυτό που συνέβη προχθές, με τον αδελφό να περπατά ολόγυμνος στην οδό Γούναρη.

Πηγή:dete

Οι Ελβετικές τράπεζες δεν δίνουν στοιχεία για τις καταθέσεις βουλευτών


 

 Η Ένωση Ελβετικών Τραπεζών αρνήθηκε και επίσημα να δώσει στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων βουλευτών στην Ελβετία.

Μετά την αναβολή της -πολυδιαφημισμένης- φορολόγησης καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, σειρά τώρα είχε η μεγαλειώδης άρνηση που έλαβε η Βουλή όσον αφορά τις καταθέσεις Ελλήνων βουλευτών στην Ελβετία.

Πριν από λίγους μήνες, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος είχε αποστείλει αίτημα στην Ένωση Ελβετικών Τραπεζών για να δοθούν τα στοιχεία των Ελλήνων βουλευτών. Μάλιστα, θα θυμόνται πολλοί πως όχι μόνο… θριαμβολογούσε τότε πως αρκεί να συνοδευτεί το αίτημα από μια προσωπική εξουσιοδότηση του βουλευτή για να δοθούν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του αλλά και καλούσε όλους τους βουλευτές (που διαθέτουν λογαριασμό στην Ελβετία) να το υπογράψουν για να χυθεί άπλετο φως.

Η απάντηση, λοιπόν, από την Ένωση Ελβετικών Τραπεζών ήρθε και ήταν… ψυχρολουσία από τις λίγες! Όχι μόνο τονίζουν ότι τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου που ενδεχομένως να διαθέτουν λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα (αφήνοντας φυσικά ορθάνοικτο το να υπάρχουν) μπορούν να ζητήσουν οι ίδιοι τα στοιχεία και να τα παραδώσουν στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά και υποστηρίζουν ότι οι ελβετικές τράπεζες δεν είναι καν υποχρεωμένες να επιβεβαιώσουν ότι κάποιος δεν διατηρεί λογαριασμό! Δηλαδή, μας ξεκαθαρίζουν πως «δεν σας λέμε ούτε για αυτούς που έχουμε ούτε για αυτούς που δεν έχουμε»!

Μπορεί να απάντησε η Ένωση Ελβετικών Τραπεζών στο αίτημα της Βουλής ωστόσο τονίζει ότι το έκανε καθαρά από… φιλότιμο: «Μας προώθησε το αίτημα το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών, αν και αυτό απευθυνόταν σε όλες τις ελβετικές τράπεζες. Δεν είμαστε οι παραλήπτες του αιτήματος»!

Φερέιρα: "Είναι δύσκολο να σου λείπουν 11 ποδοσφαιριστές"


 

Στην απουσία των 11 διεθνών ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού, κατά τη διάρκεια των υποχρεώσεών τους με τις εθνικές τους ομάδες, στάθηκε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» χαρακτήρισε αρκετά δύσκολο το γεγονός ότι αυτοί οι παίκτες έλειπαν, στο διάστημα της διακοπής του πρωταθλήματος, όπου προσπαθούσε να ανεβάσει επίπεδο στην φυσική κατάσταση και την ομαδική δουλειά.

Παράλληλα ο Πορτογάλος προπονητής αναφέρθηκε στο σαββατιάτικο (17.15, NOVA 1) εκτός έδρας ματς με τον Πανθρακικό, επισημαίνοντας ότι σε αυτήν την αναμέτρηση θα παίξουν οι πιο ετοιμοπόλεμοι ποδοσφαιριστές του.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Φερέιρα στην τηλεόραση της Nova:

-Πως περιμένετε την αναμέτρηση με τον Πανθρακικό, δεδομένης της διακοπής;

«Δεν γνωρίζουμε καλά τον Πανθρακικό, αφού είμαστε μόλις δύο αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος. Επίσης, δεν γνωρίζουμε ούτε το γήπεδο, ούτε την πόλη στην οποία θα παίξουμε. Επιπλέον, θα έλεγα ότι είναι δύσκολο για εμάς δεδομένου ότι είμαστε ήδη δύο εβδομάδες χωρίς τους διεθνείς παίκτες. Από το ρόστερ έλειπαν έντεκα ποδοσφαιριστές, γεγονός που μας δυσκόλεψε στη συλλογική εργασία που προσπαθούμε να κάνουμε, ενώ βεβαίως, πριν τη διακοπή προερχόμασταν από τέσσερις αγώνες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιθυμία μας ήταν κατά τη διάρκεια της διακοπής να εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα προκειμένου να ανεβάσουμε το επίπεδο τόσο της φυσικής τους κατάστασης όσο και της τακτικής. Όταν όμως λείπουν έντεκα ποδοσφαιριστές λόγω των διεθνών υποχρεώσεών τους, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η συλλογική εργασία είναι δύσκολο να επιτελεστεί».

-Η απουσία των διεθνών θα επηρεάσει την εικόνα που θα παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός στον αγώνα με τον Πανθρακικό;

«Δεν είμαι σε θέση να πω αν αυτό το γεγονός θα επηρεάσει ή όχι. Καμιά ομάδα όμως δεν θέλει να προπονείται χωρίς να έχει στη διάθεσή της όλους τους ποδοσφαιριστές της. Αυτά τα πράγματα θα συμβαίνουν όταν η ομάδα δεν έχει τη δυνατότητα να προπονείται με όλους τους παίκτες της. Το πόσο, αυτό θα φανεί στο γήπεδο και είναι κάτι το οποίο θα δούμε».

-Ο Παναθηναϊκός όποτε πηγαίνει στην Κομοτηνή κερδίζει. Παίζει τελικά ρόλο η παράδοση στο ποδόσφαιρο;

«Όχι. Αυτοί που παίζουν ρόλο είναι οι ποδοσφαιριστές και η στιγμή στην οποία θα βρεθούν. Αφού όμως και, όπως είπατε, ο Παναθηναϊκός κερδίζει πάντοτε εκεί, μακάρι να διατηρηθεί αυτή η παράδοση».

-Να περιμένουμε κάποια έκπληξη αναφορικά με την ενδεκάδα;

«Όχι. Η ομάδα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυτόν τον αγώνα πρωταθλήματος θα είναι εκείνη που θα απαρτίζεται από τους πιο ετοιμοπόλεμους, τους καλύτερα προετοιμασμένους παίκτες για το σκοπό αυτό».

Έσωσε τη γυναίκα και το παιδί του και πέθανε


 

Συγκλονίζει όλο το πανελλήνιο η ιστορία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά την ανατροπή του τουριστικού λεωφορείου στην Χαλκιδική από την οποία βρήκαν τραγικό θάνατο 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 47, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά και μια έγκυος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τραυματιοφορέας που έφτασε στο σημείο ανέφερε πως εντοπίστηκε πατέρας που μετά το τροχαίο αν και τραυματισμένος κατάφερε να απεγκλωβίσει από το λεωφορείο την κόρη και τη σύζυγό του και στη συνέχεια κατέληξε.

Όπως σας γράψαμε νωρίτερα από το star.gr η κατάληξη των διακοπών 51 Ρώσων τουριστών ήταν τραγική , όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, και κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο Μακεδονία από όπου θαέπέστρφαν στη χώρα τους, ανετράπη λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα.

Το δυστύχημα έγινε στο 22ο χιλιόμετρο της Εθνικής Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, στην περιοχήΚαρδία.

Από την ανατροπή του τουριστικού λεωφορείου, έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα, και άλλα τραυματίστηκαν, μερικά εκ των οποίων σοβαρά, ενώ πολλοί επιβάτες εγκλωβίστηκαν μέσα στα συντρίμμια.

Οι τραυματίες, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Γενηματάς.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες πληροφορίες, από τη σφοδρότητα του δυστυχήματος, πολλά άτομα πετάχτηκαν 30 μέτρα μακριά ενώ άλλα διαμελίστηκαν.

Τα αίτια του δυστυχήματος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οφείλονται στην ολισθηρότητα του οδοστρώματος εξαιτίας της έντονης βροχής.

Μάλιστα οι διασώστες που έσπευσαν ν΄ απεγκλωβίσουν τους τραυματίες, μιλάνε για ένα τρομερό τροχαίο, από τα λίγα που έχουν δει στην καριέρα τους.

Κατηγορείται 16χρονος για εμπλοκή σε 50 δολοφονίες


 

Ένας 16χρονος ανακρίνεται από Μεξικανούς κατήγορους, ο οποίος θεωρείται εμπλεκόμενος στις δολοφονίες 50 ατόμων και είναι μέλος συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών.

Εκπρόσωπος των κατήγορων, στην βορειοανατολική πολιτεία της Σιναλόα, δήλωσε ότι ο ανήλικος ήταν μέλος της συμμορίας Los Mazatlecos, μιας ομάδας εγκληματιών υπεύθυνη για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή. Ο νεαρός συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές με την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας και κατοχής ναρκωτικών. Αργότερα ομολόγησε στους αστυνομικού που τον ανέκριναν ότι ρόλος του στην ομάδα ήταν οι δολοφονίες ατόμων που του υποδείκνυε η ομάδα. Ο ανήλικος ομολόγησε ότι είχε πάρει μέχρι τώρα μέρος στις δολοφονίες αστυνομικών, αγροτών αλλά και μουσικών από τον Φεβρουάριο.

Όταν συνελήφθη, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι κουβαλούσε επάνω του ένα όπλο τύπου Καλάσνικοφ και ένα πιστόλι.

Συνταξιοδοτικά Συστήματα στην Ευρώπη: Λετονία και Λιθουανία

sintaksiodotika-sistimata-evropi-letonia-lithouania 
Λετονία
Αναμορφωμένο ήδη από το 1996, το «pay-as-you-go» ασφαλιστικό σύστημα στην χώρα, διακρίνεται για το αρχικό κεφάλαιο που τους αποζημιώνει για τα χρόνια που προηγήθηκαν των αλλαγών.
Ένα μέρος από το ποσοστό των συνολικών εισφορών στις αποδοχές (18 από 20%) καταχωρούνται ως αρχικό ποσό ατομικού λογαριασμού, συσσωρευόμενα βάσει ενός δεδομένου δείκτη απόδοσης. Ο δείκτης αυξάνεται βάσει του μ.ό. των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με διαίρεση του τελικού κεφαλαίου βάσει του κοινού και για τα δύο φύλα προσδόκιμου ζωής μετά την συνταξιοδότηση. Το επίσημο «κατώφλι» αξίωσης σύνταξης ανέρχεται στα 62 έτη, για άνδρες και γυναίκες (2008).
Το σύστημα προ-καθορισμένης σύνταξης άρχισε να λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2001. Ένα μέρος (2%) τις συνολικές εισφορές είναι επενδεδυμένο σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Η ένταξη είναι υποχρεωτική για γεννημένους μετά την 1/7/2071 και προαιρετική γι’ αυτούς που γεννήθηκαν μεταξύ 1/7/1951-1971. Οι εισφορές στα ιδιωτικά σχήματα υποστηρίζονται από φορολογικά κίνητρα. Στα τέλη του 2009, οι επωφελούμενοι δικαιούχοι ανέρχονταν στο  16,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
Μία από τις θετικές ιδιαιτερότητες του Λεττονικού πληθυσμού είναι το μεγάλο ποσοστό ατόμων νεαρής ηλικίας. Συγκεκριμένα οι μεταξύ 20-59 ετών είναι περισσότεροι από τους άνω των 60. Το χαρακτηριστικό αυτό προβλέπεται να ισχύει μέχρι το 2040. Πάντως, το 2060 υπολογίζεται ότι ο λόγος 60+/20-59 να είναι 90/100,έναντι 79/100 στην Ευρώπη των 27.
Το μέσο θεωρητικό ποσοστό αναπλήρωσης εισοδήματος ενεργείας, σε ηλικία 65 ετών, με 40 έτη εισφορών, όντας 63,8% το 2008, προβλέπεται να «πέσει» σε 57,4% το 2048. Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού συστήματος, έχοντας ενσωματώσει αυτόματους μηχανισμούς προσαρμογής. Το μέσο προσδόκιμο ζωής για άτομα άνω των 65 ετών, αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,5  (άνδρες) και 6,6 έτη (γυναίκες) μέχρι το 2060. Σε περίπτωση απόφασης ματαίωσης υποβολής αξίωσης σύνταξης , η αναπλήρωση προβλέπεται να αυξηθεί στο 63% για όσους θα συνταξιοδοτηθούν στα 67, με ελάχιστο όριο 42 έτη εισφορών. Έναντι +14/-12,1% bonus/malus για την διετία προ και μετά τα 65, τα αντίστοιχα ποσοστά προσαυξήσεων / απομειώσεων θα είναι +10,1/-11,4% το 2048.
Λιθουανία
Η κύρια σύνταξη αποτελείται από ένα τμήμα που συντίθεται από ένα αρχικό ποσό, προσαυξανόμενο κατά τα έτη υπηρεσίας, βάσει μ.ό. ασφαλιστικών αποδοχών και ατομικό εισόδημα. Οι εισφορές είναι αρκετά υψηλές, σε βάρος του εργαζομένου (23,3%) και μικρή συμμετοχή του εργοδότη (3%). Το υπόλοιπο, κρατικά χρηματοδοτούμενο τμήμα, βάσει εισφορών 2% επί των αποδοχών (5,5% το 2007). Κατά την συνταξιοδότηση, ο ασφαλισμένος οφείλει να αγοράσει ένα ασφαλιστικό «πακέτο» συνταξιοδοτικής κάλυψης από ασφαλιστική εταιρεία.
Επικουρικά, ένα ελάχιστο ποσοστό ασφαλισμένων (2008:0,1%),αυξανόμενο βάσει των προηγουμένων μέτρων εντός των προσεχών ετών. Είναι πιθανή η σύσταση Επαγγελματικών ταμείων στο άμεσο μέλλον, βάσει νόμου του 2006.
Όσοι δεν κατορθώνουν να κατοχυρώσουν τα ελάχιστα χρονικά όρια εισφορών για την αξίωση σύνταξης κοινωνικής ασφάλισης, μπορούν να λάβουν  κοινωνικό βοήθημα, με την συμπλήρωση της ηλικίας. Στην πράξη, το 2006, το βοήθημα αυτό καταβάλλονταν στο σύνολο των ηλικιωμένων και αναπήρων χωρίς άλλα δικαιώματα.
Η «επίσημη» ηλικία είναι 62,5/60 έτη για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα. Ελάχιστη ηλικία εισφορών είναι τα 15 έτη (180 μήνες) εισφορών ελάχιστων αποδοχών και πλήρης σύνταξη αποδίδεται στα 30 έτη. Προ των ορίων ηλικίας, υπάρχει «ποινή» 0,4% για κάθε μήνα που υπολείπεται των ελάχιστων ορίων (ή -4,8% ετησίως). Αντίστοιχα, για κάθε 12μηνο παραμονής στην ενεργό δράση, η σύνταξη προσαυξάνεται κατά 8%.
Του Δημήτρη Ν. Πατσάκη

Η "Στέγη" και ο ΟΑΣΑ γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης




Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης (16-22 Σεπτεμβρίου) ο Όμιλος ΟΑΣΑ και η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνουν κοινές δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στη χρήση των Αστικών Συγκοινωνιών και την προβολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.
Κυριακή 16 - Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Γιορτάστε την εβδομάδα χωρίς αυτοκίνητο μαζί με τη Στέγη και τον Όμιλο ΟΑΣΑ, με εκδηλώσεις στην καρδιά της Αθήνας και κερδίστε μοναδικά δώρα.

Μετακινούμαστε στην πόλη μας με τις Αστικές Συγκοινωνίες, με ασφάλεια, αξιοπιστία και οικονομία και βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας βάζοντας τις τέχνες στην καθημερινότητα και το δημόσιο χώρο.

Οι δράσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, Ημέρα «Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητό μου», στην οδό Όθωνος στην πλατεία Συντάγματος.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης, η Στέγη διοργανώνει και πραγματοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τις Αστικές Συγκοινωνίες, σε ένα εργαστήριο δύο συναντήσεων (τα Σάββατα 15 & 22 Σεπτεμβρίου) για παιδιά ηλικίας 8-13 ετών.

Στην πρώτη συνάντηση τα παιδιά συναντιούνται στη Στέγη όπου στελέχη του ΟΑΣΑ θα μιλήσουν για τα Δημόσια Μέσα Μετακίνησης, τις λειτουργίες τους και θα παρουσιάσουν διαφορετικούς τύπους οχημάτων και μέσων. Στη συνέχεια εμπνέονται και σχεδιάζουν σε χαρτί τους ιδανικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη τους, τη μελλοντική εικόνα της Αθήνας.

Στη δεύτερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Όθωνος, η ομάδα των παιδιών, με την καθοδήγηση του εικαστικού Μανώλη Αναστασάκου και του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης, παίρνοντας πινέλα και χρώματα «ντύνει» με ζωγραφιές το εξωτερικό ενός λεωφορείου. Παράλληλα, ένα ακόμη όχημα τρόλεϊ δίνει έναυσμα στους ανθρώπους κάθε ηλικίας που θα βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας να ζωγραφίσουν με την καθοδήγηση μας.

Ημέρες: τα Σάββατα 15 & 22 Σεπτεμβρίου
Ώρες: 10:00-14:00
Για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των δύο συναντήσεων, απαραίτητη είναι η κράτηση θέσης στο 213-017-8034 ή στο email education@sgt.gr (Μυρτώ Λάβδα).

Επίσης, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 έως τις 14:00 όσοι Αθηναίοι βρεθούν στο Σύνταγμα θα τραβήξουν αναμνηστικές φωτογραφίες, ποζάροντας μαζί με σταθμάρχη και εισπράκτορα δίπλα σε δύο μουσειακά οχήματα (τρόλεϊ και λεωφορείο), ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Στέγης αλλά και για τη μετακίνηση με τα μέσα αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης, οι επιβάτες, με το επικυρωμένο εισιτήριό τους θα μπορέσουν να λάβουν μέρος σε κλήρωση και να κερδίσουν μοναδικά δώρα από τη Στέγη και τον Όμιλο ΟΑΣΑ.



Ποιούς είπε ηλίθιους τελικά ο Κεφαλογιάννης;


 

Για το θέμα με τους χθεσινούς χαρακτηρισμούς περί ηλίθιων εργαζομένων σε λεωφορεία ρωτήθηκε ο γραμματέας της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης.

«Ηλίθιους δεν είπα τους εργαζόμενους, ηλίθιους είπα τους δημοσιογράφους που είπαν ότι αποκάλεσα τους εργαζόμενους ηλίθιους» σχολίασε ο ίδιος, διευρύνοντας τη λίστα των… ηλιθίων. «Δεν ακούσατε το ηχητικό, είμαι βέβαιος. Να λέτε την αλήθεια και να τη μεταφέρετε.

Διότι ο ηλίθιος συνάδελφος σας αντί να γράψει όπως κάνουν στο εξωτερικό, και με ποινικές και αστικές ευθύνες, «ο κ. Κεφαλογιάννης είπε» και στο σπικάζ να βάλει εισαγωγικά, το έγραψε σε ένα μπλογκ, οι ηλίθιοι οι συνάδελφοί σας οι υπόλοιποι το αναπαρήγαγαν και τώρα έρχεστε εσείς χωρίς να έχετε ακούσει το ηχητικό» συμπλήρωσε ο ίδιος, απευθυνόμενος στους δημοσιόγραφους τους οποίους κατηγορεί για διαστρέβλωση των λεγομένων του και «τυφλή» αναπαραγωγή.

Οι ενστάσεις συνεχίστηκαν από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, με τον κ. Κεφαλογιάννη να εξηγεί ότι δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από κάποιον, διότι ουδέποτε αναφέρθηκε σε εργαζόμενο και απλά χαρακτήρισε τον κανονισμό της λειτουργίας στα αστικά λεωφορεία ηλίθιο...​

Εστειλαν εξώδικο στον Κεφαλογιάννη

Εντονη αντίδραση των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες με αφορμή δήλωση του γραμματέα της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ. Ο κ. Κεφαλογιάννης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ είπε μεταξύ άλλων: «Να σαρωθούν οι ανόητοι κανονισμοί λειτουργίας. Οι ηλίθιοι κανονισμοί που επιτρέπουν σε κάθε ηλίθιο της ΔΕΚΟ να σταματά το λεωφορείο του στην πλατεία Καραϊσκάκη ή στη λεωφόρο Ακαδημίας να κάνει το τσιγαράκι του γιατί του το επιτρέπει ο κανονισμός λειτουργίας και να είναι οι άνθρωποι 80 χρονών απέξω με 40 βαθμούς κελσίου να παθαίνουν θερμοπληξία. Αυτά θα σαρωθούν».

Μετά από αυτό οι οδηγοί του Οργανισμού Συγκοινωνιών έστειλαν εξώδικο στο βουλευτή της ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χωρίς καμιά έκπληξη ακούσαμε τα λεγόμενα σας σε πρωινή εκπομπή, στα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μιλήσατε «για ανόητους και ηλίθιους κανονισμούς καθώς και για ηλίθιους εργαζόμενους",στα αστικά λεωφορεία. Δεν περιμέναμε βέβαια κάποια διαφορετική τοποθέτηση –θέση τόσο από σας ,όσο και από τον πολιτικό σχηματισμό που εκπροσωπείτε», αναφέρουν.

Και συνεχίζουν: «Από πότε ένας ανεπάγγελτος πολίτης αυτής της χώρας, μπορεί να έχει άποψη για την εργασία; Από πότε ένας επαγγελματίας πολιτικός σαν και σας , ο οποίος αλυσόδεσε την χώρα του και τον λαό της συντάσσοντας το κείμενο απόφασης της Ελληνικής Βουλής για την συνθήκη του Μάαστριχτ αλλά και την αναθεώρηση της , έχει την νομιμοποίηση να καθυβρίζει εργαζόμενους που αναλαμβάνουν βάρδια από τις τρεις το πρωί; Από πότε ένας εκπρόσωπος αυτού του άθλιου-κατά γενική ομολογία πολιτικού συστήματος-που δημιούργησε , εξέθρεψε και κουκούλωσε Βατοπεδια , σκάνδαλα SIEMENS , χρηματιστήρια υπερτιμολογημένα δημόσια έργα , πανάκριβους εξοπλισμούς έχει το παραμικρό δικαίωμα να λασπώνει ένα κλάδο που εργάζεται σκληρά και κάτω από αντίξοες συνθήκες;" αναφέρουν μεταξύ άλλων στην εξώδικη διαμαρτυρία τους οι οδηγοί του Οργανισμού Συγκοινωνιών.

Σε εξέλιξη το Eurogroup. Κλειδώνει η επιμήκυνση;


 

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το άτυπο Eurogroup στη Λευκωσία, όπου παρουσιάζεται μέρος των μέτρων των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Το Eurogroup θα ασχοληθεί κυρίως με την κατάσταση των χωρών Ισπανία και Ελλάδα σε πρώτο πλάνο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση για την κατάσταση σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Oικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιάγκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, η επιδείνωση της οικονομίας να είναι αποτέλεσμα της υψηλής ύφεσης.

«Aποφάσεις από Συνταγματικό Δικαστήριο και διοικητικά σώματα, όπως η ΕΚΤ, βοηθούν προς την κατεύθυνση να καταστεί το ευρώ ακόμη πιο βιώσιμο», δήλωσε ο γερμανός ομόλογός του Βολφανγκ Σόιμπλε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ σημείωσε την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα, αλλά όχι περισσότερα χρήματα.

Οι πρώτες πληροφορίες από το Συνεδριακό Κέντρο αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή θα ενημερώσει στη συνεδρία του Eurogroup για την ημερομηνία κατά την οποία η τρόικα θα επανέλθει στην Κύπρο για έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το μνημόνιο που θα καταρτιστεί.

Στις 6.50 το πρωί έξι υπουργοί Οικονομικών έφθασαν στο συνεδριακό και είχαν μια άτυπη συνάντηση, ανάμεσα τους οι Υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, στην παρουσία και του Επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Πρώτες δηλώσεις

Δεν ήταν πλήρως αρνητικός στο να δοθεί κάποια παράταση χρόνου στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Jan Cornelis De Jager, ωστόσο, ήταν κάθετος στο να δοθούν περισσότερα χρήματα. Για την Ισπανία είπε ότι είναι στο σωστό δρόμο.

"Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού να συνεχιστούν τα διαρθρωτικά μέτρα", είπε.

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και θα δουν τις λεπτομέρειες που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για να ισχύσει αυτό.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Luis De Guindos, δήλωσε πως η Ισπανία πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα λίτότητας ώστε να αποδείξει την αξιοπιστία της.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble θεωρεί πως δεν θα μπορέσει το ESM να προχωρήσει σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που συνεπάγεται πως πρέπει να γίνει μέσω κρατικής προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης

Νωρίτερα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Maria Theresia Fekter, άφησε, και αυτή, ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις της.

Στις 09:00 ξεκίνησε η συνεδρία του Eurogroup η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 12.30-13.00.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη του Eurogroup ζήτησαν και θα παρευρεθούν η Christine Lagarde γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Klaus Regling του EFSF. Όπως ήταν γνωστό, παρόντες θα είναι ο Πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Junker, o ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi.

Στο μεταξύ, η συνεδρία του Eurogroup, φαίνεται πως δεν θα ολοκληρωθεί στην ώρα της αφού μέχρι τις 11.00π.μ. η τελευταία ενημέρωση έλεγε πως ακόμα η συζήτηση αφορούσε το πρώτο θέμα, της Ισπανίας. Θα συζητηθεί επίσης η Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Κύπρος.

Την πλήρη διακοπή τροφοδοσίας σε 8 Δημόσια Νοσοκομεία αποφάσισαν οι προμηθευτές


 

Με ομόφωνη απόφαση, σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012, οι εταιρείες – μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) προχωρούν στην παύση των επί πιστώσει παραδόσεων προς όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία, αρχικά από τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012.
«Η απόφαση καθίσταται αναγκαστική και είναι φυσική συνέπεια της αφόρητης οικονομικής πίεσης που δέχονται οι προμηθευτές Ιατρικών Ειδών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα την τραγική συρρίκνωση που υφίσταται συνολικά ο κλάδος τόσο στον αριθμό όσο και στην ανύπαρκτη ρευστότητα των εταιρειών, που οφείλεται στην:
  • υπαγωγή των Νοσοκομειακών ομολόγων στο PSI που εκβιαστικά αποδέχθηκαν οι εταιρείες για την αποπληρωμή των οφειλών ετών 2007-2009
  • απαγόρευση εξόφλησης των εταιρειών που δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση των ομολόγων βάσει του «αυθαίρετου» άρθρου 41 του Νόμου 4058/2012
  • υπερβολική καθυστέρηση αποπληρωμής των οφειλών 2010 – 2011- 2012
  • παντελή έλλειψη χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.
Επιπλέον, οι εταιρείες – μέλη του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε σταματούν παντελώς τη Δευτέρα 17  Σεπτεμβρίου 2012 και μέχρι νεωτέρας, τις παραδόσεις στα νοσοκομεία που παρουσιάζουν υπέρογκα ανεξόφλητα υπόλοιπα και ως εκ τούτου δεν αφήνουν άλλη επιλογή από την πλήρη αποχή από την τροφοδοσία τους, μέχρι την πλήρη εξόφληση των Μελών του Συλλόγου:
  1. Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
  2. Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ «Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
  3. Γ.Ν.Α «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»
  4. Γ.Ν.ΠΕΙΡΑΙΩΣ «ΤΖΑΝΕΙΟ»
  5. Γ.Ν.Ν. ΙΩΝΙΑΣ «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
  6. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  7. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
  8. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι προμηθευτές.

Απεργία την Τρίτη στις συγκοινωνίες

Ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό της Αθήνας την ερχόμενη Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, καθώς ακινητοποιημένοι αναμένεται να μείνουν οι συρμοί του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου και του τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (ΣΤΑΣΥ).
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής τους συνέλευσης τονίστηκε ότι η ημερομηνία της απεργίας θα μπορούσε να αλλάξει σε περίπτωση που αποφασίσουν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και οι συνάδελφοί τους από την ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ). Ωστόσο μέχρι αργά χθες δεν υπήρξε σχετική απόφαση.
Οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ αντιδρούν:
Στις επερχόμενες νέες περικοπές στις αποδοχές τους, τονίζοντας ότι η μηνιαία μισθοδοσία του προσωπικού της εταιρείας έχει μειωθεί κατά 48%.
Σε κάθε ενδεχόμενο αύξησης της τιμής στα εισιτήρια.

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ergasiavres 
Σχέδιο για καθιέρωση του ενεργού χρόνου εργασίας και ανενεργού χρόνου εργασίας έχει προτείνει η Τροικά στο Υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με συνέντευξη του καθηγητή εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου στον Γιώργο Αυτία στο ΣΚΑΙ  .Αυτό σημαίνει η αμοιβή του εργαζομένου θα εξαρτάται από τον χρόνο που πραγματοποιούσε κάποια εργασία στην επιχείρηση την οποία εργάζετε και δεν θα αμοίβετε για τον χρόνο που δεν πραγματοποιούσε κάποια εργασία και ας βρίσκετε στον χώρο της επιχείρησης.
Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Καθηγητή αύτο αναγράφετε στην 4η σελίδα του πολυσυζητημένου email της Τροικας προς το Υπουργείο Εργασίας στο κεφάλαιο που οι ώρες εργασίας δεν ταυτίζονται με το ωράριο της επιχείρησης. Επίσης ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχει σκέψη για ημερήσια διευθέτηση ωραρίου του εργαζομένου αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης θα καθορίζει την προηγούμενη ημέρα πόσες ώρες θα δουλέψει ο εργαζόμενος την επόμενη ημέρα.Αυτό ανοίγει τον δρόμο στους εργοδότες να μην αμοίβουν τις υπερωρίες των εργαζομένων.

ΣΥΡΙΖΑ: Επίκαιρη επερώτηση για εργασιακά, μισθούς, συντάξεις


 

Eπίκαιρη επερώτηση στον υπουργό Εργασίας για τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά, τους μισθούς και τις συντάξεις κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτησή τους μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για νέο κύκλο σαρωτικών αλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και ρωτούν τον υπουργό αν προτίθεται να υιοθετήσει «τις νέες ισοπεδωτικές και αντεργατικές προτάσεις των δανειστών».
Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης επερώτησης
Από δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και από τις συναντήσεις της Τρόικας με τον Υπουργό Εργασίας, προκύπτει ότι εκκινείται ένας νέος κύκλος σαρωτικών αλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, των μισθών και συντάξεων. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί και τη συνέχεια του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης και της συρρίκνωσης της εργατικής δύναμης, που με συνέπεια εφαρμόζουν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών (2009-2012). Όπως προκύπτει από το συγκεκριμένο σημείωμα της Τρόικας προς το Υπουργείο Εργασίας, οι δανειστές αξιώνουν:
1. Την εκ νέου μείωση, με παρέμβαση πλέον του κράτους και όχι με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, των κατώτατων ορίων των μισθών για τη θέσπιση ενιαίου ελάχιστου νόμιμου μισθού σε μόνιμη βάση, ο οποίος όπως ρητά αναφέρεται «δεν πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού που εγκρίθηκε από το EFF μέχρι τα ποσοστά ανεργίας να μειωθούν». Μια παρέμβαση που θα επιφέρει τη μόνιμη μείωση του κατώτατου μισθού, μετά και την μείωση με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 7/28-02-2012, εφόσον λόγω των μνημονιακών πολιτικών τα ποσοστά της ανεργίας δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.
2. Την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων που θα συμπεριλαμβάνει τη διευθέτηση-επιμήκυνση του χρόνου εργασίας μέχρι και 13 ώρες την ημέρα, χωρίς υπερωριακή αποζημίωση, μολονότι με τις διατάξεις των τελευταίων νόμων είχε ήδη μειωθεί η προσαύξηση για την υπερεργασία και υπερωριακή απασχόληση (Ν.3863/2010).Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποτελέσει και την χαριστική βολή στο 8ωρο.
3. Την αύξηση του μέγιστου αριθμού ημερών εργασίας σε 6 ημέρες ανά εβδομάδα για όλους τους τομείς, καταργώντας στην ουσία το κατακτημένο από τους εργαζόμενους της χώρας εδώ και 40 χρόνια πενθήμερο.
4. Τη μείωση των εισφορών των εργοδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες.
5. Την εκ νέου μείωση του χρόνου προειδοποίησης αλλά και του ποσού της αποζημίωσης για την απόλυση των εργαζομένων (κατά 50%), μολονότι με τις διατάξεις των τελευταίων νόμων ( Ν.3863/2010 όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 17 του Ν. 3899/2010) είχε ήδη μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης καταγγελίας της σύμβασης εργασίας όπως επίσης και το ποσό της οφειλόμενης αποζημίωσης.
6. Τη δυνατότητα να αυξομειώνουν οι επιχειρήσεις ελεύθερα το χρόνο εργασίας, να διαμορφώνουν ωράρια υπέρ-απασχόλησης και υπό-απασχόλησης σε εβδομαδιαία, ακόμη και σε ημερήσια, βάση, χωρίς μάλιστα τους χρονικούς περιορισμούς που ίσχυαν μέχρι πρότινος, των 6 ή 9 μηνών (σύμφωνα με το Ν. 1982/1990 όπως αυτός αντικαταστάθηκε από το άρ. 2 του νόμου 3846/2010 και το άρ. 17 του ν. 3899/2010 ) και δη χωρίς κανέναν έλεγχο – αναφορικά με τις γνωστοποιήσεις προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), τις εγκρίσεις των υπερωριών ή τις σχετικές συμφωνίες με τους εργαζόμενους.
Μάλιστα, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ήταν το πρώτο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, στο οποίο οι μνημονιακοί νόμοι έβαλαν ευθέως ενάντια στις συλλογικές ελευθερίες και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στις διατάξεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (Νόμος 3986/2011) προβλέπεται η δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αντικείμενο την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όχι αποκλειστικά από συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά από απλή ένωση προσώπων και μάλιστα σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα.
7. Την αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων και των συνδικάτων βρίσκουν την απόλυτη συμφωνία του ΣΕΒ Εκείνου του μικρού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας που ειδικά τον καιρό των Μνημονίων συνεχίζει να κερδίζει σε βάρους του λαού. Συγκεκριμένα, από τον Νοέμβρη του 2010 ο ΣΕΒ στην έρευνα τού που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2010, για μια «Επιχειρηματικότητα Χωρίς Εμπόδια - 30 πεδία δράσης για τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος» μεταξύ άλλων προτείνει τα ίδια μέτρα με την επιστολή της τρόικας (6ήμερο εργασίας, μείωση του κατώτατου μισθού, άρση των περιορισμών που επιβάλλει το ΣΕΠΕ κτλ, κατάργηση της υπερωριακής αποζημίωσης). Με άλλα λόγια ο ΣΕΒ, ως προνομιακός συνομιλητής της Τρόικας και των μνημονιακών κυβερνήσεων, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρατηρεί αδιάφορα την Τρόικα να προτείνει ακριβώς τα ίδια με αυτά που ο ίδιος έχει ζητήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια. Βεβαίως, όλοι θυμόμαστε και την αποκρουστική διαμάχη μεταξύ ΣΕΒ και κ. Βενιζέλου για το ποιος εισηγήθηκε στην Τρόικα τα εργασιοκτόνα μέτρα.
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων πρόσφατα ζήτησε την μετατροπή όλης της χώρας σε ειδική οικονομική ζώνη με εργασιακές σχέσεις και μισθούς σύγχρονων σκλάβων, αποδεικνύοντας την ταξική αλληλεγγύη του κεφαλαίου όταν πρόκειται για επίθεση στην μισθωτή εργασία.
Επειδή λόγω των μνημονιακών πολιτικών τα ποσοστά της ανεργίας δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.
Επειδή στο non paper, αλλά και στην συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, η Τρόικα απαιτεί να θεσπιστεί "κρατικός μόνιμος μηχανισμός διαμόρφωσης των αποδοχών των εργαζομένων", που θα υπολείπονται του σημερινού κατώτερου μισθού, το οποίο σημαίνει ουσιαστικά κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, της ΓΣΕΕ που την υπογράφει και συνολικά την συνδικαλιστική οργάνωση.
Επειδή στην από 29.8.2012 συνάντηση σας με τα προεδρεία των εργατικών ενώσεων εσείς ο ίδιος δηλώσατε ότι η συμμετοχή του κράτους στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι πιο ουσιαστική, δήλωση απολύτως σύμφωνη με τις επιταγές των δανειστών και τη θέσπιση του ελάχιστου μειωμένου νόμιμου μισθού.
Επειδή εσείς ο ίδιος αρχικά δηλώσατε ότι νέα μέτρα “δεν είναι της παρούσης”, αλλά σπεύσατε να δρομολογήσετε την μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5% (όπως προβλέπει το non paper), όπως επίσης στην συνάντηση με την τρόικα αποδεχθήκατε επί της ουσίας όλο το νέο πακέτο μέτρων, απλά μεταθέτοντας χρονικά την εφαρμογή των πιο ταξικών από αυτές.
Επειδή είναι η πολλοστή φορά που οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με νέα σκληρά και αντεργατικά μέτρα των μνημονίων , ακριβώς μετά από διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης και των Υπουργών της ότι αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία.
Επερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Προτίθεστε να υιοθετήσετε τελικά τις νέες ισοπεδωτικές και αντεργατικές προτάσεις των δανειστών, τη στιγμή που όπως τονίζει το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ στα συμπεράσματα της έκθεσής του για το έτος 2012, η τυχόν εμμονή σας στην ίδια πολιτική θα επιδεινώσει την αγοραστική δύναμη μισθών και συντάξεων και γενικά το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, το οποίο θα κατρακυλήσει στο 50% του επιπέδου του 2008;
2. Για πόσο καιρό ακόμα θα ενημερώνονται οι εργαζόμενοι για σχεδιασμούς που αφορούν τον εργασιακό τους βίο από προγραμματισμένες διοχετεύσεις και φερόμενες διαρροές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την στιγμή μάλιστα που με πρωτοβουλία του υπουργού διεξάγεται προσχηματικός και ανούσιος «κοινωνικός διάλογος» σε υψηλό επίπεδο, εφόσον εκεί δεν συζητούνται καν τα ζητήματα, τα οποία προβλέπεται να αποτελέσουν άμεσα αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης;
3. Δεδομένης της έκθεσης του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ για το 2012, βάσει της οποίας η επίσημη ανεργία (ήδη στο 24,4%) εκτινάσσεται στο 29% το 2013 (και η πραγματική στο 34%), πώς τα μέτρα της 6ήμερης εργασίας, της αύξησης των ωρών εργασίας και της αύξησης του γενικού ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια σχετίζονται με την καταπολέμηση της ανεργίας;
4. Δεδομένης της ανυπαρξίας ουσιαστικής αντίδρασης από εσάς στην διοχέτευση non paper από την Τρόικα και από την συνάντηση σας μαζί της όσον αφορά σε νέες δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, σε συνδυασμό με την αρχική δήλωση σας ότι οι συγκεκριμένες απαιτήσεις δεν είναι της παρούσης να συζητηθούν, μήπως αμέσως μετά το σφαγιασμό μισθών, συντάξεων και εργασιακών σχέσεων που περιλαμβάνονται στο νέο μνημονιακό πακέτο μέτρων θα ακολουθήσει το νέο πακέτο αντεργατικών ανατροπών που θα συμβάλει στην οριστική απορρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας;
5. Θεωρείτε ότι είναι “της παρούσης” οι προτάσεις του ΣΕΒ, που βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια με τις απαιτήσεις της τρόικας και εκφράζονται εκ νέου στις προγραμματισμένες διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου και των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, μετά το πέρας των οποίων θα νομοθετήσετε;
Οι επερωτώντες βουλευτές
1.Μπάρκας Κωνσταντίνος
2.Αγαθοπούλου Ειρήνη
3.Γαϊτάνη Ιωάννα
4.Γάκης Δημήτρης
5.Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
6.Δερμιτζάκης Κώστας
7.Δούρου Ρένα
8.Δριτσέλη Παναγιώτα
9.Ζαχαριάς Κώστας
10.Ζεϊμπεκ Χουσεϊν
11.Ζερδελής Γιάννης
12.Καραγιαννίδης Χρήστος
13. Κοντονής Σταύρος
14.Κουρουμπλής Παναγιώτης
15.Κριτσωτάκης Μιχάλης
16.Κυριακάκης Βασίλης
17.Κωνσταντοπούλου Ζωή
18.Λαφαζάνης Παναγιώτης
19.Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
20.Μητρόπουλος Αλέξης
21.Μιχαλάκης Νίκος
22.Μπόλαρη Μαρία
23.Ξανθός Ανδρέας
24.Πάντζας Γιώργος
25.Πετράκος Θανάσης
26.Σαμοϊλης Στέφανος
27.Σταθάς Γιάννης
28.Στρατούλης Δημήτρης
29.Τσουκαλάς Δημήτρης
30.Χαραλαμπίδου Δέσποινα

ΕΣΥ, αυτοί και τα κριτήρια


 

Σε «πολεμική ετοιμότητα» βρίσκεται το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας μετά τις ανακοινώσεις για τις επερχόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις, με αφορμή στοιχεία που ήλθαν στη δημοσιότητα, σχετικά με την αποδοτικότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, περίπου 30 νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική και στην περιφέρεια, εμφανίζουν χαμηλή βαθμολογία, δηλαδή χαμηλά ποσοστά πληρότητας και θεωρούνται υποψήφια προς ενοποίηση. Οι εξοικονομήσεις από τις συγχωνεύσεις οργανισμών, υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας, ήταν άλλωστε μια από τις ελάχιστες προτάσεις που έφερε στο τραπέζι της διυπουργικής σύσκεψης για το «κυνήγι» των χαμένων 11,5 δις. υπό τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο νέος υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Από την εφαρμογή των συγχωνεύσεων και τη μείωση του λειτουργικού κόστους των νοσοκομείων, έχει υπολογιστεί ότι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περίπου 300-500 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα, στο υπουργείο Υγείας, γίνονται συνεχείς συσκέψεις με στόχο τις συγχωνεύσεις των υπηρεσιών. «Εξετάζουμε τη συγχώνευση υπηρεσιών του Υπουργείου με στόχο τη σύμπτυξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των υπαλλήλων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου «Pharma and Health Money Conference», για να προσθέσει ότι, «αντίστοιχες παρεμβάσεις θα υπάρξουν φυσικά και στους εποπτευόμενους φορείς». «Θα προχωρήσουν, τόνισε ο υπουργός, οι διαδικασίες συγχώνευσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης μονάδων Υγείας και φορέων πέρα από αναχρονιστικές αγκυλώσεις ή εμμονές σε πρόσωπα». Άλλωστε και στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο νέος υπουργός τόνισε ότι «θα υπάρξουν αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης, όχι μόνο για τις φαρμακευτικές δαπάνες και την προμήθεια νοσοκομειακού υλικού, αλλά και για την παραγωγικότητα των νοσοκομείων, με απώτερο στόχο τον περιορισμό της δαπάνης και της σπατάλης του δημοσίου χρήματος». Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε περίπου 30 νοσηλευτικά ιδρύματα είτε θα μπουν «λουκέτα», είτε θα υπάρξει πλήρης αλλαγή του αντικειμένου τους, είτε θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο υπάρχει ήδη, καθώς στον νόμο 4052/2012 του υπουργείου Υγείας προβλέπεται ουσιαστικά η «κατάργηση» περίπου 50 μικρών νοσοκομείων ως ξεχωριστών νομικών προσώπων και η ενοποίησή τους με 82 «κύρια» νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό, η μεταφορά-συγχώνευση ακόμα και τμημάτων νοσοκομείων, καθώς και η αλλαγή χρήσης μικρών νοσοκομείων είναι εφικτή.
Υποψήφιοι
Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να δεχθούν το «τσουνάμι» της συγχώνευσης διατρέχουν τα μικρά και παλιά νοσοκομεία, που δεν παρέχουν ικανοποιητικές υπηρεσιών υγείας, αλλά και εκείνα που δεν εμφανίζουν ικανοποιητική τεχνική αποδοτικότητα. Τα νοσοκομεία που παρουσιάζουν χαμηλή αποδοτικότητα, η οποία κυμαίνεται από 38-50% είναι: η Πολυκλινική- Γενικό Νοσοκομείο Αττικής, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, το Γενικό Νοσοκομείο «Η Ελπίς», το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, το Νοσοκομείο Μελισσίων- Αμαλία Φλέμινγκ, το Γενικό Νοσοκομείο Παμμακάριστος. Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι τα στοιχεία που διέρρευσαν είναι στοιχεία του 2009, και παρουσιάζουν εν γενεί μια άσχημη εικόνα σε νοσοκομεία που στη συνέχεια εμφάνισαν πολύ βελτιωμένες επιδόσεις.
Ενδεικτική είναι η αντίδραση του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων του  νοσοκομείου «Ελπίς», κ. Λευτέρη Παναρέτου, ο οποίος τόνισε πως, η πληρότητα του νοσοκομείου φτάνει το 74,42 για το 2010, με θετικό πρόσημο 36,77 σε σχέση με το 2009, ενώ για το 2011, η αποδοτικότητα και η πληρότητα του νοσοκομείου κινήθηκε σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, καθώς οι δαπάνες για εργαστηριακές εξετάσεις και φάρμακα μειώθηκαν κατά 40%, ενώ αυξήθηκε παράλληλα ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν. «Την ώρα που χιλιάδες πολίτες στρέφονται προς τα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας οφείλει να στηρίξει τη δημόσια υγεία με την ενίσχυση της χρηματοδότησης και της επαρκούς στελέχωσης, με προσλήψεις προσωπικού, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις και οι ανάγκες της κοινωνίας σε υγειονομική περίθαλψη, αντί να προχωρά χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο και με συνοπτικές διαδικασίες στη συνειδητή απαξίωση του ΕΣΥ, με καταργήσεις νοσοκομείων».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της διοίκησης και του σωματείου εργαζομένων του Κωνσταντοπούλειου νοσοκομείου, όπου τονίζεται, επίσης, ότι τα στοιχεία που δόθηκαν για το νοσοκομείο τους δεν είναι ακριβή, σημειώνοντας πως η πληρότητά του αγγίζει το 84,43%, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Μελισσίων: «Αγνοεί ή σκόπιμα παραβλέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την έρευνα της Δ/νσης ποιότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών του σχετικά με την μέτρηση της Ικανοποίησης του Ασθενή (ποιότητα ιατρικής φροντίδας, ενημέρωση, συμπεριφορά, ψυχολογική υποστήριξη κ.λπ.) όπου ανάμεσα στα 131 Νοσοκομεία, πρώτο μαζί με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ήρθε το Νοσοκομείο Α. Φλέμιγκ, με βαθμολογία υψηλότερη του 9 με άριστα το 10 (εφημερίδα Ημερησία, 12/5/2012); Αγνοεί ή σκόπιμα παραβλέπει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, ότι τα ποσοστά πληρότητας του Νοσοκομείου για το 2011 ανέρχονται στο 67% (ESY.net) και ότι στην μελέτη της ΕΣΔΥ, όπου αναφέρεται αποδοτικότητα 47% για το 2009, στην ακριβώς διπλανή στήλη για το Α’ εξάμηνο του 2010 η αποδοτικότητα έχει αυξηθεί στο 82%, ενώ σύμφωνα με μελέτη της Διδάκτορος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίας Καλογεροπούλου, σχετικά με την αποδοτικότητα των δημόσιων Νοσοκομείων, η αποδοτικότητα του Α. Φλέμιγκ φτάνει στο 97%;».
Για χρήση ψευδών στοιχείων που τελικό στόχο έχουν το κλείσιμο του νοσοκομείου, κάνουν λόγο και οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν η πληρότητα του νοσοκομείου είναι 65% και όχι 44%. Σημειώνουν μάλιστα, πως το νοσοκομείο, λόγω της τραγικής του υποστελέχωσης και με απόφαση της διοίκησης, έχει πάψει να εφημερεύει, διευκρινίζοντας πως στη διάρκεια των εφημεριών, η  πληρότητά του ξεπερνούσε το 85%. «Έχουμε κάθε λόγο να αμφισβητούμε την εγκυρότητα των τωρινών στατιστικών, όταν μάλιστα πέρυσι, με τα ίδια στοιχεία του Υπουργείου ο αριθμός των χειρουργείων στο Γ.Ν.Α. «Πατησίων» ήταν μεγαλύτερος ανά ιατρό του Χειρ/κού Τομέα σε όλη την Αττική. Έχουμε επίσης διαπιστώσει ότι σε στατιστικές του Υπουργείου που αφορούν το Νοσοκομείο μας, εσκεμμένα δεν λαμβάνεται υπ΄ όψιν  από έτους και πλέον η πληρότητα τμημάτων με  μεγάλη  προσέλευση όπως το Οφθαλμολογικό τμήμα και η Μονάδα Θεραπείας Πόνου (…). Ελπίζουμε άμεσα να αποκατασταθεί η αλήθεια για την προσφορά του Νοσοκομείου Πατησίων σε μια νευραλγική  περιοχή με πληθυσμό αναφοράς 1.000.000 κατοίκων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.
Μιλώντας στη Βουλή για το θέμα των συγχωνεύσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς επεσήμανε ότι η αξιολόγηση των νοσοκομείων γίνεται με βάση, όχι την πληρότητά τους αλλά την αποδοτικότητά τους, διευκρινίζοντας ότι τα νοσοκομεία που αποδίδουν όχι μόνο δεν θα συγχωνευθούν, αλλά θα ανταμείβονται.
«Ενοικιάζεται»…
Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ενοικίαση τμημάτων του ΕΣΥ, κυρίως στην περιφέρεια. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τον πλέον πρόσφορο -για το δημόσιο συμφέρον- τρόπο για την «…αξιοποίηση ενοικίασης της αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ».
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κύριο βάρος  της νοσοκομειακής περίθαλψης σηκώνουν σήμερα περίπου 25 νοσοκομεία, αξιοποιώντας τους πόρους τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ περισσότερα από 50 αντιμετωπίζουν απλά περιστατικά και εμφανίζουν πληρότητα κοντά στο 50%. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Πατησίων, Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, Άμφισσας, Λευκάδας και Πρέβεζας.
Τις «καλύτερες» επιδόσεις σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κλινών τους αλλά και την προτίμηση των πολιτών συγκεντρώνουν κατά κύριο λόγο τα τριτοβάθμια μεγάλα νοσοκομεία: Αττικόν, Πανεπιστημιακά Λάρισας και Πατρών, Γενικό Κρατικό Αθηνών, Ευαγγελισμός, Λαϊκό, ΚΑΤ, Kρατικό Νίκαιας κ.ά., που παρά τον μεγάλο αριθμό των κλινών τους, όπου το οσοστό κάλυψης σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 100%.
«Μαύρα πρόβατα» του συστήματος αποτελούν τα γενικά νοσοκομεία/ κέντρα υγείας και τα νομαρχιακά νοσοκομεία, τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή τεχνική αποδοτικότητα και μικρή κάλυψη κλινών, παρά τη σχετική επάρκεια πόρων. Παράδειγμα, το Νοσοκομείο Κρεστένων με πληρότητα μόλις 6% και τουλάχιστον 30 ακόμα, τα οποία λειτουργούν με πληρότητα κοντά στο 50%.
Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, αφενός καταγράφουν πάρα πολύ καλή «βαθμολογία», αφετέρου φαίνεται πως σηκώνουν σημαντικό βάρος της περίθαλψης στους νομούς όπου λειτουργούν, καθώς όχι μόνο αποτρέπουν τις διαπεριφερειακές κινήσεις των ασθενών, αλλά και συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο ασθενών από τους γύρω νομούς.
Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση, προς συγχώνευση νοσοκομείου, αποτελεί –σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ- το νοσοκομείο του Ναυπλίου, που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο του Άργους. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων, σε έκτακτη συνεδρίαση του απάντησε στα δημοσιεύματα που ξεσήκωσαν την τοπική κοινωνία, καθώς μιλούν για ενοικίαση του νοσοκομείου, τονίζοντας την ανάγκη όχι μόνο παραμονής και λειτουργίας αλλά επιπλέον και αναβάθμισης του νοσοκομείου.
«Πειραματόζωο» σε όλη αυτήν την προσπάθεια υπήρξε πάντως το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», το οποίο με ανακοινωθείσα πληρότητα 40%, θεωρείται ότι επικαλύπτεται από το Κρατικό της Νίκαιας και το Αττικόν. Ήδη 30 νοσηλευτές του νοσοκομείου κρίθηκαν υπεράριθμοι βάσει της απόδοσης του νοσοκομείου και μετακινήθηκαν στο «Αττικό». Το συγκεκριμένο ίδρυμα λέγεται ότι θα μετατραπεί σε Κέντρο Αποκατάστασης ή Μονάδα ιατρικού Τουρισμού.
Έντονες αντιδράσεις
Την ίδια ώρα, με «λουκέτο» στα δημόσια νοσοκομεία απειλούν οι γιατροί, αφενός λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε βασικά υλικά, αφετέρου λόγω των επικείμενων περαιτέρω περικοπών στο ιατρικό μισθολόγιο. Με τις οριζόντιες περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (επιδόματα, δώρα κ.λπ.), με τις τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις και τις περικοπές στις εφημερίες οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών έχουν υποστεί μείωση κατά 40-45%. Γι’ αυτό και οι γιατροί προειδοποιούν πως, «οποιαδήποτε απόπειρα να περικοπεί εκ νέου το μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών θα προκαλέσει κινητοποιήσεις που δεν θα έχουν προηγούμενο». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι νέοι γιατροί, οι οποίοι μέσω του ΚΙ.Ν.Ι (Κινήματος Νέων Ιατρών) προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβρη.
Το συντονιστικό Νοσοκομειακών Συνελεύσεων και Επιτροπών Ιατρών Αττικής, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι «τα νοσοκομεία της χώρας έχουν φτάσει πλέον σε οριακό σημείο. Είναι ξεκάθαρο ότι με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής από τις κυβερνήσεις της τρόικας, το ΕΣΥ οδεύει στην πλήρη κατάρρευση και η υγεία του πληθυσμού κινδυνεύει άμεσα. Η κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις συνθήκες μιας τριτοκοσμικής χώρας. Απουσιάζουν φάρμακα και υλικά με αποτέλεσμα σημαντικές θεραπείες να μην μπορούν καν να χορηγηθούν. Η παντελής έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει οδηγήσει μαζικά τους ασθενείς στα νοσοκομεία που βουλιάζουν, χωρίς την κατάλληλη υποδομή και το απαραίτητο προσωπικό. Προωθείται ο σχεδιασμός για το κλείσιμο κλινών και νοσοκομείων, την ίδια στιγμή που οι ασθενείς στοιβάζονται σε ράντζα. Όλη η λειτουργία του νοσοκομείου καθορίζεται αποκλειστικά από το κόστος. Με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια επιβάλλονται συγκεκριμένες μέρες νοσηλείας με κριτήριο τον περιορισμό των εξόδων. Παραβιάζεται ανοιχτά πλέον η επιστημονική γνώμη του γιατρού, ώστε η φτηνή (ή και μηδαμινή) περίθαλψη να αντικαθιστά την ασφάλεια του ασθενούς».
«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλο τον λαό ότι δεν μπορεί να υπάρξει υγεία με αυτήν την υποχρηματόδοτηση και με τον εξευτελισμό των υγειονομικών. Είναι προφανές, ότι δεν τους ενδιαφέρει η δημόσια υγεία, αλλά μόνο οι δανειστές. Γι’ αυτό παπαγαλίζουν και τα ψευδή και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα περί δήθεν μη πληρότητας νοσοκομείων», συμπληρώνει η ανακοίνωση του συντονιστικού, καλώντας τους  υγειονομικούς να αποτρέψουν την ολοκληρωτική καταστροφή της δημόσιας υγείας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι -λόγω των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζουν οι οποίες, όπως σημειώνουν, θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους ασθενείς όσο και τους ίδιους- υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι 10 από τους 11 Παθολόγους του Νοσοκομείου Σερρών. Ο 11ος βρίσκεται σε άδεια και θα υποβάλει παραίτηση μόλις επιστρέψει στην υπηρεσία του. Είχε προηγηθεί η συγχώνευση 2 παθολογικών κλινικών και η αύξηση του αριθμού εφημεριών για κάθε παθολόγο, με αποτέλεσμα η λειτουργία της κλινικής να κρίνεται ως επισφαλής.
Σε συνάντησή του πάντως με τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της επικράτειας, ο κ. Λυκουρέντζος ζήτησε από τους διοικητές για μια ακόμη φορά περιορισμό των δαπανών και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την απόφαση σύστασης μιας ομάδας εργασίας η οποία θα συντάξει πόρισμα για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των νοσοκομείων της χώρας; Εφικτό ή όχι; Ο χρόνος θα δείξει….
Της Νεκταρίας Καρακώστα

Εντατικοποιούνται από τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου οι έλεγχοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας


Πιο εντατικοί έλεγχοι στις αστικές συγκοινωνίες από 24 Σεπτεμβρίου 

Εντατικοποιούνται από τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου οι έλεγχοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας με στόχο την αναστολή αύξησης της τιμής του κόμιστρου, που προβλέπεται από το μνημόνιο, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης.

Η δέσμη των μέτρων, την οποία αποκάλυψε «Το Βήμα» στις 7 Σεπτεμβρίου, προβλέπει αλλαγές στον τρόπο ελέγχου και επικύρωσης των εισιτηρίων τόσο στα σιδηροδρομικά όσο και στα οδικά μέσα, με στόχο τον περιορισμό της εισιτηριοδιαφυγής κατά 50%.

Ετσι, από τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου οι έλεγχοι σε επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς και σταθμούς μετεπιβίβασης διπλασιάζονται «σε διάρκεια, προσωπικό και ένταση», με το σχετικό πρόγραμμα αναδιάταξης των ελέγχων να έχει ως εξής:

01. Ομόνοια (Γραμμές 1,2 )
02. Σύνταγμα (Γραμμές 2,3)
03. Μοναστηράκι (Γραμμές 1,3)
04. Αττική (Γραμμές 1 και 2)
05. Πειραιάς (Τερματικός Γραμμής 1)
06. Νομισματοκοπείο (Γραμμή 3)
07. Αμπελόκηποι (Γραμμή 3)
08. Συγγρού Φιξ (Γραμμή 2 και Τραμ )
09. Νέος Κόσμος (Γραμμή 2. και Τραμ )
10. Δουκίσσης Πλακεντίας (Τερματικός Γραμμής 3)
11. Αγιος Δημήτριος (Γραμμή 2)
12. Εθνική Αμυνα (Γραμμή 3)
13. Νέα Ιωνία (Γραμμή 1)
14. Καλλιθέα (Γραμμή 1)
15. Κάτω Πατήσια (Γραμμή 1)
16. Νερατζιώτισσα (Γραμμή 1 και Προαστιακός)

Σε ότι αφορά τις διαδικασίες ελέγχου, «οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί από ομάδες ελεγκτών που θα εργάζονται σε 2 βάρδιες ημερησίως (8 ώρες). Εκτός από τις ώρες αιχμής θα ενισχυθεί η παρουσία τους κατά τις νυχτερινές ώρες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, στις οδικές μεταφορές «οι έλεγχοι θα ενισχυθούν με την ενεργοποίηση των εθελοντών ελεγκτών σε συμφωνία με τις διοικήσεις και την εθελοντική συμμέτοχη των σωματείων εφαρμόζοντας:

- Την προοδευτική γενίκευση της επιβίβασης επιβατών από την εμπρόσθια θύρα των οχημάτων (αρχικά σε γραμμές με χαμηλή επιβατική κίνηση) με επίδειξη εισιτηρίου ή κάρτας στον οδηγό,

- την προοδευτική εισαγωγή εισιτήριου στο λεωφορείο που θα πωλείται από τον οδηγό - τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι γραμμές και οι αφετηρίες από τις οποίες θα αρχίσει η σχετική
διαδικασία,

- τον συστηματικό έλεγχο των γραμμών όπου η λαθρεπιβίβαση έχει λάβει διαστάσεις.

Ενα στα δέκα εισιτήρια δώρο έως το τέλος Οκτωβρίου
- Θα θεσπιστεί δωρεάν παροχή στον επιβάτη ενός εισιτηρίου για κάθε 10 ίδιας αξίας ακυρωμένα εισιτήρια που επιστρέφει μόνο στα εκδοτήρια του ομίλου του ΟΑΣΑ, προς αποφυγήν της μεταβίβασης εισιτηρίων μεταξύ των χρηστών.

- Θα δοθεί η δυνατότητα έκπτωσης του επιβληθέντος προστίμου όταν πραγματοποιείται η άμεση καταβολή του επί τόπου ή εντός 10 ημερών.

- Θα εκδοθεί πολλαπλό κόμιστρο σε δεσμίδα των 10 εισιτηρίων με έκπτωση επί της αξίας του κομίστρου.

- Θα «τρέξει» ενημερωτική καμπάνια για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης καθώς και για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των γνήσιων εισιτηρίων ώστε να αποφεύγεται η πλαστογράφηση εισιτηρίων.

- Θα γίνει πιστοποίηση των καταστημάτων πώλησης εισιτηρίων με ειδικό σήμα που θα επικολλάται στην προθήκη του καταστήματος και ενημερωτική καμπάνια για τα πιστοποιημένα σημεία διάθεσης.

- Θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα ελεγκτών η οποία θα διενεργεί ελέγχους πλαστότητας των εισιτηρίων σε επιβάτες και σημεία πώλησης (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών)


Η εφαρμογή των μέτρων

Σύμφωνα με το υπουργείο, «οι έλεγχοι στα σημεία σταθερής τροχιάς θα είναι μεικτοί και προγραμματισμένοι σε μηνιαία βάση ταυτόχρονα από την ΣΤΑΣΥ και την ΟΣΥ, με επίβλεψη του ΟΑΣΑ και του Υπουργείου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη χρησιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού αλλά και των εθελοντών που συμμετέχουν στα πρόγραμμα έλεγχου».

Οπως τονίζεται, οι διοικήσεις των εταιριών «έχουν ήδη αρχίσει τις απαραίτητες αναδιατάξεις προσωπικού καθώς και την συνεργασία με εργαζόμενους και εκπροσώπους τους έτσι ώστε να αυξηθεί άμεσα το εμπλεκόμενο προσωπικό (μόνιμο και εθελοντικό) στις διαδικασίες έλεγχου και εμπορικής λειτουργίας».

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, «στη διαδικασία λειτουργικής συγχώνευσης των εταιρειών που συνενωθήκαν (ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ) ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί - σε συνεργασία με τους εργαζομένους - στην περαιτέρω ενίσχυση τόσο του έλεγχου όσο και της εμπορικής λειτουργίας, με την περαιτέρω επάνδρωση εκδοτηρίων και μηχανισμών έλεγχου».

Στόχος του υπουργού Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη είναι στο τέλος του 2012 ο συνολικός αριθμός εμπλεκόμενων σε εκδοτήρια και έλεγχους να έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την τρέχουσα κατασταση. «Οι διοικήσεις των εταιρειών απογραφουν ήδη το εμπλεκόμενο προσωπικό» αναφέρεται.


Μπάρες στο μετρό το 2013

«Το υπουργείο σημειώνει ότι ήδη προγραμματίζεται το κλείσιμο των σταθμών μέσων σταθερής τροχιάς με μπάρες. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνονται στο φυσικό αντικείμενο του διαγωνισμού για το ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσω ΣΔΙΤ, ο οποίος θα κατακυρωθεί στα μέσα του 2013 και αφορά το σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται στη Β΄ Φάση καθως έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο» σημειώνεται.

Όπως υπογραμμίζεται, «οι δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρεπιβίβασης, σε συνδυασμο με τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους έχουν ως στόχο την αποφυγή της αύξησης του κομίστρου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με μέτρα που θα λειτουργήσουν ως ισοδύναμα, πριν από την προβλεπόμενη αναπροσαρμογή του κομίστρου».

«Η προσπάθεια αυτή είναι προς όφελος του επιβατικού κοινού, των εργαζομένων και των φορολογούμενων. Το υπουργείο συνεργάζεται με τις διοικήσεις και τα σωματεία των φορέων προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο απευθυνόμαστε τόσο στους πολίτες όσο και στους εργαζόμενους και ζητούμε τη δική τους συμβολή στην παραπάνω προσπάθεια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αστικών συγκοινωνιών» αναφέρει το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τις διοικήσεις και τα σωματεία των εργαζομένων που είχε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, κ. Νίκος Σταθόπουλος.