EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Νεκρός 22χρονος αθλητής, έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου!


 

Μόλις 22 χρόνων ήταν ο Αυστραλός αθλητής του ράγκμπι, Τζον ΜακΚάρθι, ο οποίος έχασε τη ζωή του πέφτοντας από το μπαλκόνι του δωματίου του, σε ξενοδοχείο του Λας Βέγκας!

Σοκ έχει προκαλέσει στην Αυστραλία η είδηση του θανάτου του νεαρού αθλητή, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ενώ ο θάνατος του διαπιστώθηκε λίγα λεπτά μετά την πτώση του, στο νοσοκομέιο που μεταφέρθηκε.

Στο Λας Βέγκας βρισκόταν για διακοπές μαζί με τους συμπαίκτες του και το τραγικό συμβάν ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ομάδας Keith Thomas σε συνέντευξη Τύπου λέγοντας: «Είναι θλιβερό καθήκον μου να επιβεβαιώσει ότι ο παίκτης John McCarthy της Port Adelaide πέθανε σήμερα στο Λας Βέγκας. Ο John ήταν ένα πολύ δημοφιλές στην Port Adelaide και είχε αγκαλιάσει την ομάδα, όπως τον είχαμε αγκαλιάσει κι εμείς!"

"Να κηρυχθεί η Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη"


 

Την κήρυξη της Ελλάδας σε «ειδική οικονομική ζώνη» προτείνει ο πρόεδρος του συνδέσμου Γερμανών βιομηχάνων, εξοπλισμένη με την απαραίτητη οικονομική βοήθεια και προσωπικό που θα στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι δίδοντες στήριξη στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συνδιαμορφώνουν τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα» υποστηρίζει ο πρόεδρος του συνδέσμου Χανς Πέτερ Κάιτελ σε συνέντευξή του στο Spiegel που δημοσιεύεται τη Δευτέρα.

Ο ίδιος απορρίπτει τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη λέγοντας πως θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως θυγατρική «που δεν την αφήνεις να καταρρεύσει αλλά την εξυγιαίνεις».

«Όλες οι συζητήσεις περί εξόδου της Ελλάδας δεν οδηγούν πουθενά» αναφέρει ο Κάιτελ, λέγοντας πως «ως επιχειρηματίας, δεν θα άφηνα τη θυγατρική εταιρεία μου που είναι σε πολύ κακή κατάσταση να καταρρεύσει, αλλά θα την εξυγίαινα».

«Δηλαδή, η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένα είδος ειδικής οικονομικής ζώνης εντός της ευρωζώνης, εξοπλισμένη με την απαραίτητη και θεμιτή οικονομική βοήθεια, αλλά και με προσωπικό από την ΕΕ» υποστήριξε. «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει μεν να εκχωρήσει κυριαρχία, αλλά θα έπρεπε να δώσει σε όσους την στηρίζουν από την ΕΕ την ευκαιρία να συνδιαμορφώνουν επί τόπου τις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε επιπλέον, σημειώνοντας πως «μπορεί κανείς να εξετάσει και το ενδεχόμενο εμπράγματων εγγυήσεων».

Η χώρα, καταλήγει, «πρέπει να μπει σε έναν "θάλαμο οξυγόνου" ώστε να να αναρρώσει μακροπρόθεσμα», τονίζοντας πως «για να γίνει αυτό, οι Έλληνες χρειάζονται χρόνο, όχι μήνες αλλά χρόνια».

Ρατσιστική επίθεση σε κουρείο μετανάστη στη Μεταμόρφωση


 

Φωτιά εκδηλώθηκε απόψε από εμπρηστική επίθεση σε κουρείο υπηκόου Πακιστάν ,ιδιοκτήτη επί της οδού Γκινοσάτης 43 στη Μεταμόρφωση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι τραυμάτισαν πελάτη ο οποίος αντέδρασε στο περιστατικό και αναζητείται από τις αρχές για να δώσει κατάθεση.
Αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι πρόκειται για ρατσιστική επίθεση που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επιθέσεις ρατσιστικού μίσους σε βάρος μεταναστών.

Την ανησυχία της για τις ξενοφοβικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών στην Ελλάδα εξέφρασε σήμερα η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, στη διάρκεια ομιλίας της στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού.

«Μου προκαλούν ανησυχία οι αναφορές ότι η αστυνομία φαινόταν ανίκανη να αντιδράσει αποτελεσματικά ώστε να προστατέψει τα θύματα των ξενοφοβικών εγκλημάτων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Πιλάι στην ομιλία της

"Δεν ήμουν ποτέ συνοδός πολυτελείας"


 

Σε αυτοβιογραφικό της βιβλίο, η πρώην πρώτη κυρία της Γερμανίας Μπετίνα Βουλφ διαψεύδει κατηγορηματικά τη φήμη ότι υπήρξε συνοδός πολυτελείας.

«Δεν εργάστηκα ποτέ ως συνοδός πολυτελείας. Όλ' αυτά είναι βλακείες», γράφει η σύζυγος του πρώην προέδρου Κρίστιαν Βουλφ, στο βιβλίο της που τιτλοφορείται «Πέρα από το πρωτόκολλο» και θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη. Σε ένα κεφάλαιο με την επικεφαλίδα «Οι φήμες» η Μπετίνα αφιερώνει οκτώ σελίδες στις συκοφαντίες σε βάρος της.

Ο Κρίστιαν Βουλφ παραιτήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι εμπλεκόταν σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν ευρέως στη Γερμανία υποστήριζαν ότι η 38χρονη Μπετίνα Βουλφ στο παρελθόν εργαζόταν ως συνοδός, με το ψευδώνυμο «Λαίδη Βικτόρια», για μια επιχείρηση με την ονομασία «Σατό Όσναμπρικ» ή ακόμη και για έναν οίκο ανοχής του Βερολίνου, τον «Άρτεμις».

Η Βουλφ έχει καταθέσει μήνυση σε βάρος της μηχανής αναζήτησης Google, κατηγορώντας την ότι διασπείρει τις φήμες. Όταν κάποιος πληκτρολογήσει το όνομα της πρώην πρώτης κυρίας το Google του προτείνει αυτόματα ως συνοδευτική επεξήγηση τις λέξεις «ιερόδουλος» και «συνοδός». Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, ο Κέι Όμπερμπεκ, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει ήδη μηνυθεί πέντε φορές στη Γερμανία για το λόγο αυτό αλλά σε όλες τις περιπτώσεις δικαιώθηκε. Οι λέξεις που συνοδεύουν τα ονόματα δεν επιλέγονται από το Google αλλά εμφανίζονται με βάση τη συχνότητα των αναζητήσεων που έχουν κάνει άλλοι χρήστες, διευκρίνισε.

Κοινό συλλαλητήριο για γιατρούς, καθηγητές και δασκάλους


 

Κοινό συλλαλητήριο πραγματοποιούν την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου γιατροί, καθηγητές και δάσκαλοι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, θεωρώντας πως τα κοινά προβλήματα υγείας-παιδείας επιβάλλουν τη συμπόρευση για τη σωτηρία κρίσιμων δημόσιων αγαθών.

Στο συλλαλητήριο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες της Αττικής, ενώνοντας τη φωνή και την οργή τους με τους λειτουργούς της υγείας και παιδείας.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να απεργήσουν καθολικά και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Ερώτηση Ανεξάρτητων Ελλήνων για τα κέντρα παράνομων μεταναστών


 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας για το ζήτημα της μετατροπής απενεργοποιημένων στρατοπέδων της Δωδεκανήσου σε κέντρα μεταναστών και το ενδεχόμενο, η κίνηση αυτή, να εξυπηρετεί τη δημιουργία ΕΟΖ, κατέθεσε η Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μίκα Ιατρίδη.

Στην ερώτησή της, η Βουλευτής, ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς, αν θα μετατραπούν τα απενεργοποιημένα στρατόπεδα της Ψίνθου, της Παστίδας στη Ρόδο και του Ασφενδιού στη Κω, σε κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και αν εντάσσεται η επιλογή αυτή, στο σχέδιο για τη δημιουργία ΕΟΖ στις περιοχές αυτές και τη χρησιμοποίηση λαθρομεταναστών, ως πολύ φθηνά εργατικά χέρια.

Τέλος, η Βουλευτής Δωδεκανήσου, ρωτά αν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας για τις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, με δεδομένο ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που εισρέουν στη χώρα μας, έχουν θρήσκευμα, που εξυπηρετεί σχέδια αλλότριων χωρών.

Η λίστα με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ που κλείνουν λόγω απεργιών


Με απεργίες ξεκινάει όπως σας είχαμε πει η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου. Καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ «κατεβαίνουν» σε κινητοποιήσεις με… «λουκέτα» με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι εξετάσεις μαθημάτων.

Από σήμερα μέχρι την Πέμπτη απεργούν οι καθηγητές στο τμήμα Ιατρικής του ΕΚΠΑ και στα πανεπιστήμια Θεσσαλίας και το Αριστοτέλειο.

Σε απεργίες από σήμερα μέχρι την Τετάρτη έχουν κατέβει οι πανεπιστημιακοί στη ΝΟΠΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας, ενώ από την Τρίτη ξεκινούν κινητοποιήσεις και οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο ΑΠΘ.

Αναλυτικά:

Τμήμα θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ): 48ωρη απεργία Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

Ιατρική Αριστοτελείου Πασνεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ): απεργία από Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου

Ιατρική ΕΚΠΑ, ΔΣ: 4ήμερη απεργία Δευτέρα-Πέμπτη (10 έως και 13 Σεπτεμβρίου)

Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦAΑ) ΕΚΠΑ, ΔΣ: 24ωρη απεργία Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

Φιλοσοφική ΕΚΠΑ: 48ωρη απεργία Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

Πάντειο: συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΠΟΣΔΕΠ την Τρίτη 11/9 στην Αθήνα

Πολυτεχνείο Κρήτης: συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΠΟΣΔΕΠ την Τρίτη 11/9 στην Αθήνα

Παν. Πελοποννήσου: 48ωρη απεργία Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

Παν. Κρήτης: Κοινωνικών Επιστημών Κρήτης: 6ήμερη αποχή από τις εξετάσεις από τη Δευτέρα 10 έως και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου

Παν. Πατρών: 24ωρη προειδοποιητική απεργία Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

Παν. Αιγαίου: 24ωρη προειδοποιητική απεργία Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

Παν. Ιωαννίνων: 24ωρη προειδοποιητική απεργία Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

Πενθήμερη αποχή από τα καθήκοντα τους πραγματοποιούν μέχρι την Παρασκευή οι καθηγητές των ΤΕΙ.

Τσίπρας: "Γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω"


Απογοητευμένος με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων που είχε με τα προεδρεία των συνδικάτων των δασκάλων (ΔΟΕ) και των ιδιωτικών καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ), τονίζοντας ότι η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά αύριο θα είναι χειρότερη από κάθε άλλη.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι γυρνάμε πίσω πολλά χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ο εκπαιδευτικός είναι απαξιωμένος επαγγελματικά και επιστημονικά, και προσέθεσε πως οι τάξεις είναι πολλές φορές χωρίς δασκάλους, με τεράστια προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, «ενώ φέτος το υπουργείο πανηγυρίζει γιατί θα έχουμε βιβλία, κάτι το αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά.
Το χειρότερο είναι, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πολύ σύντομα οι γονείς και ιδιαίτερα οι λαϊκές οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους, από το υστέρημά τους όμως, τις τεράστιες ελλείψεις, καθώς οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το πετρέλαιο, τα σπασμένα τζάμια, να πληρώσουν για την καθαριότητα και τη σίτιση στα σχολεία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της UNICEF πάνω από 460.000 παιδιά βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, γεγονός που σημαίνει ότι θα πηγαίνουν στα σχολεία πολλές φορές δίχως επαρκή σίτιση, δίχως επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πράγμα που σημαίνει ότι και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, μαζί με τους τοπικούς φορείς, πρέπει να επιληφθούν της ανάγκης να υπάρξουν και τα απαραίτητα εκείνα δίκτυα αλληλεγγύης απέναντι στις οικογένειες και τα παιδιά που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

«Θέλουν να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε μια χώρα που δεν θα έχει μέλλον, σε μια χώρα που δεν θα έχει προοπτική», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας, τη δημιουργία ενός παν-εκπαιδευτικού μετώπου, ανεξάρτητα από την πολιτική εκτίμηση καθενός, ώστε «να μην αφήσουμε αυτή την εξέλιξη να περάσει έτσι».

Σούπερ σπαγκέτι καταπολεμά καρδιοπάθειες και καρκίνο

Γαστρονομικό θα είναι το νέο «φάρμακο» για τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Ο λόγος για μια σούπερ μακαρονάδα η οποία χάρη στα εμπλουτισμένα θρεπτικά συστατικά της θα κρατάει μακριά τις σοβαρές παθήσεις.

Αυστραλοί ερευνητές θα αναπτύξουν ενισχυμένα ζυμαρικά όχι σε επίπεδο μεγέθους ή γεύσης, αλλά σε επίπεδο υγείας. Στο μεγαλεπήβολο αυτό πρότζεκτ των ερευνητών από την Αδελαΐδα θα συμμετάσχουν -όχι τυχαία- και Ιταλοί επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Μπάρι και του Μολίζε, καθώς η χώρα τους θεωρείται η πατρίδα της λεγόμενης «πάστα».

Οι μελετητές θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από τις θρεπτικές ιδιότητες των κυττάρων της βιομάζας που περιέχονται στο φυτό του σκληρού σιταριού.

Μέχρι στιγμής οι ειδικοί γνωρίζουν ότι οι βιοενεργές ουσίες του σιταριού μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και του γλυκαιμικού δείκτη, που σχετίζονται με τα καρδιακά νοσήματα.

Τώρα θα αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο η ανάπτυξη του σκληρού σιταριού επηρεάζει τα επίπεδα του αμύλου και των ινών που υπάρχουν στο φυτό, καθώς και το πώς θα μπορούσε να αυξηθεί η ποσότητα αυτών των ινών.

Παράλληλα θα ερευνήσουν τον ρόλο που παίζουν τα δύο κύρια συστατικά των διαιτητικών ινών, οι αραβονοξυλάνες και οι β-γλυκάνες, στην ποιότητα των ζυμαρικών και του ψωμιού που παράγονται από σκληρό σιτάρι.

«Ο όρος “σούπερ σπαγκέτι” έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, των διατροφολόγων και των παραγωγών διατροφικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο» σχολίασε ο καθηγητής Ρέιτσελ Μπάρτον, επικεφαλής της ομάδας που θα διεξαγάγει τις παραπάνω έρευνες.

«Στην πραγματικότητα όμως το σούπερ σπαγκέτι δεν είναι παρά ένα είδος πάστα με ιδιαίτερες θρεπτικές ιδιότητες, όπως τη μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών και την καταπολέμηση του καρκίνου του κόλου. Αυτός ακριβώς είναι ο βασικός στόχος των ερευνών μας. Θα προσπαθήσουμε όμως και γενικότερα να βελτιώσουμε τις θρεπτικές ιδιότητες των ζυμαρικών, έτσι ώστε να γίνουν ένα ακόμα πιο υγιεινό τρόφιμο».

Σταμάτησαν τα δρομολόγια του προαστιακού λόγω κλοπής καλωδίων


Νέα κλοπή καλωδίων σημειώθηκε σήμερα στον προαστιακό, με αποτέλεσμα να σταματήσουν και πάλι τα δρομολόγια.

Λίγες μέρες μετά την κλοπή στο τμήμα Κινέττας – Αγίων Θεοδώρων οι κλέφτες χτύπησαν αυτή την φορά στην Εύβοια και συγκεκριμένα στο τμήμα Οινόης – Χαλκίδα.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναγκάστηκε να διακόψει τα δρομολόγια μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Συγκροτείται ομάδα Εργασίας για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπέγραψε απόφαση με την οποία συγκροτήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.) Ομάδα Εργασίας για την έρευνα των αρχείων του σε σχέση με το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Η Ομάδα Εργασίας η οποία θα πραγματοποιήσει αφιλοκερδώς την έρευνα και θα πρέπει να έχει παραδώσει το έργο της έως την 31/12/2012 είναι η κάτωθι:

1. Παναγιώτης Καρακούσης, Γενικός Διευθυντής, ως Συντονιστής

2. Βασίλειος Κατριβέσης, Γενικός Διευθυντής, ως Αναπλ. Συντονιστής

3. Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος, Διευθυντής, ως Μέλος

4. Ελένη-Στυλιανή Ρωμαΐδου, Διευθύντρια, ως Μέλος
Ως Γραμματείς ορίζονται οι Εισηγήτριες: Αντιγόνη Κουλουμβάκη και Γεωργία Χαλούλου.

Απλήρωτοι από τον Ιανουάριο οι εργαζόμενοι στα Αστικά του δήμου Κομοτηνής!


Ξεπερνούν τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές του δήμου προς τις αστικές συγκοινωνίες – αδυνατεί να φανεί συνεπής-Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι διανύουν τον ένατο μήνα απλήρωτοι!

Το ποσό των 65000 ευρώ έκαστοςδιεκδικούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες του δήμου Κομοτηνής οι οποίοι έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος από τον Ιανουάριο του 2012. Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος Κομοτηνής έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο τα Αστικά ΚΤΕΛ καθώς οφείλονται σε αυτά περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια ευρώ από τον δήμο.

Ήδη εδώ και ένα μήνα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ξεκαθαρίζοντας πως αδυνατούν πλέον να τα βγάλουν πέρα και να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες. Σε μηνιαία βάση τα έσοδα του Αστικού ΚΤΕΛ Κομοτηνής ανέρχονται σε περίπου 18.000 ευρώ, τα οποία προέρχονται κυρίως από τα εισιτήρια, ωστόσο την ίδια στιγμή τα έξοδά του ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ.
Από τη μεριά του δήμου εκφράζεται αδυναμία να φανεί συνεπής λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που ταλανίζει τα τελευταία δύο χρόνια το σύνολο των ΟΤΑ, ενώ φαντάζει ορατό το ενδεχόμενο πλέον να διακοπεί οριστικά η κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων με ότι αυτό συνεπάγεται στην καθημερινότητα των δημοτών.

Προς το παρόν το θέμα βρίσκεται σε αναμονή καθώς σε περίπτωση που καταβληθεί άμεσα η χρηματοδότηση προς του ΟΤΑ, που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο, τότε μέρος αυτής εξετάζεται σοβαρά ώστε να δοθεί για τη μερική, τουλάχιστον, αποπληρωμή των οφειλών του δήμου προς τα Αστικά ΚΤΕΛ.

thrakitoday.com

Δημόσιο: Λουκέτα και διαθεσιμότητα στην τελική ευθεία


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης

Του Hλία Mπενέκου
Σε... αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι καθώς προ των πυλών είναι πλέον η διαδικασία αξιολόγησης που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Διοικητικής Mεταρρύθμισης και η οποία θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο θα υπαχθούν περί τους 40 χιλιάδες υπαλλήλους τα επόμενα χρόνια.
Στη Bασιλίσσης Σοφίας επεξεργάζονται πυρετωδώς το σχετικό σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τα κριτήρια της αξιολόγησης, ενώ όπως όλα δείχνουν θέμα 24ώρων είναι πλέον, η κατάθεση στη Bουλή και του νομοσχεδίου για την κατάργηση ή συγχώνευση 21 φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι θα αποτελέσουν και τον «πιλότο» για το νέο «κύμα» λουκέτων που έρχεται και -σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά- ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τους 200 οργανισμούς.
Η αξιολόγηση
Ήδη αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγηση στην οποία έχει μπει το σύνολο σχεδόν των NΠΔΔ και NΠIΔ του Δημοσίου που είτε άμεσα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε χρηματοδοτούνται από πόρους που τους αποδίδονται στη βάση νομοθετικών ρυθμίσεων. Aπό τα αποτελέσματά της θα προκύψει και ο τελικός «κατάλογος» των καταργούμενων φορέων.
Προς το παρόν σε ό,τι αφορά τους 21 πρώτους φορείς, στην πλειονότητά τους οδηγούνται σε συγχώνευση, ενώ σε κατάργηση προχωρούν έξι και συγκεκριμένα το Iνστιτούτο Oικονομίας Kατασκευών, το Eυρωπαϊκό Kέντρο Eπικοινωνίας - Πληροφόρησης και Πολιτισμού, το Eθνικό Kέντρο Xαρτών και Xαρτογραφικής Kληρονομιάς, το Tαμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για Eκτελέσεις Aρχαιολογικών Έργων, ο Oργανισμός Tουριστικής Eκπαίδευσης και Kατάρτισης, και η Eλληνική Θαλάσσια Ένωση.
Για μετάταξη
Oι απασχολούμενοι στους συγκεκριμένους φορείς ανέρχονται σε 5.256 και το υπουργείο Διοικητικής Mεταρρύθμισης από την πρώτη στιγμή είχε ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να απολυθούν, αλλά θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες. Oυδείς όμως μπορεί να πει σε με σιγουριά τι θα συμβεί με τους υπαλλήλους που υπηρετούν στους επόμενους 200 φορείς στους οποίους θα μπει «λουκέτο».
H αβεβαιότητα για τους εν λόγω υπαλλήλους εντείνεται ακόμη περισσότερο μετά και τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών προθέσεων για νέα «επιχείρηση» εφεδρείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το προσωπικό των φορέων που θα κλείσουν μπορεί να αποτελέσει μία από τις ενδεχόμενες δεξαμενές άντλησης των 35 χιλιάδων υπαλλήλων που αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία της υπαγωγής του προσωπικού σε διαθεσιμότητα, θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αξιολόγηση, καθώς όλοι ανεξαρτήτως οι υπηρετούντες στο Δημόσιο -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που απασχολούνται σε φορείς που θα κλείσουν- πρόκειται να αξιολογηθούν μέσω και γραπτών εξετάσεων.
Tο υπουργείο Διοικητικής Mεταρρύθμισης, υπό την πίεση και της τρόικας «πατά γκάζι» και με βάση τον προγραμματισμό εντός του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών ώστε να ξεκινήσει παράλληλα και η αξιολόγηση του προσωπικού, προκειμένου οι υπάλληλοι να επανατοποθετηθούν με βάση και τα νέα οργανογράμματα που θα προκύψουν στους φορείς του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή της αξιολόγησης θα γίνει από τους φορείς που θα κλείσουν, ενώ σε κάθε υπουργείο που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των δομών θα αρχίζει άμεσα και η διαδικασία για το προσωπικό. Mε δεδομένη την πίεση του χρόνου, το υπουργείο έχει βάλει ως στόχο η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Aν και ακόμη δεν υπάρχει τελική απόφαση για τα πεδία που θα εξετασθούν οι υπάλληλοι ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω AΣEΠ, ενώ θα υπάρξει και τεστ στο οποίο θα υποβληθούν ηλεκτρονικά οι εργαζόμενοι, ανά κατηγορίες, απαντώντας σε δέσμη ερωτήσεων με πολλαπλές επιλογές.
Η βαθμολόγηση
Oι υπάλληλοι θα βαθμολογούνται βάσει δεικτών βαρύτητας στα πεδία των σπουδών, της επιμόρφωσης, της εμπειρίας, της γνώσης ξένων γλωσσών, ενώ οι δεξιότητες και οι ικανότητες θα αξιολογηθούν με τα τεστ ηλεκτρονικής μορφής. Mοριοδότηση θα προέρχεται επίσης και από τον φάκελο κάθε υπαλλήλου, η αξιολόγηση του οποίου θα γίνει από επιτροπές στις οποίες, επίσης, θα υπάρχει εκπροσώπηση του AΣEΠ. Όλα τα μόρια θα προσμετρηθούν στο τελικό σύνολο της βαθμολογίας.
Eκτός από όσους κριθούν ανεπαρκείς κατά την αξιολόγηση και οι οποίοι πριν απομακρυνθούν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα -ενδεχομένως για δύο με τρία χρόνια- στο υπουργείο αναζητούν και τις υπόλοιπες κατηγορίες υπαλλήλων από τις οποίες θα προέλθουν εκείνοι που θα αποχωρήσουν βάζοντας στην κορυφή της λίστας και τους επίορκους. Yπολογίζεται ότι μόνο από πειθαρχικά αδικήματα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 3.000 υπάλληλοι.
Κοντά στη σύνταξη
O μεγάλος αριθμός των προς... απομάκρυνση από το Δημόσιο αναμένεται να προέλθει όμως από εκείνους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Mέσω «συνταξιοδοτικής ωρίμασης» προκειμένου να καμφθούν και οι αντιρρήσεις της ΔHM.AP. το βασικό «σενάριο» που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι το ενδεχόμενο να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για 2-3 χρόνια, λαμβάνοντας το 60% των αποδοχών τους, όσοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2016 και το 2017.
Yπό εξέταση είναι και το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα για αναγνώριση των πλασματικών χρόνων, ή και της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου οι εν λόγω υπάλληλοι να συνταξιοδοτηθούν άμεσα. Ωστόσο το συγκεκριμένο εγχείρημα πέρα από το ότι μπορεί να προσκρούσει για μία ακόμη φορά στην απροθυμία των υπαλλήλων να παράσχουν εγκαίρως πλήρη στοιχεία, ενδέχεται να προσκρούσει και στις ενστάσεις της τρόικας, υπό την έγκριση της οποίας θα τεθεί το συνολικό κυβερνητικό σχέδιο για τη διαθεσιμότητα.

Η τρόικα ζητά απολύσεις στο Δημόσιο


Η τρόικα ζητά απολύσεις στο Δημόσιο

Σε δύσκολους ατραπούς μπαίνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα παρά το καλό κλίμα στη συνάντηση με τον κ. Γ. Στουρνάρα. Κι΄ αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, απαίτηση που ως γνωστόν απορρίπτεται από την ελληνική πλευρά γιατί εκτός των άλλων θα αυξηθεί και η ανεργία.
Το σκληρό αυτό αίτημα της τρόικα αναμένεται να δοκιμάσει και τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού θα προκαλέσει δυσκολίες και τριβές στα εσωτερικό και των τριών κομμάτων και προπαντός στη ΔΗΜ.ΑΡ και το ΠΑΣΟΚ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμα πως οι τροϊκανοί έχουν ενστάσεις και για το ύψος των περικοπών των φαρμακευτικών δαπανών, πράγμα που ανεβάζει το ύψος των αμφισβητούμενων μέτρων στα 2,5 δισ. ευρώ.

Hewlett Packard: Παρουσίασε 4 νέους desktop υπολογιστές


 

H Hewlett Packard προέβη σήμερα στην παρουσίαση τεσσάρων νέων desktop υπολογιστών, μεταξύ των οποίων και ο ισχυρός, αλλά πολύ «λεπτών» διαστάσεων Spectre One.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για υπολογιστές «All-in-one», δηλαδή desktop συστήματα που περιέχουν όλα τα εσωτερικά εξαρτήματα του υπολογιστή στην ίδια «θήκη» όπου βρίσκεται και η οθόνη.

Χαρακτηριστικά:

Το Spectre One έχει πάχος μόλις 11,5 χιλιοστά, κάτι που το καθιστά το πιο λεπτό All-in-one PC της εταιρείας. Δεν έχει δυνατότητες αφής, καθώς στόχος της εταιρείας ήταν να το κάνει όσο πιο λεπτό γινόταν. Η full-HD οθόνη είναι των 23,6 ιντσών και διαθέτει ασύρματο trackpad με τεχνολογία multitouch, ενώ το λειτουργικό του σύστημα είναι τα Windows 8. Διαθέτει κάρτα γραφικών της NVIDIA του 1 GB, και, κατ' επιλογήν, SSD και ExpressCache, για γρηγορότερη εκκίνηση συστήματος και έναρξη εφαρμογών. Έχει δύο θύρες USB 2.0 και δύο USB 3.0. Επίσης, είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία NFC (Near Field Communication), που επιτρέπει στο χρήστη να log-άρει στον υπολογιστή ή να διαχειριστεί υλικό σε αυτόν μέσω smartphone. Διαθέτει επεξεργαστή Intel Η κυκλοφορία του στις ΗΠΑ αναμένεται το Νοέμβριο και η τιμή του εκτιμάται πως θα κυμαίνεται γύρω στα 1.300 δολάρια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης δύο touch screen υπολογιστές, τους Envy 23 και Envy 20, της σειράς TouchSmart. Διαθέτουν οθόνες των 23 και 20 ιντσών αντίστοιχα, με ανάλυση 1920x1080, και ως λειτουργικό έχουν επίσης τα Windows 8, ενώ διαθέτουν τεχνολογία multitouch δέκα σημείων. Οι επεξεργαστές τους θα είναι Ivy Bridge (Intel). Αναμένονται των Οκτώβριο, με τις τιμές τους να κυμαίνονται γύρω στα 1.000 δολάρια και 800 δολάρια αντίστοιχα.

Ο τελευταίος υπολογιστής που ανακοινώθηκε από την εταιρεία είναι ο οικονομικός Pavilion 20. Επίσης All- in - one, δεν είναι touch. Η τιμή του εκτιμάται πως θα κυμαίνεται γύρω στα 500 δολάρια.

Ιδιοκτήτες μπαρ με εισόδημα 360 ευρώ το μήνα



Σχεδόν το 60% των αυτοαπασχολούμενων (58,7%), δήλωσαν το 2011 ατομικό ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.
Ανάμεσα σε αυτούς και 29.813 οδηγοί ταξί οι οποίοι δήλωσαν κατά μέσο όρο 10.196 ευρώ και 16.182 μεταφορείς οι οποίοι δήλωσαν 11.605 ευρώ.
Και αυτά είναι απλώς ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα, καθώς εισοδήματα φτώχειας δήλωσαν στην εφορία το 2011 έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Όπως αποκαλύπτουν τα αναλυτικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, οι 6 στους 10 δήλωσαν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.
Επομένως δεν κατέβαλαν ούτε ένα ευρώ πρόσθετο φόρο.
Συνολικά η ΓΓΠΣ επεξεργάστηκε στοιχεία για το ατομικό εισόδημα 779.319 επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι ασκούν 570 δραστηριότητες.
Τα ευρήματα έχουν αποσταλεί στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και έδωσε εντολή να ξεκινήσουν στοχευμένοι έλεγχοι για τις κατηγορίες επαγγελματιών που δηλώνουν τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Ειδικότερα προκύπτει πως το 58,7% των αυτοαπασχολουμένων, δηλαδή οι 6 στους 10 κατά μέσο όσο δήλωσαν ατομικό ετήσιο εισόδημα κάτω από τα 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελούσε το αφορολόγητο όριο το οποίο ίσχυσε για τη χρήση του έτους 2010 πριν, στη συνέχεια με διαδοχικές μειώσεις υποχωρήσει στα 5.000 ευρώ.
Το μέσο δηλωθέν εισόδημα 457.386 επιτηδευματιών, εμπόρων, βιοτεχνών και ελευθέρων επαγγελματιών που υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις δεν ξεπέρασε τα 12.000 ευρώ.
Ο μέσος όρος του ετήσιου ατομικού εισοδήματος και των 779.319 επαγγελματιών διαμορφώνεται στα 13.300 ευρώ, επίπεδο εξαιρετικά χαμηλό αν συγκριθεί με το αντίστοιχο μέσο δηλωθέν εισόδημα των μισθωτών.
Την ίδια στιγμή οι έλεγχοι και τα στοιχεία δείχνουν πως δεκάδες επαγγέλματα φαίνεται πως αποφέρουν πολύ λιγότερα ακόμη και από 500 ευρώ τον μήνα.
Είναι ενδεικτικό πως 30.917 ιδιοκτήτες μπαρ εμφάνισαν στην εφορία κατά μέσο όρο ατομικό εισόδημα μόλις 4.322 ευρώ, ήτοι 360 ευρώ το μήνα.
Οξύ οικονομικό πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετώπισαν και 14.715 κουρείς, κομμωτές και αισθητικοί, καθώς δήλωσαν μέσο εισόδημα 3.916 ευρώ ή 326 ευρώ τον μήνα.
Καταστηματάρχες τροφίμων και φρούτων εμφάνισαν μέσο ατομικό εισόδημα 6.919 ευρώ.
Ανάλογα είναι τα ευρήματα και για άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων:
- 13.848 εργολάβοι οικοδομών δήλωσαν κατά μέσο όρο 11.527 ευρώ.
- 12.514 συνεργεία οχημάτων εμφάνισαν ατομικό εισόδημα 6.818 ευρώ.
- 9.155 υδραυλικοί 7.903 ευρώ.
- 8.776 ηλεκτρολόγοι 9.729 ευρώ.
- 6.539 αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες 10.786 ευρώ.
- 6.154 καταστήματα λιανικής πώλησης ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής εμφανίζονται με μέσο ετήσιο ατομικό εισόδημα 6.139 ευρώ.
- 6.151 κρεοπώλες δήλωσαν ατομικό εισόδημα 9.038 ευρώ.
Σε υψηλότερα επίπεδα κυμάνθηκαν οι δηλώσεις γιατρών, οι οποίοι εμφάνισαν κατά μέσο όρο ατομικό εισόδημα 48.113 ευρώ, μηχανικών (21.665 ευρώ), δικηγόρων (21.603 ευρώ), λογιστών - φοροτεχνικών (21.803 ευρώ) και αρχιτεκτόνων (17.517 ευρώ).

Έκοψαν το ένα χέρι και το ένα πόδι των ληστών


 

Μαχητές του Τζιχάντ που έχουν εγκατασταθεί για περισσότερο από πέντε μήνες στο βόρειο Μαλί και φιλοδοξούν να εφαρμόσουν κατά γράμμα τη Σαρία (ισλαμικός νόμος), έκοψαν το ένα χέρι και το ένα πόδι σε τέσσερις άνδρες που κατηγορούντο για ληστεία, σήμερα στο Γκάο, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι ακρωτηριασμοί πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Γκάο. Οι ακρωτηριασμένοι άνδρες κατηγορούνται για επίθεση τον Αύγουστο σε λεωφορείο που έκανε το δρομολόγιο Γκάο-Νιαμέι, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, στη γειτονική χώρα.

Κανένας από τους μάρτυρες πάντως δεν ήταν σε θέση να πει σε τι κατάσταση ήταν οι ακρωτηριασμένοι και πού τους μετέφεραν στη συνέχεια.

Νέο ραντεβού για την Τετάρτη έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί



Δυόμιση ώρες κράτησε η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ με φόντο τις ενστάσεις της τρόικας για κάποια από τα μέτρα.​

Η συζήτηση για τα μέτρα, όπως τόνισαν και οι ίδιοι οι αρχηγοί, δεν έχει κλείσει ακόμη και όλα δείχνουν ότι αρχίζει μια εβδομάδα-φωτιά για την κυβέρνηση  σε λεπτές ισορροπίες.

Εκτός των συναντήσεων του κ. Σαμαρά με την τρόικα τη Δευτέρα και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την Τρίτη, οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη. Παράλληλά, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συναντηθεί και ο ίδιος με την τρόικα αύριο μετά το ραντεβού της με τον πρωθυπουργό.

Πρώτος από το Μέγαρο Μαξίμου βρήκε ο κ. Κουβέλης, ο οποίος τάχθηκε κάθετα αντίθετος σε νέες περικοπές στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και εξαπέλυσε «πυρά» κατά της τρόικας.

Ο κ. Βενιζέλος εξήλθε 3 λεπτά αργότερα και τόνισε θεωρεί αυτονόητο πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει ακέραια τη δόση των 31,5 δισ.. τον Οκτώβριο αλλά και τη διετή επιμήκυνση. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει τη στήριξη και των 3 κομμάτων, ενώ σημείωσε πως τα τελικά μέτρα που θα αποφασιστούν πρέπει να χαρακτηρίζονται από δικαιοσύνη.

Η ποδηλασία επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας;



Το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει προκαλέσει ο ενδεχόμενος κίνδυνος στον οποίο θέτει η ποδηλασία τη γυναικεία σεξουαλική υγεία.

Η αυξημένη χρονική διάρκεια πάνω στο κάθισμα του ποδηλάτου, η οποία έχει συνδεθεί με στυτική δυσλειτουργία(ΣΔ) στους άνδρες, μπορεί σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα να δημιουργήσει προβλήματα και στη σεξουαλική υγεία της γυναίκας.

Οι γυναίκες που ποδηλατούν συχνά ή παρακολουθούν μαθήματα spinning(ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο), γνωρίζουν το αίσθημα μουδιάσματος που προκύπτει μετά από κάποια ώρα πάνω στο κάθισμα ποδηλάτου.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές του Yale προσπάθησαν να καθορίσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τον πόνο και το μούδιασμα στις ποδηλάτριες. Στη μελέτη συμμετείχαν 48 γυναίκες οι οποίες ποδηλατούσαν τουλάχιστον 10 μίλια ανά εβδομάδα και κατά πλειοψηφία, πολύ περισσότερο. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να φέρουν τα προσωπικά τους ποδήλατα στο εργαστήριο, όπου τα έκαναν προσωρινά στατικά. Οι γυναίκες αφού προσάρμοσαν κατά βούληση το κάθισμα και το τιμόνι άρχισαν να ποδηλατούν. Στο διάστημα αυτό μια ειδική συσκευή μετρούσε την αισθητικότητα του πυελικού εδάφους, ενώ ταυτόχρονα, οι γυναίκες ανέφεραν αν αισθάνονταν πόνο, μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα.

Βρέθηκε τελικά ότι τη μεγαλύτερη σημασία την είχε η θέση του τιμονιού. Όσο πιο χαμηλά ήταν ρυθμισμένο το τιμόνι σε σχέση με τη σέλα του ποδηλάτου, τόσο ...
διαβάστε αναλυτικά στο Ourlife.gr

Κοινωνική αναταραχή για τα ειδικά μισθολόγια


Κοινωνική αναταραχή για τα ειδικά μισθολόγια

Της Ελένης Πετροπούλου και της Χαράς Καλημέρη

Πριν καλά καλά ανακοινωθούν τα μέτρα που κλείνουν το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ, χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βρίσκονται σε αναβρασμό, ενώ τις επόμενες ημέρες μια σειρά από κινητοποιήσεις θα παραλύσουν τη χώρα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων να υπάρξει γενικό απεργιακό μπλακ άουτ που θα παραλύσει τη χώρα. Ηδη στους... δρόμους βρίσκονται εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, φαρμακοποιοί, νοσοκομειακοί γιατροί αλλά και ιδιώτες που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, φαρμακοποιοί, ένστολοι των Σωμάτων Ασφαλείας, δικαστικοί.
Την ίδια στιγμή τα εργατικά συνδικάτα απειλούν με 24ωρη πανελλαδικό απεργία τις επόμενες ημέρες, αναμένοντας προφανώς την ανακοίνωση του πακέτου. Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται σήμερα στο χώρο της Υγείας, όπου ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται ένα βήμα από την κατάρρευση, προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία σε εκατομμύρια ασφαλισμένους. Πρωτοφανής είναι, επίσης, και η κινητοποίηση των ένστολων, οι οποίοι βλέπουν να συρρικνώνεται ο μισθός τους σε εξευτελιστικά επίπεδα, αλλά και των εκπαιδευτικών, ειδικά στις χαμηλές πανεπιστημιακές βαθμίδες.

Κοινωνική αναταραχή για τα ειδικά μισθολόγια

Χάος επικρατεί στον χώρο της Υγείας: χιλιάδες ασφαλισμένοι μένουν χωρίς φάρμακα, συνωστίζονται σε ουρές και εξαναγκάζονται να πληρώνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι νοσοκομειακοί γιατροί ετοιμάζουν μπαράζ κινητοποιήσεων και οι προμηθευτές του ΕΣΥ προχωρούν σε εμπάργκο υγειονομικού υλικού. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ έχουν πυροδοτήσει τις κινητοποιήσεις φαρμακοποιών και προμηθευτών, ενώ το «ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια κατεβάζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς στον δρόμο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν υποστεί μέχρι στιγμής απώλειες στις αποδοχές τους που αγγίζουν το 40%. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί επιπλέον μειώσεις κατά 18% στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη και επ΄ αόριστον επίσχεση εργασίας από τις 17 Σεπτεμβρίου.
Κοινωνική αναταραχή για τα ειδικά μισθολόγια

Εκτός από τους γιατρούς, σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι προμηθευτές του ΕΣΥ. Από την ερχόμενη Τρίτη, οι προμηθευτές ιατρικών ειδών προχωρούν σε αναστολή των παραδόσεων υλικών στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας των χρεών τους. Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να μην χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, παρά την εξόφληση του Μαΐου και τη δέσμευση του ΕΟΠΥΥ για άμεση εξόφληση και του Ιουνίου». Από την πλευρά του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κατήγγειλε την κυβέρνηση για «επιλεκτικές πληρωμές προς απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, ώστε να επιτύχει τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από τη μη πληρωμή των φαρμακοποιών».
Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί περιμένουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πληρωμών -οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας αναμένονται στις αρχές της εβδομάδας- προκειμένου να επανεξετάσουν τη στάση τους.
«Λουκέτο» στα ΑΕΙ
Μπαράζ κινητοποιήσεων αρχίζει από την ερχόμενη εβδομάδα και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με αιχμή τις μεγάλες περικοπές στις αποδοχές δασκάλων, καθηγητών και διδασκόντων στα ΑΕΙ. Ενδεικτικά, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού, ο οποίος καλείται να υπηρετήσει σε σχολείο μακριά από τον τόπο κατοικίας του, έχουν «πέσει» στα 639 ευρώ. Την ίδια ώρα, ο πρώτος καθαρός μισθός ενός πανεπιστημιακού -που συνήθως διορίζεται στην ηλικία των 40 ετών- θα μειωθεί με τις προωθούμενες περικοπές στα 950 ευρώ μηνιαίως.
Τα στοιχεία για τη μισθολογική κατάσταση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων είναι απογοητευτικά. Στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές ξεκινούν από 639 ευρώ για τον νεοδιόριστο, ανεβαίνουν στα 988 ευρώ για τον εκπαιδευτικό με 14 χρόνια προϋπηρεσίας και φτάνουν έως τα 1.400 ευρώ για τον εκπαιδευτικό με 33-35 χρόνια προϋπηρεσίας (τελικός μισθός). Οπως αναφέρει στην «ΗτΣ» ο γ.γ. της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010 οι μειώσεις κυμαίνονται από 20% για τους «παλιούς» έως 40% για τους «νέους» εκπαιδευτικούς.
Χαρακτηριστικά μάς αναφέρει το παράδειγμα ενός εκπαιδευτικού, άγαμου με δύο χρόνια προϋπηρεσίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είδε το εισόδημά του να μειώνεται κατά περίπου 38%: από 15.867 ευρώ ετησίως, το εισόδημά του «έπεσε» στις 9.762 ευρώ. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με τον κ. Κοτσιφάκη, ο τελικός μισθός ενός Ελληνα εκπαιδευτικού είναι μόλις το 50% του μέσου όρου του μισθού των εκπαιδευτικών από χώρες της Ε.Ε. Με στοιχεία του 2009, ένας Ελληνας εκπαιδευτικός με 33-35 χρόνια προϋπηρεσίας έχει ετήσιο μεικτό εισόδημα 25.744 ευρώ έναντι 51.498 του μέσου όρου του ετήσιου μεικτού εισοδήματος του Ευρωπαίου εκπαιδευτικού.
Το «ψαλίδι»
Δεκαετίες πίσω επιστρέφουν μισθολογικά οι διδάσκοντες στα ΑΕΙ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεσοσταθμικές περικοπές της τάξεως του 17,5% στα ειδικά μισθολόγιά τους. Το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών στα ΑΕΙ, μάλιστα, είναι το μοναδικό που είναι καθηλωμένο στα επίπεδα του 2001, όταν άλλα ειδικά μισθολόγια είχαν αυξήσεις που κυμαίνονταν από 35% έως και 100%, ενώ από το 2010 οι αποδοχές τους έχουν υποστεί μειώσεις της τάξεως του 25%.
Οι μειώσεις που προωθούνται θα είναι κλιμακωτές και θα κυμαίνονται από 5% έως 35% στις μεικτές αποδοχές. Συγκεκριμένα, έως τα 1.000 ευρώ η μείωση θα είναι 5%, στα 1.001 - 1.500 ευρώ θα είναι 15%, στα 1.501 - 2.500 ευρώ θα είναι 25% και στις μεικτές αποδοχές των 2.501 ευρώ και άνω θα γίνουν περικοπές 35%. Οπως εξηγεί στην «ΗτΣ» η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, Ευγενία Μπουρνόβα, με αυτές τις μειώσεις οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές θα πέσουν στα 950 ευρώ για έναν νεοδιόριστο και στα 1.500 ευρώ για έναν αναπληρωτή καθηγητή με 25 χρόνια υπηρεσίας.
Κι αυτό όταν συνήθως η ακαδημαϊκή καριέρα ξεκινά στην ηλικία των 40 ετών, αφού δηλαδή κανείς ολοκληρώσει δεκαετείς σπουδές για πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό, έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία εάν είναι άνδρας, έχει κάνει τις απαραίτητες δημοσιεύσεις και έχει εργαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια σε ερευνητικό κέντρο ή σε πανεπιστήμιο. Σημειώνεται ότι ήδη συμπληρώνονται περίπου τρία χρόνια που περί τους 800 πανεπιστημιακούς παρότι έχουν εκλεγεί σε θέσεις διάφορων ιδρυμάτων, ακόμη δεν έχουν διοριστεί από το υπουργείο Παιδείας και μένουν άνεργοι...
Θέμα ημερών είναι, επίσης, να ανακοινωθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα 12-13 Σεπτεμβρίου μπαίνει «λουκέτο» στους δήμους, με τους δημάρχους να απειλούν με ομαδικές παραιτήσεις.
Στους δρόμους οι ένστολοι για τις περικοπές
Ανήσυχη η κυβέρνηση για τα «πηλήκια της οργής»
Αν απ' όλα τα μέτρα που θα ανακοινωθούν ψήφιζε κανείς ποια είναι τα πιο «καυτά», ποια θα προκαλέσουν μεγαλύτερους τριγμούς στο πολιτικό σύστημα, σίγουρα την πρώτη θέση θα έπαιρναν οι μισθοί των ένστολων, δηλαδή των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ακόμη κι από τις περικοπές στις συντάξεις, πολλοί βουλευτές «τρέμουν» στην ιδέα να ψηφίσουν νέο «ψαλίδι» στους ένστολους, εξ ου και οι πολλές φανερές και κρυφές αντιδράσεις που έχουν αρχίσει να προκαλούνται.
Βουλευτές από τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση, δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τα συγκεκριμένα μέτρα, ειδικά αν οι περικοπές είναι οριζόντιες και θυμίζουν στον Αντώνη Σαμαρά ότι είχε ξεκάθαρα δηλώσει ότι θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για να μην κοπούν οι αποδοχές των ένστολων. Μάλιστα, μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, αναμένεται η αντίδραση των απόστρατων οι οποίοι έχουν καλή πρόσβαση και επηρεάζουν βουλευτές, ειδικά της Νέας Δημοκρατίας.
«Εμφύλιος»
Ηδη, τα «πηλήκια της οργής» έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους, με τη σύγκρουση με τους συναδέλφους τους στα ΜΑΤ την Πέμπτη, με τη μεγάλη συγκέντρωση άνω των 7.000 ένστολων το απόγευμα της ίδιας ημέρας -όπου και στήθηκαν μέχρι και κρεμάλες έξω από το υπουργείο Οικονομικών- αλλά και με τη συμμετοχή τους στη σημερινή πορεία στη Θεσσαλονίκη. Οι ένστολοι ενημερώθηκαν πριν από μερικές ημέρες ότι οι μειώσεις στις αποδοχές τους θα είναι έως 7,5% για φέτος και αναδρομικά από τον Ιούλιο και έως 13% από το 2013.
Περικοπές
Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι με τις νέες περικοπές οι αστυνομικοί των χαμηλών βαθμίδων, κυρίως άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά και όσοι βρίσκονται στους δρόμους και κυνηγούν το έγκλημα, θα βρεθούν να παίρνουν 600 ευρώ ενώ ακόμη και για τον αστυνομικό διευθυντή η εκτίμηση είναι ότι θα παίρνει 1.200 ευρώ. Στην ίδια κατάσταση εκτιμάται ότι θα βρεθούν και οι στρατιωτικοί. Με τις μέχρι σήμερα μειώσεις σε μισθούς, δώρα και χρονοεπιδόματα οι αποδοχές στις χαμηλές βαθμίδες κυμαίνονται μεταξύ 700 και 1.200 ευρώ.
Εισαγγελείς
Ερχεται δικαστικό «έμφραγμα»
Με δικαστικό «έμφραγμα» απειλείται η χώρα καθώς το επόμενο διάστημα οι δικαστικοί ετοιμάζονται να κατέβουν από τα έδρανα λόγω συνεχόμενων κινητοποιήσεων. Στις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις είναι η διακοπή των τακτικών συνεδριάσεων όλων των ποινικών δικαστηρίων της χώρας από τις 11 π.μ. έως 3 μ.μ. και για χρονικό διάστημα που θα αποφασιστεί ειδικότερα. Επίσης, οι εισαγγελείς θα χειρίζονται τις δικογραφίες αποκλειστικά μέσα στις εισαγγελίες (και όχι στο σπίτι τους) και εντός του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων (3.30 μ.μ.) και μετά το τέλος του ωραρίου, δεν θα παρευρίσκονται σε δημόσιες συγκεντρώσεις, πορείες, ποδοσφαιρικούς αγώνες κ.λπ.
Η ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών ότι η μείωση των μισθών των δικαστικών θα είναι 23%-25% στο σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο δικαστικό Σώμα. Οι έξι δικαστικές Ενώσεις ζητούν «από την πολιτεία, να σεβαστεί τη συνταγματική επιταγή για ισοτιμία και ισοκυρία των τριών λειτουργιών του κράτους, με τη διατήρηση τουλάχιστον της υφιστάμενης σήμερα μισθολογικής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών».
Χθες, οι εκπρόσωποι των δικαστών πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσουν τον πρωθυπουργό σε μια ύστατη προσπάθεια να πειστεί η κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να πάει σε οριζόντιες περικοπές. Σε κάθε περίπτωση, και ο δικαστικός κλάδος θα περιμένει τις τελικές ανακοινώσεις του πακέτου και στη συνέχεια θα ανακοινώσει το πλαίσιο των κινητοποιήσεών του. Γίνονται, πάντως, προσπάθειες να υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις των μισθών ώστε να μη θιγούν οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο οι οποίοι ξεκινούν ήδη με χαμηλές αποδοχές.

Der Spiegel: Πιθανή η προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης



Την προσφυγή της Ισπανίας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης αναμένει η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Μέλος της Κομισιόν που δεν κατονομάζεται, λέει προς το γερμανικό περιοδικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πιθανό να ζητήσει η Μαδρίτη μέσα στις επόμενες εβδομάδες τη στήριξη του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, εφόσον βεβαίως o ESM περάσει προηγουμένως το σκόπελο του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, την ερχόμενη Τετάρτη.

Όπως σημειώνει το Spiegel, μπορεί τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας να έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες μετά και την απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων. Αυτό ωστόσο αφορά τα ομόλογα μικρής χρονικής διάρκειας. Το επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα εξακολουθεί να κινείται στο 6 %.

Ενδεχόμενη προσφυγή στον ESM θα συνεπαγόταν ελέγχους από την ΕΕ, την ΕΚΤ αλλά και το ΔΝΤ. Ωστόσο, όπως σημειώνει το περιοδικό, οι όροι που θα συνοδεύουν τη βοήθεια δεν θα είναι τόσο σκληροί όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς η ισπανική διοίκηση θεωρείται πολύ πιο αποδοτική.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: DW

Ο Μr Louis Vuitton εγκαταλείπει τη Γαλλία λόγω φορολογίας


 

Με «φορολογική έξοδο» σε χώρες, όπως το Βέλγιο, απειλούν οι Γάλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες μετά τα νέα μέτρα.

Έντονη αντίδραση στον γαλλικό επιχειρηματικό κόσμο αλλά και έκπληξη στους κυβερνητικούς κύκλους, έχει προκαλέσει η απόφαση του Μπερνάρ Αρνό, μεγαλοεπιχειρηματία αλλά και πλουσιότερου ανθρώπου στη Γαλλία, να ζητήσει τη Βελγική υπηκοότητα.

Η απόφαση του Γάλλου δισεκατομμυριούχου προκλήθηκε επειδή η ισχύουσα φορολογία του Βελγίου είναι πολύ ελαφρότερη από εκείνη της Γαλλίας, Η απόφαση του Μπερνάρ Αρνώ θεωρείται ως αντίδραση στα
αναμενόμενα σκληρότερα νέα φορολογικά μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης.

Η ένταση αυξήθηκε και από το ότι η είδηση έγινε γνωστή λίγες ώρες πριν από την αναμενόμενη τηλεοπτική συνέντευξη του Φρανσουά Ολάντ απόψε στο κανάλι TF1.

Έτσι ορισμένα ΜΜΕ όπως το κανάλι France 24, θεωρούν ότι με την κίνηση αυτή ο Μπερνάρ Αρνό «θέλει να απευθύνει ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα στον Φρανσουά Ολάντ».

Το θέμα αφορά στην υπόσχεση του Ολάντ για «φορολογική δικαιοσύνη» με κορωνίδα τη φορολόγηση κατά 75% του τμήματος των εισοδημάτων άνω του ενός εκατομμυρίου, που έχει αναστατώσει τα μεγάλα αφεντικά, τα διευθυντικά στελέχη, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, καλλιτέχνες και αθλητές.

Η απόφαση του Μπερνάρ Αρνό έδωσε την ευκαιρία στον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν να δηλώσει: «Όταν παίρνουμε ηλίθιες αποφάσεις, καταλήγουμε σε τρομακτικά αποτελέσματα». Για να προσθέσει: «Η Υφήλιος θα λέει: Η Γαλλία είναι μια χώρα που δεν θέλει την επιτυχία».

Ο Μπερνάρ Αρνώ είναι επικεφαλής του ομίλου (Louis Vuitton-Möet Hennessy) που είναι η τέταρτη οικονομική δύναμη στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Φόρμπς (Forbes 2012) και η πρώτη από πλευράς τζίρου στους τομείς πολυτέλειας, (υψηλή ραπτική, μόδα, δερμάτινα είδη, σαμπάνια και
οινοπνευματώδη ποτά, αρώματα και καλλυντικά). Οι μεγάλες γαλλικές μάρκες όπως Dior, Guerlain, Kenzo, Givenchy, Veuve Clicquot, Ruinart είναι ανάμεσα στις 60 συνολικά επιχειρήσεις που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Τα ετήσια εισοδήματα του Μπερνάρ Αρνώ υπολογίζονται στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Διάβασαν το γονιδίωμα ενός από τα παράσιτα της ελονοσίας



Αμερικανοί επιστήμονες διάβασαν το γονιδίωμα ενός από τα παράσιτα (πλασμώδια) της ελονοσίας, συγκεκριμένα του Plasmodium vivax, που προκαλεί την πιο συνηθισμένη διεθνώς μορφή της νόσου.

Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι το παράσιτο εμφανίζει τις ίδιες γενετικές παραλλαγές (μεταλλάξεις) ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες μεταξύ τους ηπείρους. Η ανακάλυψη αυτή προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, γιατί δείχνει ότι πιθανώς οι τοπικές μεταλλάξεις που αυξάνουν την ανθεκτικότητα του παράσιτου απέναντι στα φάρμακα κατά της ελονοσίας, μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο, δυσκολεύοντας κι άλλο τις προσπάθειες να ξεριζωθεί η ασθένεια.

Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από τη γενετική ομοιότητα των δειγμάτων που προέρχονταν από ασθενείς στην Καμπότζη, την Μαδαγασκάρη και τη Νότια Αμερική. Ο ιδιόμορφος κύκλος ζωής του παρασίτου τού επιτρέπει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, καθώς παραμένει αδρανές έως ένα έτος στον οργανισμό των φορέων, στο ήπαρ τους, ακόμα κι όταν αυτοί νιώθουν καλύτερα. Στη συνέχεια, το παράσιτο ενεργοποιείται ξανά και κάνει την επανεμφάνισή του στο αίμα των φορέων, οι οποίοι μπορεί πλέον να βρίσκονται πολύ μακριά από την πατρίδα τους, π.χ. λόγω μετανάστευσης.

Στο νέο τόπο διαμονής τους, τα κουνούπια μολύνονται με το αίμα των φορέων του παρασίτου και κατόπιν μολύνουν με το τσίμπημά τους άλλους ανθρώπους, εξαπλώνοντας έτσι την ασθένεια. Οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο για την ελονοσία και μόνο ένα φάρμακο μπορεί να σκοτώσει σήμερα το παράσιτο στο ήπαρ. Όπως φοβούνται, μπορεί σταδιακά να αναπτυχθεί μια παγκόσμια αντίσταση του παρασίτου σε αυτό φάρμακο, εξαιτίας των ταξιδιών και της μετανάστευσης.

Μέχρι τώρα η επιστημονική μελέτη του παρασίτου Plasmodium vivax ήταν δύσκολη, γιατί το πλασμώδιο πεθαίνει όταν απομακρυνθεί από τον ξενιστή-φορέα του, συνεπώς δεν είναι δυνατό να μελετηθεί εργαστηριακά. Η ανάγνωση του γονιδιώματός του θα βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση της βιολογίας του συγκεκριμένου παθογόνου μικροοργανισμού. Για παράδειγμα, θα ρίξει φως στο γιατί οι Αφρικανοί δεν μολύνονται με αυτό το πλασμώδιο, αλλά με ένα άλλο παράσιτο της ελονοσίας.

Έγινε… Λιούις!


Έγινε… Λιούις! 
Την πρώτη του νίκη στο «Ναό της ταχύτητας» και την τρίτη της σεζόν πανηγύρισε ο Λιούις Χάμιλτον στο 13ο γύρο του πρωταθλήματος στην πίστα Μόντσα της Ιταλίας. Ο Βρετανός διατήρησε τη θέση του σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, αφήνοντας τους αντιπάλους του να κονταροχτυπιούνται για μια καλύτερη θέση. Άνεμος ο Σέρχιο Πέρες! στην έδρα της Ferrari.

Μπορεί ο Λιούις Χάμιλτον να πήρε την καρό σημαία, ωστόσο ο πιλότος που έκανε την έκπληξη στη Μόντσα ήταν ο Σέρχιο Πέρες.

Ο Μεξικανός πιλότος της Sauber με άνεση και ιδιαίτερη τεχνική έκανε έναν εκπληκτικό αγώνα και πλασαρίστηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, έχοντας εκκινήσει από την 12η θέση. Μάλιστα, ο Πέρες κατάφερε να εκτοπίσει από το βάθρο αρχικά τον Φελίπε Μάσα και στη συνέχεια να ρίξει τον Αλόνσο από τη δεύτερη θέση στην τρίτη.

Ωστόσο, η τρίτη θέση του Αλόνσο, εντός έδρας, δεν στεναχωρεί τον Ισπανό ο οποίος συνεχίζει να προηγείται στο πρωτάθλημα των πιλότων. Στο κυνήγι του παγκόσμιου πρωταθλήματος μπήκε πλέον και ο Χάμιλτον μετά την τρίτη του νίκη.

Ξεκίνησε καλά, αλλά…

Την υποτονική εκκίνηση του Τζένσον Μπάτον εκμεταλλεύτηκε ο Φελίπε Μάσα με αποτέλεσμα να περάσει στη δεύτερη θέση, την οποία όμως κράτησε για 19 γύρους. Ο Βρετανός έκανε την επίθεσή του και ανέκτησε τη θέση του.

Προς το τέλος του αγώνα ο Μάσα… έδωσε τη δεύτερη θέση του στον Αλόνσο για να τις χάσουν στη συνέχεια από τον… MVP, Πέρες. Συνεπώς, ο Μάσα τερμάτισε στην τέταρτη θέση, σε έναν πολύ κρίσιμο αγώνα για τον ίδιο.

Πολλοί οι μεγάλοι άτυχοι…

Τζένσον Μπάτον, Σεμπάστιαν Φέτελ και Μαρκ Γουέμπερ δεν κατάφεραν να δουν την καρό σημαία, αφού οι δύο πρώτοι αντιμετώπισαν μηχανικό πρόβλημα και ο Αυστραλός πιλότος είχε έξοδο με αποτέλεσμα να «πληγώσει» την Red Bull.

Την καρό σημαία δεν κατάφερε να δει ούτε ο Βερνιέ, ο οποίος απογείωσε λίγο την Toro Rosso, σε μία έξοδο που είχε.

Υποτονικός ήταν ο ρυθμός του Κίμι Ραϊκόνεν, ο οποίος έδωσε εντυπωσιακές μάχες με τον Μίκαελ Σουμάχερ και τον Σέρχιο Πέρες. Ωστόσο, ο “Iceman” κατάφερε να δει την καρό σημαία από την πέμπτη θέση, αφήνοντας πίσω του το δίδυμο της Mercedes, με τον Σουμάχερ να είναι ταχύτερος από τον Ρόσμπεργκ.

Πολύ καλός ήταν ο Πολ ντι Ρέστα, ο οποίος είδε την καρό σημαία όγδοος, κερδίζοντας μία θέση από αυτή που εκκίνησε.

Αναλυτικά η κατάταξη του ιταλικού γκραν πρι:

1. Χάμιλτον, McLaren
2. Πέρες, Sauber
3. Αλόνσο, Ferrari
4. Μάσα, Ferrari
5. Ραϊκόνεν, Lotus
6. Σουμάχερ, Mercedes
7. Ρόσμπεργκ, Mercedes
8. Ντι Ρέστα, Force india
9. Κομπαγιάσι, Sauber
10. Σένα, Williams
11. Μαλδονάδο, Williams
12. Ρικιάρντο, Toro Rosso
13. Ντ’Αμπρόσιο, Lotus
14. Κοβαλάινεν, Caterham
15. Πετρόφ, Caterham
16. Πικ, Marussia
17. Γκλοκ, Marussia
18. Ντε λα Ρόσα, HRT
19. Καρθικέγιαν, HRT


Βαθμολογία πιλότων:

1. Αλόνσο, 179
2. Χάμιλτον, 142
3. Ραϊκόνεν, 141
4. Φέτελ, 140
5. Γουέμπερ, 132
6. Μπάτον, 101
7. Ρόσμπεργκ, 83
8. Γκροσεάν, 76
9. Πέρες,65
10. Μάσα, 47
11. Σουμάχερ, 35
12. Κομπαγιάσι, 35
13. Ντι Ρέστα, 32
14. Χούλκενμπεργκ, 31
15. Μαλδονάδο, 29
16. Σένα, 25
17. Βερνιέ, 8
18. Ρικιάρντο, 4

Βαθμολογία κατασκευαστών:

1. Red Bull, 272
2. McLaren, 243
3. Ferrari, 226
4. Lotus- Renault, 217
5. Mercedes, 126
6. Sauber, 100
7. Force India, 63
8. Williams, 54
9. Toro Rosso, 12

Ομάδες και πιλότοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το γκραν πρι της Σιγκαπούρης στις 23 Σεπτεμβρίου.

Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω για κλοπή σε σούπερ μάρκετ


 


Δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων χθες το απόγευμα στα Τρίκαλα για κλοπή σε σούπερ μάρκετ.

Οι δύο άνδρες 32 και 24 ετών προσποιούμενοι τους πελάτες μπήκαν στο κατάστημα και αφαίρεσαν προϊόντα μικρής χρηματικής αξίας.

Ωστόσο για κακή τους τύχη ακινητοποιήθηκαν από τον υπεύθυνο του σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Τα αφαιρεθέντα προϊόντα αποδόθηκαν απευθείας στον υπεύθυνο του καταστήματος, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.

"Η συνοχή της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη"



Η συνοχή της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Ολοι προσπαθούμε για το καλύτερο. Δεν υπάρχει καλός και κακός» συνέχισε και έκανε λόγο για αγωνία που υπήρχε κατα τη διάρκεια της σύσκεψης για το καλυτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο κ. Κεδικογλου παραδέχτηκε οτι υπάρχει θέμα για ορισμένα απο τα μέτρα και τόνισε πως πρέπει να πείσουμε για την αποτελεσματικότητα και την κοστολόγηση τους.

«Και εμείς δεν θέλουμε οριζόντιες περικοπές των συντάξεων» συμπλήρωσε σημειώνοντας πως το ζήτημα είναι να βρεθούν μέτρα που να είναι αποδεκτά με στόχο τη διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας.

Επιπλέον πρόσθεσε οτι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και εξέφρασε την εκτίμηση οτι θα επιτευχθεί συμφωνία την Τετάρτη στη νεα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Μυτιλήνη: Συνελήφθησαν μετανάστες για κατασκοπεία


 

Με την κατηγορία της κατασκοπείας συνελήφθησαν δύο Τσέχοι, ηλικίας 28 και 33 ετών, το μεσημέρι της Κυριακής στο Πλατύ της Λήμνου από αστυνομικούς του ΑΤ Μύρινας. Κατά τον έλεγχο που έγινε στη βιντεοκάμερα και στη φωτογραφική μηχανή που είχαν μαζί τους, βρέθηκαν βιντεοσκοπημένα και φωτογραφημένα στρατόπεδα και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Όπως υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι, εργάζονταν για την εταιρεία Bohemia Interactive και με τις φωτογραφίες που έπαιρναν θα «πλούτιζαν» τα γραφικά του ηλεκτρονικού παιχνιδιού «Arma 3» που διαδραματίζεται στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο.

Ο κάποτε πανίσχυρος Τάσος Μαντέλης..



Ο κάποτε πανίσχυρος Τάσος Μαντέλης, που για τον δει κάποιος έπρεπε να περιμένει για μήνες στον προθάλαμο του γραφείου του, μοιάζει πλέον να είναι… άλλος άνθρωπος.

Κινείται με το προσωπικό του αυτοκίνητο, χωρίς συνοδούς, ασκώντας το επάγγελμα του δικηγόρου. «Βγάζω τα προς το ζην» σχολιάζει ο ίδιος από το γραφείο του στην οδό Πατησίων.

Ασκεί, πλέον, το επάγγελμα του δικηγόρου και κυκλοφορεί χωρίς κοστούμι και γραβάτα και κινείται… μόνος του. Έχει μάθει να χάνεται μέσα στο πλήθος της ανωνυμίας, «ξετινάζοντας» από πάνω του την εικόνα του υπουργού των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη.

Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις πριν από τη δίκη που έχει σε λίγες ημέρες για την κατηγορία της μη υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» για τα έτη 2006 και 2007. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή και τώρα η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό. «Θεωρώ  ότι θα δικαιωθώ» σχολιάζει ο ίδιος για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι το 2010 στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είχε ομολογήσει ότι είχε δεχθεί ως προεκλογική χορηγία το ποσό των 200.000 μάρκων από τη Siemens, αλλά δε θέλησε να σχολιάσει κάτι για το συγκεκριμένο θέμα…

Πηγή: Real News