EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Έκτακτη Γενική Συνέλευση Σωματείων ΣΤΑΣΥ ΑΕ

Εκτακτη Γενική Συνέλευση των Σωματείων της ΣΤΑΣΥ ΑΕ θα πραγματοποιηθεί στις 13/9/2012 και ώρα 12:00 στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ,  με σκοπό την ενημέρωση και στόχο τη συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από κοινές δράσεις και αγώνες.








Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

                                           Ανακοίνωση Σωματείων ΣΤΑ.ΣΥ

                 ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.


Σήμερα σε συνεδρίαση όλων των Σωματείων των Εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσουμε άμεσα σε κοινή γενική συγκέντρωση τηνΠέμπτη 13/09/2012 και ώρα 12.00 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, με σκοπό την ενημέρωση και στόχο την συσπείρωση όλων των εργαζομένων γύρω από κοινές δράσεις και αγώνες.

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια απέναντι στη νέα επίθεση που έρχεται. Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των συγκοινωνιών, δηλώνουμε αντίθετοι στη νέα αύξηση του εισιτηρίου, διεκδικούμε δωρεάν μετακίνηση όλων των ευπαθών ομάδων (άνεργοι, φοιτητές, χαμηλοσυνταξιούχοι) και άμεση λήψη μέτρων για την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής.

Παρότι σκόπιμα καλλιεργείται έντεχνα στην κοινωνία ο διαχωρισμός των εργαζόμενων, η πραγματικότητα είναι μία: η νέα επίθεση κυβέρνησης και τρόικας δεν αφήνει κανέναν αλώβητο.

Έφτασε η ώρα να συνταχθούμε δίπλα σε όλο τον εξαθλιωμένο και αγωνιζόμενο λαό, απέναντι στη νέα αυτή συνολική επίθεση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν το δυναμικό παρόν, στην μεθαυριανή συγκέντρωση όλων των σωματείων, συμμετέχοντας ενεργά στις αποφάσεις που αφορούν το εργασιακό μας μέλλον και τις ζωές μας. Για να μην μας προλάβουμε οι εξελίξεις…


                               ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.
                                ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.


                                                              ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Επιστολή Συνδικάτου ΟΑΣΑ προς Μ. Κεφαλογιάννη

Logo
Επιστολή του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ & Θυγατρικών Εταιρειών, προς τον Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής  της Ν.Δ. κο Μ. Κεφαλογιάννη, με την οποία αιτείται η δημόσια συγγνώμη του κου Κεφαλογιάννη για τους χαρακτηρισμούς των εργαζομένων του ΟΑΣΑ, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ στις 10/9/2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

 
 
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Θεσσαλονίκης καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει τα  οικονομικά όρια για την χορήγηση εισοδηματικής ενίσχυσης των οικογενειών των μαθητών
         
          Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Θεσσαλονίκης χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για χορήγηση εισοδηματικής ενίσχυσης 300ευρώ σε οικογένειες μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που το ετήσιο εισόδημα τους είναι μικρότερο των 3.000.ευρώ.
         Την ίδια ώρα, καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει το όριο των 3.000 ευρώ που έχει θέσει στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των μαθητών, αφού το ποσό αυτό δεν καλύπτει ούτε τον άνεργο γονέα που το επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε μόλις 360ευρώ τον μήνα, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε μέλος της οικογένειας.
          Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Θεσσαλονίκης καλεί τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών που υπάγονται στις διατάξεις της σχετικής υπουργικής απόφασης να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και να λάβουν την εισοδηματική ενίσχυση σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην υπουργική απόφαση.

               
                                                           Με τιμή
                                     Ο Πρόεδρος                    
Ο Γεν. Γραμματέας 
                             Παναγιώτης  Παγώνης                Ατζέμης   Δημήτρης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Κ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - Δικαίωση των εργαζόμενων στα ΚΤΕΛ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


 
Δικαστική δικαίωση για τους απολυμένους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ  Χαλκιδικής
          Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης χαιρετίζει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου6/28.02.2012, διέταξε την επαναπρόσληψη των 5 απολυμένων εργαζομένων στα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής.
          Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση η οποία επιβεβαιώνοντας την αντισυνταγματικότητα της παραπάνω Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου βάζει «φρένο» στις άδικες και αντεργατικές αποφάσεις της εργοδοσίας του ΚΤΕΛ Νομού Χαλκιδικής, η οποία τον περασμένο Απρίλιο και λίγο πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, προχώρησε σε 6 αδικαιολόγητες απολύσεις προσωπικού, στηριζόμενη, και επικαλούμενη την ανωτέρω πράξη.
          Η Διοίκηση του ΕΚΘ με τη στάση της, στήριξε και στηρίζει τους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και τονίζει πως θα βρίσκεται στο πλευρό τους μέχρι την τελική δικαίωση τους. Όσο για την ανωτέρω απόφαση, αποδεικνύει ότι ο νομικός πολιτισμός στη χώρα μας και το σύνταγμα εξακολουθούν να υπηρετούν τον εργαζόμενο πολίτη όταν η δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη. 

               
                                H ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Θ

Απόφαση - βόμβα: Αντισυνταγματικές οι απολύσεις εργαζομένων των ΚΤΕΛ


 

Αντισυνταγματικές έκρινε τις απολύσεις 5 εργαζομένων των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. Το πιο αξιοσημείωτο ίσως είναι ότι το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (6/28.02.2012) στην οποία βασίσθηκαν οι απολύσεις και διέταξε την επαναπρόσληψη των 5 απολυμένων εργαζομένων στα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής!

Την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής χαιρέτισε με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οποία κάνει λόγο «για μια ιστορική απόφαση» η οποία επιβεβαιώνοντας την αντισυνταγματικότητα της παραπάνω Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου βάζει “φρένο” στις άδικες και αντεργατικές αποφάσεις της εργοδοσίας του ΚΤΕΛ Νομού Χαλκιδικής».

Η ανακοίνωση καταλήγει σχετικά με την απόφαση, ότι «αποδεικνύει ότι ο νομικός πολιτισμός στη χώρα μας και το Σύνταγμα εξακολουθούν να υπηρετούν τον εργαζόμενο πολίτη όταν η δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη».

Πολύ κακή χρονιά το 2011 για τις ελληνικές βιομηχανίες


 

Πολύ κακή χρονιά ήταν το 2011 για τις ελληνικές βιομηχανίες, καθώς μετά τον συνυπολογισμό των επιχειρήσεων που κατέθεσαν εκπροθέσμως τους ισολογισμούς τους τις τελευταίες ημέρες, ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ οι ζημιές που κατέγραψαν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 250 βιομηχανίες του βιομηχανικού τομέα με τζίρο άνω των 3 εκατ. ευρώ, κατέγραψαν ζημιά άνω του 1 εκατ. ευρώ και συνολικές ζημιές της τάξεως του 1,75 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ και συνολικά κέρδη της τάξεως του 1 δισ. ευρώ είχαν 127 επιχειρήσεις.


Αν συνυπολογισθούν επίσης οι μεγάλες ζημιές βιομηχανιών που δεν δημοσίευσαν ισολογισμό και υπολειτουργούν ή διέκοψαν τη λειτουργία τους, όπως επίσης και των επιχειρήσεων με τζίρο μικρότερο των 3 εκατ. ευρώ, οι βιομηχανίες με ζημιά άνω του 1 εκατ. ευρώ ξεπερνούν τις 280 και οι συνολικές ζημιές πλησιάζουν τα 2,2 δισ. ευρώ.

Τροχονόμος συμμετείχε σε σπείρα εκβιαστών ιδιοκτητών αυτοκινήτων


Τροχονόμος συμμετείχε σε σπείρα εκβιαστών ιδιοκτητών αυτοκινήτων

Ο τροχονόμος και ο συνταξιούχος πρώην συνάδελφός του συνελήφθησαν και ο πρώτος τέθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ σε διαθεσιμότητα. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν άλλα τέσσερα μέλη της σπείρας και αναζητούνται αλλά πέντε.
Το συντονισμό της σπείρας είχε ο τρόφιμος των φυλακών Μαλανδρίνου, σε λογαριασμό του οποίου κατέθεταν τα χρήματα όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων έπεφταν στην παγίδα που τους είχαν στήσει.
Όπως έγινε γνωστό, ο τροχονόμος είχε πρόσβαση στον κομπιούτερ της υπηρεσίας του, στον οποίο καταχωρούντο τα στοιχεία των αυτοκινήτων που είχαν κλαπεί.
Τις ώρες που οι συνάδελφοί του απουσίαζαν μετέφερε στο δικό του στικάκι μνήμης τα εν λόγω στοιχεία και στη συνέχεια, παίρνονταν τη ...μίζα που είχαν συμφωνήσει, τα μετέφερε στον φυλακισμένο στον Μαλανδρίνο, οργανωτή του κυκλώματος.
Ο τρόφιμος των φυλακών είχε εν τω μεταξύ φροντίσει να ανοίξει λογαρισμό σε τράπεζα και περίμενε να ...τσιμπίσουν τα θύματά του.
Πριν επικοινωνήσει μαζί τους τηλεφωνούσε στο υπουργείο Μεταφορών και προσποιούμενος τον αξιωματικό της Τροχαίας, ζητούσε από την αρμόδια υπηρεσία περισσότερα στοιχεία για τα κλεμμένα αυτοκίνητα.
Οι υπάλληλοι του υπουργείου, από τη στιγμή που είχε στοιχεία τα οποία μόνο η Τροχαία γνώριζε, του τα έδιναν.
Στη συνέχεια τηλεφωνούσε στους ιδιοκτήτες των κλεμμένων οχημάτων και αφού προσποιείτο τον ιδιοκτήτη μάντρας αυτοκινήτων, τους έδινε πλήρη περιγραφή για τον τύπο και τους αριθμούς και ζητούσε 1.000 ευρώ για να τα «επιστρέψει». Διαφορετικά, τους έλεγε, θα τα μετέτρεπε σε ανταλλακτικά.
Όσοι ιδιοκτήτες κλεμμένων αυτοκινήτων έπεφταν στην παγίδα και τον πίστευαν, κατέθεταν τα χρήματα στο λογαρισμό τράπεζας που τους έδινε και στη συνέχεια, ο οργανωτής της απάτης, έστελνε τους συνεργούς του και έπαιρναν αμέσως με κάρτα αυτόματης ανάληψης τα χρήματα.
Έως σήμερα έχουν διαπιστωθεί 72 περιπτώσεις εκβίασης σε βάρος ιδιοκτητών κλεμμένων οχημάτων, ενώ τα χρήματα που κατατέθηκαν ανέρχονται σε 31.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο κράτησης των φυλακών Μαλανδρίνου, στα σπίτια των συλληφθέντων, σε χώρους στάθμευσης που είχαν μισθωθεί από αυτούς, καθώς και στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Οκτώ κινητά τηλέφωνα (ένα εκ των οποίων είχε παράνομα στην κατοχή του ο έγκλειστος στις φυλακές), τρία πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία είχαν αγοραστεί με χρήματα προερχόμενα από εκβιάσεις σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, 4.400 ευρώ, βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών και κάρτες ανάληψης χρημάτων και πολλές κάρτες «σιμ» και τηλεκάρτες.

Οι συλληφθέντες που κατηγορούνται για τα αδικήματα της εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παράβαση του νόμου « περί πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» οδηγούνται στον Εισαγγελέα.

Παράλληλα βάρος σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών υπαλλήλων των Τμημάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, πλην όμως δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης αυτοφώρου.

Και ο δήμος Θεσσαλονίκης στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ


 

Αναστέλλει τη λειτουργία του την Τετάρτη και την Πέμπτη ο δήμος Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στη κινητοποίηση που αποφάσισε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατ’ εξαίρεση θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και η υπηρεσία καθαριότητας, λόγω της ΔΕΘ.

«Η μείωση κατά 40% της χρηματοδότησης από το κράτος, όπως έχει επισημάνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε όλους τους τόνους, όχι μόνο αποστερεί από τους δήμους κάθε δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, αλλά τους καταδικάζει σε αργό οικονομικό θάνατο, παρά το γεγονός ότι οι δήμοι ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν πραγματικό εξορθολογισμό στις λειτουργικές δαπάνες τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Χρέη και κενά μετρούν δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία


Χρέη και κενά μετρούν δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία 

Σχολεία με χρέη και κενά σε εκπαιδευτικούς είναι η εικόνα της εκπαίδευσης που περιέγραψαν λίγη ώρα μετά τον αγιασμό, σήμερα Τρίτη, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιων των δασκάλων (ΔΟΕ) και των καθηγητών (ΟΛΜΕ).

Οπως είπαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των δύο Ομοσπονδιών, ενδεικτικά στην περιοχή της Κοζάνης τα σχολεία χρωστούν ως σήμερα 439.000 ευρώ, ενώ περίπου 200.000 ευρώ χρωστούν σχολεία στην περιοχή του Αμαρουσίου.

Οι εκπαιδευτικοί ανεβάζουν τα κενά στις 8.000 σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ τονίζουν ότι καταγράφονται και 6.000 κενά διδασκόντων στα ολοήμερα σχολεία.

Από το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, δηλώνουν ότι όλα τα κενά που θα παρουσιαστούν θα καλυφθούν μέσα στην εβδομάδα.

Οπως είπαν θα επανεξετάσουν την στάση τους στο θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων σε 15 ημέρες, αφού εκτιμήσουν και τις απαντήσεις του υπουργείου Παιδείας.

Η Τρόικα μας συμβουλεύει πως θα ρίξουμε τις τιμές


 

 Δράσεις προκειμένου να υποχωρήσουν οι τιμές στην αγορά ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους οι στρεβλώσεις διατηρούν ψηλά τις τιμές, ενώ για τον ίδιο λόγο συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη λειτουργία του ανταγωνισμού, την απελευθέρωση αγορών και την άρση ρυθμιστικών και κανονιστικών εμποδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα σταλεί από τη γενική γραμματεία Εμπορίου επιστολή σε όλους τους παράγοντες της αγοράς και τους καταναλωτές, ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους τομείς που χρήζουν παρεμβάσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε τη σύμβαση με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για την παροχή τεχνογνωσίας στη χώρα μας. Τα στελέχη του ΔΝΤ πάντως φέρονται να είναι αρνητικά στη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, οι εργασίες των οποίων έχουν σταματήσει, αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης φιλοδοξεί να υπάρξει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου μια κατ' αρχήν συμφωνία-πλαίσιο με τους εμπλεκόμενους.

Συζητήθηκε επίσης, η αναθεώρηση του Κοινοτικού Πλαισίου (ΕΣΠΑ), ώστε να δοθεί έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την ανεργία, τις εξαγωγές και το ενδεχόμενο συνεργασίας με Ηνωμένα Έθνη για εθνική στρατηγική διευκόλυνσης των εξαγωγών. Αναφορά έγινε επίσης στις παρεμβάσεις που θα αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και των εξαγωγών, οι οποίες θα παρουσιαστούν μέχρι το τέλος του μήνα, όπως και στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες ζητήθηκε επίσπευση.

Αμηχανία στο υπουργείο Εργασίας μετά τα σκληρά αιτήματα της τρόικας


Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης 

Αμηχανία επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας στον απόηχο της δίωρης επίσκεψης των επικεφαλής της τρόικας, με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση, να αρκείται να δηλώσει πως η συζήτηση συνεχίζεται.

Ενδεικτικό των δυσεπίλυτων προβλημάτων είναι ότι παρά τη σημερινή συνάντηση παραμένουν εκκρεμή και ανοιχτά ζητήματα, ενώ αναμένεται να ορισθεί νέο ραντεβού με την τροϊκα εντός των επομένων ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τριμερούς έθεσαν μετ' επιτάσεως όλα τα ζητήματα που περιέχονται στο e-mail που φερόταν να στάλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο, με το οποίο ζητούνταν η μείωση αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, η θεσμοθέτηση εξαήμερης εργάσιμης εβδομάδας, καθώς επίσης και μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας με αποδέσμευση του χρόνου εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της εκάστοτε επιχείρησης.

Παρά ταύτα, το υπουργείο Εργασίας εξακολουθεί να χαρακτηρίζει πρόωρη την οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγές στα εργασιακά, ουσιαστικά απορρίπτοντας τις αξιώσεις της τρόικας. Αντίθετα, η ηγεσία του υπουργείου θα προσπαθήσει να στέψει το ενδιαφέρον στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν ήδη ψηφισθεί με το Μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν την άφιξη της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας, μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο περιβάλλοντα χώρο, αποκλείοντας συμβολικά την είσοδο του υπουργείου. Τα μέλη του ΠΑΜΕ στη συνέχεια αποχώρησαν δίχως να υπάρξει ένταση.

Νωρίτερα, οι επικεφαλής της τριμερούς συναντήθηκαν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, κατά την οποία συζητήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ακολούθησε η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Και οι στρατιωτικοί βγαίνουν στους δρόμους


 

Στους δρόμους βγαίνουν οι στρατιωτικοί, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, ξεκινώντας με συγκέντρωση - ένστολη διαμαρτυρία, σήμερα Τετάρτη στις 16.00 το μεσημέρι στην πλατεία Κολοκοτρώνη, στη παλαιά Βουλή.

Όπως τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή φορέων των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι μια κινητοποίηση καταγγελίας της πολιτικής εξαθλίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς ήδη με τα δύο πρώτα μνημόνια οι στρατιωτικοί έχουν χάσει το 35% των αποδοχών και έχουν μπει στη μέγκενη για νέες περικοπές.

Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνουν ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ), φορέας που συμμετέχουν εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ), η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) και πολλοί σύλλογοι και φορείς εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών, από Αττική, Θεσσαλία, Κρήτη.

Νέα συνάντηση Βρούτση - Τρόικας


 

«Συζητήσαμε σε θετικό κλίμα επί των ειλημμένων υποχρεώσεων του υπουργείου» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας & Πρόνοιας Ι. Βρούτσης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τους εκπροσώπους της τρόικας κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.

Ο κ. Βρούτσης θα συναντηθεί εκ νέου, το αμέσως προσεχές διάστημα, με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας, ωστόσο αύριο, από το πρωί, θα βρίσκεται στο υπουργείο Εργασίας τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών.

Λουκέτο στους δήμους Τετάρτη και Πέμπτη


 

 Κλειστοί θα είναι την Τετάρτη και την Πέμπτη οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα, με απόφαση των δημάρχων που διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ. Την Τετάρτη στις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία και συνάντηση στις 13.00 με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Θα προηγηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου.

Την Πέμπτη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών της Βουλής (10:00 π.μ.) αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα ενημερώσει τους βουλευτές για τα κρίσιμα οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.

ΔΗΜΑΡ: «Οχι» σε απολύσεις και αύξηση ορίων ηλικίας

Οχι» στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 έτη στα 67  και στις απολύσεις στο Δημόσιο λέει με επίσημη ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά και προτείνει ισοδύναμα μέτρα.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι μέτρα που πρέπει να εξαιρεθούν είναι: 1. Οι περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα (272 εκατ. ευρώ)
2. Η οριζόντια περικοπή όλων των δώρων των συνταξιούχων(2,2 δισ. ευρώ)
3. Η αύξηση των ενσήμων για χορήγηση πλήρους σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 (30 εκατ. ευρώ). Εδώ, σημειώνεται, μπορεί να προβλέπεται ότι από τα 55έτη και πάνω θα ισχύει το παλιό καθεστώς, από τα 50 - 55έτη να απαιτούνται 5000 ένσημα και το μέτρο να λειτουργεί ως διαρθρωτικό για τις νεώτερες ηλικίες
4. Η Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών (114 εκατ. ευρώ)
5. Η Αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών (40 εκατ. ευρώ)
6. Η Κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων (339 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του κλιμακίου της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο τις δύο τελευταίες ημέρες, αναδείχθηκαν και ζητήματα που αφορούν την επιμήκυνση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 καθώς και στις απολύσεις στο δημόσιο - μέτρα τα οποία, όπως υπογραμμίζεται, επίσης πρέπει να αποκρουστούν.
Στο πλαίσιο αυτό και μετά και τη συζήτηση των ισοδυνάμων προτάσεων του κόμματος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και τις τοποθετήσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ καταθέτει ισοδύναμα μέτρα που αφορούν μειώσεις δαπανών, λειτουργικές και διαρθρωτικές.
Όπως διευκρινίζεται, τα ποσά αφορούν σε μεγέθη επιπλέον των μεγεθών που προτείνονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ισοδύναμα μέτρα
Στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ:
- Αναδιοργάνωση δομών λειτουργίας των ενόπλων δυνάμενων με διατήρηση του αξιόμαχου αυτών(μείωση λειτουργικών δαπανών , Κλείσιμο/αξιοποίηση στρατοπέδων – νοσοκομείων & αξιοποίηση εξοπλισμού): ΣΥΝΟΛΟ 450 εκατ. €.
- Μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων ΣΥΝΟΛΟ 163 εκατ. €.
ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
- Πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος ελέγχου των προμηθειών Υγείας, καθιέρωση πρωτοκόλλου εξετάσεων για εξετάσεις άνω των 200€, εσωτερίκευση των μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών των νοσοκομείων: ΣΥΝΟΛΟ: 370 ΕΚΑΤ. €
ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
- Μείωση της επιδότησης ΑΔΙ (Αποδεικτικά Δικαιώματα Ισχύος) και ΜΑΜΚ (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους) στις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου: ΣΥΝΟΛΟ 250 εκατ. €
ΣΥΝΟΛΟ: 1.233 εκατ. €
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, είναι αναγκαίος ο επανέλεγχος από μηδενική βάση του συνόλου των εκτεταμένων φοροαπαλλαγών, με στόχο τη συνολική εξοικονόμηση 330 εκατ. €. Επίσης, πρέπει να αντικατασταθεί η μείωση των φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα (229 εκατ. €), που προβλέπεται στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Εξάλλου η Δημοκρατική Αριστερά επαναλαμβάνει την πρότασή της για ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου στα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. Όπως διευκρινίζει, αυτό σημαίνει:
«Τα μέτρα των 11,5 δις €, όπως τελικώς καταλήξουν, ψηφίζονται. Για ένα τμήμα όμως από το συνολικό πακέτο μέτρων θα υπάρχει η δυνατότητα μη εφαρμογής, εφόσον πετύχουμε ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και εξυγίανση των δαπανών λειτουργίας /προμηθειών. Αν, δηλαδή, για το 2013, 2014 κλπ , απολογιστικά προκύπτει πλεονάζον έσοδο από τα προβλεπόμενα, αυτομάτως θα γίνεται ισοδύναμη αφαίρεση για το επόμενο έτος από το συνολικό πακέτο .
Στη ρήτρα ισοδύναμων(πακέτο μέτρων) πρέπει να ενταχθούν αυτά τα μέτρα, που θεωρούμε ότι είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά δυσβάστακτα».
Επίσης, κατά την άποψη της ΔΗΜΑΡ, η πρόβλεψη που ήδη υπάρχει να επιμεριστούν τα μέτρα στους 2 επόμενους προϋπολογισμούς και όχι μόνο σε αυτόν του 2013 , καθώς και το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσης , κάνει δυνατή την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου με την ενίσχυση του σκέλους των εσόδων.
Σε κάθε περίπτωση το κόμμα του Φώτη Κουβέλη υπογραμμίζει πως η ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου πρέπει να νομοθετηθεί, επισημαίνοντας πως το αίτημα να προβλεφτεί στο νόμο η ρήτρα ισοδύναμου συνιστά (αντιστρόφως) ανάλογη ενέργεια με την πρόβλεψη του Μνημονίου ότι ενδεχόμενη απόκλιση από τους στόχους πρέπει να «ισοφαριστεί» με επιπλέον μέτρα.
Τέλος, η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι απαιτείται η συμπερίληψη στον εφαρμοστικό νόμο του ενδεχόμενου επέκτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΚΚΕ: Λουκέτο στο κανάλι «902»


Την παύση της λειτουργίας της τηλεόρασης του «902», για οικονομικούς λόγους, ανακοίνωσε χθες το ΚΚΕ, πράγμα που ενδεχομένως ανοίγει ένα νέα πεδίο για επικείμενους επενδυτές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Κομμουνιστικό Κόμμα, «η τηλεόραση του ''902'' παύει να μεταδίδει το πρόγραμμά της, εξαιτίας του ιδιαίτερα μεγάλου κόστους λειτουργίας της με τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση».
Σύμφωνα με το κόμμα, τα έσοδα του «902» από τη διαφήμιση ήταν πενιχρά, δεδομένου ότι ήταν σταθμός του ΚΚΕ, ενώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ακόμη και από την κρατική διαφήμιση έπαιρνε ψίχουλα». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι το κενό της τηλεόρασης του «902» θα καλυφθεί με τη δημιουργία ειδησεογραφικού πορτάλ, με εθελοντική δουλειά μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ για τους εργαζόμενους του τηλεοπτικού σταθμού που μένουν πλέον χωρίς δουλειά, δίνεται η υπόσχεση στήριξής τους.
Προς πώληση η συχνότητα
Το κανάλι, τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως κομματικός σταθμός, ωστόσο στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του απέκτησε άδεια, με αντίστοιχο καθεστώς με εκείνο των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας. Συγκεκριμένα είναι ένας από τους 7 σταθμούς που δικαιούνται να εκπέμπουν σε εθνική εμβέλεια.
Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, το ΚΚΕ μπορεί να μεταβιβάσει την άδεια έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, ή διαφορετικά αυτή επιστρέφεται στο κράτος. Το ενδεχόμενο της πώλησης της συχνότητας, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην τηλεοπτική αγορά, θεωρείται μάλλον δύσκολο, όχι απίθανο ωστόσο.

Απεργία δασκάλων, καθηγητών, γιατρών σήμερα Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου


 

 Η σχολική χρονιά που ξεκίνησε μόλις εχθές, ανακόπτεται σήμερα με 24ωρη απεργία των εκαπιδευτικών. Με προβλήματα θα λειτουργήσουν τα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά, καθώς και όλα τα ιδιωτικά σχολεία, καθώς η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία. Μάλιστα, οι δύο ομοσπονδίες και η ΟΛΜΕ προγραμματίζουν συλλαλητήριο στις 12 μ. στα Προπύλαια, ενώ η ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ. και 2 μ.μ. - 5 μ.μ.). Σε τροχιά κινητοποιήσεων εισέρχονται και αυτοί την εβδομάδα, οι νοσοκομειακοί γιατροί αλλά και οι εκπαιδευτικοί και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κύριος άξονάς τους οι σχεδιαζόμενες περικοπές στους μισθούς.

Για σήμερα 12 Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ από τις 17/9 ξεκινά επίσχεση εργασίας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Πτώση 27χρονης στο λιμάνι της Ίου


 

Το μεσημέρι της Τρίτη, κατά την διάρκεια αποβίβασης από το ταχύπλοο «FLYINGCAT 4» Ν.Π. 10659 στο λιμένα της Ίου, μια 27χρονη αλλοδαπή επιβάτης έπεσε στη θάλασσα, μεταξύ πλοίου και κρηπιδώματος.

Άμεσα ανασύρθηκε με τη βοήθεια μελών του πληρώματος και προσωπικού της οικείας Λιμενικής Αρχής και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ίου για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ίου.

Άγρια επίθεση ομάδας ακροδεξιών σε μέλη της αριστεράς


 

 Επίθεση από ομάδα ακροδεξιών-νεοφασιστών δέχθηκαν νέοι, μέλη κινημάτων της αριστεράς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Casali di Aguzzano, της συνοικίας Τalenti στη Ρώμη, όπως ανέφερε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η βίαιη επίθεση έγινε στις 02:00 σήμερα τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια της οποίας, η ομάδα των ακροδεξιών χτύπησαν με ξύλα και κράνη τους συγκεντρωθέντες.

Αποτέλεσμα ήταν τέσσερις εξ αυτών να διακομιστούν σε νοσοκομείο της περιοχής με τραύματα στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι τραυματίες είναι τελειόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι «συμμετείχαν σε απόλυτα ειρηνική γιορτή για τον σχεδιασμό νέων πρωτοβουλιών κοινωνικής παρέμβασης στο εσωτερικό της συνοικίας τους».

Ως «απάντηση» μέλη αριστερών οργανώσεων πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην πλατεία Σεμπιόνε.

Εξάρθρωση κυκλώματος εκβίασης ιδιοκτητών κλεμμένων οχημάτων


 

 Έξι άτομα συνελήφθησαν για συμμετοχή σε οργανωμένο κύκλωμα που απαιτούσε εκβιαστικά χρήματα από ιδιοκτήτες κλεμμένων οχημάτων. Για την υπόθεση αυτή αναζητούνται άλλα πέντε άτομα - μέλη του κυκλώματος.

Στο κύκλωμα συμμετείχαν μεταξύ άλλων ένας απόστρατος και ένας εν ενεργεία αστυνομικός καθώς και τρεις υπάλληλοι του Τμήματος Μεταφορών και Επικοινωνιών, διαφόρων Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος καθοδηγούσε και συντόνιζε τη δράση της ομάδας από τις Φυλακές Μαλανδρινού, όπου είναι έγκλειστος.
Ειδικότερα, ο 49χρονος «αρχηγός» της οργάνωσης, χρησιμοποιώντας το καρτοτηλέφωνο της φυλακής επικοινωνούσε καθημερινά, σε κινητά τηλέφωνα με τον 50χρονο ημεδαπό, απόστρατο αστυνομικό και τον 43χρονο, εν ενεργεία αστυνομικό, οι οποίοι έναντι αμοιβής του γνωστοποιούσαν στοιχεία κλεμμένων οχημάτων του νομού Αττικής.

Στη συνέχεια ο 49χρονος επικοινωνούσε με υπαλλήλους του Τμήματος Μεταφορών και Επικοινωνιών, διαφόρων Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και προσποιούμενος Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., αντλούσε από αυτούς στοιχεία ταυτότητας και διευθύνσεις κατοικίας των ιδιοκτητών των κλεμμένων αυτοκινήτων.

Έπειτα, από τις πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου Ελλάδος πληροφορείτο τους αριθμούς τηλεφώνων των ιδιοκτητών, με τους οποίους επικοινωνούσε και εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης μάνδρας ανταλλακτικών, απαιτούσε εκβιαστικά να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς χρηματικά ποσά, από 800- 2.000 ευρώ ανάλογα με την εμπορική αξία του κάθε οχήματος, προκειμένου να τους επιστραφούν, απειλώντας τους ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τα διέλυε για ανταλλακτικά.

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος ενέδιδε στην εκβίαση άλλα μέλη της σπείρας προέβαιναν αυθημερόν σε ανάληψη από μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής (Α.Τ.Μ.) με κάρτες ανάληψης χρημάτων και από τραπεζικούς λογαριασμούς, που άλλα μέλη τους εφοδίαζαν.
Από την μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξακριβωθεί εβδομήντα δύο περιπτώσεις εκβίασης σε βάρος ιδιοκτητών κλαπέντων οχημάτων, ενώ τα χρήματα που κατατέθηκαν ανέρχονται στο ποσό των 31.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν παρουσία δικαστικού λειτουργού στο χώρο κράτησης των φυλακών Μαλανδρίνου, στις οικίες των συλληφθέντων, σε χώρους στάθμευσης που είχαν μισθωθεί από αυτούς, καθώς και στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
• οκτώ κινητά τηλέφωνα (ένα εκ των οποίων είχε παράνομα στην κατοχή του ο έγκλειστος στις φυλακές)
• τρία πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία είχαν αγοραστεί με χρήματα προερχόμενα από εκβιάσεις
• χρηματικό ποσό 4.400 ευρώ
• βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών και κάρτες ανάληψης χρημάτων
• πληθώρα καρτών sim και τηλεκαρτών.

Οι συλληφθέντες, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παράβαση του νόμου « περί πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σε βάρος των τριών υπαλλήλων των Τμημάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, πλην όμως δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης αυτοφώρου.
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο συλληφθείς αστυνομικός, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ε. Δ. Ε.