EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Υπουργοί - σεναριογράφοι για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα!


Εν αναμονή των εντολών της τρόικας είναι η κυβέρνηση αναφορικά με την περικοπή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, όπως φάνηκε από τη συζήτηση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη Βουλή. Και έως τότε οι υπουργοί αρκούνται να καταγράφουν τα πιθανά σενάρια...
Αυτό ακριβώς έκανε ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος (ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης δεν παρέστη, αν και υποχρεούτο από τον κανονισμό της Βουλής...) παραπέμποντας στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως είπε, επεξεργάζονται τρία σενάρια, που όλα περιλαμβάνουν μείωση: α) να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, β) να επαναφέρουν τα επιδόματα στο επίπεδο του 2008, γ) να γίνει εξοικονόμηση το 2013, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο περικοπών από το 2014.

Ο δήθεν εξορθολογισμός
"Η όποια μείωση προκύψει δεν πρέπει να γίνει με οριζόντιο και άδικο τρόπο" είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος επαναλαμβάνοντας πολλές φορές την ανάγκη "εξορθολογισμού" του συστήματος. "Φταίει η αναπηρία για τις πλασματικές συντάξεις; Σας πρότεινα όποιος γιατρός δίνει τέτοιο πιστοποιητικό να χάνει το δίπλωμά του. Γιατί δεν το κάνετε;" τον ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ και οι άλλοι ερωτώντες βουλευτές ξεκαθάριζαν ότι δεν υιοθετούν τα αποτελέσματα των πελατειακών σχέσεων και τα φαινόμενα διαφθοράς στο προνοιακό σύστημα.
"Ελλοχεύει ο κίνδυνος να περιπέσετε σε αντιφατικό λόγο. Πώς μπορείτε να είστε και εναντίον των περικοπών και εναντίον του εξορθολογισμού του συστήματος, που είναι ο μόνος τρόπος για περικοπές και για να ωφεληθούν αυτοί που είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι;" ρώτησε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Ο υφυπουργός είπε ακόμη ότι δεν έχει συμφωνηθεί το πακέτο των μέτρων σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Δεν έχει υπάρξει κρυφή συνεννόηση με την τρόικα. Προς Θεού, τι είναι αυτό; Η τρόικα θέλει νούμερα. Δεν ήρθαμε να τσακίσουμε κοινωνικές ομάδες". Για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" ανέφερε ότι το χρηματοδοτούσε η Ε.Ε., αλλά από τον Σεπτέμβριο είναι υποχρέωση της Ελλάδας να το χρηματοδοτεί από μόνη της και τώρα "ψάχνουμε να βρούμε τους πόρους" για τη νέα φάση λειτουργίας του προγράμματος.
Την ώρα που το κράτος χάνει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από το λαθρεμπόριο των τσιγάρων και των καυσίμων, κόβει τα επιδόματα των αναπήρων, τόνισε ο Π. Κουρουμπλής υπογραμμίζοντας ότι "τα 350 ευρώ που δίνει η 'περίεργη' ελληνική πολιτεία καλύπτουν μέρος του κόστους που αναλαμβάνει η οικογένεια". Προειδοποίησε δε ότι το οικονομικό κόστος για το Δημόσιο "θα είναι πολύ μεγαλύτερο όταν θα αναγκαστεί η οικογένεια να βάλει τα άτομα με αναπηρία σε κλειστό ίδρυμα περίθαλψης".
"Υπάρχουν περιθώρια για εξορθολογισμό, αλλά ο στόχος δεν είναι αυτός, στόχος είναι η περικοπή δαπανών" υπογράμμισε ο Δημήτρης Στρατούλης, που έκανε λόγο για "ανθρωποκτόνες πολιτικές των Μνημονίων". "Τώρα που χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερο κράτος πρόνοιας, έχουμε συρρίκνωση" επεσήμανε και ανέφερε ότι συγχωνεύθηκαν προνοιακές δομές, μειώθηκε πάνω από 50% η χρηματοδότηση, σταμάτησαν οι προσλήψεις, παρακρατείται το 50% των συντάξεων όσων φιλοξενούνται σε προνοιακές δομές, απαξιώθηκε το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι".
Ο Χρήστος Καραγιαννίδης αναφέρθηκε στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) λέγοντας ότι "60.000 άνθρωποι περιμένουν επί μήνες για να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους, πολλοί εξ αυτών έχουν υποστεί διακοπή σύνταξης ή επιδόματος και αυτό τους οδηγεί στην εξαθλίωση". Συμπλήρωσε ακόμη ότι τα ΚΕΠΑ δεν καλύπτουν όλη την Ελλάδα (π.χ. μεγάλα νησιά, περιοχές όπως Γρεβενά, Ναύπλιο).
Αυτό που γίνεται "είναι πείραμα κοινωνικού δαρβινισμού με θύματα τους ανήμπορους και τους φτωχούς" τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός επικρίνοντας την κυβέρνηση επειδή "τα άτομα με αναπηρία ενοχοποιούνται συλλήβδην ως ανάπηροι μαϊμού". Σημείωσε ότι το 70% των μελών των αναπηρικών οργανώσεων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ξεκαθάρισε ότι "δεν υπερασπιζόμαστε ανισότητες και πελατειακές σχέσεις" που δημιουργήθηκαν από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
"Κοροϊδία" χαρακτήρισε τα περί εξορθολογισμού ο Μιχάλης Κριτσωτάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "τηρεί συμβόλαιο λεηλασίας του λαού, διάλυσης της χώρας, αποικιοποίησης". Αναφέρθηκε στους εποχικά εργαζόμενους λέγοντας ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους απασχολείται χωρίς ένσημα, ότι καταργούνται τα εποχικά επιδόματα ανεργίας και ότι πλέον δεν θα θέλουν να παίρνουν ένσημα λόγω των ρυθμίσεων που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραπληγικοί και οι τετραπληγικοί αναφέρθηκε ο Βασίλης Κυριακάκης τονίζοντας ότι ένα άτομο με αμαξίδιο που έχει φροντιστή χρειάζεται 1.500 ευρώ τον μήνα για να τον πληρώνει και το κράτος του δίνει επίδομα 680 ευρώ. Το μηνιαίο κόστος ανεβαίνει από τα έξοδα για φάρμακα, μετακίνηση κ.λπ. και συνολικά είναι τριπλάσιο από το μέσο όρο.
"Κόβετε τις μόνες δαπάνες που ξέρετε να κόβετε: τις κοινωνικές δαπάνες, που είναι χαμηλότερες στην Ευρωζώνη μόλις 1,5% του ΑΕΠ" επεσήμανε ο Κώστας Μπάρκας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ο βουλευτής αμφισβήτησε τις "αποκαλύψεις" για μαϊμού τυφλούς και συντάξεις που φθάνουν τα 2,5 δισ., επισημαίνοντας ότι από τους 1,2 εκατ. ασφαλισμένους του ΙΚΑ μόνο οι 7.500 δεν απογράφηκαν, εξ αυτών οι 2.500 ήταν νεκροί, και τελικά μόλις 58 εστάλησαν στον εισαγγελέα. "Πρέπει πρώτα να γίνει ο προσωπικός καταλογισμός και το ΙΚΑ δεν έχει κάνει" δικαιολογήθηκε ο υφυπουργός.
Η ιδιότητα του πολύτεκνου και του τρίτεκνου βρίσκεται υπό διωγμό, υπογράμμισε ο Νίκος Μιχαλάκης υπενθυμίζοντας τη "φθηνή παράσταση υφαρπαγής ψήφων" από τον πρωθυπουργό, ο οποίος προεκλογικά δεσμεύθηκε ότι θα αποκαταστήσει τα επιδόματά τους. Σημείωσε ακόμη ότι τα ισχνά πολυτεκνικά επιδόματα κυμαίνονται από 44 έως 309 ευρώ τον μήνα και πλέον η πολυτεκνία έγινε τεκμήριο φορολόγησης.

Πανελλαδική συνάντηση των πρωτοβουλιών 'Χωρίς Μεσάζοντες'


 
Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται στην Κατερίνη πανελλαδική συνάντηση των πρωτοβουλιών «Χωρίς μεσάζοντες».


Την πανελλαδική συνάντηση οργανώνει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας και οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ» και στο Χώρο Εμποροπανήγυρης.


Οι συζητήσεις θα κινηθούν γύρω από δύο άξονες: την οργάνωση της διανομής των προϊόντων και την επόμενη μέρα του κινήματος Χωρίς Μεσάζοντες.



Μπορείτε να δείτε χρήσιμες πληροφορίες για τη συνάντηση εδώ.



Δείτε εδώ τις ομάδες πολιτών και τα δίκτυα αλληλεγγύης που συμμετέχουν στη συνάντηση


Δηλώστε συμμετοχή εδώ



Ακολουθεί ολόκληρο το πρόγραμμα των συζητήσεων:



Ενότητα Α (πρακτική): Η οργάνωση της διανομής
«Πως θα οργανώσουμε μια τέτοια δράση στην πόλη μας»
Χώρος Εμποροπανήγυρης Κατερίνης


Ενότητα Β (θεωρητική): Η επόμενη μέρα του κινήματος «Χωρίς μεσάζοντες»
Τρόποι συνεργασίας μεταξύ των πολιτών
(Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ»)


Αναλυτικό πρόγραμμα Πανελλαδικής συνάντησης πρωτοβουλιών
Ενότητα Α
07:00 – 12:00 Διάθεση αγροτικού προϊόντος
Στόχος της πρωινής ενότητας είναι η διάθεση ενός αγροτικού προϊόντος, κάτω από πραγματικές συνθήκες, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να καταγράψουν τα θετικά στοιχεία της οργάνωσης αλλά και να υποδείξουν πιθανές αδυναμίες, προτείνοντας νέες πρακτικές.
Η διάθεση του προϊόντος (το είδος δεν έχει οριστεί ακόμη) θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της εμποροπανήγυρης Κατερίνης (περιοχή Ανδρομάχης, έξω από την Κατερίνη, λίγο μετά το κολυμβητήριο της πόλης).
Θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε πως εργάζονται, αλλά και να συμμετέχετε στις παρακάτω ομάδες:
•    Τοποθέτηση φορτηγών
•    Μεταφορά και τοποθέτηση υλικών
•    Γραμματεία
•    Ταμεία
•    Ασφάλεια
•    Παρκαδόροι
•    Τροχονόμοι
•    Καθαριότητα
•    Εστίαση
•    Συντονιστές
•    Πρώτες βοήθειες
•    Νομικά θέματα
•    Εκπροσώπηση της ομάδας

12:00 – 13:30 Γεύμα
Στον ίδιο χώρο, μετά το πέρας της διάθεσης του προϊόντος, θα γευματίσουμε όλοι μαζί. Το φαγητό θα είναι δωρεάν. Θα ψήσει για μας ο ……. Θα υπάρχουν 4 μεγάλα κιόσκια, κάτω από τα οποία θα μπορούν να καθίσουν άνετα περίπου 50 άτομα.

13:30 – 14:00 Μετάβαση στο συνεδριακό κέντρο
•    Αφού καθαρίσουμε το χώρο θα μεταβούμε στο συνεδριακό κέντρο. Ο χώρος της εμποροπανήγυρης βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα μακριά από την «ΕΚΑΒΗ». Η μετάβαση θα γίνει με αστικό ΚΤΕΛ. Οι στάσεις των λεωφορείων βρίσκονται μόλις στα 100 μέτρα.


Ενότητα Β


14:00 – 15:30 Οργάνωση Πανελλαδικού Δικτύου «Χωρίς μεσάζοντες»
•    10΄ Σύντομη παρουσίαση των συμμετεχόντων (Συστηνόμαστε  1΄για κάθε ομάδα)
•    25΄ Εισήγηση A: Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των πρωτοβουλιών
•    25΄ Εισήγηση B: Στόχοι, διαδίκτυο, προτερήματα, online ημερολόγια δράσεων, στήριξη των κοινωνικών παντοπωλείων)
•    30΄ Συζήτηση
15:30 – 16:00 Διάλειμμα
•    Αναψυκτικά, καφές

16:00 – 17:30 Προϊόντα με ετικέτα «Χωρίς μεσάζοντες»

•    15΄ Εισήγηση (Στόχοι, τρόποι παραγωγής, οφέλη για την τοπική κοινωνία)
•    30΄ Παρουσίαση του πρώτου προϊόντος (αλεύρι) με την επωνυμία «Χωρίς μεσάζοντες»
•    45΄ Συζήτηση
17:30 – 18:00 Διάλειμμα
•    Αναψυκτικά, καφές

18:00 – 19:00 Ανταλλαγή προϊόντων μεταξύ των πρωτοβουλιών

•    15΄ Εισήγηση (Στόχοι, τρόποι ανταλλαγής, τρόποι συνεργασίας, οφέλη για την τοπική κοινωνία)
•    15΄ Παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ δύο πόλεων: Η Καλαμάτα στέλνει πορτοκάλια στη Κατερίνη και η Κατερίνη, με το ίδιο φορτηγό, στέλνει ακτινίδια στην Πελοπόννησο
•    30΄ Συζήτηση
19:00 – 20:00 Τοποθετήσεις, προτάσεις, επόμενη πανελλαδική συνάντηση
•    Ανακεφαλαίωση, εντυπώσεις, τοποθετήσεις των συμμετεχόντων (4΄για κάθε ομάδα)
•    Τέλος της συνάντησης
20:00 – Βραδινό φαγητό σε τσιπουράδικο της πόλης (με την οικονομική συμμετοχή όλων)

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου

 
Σε κινητοποιήσεις προχωρά το σωματείο εργαζομένων του Γενικο Νοσοκομείου Μεσολογγίου, με στόχο να αναδειχθούν τα προβλήματα που πλήττουν τον τομέα της υγείας. Παράλληλα, καλεί τον κόσμο να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων και να στηρίξει την κατάληψη όλων των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Μεσολογγίου αυτή τη Δευτέρα 10/9, από τις 7:00 το πρωί.

"Ως εργαζόμενοι του Νοσοκομείου είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Γ. Νοσοκομείο Μεσολογγίου έτσι ώστε όταν κάποιος από εσάς ή συγγενής σας βρεθεί στην θέση να γίνει χρήστης των υπηρεσιών υγείας να ξέρει τι θα αντιμετωπίσει", αναφέρει σε ανακοινωσή του ο σύλλογος εργαζομένων επισημαίνοτας τις ελλείψεις προσωπικού, τις ελλείψεις υλικών αλλά το γεγονός πως ο οργανισμός του Νοσοκομείου «βρίσκεται στον αέρα» χωρίς να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας του προσωπικού και αφήνει Κλινικές όπως η Ορθοπεδική κλινική εκτός. Τέλος επισημαίνεται πως "το προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται χωρίς να έχει πληρωθεί από τις αρχές του έτους για τις αργίες και τις νυχτερινές βάρδιες".

Στη συνέχεια τονίζουν πως είναι επιτακτική ανάγκη "και οι εργαζόμενοι αλλά και οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής μας, από κοινού να οργανωθούμε και να παλέψουμε για ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας που να μας παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας τις οποίες ήδη άλλωστε έχουμε χρυσοπληρώσει μέσα από τα Ταμεία μας".

Τέλος υπογραμμίζουν πως προχωρούν σε κινητοποήσεις "οι οποίες σκοπό έχουν όχι την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας αλλά την ανάδειξη των παραπάνω προβλημάτων" και καλούν τον κόσμος να συμμετέχει από τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 7:00 στην κατάληψη διαρκείας όλων των υπηρεσιών του Νοσοκομείου μέχρι να δοθούν λύσεις.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις οι εφοριακοί

 
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου οι εφοριακοί διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου τους.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου οι εφοριακοί θα κάνουν 4ωρη στάση εργασίας και 24ωρη απεργία την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΕ ΔΟΥ), οι εφοριακοί συντονίζονται με τους άλλους εργαζόμενους και με όλη την κοινωνία, ενάντια στους άδικους φόρους και τα χαράτσια, τη διάλυση των υπηρεσιών, τις νέες μειώσεις στους μισθούς, τις απολύσεις μέσω εφεδρειών, κ.λπ.

Στον παλμό της ΔΕΘ - Συνεχής ενημέρωση

 
Κορυφώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων, των πρωτοβουλιών και των κομμάτων στη Θεσσαλονίκη με τις καθιερωμένες συγκέντρωσεις και πορείες στους δρόμους της πόλης.

18:33  Ξεκινά η πορεία της Αντεξουσιαστικής Κίνησης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την Καμάρα. Οι διαδηλωτές θα κινηθούν στο κέντρο της πόλης και θα καταλήξουν μπροστά από τη Διεθνή Έκθεση.


Η δήλωση Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη




18:14 Μέλη των  ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνονται στο άγαλμα του Βενιζέλου. Περισσότερα από 2.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο.


18:00 Ξεκινά σιγά σιγά η προσέλευση των διαδηλωτών στα σημεία προσυγκεντρώσεων και συγκεκριμένα στο Αγ. Βενιζέλου, την πλ. Αριστοτέλους, την Καμάρα και την Αγ. Σοφίας.


17:28 Καταγγελίες πολιτών για ελέγχους φωτογραφικού εξοπλισμού και εξαναγκασμό σε σβήσιμο του υλικού, υπό την απειλή σύλληψης από την αστυνομία, κυκλοφορούν στο twitter. Ιλαρή εντύπωση στους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει και η απόφαση του twitter να παγώσει σήμερα τους λογαριασμούς χρηστών με κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση και τη Χρυσή Αυγή. Οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για όσους σκοπεύουν να καλύψουν τις σημερινές διαδηλώσεις εδώ.



17:00 Έκλεισαν δρόμοι στο κέντρο της πόλης. Πιο συγκεκριμένα κλειστή παραμένει 
η Τσιμισκή, η Αγγελάκη και η Εγνατία ενώ από ώρα σε ώρα αναμένεται να κλείσει και η παραλιακή.

ΒΙΝΤΕΟ: Κλούβες και κάγκελα κάνουν τη ΔΕΘ να μοιάζει με απόρθητο φρούριο 









 
14:35 Παρέδωσε το ψήφισμα στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, η επιτροπή των ένστολων, έκανε ανακοινώσεις και η πορεία αποχωρεί. 
"Απαιτήσαμε να μας δει ο Σαμαράς, όπως δέχτηκε και τους δικαστικούς. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) Χρήστος Φωτόπουλος. 


13:35 Άρχισε πριν από λίγο η πορεία των ενστόλων, που είχαν συγκεντρωθεί στον Λευκό Πύργο, προς το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, όπου αντιπροσωπεία τους θα επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας και ενδέχεται να συναντηθεί με μέλη της Κυβέρνησης.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Άρχισε η πορεία των ένστολων


12:18 Συγκέντρωση στην περιοχή του Λευκού Πύργου πραγματοποιούν ένστολοι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του λιμενικού με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.


12: 15 "Η θλιβερή εικόνα του κρυπτόμενου πρωθυπουργού και της άρον –άρον άφιξης και αναχώρησής του από τη ΔΕΘ μιλά από μόνη της και αποτυπώνει την κοινωνική απομόνωση με την οποία είναι αντιμέτωπος ο ίδιος και η κυβέρνησή του", δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση εδώ.


11:50 Ο πρωθυπουργός ήρθε, τα είπε και έφυγε χωρίς να επισκεφτεί κανένα από τα περίπτερα της Έκθεσης. 


11:00 Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο χώρο της Έκθεσης. 
Περίπου 10 άτομα με αναπηρικά καροτσάκια, μέλη του Παραρτήματος Μακεδονίας Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου 
Παραπληγικών, βρίσκονται αυτή την ώρα στο χώρο της ΔΕΘ και ζητούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας.


10:50 Διαμαρτυρία στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Συμβολική διαμαρτυρία στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Κρέμασαν πανό την ώρα των εγκαινίων και φώναξαν συνθήματα κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας.


Νωρίτερα ένταση δημιουργήθηκε όταν αστυνομικοί σταμάτησαν ομάδα μελών του ΣΥΡΙΖΑ και τους απαγόρευσαν να κινηθούν στους δρόμους της πόλης, όμως μετά από τις διαμαρτυρίες των παρευρισκόμενων το περιστατικό έληξε.

Εγκαίνια χωρίς ομιλία του πρωθυπουργού

Στις 10 το πρωί αναμένεται να επισκεφθεί και να εγκαινιάσει την ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.
Ήδη έξω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί μέλη της ΟΝΝΕΔ για να υποδεχτούν τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Α. Σαμαράς αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τις διοικήσεις της ΔΕΘ και Helexpo με τη συνοδεία κάποιων υπουργών της κυβέρνησης, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, δεν θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία στους παραγωγικούς φορείς το απόγευμα, αλλά θα επιστρέψει κατά τη διάρκεια της ημέρας στην Αθήνα.


Οι κινητοποιήσεις 


Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν στις 18.00 το απόγευμα με τη συγκέντρωση των συνδικάτων, του ΕΚΘ, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Αγ. Βενιζέλου. Ακόμη ισχυρή παρουσία αναμένεται να έχουν και τα συνδικάτα εργαζομένων των προς ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων, όπως η ΕΥΑΘ και το Λιμάνι. 

Στο ίδιο σημείο καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Στην πλατεία Αριστοτέλους θα συγκεντρωθούν τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στις 18.00, ενώ στην Καμάρα τα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και σωματεία εργαζομένων την ίδια ώρα.

Ακόμη στην πλ. Αγίας Σοφίας στις 18.00 θα συγκετρωθούν οι πρωτοβουλίες κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική αλλά και πολλές πόλεις της χώρας ενώ στην πλ. Συντριβανίου την ίδια ώρα καλεί η Αντεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης.


Κλειστό το κέντρο

Ο αποκλεισμός των δρόμων του κέντρου με απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 2 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου και αναμένεται να διαρκέσει έως αργά τη νύχτα, όταν ολοκληρωθούν οι συγκεντρώσεις.

Συγκεκριμένα, δεν θα κυκλοφορούν οχήματα στη Λ. Στρατού, στη Γ' Σεπτεμβρίου, στη Βασ. Όλγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος), στη Βασ. Γεωργίου, στη Λ. Νίκης, στην Κουντουριώτη, στην Κωνσταντίνου Καραμανλή (από Κατσιμίδη έως Γ' Σεπτεμβρίου), στην Εγνατία, στην Εθνικής Αμύνης, στην Κασσάνδρου, στην Προξένων, στη Φιλήμονος Δραγούμη, στην Τσιμισκή και στην Αγίου Δημητρίου.

Η απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης έρχεται παρά το αίτημα συνδικαλιστικών φορέων και κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην υπάρξουν εμπόδια στη προσέλευση των διαδηλωτών προς το χώρο των συγκεντρώσεων.


Πληροφορίες από alterthess.gr και thestival.gr

Τα ψέματα Στουρνάρα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

 
Απάντηση στους σημερινούς ισχυρισμούς του Υπουργού Οικονομικών, που κάνει φιλότιμες προσπάθειες να απαξιώσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δίνουν οι εργαζόμενοι.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΤΤ, οι σημερινοί ισχυρισμοί του Γιάννη Στουρνάρα στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης του Αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, δυστυχώς γι’ αυτόν διαψεύδονται από τα πραγματικά στοιχεία, τα οποία είναι αμείλικτα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. 


Ακολουθεί η λίστα με τους ψευδείς ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών και τις απαντήσεις των εργαζομένων:



1)    Επικαλέστηκε ότι ενισχύθηκε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) με 526 εκατομμύρια €.   



Απάντηση

Από πότε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μιας Ανώνυμης Τραπεζικής Εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο με συμμετοχή ιδιωτών 55% θεωρείται κρατική ενίσχυση;
Τον Ιούνιο του 2009 το Ελληνικό Δημόσιο συμμετείχε στη ΑΜΚ του ΤΤ, με το ποσό των € 179 εκ. και όχι με το ποσό των € 526,26 εκ., γιατί κατέχει το 34,04%.
Αντίθετα την τελευταία μόνο πενταετία το ΤΤ έχει αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο, πάνω από € 3δις.





2)    Επικαλέστηκε τα 224 εκατομμύρια που διέθεσε στο ΤΤ με αγορά προνομιούχων μετοχών το έτος 2009.



Απάντηση

Το ΤΤ στις 21/05/2009 συμμετείχε στα μέτρα στήριξης του Ν 3723-2008 με αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου (ύψους 224,9 εκ. ευρώ, με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και όχι με ρευστό), έπειτα από πίεση της Κυβέρνησης και χωρίς να είναι αναγκαίο εκείνη τη χρονική στιγμή, με βάση τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας της τράπεζας. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες τράπεζες που απεγνωσμένα ζητούσαν στήριξη από το Ελληνικό Δημόσιο.

Θυμίζουμε ότι ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας, χωρίς τα κεφάλαια των προνομιούχων μετοχών ήταν 16,7%. Σε αντίθεση με «συστημικές» τράπεζες, το ΤΤ καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο τόκους των ανωτέρω προνομιούχων Μετοχών με επιτόκιο 10%.

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΤΤ τον Ιανουάριο του 2010 αποφάσισε την επιστροφή στο Δημόσιο των € 224,9 εκατομμύριων, γεγονός που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, γιατί το Ελληνικό Δημόσιο (ο βασικός μέτοχος) δεν συναίνεσε ώστε να μην εκτεθούν οι άλλες τράπεζες.




3)    Επικαλέστηκε ότι η πραγματική εξάρτηση του ΤΤ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) ανέρχεται στο 24,1%, όταν το όριο που θέτει η ECB έως το 2015 είναι 15%.



Απάντηση

Τα ποσοστά εξάρτησης των υπολοίπων «βιώσιμων» τραπεζών από την ECB και τον ΕLA (ECB&ELA/ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ) είναι τα εξής: ΕΤΕ 33,6%, ALPHA 51,2%, EUROBANK 54,7% και ΠΕΙΡΑΙΩΣ 66,9%.   
Ποια άλλη «συστημική» τράπεζα έχει έστω και το δείκτη 24,1% του ΤΤ και ποια μπορεί να προσεγγίσει έως το 2015 το δείκτη του 15% που θέτει η ECB;



4)    Επικαλείται ότι στο τελευταίο STRESS TEST (2011) το ΤΤ πέτυχε ένα πολύ χαμηλό δείκτη.



Απάντηση

Τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων της EBA για το 2011 (που αφορούν το δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας) έχουν ως εξής: ΕΤΕ 7,7%, ALPHA 7,2%, TT 5,5%, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 5,3% και EUROBANK 4,9%.
Γιατί λοιπόν, άλλες τράπεζες που τις λέμε «συστημικές» είχαν πολύ χαμηλότερους δείκτες και μάλιστα μία εξ αυτών πέρασε το τεστ με αλχημείες και μαγειρέματα; Αυτές γιατί να είναι βιώσιμες;
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τότε έκθεση ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (%) του ΤΤ μετά από όλες τις δράσεις μείωσης των κινδύνων, προβλεπόταν στο 7,1% την 31/12/2012.



5)    Δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα της Black Rock θα δημοσιευθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, αφού θα έχουν γίνει οι διεργασίες στο χώρο των τραπεζών.



Απάντηση

Ας δοθούν τα στοιχεία τώρα, για να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός ποιες «συστημικές» τράπεζες βολεύει η απόκρυψη των στοιχείων.
Επιπλέον τονίζουμε ότι δεν αμφισβητείται από κανέναν πως το ΤΤ εμφανίζει τις χαμηλότερες επισφάλειες δανείων σε σύγκριση με όλες τις άλλες Ελληνικές τράπεζες.  
Όλα αυτά τα ζητήματα τα θέτουμε υπόψη του Έλληνα φορολογούμενου, που θα πληρώσει από την τσέπη του, τις αμαρτίες των ιδιωτών τραπεζιτών και υπόψη της Ελληνικής Δικαιοσύνης και του Οικονομικού Εισαγγελέα, για να διερευνήσει τη μεγάλη απάτη και το σκάνδαλο που συντελείται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

«Απόχη» για λαθρεπιβάτες


O υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης μέσα σε τρένο του μετρό κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στα έργα επέκτασης προς το Ελληνικό

Ξεπερνούν τα 37 εκατ. ευρώ οι απώλειες από όσους δεν χτυπούν εισιτήριο σε ΟΑΣΑ - Προαστιακό. Ελεγκτές και δημιουργία κλειστού συστήματος στους σταθμούς οι παρεμβάσεις για να περιοριστεί η εισιτηριοδιαφυγή.

Με την επαναδραστηριοποίηση του Σώματος Ελεγκτών Κομίστρου αλλά και την κατασκευή κλειστού συστήματος στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ) σκοπεύει το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών να μειώσει την εισιτηριοδιαφυγή στις αστικές συγκοινωνίες. Η λαθρεπιβίβαση αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή για τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών, καθώς υπολογίζεται ότι η απώλεια εισπράξεων για τον Ομιλο ΟΑΣΑ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο φτάνει τα 37,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η εισιτηριοδιαφυγή εκτιμάται ότι στα μέσα σταθερής τροχιάς φτάνει το 10%-15%, ενώ στα οδικά μέσα αγγίζει το 20% και το ξεπερνά σε συγκεκριμένες λεωφορειακές γραμμές. Στη Θεσσαλονίκη, με βάση τα στοιχεία του ΟΑΣΘ, εκτιμάται στο 15%-20%, ενώ η απώλεια εισπράξεων φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ.

Ηδη χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο η πρώτη ευρεία σύσκεψη για το θέμα, στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Νίκος Σταθόπουλος, οι διοικήσεις αλλά και εκπρόσωποι των εργαζομένων από όλα τα μέσα. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ακολουθήσουν νέες συσκέψεις με εκπροσώπους της κάθε εταιρείας χωριστά, ενώ το υπουργείο φιλοδοξεί ότι έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία στόχο θα έχουν τη μείωση της λαθρεπιβίβασης κατά 50% έως το τέλος της χρονιάς. Στόχος είναι να αποφευχθεί η αύξηση των κομίστρων κατά 25% το πρώτο τρίμηνο του 2013, όπως ορίζεται στο Μνημόνιο.

Η εισιτηριοδιαφυγή στα μέσα σταθερής τροχιάς φτάνει το 15%

Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι η ανασύσταση του Σώματος Ελεγκτών μπορεί να εφαρμοστεί σχετικά σύντομα, επιφέροντας σημαντική αύξηση των επικυρώσεων σε ποσοστό μέχρι και 10%, που αντιστοιχεί σε πρόσθετα έσοδα της τάξης των 15 έως 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Διαγωνισμός
Ταυτόχρονα στον εν εξελίξει διαωνισμό για το ηλεκτρονικό εισιτήριο (Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου) περιλαμβάνεται και η δημιουργία κλειστού συστήματος στους σταθμούς του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται σε καλό σημείο. Τονίζουν, ωστόσο, ότι ακόμα και εάν δεν καρποφορήσει, όπως τις προηγούμενες φορές, το κλειστό σύστημα θα προχωρήσει.

Ταυτόχρονα δηλώνουν κατηγορηματικά ότι αποκλείεται η εκ νέου αύξηση των προστίμων για τους παραβάτες

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ



Επίσκεψη Κ. Χατζηδάκη στον σταθμό του Ελληνικού
Σε έναν χρόνο το μετρό στα νότια-δυτικά προάστια

Μέσα στο 2013 θα έχουν δοθεί σε λειτουργία οι γραμμές του Μετρό προς τα νότια και τα δυτικά προάστια, διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα έργα επέκτασης προς το Ελληνικό. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως η υπόγεια σήραγγα των 5,5 χιλιομέτρων και οι τέσσερις νέοι σταθμοί Ηλιούπολη, Αλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό θα είναι έτοιμοι τον Ιούλιο 2013. Οι δύο σταθμοί στο Περιστέρι θα έχουν παραδοθεί στο επιβατικό κοινό μέχρι το φθινόπωρο του 2013.

Η νέα γραμμή των νοτίων προαστίων υπολογίζεται να εξυπηρετεί περισσότερους από 80.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση, ενώ θα ανακουφίσει σημαντικά την κυκλοφορία της λεωφόρου Βουλιαγμένης, αφού αναμένεται μείωση 13.000 μετακινήσεων με ΙΧ αυτοκίνητα ημερησίως. Η διαδρομή Σύνταγμα - Ελληνικό θα καλύπτεται με το μετρό μέσα σε 14 λεπτά. Το έργο στοίχισε 400 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Εχει καθυστερήσει ωστόσο σημαντικά να δοθεί σε χρήση εξαιτίας της εμπλοκής της εταιρείας Siemens στους διαγωνισμούς.

Αναφερόμενος στην υπό κατασκευή επέκταση του Μετρό από το Χαϊδάρι στον Πειραιά, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως έχουν ήδη αρχίσει οι πρόδρομες εργασίες (εγκατάσταση εργοταξίων). Η νέα γραμμή θα συνδέσει το λιμάνι του Πειραιά με το αεροδρόμιο και η μετακίνηση θα γίνεται σε 45 λεπτά.

Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Χρήστος Τσίτουρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που εκτελεί το εργατικό επιστημονικό δυναμικό της εταιρείας και εξέφρασε την ελπίδα «η ''Αττικό Μετρό'' να γίνει ο μοχλός ανάπτυξης των μεγάλων έργων υποδομής της χώρας».

Πηγη