EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αναμένοντας τον κ. Draghi


 

Του Γιάνη Βαρουφάκη 

Στις 8 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Draghi έκανε μια δήλωση-βόμβα: Με γλώσσα διπλωματική πλην σαφέστατη παραδέχθηκε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε διαδικασία διάλυσης (1) και υποσχέθηκε ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα, προανήγγειλε την 6η Σεπτεμβρίου, αύριο, ως την μέρα που θα ανακοίνωνε τα εργαλεία με τα οποία θα θέσει τέλος στην τρέχουσα διαδικασία αποδόμησης της ευρωζώνης. Όλος ο πλανήτης αναμένει με κομμένη την ανάσα την αυριανή ανακοίνωση του κ. Draghi. Στις γραμμές που ακολουθούν θα αναφερθώ σε αυτό που νομίζω ότι θα ήθελε να ανακοινώσει ο Πρόεδρος της ΕΚΤ και, κατόπιν, σε αυτό που πιστεύω ότι, τελικά, θα ανακοινώσει.
Πριν μερικές μέρες, η ΕΚΤ δημοσιοποίησε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν την αποδόμηση που ανησυχεί τον κ. Draghi. Ας πάρουμε δύο μικρομεσαίες εταιρείες αντίστοιχης πιστοληπτικής ικανότητας, κερδοφορίας, αποτελεσματικότητας, μεγέθους, τζίρου κλπ. Μία γερμανική και μία ισπανική. Η ΕΚΤ αναφέρει ότι για δάνεια μέχρι του 1 εκ. ευρώ, η ισπανική εταιρεία καλείται να πληρώσει επιτόκιο κατά μέσον όρο 2,2% μεγαλύτερο από εκείνο της γερμανικής. Το οποίο σημαίνει ότι η ισπανική εταιρεία, ακόμα κι όταν είναι το ίδιο ανταγωνιστική με μία γερμανική εταιρεία του κλάδου της, αδυνατεί να την ανταγωνιστεί δεδομένης αυτής της τεράστιας διαφοράς επιτοκίων. Με απλά λόγια, η ιδέα της οικονομικής ολοκλήρωσης, της μας μεγάλης και ενιαίας αγοράς σε επίπεδο ευρωζώνης, έχει ακυρωθεί εκ των πραγμάτων.
Θα πουν κάποιοι ότι αυτή η διαφορά επιτοκίων είναι λογική καθώς αντανακλά την χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, λόγω κρίσης χρέους, της Ισπανίας σε αντιδιαστολή με εκείνη της Γερμανίας. Προφανώς. Όμως δεν θα έπρεπε. Τα στοιχεία της ΕΚΤ, να σας θυμίσω, δεν αφορούν δάνεια που λαμβάνει το κράτος αλλά δάνεια μιας μικρομεσαίας ισπανικής επιχείρησης «αντίστοιχης πιστοληπτικής ικανότητας, κερδοφορίας, αποτελεσματικότητας, μεγέθους, τζίρου κλπ.» με μια γερμανική. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, δύο συγκρίσιμες εταιρείες, η μία στην Καλιφόρνια και η άλλη στην πολιτεία της Ν. Υόρκης (σημ. η πολιτεία της Καλιφόρνια είναι βαθειά χρεωμένη ενώ της Ν. Υόρκης όχι), δανείζονται με τα ίδια, πάνω-κάτω, επιτόκια. Η πιστοληπτική ικανότητα της πολιτείας στην οποία εντάσσονται γεωγραφικά δεν έχει καμία σημασία όταν οι τραπεζίτες αποφασίζουν αν, και με τι επιτόκιο, θα τις δανείσουν. Όταν η πιστοληπτική ικανότητα της κρατικής ή πολιτειακής οντότητας εντός της οποίας εντάσσεται μια επιχείρηση επηρεάζει το επιτόκιο δανεισμού της, τότε η νομισματική ένωση έχει αποδομηθεί.
Η ειρωνεία είναι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει αν συγκρίνουμε μια βρετανική (εκτός ευρώ) με μια γερμανική εταιρεία: τα κόστη δανεισμού είναι αντίστοιχα παρά το γεγονός ότι τόσο το χρέος της Βρετανικής κυβέρνησης όσο και το έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερα των αντίστοιχων μεγεθών της Ισπανίας. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς να είναι ισχυρότερη μεταξύ χωρών που δεν μοιράζονται το ίδιο νόμισμα με χώρες της ευρωζώνης παρά εντός της ευρωζώνης. Παράλληλα, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Να προσπαθεί η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού των ισπανικών επιχειρήσεων, μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο από 1% σε 0,75%, και να βλέπει έντρομη τα επιτόκια δανεισμού των ισπανικών επιχειρήσεων να αυξάνονται την ώρα που τα αντίστοιχα επιτόκια των γερμανικών επιχειρήσεων μειώνονται! Από την σκοπιά των στόχων της νομισματικής ένωσης, μεγαλύτερη αποτυχία δεν μπορούσε να καταγραφεί. Και ο κ. Draghi το γνωρίζει καλά.
Χτες, το Bloomberg ανέφερε τα εξής συγκλονιστικά σχόλια του Προέδρου της ΕΚΤ:
«Αυτή την εποχή αδυνατούμε να προωθήσουμε την σταθερότητα των τιμών [σημ. δηλαδή τον βασικό στόχο της ΕΚΤ] επειδή οι αλλαγές των επιτοκίων που εισάγουμε αφορούν μια ή δυο χώρες στην καλύτερη των περιπτώσεων [σημ. αναφέρεται στην Γερμανία και στην Ολλανδία]. Οι αλλαγές των επιτοκίων που κάνει η ΕΚΤ αφήνουν ανεπηρέαστη την υπόλοιπη ευρωζώνη... Χωρίς περιστροφές θα πω ότι όλα αυτά αφορούν την συνεχιζόμενη ύπαρξη του ευρώ.»
Δεν μπορούσε ο άνθρωπος να το πει πιο γλαφυρά. Ουσιαστικά μήνυσε σε όσους ενδιαφέρονται να ακούσουν την αλήθεια ότι η Κρίση έχει αφεθεί να καταστρέψει την ικανότητα της ΕΚΤ να ασκεί την νομισματική πολιτική που της έχει ανατεθεί. Τα θεμέλια της ευρωζώνης έχουν γίνει τόσο σαθρά που τα μερεμέτια της ΕΚΤ των τελευταίων δώδεκα μηνών (συγκεκριμένα, τα δάνεια ύψους 1 τρις που διέθεσε στις τράπεζες της ευρωζώνης) έχουν αρχίσει να αποδομούνται.
Τι θα ήθελε λοιπόν να ανακοινώσει ο κ. Draghi αύριο ως μέτρα ανατροπής αυτής της θλιβερής κατάστασης; Θα ήθελε να σταματήσει η ευρωζώνη να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ακολουθία πτώχευσης κρατών και τραπεζών μέσα από δάνεια προερχόμενα είτε από τα πλεονασματικά κράτη είτε από την ίδια την ΕΚΤ. Θα ήθελε να σπάσει τον θανάσιμο εναγκαλισμό πτωχευμένων κρατών και πτωχευμένων τραπεζών αναλαμβάνοντας η ΕΚΤ πλήρως την επιτήρηση και διαχείρηση του ευρωζωνικού τραπεζικού συστήματος, πετώντας εκτός γηπέδου τις εθνικές αρχές επιτήρησης των τραπεζών. Και τι μέτρα και θεσμούς θα χρειζόταν να ανακοινώσει ώστε να συμβούν αυτά τα σημαντικά και ωραία;
1. Δημιουργία μια νέας διεύθυνσης εντός της ΕΚΤ η οποία να αναλάβει την επιτήρηση όλων των τραπεζών της ευρωζώνης. Μια διεύθυνση που να δύναται να βλέπει τα πραγματικά βιβλία των τραπεζών (αντί για τα κάλπικα που παρουσιάζουν οι εθνικές αρχές στην European Banking Authority), να μπορεί να παύει και να διορίζει διοικήσεις, να έχει την δυνατότητα να κλείνει τράπεζες οι οποίες δεν πληρούν βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας (σημ. στις ΗΠΑ, οι αρχές κλείνουν περί τις 80 με 100 τράπεζες τον χρόνο – στην ευρωζώνη καμμία...).
2. Υπό την νέα αυτή αρχή, η επανακεφαλαιοποίηση των ευρωζωνικών τραπεζών (που, για να γίνει σωστά, απαιτεί κεφάλαιο τουλάχιστον 500 δις) να φύγει από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα κεφάλαια που δίδονται (από το EFSF-ESM) να μην βαραίνουν το δημόσιο χρέος κανενός – ακριβώς όπως η επανακεφαλαιοποίηση των αμερικανικών τραπεζών το 2009 από το TARP δεν επιβάρυνε το χρέος καμίας εκ των πολιτειών στις οποίες έδρευαν οι συγκεκριμένες τράπεζες).
3. Μια απλή ανακοίνωση ότι η ΕΚΤ θα παρεμβαίνει στις αγορές κρατικών ομολόγων (χωρών της ευρωζώνης) ώστε να εγγυάται πως κανένα spread δεν θα ξεπερνά ένα συγκεκριμένο αριθμό (π.χ. 3%). Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε άμεσα: Όπως η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας «μήνυσε» στις αγορές ότι θα αγοράζει όσα ευρώ χρειάζεται για να μην υπερβεί το ελβετικό φράγκο τα 1,2 ευρώ, μια αντίστοιχη ανακοίνωση θα σταθεροποιούσε τα spreads της ευρωζώνης, εφόσον βέβαια τα χέρια του κ. Draghi ήταν ελεύθερα να αγοράζει όσα ομόλογα των ελλειμματικών χωρών χρειαζόταν για να κρατήσει τα spreads τους κάτω από ένα δεδηλωμένο επίπεδο.
Αυτά τα τρία μέτρα θα ήθελε να ανακοινώσει ο κ. Draghi αύριο το πρωί. Παρακολουθήστε την συνέντευξη τύπου που θα δώσει. Είμαι σίγουρος ότι όποιος τον ακούσει μπορεί εύκολα να πιστέψει πως, λίγο-πολύ, τα παραπάνω μέτρα έγιναν πραγματικότητα. Συνιστώ προσοχή: Αν και τα λεγόμενα του κ. Draghi θα αφήσουν πολλές ελπίδες ότι τα τρία αυτά μέτρα εισάγονται σιγά-σιγά, η πραγματικότητα θα είναι ιδιαίτερα διαφορετική. Για την ακρίβεια, κανένα από τα τρία αυτά μέτρα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ουσιαστικά και με τρόπο που να μπορεί να επιτύχει τους στόχους του Προέδρου της ΕΚΤ.
Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Το δεύτερο μέτρο (η άμεση επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το «κέντρο» της ευρωζώνης) έχει ως προαπαιτούμενο το πρώτο (την κεντρική επίβλεψη των τραπεζών από την ΕΚΤ). Θα εφαρμοστεί το πρώτο μέτρο όμως έτσι ώστε να έχει ελπίδες το δεύτερο; Στις 30 Αυγούστου, ο γερμανός υπουργός οικονομικών, ο κ. Schauble, έκανε κάτι το πολύ ενδιαφέρον: δημοσίευσε άρθρο του στην Financial Times στο οποίο φάνηκε να υποστηρίζει την δημιουργία μιας τέτοιας διεύθυνσης ελέγχου των τραπεζών της ευρωζώνης εντός της ΕΚΤ. Λέω «φάνηκε» επειδή, αν διαβάσουμε προσεκτικά το άρθρο του γερμανού υπουργού, διαφαίνεται μια άλλη πρόθεση. Αυτό που ο Shakespeare ονόμαζε την στρατηγική του «να επιβεβαιώνεις μιαν αρχή περισσότερο μέσω της παραβίασής της παρά μέσα από την συμμόρφωση με αυτήν» («confirm in the breach rather than in the observance»)! Τι προτείνει ο κ. Schauble; Προτείνει ένα διττό σύστημα όπου η ΕΚΤ θα παρακολουθεί (όχι επιτηρεί!) περί τις 25 με 30 μεγάλες τράπεζες αφήνοντας τις υπόλοιπες στις εθνικές αρχές. Με άλλα λόγια, τράπεζες σαν αυτές που πτώχευσαν παταγωδώς (Dexia, Northen Rock, Bankia, Proton κλπ), ή σαν τις δικές μας, να μείνουν εκτός του ραντάρ της ΕΚΤ. Το ίδιο και για τις (αμαρτωλές) θυγατρικές της Deutsche Bank ή της BNP-Paribas, χωρίς γνώση και επίβλεψη των οποίων η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να διαγνώσει το πόσο υγιείς είναι οι μεγάλες αυτές τράπεζες (οι οποίες, ως γνωστόν, έχουν το κακό συνήθειο να ξεφορτώνουν όλα τα σκουπίδια τους στις θυγατρικές τους). Τι σόι επιτήρηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος θα είναι αυτή που, τελικά, προτείνει ο κ. Schauble; Η απάντηση είναι απλή: ένα δήθεν σύστημα επιτήρησης που θα αφήσει τον έλεγχο των τραπεζών στις εθνικές αρχές (όπως σήμερα), εντείνοντας την διαπλοκή μεταξύ πολιτικών και τραπεζιτών και ακυρώνοντας στην πράξη τα μέτρα 1&2 παραπάνω.
Όσο για το μέτρο 3, o κ. Draghi (από όσα διαρρέουν από την Φραγκφούρτη αυτές τις μέρες) έχει χάσει αυτόν τον αγώνα. Μπορεί να προσεταιρίστηκε τον κ. Asmussen (τον γερμανό που συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΚΤ) εναντίον του κ. Weideman (τον Πρόεδρο της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας), ο οποίος αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αγορά ομολόγων, καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΚΤ (και με την ανοχή της κας Μέρκελ) υπέρ αγοράς ομολόγων των οποίων η διάρκεια δεν ξεπερνά τα δύο έτη. Όμως απέτυχε στα εξής σημαντικά σημεία:
(α) Να μην υπάρχει όριο στις αγορές αυτές (ώστε οι κερδοσκόποι να αποφύγουν να στοιχηματίσουν ότι η ΕΚΤ θα κάνει πίσω πριν κάνουν εκείνοι πίσω).
(β) Να ανακοινωθούν τα μέγιστα spreads που θα «ανέχεται» η ΕΚΤ.
(γ) Να μην σχετίζονται οι αγορές αυτές με επισκέψεις της τρόικα (και αναφορές σαν αυτές που αναμένουμε σήμερα στην Ελλάδα) στις χώρες των οποίων τα ομόλογα θα αγοράζει η ΕΚΤ.
Χωρίς αυτά τα τρία, (α),(β) και (γ), το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ το οποίο σίγουρα θα ανακοινωθεί με φανφάρες αύριο θα αποτύχει. Για κάποιον καιρό τα spreads θα πέσουν, οι αγορές θα φανούν ενθουσιασμένες, οι καθεστωτικοί δημοσιογράφοι θα γράφουν ύμνους για το πως η Κρίση τελείωσε. Όμως για λόγους που είναι προφανείς από τα παραπάνω (και τους οποίους αναφέρω πιο διεξοδικά εδώ), τίποτα από αυτά που θα ανακοινωθούν αύριο δεν θα σταματήσουν την αποδόμηση της ευρωζώνης. Και ο κ. Draghi, είμαι πεπεισμένος, το γνωρίζει καλά.
Κλείνω με ένα ερώτημα: Γιατί δεν αφήνουν τον άνθρωπο να κάνει την δουλειά του; Γιατί ένιωσε την ανάγκη ο κ. Schauble να γράψει το άρθρο εκείνο στην Financial Times της 30ης Αυγούστου, τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια του Προέδρου της ΕΚΤ; Η δική μου απλή  απάντηση είναι (βλ. κι εδώ για μια μακροσκελέστερη έκδοση) ότι η γερμανική πολιτική ηγεσία δεσμεύεται από τις γερμανικές ιδιωτικές τράπεζες οι οποίες επ’ ουδενί δεν θέλουν να κοιτάξει κάποιος μη-γερμανός, κάποιος αδέκαστος γραφειοκράτης, τα λογιστικά τους βιβλία. Βλέπετε, οι γερμανικές τράπεζες ποτέ δεν κατάφεραν να «γεμίσουν» με πραγματικά κεφάλαια τις τεράστιες μαύρες τρύπες που αποκαλύφθηκαν το 2008. Καταφέρνουν να τις κρύβουν μέσα από τα πακέτα διάσωσης χωρών όπως η δική μας και με τις καταθέσεις που σπεύδουν από την Περιφέρεια να βρουν ασφαλές λιμάνι στην Φραγκφούρτη. Το τελευταίο που χρειάζονται οι τραπεζίτες που συνομιλούν καθημερινά με τον κ. Schauble είναι (Α) ένας μη γερμανός ελεγκτής που να εργάζεται για τον κ. Draghi και (Β) μια πραγματική λύση στην ευρωζωνική Κρίση που θα σταματήσει την ροή καταθέσεων στις, ουσιαστικά, πτωχευμένες τους τράπεζες.

(1) Δεν χρησιμοποίησε αυτές τις λέξεις αλλά αναφέρθηκε στον «κίνδυνο μετατροπής» (convertibility risk). Τι εννοούσε; Εννοούσε την «μετατροπή» των τιμών από ευρώ σε εθνικά ή νέα νομίσματα. Δηλαδή, αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στον υπαρκτό κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης.

Το Μαξίμου "αδειάζει" ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. για τη σύσκεψη αρχηγών


 

Σε διελκυστίνδα εξουσίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων έχουν αναδειχθεί οι απαιτήσεις των δανειστών και τα μέτρα - σοκ που προωθεί η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή ο Αντ. Σαμαράς κάνει και επισήμως όπισθεν ολοταχώς από την προεκλογική του δέσμευση για σύσταση εξεταστικής για το Μνημόνιο, καθώς πλέον είναι εκείνος ο ηγέτης του "μνημονιακού" μπλοκ.
Στη σχέση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων έχουν συγκεντρωθεί σύννεφα, αφού η σύσκεψη των αρχηγών είναι στον αέρα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου ήδη από προχθές δείχνει στους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη... ποιος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή της σύσκεψης των αρχηγών πριν από τις επαφές Σαμαρά με τον Μ. Ντράγκι (την ερχόμενη Τρίτη) και την τρόικα, από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι η συνάντηση των τριών θα γίνει μετά τις συνομιλίες με τους δανειστές και "αναλόγως του βεβαρημένου προγράμματος του πρωθυπουργού".
Εξάλλου, χθες, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν την πρόθεση του Αντ. Σαμαρά να συγκαλεί συσκέψεις κορυφής μόνο για συζήτηση επί της στρατηγικής και όχι για θέματα καθημερινής πολιτικής διαχείρισης. Για τον λόγο αυτό ο Αντ. Σαμαράς έχει επιλέξει, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην δει τους αρχηγούς πριν ολοκληρώσει τις συζητήσεις του με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας και -κατά πάσα πιθανότητα- αφού θα έχει τελειώσει το ραντεβού του με την τρόικα, η οποία έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως προαναφέρθηκε, η τακτική αυτή του πρωθυπουργού έναντι των πολιτικών αρχηγών που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας δείχνει την πρόθεσή του να "πάρει το παιχνίδι στα χέρια του". Εξάλλου ήδη εδώ και καιρό κυβερνητικά στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό έλεγαν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι "δεν μπορεί ο Σαμαράς να εμφανίζεται ελεγχόμενος και εξαρτώμενος διαρκώς από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ.".

Όλα τα μέτρα τώρα

Την ίδια ώρα συνεργάτες του πρωθυπουργού επιβεβαίωναν ότι ισχύει απολύτως η πρόθεση του Αντ. Σαμαρά να πάρει όλα τα μέτρα - σοκ τώρα, κατά τα ζητούμενα της τρόικας. Η στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη και επ’ αυτού διαβεβαίωσε χθες ο Αντ. Σαμαράς και τον υφυπουργό της Αν. Μέρκελ Γ. Φούχτελ, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα ο Αντ. Σαμαράς τόνισε στον συνομιλητή του την πρόθεσή του να τηρήσει κατά κεραίαν τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, ενώ ο κ. Φούχτελ, όταν είδε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, τις κινητοποιήσεις των ενστόλων, υπογράμμισε την ανάγκη "οι άνθρωποι που κινητοποιούνται να καταλάβουν και να πειστούν ότι αυτές οι αλλαγές είναι μονόδρομος για τη σωτηρία της Ελλάδας".


Όπισθεν ολοταχώς

Σαν να μην έφταναν αυτά, και επισήμως χθες επιβεβαιώθηκε η αλλαγή γραμμής του Αντ. Σαμαρά -και- σε ό,τι αφορά την πάγια προεκλογική του υπόσχεση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνούσε τις συνθήκες υπαγωγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Μαζί με την "επαναδιαπραγμάτευση", την "ανάπτυξη" και τα υπόλοιπα παχιά προεκλογικά λόγια του νυν πρωθυπουργού χάθηκε και η δέσμευση για την εν λόγω εξεταστική.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν, μάλιστα, τη σχετική συζήτηση... "αποπροσανατολιστική" σε σχέση με την "επιχείρηση σωτηρίας της χώρας". "Δεν είναι η ώρα να κοιτάξουμε στο παρελθόν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, κοιτώντας προς τα πίσω, να χάσουμε το αύριο. Πρέπει να κοιτούμε την κορυφή του βουνού το οποίο ανεβαίνουμε", τόνισε, μέσω του Real FM, ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, ενώ στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψε την εν λόγω εξεταστική και ο γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ., Μ. Κεφαλογιάννης.
"Πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη καταλογιστεί από την ιστορία, η κρίση έχει ένα όνομα και επώνυμο, Γ. Παπανδρέου" επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να γίνει αυτή η εξεταστική "κολυμβήθρα του Σιλωάμ".
Πάντως, η κυβίστηση του Αντ. Σαμαρά και της κυβέρνησης δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους "γαλάζιους" βουλευτές, αφού πολλοί εξ αυτών ζητούν να συγκροτηθεί η εξεταστική και να διερευνηθούν όλα. Μάλιστα σε αυτή την κατηγορία βουλευτών φέρεται να συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος και βουλευτής Επικρατείας, Γ. Μιχελάκης, που επιθυμεί εξεταστική επιτροπή "εδώ και τώρα" για τον καταλογισμό ευθυνών.

Απαράδεκτη η νέα αύξηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς



Σε “είδος πολυτελείας” μετατρέπεται πλέον η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς(ΜΜΜ), καθώς προβλέπεται νέα εκρηκτική αύξηση στα εισιτήρια της τάξεως του 25%.  προκειμένου να εξοικονομηθούν 40 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ.

Με τα μέτρα αυτά:

·          το εισιτήριο των 1,40 ευρώ, το οποίο ισχύει για όλα τα μέσα μεταφοράς για διάστημα μιάμισης ώρας, θα αυξηθεί κατά 35 με 40 λεπτά φθάνοντας τα 1,75-1,80 ευρώ!
·         το εισιτήριο για τα λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ θα κοστίζει 1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ.
·          αντίστοιχες  αυξήσεις στα υπόλοιπα εισιτήρια (εβδομαδιαίο εισιτήριο, μειωμένο εισιτήριο, κάρτες κλπ..).

Πέρα από τη νέα επιβάρυνση στους ατομικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς που προκαλεί η ανατίμηση των εισιτηρίων και η οποία δυσχεραίνει αφάνταστα την μετακίνηση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων με τα ΜΜΜ, η υπολογιζόμενη εξοικονόμηση τίθεται σφόδρα εν αμφιβόλω, καθώς η αντίστοιχη αύξηση των εισιτηρίων το 2011, που έφθασε το 40%, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για το πρώτο τετράμηνο του 2012,  η επιβατική κίνηση και τα έσοδα βρίσκονται σε καθοδική πορεία.

Βασική αιτία για τη μειωμένη κίνηση και τα μειωμένα έσοδα είναι φυσικά η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, που έχουν προκληθεί από τις μνημονιακές πολιτικές και οι οποίες έχουν περιορίσει υπέρμετρα τις μετακινήσεις εργαζομένων προς και από την εργασία τους. Στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης για τα μειωμένα έσοδα είχε στοχοποιήσει την εισιτηριοδιαφυγή, προβλέποντας  τη μείωσή της κατά 50% έως το τέλος του 2012.
Τίποτα απ’ ό,τι προέβλεψε η κυβέρνηση δεν έγινε και επιλέχθηκε πάλι η εύκολη «λύση» της αύξησης των εισιτηρίων για να ικανοποιηθούν οι τροϊκανές απαιτήσεις!!!

Χωρίς δημόσιες επενδύσεις είναι αστείο να μιλάμε για ανάπτυξη


 

Η συζήτηση για την «ανάπτυξη» αναζωπυρώνεται κάθε χρόνο λίγο πριν από τη ΔΕΘ. Σήμερα, δυόμισι χρόνια περίπου εντός της «μνημονιακής εποχής», το αίτημα για ανάπτυξη είναι πιο επείγον από ποτέ. Είναι γνωστό ότι μέσα σε μία πενταετία η ελληνική οικονομία θα έχει απολέσει πάνω από το 20% του ΑΕΠ της, ενώ και το 2013 προμηνύεται το ίδιο ζοφερό, με την ανεργία να τείνει σε πραγματικά ποσοστά που θα προσεγγίζουν το 27%-28%, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ που ανακοινώθηκε χθες.
Η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα της ανάπτυξης δυστυχώς μοιάζει με σχέδια επί χάρτου, τα οποία όχι απλώς θα είναι ατελέσφορα σε σχέση με την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά στο όνομα δήθεν τον επενδυτικών κινήτρων απειλεί να καταστρέψει κάθε έννοια εργασιακών σχέσεων, φορολογικού δικαίου και κοινωνικού κράτους. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη βιασύνη Χατζηδάκη να προαναγγείλει την εγκαθίδρυση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, η αποτελεσματικότητα των οποίων αμφισβητείται έντονα από τη διεθνή βιβλιογραφία.
Η μετατροπή της Ελλάδας σε πάρκο αναψυχής για το κεφάλαιο -αυτή είναι η αναπτυξιακή στρατηγική κυβέρνησης και τρόικας- δεν θα αυξήσει τις επενδύσεις, ούτε και την απασχόληση. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι:
1. Σε συνθήκες εξαιρετικής οικονομικής αβεβαιότητας είναι σχεδόν απίθανο το ιδιωτικό κεφάλαιο να επενδύσει σε παραγωγικά έργα, αφού στην ουσία κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί εντός των επόμενων μηνών. Το ρίσκο της επένδυσης είναι πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται επενδυτικά έργα που κάτω από άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν επικερδή.
2. Ένας από τους βασικότερους προσδιοριστικούς παράγοντες για τις επενδύσεις (ακόμα και με βάση ερωτηματολόγια του ΙΟΒΕ) είναι η κατάσταση της εσωτερικής αγοράς, δηλαδή αν υπάρχει προοπτική απορρόφησης της παραγωγής που θα προκύψει από την επένδυση στο εσωτερικό της οικονομίας. Σε μία περίοδο που η ιδιωτική κατανάλωση συνθλίβεται, η συρρίκνωση της αγοράς είναι εξαιρετικά μεγάλο αντικίνητρο για ιδιωτικές επενδύσεις. Επομένως, ακόμα και αν οι τράπεζες απελευθέρωναν ρευστό, θεωρείται μάλλον απίθανο να ξεκινούσε η επενδυτική διαδικασία.
Σε τέτοιες συνθήκες οικονομικής ύφεσης ο μόνος τρόπος για να δραπετεύσει η οικονομία από τον φαύλο κύκλο είναι οι δημόσιες επενδύσεις. Δηλαδή το Δημόσιο να αντιμετωπίσει τις παραγωγικές επενδύσεις ως ένα αγαθό απαραίτητο για την ευημερία της κοινωνίας και επομένως να αναλάβει αυτό την παραγωγή του. Να καταστήσει τις επενδύσεις δημόσιο αγαθό με την οικονομική έννοια.
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διαρκώς μειώνεται σε κάθε προϋπολογισμό και, από ό,τι φαίνεται, και το 2013 θα είναι μειωμένο σε σχέση με το ήδη χαμηλό του 2012. Παρόλα αυτά η χρησιμότητά του, ειδικά σε περιόδους τέτοιας ύφεσης, είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία οικονομική θεωρία. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, οι νεοφιλελεύθεροι θα αντιτείνουν ότι «ωραία όλα αυτά, αλλά πού θα βρει το Ελληνικό Δημόσιο χρήματα για να επενδύσει;».
Και αυτός ο σκόπελος μπορεί να ξεπεραστεί. Ήδη έχουν κατατεθεί πολλές ρεαλιστικές προτάσεις σχετικά με τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεωνή τη συγκέντρωση των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ σε ένα ταμείο, παρακάμπτοντας τις τράπεζες. Μία όμως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση έχει κατατεθεί από σημαντικούς συστημικούς οικονομολόγους, που σήμερα κατέχουν θέσεις – κλειδιά σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο O. Blanchard, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. Αυτός λοιπόν προτείνει να μην υπολογίζεται λογιστικά το κόστος των δημοσίων επενδύσεων στον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, για να απελευθερωθούν πόροι για δημόσιες επενδύσεις εντός Ευρωζώνης2. Την ίδια άποψη υποστήριξε την άνοιξη του 2012 και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΑΣΑ3 ως βασικό βήμα για την αποφυγή κατάρρευσης της Ευρωζώνης.
Με αυτόν τον τρόπο οι δημόσιες επενδύσεις θα σταματήσουν να επιβαρύνουν το δημόσιο έλλειμμα και, λόγω της θετικής τους συνεισφοράς στην ανάπτυξη, εν τέλει θα έχουν θετική δημοσιονομική επίπτωση.
Τέτοιες ιδέες η ελληνική κυβέρνηση αποκλείεται να τις θέσει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, γιατί φοβάται ότι δεν βοηθούν στην αξιοπιστία της Ελλάδας. Όμως, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει άμεσα σε ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και συνεχίσει να προτείνει γελοιότητες τύπου ΕΟΖ, πολύ σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε ακόμα πιο δυσάρεστες καταστάσεις.

Νέα πενθήμερη επίσχεση εργασίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ



Παράταση στην επίσχεση εργασίας φαίνεται ότι θα πάρουν οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας  σε ανακοίνωση του καλεί τα μέλη του να πραγματοποιήσουν νέα πενθήμερη επίσχεση εργασίας.


Το ΔΣ στην συνεδρίαση αποφάσισε να συνεχιστεί η επίσχεση εργασίας και για την επόμενη εβδομάδα με στόχο:

1) την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ για όλους τους ιατρούς (συμβεβλημένους σήμερα και μη)

2) τη δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης χωρίς περιορισμούς (όσον αφορά τον αριθμό συνταγών, φαρμάκων και αναλωσίμων)

3) τη δυνατότητα εκτέλεσης των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις σε ΟΛΑ τα εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά ) και όχι μόνο στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μεγάλα «Διαγνωστικά Κέντρα».

Ο ΙΣΑ αναμένει την υλοποίηση των υποσχέσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝ. ΑΝ.

ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 

Όπως κάνουμε κάθε φορά, έτσι και τώρα, καλωσορίζουμε τους συναδέλφους και τους ευχαριστούμε για τη θετική ανταπόκριση που έδειξαν στη δεύτερη ανακοίνωσή μας. Βέβαια, αυτό δεν συνέβη από όλους, δεδομένου ότι το καινούριο πάντα κάποιους δεν τους εμπνέει εμπιστοσύνη, άλλους τους προκαλεί αδιαφορία, σε άλλους διάθεση για ειρωνικά σχόλια και σε μερικούς πολύ «συμπαθητικούς» συναδέλφους προκαλεί θυμό και «παιδικές πράξεις» όπως σκισίματα και μουτζουρώματα των ανακοινώσεων μας.
Σε αυτό λοιπόν, το «πολύχρωμο μωσαϊκό» ανθρώπων δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε, με πάσα τιμιότητα και επιμέλεια τα συμφέροντα τους, ώστε η ψήφος τους σε εμάς, να μην πάει χαμένη. Επίσης, να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά, ότι δεν υπάρχει κανένας κομματικός προβολέας επάνω μας, διότι , πιστεύουμε, ότι το κόμμα που συμπαθούμε, δεν πρέπει να είναι το κριτήριο απόφασης για τις εσωτερικές μας εκλογές.
Στην δουλειά μας, πρέπει να καταργηθούν οι παρατάξεις και να κατεβάζουμε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, ώστε να εκλέγονται κάθε φορά άξια πρόσωπα που θα κρίνονται ανά διετία για το έργο που παράγουν και όχι για πόσους βοήθησαν και βόλεψαν στη θητεία τους. Η ενότητα, συνάδελφοι, θα μας βγάλει από το τέλμα που έχουμε περιέλθει το τελευταίο καιρό. Ένα σε όλα, χωρίς ιδιοτέλειες, μια γροθιά να ήμαστε στην φουρτούνα, που από τι φαίνεται, έρχεται με ταχύ ρυθμό.
Θα θέλαμε, τώρα, να σας ενημερώσουμε για κάποιες ενέργειες που πράξαμε το τελευταίο διάστημα ως κίνηση.
Πρώτον, στις 22/08/12, πραγματοποιήσαμε ένα ραντεβού με το δικηγόρο που ενημέρωσε, συναδέλφους τον Ιούλιο, στο Κ. Μύλο για τις ανισότητες στον τρόπο πληρωμής ανάμεσα σε εμάς και στην πρώην ΕΘΕΛ. Η νομική οδός που προτείνετε θα έχει θετικό αποτέλεσμα ( σύμφωνα με το δικηγόρο ) ωστόσο, εμείς διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις. Ωστόσο έχουμε ερωτήσεις να κάνουμε προς το Σωματείο μας.
Μπροστά, λοιπόν, στο όποιο αποτέλεσμα μιας τέτοιας διεκδίκησης, γιατί είστε προκλητικά απών; Και γιατί, όταν σας ρώτησαν συνάδελφοι για το γεγονός, τους αποτρέψατε, φοβίζοντας τους; Και γιατί, ενώ έγινε αυτή η ενημέρωση, δεν επικοινωνήσατε με το δικηγόρο, για την διερεύνηση της υπόθεσης μήπως και τελικά φανείτε κάπως χρήσιμοι για την όποια νομική διεκδίκηση; Ο ίδιος ο δικηγόρος μας διαβεβαίωσε πως δεν του δόθηκε η παραμικρή βοήθεια από το προεδρείο.
Δεύτερον, 01/08/12, παραβρεθήκαμε στην συνέλευση της ΑΜΕΛ ( ΜΕΤΡΟ ) και καταλάβαμε ότι όλοι είμαστε στο ίδιο καζάνι και αποτέλεσμα θα επιτύχουμε αν όλος ο συγκοινωνιακός ιστός ενωθεί σε κοινό μέτωπο. Επίσης ένα άλλο στοιχείο που μας έκανε να χαρούμε είναι το γεγονός πως εκπρόσωποι από διαφορετικές παρατάξεις δίνανε το δικαίωμα χειρισμού της κατάστασης στον πρόεδρο που ανήκει σε άλλη πολιτική πλατφόρμα. Ενότητα και πάλι ενότητα συνάδελφοι.
Πότε και εμείς θα κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση; Τουλάχιστον η ΕΝ. ΑΝ. αυτό θα προσπαθήσει.
Ως κερασάκι στη τούρτα, σας παραθέτουμε μερικά άρθρα από το Καταστατικό διότι πιστεύουμε ότι μερικά πράγματα ουσίας, δεν εφαρμόζονται, ενώ το άρθρο 9, υποχρεώνει όλα τα μέλη του Σωματείου να τηρούν όλο το Καταστατικό (και τα 36 άρθρα). Για παράδειγμα, το άρθρο 24, που ορίζει πότε η ψηφοφορία γίνεται μυστικά με κάλπη και πότε όχι, ή το άρθρο 30 που ορίζει την λειτουργία της ελεγκτικής επιτροπής, η οποία είναι σημαντική για την οικονομική διαφάνεια του ταμείου μας.
Το σωματείο μας αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να αποκτήσει πάλι ως προμετωπίδα του, τα άρθρα 2 και 3 και ο κανόνας της ζωής του να είναι το άρθρο 4. Στην επόμενη συνέλευση που θα «λάβει χώρα» η ΕΝ. ΑΝ. θα απαιτήσει απαντήσεις, γιατί το Σωματείο δεν εφαρμόζει τα άρθρα του Καταστατικού που αποτελεί εξάλλου και τον κορμό της ύπαρξής του.
Στις επόμενες εκλογές, αποφασίζουμε όλοι μαζί για το τι μας αξίζει. Η ΕΝ.ΑΝ. πάντως, θα ενημερώσει, όσο καλύτερα μπορεί τους φίλους της αλλά και τους εχθρούς της, διότι αυτός που δεν είναι ενήμερος δεν απαιτεί, άρα είναι ακίνδυνος για το «σύστημα».
Άρθρο 2 
Σκοποί του σωματείου είναι:
α) Η συσπείρωση όλων των εργαζομένων του Οργανισμού, η μελέτη, προώθηση, προάσπιση και κατοχύρωση των οικονομικών, επαγγελματικών και πάσης φύσεως ασφαλιστικών, κλαδικών και κοινωνικών γενικά συμφερόντων των μελών του Σωματείου και γενικότερα του κλάδου της μεταφοράς.
β) Η ανάπτυξη του μορφωτικού και γενικά του πολιτιστικού επιπέδου των μελών, η κοινωνική εξύψωση τους και η δημιουργία στενών δεσμών αλληλεγγύης και συναδελφοσύνης μεταξύ τους.
γ) Η διεκδίκηση, υπεράσπιση και κατοχύρωση των συνδικαλιστικών και γενικά συνταγματικών δικαιωμάτων και η ενεργός συμμετοχή στους αγώνες που προωθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Άρθρο 3
Το σωματείο θα επιδιώξει την επίτευξη των σκοπών του με κάθε πρόσφορο μέσο και ενδεικτικά: α) Με την ένωση και δραστηριοποίηση όλων των εργαζομένων στο σωματείο
β) Με την συνεχή ενημέρωση των εργαζομένων σε θέματα ειδικού ή γενικευμένου ενδιαφέροντος και την προσπάθεια για άνοδο της συνδικαλιστικής και ταξικής συνείδησης τους
γ) Με την συγκρότηση επιτροπών από μέλη του Σωματείου για τη μελέτη των προβλημάτων και την προώθηση τους με την πρωτοβουλία και του Διοικητικού Συμβουλίου
δ) Με την λειτουργία Λέσχης, βιβλιοθήκης, έκδοσης εντύπων, θεατρικών παραστάσεων, εκδρομών και γενικά πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων
ε) Με την ίδρυση και λειτουργία κατασκηνώσεων, ίδρυση συνεταιρισμών, Ταμείου Ατυχημάτων και Αθλητικών Τμημάτων
στ) Με τη συνεργασία με άλλες επαγγελματικές οργανώσεις του κλάδου και γενικότερα όλων των εργαζομένων ζ) Με κάθε μορφή συνδικαλιστικής πάλης. Άρθρο 4
Βασικές αρχές για την επίτευξη των σκοπών και τη λειτουργία του Σωματείου είναι:
α) Η απαραβίαστη τήρηση της δημοκρατικής διαδικασίας σε όλα τα όργανα και λειτουργίες του Σωματείου. Με δημοκρατικές και ελεύθερες μεθόδους πρέπει να προωθείται η συμμετοχή όλων των εργαζομένων εάν είναι στην έκφραση της γνώμης του, στη διαμόρφωση, λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων καθώς και ο έλεγχος των διοικητικών οργάνων.
β) Η αυτόνομη δράση του Σωματείου ή σε συνεργασία με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και ο αποκλεισμός κυβερνητικών, εργοδοτικών και άλλων παρεμβάσεων.
γ) Η ταξική τοποθέτηση του Σωματείου για τη διεκδίκηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Άρθρο 24
…. Κάθε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση που αφορά αρχαιρεσίες, ζητήματα εμπιστοσύνης στην Διοίκηση, έγκριση λογοδοσίας προσωπικά γενικά ζητήματα, εκλογή αντιπροσώπων σε ενώσεις, κήρυξη απεργίας, στάσεις εργασίας, προσχώρηση ή αποχώρηση από ανώτερη συνδικαλιστική ένωση είναι άκυρη αν δεν είναι μυστική. Είναι δυνατό να γίνει μυστική ψηφοφορία και για άλλα θέματα αν το ζητήσουν τουλάχιστον τα μισά συν ένας από τα παρόντα. Σε κάθε άλλο θέμα η ψηφοφορία γίνεται με ανάταση του χεριού ή άλλο ανάλογο τρόπο, ποτέ δια βοής……
Άρθρο 30
Η Ελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από 3 μέλη που εκλέγονται κάθε διετία μαζί με το Δ.Σ. από την Γεν. Συνέλευση. Τις εργασίες τις διευθύνει ο Πρόεδρος της που εκλέγεται στην πρώτη συνεδρίαση της. Συνεδριάζει τακτικά μία φορά το μήνα και έκτακτα κάθε φορά που είναι ανάγκη. Έργο της είναι ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του Σωματείου.
Τα έσοδα που πραγματοποιήθηκαν και οι πηγές τους όπως και οι δαπάνες που έγιναν και η εποπτεία των οικονομικών και διαχειριστικών πράξεων του Δ.Σ. Η Ελεγκτική Επιτροπή έχει δικαίωμα να εξετάζει τα βιβλία του Σωματείου και κάθε στοιχείο που σχετίζεται με τη διαχείριση των οικονομικών του Σωματείου και την κίνηση του Ταμείου. Στο τέλος κάθε χρήσης συντάσσει έκθεση για την διαχείριση που την υποβάλλει στην Γεν. Συνέλευση που ακολουθεί για έγκριση.
ΥΓ. Η ανακοίνωση μας θα αναρτηθεί στο TROLEATZIS.COM όπου μπορείτε να αφήσετε τα σχόλιά σας. ΠΗΓΗ

Ανακοίνωση: Ανεξάρτητη παρέμβαση ΕΘΕΛ - ΟΑΣΑ


Οι ΔΕΚΟ στο στόχαστρο κυβέρνησης -Τρόικας...












Παρελθόν το ελάχιστο ποσοστό του Δημοσίου σε επιχειρήσεις



Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μετά από σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, καταργείται το ελάχιστο ποσοστό, το οποίο πρέπει να κατέχει το Δημόσιο σε επιχειρήσεις, προκειμένου να επισπευτεί έτσι η διαδικασία αποκρατικοποίησής τους.

Η Πράξη αφορά σε, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, καθώς και τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί, από πλευράς Δημοσίου, από τη λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Αρχών, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, με άλλη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξασφαλίζεται η νομική συμμόρφωση των διατάξεων της συστατικής πράξης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος προβλέπει ρητά τις περιπτώσεις και τη διαδικασία παροχής γνώμης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής γνωμοδότησε σήμερα θετικά για τους προτεινόμενους για διορισμό στο ΤΑΙΠΕΔ, Τ. Αθανασόπουλο (ως πρόεδρο) και Γ. Εμίρη (ως διευθύνοντα σύμβουλο), οι οποίοι προβλέπεται να διοριστούν άμεσα με υπουργική απόφαση.

Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Κυριακής



Προσπάθειες να πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή το βράδυ καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επικοινώνησαν με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για να κλείσει η συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά τις επαφές που θα έχει ο Γιάννης Στουρνάρας με την Τρόικα την Κυριακή το απόγευμα.

Είχε προηγηθεί αίτημα τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και του κ. Κουβέλη για να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη για τα μέτρα, με το Μέγαρο Μαξίμου αρχικά να προσανατολίζεται σε σύσκεψη μετά και τις επαφές του πρωθυπουργού με τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ την Τρίτη στη Φραγκφούρτη.

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 39χρονου για χρέη στο Δημόσιο



Συνελήφθη, το πρωί της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με συναδέλφους τους, του Αστυνομικού Τμήματος Χρυσούπολης Καβάλας, ένας άνδρας, ηλικίας 39 ετών, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο κατ’ εξακολούθηση, ως ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης εμπορίας ορυκτελαίων και λιπαντικών.

To ύψος του χρέους ανέρχεται στο ποσό των 46.919.631,16 ευρώ.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον συλληφθέντα αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1δ’ του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο», σε συνδυασμό με άρθρο 98 Π.Κ. «Εγκλήματα τελούμενα κατ΄εξακολούθηση».

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Super League: Πρόστιμα - φωτιά σε τρεις ΠΑΕ



Πρόστιμα για τη συμπεριφορά των φιλάθλων τους επέβαλε η πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή της Super League σε τρεις ΠΑΕ.

Τα πρόστιμα αφορούν στη συμπεριφορά των φιλάθλων τους κατά τις δύο πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και πρόκειται για τις ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Ολυμπιακός.

Συγκεκριμένα, επέβαλε πρόστιμο 12.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό για το ματς της πρεμιέρας με τον Λεβαδειακό και 5.500 ευρώ για το παιχνίδι της περασμένης Παρασκευής με τον ΠΑΣ Γιάννινα.


Την ΑΕΚ τιμώρησε με 5.000 ευρώ για το ματς της 2ης αγωνιστικής με την Ξάνθη.

Mε το ποσό των 3.500 ευρώ τιμώρησε τον Ολυμπιακό για τον αγώνα της πρεμιέρας με τη Βέροια.

Τέλος, αναβλήθηκε η εκδίκαση των υποθέσεων των ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Ατρόμητος και ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς και του εκπροσώπου του ΠΑΣ, Δ.Νιαρχάκου.

"Θα κόστιζε πολύ ακριβά η έξοδος της Ελλάδας"



Τη θέση πως οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στοίχιζαν περισσότερο από τις προσπάθειες να διατηρηθεί η χώρα στο ευρώ, διατυπώνει ο Γερμανός οικονομολόγος, Μίχαελ Χιούτερ, του προσκείμενου στη γερμανική εργοδοσία Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Χαιρετίζοντας το γεγονός ότι η Αθήνα έχει μειώσει τις πρωτογενείς δαπάνες κατά 17%, ο Γερμανός οικονομολόγος τονίζει πως θα πρέπει να εξεταστεί το αίτημα να της δοθεί περισσότερος χρόνος, καθώς, όπως επισημαίνει, δεν έχει νόημα να στέλνεται κάθε τέσσερις μήνες στην Ελλάδα η τρόικα για να διαπιστώσει πως τα πράγματα δεν προχωρούν όπως αναμένεται, και κατά την άποψή του η Ελλάδα χρειάζεται σε χρόνο, τουλάχιστον, μία δεκαετία.

Οι φωτογραφίες με το μπικίνι εξόργισαν την Τριερβελέρ!



​Θυμάστε την Βαλερί Τριερβελέρ με το μαύρο της μπικίνι της στις καλοκαιρινές της διακοπές με τον Φρανσουά Ολάντ στο κάστρο Μπρεγκανσόν, στη Νότια Γαλλία;

Εσείς μπορεί να τις θυμάστε, αλλά η νυν σύντροφος του Γάλλου προέδρου ΣΙΓΟΥΡΑ θέλει να τις ξεχάσει, και γι’ αυτό το λόγο υπέβαλε μήνυση σε τέσσερα γαλλικά περιοδικά που τις δημοσίευσαν.

Μάλιστα, το περιοδικό VSD καταδικάστηκε ήδη σε πρόστιμο 2.000 ευρώ και ο δικηγόρος της κυρίας Τριερβελέρ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι μηνύσεις έχουν κατατεθεί για τα περιοδικά Closer, Voici και Public.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν υποβάλλεται μήνυση και εναντίον του περιοδικού Paris Match, στο οποίο εργάζεται η κυρία Τριερβελέρ, ο δικηγόρος της απάντησε ότι το Paris Match δεν δημοσίευσε τις επίμαχες φωτό στο εξώφυλλο, όπως έκαναν τα άλλα σκανδαλοθηρικά περιοδικά.

«Επιλέξαμε να μηνύσουμε τα περιοδικά εκείνα που έβαλαν τις φωτογραφίες στο εξώφυλλο προκειμένου να πουλήσουν και να τραβήξουν την προσοχή του αναγνωστικού κοινού» δήλωσε ο δικηγόρος.

Από 15 Οκτώβρη η εξίσωση φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης

 
Από 15 Οκτώβρη εξισωνονται οι φόροι του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης τιμές πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθούν ενώ τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων θα μειωθούν.

Την Τετάρτη αναμένεται να οριστικοποιηθεί η  ρύθμιση για την παροχή επιδόματος θέρμανσης στους πολίτες. 

Το νομοσχέδιο για την εξίσωση φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης (στο 80% της σημερινής τιμής του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης), θα έχει κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τις 15 Οκτωβρίου και θα «εκτοξεύσει» την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στο 1,40 ευρώ το λίτρο (αύξηση 40%).


Η χορήγηση επιδόματος θα γίνεται  σε δύο δόσεις, με βάση τέσσερα κριτήρια: κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά και επιφάνεια κατοικίας.Η πρώτη δόση αναμένεται να χορηγηθεί στις 15 Οκτωβρίου και η δεύτερη τον Ιανουάριο και θα καταβάλλεται σε μετρητά και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως προέβλεπε το παλαιότερο σχέδιο. Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και γενικότερα πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της χώρας, όπου η μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Οκτώβριο- Απρίλιο είναι πολύ χαμηλήΕπίσης προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος σε αυτές τις κατηγορίες των δικαιούχων, θα είναι η διαμονή σε κατοικία με επιφάνεια μικρότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, το οποίο ενδέχεται να καθοριστεί γύρω στα 100 τετραγωνικά μέτρα.


 Το συνολικό ύψος της δαπάνης που έχει αποφασιστεί να διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται σε 120- 150 εκατ. ευρώ. Όμως, αυτό το ποσό δεν έχει προβλεφθεί στον εφετινό προϋπολογισμό και πρέπει να εξευρεθεί από άλλη πηγή.

Σαμαράς: Πρωταρχικός στόχος η αποκατάσταση της αξιοπιστίας



Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος και τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει σειρά δράσεων για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ρευστότητα και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα.

Από την πλευρά τους, οι βιομήχανοι Βορείου Ελλάδος ζήτησαν την άμεση υλοποίηση των μέτρων που θα αυξήσουν τη ρευστότητα και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστκότητα.

Δεν θα χτυπήσει κουδούνι στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής

 
Τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, πανελλαδικά, είτε είναι κλειστά είτε υπολειτουργούν, καθώς έχουν "κολλήσει" οι πίνακες αναπληρωτών ειδικής αγωγής στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του cretalive.gr, δεν θα κάνουν αγιασμό τέσσερα Ειδικά Σχολεία στη Μεσσαρά ... λόγω έλλειψης προσωπικού! Συγκεκριμένα δεν θα χτυπήσει κουδούνι στο ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου, στο Ειδικό Σχολείο Πόμπιας, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Πόμπιας και στο Σχολείο Κωφών και Βαρήκωων Τυμπακίου, καθώς ακόμα δεν έχουν διοριστεί εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής για τα σχολεία αυτά... 

Lumia 920 και Lumia 820 με Windows 8



Nokia και Microsoft φέρνουν την αλλαγή στην αγορά των smartphonesεισάγοντας νέες τεχνολογίες και ποντάροντας  στην κοινή εμπειρία χρήσης που υπόσχονται τα νέα Windows 8.
Η Nokia παρουσίασε τα ανανεωμένα Lumia: Τα νέα Lumia 920 και Lumia 820 από τα πρώτα smatphones που ενσωματώνουν το νέο πολύ-λειτουργικό σύστημα της Microsoft, Windows 8.
Η οθόνη του Lumia 920, με ανάλυση 1.280x768p, είναι 25% πιο φωτεινή από οποιοδήποτε άλλο πάνελ φορητής συσκευής κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά και ταυτόχρονα η ταχύτερης απεικόνισης LCD οθόνη που έχει ενσωματώσει μέχρι σήμερα σε οποιοδήποτε συσκευή της.

Το μικρότερο  από τα δυο νέα Lumia, το 820, έχει οθόνη 4,3 ιντσών και αποσπώμενο πίσω κάλυμμα, που επιτρέπει την αλλαγή της μπαταρίας. 

Και οι δύο συσκευές θα είναι διαθέσιμες σε LTE και HSPA+ και η κυκλοφορία τους αναμένεται πριν από το τέλος της χρονιάς.
Το Nokia City Lens είναι η αρχή μίας νέας επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία ενισχύει και τα Nokia Maps, κάνοντας δυνατή τη μετακίνηση μεταξύ προβολής χαρτών και προβολής επαυξημένης πραγματικότητας, βοηθώντας τους χρήστες να ελέγχουν την κατεύθυνση τους και το περιβάλλον.

Οι υπηρεσίες τοποθεσίας της Nokia, μαζί με τις βελτιώσεις στο Nokia Drive και το Nokia Transport, συνθέτουν μια περιεκτική και ολοκληρωμένη εμπειρία πλοήγησης για smartphones.

Εκτός της τεχνολογίας ασύρματης φόρτισης σε επαφή με ειδικές επιφάνειες, το Lumia 920 έρχεται με διπύρηνο επεξεργαστή στα 1,5 Ghz, είναι συμβατό με το NFC -για ασφαλή ασύρματη επικοινωνία σε πολύ μικρή απόσταση και «φοράει» ένα πλήρως ανανεωμένο σύστημα οπτικών της Carl Zeiss, με οπίσθια κάμερα 8 Μegapixel της σειράς PureView και δυνατότητα καταγραφής βίντεο υψηλής ευκρίνειας στα 1080p. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο επανασχεδιασμένο σύστημα σταθεροποίησης, για καθαρές φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για Ρομπάι: Συνομιλούν μόνο με αυτούς που υποτάσσονται

 
Σκληρή ανακοίνωση σχετικά με την άρνηση Ρομπάι να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Λίγο νωρίτερα το γραφείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε επιβεβαιώσει και επίσημα τις φήμες που ήθελαν τον πρόεδρο του, Χέλμουτ Βαν Ρομπάι, να αρνείται να συναντηθεί με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, επικαλούμενο "έλλειψη χρόνου".


Για "προσβλητική αντιμετώπιση τόσο του ελληνικού λαού, όσο και της ίδιας της δημοκρατίας", κάνει λόγο η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας ότι "αδιαφορώντας για το τι συνεπάγεται ο θεσμικός τους ρόλος, αξιωματούχοι της ΕΕ επιλέγουν να συνομιλούν μόνο με αυτούς που υποτάσσονται στα κελεύσματά τους και συνυπογράφουν τα μνημόνια φτωχοποίησης και ισοπέδωσης της χώρας".


Την επιλεκτική θεσμικότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων σχολίασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δ. Παπαδημούλης, μέσω  facebook:
"Η άρνηση και του κ. Ρομπάι να συναντήσει τον Τσίπρα προσβάλλει τη χώρα και τη δημοκρατία, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνητική σιωπή είναι συνενοχή. Η κοινή και θεσμικά προκλητική στάση των κ.κ Ρομπάι- Γιουνκέρ, δείχνει ότι η δεξιά ευρωπαϊκή ελίτ προτιμά να συνομιλεί μόνο με τους βολικούς!"


Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ



Η άρνηση του κ. Χ.Β. Ρομπάι στο αίτημα του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για συνάντηση, στην οποία θα κατατίθεντο οι θέσεις και οι προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, συνιστά μια εξόχως προσβλητική αντιμετώπιση τόσο του ελληνικού λαού, όσο και της ίδιας της δημοκρατίας.



Αδιαφορώντας για το τι συνεπάγεται ο θεσμικός τους ρόλος, αξιωματούχοι της ΕΕ επιλέγουν να συνομιλούν μόνο με αυτούς που υποτάσσονται στα κελεύσματά τους και συνυπογράφουν τα μνημόνια φτωχοποίησης και ισοπέδωσης της χώρας. Η στάση τους αυτή είναι σε πλήρη σύμπνοια με το σχεδιασμό μιας αυταρχικής και αντιδημοκρατικής Ευρώπης, στο έλεος του κεφαλαίου και των αγορών, με τους ευρωπαϊκούς λαούς στο περιθώριο.



Οι μνημονιακές δυνάμεις, όμως, στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και η αριστερά θα είναι διαρκώς παρόντες στις μάχες της επόμενης περιόδου και ότι θα συνεχίζουν να προβάλλουν μια ρεαλιστική έξοδο από την κρίση, στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού.



Αναμένουμε από την κυβέρνηση την επίσημη τοποθέτησή της σε αυτή την προσβλητική, για την Ελληνική δημοκρατία και τους θεσμούς της, στάση του κ. Ρομπάι.

Βαρύς ο πέλεκυς για Κατσουράνη



Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της πειθαρχικής επιτροπής της Super League στον Κώστα Κατσουράνη.

Ο Έλληνας διεθνής μέσος του Παναθηναϊκού τιμωρήθηκε με έξι αγωνιστικές για την αποβολή του, λόγω εξύβρισης στον διαιτητή, στην αναμέτρηση της δεύτερης αγωνιστικής με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Αρχικά ο «Κατσούρ», στο 52ο λεπτό της αναμέτρησης με τον «Άγιαξ» της Ηπείρου, αντίκρισε την κίτρινη κάρτα, εντούτοις στη συνέχεια αποβλήθηκε επειδή εξύβρισε τον διαιτητή Σιδηρόπουλο.

Ο έμπειρος μέσος θα απουσιάσει από τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τον Πανθρακικό (εκτός), τον Ατρόμητο (εντός), τον Αστέρα (μέσα), τη SKODA Ξάνθη (εκτός), τον Άρης (εντός) και τον ΟΦΗ (εκτός).

Υπ. Ανάπτυξης: Διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί δανείων



Διαψεύδει δημοσιεύματα εφημερίδων και ρεπορτάζ ηλεκτρονικών ΜΜΕ σχετικά με την πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των δανείων, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σε ανακοίνωσή του υπουργείου επισημαίνεται: «Διάφορα σενάρια που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη ρύθμιση των δανείων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το
πνεύμα του Υπουργείου αντικατοπτρίζεται στη χθεσινή ανακοίνωση. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του θέματος σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σε συνεννόηση με την Τρόικα. Κάθε περαιτέρω συμπέρασμα είναι πρόωρο».

Δημοτική σύμβουλος πρωταγωνίστρια σε "σπιτικό" πορνό!



Δεν τολμάει να βγει από το σπίτι της η σύμβουλος του δημάρχου στην περιοχή Los Yébenes του Τολέδο, Olvido Hormigos Carpio, η οποία «κυκλοφορεί» στο διαδίκτυο σε «σπιτική» τσόντα!!!

Στο βιντεάκι, που έχουν δει πάνω από 6.500 Ισπανοί,... περνάει και μόνη της καλά, αφού εμφανίζεται να αυτοϊκανοποιείται στο κρεβάτι της!

Αφού κυκλοφόρησε σε διάφορα blogs τελικά «ανέβηκε» και στο youtube. Η ίδια παραιτήθηκε, ενώ δηλώνει πώς τρελάθηκε όταν κατάλαβε πώς το βίντεο της είχε διαρρεύσει.

«Νιώθω πολύ άσχημα για μένα και την οικογένεια μου», είπε.

Σε δέκα ημέρες τα μέτρα κατά της εισιτηριοδιαφυγής



Σύσκεψη για το θέμα της εισιτηριοδιαφυγής πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Μεταφορών, υποτον γενικό γραμματέα Νίκο Σταθόπουλο με τις διοικήσεις οργανισμών και εκπροσώπους εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις με τις εταιρίες,επιμέρους, για την εξειδίκευση των μέτρων κατά της λαθρεπιβίβασης.

Σε δέκα μέρες περίπου το Υπουργείο θα ανακοινώσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής.

Στόχος της προσπάθειας του Υπουργείου, μέσω της μέιωσης του λειτουργικού κόστους των ΔΕΚΟ και της αύξησηςτων εσόδων από την αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής, είναι να αποτρέψει την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων με μέτρα που θα λειτουργήσουν ως ισοδύναμα.

Ναυάγιο ανοιχτά της Σμύρνης, τουλάχιστον 30 παιδιά νεκρά



Εξήντα μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 31 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από το ναυάγιο του πλοιαρίου που τους μετέφερε στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί από τον βοηθό νομάρχη της Σμύρνης Αρνταχάν Τοτούκ έκανε λόγο για τουλάχιστον 58 θύματα.

Σύμφωνα με τον Τοτούκ οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν και να ανασύρουν από τη θάλασσα 46 από τους επιβάτες του πλοιαρίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο καπετάνιος και ο βοηθός του-και οι δύο είναι τουρκικής υπηκοότητας-οι οποίοι έχουν συλληφθεί και κρατούνται.

Τα σωστικά συνεργεία σταμάτησαν τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου, όμως συνεχίζουν να ψάχνουν για επιζώντες ή θύματα στην ακτή.

Στο ψαροκάικο, μήκους περίπου 20 μέτρων, είχαν επιβιβαστεί συνολικά 102 άνθρωποι. Σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από την ακτή το πλοιάριο προσέκρουσε σε ένα βράχο.

Καβάλα: Χρωστούσε στο δημόσιο περίπου 47 εκατ. ευρώ!

                                        Αυτό και αν είναι χρέος "μαμούθ"! Χρωστούσε στο δημόσιο περίπου 47 εκατ. ευρώ!
Συνελήφθη, το πρωί της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με συναδέλφους τους, του Αστυνομικού Τμήματος Χρυσούπολης Καβάλας, ένας άνδρας, ηλικίας 39 ετών, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο κατ’ εξακολούθηση, ως ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης εμπορίας ορυκτελαίων και λιπαντικών.

To ύψος του χρέους ανέρχεται στο ποσό των 46.919.631,16 ευρώ.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον συλληφθέντα αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1δ’ του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο», σε συνδυασμό με άρθρο 98 Π.Κ. «Εγκλήματα τελούμενα κατ΄εξακολούθηση».

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Προσπάθησε να αυτοκτονήσει πίνοντας φυτοφάρμακο



Τέλος στη ζωή του προσπάθησε να βάλει ένας 55χρονος στο χωριό του Βάλτου στην Αιτωλοακαρνανία πίνοντας φυτοφάρμακο.

Ευτυχώς, έγινε γρήγορα αντιληπτός από τους συγγενείς του και μεταφέρθηκε εσπευσμένα αρχικά στο τοπικό Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος είναι πλέον καλά στην υγεία του, ενώ για το συμβάν ενεργείται προανάκριση.

Πηγή: agriniopress

Ολοκληρώθηκε η πορεία των ενστόλων, με κρεμάλες έξω από τη βουλή


Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00 η μεγάλη συγκέντρωση ενστόλων, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα.

Η διαμαρτυρία όπως σας είχαμε πει ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα στο Καλλιμάρμαρο, όπου είχε δοθεί το ραντεβού.

Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, οι οποίοι αντιδρούν στις περικοπές των μισθών τους.

Οι ένστολοι κρατώντας πανό με συνθήματα, έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών έβγαλαν τρεις κρεμάλες και πέρασαν στον λαιμό τους τις θηλιές ένας πυροσβέστης, ένας αστυνομικός και ένας λιμενικός δείχνοντας ότι η κυβέρνηση τους "κρέμασε" με τις υποσχέσεις της...

Εξαιτίας των κινητοποιήσεων επικράτησε κομφούζιο στο κέντρο, όμως από τις 21:00 οι δρόμοι έχουν δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.



Δεκτό το αίτημα Κασιδιάρη για άρση των περιοριστικών όρων



Την άρση των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί στο βουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για εμπλοκή σε επίθεση κατά μεταπτυχιακού φοιτητή στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου το 2007, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Το δικαστικό συμβούλιο έκανε δετό το αίτημα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής προκειμένου ν’ αρθούν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά το μήνα που του είχαν επιβληθεί.

Αντίθετη πάντως ήταν η πρόταση της εισαγγελέως που είχε ζητήσει να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι περιοριστικοί όροι του Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος κατηγορείται για συνδρομή σε ληστεία, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Οι κατηγορίες αφορούν την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος του μεταπτυχιακού φοιτητή από πέντε δράστες οι οποίοι αφού τον ξυλοκόπησαν, του πήραν την ταυτότητα και διέφυγαν με αυτοκίνητο. Αυτόπτης μάρτυρας συγκράτησε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου το οποίο ανήκει στον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο ίδιος πάντως ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αρνείται τις κατηγορίες προβάλλοντας μάλιστα άλλοθι για την επίμαχη ημέρα όπου έγινε η επίθεση. Ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος πλέον καλύπτεται από τις διατάξεις περί ασυλίας των βουλευτών και απαιτείται άδεια του κοινοβουλίου για να δικαστεί, έχει ζητήσει με αίτησή του την άρση της βουλευτικής του ασυλίας. Έτσι, η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή που θα αποφασίσει για την άρση ή όχι της βουλευτικής του ασυλίας.