EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Συνάντηση εργαζομένων στο Τ Τ με τον Γιώργο Μέργο



Συνάντηση με εκπροσώπους του συλλόγου των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε, στο υπουργείο Οικονομικών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Μέργος.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο κ. Μέργος ανέφερε στη συνάντηση ότι το θέμα του ΤΤ θα συζητηθεί από την κυβέρνηση μετά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις. ευρώ και στο γενικότερο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ενστάσεις από τρόικα για μέτρα των 2 δισ. ευρώ



Σχεδόν 2 ώρες κράτησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων της διετίας 2013-14.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν μόνο γενικές κατευθύνσεις του πακέτου των μέτρων, ωστόσο, η τρόικα διατύπωσε ενστάσεις. Όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου, οι ενστάσεις αυτές ήταν αναμενόμενες.

Η τρόικα ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο μεγαλύτερη εξειδίκευση σε κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν συμβεί αυτό (δηλ. να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις), υπάρχει κίνδυνος να απορριφθούν. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν ανοικτά τις αμφιβολίες τους για τη δυνατότητα να υπάρξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα στη φοροδιαφυγή όπου ο στόχος είναι η είσπραξη εσόδων 3,2 δισ. ευρώ, ενώ δαιτύπωσαν αρκετά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της εφεδρείας αλλά και τις περικοπές για την Άμυνα.

Αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από το υπουργείο, τα «έξτρα» μέτρα, που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που βάλει βέτο σε κάποιες προτάσεις η τρόικα, ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ, με το πακέτο μέτρων του υπουργείου Οικονομικών να ανέρχεται σε 17,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς το Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντώνται οι πολιτικοί αρχηγοί αυτή τη στιγμή (ξεκίνησε στις 19.00 η σύσκεψη) προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επαφές με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, sτην έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα παρουσιάσουν ισοδύναμα γα να βγάλουν εκτός κάδρου κάποιες περικοπές που θεωρούν ότι επιβαρύνουν δυσανάλογα κάποια κοινωνικά στρώματα.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φέρονται διατεθειμένοι να κρατήσουν τις «κόκκινες» γραμμές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, αντιπροσωπεία των δύο κομμάτων (από το ΠΑΣΟΚ οι κ. Πρωτόπαπας και Κουτρουμάνης και από τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Χατζησωκράτης) συνταντήθηκε νωρίτερα σήμερα πριν ξεκινήσει η σύσκεψη των αρχηγών στο κέντρο της Αθήνας και να συζητήσουν για τις προτάσεις τους και τη διαμόρφωση του πακέτου των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν σήμερα το τοπίο καθώς στην αυριανή συνάντηνη της τρόικας με τον Αντώνη Σαμαρά πρέπει να κλείσει ο κατάλογος των μέτρων.

Τέλος, αν και υπήρξε κάποια σκέψη για νέα συνάντηση με την τρόικα σήμερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν τελικά αύριο με τον πρωθυπουργό όπως έχει συμφωνηθεί εδώ και μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Σεπτεμβρίου ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο Eurogroup της Λευκωσίας.

Επεισόδια στα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής με τραυματίες



Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα στις Σκουριές Χαλκιδικής όπου κάτοικοι διαδηλώνουν κατά της χωροθέτησης και λειτουργίας μεταλλείων χρυσού στην περιοχή. Αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη πετροπόλεμος, ενώ οι αστυνομικοί απαντούν με χρήση χημικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τρεις τραυματισμοί διαδηλωτών, εκ των οποίων ο ένας είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ: "Για τον κ. Στουρνάρα τα δις είναι νούμερα"



Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εξέδωσε το ακόλουθο σχόλιο για τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα και τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών:

«Με περισσή άνεση ο υπουργός Οικονομικών διαβουλεύεται με τους εκπροσώπους της τρόικα, παρουσιάζοντάς τους μάλιστα μέτρα ύψους 17 δις έτσι ώστε να διαλέξουν τα πρώτα 11,5, αλλά ταυτόχρονα να έχουν και απόθεμα για νέα μέτρα αργότερα. Για τον κ. Στουρνάρα τα δις είναι νούμερα. Για την ελληνική κοινωνία όμως είναι θέσεις εργασίας, συντάξεις, μισθοί, κλείσιμο επιχειρήσεων, είναι ανθρώπινες ζωές με τις οποίες κανείς δεν δικαιούται να παίζει. Ψιλά γράμματα για τον κ. Υπουργό. Τα μέτρα αυτά θα ολοκληρώσουν την κοινωνική ισοπέδωση και θα βαθύνουν την ύφεση.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. επιδίδονται σε επικοινωνιακές ασκήσεις για να πείσουν πως αγωνιούν μήπως τα μέτρα είναι οριζόντια και τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή. Μάταια προσπαθούν ο καθένας για τον εαυτό του να αποποιηθεί των ευθυνών του. Ο λαός μας γνωρίζει πως η συνενοχή τους είναι απόλυτη και θα τους κρίνει όλους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για το έγκλημα που διαπράττουν ενάντια στην ελληνική κοινωνία».

Ο σκηνοθέτης Τάμερ αλ Αουάμ, 34 ετών, σκοτώθηκε στο Χαλέπι



Ο σκηνοθέτης Τάμερ αλ Αουάμ, 34 ετών, σκοτώθηκε στο Χαλέπι, ανακοίνωσε την Κυριακή το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS), χωρίς να προσδιορίζει όμως, την ημερομηνία του θανάτου του.

«Ο σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Tάμερ αλ Αουάμ, Καταγόταν από τη Σουέιντα, στα βουνά των Δρούζων, και εγκατέλειψε τη Γερμανία όπου ζούσε για να εργαστεί στα ΜΜΕ της επανάστασης στα οποία πρόσφερε όλη την εμπειρία και την ανδρεία του», τονίζεται στην ανακοίνωση των επαναστατών.

Από τη Βηρυτό όπου βρίσκεται ο πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε στο γαλλικό Πρακτορείο ότι από τον Μάρτιο του 2011 η βία στη Συρία έχει προκαλέσει το θάνατο 27.379 ανθρώπων, από τους οποίους περισσότεροι από το 70% ήταν άμαχοι ή πολίτες που πήραν τα όπλα.

Ο κυβερνητικός στρατός ανέφερε πρόσφατα περισσότερους από 8.000 νεκρούς στις τάξεις του.

Ο «Καιάδας» και ο «Καραισκάκης» της Χρυσής Αυγής σε ρόλο... αστυνομικού


 

Η έφοδος της Χρυσής Αυγής σε πανηγύρια και λαϊκές αγορές με μπροστάρηδες εκλεγμένους Βουλευτές να παίζουν το ρόλο της αστυνομίας κάνοντας έλεγχο σε αλλοδαπούς μετανάστες που πωλούσαν την πραμάτεια τους, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου.
Οι εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες σε Ραφήνα και Μεσολόγγι με τους Χρυσαυγίτες να καταστρέφουν πάγκους και να διώχνουν τους αλλοδαπούς, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια ο οποίος ζήτησε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να ληφθούν όλα τα νόμιμα μέτρα εναντίον κάθε υπευθύνου που αντιποιείται την ιδιότητα του κρατικού λειτουργού ανεξάρτητα από την κομματική του θέση ή την βουλευτική ιδιότητα.
Στο Μεσολόγγι, με επικεφαλής τον βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση γνωστό από την εμφάνισή του και ως «Καραϊσκάκης», κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής επισκέφθηκε το πρωί την λαϊκή αγορά Μεσολογγίου και σε ρόλο...αστυνομικού έκαναν ελέγχους σε μετανάστες μικροπωλητές ενώ κατέστρεψαν και τρεις πάγκους.
Λίγες ώρες νωρίτερα στη Ραφήνα μέλη της Χρυσής Αυγής , ανάμεσα τους και ο βουλευτής Γιώργος Γερμενής, ο οποίος είναι πιο γνωστός ως «Καιάδας» εξαπέλυσαν χθες βράδυ επίθεση σε αλλοδαπούς πλανόδιους μικροπωλητές που είχαν στήσει τους πάγκους με την πραμάτεια τους σε πανηγύρι της Ραφήνας.
Έντονα αντέδρασαν όλα τα πολιτικά κόμματα. «Πράξεις παρανόμων» χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής το ΠΑΣΟΚ που με ανακοίνωσή του για τα όσα συνέβησαν στη Ραφήνα, καλεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν.Δένδια «να αφήσει τα μεγάλα λόγια και να επιβάλει την τάξη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη σειρά του, τονίζει ότι «επιχειρείται να εμπεδωθεί κλίμα φασιστικής τρομοκρατίας» ενώ έντονα αντέδρασε και το ΚΚΕ στα όσα συνέβησαν στη Ραφήνα, καλώντας το λαό να μην ανεχθεί τη δημαγωγική δράση της Χρυσής Αυγής.
«Η κυβέρνηση, που στα λόγια καταδικάζει τα 'τάγματα εφόδου', έχει την ευθύνη για αυτά τα διαρκώς αυξανόμενα φασιστικά κρούσματα με διάφορα θύματα και πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πολλά νέα tablets από την Amazon


 

Η Amazon πήρε τη σκυτάλη από όλες τις εταιρείες που παρουσίασαν τις τελευταίες μέρες τα προϊόντα τους για να αποκαλύψει πλήρως τα Kindle Fire HD, Kindle Fire και Kindle Fire HD LTE 4G.

Το γνωστό σε όλους μας Kindle των 7 ιντσών ανανεώθηκε, έγινε πιο γρήγορο (40% ταχύτερος επεξεργαστής, διπλάσια μνήμη RAM) και πιο φθηνό (159 δολάρια), ενώ απέκτησε και μεγαλύτερη μπαταρία και μία custom έκδοση του Android με το όνομα Kindle OS. Η πώλησή του ξεκινάει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη, το Kindle Fire HD θα κυκλοφορήσει σε μοντέλα με οθόνη 7 και 8.9 ιντσών, με το μεγαλύτερο να φέρει ανάλυση 1920x1200 και πυκνότητα που φτάνει τα 254dpi.

Ο επεξεργαστής του προϊόντος είναι ο OMAP 4470 της Texas Instruments, απόφαση που δίνει σαφές προβάδισμα στην Amazon έναντι σε όποιον ανταγωνιστή αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τον Tegra 3.

Η δυνατότητα για σύνδεση σε dual band WiFi (2.4GHz και 5GHz) θα κάνουν την πλοήγηση πιο γρήγορη και άνετη, ενώ και η διαθέσιμη μνήμη ξεκινάει από τα 16GB.

Η τιμή του Kindle Fire HD ξεκινάει από τα 199 δολάρια για το μοντέλο των 7 ιντσών και φτάνει στα 299 δολάρια για το μεγαλύτερο.

Τέλος, το Kindle Fire HD LTE 4G είναι το πιο γρήγορο μοντέλο, κοστίζει 499 δολάρια και έρχεται με χωρητικότητα 32GB. Η διάθεσή του θα ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου.

Διασταύρωση εισοδημάτων με τραπεζικές καταθέσεις

Ελέγχοντας τις τραπεζικές καταθέσεις κάθε φορολογουμένου, αλλά και τις δαπάνες του σε μετρητά, θα μπορεί στο εξής η Εφορία να προσδιορίζει το εισόδημά του και να ελέγχει έτσι κατά πόσον είναι ακριβή ή όχι αυτά που δηλώνει στη φορολογική του δήλωση.
Τη δυνατότητα αυτή δίνει τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, η οποία αφορά τις έμμεσες τεχνικές φορολογικού ελέγχου. Οι τεχνικές αυτές, οι οποίες εφαρμόζονταν ώς τώρα μόνο στους επιτηδευματίες, επεκτείνονται πλέον και στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους εισοδηματίες. Ολοι αυτοί, περίπου 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, θα περνούν από το κόσκινο της Εφορίας η οποία θα ελέγχει τι ποσά διαθέτει ο καθένας στις τράπεζες, τι ξόδεψε μέσω πιστωτικών καρτών ή και με μετρητά, τι δάνεια έχει και τι δόσεις πληρώνει, τι άλλες πηγές εισοδημάτων διαθέτει και αν όλα αυτά είναι σύμφωνα με την επίσημη δήλωσή του.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον προσδιορισμό φορολογούμενου εισοδήματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις αδήλωτου μαύρου χρήματος, αδικαιολόγητου πλουτισμού (κινητή και ακίνητη περιουσία) ή βιοτικού επιπέδου που δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, η Εφορία μέσω εξελιγμένων προγραμμάτων του συστήματος TAXIS θα αναλύει τη ρευστότητα του φορολογουμένου, δηλαδή το βιοτικό του επίπεδο, αν ζει πλουσιοπάροχα κτλ., τις αγορές διαφόρων προϊόντων που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα έτος, τις δαπάνες για υπηρεσίες και ό,τι άλλο μπορεί να βοηθήσει ώστε να καταγραφεί η φορολογική συμπεριφορά του πολίτη.
Στη συνέχεια θα ελέγχονται όλες ανεξαιρέτως οι καταθέσεις των πολιτών και θα συγκρίνονται με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει διαχρονικά, αλλά και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει κυρίως με μετρητά.
Με τον τρόπο αυτόν θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα 8.500.000 πολιτών, τα ακαθάριστα έσοδα και οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών. Επί των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν θα εφαρμόζονται οι φορολογικοί συντελεστές.
ΣΕ ΑΚΡΟΑΣΗ. Αξίζει, ωστόσο, να τονιστεί ότι η τροπολογία προβλέπει ακόμη ότι πριν από την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού πρόσθετου φόρου, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας θα καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση, ο οποίος δικαιούται σε ανταπόδειξη.
Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι σε μετρητά, οι φοροελεγκτικές Αρχές θα μπορούν να προχωρούν αυτόματα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και να εξετάζουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία τις αναλήψεις και τις καταθέσεις, συσχετίζοντας τα ποσά με τη φορολογική και καταναλωτική συμπεριφορά του πολίτη.
Ετσι, αν για παράδειγμα κάποιος απέκτησε με μετρητά περιουσιακά στοιχεία (π.χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κτλ.) και δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει από τα δηλωθέντα εισοδήματά του, τότε θα επιβαρύνεται με πρόσθετη φορολογία.

Εσείς κι ε­μείς έ­χου­με τη λύ­ση


 


Σαν πο­λύ δεν κα­θί­σα­με με σταυ­ρω­μέ­να χέ­ρια; Σαν πο­λύ δεν τους α­φή­σα­με στην η­συ­χία τους; Τι πε­ρι­μέ­νου­με; Να βρει ο Σα­μα­ράς τα “δε­κα­ο­χτώ ση­μεία” του, που τα έ­χα­σε στο δρό­μο για το Βε­ρο­λί­νο, ή το Κου­βέ­λης τα “ι­σο­δύ­να­μά” του που α­κό­μα α­να­ζη­τού­νται;
Δεν γί­νε­ται να έ­χου­με άλ­λες αυ­τα­πά­τες. Όπου στα­θούν κι ό­που βρε­θούν οι εκ­πρό­σω­ποι της τρι­το­κομ­μα­τι­κής κυ­βέρ­νη­σης δια­λα­λούν την πε­μπτου­σία της πο­λι­τι­κής τους: πι­στή, κα­τά γράμ­μα, χω­ρίς κα­μιά πα­ρέκ­κλι­ση ε­φαρ­μο­γή των μνη­μο­νίων – των δύο που προ­η­γή­θη­καν και ό­ποιου άλ­λου χρεια­στεί. Αυ­τό εί­ναι το σύμ­βο­λο της πί­στεώς τους1.
Και αυ­τή τη φο­ρά, ό­πως και τις προ­η­γού­με­νες, ο­μνύουν ό­τι τα α­πάν­θρω­πα μέ­τρα που παίρ­νουν σε βά­ρος των λαϊκών τά­ξεων θα εί­ναι τα… τε­λευ­ταία. Κα­λύ­πτουν την ε­ξα­πά­τη­ση που ε­πι­χει­ρούν, με έ­να α­κό­μα με­γά­λο ψέ­μα. Το ο­ποίο, για να α­πο­κτή­σει ε­πί­φα­ση ε­γκυ­ρό­τη­τας, ε­πα­να­λαμ­βά­νε­ται στο κύ­ριο άρ­θρο της «Κα­θη­με­ρι­νής» (29-8-2012): «Πρέ­πει να κα­τα­στεί σα­φές ό­τι δεν θα υ­πάρ­ξει άλ­λος κύ­κλος αι­μα­τη­ρών πε­ρι­κο­πών σε μι­σθούς και συ­ντά­ξεις»…
Την α­πά­ντη­ση στο πρω­το­σέ­λι­δο άρ­θρο της τη δί­νει η τε­λευ­ταία σε­λί­δα της ί­διας ε­φη­με­ρί­δας: «Η μνη­μο­νια­κή ρη­το­ρεία εκ­κρε­μεί σε πλή­ρη α­σά­φεια και ω­κε­α­νούς ψεύ­δους, πα­ρά τη φαι­δρή έ­παρ­ση πε­ρί σω­τη­ρίας της χώ­ρας. Οι πο­λι­τι­κά ά­σαρ­κες γε­νι­κο­λο­γίες και οι α­φό­ρη­τες κοι­νο­το­πίες συ­νι­στούν την κοι­νή ι­δε­ο­λο­γι­κή ταυ­τό­τη­τα των τριών κομ­μά­των της κυ­βερ­νη­τι­κής ε­ξου­σίας και την κοι­νή ταύ­τι­ση με το ψεύ­δος» ( Ζ. Ζή­κου, σελ. 26).
Το δια­πι­στώ­νουν πια οι πά­ντες ό­τι η ε­ξα­πά­τη­ση εί­ναι η κοι­νή κυ­βερ­νη­τι­κή πρα­κτι­κή. Εμείς θα πε­ρι­μέ­νου­με μεί­ζο­νες α­πο­δεί­ξεις, γραμ­μέ­νες για άλ­λη μια φο­ρά σαν βουρ­δου­λιές στην πλά­τη μας; Δεν έ­χου­με την πο­λυ­τέ­λεια άλ­λης μιας ε­ξα­πά­τη­σης, άλ­λης μιας α­να­μο­νής, άλ­λης μιας δο­κι­μής. Αυ­τή η δή­θεν τε­λευ­ταία κα­τα­βα­ρά­θρω­ση α­μοι­βών, συ­ντά­ξεων, δι­καιω­μά­των, ε­πι­πέ­δου ζωής, προσ­δο­κιών, ελ­πί­δων δεν πρέ­πει να πε­ρά­σει. Και μία εί­ναι η α­λή­θεια: μό­νο ε­μείς μπο­ρού­με να την α­πο­τρέ­ψου­με.
Να ε­ξη­γού­μα­στε: αυ­τό το πρώ­το πρό­σω­πο του πλη­θυ­ντι­κού α­ριθ­μού δεν υ­πο­νο­εί τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Τα πράγ­μα­τα εί­ναι τό­σο σκού­ρα που δεν θα έ­φτα­νε κα­νέ­νας ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ χω­ρίς τα κα­τ’ ε­πα­νά­λη­ψη και συ­νή­θεια θύ­μα­τα αυ­τής της ε­πί­θε­σης στους δρό­μους και τις πλα­τείες2. Κόμ­μα­τα, συν­δι­κά­τα, λαϊκές ορ­γα­νώ­σεις μπο­ρούν να βο­η­θή­σουν, να ορ­γα­νώ­σουν, να εκ­φρά­σουν, αλ­λά η αυ­το­πρό­σω­πη, σω­μα­τι­κή πα­ρου­σία ό­λων μας εί­ναι α­να­ντι­κα­τά­στα­τη. Κι ό­ταν λέ­με ό­λων, εν­νοού­με ό­λους: ε­μέ­να, ε­σέ­να, το φί­λο σου, το γεί­το­νά σου, το συ­νά­δελ­φό σου, τα παι­διά μας, τους γο­νείς μας, τους γνω­στούς μας και τους α­γνώ­στους μας.
Μό­νο ε­σέ­να, ε­μέ­να, ε­μάς φο­βού­νται κα­νέ­ναν άλ­λο: «Η βα­θιά ύ­φε­ση και η συ­να­κό­λου­θη υ­λι­κή α­πο­ψί­λω­ση του βίου ε­πι­σω­ρεύο­νται σαν προ­σχώ­σεις ε­ξαι­ρε­τι­κά ε­πι­βα­ρυ­ντι­κές σε έ­να κοι­νω­νι­κό σώ­μα του ο­ποίου πλέ­ον δεν γνω­ρί­ζου­με τις α­ντο­χές, το ό­ριο θραύ­σεως (…) Εί­ναι ά­γνω­στο πώς θα α­ντι­δρά­σει το πλή­θος, αυ­τό το α­πρό­βλε­πτο, βου­βό πλή­θος» («Κ» 29/8, σελ. 26). Όλα τα άλ­λα, τις κοι­νο­βου­λευ­τι­κές μά­χες, τις τη­λε­ο­πτι­κές σκια­μα­χίες, μπο­ρούν να τα δια­χει­ρι­στούν. Τον κι­νη­το­ποιη­μέ­νο λαό δεν μπο­ρούν να φέ­ρουν βόλ­τα. Το λαό που α­παι­τεί ό­χι μό­νο να μην τον ε­ξα­πα­τούν με υ­πο­σχέ­σεις μιας χρή­σεως ή τρο­μο­κρα­τι­κά δι­λήμ­μα­τα στις ε­κλο­γές, αλ­λά να έ­χει και να εκ­φέ­ρει γνώ­μη κά­θε στιγ­μή που κρί­νε­ται το πα­ρόν και το μέλ­λον του, η ί­δια η ζωή του και η ζωή των παι­διών του. Το λαό που α­κό­μα και με τη βου­βή πα­ρου­σία τού α­πο­φα­σι­στι­κού βά­ρους του μπο­ρεί να κλεί­νει ή ν’ α­νοί­γει δρό­μους.
Εί­ναι α­λή­θεια ό­τι ό­λοι έ­χου­με κου­ρα­στεί. Δύο χρό­νια στους δρό­μους, με δια­δη­λώ­σεις, πο­ρείες, συ­γκε­ντρώ­σεις, δια­μαρ­τυ­ρίες, συ­γκρού­σεις, χη­μι­κά, α­στυ­νο­μι­κή βία, συλ­λή­ψεις, “προ­σα­γω­γές”… Και το α­πο­κο­ρύ­φω­μα, μια ε­κλο­γι­κή μά­χη που φαι­νό­ταν ό­τι μπο­ρεί ο λαός να την κερ­δί­σει, πλην ό­μως την κέρ­δι­σαν οι τρεις σω­μα­το­φύ­λα­κες της πο­λι­τι­κής α­πά­της. Σε πολ­λούς υ­πάρ­χει μια πι­κρή γεύ­ση α­πο­γοή­τευ­σης. Εί­ναι ό­μως λό­γος για ν’ α­φή­σου­με ό­λους αυ­τούς να λε­η­λα­τούν τη ζωή μας;
Η στιγ­μή που ε­μείς θα νιώ­σου­με κου­ρα­σμέ­νοι κι ε­κεί­νοι θα το δουν, εί­ναι η στιγ­μή που θα ε­πι­χει­ρή­σουν να μας χει­ρα­γω­γή­σουν και πά­λι. Η στιγ­μή που θα μας νο­μί­σουν κου­ρα­σμέ­νους κι έ­τοι­μους να δε­χτού­με το τε­λειω­τι­κό χτύ­πη­μα, εί­ναι η κα­λύ­τε­ρη στιγ­μή για ν’ α­ντι­δρά­σου­με. Δια­λέ­γου­με και παίρ­νου­με.

Χ. Γεωρ­γού­λας

Εξεταστική για το Μνημόνιο: Στόχος οι 120 ψήφοι


 

Ρωγμές στην τρικομματική κυβέρνηση, αλλά και μία πρώτη συσπείρωση της αντιπολίτευσης, προκαλεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο. Η πρόταση για πολιτική συζήτηση σε επίπεδο εξεταστικής επιτροπής έρχεται σε μία περίοδο που η Βουλή θα κληθεί να τοποθετηθεί επί των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται να φτάσει η δικογραφία που συνέταξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Πολιτικά το κρίσιμο είναι α) να συγκεντρωθούν 120 θετικές ψήφοι και β) οι αρνητικές ψήφοι να είναι λιγότερες από τις θετικές. Με δεδομένο ότι η πρόταση υπογράφεται από τους 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, η κατάσταση στα άλλα κόμματα διαμορφώνεται ως εξής;
- Ν.Δ. (128 βουλευτές): Ο Α. Σαμαράς έχει δεσμευθεί για "μία και μόνη εξεταστική που θα αφορά το Μνημόνιο", όμως το Μαξίμου δεν θέλει να ανοίξει πληγές στην κυβέρνηση σε μία περίοδο που σοβεί εσωτερική κρίση ικανή να την ανατρέψει. Ωστόσο βουλευτές (Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Κοντογιάννης) ζητούν να διερευνηθούν οι συνθήκες υπαγωγής της Ελλάδας στο Μνημόνιο. Η "γραμμή" του Μαξίμου είναι να επικαλεστούν την ανάγκη να πάρει η χώρα τη δόση των 31 δισ. του Οκτωβρίου και μετά να δουν το θέμα της εξεταστικής.
-ΠΑΣΟΚ (33 βουλευτές): Ο Ευ. Βενιζέλος είναι υποχρεωμένος να δώσει πλήρη στήριξη στον Γ. Παπανδρέου, και το έκανε - άλλωστε το όνομά του αναφέρεται στους υπεύθυνους για το Μνημόνιο 2. Ο Γ. Παπανδρέου αυτοθυματοποιείται και θεωρεί ότι υφίσταται πολιτική δίωξη από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
-Ανεξάρτητοι Έλληνες (20 βουλευτές): Υπάρχει δυσαρέσκεια, επειδή έχουν καταθέσει κι εκείνοι πρόταση για εξεταστική (που όμως δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 60 υπογραφών). Ωστόσο βάσιμα εκτιμάται ότι θα στηρίξουν την πρόταση, καθώς το κύριο για τον Π. Καμμένο είναι να υπάρξει έρευνα για το Μνημόνιο.
-Χρυσή Αυγή (18 βουλευτές): Ο Ν. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι θα την ψηφίσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "θα έδινα ψήφο ακόμα και στο ΚΚΕ για μια μέρα, αν πρόκειται να φύγουμε από το Μνημόνιο".
-ΔΗΜ.ΑΡ. (17 βουλευτές): Στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον Φ. Κουβέλη (και αγωνίστηκαν για να μπει το κόμμα στη συγκυβέρνηση) έλεγαν ότι θα καταψηφίσουν. Όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Τσούκαλης τόνισε ότι η εξεταστική είναι μονόδρομος εφόσον έρθει η δικογραφία Πεπόνη (που θα έχει έρθει όταν θα διεξαχθεί η συζήτηση στη Βουλή).
-ΚΚΕ (12 βουλευτές): Το κόμμα δεν έχει εμποδίσει την διερεύνηση υποθέσεων, αν και πιστεύει ότι οι εξεταστικές "συγκαλύπτουν" και "συσκοτίζουν". Με αυτά τα δεδομένα δεν έχει αποσαφηνίσει ποια θα είναι η ψήφος του, ειδικά στην περίπτωση που κρίνεται αν θα γίνει εξεταστική.
-Ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος δήλωσε ότι θα ψηφίσει να συσταθεί εξεταστική.

Οι υπεύθυνοι
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ "διευκολύνει" τα κόμματα και τους βουλευτές (εκτός από το ΠΑΣΟΚ) για να ψηφίσουν θετικά και δεν είναι τυχαίο ότι τα συστημικά ΜΜΕ (ακόμα και εκείνα που στήριξαν την ένταξη στο Μνημόνιο) δεν κράτησαν ενιαία στάση. Ζητώντας "να αποδοθούν ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ" εστιάζει την κριτική του σε συγκεκριμένα πρόσωπα: Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Λ. Παπαδήμος, Ε. Βενιζέλος και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος (που βγαίνει από το απυρόβλητο της θέσης του).

Τα κρίσιμα ερωτήματα
Τα πολιτικά ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αφορούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, και δη:
- Την αύξηση του δημόσιου χρέος από το 1994 ως το 2007 παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
- Την πολιτική περιορισμού των φορολογικών εσόδων που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (στοχευμένες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των υψηλών εισοδημάτων, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, ανασφάλιστη εργασία).
- Το εξοπλιστικό πρόγραμμα (1996) κόστους 60 δισ. ευρώ.
- Την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
- Την υπερτιμολόγηση προμηθειών και δημοσίων έργων.
- Το κρατικοδίαιτο πολιτικό σύστημα.
- Τη σχέση του Ελληνικού Δημοσίου με την Goldman Sacks και την επιρροή των αμαρτωλών swaps που συνήπτε από το 2001 έως το 2007.
- Πράξεις και παραλείψεις που επιδείνωσαν την οικονομική θέση της χώρας, υπονόμευσαν την πιστοληπτική της ικανότητα και απέκλεισαν άλλες διεξόδους μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.
- Τις καταγγελίες Ρουμελιώτη ότι το ΔΝΤ γνώριζε από την αρχή ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει και αν ήταν εν γνώσει του τότε πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
- Την καταγγελία Ρουμελιώτη ότι ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να ακολουθήσει την υπόδειξη του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν για άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
- Τις ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις στην τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του έτους 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με καταγγελίες πρώην μελών της.
- Την ακατανόητη αναθεώρηση του ελλείμματος με ευθύνη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο 13,5%, που αποτέλεσε σημείο καμπής για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και έδωσε το έναυσμα σε κεδοσκοπικές επιθέσεις.
- Το σορτάρισμα των ελληνικών ομολόγων από τον Οκτώβριο του 2009 και μέχρι τον Απρίλιο του 2010, όταν η ΤτΕ επιμήκυνε τον χρόνο εκκαθάρισής τους κατά επτά ημέρες (από Τ+3 σε Τ+10) δίνοντας χρόνο για χειραγώγηση της τιμής των ομολόγων και υποτιμητική κερδοσκοπία από τη μεριά του πωλητή.
- Αν χειραγωγήθηκε η αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).
- Αν Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου γνώριζαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, τι συζήτησαν με τον Στρος Καν πριν και μετά τις εκλογές του 2009.
- Γιατί έγιναν δηλώσεις που εξέθεσαν την ελληνική οικονομία (του Γ. Παπανδρέου στις 4 Μαρτίου 2010 για προσφυγή στο ΔΝΤ, του Γ. Παπακωνσταντίνου για τον Τιτανικό, αξιωματούχων της Ε.Ε. κ.ά.).
- Τις καθ’ υπέρβαση του κρατικού προϋπολογισμού απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ.
- Τις συνθήκες που οδήγησαν στο δεύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI Mk2).
- Τις δηλώσεις Παπαδήμου και Βενιζέλου ότι θα περιοριστεί το δημόσιο χρέος με το δεύτερο Μνημόνιο.
- Γιατί περιλήφθηκε η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων ΝΠΔΔ στο "κούρεμα".
- Γιατί η ΤτΕ δεν ενημέρωσε τα ταμεία ότι θα "κουρευτούν" τα ομόλογα που είχε αγοράσει στο όνομά τους με τις καταθέσεις τους (18,67 δισ. ευρώ).
- Αν υπήρξε εσωτερική πληροφόρησε σε ταμεία για το "κούρεμα".

Σάββας Ρομπόλης: Σε ασιατική χώρα μετατρέπεται η Ελλάδα


 

Συνέντευξη στον Ανδρέα Πετρόπουλο

Μια μέρα μετά την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Σάββας Ρομπόλης, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην"Αυγή" της Κυριακής ότι στόχος της τρόικας ήταν η εσωτερική υποτίμηση και η εσωτερική απαξίωση του εργατικού δυναμικού. "Η Ελλάδα μετατρέπεται σε λατινική ή ασιατική ζώνη εντός της Ευρώπης", επισημαίνει.



* Στην έκθεση του ΙΝΕ επισημαίνετε ότι η εσωτερική υποτίμηση, συνοδεύεται από εσωτερική απαξίωση. Τι ακριβώς εννοείτε;

H εσωτερική υποτίμηση αναφέρεται στη μείωση των μισθών και των συντάξεων που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα με την εφαρμογή των Μνημονίων και έχουν δημιουργήσει συνθήκες πλήρους απαξίωσης της εργασίας οι οποίες εάν συνεχίσουν να επιδεινώνονται τα επόμενα χρόνια, θα συμβάλουν σε μια γενικότερη εσωτερική απαξίωση της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η γενική απαξίωση θα αφορά για παράδειγμα, την απαξίωση των γνώσεων του εργατικού δυναμικού, θα αφορά, την αποεπένδυση και διεύρυνση του παραγωγικού και τεχνολογικού ελλείμματος της χώρας.


* Το πρόγραμμα της τρόικας έλεγε ότι μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους θα αποκτούσαμε ανταγωνιστικότητα, θα προσελκύαμε ιδιωτικές επενδύσεις. Τώρα έχουμε εκρηκτική αύξηση ανεργίας και είμαστε σε περίοδο αποεπένδυσης. Γιατί δεν γίνονται ιδιωτικές επενδύσεις;

Η πραγματοποίηση μιας ιδιωτικής επένδυσης, ξένης ή εγχώριας, προϋποθέτει κατά βάση ένα σταθερό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και ένα περιβάλλον αναπτυγμένων αναπτυξιακών και δικτυακών υποδομών. Επομένως, αν στη φάση αυτή δεν πραγματοποιηθούν δημόσιες επενδύσεις αυτού του περιεχομένου, τότε δεν μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος ότι θα συντελεστεί επανεκκίνηση της οικονομίας για να πραγματοποιηθούν και ιδιωτικές επενδύσεις.


* Η τρόικα όμως "απαγορεύει" ή περιορίζει δραματικά τις δημόσιες επενδύσεις. Με αυτό το δεδομένο υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση; 

Πράγματι, ο δραματικός περιορισμός των δημοσίων επενδύσεων, κατά την περίοδο της εσωτερικής υποτίμησης 2009-2012, αποτυπώνει την αποτυχία, μεταξύ άλλων, του προγράμματος της τρόικας αναφορικά με την επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, παρά τη μείωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών. Επομένως, η εναλλακτική λύση συνίσταται στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και ως εκ τούτου των δημόσιων και κοινωνικών δαπανών για την τόνωση της οικονομίας, διά μέσου της άμεσης και αποτελεσματικής καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής που φτάνει τα 15 δισ. τον χρόνο, αλλά και της αναδιανομής του εισοδήματος.


* Μήπως τελικά ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης ήταν η ύφεση και η δημιουργία μιας φθηνής εργατικής δύναμης μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο, αντίστοιχης με αυτές των ανατολικών χώρων; Υπενθυμίζω ότι έχει ανοίξει για καλά η συζήτηση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ). 

Οι στρατηγικοί στόχοι του προγράμματος "διάσωσης" ήταν και είναι η πλήρης απαξίωση της εργασίας και επιλεκτική απαξίωση των επιχειρήσεων. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με τη μείωση των μισθών, είτε με τη μείωση των συντάξεων και γενικότερα των κοινωνικών επιδομάτων, είτε με τη δημιουργία ενός άνεργου εφεδρικού στρατού, είτε με την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, όπου μετατρέπουν όλη τη χώρα, αναφορικά με την εργασία, σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη! Έτσι δημιουργούνται οι όροι διαμόρφωσης μιας λατινικής ή ασιατικής Ευρώπης, αποτελούμενης από τις χώρες της μεσογειακής και της ανατολικής Ευρώπης. 


* Κύριε Ρομπόλη, με την ανεργία να έχει επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του '50, τους μισθούς να συγκλίνουν με την Εσθονία και όχι με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, τελικά μήπως έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι η κοινωνική χρεωκοπία έχει ήδη συντελεστεί για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας;

Πράγματι, όπως αποδεικνύεται κατά τρόπο τεκμηριωμένο και ποσοτικοποιημένο και με την έκθεση του ΙΝΕ για το 2012, συντελείται στη χώρα νας τα τελευταία τέσσερα χρόνια μια ουσιαστική καθίζηση της κοινωνικής και παραγωγικής βάσης της ελληνικλής οικονομίας και κοινωνίας. Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Υπό την προϋπόθεση όμως διαμόρφωσης και υλοποίησης πολιτικών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ρευστότητας και παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας. Και βεβαίως ανασύστασης του κοινωνικού κράτους που σήμερα μετεξελίσσεται σε κράτος φιλανθρωπίας...
 
Πηγή: www.avgi.gr

Αυξημένο ωράριο για τους εκπαιδευτικούς


Αυξάνεται το ωράριο εργασίας δασκάλων, καθηγητών, πανεπιστημιακών και του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, ενώ σχεδιάζεται δραστική μείωση των περίπου 140 ειδικοτήτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ιδίως στην επαγγελματική εκπαίδευση, σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής». 
Οι δάσκαλοι θα δουλεύουν 2 ώρες περισσότερο, οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 3 ώρες, οι πανεπιστημιακοί επίσης 3 ώρες και τέλος 2 ώρες περισσότερο θα εργάζονται οι καθηγητές των ΤΕΙ.

Δείτε τον πίνακα με τις αλλαγές: 


Πηγή: Τύπος της Κυριακής

Σχολή δικαστικών λειτουργών και νέες θέσεις εργασίας



Aπό τις 17 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να τρέχει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την εισαγωγή 162 σπουδαστών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Η κατανομή των θέσεων ανά κατεύθυνση έχει ως εξής:
- Διοικητική Δικαιοσύνη: Θα καλυφθούν 95 θέσεις, εκ των οποίων 90 θέσεις δοκίμων παρέδρων Πρωτοδικείου των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, τρεις δοκίμων εισηγητών του Συμβουλίου της Επικρατείας και δύο θέσεις δοκίμων εισηγητών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

- Πολιτική και Ποινική Δικαιοσύνη: Θα εισαχθούν 55 δόκιμοι πάρεδροι Πρωτοδικείου.

- Εισαγγελείς: Θα καλυφθούν δώδεκα θέσεις δοκίμων παρέδρων Εισαγγελίας.

Το προκριματικό στάδιο του διαγωνισμού θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη κατά το δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ενώ το τελικό στάδιο θα διενεργηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο και Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όσοι:
- Διαθέτουν την ιδιότητα του ειρηνοδίκη ή έχουν ή είχαν διετή άσκηση δικηγορίας, ή είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος νομικού τμήματος με μονοετή άσκηση δικηγορίας, ή είναι δικαστικοί υπάλληλοι με πτυχίο νομικού τμήματος, νομικής σχολής και πενταετή υπηρεσία στη θέση αυτή.

- Εχουν συμπληρώσει το 28ο έτος και δεν υπερβαίνουν το 45ο έτος ηλικίας την 31η Δεκεμβρίου του έτους διενέργειας του διαγωνισμού.

- Διαθέτουν τα προσόντα που ορίζονται από τις παραγράφους 1, 2 και 3 του άρθρου 36 και δεν έχουν τα κωλύματα που προβλέπονται στα άρθρα 37 και 38 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών όπως ισχύουν για τον διορισμό τους ως δικαστικών λειτουργών.

Ας σημειωθεί ότι τα απαιτούμενα προσόντα, εκτός από το όριο ηλικίας, θα πρέπει να συντρέχουν κατά τον χρόνο έναρξης του διαγγωνισμού (10 Οκτωβρίου 2012), ενώ τα όποια κωλύματα θα πρέπει να μην υπάρχουν τόσο κατά τον χρόνο έναρξης του διαγωνισμού όσο και κατά τον χρόνο εγγραφής στη Σχολή.

Ο διαγωνισμός της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών θα διεξαχθεί σε δύο στάδια, το προκριματικό και το τελικό. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο Τμήμα Λειτουργίας Δικαστηρίων και Επιθεώρησης Δικαστικών Λειτουργών στα τηλέφωνα 210-7767208 και 210-7767204 για την Αθήνα και για τη Θεσσαλονίκη στην Εθνική Σχολή Δικαστών στο τηλέφωνο 2310-494104. Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κατατίθενται έως και την 1η Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι ο μισθός του σπουδαστή μέχρι να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στη Σχολή ανέρχεται στα περίπου 750 ευρώ.
148 θέσεις στα ΕΛ.ΤΑ. Αττικής
Μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου είναι ανοιχτή η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την πρόσληψη 148 νέων υπαλλήλων στο Κέντρο Διαλογής Αττικής και το Κέντρο Αεροπορικού Ταχυδρομείου των Ελληνικών Ταχυδρομείων Αττικής. Θα προσληφθούν 105 υπάλληλοι ΔΕ Εσωτερικής Εκμετάλλευσης (δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης ΙΕΚ οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Χρηματοπιστωτικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, πρώην Οικονομίας και Διοίκησης) ή πτυχίο Β’ κύκλου σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ), ανεξάρτητα από ειδικότητα, ή Πτυχίο Α’ κύκλου σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου και γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: (i) επεξεργασίας κειμένων, (ii) υπολογιστικών φύλλων και (iii) υπηρεσιών διαδικτύου, και 43 ΥΕ Διαμετακομιστές (απολυτήριο Γυμνασίου ή παλαιού Δημοτικού). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-3353229.
33 εποχικοί στον δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού
Μια νέα προκήρυξη που κεντρίζει το ενδιαφέρον των υποψηφίων για εποχική εργασία στον νομό Αττικής είναι αυτή του δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο μηνών για την αντιμετώπιση των αναγκών των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για το έτος 2012 ως εξής: 10 ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων (πτυχίο ΤΕΙ), 5 ΔΕ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων (απολυτήριο Λυκείου, δίπλωμα ΙΕΚ), 6 ΥΕ Βοηθών Μαγείρων και 12 ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας. Για τις ειδικότητες της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης δεν απαιτούνται ειδικά προσόντα. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων εκπνέει αύριο 10 Σεπτεμβρίου. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 213-2023673.
28 συμβάσεις στη Νέα Σμύρνη
Ο δήμος Νέας Σμύρνης ανακοινώνει τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου διάρκειας έως 12 μηνών με 28 άτομα για την κάλυψη εποχικών αναγκών του. Η πλειονότητα των θέσεων (22) αφορά Καθηγητές Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ΑΕΙ. Επίσης, θα προσληφθούν 3 Επόπτες Πισίνας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (απολυτήριο Λυκείου και δίπλωμα ΙΕΚ). Προσφέρονται ακόμη μία θέση Καθαριστή Πισίνας και μία Νεωκόρου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Γι’ αυτές τις ειδικότητες μοναδικό προσόν διορισμού είναι το απολυτήριο Γυμνασίου ή παλαιού Δημοτικού. Οι δημότες της Νέας Σμύρνης έχουν προβάδισμα για τον διορισμό. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται έως και τις 16 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες δίνονται στο τηλέφωνο 213-2025802.

Φίδι πετάχτηκε μέσα από τον άρτο σε εκκλησία



Πρωτοφανές συμβάν έλαβε χώρα χθες το απόγευμα κατά την διάρκεια αρτοκλασίας στον ιερό ναό Παναγίας Χρυσοχεριάς στο καινούργιο Τριχωνίδας. Ένα φίδι πετάχτηκε μέσα από πανέρι με άρτο για να ακολουθήσουν σκηνές πανικού.

Όταν ο εσπερινός τελείωσε, οι πιστοί πήγαν να κόψουν τις λειτουργιές για να τις μοιράσουν στον κόσμο. Εκείνη ακριβώς την στιγμή από ένα πανέρι πετάχτηκε το φίδι.

Όπως αναφέρουν το thebest.gr, γυναίκες άρχισαν να τρέχουν και να φωνάζουν τρομαγμένες, άλλοι πιστοί άρχισαν να σταυροκοπιούνται. Πολλοί μιλούσαν για θαύμα αλλά δεν ήταν και λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για κακό σημάδι... Μέσα στον γενικευμένο πανικό, το φίδι, περισσότερο τρομαγμένο από τους ανθρώπους, εξαφανίστηκε.

Πνίγηκε 26χρονη τουρίστρια στα Μάλια



Πνίγηκε σήμερα στα Μάλια μία 26χρονη Ρωσίδα τουρίστρια. Την κοπέλα εντόπισε χωρίς τις αισθήσεις της, ένας γιατρός που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην παραλία και ο οποίος φρόντισε να καλέσει αμέσως το ΕΚΑΒ.

Ασθενοφόρο της υπηρεσίας μετέφερε την 26χρονη Ρωσίδα στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε και ο θάνατος της.

Το περιστατικό σημειώθηκε πολύ νωρίς το πρωί, στις 7 και δεν αποκλείεται η άτυχη κοπέλα να θέλησε να κάνει νυχτερινό μπάνιο και έτσι να πνίγηκε.

Ελεήστε τον αόμματο προϊστάμενο ΟΑΕΔ!



Το είδαμε και αυτό! Προϊστάμενος στον ΟΑΕΔ έπαιρνε επίδομα τυφλότητας!
Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις εξαπάτησης του Δημοσίου που αποκαλύφθηκαν και έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση προϊσταμένου του ΟΑΕΔ σε νησί, ο οποίος ελάμβανε επίδομα τυφλότητας.

Επίσης, εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ ελάμβαναν οικογενειακό επίδομα χωρίς να έχουν παιδιά και άλλοι εμπλέκονταν σε υπόθεση παράνομης καταβολής επιδομάτων ανεργίας από συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.

Η 15χρονη που κακοποιήθηκε στην Πάρο άνοιξε τα μάτια της



Συγκίνησε η είδηση που θέλει την 15χρονη Μυρτώ, που κακοποιήθηκε στην Πάρο τον Ιούλιο, να ανοίγει τα μάτια της για πρώτη φορά μετά από τόσο καιρό που βρίσκονταν σε κώμα.
Η μητέρα της 15χρονης,  είπε ότι η κόρη της άνοιξε τα μάτια της για πρώτη φορά πριν από μερικές ημέρες.
Παρ΄όλα αυτά, οι γιατροί τονίζουν ότι βρίσκεται ακόμα σε σοβαρή κατάσταση και υπενθυμίζουν ότι ο χρόνος ανάρρωσης θα είναι πολύς.
Η κοπέλα βρέθηκε βαριά τραυματισμένη στο κεφάλι, τις ημέρες που βρίσκονταν στην Πάρο για διακοπές, σε κωματώδη κατάσταση και ημίγυμνη ανάμεσα σε βράχια στην παραλία Χρυσή Ακτή.

Εξάρχεια: Έκαψαν αυτοκίνητα ξημερώματα Κυριακής



Συνολικά πέντε σταθμευμένα Ι.Χ. παραδόθηκαν στις φλόγες, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, σε δύο διαφορετικά σημεία των Εξαρχείων.

Ειδικότερα, φωτιά ξέσπασε στις 03.00 τα ξημερώματα σε τρία αυτοκίνητα επί της οδού Μπενάκη 59, ενώ λίγο αργότερα στις 04.20 πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ένα Ι.Χ. επί της οδού Πουλχερίας 1.

Έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα έσπε υσαν στα δύο σημεία, θέτοντας ύστερα από λίγη ώρα τις εστίες υπό έλεγχο.

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας



Επίθεση με πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που είναι παρατεταγμένες μπροστά στην είσοδο της ΔΕΘ στην πλατεία Συντριβανίου εξαπέλυσαν κουκουλοφόροι.
Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση σπρέι.

Νωρίτερα, ένταση πήγε να δημιουργηθεί όταν μέλη του ΠΑΜΕ προσπάθησαν να εισέλθουν στη έκθεση από την πύλη της Πλ. ΧΑΝΘ ωστόσο απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ στο ίδιο σημείο ομάδα αντιεξουσιαστών έκαψε σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νωρίτερα μέλη του ΠΑΜΕ περνώντας μπροστά από την Πλατεία της ΧΑΝΘ πέταξαν καρπούζια στο δρόμο.

Το ΠΑΜΕ διοργάνωσε ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, στην οποία συμμετείχε και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Κάποια στιγμή το απόγευμα, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή- Εθν. Αμύνης συναντήθηκαν οι πορείες του ΠΑΜΕ, με μπλοκ αντιεξουσιαστών ...

Μετά από διαπραγματεύσεις της Αστυνομίας, οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ οπισθοχώρησαν, προκειμένου να περάσει το μπλοκ των αντιεξουσιαστών.

Στο άγαλμα του Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν  μέλη της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΘ, της ΕΔΟΘ, Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και των συνδικάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Λίγο μετά τις 20:00 επιδόθηκαν στον υπουργό ΥΜΑΘ τα ψηφίσματα των εργαζομένων, οι οποίοι συμμετείχαν στην πορεία των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΣΥΡΙΖΑ... Παρών στην πορεία ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνολικά, εκτιμάται ότι συμμετείχαν στις πορείες τουλάχιστον 20.000 άτομα.

Σημειώνεται ότι συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σε άλλο σημείο της πόλης, και οι οπαδοί της ομάδας του Ηρακλή. Κάποιοι από αυτούς προκάλεσαν ζημιές προκάλεσαν σε γυράδικο...στην οδό Αντιγονιδών.

Εντωμεταξύ, και οι Μοτοσικλετιστές έδωσαν το «παρών» στις κινητοποιήσεις.

Προληπτικές προσαγωγές

Σε 12 προληπτικές προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ. ΑΣ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι "μεσημεριανές" κινητοποιήσεις

Το χορό των κινητοποιήσεων με φόντο της ΔΕΘ άνοιξαν οι ένστολοι (αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ), οι οποίοι από τις 12 συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν  για τις περικοπές των μισθών τους.

Η συγκέντρωση, η οποία έληξε λίγο μετά τις 14.00, είχε έντονο παλμό, ενώ έγινε και πορεία προς το Μακεδονία Παλάς για να παραδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καραόγλου.

Τα μέτρα ασφαλείας στη συμπρωτεύουσα είναι δρακόντεια, ενώ από τις 14.00 το κέντρο της πόλης θα «κλείσει» για τα αυτοκίνητα. Το κεντρικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της ΕΔΟΘ, Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας είναι προγραμματισμένο για τις 18.00 στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Θεσσαλονίκη: Κυνηγητό αντιεξουσιαστών - ΜΑΤ. Επεισόδια



Πετροπόλεμος και χρήση χημικών στη Θεσσαλονίκη βράδυ Σαββάτου, πρώτη μέρα της ΔΕΘ.
Μία ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων ξεκίνησε τα επεισόδια έξω από τη Θεολογική Σχολή. Δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα. Οι νεαροί κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες εναντίον των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να εξαπολυθεί κυνηγητό στο δρόμο μπροστά από το πανεπιστήμιο.
Στις 21.40 το βράδυ μερίδα διαδηλωτών έβαλε φωτιά σε απορρίμματα και συγκρούστηκε με δυνάμεις των ΜΑΤ που περιφρουρούσαν στην πλατεία Συντριβανίου. Την ίδια ώρα, μικροσυμπλοκές στο χώρο του ΑΠΘ, είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών.
Μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την αστυνομία να κάνει εκτενή χρήση χημικών. Μικρή ομάδα κουκουλοφόρων έβαλε φωτιά σε κάδους στην Εγνατία και έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών. Σε προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Τσιμισκή.

Στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίζονται σύμφωνα με πληροφορίες, δυο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν στα επεισόδια.

Νωρίτερα, ένταση πήγε να δημιουργηθεί όταν μέλη του ΠΑΜΕ προσπάθησαν να εισέλθουν στη έκθεση από την πύλη της Πλ. ΧΑΝΘ ωστόσο απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ στο ίδιο σημείο ομάδα αντιεξουσιαστών έκαψε σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νωρίτερα μέλη του ΠΑΜΕ περνώντας μπροστά από την Πλατεία της ΧΑΝΘ πέταξαν καρπούζια στο δρόμο.

Το ΠΑΜΕ διοργάνωσε ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, στην οποία συμμετείχε και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Κάποια στιγμή το απόγευμα, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή- Εθν. Αμύνης συναντήθηκαν οι πορείες του ΠΑΜΕ, με μπλοκ αντιεξουσιαστών ...

Μετά από διαπραγματεύσεις της Αστυνομίας, οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ οπισθοχώρησαν, προκειμένου να περάσει το μπλοκ των αντιεξουσιαστών.

Στο άγαλμα του Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν  μέλη της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΘ, της ΕΔΟΘ, Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και των συνδικάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Λίγο μετά τις 20:00 επιδόθηκαν στον υπουργό ΥΜΑΘ τα ψηφίσματα των εργαζομένων, οι οποίοι συμμετείχαν στην πορεία των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΣΥΡΙΖΑ... Παρών στην πορεία ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνολικά, εκτιμάται ότι συμμετείχαν στις πορείες τουλάχιστον 20.000 άτομα.

Σημειώνεται ότι συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σε άλλο σημείο της πόλης, και οι οπαδοί της ομάδας του Ηρακλή. Κάποιοι από αυτούς προκάλεσαν ζημιές προκάλεσαν σε γυράδικο...στην οδό Αντιγονιδών.

Εντωμεταξύ, και οι Μοτοσικλετιστές έδωσαν το «παρών» στις κινητοποιήσεις.

Προληπτικές προσαγωγές

Σε 12 προληπτικές προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ. ΑΣ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.