EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Εισαγωγική δήλωση του Υπουργού Εμπορίου για τη χρήση υγραερίου στην αυτοκίνηση


 

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης παραχώρησε σήμερα, στο Υπουργείο, συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εισαγωγή της χρήσης υγραερίου στην αυτοκίνηση. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε τα ακόλουθα:
«Το Υπουργικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρία αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην αυτοκίνηση, με την εισαγωγή της χρήσης υγραερίου στις οδικές μεταφορές.

Πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται πολύ καιρό και έχουν γίνει και σχετικές μελέτες. Όμως σήμερα, μέσα από αυτή την απόφαση, ενεργοποιούμε μια διαδικασία για να προετοιμαστούμε για την εισαγωγή της χρήσης υγραερίου, που προϋποθέτει συγκεκριμένες λεπτομέρειες στις οποίες θα αναφερθώ στη συνέχεια.

Σε μια εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ζητούμενο δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε πίσω.

Η καύση υγραερίου έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Πρώτο, είναι οικονομικότερο, με βάση τις μελέτες μας, κατά 50% περίπου σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα. Δεύτερο, προσφέρει περισσότερη ασφάλεια από τα βενζινοκίνητα οχήματα και τρίτο, αποτελεί μια καθαρότερη μορφή καυσίμου. Είναι διαπιστωμένο ότι η χρήση υγραερίου και φυσικού αερίου στις οδικές μεταφορές παρουσιάζουν αρκετά μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλων αέριων ρύπων, κυρίως σε μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου και σωματίδια, σε σχέση με αυτές από τη βενζίνη και το ντίζελ.

Ήδη πολλές χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προωθήσει τη χρήση υγραερίου και φυσικού αερίου στις οδικές μεταφορές. Η Γερμανία έχει ήδη 6 χιλιάδες πρατήρια LPG (υγροποιημένο αέριο πετρελαίου) και 14 χιλιάδες πρατήρια που λειτουργούν με μικτή χρήση, ενώ άλλες χώρες που χρησιμοποιούν υγραέριο στην αυτοκίνηση είναι η Ιταλία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ιρλανδία και η Ισπανία.

Συνεπώς, πέρα από τα πολλαπλά οφέλη που καταγράφονται από μια τέτοια εξέλιξη, οικονομικά και περιβαλλοντικά, η χρήση υγραερίου αναμένουμε ότι θα αποτελέσει τον προπομπό για την έλευση και χρήση φυσικού αερίου στις μεταφορές, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση παιδείας και στην εξοικείωση του Κύπριου πολίτη με τη χρήση υγροποιημένων αερίων καυσίμων στις μεταφορές.

Άλλωστε, όπως έχω αναφέρει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ένα αρκετά καλό ενεργειακό μίγμα που μπορεί να έχει η Κύπρος είναι η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του φυσικού αερίου που σε μερικά χρόνια θα έχουμε στη διάθεσή μας.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το 49% των καυσίμων που εισάγουμε χρησιμοποιείται για τις μεταφορές. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι αυτή η απόφαση.

Είναι σημαντικό, επίσης, να διευκρινιστεί ότι στη μελέτη που διεξήγαγε η Υπηρεσία Ενέργειας για τη χρήση υγραερίου στην αυτοκίνηση τόσο οι εταιρείες πετρελαιοειδών, οι εισαγωγείς αυτοκινήτων, αλλά και το κοινό που ρωτήθηκε, είναι όλοι θετικοί και έτοιμοι να την υιοθετήσουν.

Παράλληλα, μετά και από σχετική έρευνα από το Υπουργείο Οικονομικών, καταδεικνύεται ότι η απώλεια εσόδων του κράτους από τη φορολογία της βενζίνης λόγω αντικατάστασης μέρους της από το υγραέριο θα είναι αμελητέα. Μιλάμε για 0,06% και 0,6% για τα έτη 2014 και 2020 αντίστοιχα.

Η χρήση του υγραερίου για την αυτοκίνηση στην Κύπρο παλαιότερα επιτρεπόταν μέχρι το 1977, οπόταν και απαγορεύτηκε με Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου. Αν και η χρήση του υγραερίου στην αυτοκίνηση έχει απαγορευτεί, η εγγραφή καινούριων οχημάτων με μηχανές διπλής προώσεως όπως λέγεται, δηλαδή που χρησιμοποιούν βενζίνη και υγραέριο, επιτρέπεται.

Για τη διασφάλιση της χρήσης του υγραερίου στην αυτοκίνηση, και αναφέρομαι στη διαμόρφωση του αναγκαίου νομικού πλαισίου, απαιτείται η συνεργασία αρκετών Υπηρεσιών από διάφορα Υπουργεία εκτός του Υπουργείου Εμπορίου και συγκεκριμένα, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα θέματα επιθεώρησης εργασίας, του Τμήματος Οδικών Μεταφορών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και η συνδρομή της Γενικής Εισαγγελίας.

Μέσα από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καθορίσαμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή το Υπουργείο Εργασίας, μαζί με το Υπουργείο Συγκοινωνιών, θα αναλάβουν να ετοιμάσουν τις νομοθεσίες που αφορούν τα ζητήματα της δικής τους αρμοδιότητας, ενώ υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για κάθε Υπηρεσία που εμπλέκεται. Ο στόχος είναι όλη αυτή η εργασία που χρειάζεται να γίνει και να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες.

Κρίνουμε ότι η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής, η υιοθέτηση των απαραίτητων νομοθεσιών και η λήψη προληπτικών μέτρων ασφάλειας, αποτελούν το κλειδί για έλεγχο των όποιων κινδύνων συνδέονται με τη χρήση του υγραερίου στην αυτοκίνηση.

Πληροφοριακά να σας πω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ορίσει τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να συντονίσει τις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Δηλαδή να προετοιμαστεί και να εγκριθεί η νομοθεσία και να προετοιμαστούν όλα τα Τμήματα και οι Υπηρεσίες για να μπορέσουμε να εισάξουμε τη χρήση υγραερίου στην αυτοκίνηση».

Πηγη

ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ: H μητέρα όλων των Κινεζικών επενδύσεων, είναι η μητέρα όλων των Σκανδάλων στην Ελλάδα ;;; !!!


 

 Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και το δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών έχουν όλο και σοβαρότερες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο νέος υπό ανέγερση Εμπορευματικός σταθμός στο Θριάσιο Πεδίο αποτελεί ουσιαστικά την επέκταση στην ενδοχώρα του εμπορευματικού λιμένα Πειραιά, ιδρύεται δηλ. ένας Παγκόσμιας εμβέλειας ενδοχώριος λιμένας.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. είναι μία επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας, θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ Α.Ε, η οποία δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της ανάπτυξης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας στην χώρα, καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα και διαχειρίζεται εκτάσεις 100.000 στρεμμάτων και πλήθος κτιρίων (4500 περίπου) με εμβαδόν 540.000 τ.μ.



(Αεροφωτογραφία του Θριασίου Πεδίου και του υπό κατασκευή νέου Εμπορευματικού Σταθμού).

Η εταιρεία δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον ΟΣΕ Α.Ε. και παρουσιάζει σημαντική κερδοφορία (!!!)

Παράλληλα με τον πρωταρχικό στόχο της εταιρείας για τη διατήρηση της κερδοφορίας και την αύξηση των εσόδων του μετόχου (ΟΣΕ α.ε.), η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. υποστηρίζει τις αναπτυξιακές δράσεις που συμβάλλουν θετικά στις τοπικές οικονομίες και δημιουργούν προϋποθέσεις άμεσης και έμμεσης απασχόλησης.

Και παρόλα αυτά ο ΟΣΕ είναι μία ζημιογόνος(!) εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου.

Ιδιοκτήτρια λοιπόν των 588 στρεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., στο οποίο άρχισε η κατασκευή των υποδομών του νέου Εμπορευματικού Σταθμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις βασικές αντιρρήσεις των ενδιαφερομένων –μεταξύ των οποίων και η κινεζική Cosco– ήταν το εγγυημένο αντάλλαγμα που ζητούσε η ΓΑΙΑΟΣΕ A.E. (ποσοστό 15% επί του τζίρου της εταιρείας παραχώρησης και επιπλέον 15% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μετά την περάτωση των εργασιών κατασκευής) εν έτος 2011, το οποίο απετέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα καθώς θεωρήθηκε «επαχθέστατος» όρος.

Την ίδια στιγμή η Cosco Grup, είχε θέσει ως όρο τη δυνατότητα κατασκευής ζώνης ελεύθερου εμπορίου στο εμπορευματικό κέντρο, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.

Η ανάπτυξη Εμπορευματικών Κέντρων Συνδυασμένων Μεταφορών αποτελεί εκτός των άλλων, ως στρατηγική επιλογή, σημαντική ευκαιρία για την αύξηση του εμπορευματικού σιδηροδρομικού έργου των Ελληνικών σιδηροδρόμων (ΟΣΕ).

Βάσει του καταστατικού της ΓΑΙΑΟΣΕ A.E. και του N. 3891/2010, στο αντικείμενο της ΓΑΙΑΟΣΕ A.E. περιλαμβάνεται και η ίδρυση εμπορευματικών κέντρων συνδυασμένων μεταφορών σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενδοχώριων λιμένων.

Για την ανάπτυξη ενδοχώριων λιμένων δηλ. μεγάλων επίγειων εμπορευματικών κέντρων, η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. έχει στην κατοχή της έκταση 588 στρεμμάτων (κατά πλήρη κυριότητα) στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου Αττικής, καθώς και 672 στρεμμάτων (κατά χρήση) στην περιοχή Διαβατών του Δήμου Εχεδώρου Θεσσαλονίκης.

Το νέο παγκόσμιο εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου Πεδίου πρόκειται να κατασκευαστεί σε ακίνητο έκτασης 588 στρεμμάτων περίπου ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.




(Χάρτης της σύνδεσης του Θριασίου Πεδίου με τα Εθνικά Συγκοινωνιακά Δίκτυα)

Το μεγάλο μέγεθος του (δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων), η στρατηγική του χωροθέτηση, κοντά στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, οι άψογες οδικές συνδέσεις στους κυρίως οδικούς άξονες, και κυρίως η διασύνδεση του με τον λιμένα του Ν. Ικονίου και το Εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αναμένεται να συμβάλει δυναμικά στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών στην Ευρώπη.

Με το Νόμο 3534/2007 διατέθηκε κατά χρήση στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. γεωτεμάχιο 672.000 τ.μ. βρισκόμενο στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο Δήμο Εχεδώρου, και αποτελεί τμήμα του τέως στρατοπέδου Γκόνου.

Το ακίνητο διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση με τον Εμπορικό Σταθμό του ΟΣΕ και τον ΟΛΘ, η οποία όμως έχει εγκαταλειφθεί (!!!) και απαιτείται η πλήρης αναβάθμιση της.

Η θέση του ακινήτου, η μεγάλη του έκτασή και η σιδηροδρομική σύνδεσή του το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου υπό την μορφή ενδοχώριου λιμένα και συνδυασμένων μεταφορών υπερεθνικής σημασίας.

Παραθέτω την πρόσκληση στην διαδικασία διαπραγμάτευσης της εταιρείας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. η οποία ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμ. 171/Α1/13-3-2012 του Διοικητικού Συμβουλίου της, προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ανάθεση του έργου «Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου», σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1α του π.δ. 60/2007 «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ "περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών", όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2005/51/ΕΚ της Επιτροπής και την Οδηγία 2005/75/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Νοεμβρίου 2005» (ΦΕΚ Α` 64) ορίζει, στο άρθρο 22, ότι: Οι αναθέτουσες αρχές συνάπτουν τις δημόσιες συμβάσεις προσφεύγοντας στην ανοικτή διαδικασία ή στην κλειστή διαδικασία.

Στις ειδικές περιπτώσεις και περιστάσεις που προβλέπονται στα άρθρα 24 και 25, μπορούν να προσφεύγουν στη διαδικασία με διαπραγμάτευση, με ή χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού» και, στο άρθρο 25, ότι «Οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να συνάπτουν τις δημόσιες συμβάσεις τους προσφεύγοντας σε διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς να προηγείται δημοσίευση σχετικής προκήρυξης, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1) Προκειμένου για δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών: α)... β) εάν, για λόγους τεχνικούς, καλλιτεχνικούς ή σχετικούς με την προστασία αποκλειστικών δικαιωμάτων η σύμβαση μπορεί να ανατεθεί μόνο σε συγκεκριμένο οικονομικό φορέα, γ) ...».
Κατά την έννοια της ανωτέρω διάταξης, για τη σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών θα πρέπει, κατά κανόνα, να διενεργείται ανοικτός ή κλειστός διαγωνισμός, ενώ εξαιρετικά, η αναθέτουσα αρχή μπορεί να συνάψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς να έχει προηγηθεί δημοσίευση σχετικής προκήρυξης, στις περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις της διάταξης του ως άνω άρθρου 25, οι οποίες, καθώς εισάγουν παρέκκλιση από τον κανόνα, είναι στενά ερμηνευτέες και το βάρος απόδειξης φέρει όποιος τις επικαλείται.
Ειδικότερα, η αναθέτουσα αρχή μπορεί να προσφύγει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, όταν, εκτός των άλλων, για λόγους τεχνικούς (όπως η κατοχή αποκλειστικών τεχνικών μέσων, γνώσεων ή μεθόδων) ή σχετικούς με την προστασία αποκλειστικών δικαιωμάτων, καθίσταται απολύτως αναγκαίο να ανατεθεί η εκτέλεση σε συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο όμως δεν αρκεί να είναι απλώς ικανό να παράσχει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις ζητούμενες υπηρεσίες, αλλά απαιτείται να είναι και το μοναδικό έναντι οιουδήποτε άλλου προσώπου παρέχοντος ανάλογες υπηρεσίες (ΔΕΚ 199/85 Επιτροπή κατά Ιταλίας (ΔΕΚ 296/92 Επιτροπή κατά Ιταλικής Δημοκρατίας, ΔΕΚ 57/94 Επιτροπή κατά Ιταλικής Δημοκρατίας).
Η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους του Τεύχους της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Δεσμευτικού Ενδιαφέροντος που διατίθεται από τα γραφεία της ΓΑΙΑΟΣΕ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1α του π.δ. 60/2007, η σύμβαση που θα υπογραφεί δεν θα αποκλίνει ουσιωδώς από το Σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης του υπ’ αριθμ. 01/2010 διαγωνισμού (Β’ τεύχος μεταβολών).
Το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασίου Πεδίου πρόκειται να αναπτυχθεί, βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 του ν. 3333/05 σε ακίνητο ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., έκτασης 588 στρεμμάτων περίπου, το οποίο εφάπτεται δε, του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του ΟΣΕ.
Σύμφωνα με τους όρους δόμησης που έχουν ληφθεί για το ακίνητο υπάρχει η δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων.
Διαθέτει οδικές συνδέσεις προς τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και της Λεωφόρου ΝΑΤΟ, σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και βρίσκεται σε φάση κατασκευής η σιδηροδρομική σύνδεσή του με τον λιμένα του Ν. Ικονίου.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων εκδήλωσης δεσμευτικού ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης ήταν η Τετάρτη, 18η Απριλίου 2012 και ώρα 16:00.

Έκτοτε ουδέν ανακοινώθηκε περί της κατάληξης αυτής της πρόσκλησης.
Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος τον περασμένο Ιούλιο, παρά τις συνεχείς παρατάσεις.

Ο διαγωνισμός αφορούσε κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ(!), τα οποία θα έβαζαν ιδιώτες επενδυτές, κυρίως από το χώρο των logistics και των κατασκευών.

Στην εκδήλωση του αρχικού ενδιαφέροντος είχαν συμμετάσχει περί τις 30 εταιρείες, μεταξύ των οποίων ο κινεζικός όμιλος της Cosco Grup, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Γερμανικοί, Γαλλικοί και Ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι κ.λπ.
Ζήτημα αναστολής της χρηματοδότησης του εμπορευματικού κέντρου των σιδηροδρόμων στο Θριάσιο Πεδίο έθεσε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στον ΟΣΕ.

Αιτία; Ενα business plan, το οποίο είχε ζητηθεί από την επενδυτική τράπεζα αλλά δεν παραδόθηκε ποτέ από τον Οργανισμό.

Η χρηματική συμβολή της ΕΤΕπ εντάσσεται στο υπερδάνειο των 2 δισ. ευρώ το οποίο είχε λάβει η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ το 2010, αφού πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της(!!!)

Ως φαίνεται οι οικονομικές «επαφές» (fast track) με την Κίνα και το Κατάρ, απέβησαν τότε άκαρπες.

Ελπίζω κάποια ημέρα να μάθουμε το γιατί, και το τι διεμήφθη. Τα λεφτά πάντως, του «deal», ήταν και είναι πολλά.!!!

Ωστόσο επαφίεται στη βούληση του επενδυτή του Θριασίου να καθορίσει το ποσό που θα αντληθεί από την ΕΤΕπ.

Λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, και οδηγούμενοι στίς εκλογές του Ιούνη του 2012, η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ανέστειλε τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης για τη σύμβαση παραχώρησης, αναμένοντας τη νέα πολιτική ηγεσία που θα προκύψει από τις κάλπες της 17ης Ιουνίου 2012, με την ελπίδα ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει η «φόρμουλα» για τη σύμβαση παραχώρησης του εμπορευματικού κέντρου.

«Ηδη φάγαμε δύο μήνες» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Υποδομών, εκφράζοντας την ελπίδα να επανέλθει η πολιτική σταθερότητα, καθώς, όπως λένε, επενδυτές ποσού του ύψους των 150 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να θεωρούν ότι είναι ασφαλής η επένδυσή τους, αν δεν υπάρχει ένα σύστημα πολιτικό το οποίο να την στηρίζει.

Γεωπολιτική αναγκαιότητα πλέον η ύπαρξη "πολιτικού" συστήματος στην Ελλάδα, το οποίο, θα στηρίζει ανάλογες Εθνικές στρατηγικές οικονομικές επιλογές σε Ευρωπαικό, και γιατί όχι, παγκόσμιο επίπεδο ;;;

Είναι βέβαια προφανές ότι ο νέος Παγκόσμιος Εμπορευματικός Σταθμός του Θριασίου πεδίου αποτελεί και ισχυρό διαπραγματευτικό "ατού" στις συνομιλίες της κ. Αγγελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Κίνας κ. Wen Jiabao.

Το ερώτημα είναι ποιος ωφελείται από την αυτήν την διαπραγμάτευση.

Όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει μία έξοδος της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, έστω και αυτό λέγεται περισσότερο για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους, και όχι ουσιαστικούς.

βέβαια το ποιος θα "χάσει" περισσότερα ή ποιος θα "κερδίσει" περισσότερα από αυτήν την έξοδο, είναι κάτι, το οποίον, όσο περνάει ο καιρός γίνεται ηλίου φαεινότερο.

Το βέβαιον είναι ότι ο λαός μας δεν αντέχει άλλο να είναι το "θύμα" επαίσχυντων πολιτικών εις βάρος του με την συμπαιγνία ντόπιων και διεθνών οικονομικών συμφερόντων, οργανωμένων ή μη, "νενέκων" και "εφιαλτών" σε αυτόν τον τόπο.

Στις διαπραγματεύσεις για το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου συμμετέχουν η J&P Αβαξ και η Aegean Oil, αν και εκτιμάται ότι γύρω τους θα «χτιστούν» κοινοπραξίες και με άλλες επιχειρήσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα μπορεί να «τρέξει» αποτελεσματικά τη σύμβαση παραχώρησης.

Στο μεταξύ, συμφωνία για την αγορά 50 αεροσκαφών τύπου Airbus (συμπαραγωγή Γαλλίας-Γερμανίας) από την Γερμανία, υπέγραψε η Κίνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, την Πέμπτη (30/08/2012), της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελας Μέρκελ.

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική παραγγελία την οποίαν κάνει η Κίνα από την Ευρώπη, και το κόστος της πρόκειται να ξεπεράσει τα 4 δισ. δολάρια.

Έτσι η κινεζική ICBC και η Airbus, υπέγραψαν τη συμφωνία για την προμήθεια της Κίνας 50 αεροσκαφών Airbus A320.

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Σινουά", υπογράφτηκε επίσης συμφωνία σχετικά με εργοστάσιο συναρμολόγησης αεροσκαφών Airbus στην Κίνα, ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν 10 ακόμη συμφωνίες στους κλάδους επικοινωνιών, ενέργειας, υγείας και ναυτιλίας, μεταξύ των άλλων.

Ανησυχεί η Κίνα για την Ελλάδα και την επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά θα συνεχίσει να επενδύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε εχθές ο πρωθυπουργός της Κίνας κ. Wen Jiabao, υποδεχόμενος στο Πεκίνο την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ η οποία μετέβη σήμερα στην ασιατική πρωτεύουσα.

«Υπάρχουν δύο κύριες ανησυχίες: κατ΄αρχάς εάν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Και κατόπιν, εάν η Ιταλία και η Ισπανία θα λάβουν ολοκληρωμένα οικονομικά-πολιτικά μέτρα ανάκαμψης», τόνισε ο πρωθυπουργός της Κίνας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας περιέγραψε λεπτομερώς στον Κινέζο πρωθυπουργό, τα μέτρα που η Ευρώπη σχεδιάζει να λάβει για να αντιμετωπίσει την πολύπλευρη κρίση, επιμένοντας στην ύπαρξη "πολιτικής βούλησης" για την αποκατάσταση της ισχύος του Ευρώ, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες του κ. Wen Jiabao περί Grexit της Ελλάδος.

Αυτά ενώπιον των φακών της δημοσιότητας.!!!

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές.




(Φωτογραφία του χώρου του Εμπορευματικού Σταθμού και των έργων υποδομής)

Η Γερμανία αντιπροσωπεύει το ήμισυ των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς την Κίνα, ενώ το εν τέταρτον (¼) περίπου των κινεζικών εξαγωγών προορίζεται για τη Γερμανία.

Φαίνεται λοιπόν ότι η Γερμανία έχει “σοβαρό και ουσιαστικό” λόγο(!) να "παρεμβαίνει" στα της διαχείρισης του θέματος του νέου Εμπορευματικού Σταθμού του Θριασίου Πεδίου, διότι εάν τελικά υλοποιηθεί ως συνολικό «project», μεγάλο μέρος απο το ¼ των κινεζικών εξαγωγών το οποίο προορίζεται για την Γερμανία, και το ήμισυ των ευρωπαϊκών εξαγωγών, θα περνά από αυτόν τον νέον Παγκόσμιο Εμπορευματικό Σταθμό του Θριασίου πεδίου με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Είναι προφανές ότι κύριο αντικείμενο των παραπάνω συμφωνιών θα είναι και η εκμετάλλευση του σιδηροδρομικού δικτύου από Αθήνα προς Ευρώπη.

Κατ’αυτόν τον τρόπο, έμμεσα πλην σαφώς, δίνεται και η απάντηση στο γιατί "μεθοδεύτηκε" τα τελευταία χρόνια η πλήρης και ουσιαστική απαξίωση του ΟΣΕ α.ε., της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., του μεταφορικού έργου των, και του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδος.

Οι διμερείς συναλλαγές Κίνας-Γερμανίας έφθασαν τα 169 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011 (αύξηση κατά 18,9% σε σχέση με το 2010).

Τα συμφέροντα μεγάλα και οι αποφάσεις κρίσιμες επί του θέματος !!!

Αναμένωμεν εξελίξεις σύντομα !!!

Οι βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου που διαβάζουν aegeantimes, αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει ή προσποιούνται για άλλη μια φορά , ότι δεν πήρε κάτι … το αυτί τους ;;;

Διότι αναφύονται κρίσιμα ερωτήματα τα οποία χρήζουν απαντήσεων από την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου.

α) Ποιος ή ποιοι διαχειρίζονται την τύχη αυτού του έργου τόσα χρόνια ;;;

β) Είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. μέσα στην λίστα των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών
του Ελληνικού Δημοσίου, στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, και με ποια
προτεραιότητα, είναι μέσα στα πρώτα προϋπολογισθέντα 50 δισ, των
αποκρατικοποιήσεων ;;;

γ) Ελέγχθηκε η συνταγματικότητα του Π.Δ. 60/2007 άρθρο 25 παρ. 1α ;;;

δ) Είναι σύννομες οι διαδικασίες παραγωγής του "έργου", ή έχουμε μια νέα Siemens, ή αποτελεί ένα αντίστοιχο έργο με τους Ολυμπιακούς της Αθήνας του 2004 ;;;

ε) Από το 2005 έως σήμερα γιατί δεν κατασκευάστηκε ο εμπορευματικός Σταθμός, ποιοι δημιουργούν εμπόδια, και σε ποιους "υπεσχέθη" ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το έργο ;;;

ζ) Τι βαρύτητας είναι και ποια η συμμετοχή αυτού του έργου, στην οικονομική, και όχι μόνον, κρίση την οποίαν διέρχεται η χώρα ;;;

η) Μήπως πρέπει να ασχοληθεί εισαγγελέας ή η βουλή των Ελλήνων επί τέλους, με αυτό το τεράστιο Εθνικό θέμα, του οποίου οι καθυστερήσεις, οι παλινωδίες και οι "τεχνητές" επιπλοκές αναδεικνύουν την πεπατημένη πλέον "οδό" των σκανδάλων στην Ελλάδα της Ευρωζώνης ;;;

θ) Γιατί μέχρι σήμερα δεν ολοκληρώθηκε ή τουλάχιστον δεν "περπάτησε" αυτό, το τεράστιας Εθνικής σημασίας, έργο ;;;

ι) Τι χρήματα δαπανήθηκαν έως σήμερα για αυτό το έργο, και τί έργο αντίστοιχο παρελήφθη, έγινε οικονομικός απολογισμός σε σχέση με τον συμβατικό προϋπολογισμό του έργου ;;;

κ) Συμμετείχε το συγκεκριμένο έργο, ως πολιτική παράμετρος, στις πρόσφατες συνομιλίες του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά με τον κ. Φ. Ολάντ και την κ.Α. Μέρκελ, και αν ναι, τι δεσμεύσεις ανέλαβε ο κ. Σαμαράς ;;;

λ) Από που χρηματοδοτείται η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., πώς διαχειρίζεται την τεράστια δημόσια περιουσία της, γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των ελέγχων και οι πραγματικές οικονομικές της δραστηριότητές της, σε σχέση με το έργο του υπό ανέγερση Εμπορευματικού Σταθμού στο Θριάσιο πεδίο ;;;

Όπως καταλάβατε, ανοίξαμε επίσημα τον φάκελο «Θριάσιο: Η μητέρα των Κινέζικων επενδύσων», και δεν θα σταματήσουμε εδώ, για ένα απλό λόγο!

Αν στην υπόθεση Siemens, υπήρξε ένα τεράστιο Εθνικό Σκάνδαλο, πιστέψτε με, η υπόθεση αυτή που έκλεισε εξευτελιστικά για το ελληνικό Δημόσιο, κυριολεκτικά οχριά μπροστά στην υπόθεση του Θριασίου! Στο εγγύς μέλλον, θα διαπιστώσουμε όλοι, το τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο που όμοιό του, δεν έχει ξαναζήσει η χώρα!!!


πηγη

Οι ξένες τράπεζες φεύγουν από την Ελλάδα και χαρίζουν έως και το 30% των δανείων

Απίστευτες εκπτώσεις κάνουν ξένα πιστωτικά ιδρύματα που επιθυμούν να αποχωρήσουν οριστικά από την Ελλάδα και ρευστοποιούν το ενεργητικό τους. Μεγάλη τράπεζα η οποία έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να μειώσει σημαντικά την εδώ παρουσία της (στην πραγματικότητα, θα κρατήσει απλώς ένα γραφείο αντιπροσώπευσης, όπως λέγεται) με επιστολές της προς τους πελάτες της, τους καλεί να αποπληρώσουν τα υπόλοιπα των καρτών τους, κάνοντας απίστευτες ευκολίες.

Για παράδειγμα, αν κάποιος οφείλει το συνολικό ποσό, τότε του γίνεται μια έκπτωση έως και 30% επί του συνόλου των χρεωστούμενων! Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι αυτή την τακτική την ακολουθούν και άλλοι οργανισμοί, ακόμα και ελληνικοί, οι οποίοι βέβαια δεν έχουν καμία διάθεση αποχώρησης, αλλά θέλουν να κλείνουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ανοικτά μέτωπά τους.

Οι ευκολίες πληρωμής, εννοείται, ότι είναι εξαιρετικά γενναίες και όταν και ο υπόχρεος έχει στη διάθεση του cash για να δώσει στην τράπεζα, που τόσο το έχει ανάγκη. Είναι προφανές ότι, λόγω της κρίσης, οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει πλέον …

Προς εξέταση ο συμψηφισμός οφειλών ανάμεσα στο Δημόσιο και τη ΔΕΗ


 

Ο συμψηφισμός οφειλών ανάμεσα στο Δημόσιο και τη ΔΕΗ θα εξετασθεί σήμερα, Τετάρτη, σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Κ. Θέο.
 
Στη συζήτηση θα τεθούν και τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το οποίο έπληξε  τα έσοδα της επιχείρησης το 2012.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οφειλές του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ και αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αφορούν χρέη για τον ηλεκτροφωτισμό των δήμων, των κτιρίων της κεντρικής Διοίκησης, οφειλές των ΔΕΚΟ (ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ κ.λπ.).
Η φόρμουλα που θα αναζητηθεί, αφορά τον συμψηφισμό των μερισμάτων και των φορολογικών υποχρεώσεων της ΔΕΗ προς το Δημόσιο.

Η «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» ανατρέπει το σκηνικό πώλησης της "ΔΩΔΩΝΗ"


 


Νέα τροπή παίρνει η κούρσα διεκδίκησης της Δωδώνης, μετά την απόφαση της «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» να συμμετάσχει στο διαγωνισμό πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας ως στρατηγικός εταίρος των ΕΑΣ, των κτηνοτρόφων μετόχων της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας.
Η εταιρία ΒΙΚΟΣ ΑΕ και η οικογένεια Σεπετά είναι ο στρατηγικός επενδυτής που αναλαμβάνει να δώσει την λύση στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών  προκειμένου να διεκδικήσουν με αξιώσεις την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας που κατείχε μέχρι πρόσφατα η ΑΤΕ.
Η εξέλιξη αυτή φέρνει την γαλακτοβιομηχανία ένα βήμα πριν την απόκτησή της από ένα Ηπειρώτικο σχήμα, με τις Ενώσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών να διατηρούν τις μετοχές που σήμερα κατέχουν, αλλά παράλληλα να διασφαλίζουν την λειτουργία της επιχείρησης με τα ίδια χαρακτηριστικά που μέχρι σήμερα είχε, όπως η έδρα των Ιωαννίνων και η αποκλειστική συνεργασία με παραγωγούς της Ηπείρου.
Σε ανακοίνωση της εταιρείας ΒΙΚΟΣ Α.Ε που υπογράφει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Σεπετάς υπογραμμίζεται ότι στόχος της εμπλοκής της στη Γαλακτοβιομηχανία είναι να διασφαλισθεί η παραμονή των παραγωγικών της δραστηριοτήτων στην Ήπειρο.
«Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των τοπικών φορέων και των μετόχων παραγωγών και εκτιμώντας την ανάγκη να παραμείνει και να αναπτυχθεί η ΔΩΔΩΝΗ στην Ήπειρο, όπως πιστεύουμε ότι έχει την δυνατότητα προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και να διατηρήσει ταυτόχρονα την σημερινή μετοχική συμμετοχή και βαρύτητα των παραγωγών σ’ αυτήν, αποφασίσαμε η εταιρεία μας «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» να συνδράμει συμμετέχοντας ως στρατηγικός εταίρος των ΕΑΣ στον εν εξελίξει διαγωνισμό.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όπως εμείς στην «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» μέσα σε 20 χρόνια καταφέραμε να κατακτήσουμε την κορυφή από την Ήπειρο με προσήλωση πάντα στις αρχές και στην φιλοσοφία μας και προσφέροντας εργασία σε περισσότερους από 300 εργαζόμενους άμεσα και 500 έμμεσα, με τον ίδιο τρόπο στηριζόμενοι στις ίδιες αρχές και στην ίδια φιλοσοφία μπορούμε να αναπτύξουμε την «ΔΩΔΩΝΗ» από την ΗΠΕΙΡΟ προς όφελος των παραγωγών και των εργαζομένων, ώστε όχι μόνον να διασφαλιστεί η παραμονή των παραγωγικών της δραστηριοτήτων στην ΗΠΕΙΡΟ αλλά να λειτουργήσει και σαν μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Μονόδρομος» για τις ΕΑΣ
Μετά την απροθυμία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα Ενώσεων και παραγωγών για την μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ στους φυσικούς της φορείς,
αλλά και την αδυναμία από την πλευρά των Ενώσεων εξεύρεσης χρημάτων για την εξαγορά των μετοχών, «απέναντι» σε άλλους επίδοξους αγοραστές, η λύση του στρατηγικού επενδυτή, ήταν μονόδρομος.
Όπως αναφέρουν οι Ενώσεις σε ανακοίνωση που εξέδωσαν «οι σύμβουλοι των Ενώσεων διερεύνησαν εκτενώς την αγορά σε Ευρώπη, τις Η.Π.Α., την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Μεταξύ των επιχειρήσεων που εξέφρασαν ενδιαφέρον για συνεργασία ήταν και εταιρείες ανταγωνιστικές, funds που αποσκοπούσαν μόνο σε υπεραξίες και εταιρείες εκτός των προδιαγραφών των Ενώσεων.
Στο πλαίσιο των επαφών αυτών, έγιναν συναντήσεις με πολυεθνικές εταιρείες συνεταιριστικού προφίλ, οι οποίες όμως δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται στην παρούσα φάση να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τις ΕΑΣ η εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας καθώς αποτελεί μία από τις πλέον καταξιωμένες εταιρείες στην Ελλάδα και διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «κατατάσσεται ανάμεσα στις 100 πρώτες ελληνικές βιομηχανίες ως προς το ύψος των πωλήσεων και στις 25 πρώτες ως προς το EBITDA και την καθαρή κερδοφορία της. Η εταιρεία απασχολεί 300 εργαζόμενους άμεσα και 500 έμμεσα».
Στην συμφωνία που έχει υπογραφεί καθορίζονται επιμέρους ζητήματα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και στην λειτουργία της επιχείρησης.
«Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. έχει δεσμευτεί ότι οι εγκαταστάσεις της ΔΩΔΩΝΗ θα παραμείνουν στα Ιωάννινα και όλα τα προϊόντα της εταιρείας θα παράγονται εκεί, διασφαλίζοντας την αξιοποίηση των εργαζομένων, την ανάπτυξη της Ζώνης Γάλακτος της περιφέρειας και την ενίσχυση των δεσμών με τους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία της Ηπείρου.
Η μεταβίβαση των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ στο σχήμα των Ενώσεων δεν θα έχει μόνο οικονομικές αλλά και κοινωνικές επιδράσεις, ενώ θα αποτελέσει πρότυπο επιτυχούς απεμπλοκής φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με εμφανή αναπτυξιακά αποτελέσματα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Τώρα πρέπει να μας στηρίξουν»
Στους λόγους που οδηγήθηκαν στην αναζήτηση στρατηγικού εταίρου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χρ. Μπαλτογιάννης σε δηλώσεις του υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να χαθεί η ΔΩΔΩΝΗ και να καταλήξει σε ιδιοκτήτη που δε θα στηρίξει την περιοχή και τους παραγωγούς της.
«Μετά από την άρνηση όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων να μας χρηματοδοτήσουν για να πάρουμε το σύνολο των μετοχών, δυστυχώς φθάσαμε σε ένα σημείο εκβιαστικό, απειλητικό, με κίνδυνο να χάσουμε τελείως τη βιομηχανία», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως πλέον το θέμα είναι πολιτικό και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν όλοι οι τοπικοί φορείς.
«Όλοι όσοι μέχρι τώρα υπόσχονταν ότι η Βιομηχανία θα παραμείνει στην Ήπειρο με αυτά τα χαρακτηριστικά, τα κόμματα, η τοπική αυτοδιοίκηση ακόμη και ο τοπικός τύπος, κάνουμε έκκληση να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια γιατί η συμφωνία που έγινε ήταν μακρά, επίπονη και δεν είχε κανένα άλλο σκοπό εκτός της διατήρησης αυτής της βιομηχανίας.
Έτσι μάθαμε να λειτουργούμε και έτσι θα λειτουργήσουμε από δω και πέρα για τους παραγωγούς, αυτούς θέλουμε να υπηρετούμε», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ.

«Μνημόνιο συνεργασίας» για την ΔΩΔΩΝΗ
Αναλυτικά στο «μνημόνιο» συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΕΑΣ και ο στρατηγικός συνεργάτης αναφέρονται οι όροι που θα ισχύσουν εφόσον η γαλακτοβιομηχανία καταλήξει στα χέρια τους. Τους όρους ανακοίνωσε αναλυτικά ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣΙ Βασίλης Μήτσιος και το βασικότερο σημείο είναι ότι ο στρατηγικός επενδυτής που θα καταβάλλει το σύνολο του ποσού της προσφορά, 21 εκ. ευρώ περίπου, θα έχει το 67,7% των μετοχών, εφόσον η πρόταση επιλεχθεί.
Το ποσοστό του 7,7% που μέχρι και σήμερα αποτελεί σημείο δικαστικής διαμάχης με την ΑΤΕ δίνεται από τις ΕΑΣ στον στρατηγικό επενδυτή με αντάλλαγμα την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της πρώην ΖΩ.ΔΩ ΑΕ ενώ παράλληλα παύει κάθε δικαστική διεκδίκηση.
Ο κ. Μπαλτογιάννης σημείωσε πως έγιναν προσπάθειες για την διατήρηση του 7,7% ωστόσο στάθηκε αδύνατο να το αποκτήσουν.
Σύμφωνα με το σύμφωνο οι ΕΑΣ θα κατέχουν το 32,23%, ενώ ο στρατηγικός συνεργάτης θα καλύψει το συνολικό ποσό της προσφοράς που υπέβαλλαν οι ΕΑΣ στο διαγωνισμό. Μάλιστα προβλέπεται η μετοχική σχέση να παραμείνει αμετάβλητη και να μην επηρεαστεί από καμία αυθαίρετη αύξηση κεφαλαίου. Επίσης σε περίπτωση πώλησης μετοχών από οποιαδήποτε ΕΑΣ, αυτές θα μεταβιβάζονται με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υπολοίπων ΕΑΣ και δευτερευόντως υπέρ του στρατηγικού συνεργάτη.
Στο μνημόνιο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι θα συνεχιστεί το καθεστώς που ισχύει σήμερα στην αγορά γάλακτος με την τιμή του πρόβειου γάλακτος να σχετίζεται με την διαμόρφωση της τιμής της φέτας ενώ επίσης η εταιρεία θα καλύπτει μέρος του κεφαλαίου κίνησης των παραγωγών για την αγορά των απαραίτητων εφοδίων έναντι τις αξίας του εισκομιζόμενου γάλακτος. Βασικός όρος είναι ότι όλες οι ανάγκες της εταιρείας σε πρώτη ύλη θα καλύπτονται από παραγωγούς της περιφέρειας Ηπείρου και μόνο σε περίπτωση μη επάρκειας από άλλους παραγωγούς. Επίσης θα δημιουργηθεί ειδικό αποθεματικό από το ποσοστό των κερδών για την ανάπτυξη της ζώνης γάλακτος ενώ η έδρα και οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στα Γιάννινα.
Στη συμφωνία περιλαμβάνονται όροι που έχουν να κάνουν με την αντιπροσώπευση στο Δ.Σ, τον εσωτερικό έλεγχο, τις υποχρεώσεις της εταιρείας, τη διανομή των μερισμάτων και κερδών, τη δυνατότητα μεταβίβασης μετοχών και τη διασφάλιση και ανάπτυξη της εταιρείας.

Διαφωνούν οι παραγωγοί
Το «χάσμα» μεταξύ των Ενώσεων και παραγωγών μεγάλωσε μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Όπως διεφάνη στην πρόσφατη σύσκεψη στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας οι παραγωγοί κτηνοτρόφοι επιδίωκαν τη δημιουργία πρωτοβάθμιου οργάνου με τη συμμετοχή αποκλειστικά κτηνοτρόφων που σε συνεργασία με τις ΕΑΣ θα εξαγόραζαν τη γαλακτοβιομηχανία στη λογιστική της αξία, αλλά με ορίζοντα αποπληρωμής πέντε ετών.
Αν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣ Ιωαννίνων ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας διαχώρισε τη θέση του και εξέφρασε την κάθετη αντίθεση των παραγωγών στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Μάλιστα, με αφορμή και τα προβλήματα που βιώνει ο κτηνοτροφικός κόσμος εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών πραγματοποιείται τη Δευτέρα συγκέντρωση, στις 11 το πρωί στη γαλακτοβιομηχανία.
«Είναι ένας αγώνας επιβίωσης, τόσο απέναντι στα προβλήματα όσο και απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Πιστεύουμε ότι η στάση των Ενώσεων να προχωρήσει στην πώληση του 67,7% θα είναι αρνητικό για την κτηνοτροφία», σημείωσε ο κ. Τζίμας.
«Ούτε αν οι ενώσεις έπαιρναν το 40% δε θα συμφωνούσαμε. Η μόνη υποχώρηση που κάναμε και αυτή ήταν η τελική μας θέση ήταν να δοθεί στη λογιστική της αξία και τα χρήματα να προέλθουν από την κερδοφορία της πενταετίας», τόνισε.

Αθήνα: οι επεκτάσεις του Μετρό μειώνουν τις εκπομπές CO2


 

Κατά 870 τόνους τουλάχιστον θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Αθήνα χάρη στους νέους σταθμούς του Μετρό που θα τεθούν σε λειτουργία το 2013.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Ημερησία”, οι επτά νέοι σταθμοί του Μετρό θα συμβάλλουν στην απομάκρυνση 200.000 οχημάτων από τους δρόμους του Λεκανοπεδίου, αριθμός που μεταφράζεται σε 879 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Η παράδοση των νέων σταθμών του Μετρό θα ξεκινήσει το Μάρτιο του 2013 και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.
Ειδικότερα, το Μάρτιο αναμένεται να παραδοθούν στο κοινό οι σταθμοί σε Περιστέρι και Ανθούπολη, ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2013 οι σταθμοί Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό και Χαϊδάρι.
Με την παράδοσή τους το δίκτυο του μετρό της Αθήνας θα φτάσει συνολικά τα 47,1 χλμ. και θα διαθέτει 46 σταθμούς οι οποίοι θα εξυπηρετούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο επιβάτες ημερησίως.
Μέχρι το 2017 αναμένεται η ολοκλήρωση των επεκτάσεων της γραμμής 3 του Μετρό (Μπλε) από το Χαϊδάρι ως τον Πειραιά.
Συγκεκριμένα έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την επέκταση της γραμμής σε μήκος 7,6 χιλιομέτρων με τους σταθμούς Αγία Μαρίνα, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα από την επέκταση προς τον Πειραιά θα εξυπηρετούνται καθημερινά 132.000 επιβάτες, οι οποίοι θα αυξήσουν τους επιβάτες του αθηναϊκού μετρό σε περίπου ένα εκατομμύριο ημερησίως.
Τα περιβαλλοντικά οφέλη αυτού του έργου μεταφράζονται σε μείωση των ρύπων CO2 κατά 119 τόνους ανά ημέρα και βελτίωση των κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών συνθηκών του Πειραιά.
Οι σταθμοί θα χωροθετηθούν στην Αγία Ελεούσα (Αγ. Βαρβάρα), στην Πλατεία Ελευθερίας (Κορυδαλλός), στην Πλατεία Ελ. Βενιζέλου (Νίκαια), στη διασταύρωση των οδών Αιτωλικού και Μαυρομιχάλη (Μανιάτικα), στο σταθμό των ΗΣΑΠ, την πλατεία Οδησσού και το λιμάνι (Πειραιάς) και στην πλατεία Κοραή και το Δημοτικό Θέατρο, στην ομώνυμη στάση.
econews

Χεκίμογλου Αχιλλέας Το Μετρό της Θεσσαλονίκης καταρρέει, ζητείται τόλμη


 Το Μετρό της Θεσσαλονίκης καταρρέει, ζητείται τόλμη

Να υπάρξει λύση «και απαγκίστρωση από αντιλήψεις που αποπροσανατολίζουν» από τον στόχο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης επιδιώκει η Κοινοπραξία, που εκτελεί το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης, ζητώντας από το υπουργείο Υποδομών «ρεαλισμό, τόλμη και άμεσες αποφάσεις». «Το έργο βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης», σημειώνει και προειδοποιεί ότι «η αντίδραση πρέπει να άμεση και αποτελεσματική, ειδάλλως η διακοπή του έργου είναι αναπόφευκτη και, μάλιστα, σύντομα».


Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του γενικού διευθυντή του έργου κι εκπροσώπου της κοινοπραξίας ΑΕΓΕΚ- IMPREGILO- ANSALDO TSF- SELI- ANSALDOBREDA, κ. Μιχάλη Σίμα προς την Αττικό Μετρό (ΑΜ), με την οποία ζητείται «να επιλυθούν τα προβλήματα και να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις που θα επιτρέψουν την κατ' ουσία απονομή του δικαίου και την αποτροπή του πλήρους αδιεξόδου».

Σε αναλυτική έκθεση, που συνοδεύει την επιστολή γίνεται σταχυολόγηση παραδειγμάτων, που προκαλούν οικονομική επιβάρυνση στην κοινοπραξία, η πρόβλεψη της οποίας «δεν ήταν δυνατή καθ' οιονδήποτε τρόπο και από τον ανάδοχο και από την Αττικό Μετρό».
«Ο ανάδοχος βρέθηκε αντιμέτωπος με πλήθος απρόβλεπτων καταστάσεων, τα δε προς αποκατάσταση της ζημίας του αιτήματα, δεν έτυχαν θετικής ανταπόκρισης εκ μέρους της ΑΜ», τονίζεται και σημειώνεται ότι η κοινοπραξία «καλείται να ανταποκριθεί στην εκτέλεση ενός έργου, τα οποίο εκτελείται με εντελώς διαφορετικές συνθήκες από αυτές που συμφωνήθηκε και που εκείνος κοστολόγησε με την προσφορά του».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η κοινοπραξία μπορεί να εκτελέσει το έργο εφ'όσον «αποκατασταθεί η ισορροπία της σύμβασης», όμως γίνεται προειδοποίηση ότι «εάν τα δύο μέρη δεν επιδιώξουν άμεσα… να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή τεχνικοοικονομική λύση, είναι απολύτως βέβαιο ότι η σύμβαση αυτή δεν θα εκτελεστεί, το έργο δεν θα κατασκευαστεί», και οι δύο πλευρές θα καταλήξουν στα δικαστήρια.

Τα προβλήματα του έργου

Σύμφωνα με την έκθεση, το έργο παρουσιάζει προβλήματα λόγω των καθυστερήσεων στις αρχαιολογικές εργασίες και τις απαλλοτριώσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, οι αρχαιολογικές έρευνες αποδείχθηκαν «απρόβλεπτης έκτασης και διάρκειας» αφού, ενώ η αρχική δαπάνη ήταν 15 εκατ. ευρώ, σήμερα εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 90 εκατ. ευρώ. Επίσης, επισημαίνεται ότι οι ανασκαφές στους κεντρικούς σταθμούς από από 8 έως 10 μήνες, που προβλέπονταν αρχικά, «διαρκούν ήδη 5,5 χρόνια».

Ακόμη, σημειώνεται ότι «τρεις μήνες πριν τη λήξη της αρχικής προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου», δηλαδή τον Οκτώβριο του 2012, «εκκρεμούν ακόμη οι απαλλοτριώσεις» σε πλήθος σταθμών του έργου.

Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση, με το 95% του «συμβατικά προβλεπόμενου χρόνου» να έχει ολοκληρωθεί, έχει κατασκευαστεί μόλις το 24% του έργου, «χωρίς καμία υπευθυνότητα του αναδόχου, όπως αναγνωρίζει και η ΑΜ».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά για ανατροπή του προγραμματισμού και της αλληλουχίας εργασιών, καθώς και για έργο που «εκτελείται άναρχα» και, μάλιστα, σημειώνεται ότι «αυτή τη στιγμή είναι δυνατή η εκτέλεση εργασιών» μόνο στον σιδηροδρομικό σταθμό και σε τμήμα του αμαξοστασίου, λόγω της μη παράδοσης των κατασκευαστικών μετώπων.

Μάλιστα, αναφορικά με το ανατολικό τμήμα του έργου, για το οποίο σημειώνεται ότι οι λύσεις «αλλαγής τρόπου κατασκευής των σηράγγων» που προτάθηκαν «δεν έγιναν αποδεκτές», αναφέρεται ότι εγκρίθηκε ένα χρονοδιάγραμμα που «συνέταξε η ΑΜ, όπου λαμβάνονται υπ' 'όψιν ανεδαφικές παραδοχές ώστε να οδηγηθεί το έργο σε περαίωση» τον Νοέμβριο του 2016.

«Όλα τα αιτήματα και οι διαφωνίες του αναδόχου» έχουν «συλλήβδην απορριφθεί» σημειώνεται στην έκθεση, όπου αποκαλύπτεται ότι «εκκρεμούν 65 υποθέσεις προς κρίσιν» στα δικαστήρια, «ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να εξεταστεί καμία αίτηση θεραπείας του από το συμβούλιο δημοσίων έργων».

Μάλιστα, σημειώνεται ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται ένα εντελώς άλλο έργο «από αυτό που» ο ανάδοχος «μελέτησε και προσέφερε», προειδοποιώντας ότι η κοινοπραξία «είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει με κάθε τρόπο ακόμη και με άρνηση εκτέλεσης εργασιών».

Εκτροχιάστηκε το χρονοδιάγραμμα

Η έκθεση της κοινοπραξίας παραθέτει ακραία, αλλά χαρακτηριστικά της κατάστασης του έργου παραδείγματα, όπως το ότι η κατασκευή του σταθμού Αγία Σοφία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί συνολικά 10 χρόνια (!), αντί 4,5 που προβλεπόταν αρχικά, αλλά και το ότι τα «μεγάλα σταματήματα» στην χρήση του «μετροπόντικα», λόγω της μη παράδοσης των μετώπων, κατά τον ανάδοχο, εκτοξεύουν το κόστος του έργου.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι «βασική παράμετρος της κοστολόγησης και προγραμματισμού του έργου ήταν η συνεχόμενη λειτουργία των δύο ΤΒΜ (σημ: οι μετροπόντικες) με εργασία 7 ημερών την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο». Όμως, η «αρχικώς εκτιμηθείσα διάρκεια κατασκευής των σηράγγων ήταν 30 μήνες», αλλά σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, «εκτός της κατά 14 μήνες καθυστέρησης έναρξης», αυξάνονται σε 62.

«Αναγκαστικά από τον Δεκέμβριο του 2012 μειώθηκε το ωράριο εργασίας των δύο μηχανημάτων σε τετραήμερο και 8ωρο, από δε τον Ιούνιο του 2011 εργάζεται μόνο ένα μηχάνημα εκ περιτροπής για να αποφευχθεί η πλήρης διακοπή, γεγονός που τελικά δεν επετεύχθη, αφού τα ΤΒΜ βρίσκονται σε αδράνεια» από τον Μάρτιο του 2012, σημειώνεται στην έκθεση.

Ακόμη, αναφέρεται ότι στους σταθμούς Πατρικίου και Ανάληψη υπάρχουν σοβαρές κατασκευαστικές αποκλίσεις για γεωτεχνικούς και υδρογεωλογικούς λόγους, που οφείλονται σε λάθη της προμελέτης του έργου, που έγινε από την ΑΜ και προκάλεσαν «αύξηση όγκους εργασίας κατασκευής διαφραγματικών τοίχων» κατά 105,71%.
Παράλληλα, γίνεται λόγος για τις επιπτώσεις αδυναμίας απόθεσης των προϊόντων εκσκαφής στον έκτο προβλήτα -που προβλεπόταν στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων- γεγονός που «μετέβαλε δραματικά τις αποστάσεις μεταφοράς από 8 χλμ σε 40 χλμ».

tovima.gr

Gurria: Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ



«Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ», δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή στο CNN ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria.

Συμπλήρωσε ωστόσο πως το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διανύει μια δύσκολη περίοδο, ενώ πρόσθεσε «βλέπω τους θεσμούς να ενισχύονται, ενώ βλέπω και άλλες χώρες να υιοθετούν το ευρώ στο μέλλον. Δεν είναι αυτό που με ανησυχεί».

«Το θέμα είναι πως θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε με τον λιγότερο δυνατό πόνο και το λιγότερο δυνατό κόστος. Αυτό είναι και το θέμα που συζητάμε. Γνωρίζουμε που θέλουμε να πάμε και έχουμε τους θεσμούς για να το καταφέρουμε» δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Εχουμε και πάλι το μπαζούκα». Το ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα πάντα με τον Gurria, είναι γιατί δεν το χρησιμοποιούμε; «Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε τους θεσμούς αλλά και ο λόγος για τον οποίο αυτή η δύναμη πυρός δημιουργήθηκε. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Δεν χρειαζόμαστε τη βοήθεια κανενός άλλου. Δεν χρειαζόμαστε κανέναν να δίνει χρήματα για τους Ευρωπαίους. Η Ευρώπη έχει τις δυνάμεις τις. Το θέμα είναι να χρησιμοποιηθούν στο έπακρο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νέες συλλήψεις για χρέη στο Δημόσιο



Στη σύλληψη μιας 37χρονης για μη απόδοση φόρου προς το Δημόσιο προχώρησε η Αστυνομία στην Αττική. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για τη νόμιμη εκπρόσωπο και αντιπρόεδρο ανώνυμης εταιρείας και κατά τη διαχειριστική περίοδο από 01-01-2011 έως 31-10-2011, δεν απέδωσε ποσό το οποίο ανέρχεται στις 103.739,86 ευρώ.

Η συλληφθείσα οδηγείται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και οι κατηγορίες που την βαρύνουν, κακουργηματικού χαρακτήρα, αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 18 παρ.1 του Ν. 2523/97 «Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία και άλλες διατάξεις» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

Βρίζεις στο δρόμο; Πρόστιμο 250 ευρώ!



Βρισιές … ΤΕΛΟΣ  στο δρόμο, αλλιώς θα υπάρχει πρόστιμο που θα φτάνει έως τα 250 ευρώ!

Φυσικά, αυτού του είδους  η τιμωρία δεν θα εφαρμόζεται  στην Ελλάδα αλλά στις Βρυξέλλες…

«Οποιαδήποτε μορφή ύβρεως τιμωρείται πλέον, είτε είναι σεξιστική, ρατσιστική, ομοφοβική ή άλλη», εξήγησε ο δήμαρχος της βελγικής πρωτεύουσας Φρέντι Τίλεμανς.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο υιοθετείται για πρώτη φορά στο Βέλγιο και έχει στόχο να καταπολεμηθεί το αίσθημα της ατιμωρησίας για τις καθημερινές απρέπειες.

Πρέβεζα: Δωρεάν φροντιστήριο σε παιδιά άπορων οικογενειών



Δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε παιδιά άπορων οικογενειών οργανώνει ο Δήμος Πρέβεζας με τη συνεργασία της Ένωσης Ιδιοκτητών Καθηγητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης της πόλης και το Τμήμα Πρόνοιας.

Το θέμα συζητήθηκε με τον Σύλλογο Φροντιστών του νομού και τον κ. Ανδρέα Κατσανάκη και αποφασίστηκε να δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα παιδιά άπορων οικογενειών τα οποία θα επιλεγούν με κριτήρια που θέτει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.

Η όλη προσπάθεια, όπως είπε ο κ. Φραγκούλης εντάσσεται στη δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής του δήμου μας, εκτιμώντας την κατάσταση που βιώνουν οι συνδημότες μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχει κάποιος είναι το χαμηλό εισόδημα. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις οικογενειών οι οποίες δε μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους όσα χρειάζονται για την εκπαίδευσή τους, ενώ όπως ανέφερε σε όλη τη διαδικασία θα υπάρχει ανωνυμία και τα παιδιά μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστηριακά τμήματα χωρίς να πληρώνουν.

Στόχος μας, είπε ακόμη ο αντιδήμαρχος, είναι «να μπορέσουμε, σε δεύτερη φάση, να υποστηρίξουμε αδύναμους μαθητές και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών».

Περισσότερες πληροφορίες για τις συμμετοχές και τα δικαιολογητικά οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα μπορούν να παίρνουν από την αντιδημαρχεία Παιδείας στο τηλέφωνο             2682360648 και από το τμήμα πρόνοιας στο τηλέφωνο 2682089006. Σημειώνεται ότι στα ίδια τηλέφωνα μπορούν να επικοινωνούν και οι ιδιώτες εκπαιδευτικοί και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων που θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια του δήμου, προκειμένου κανένας μαθητής να μην στερηθεί την γνώση.

Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ



Το πρόγραμμα της περιορισμένης, φέτος, παρουσίας των πολιτικών αρχηγών στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι εταιρείες HELEXPO AE και ΔΕΘ ΑΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της διοργάνωσης.

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα τελέσει τα εγκαίνια της διοργάνωσης, στις 10 το πρωί του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου, ενώ αμέσως μετά θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των προς συγχώνευση εταιρειών HELEXPO και ΔΕΘ.

Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, τόσο η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου, όσο και η συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόκειται να συναντηθεί με τις διοικήσεις των υπό συγχώνευση εταιριών, ενώ μία ώρα αργότερα θα πραγματοποιήσει ομιλία (συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός»).

Για τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τις διοικήσεις των HELEXPO και ΔΕΘ ΑΕ.

Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στη μία το μεσημέρι, πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτη Καμμένου, ο οποίος την Τετάρτη το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με τις διοικήσεις των HELEXPO και ΔΕΘ και τους προέδρους των σωματείων των εργαζομένων. Το βράδυ της Τετάρτης, στις 19.30, ο κ.Καμμένος θα πραγματοποιήσει ομιλία (συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης»).

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, στις 19.30, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει ενώπιον των παραγωγικών φορέων («Ι.Βελλίδης»), ενώ την Κυριακή, στη μία το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.

Στο πρόγραμμα που διανεμήθηκε δεν υπήρχαν πληροφορίες για την παρουσία της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην 77η ΔΕΘ.

Δημοσιοποιήθηκαν ακόμη δύο ονόματα παιδόφιλων



Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία ταυτότητας δύο ακόμα ατόμων, που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της πανελλαδικής αστυνομικής επιχείρησης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με την κωδική ονομασία «Trojan Horse» (Δούρειος Ίππος), για την καταπολέμηση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου .

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την αξιόποινη πράξη της προμήθειας, κατοχής και διανομής υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω διαδικτύου, κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια, με τη χρησιμοποίηση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους.

Υπόθεση Άκης: Νέα στοιχεία - φωτιά για τις "χρυσές μίζες"



Στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από 10 νέες εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως «όχημα» για να διακινούνται οι «χρυσές μίζες» από τα εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκονται πλέον στα χέρια των ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση. Σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία που έφτασαν στο ανακριτικό γραφείο από τις 10 αυτές εταιρείες φαίνεται ότι πέρασαν συνολικά 8,7 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ήταν μέρος της μίζας από εξοπλιστικά προγράμματα, μέχρι και το 2008.

Η άκρη του νήματος της διαδρομής του «μαύρου χρήματος» άρχισε να ξετυλίγεται από τους ανακριτές μετά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούσε στην Ελβετία ο εκπρόσωπος της Ντρουμιλαν στην Ελλάδα, Βλάσης Καμπούρογλου, ο οποίος ελέγχεται ποινικά στην υπόθεση των TOR -Μ1. Όπως προέκυψε από το άνοιγμα αυτών των λογαριασμών, τελευταίος σταθμός στη διαδρομή των χρημάτων ήταν η ιταλική εταιρεία S.D.G S.r.I, νόμιμος εκπρόσωπος της οποίας εμφανίζεται ο ήδη προφυλακισμένος επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης.

Η ιταλική εταιρεία ήταν η τελική δεξαμενή των επίμαχων εμβασμάτων, τα οποία νωρίτερα είχαν περάσει από τις άλλες εννέα εταιρείες. Στη συγκεκριμένη μάλιστα, ιταλική εταιρεία διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος από τις αρμόδιες τοπικές αρχές και της επιβλήθηκε πρόστιμο 450.000 ευρώ. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι πίσω από όλες αυτές τις εταιρείες βρίσκεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Και αυτή η εκτίμηση βέβαια στηρίζεται εκτός των άλλων, στις χειρόγραφες σημειώσεις και τα έγγραφα τα οποία κατέσχεσαν οι αρχές τόσο στο σπίτι του Σαχπατζίδη, όσο και στο γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνονται και έγγραφα- φόρμες με ισχυρισμούς στο πλαίσιο της φορολογικής έρευνας στην Ιταλία, στοιχείο που κάνει τους ανακριτές να συνδέουν τον Άκη Τσοχατζόπουλο με Γ. Σαχπατζίδη και τις εν λόγω εταιρείες.

Εντύπωση πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι στην επίμαχη ιταλική εταιρεία φαίνεται ότι καταλήγουν και δύο εμβάσματα από την πρώην σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Για όλα αυτά πάντως θα κληθούν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται καθώς ο ανακριτής αναμένεται να καλέσει σε συμπληρωματική απολογία τους ήδη προφυλακισμένους κατηγορουμένους. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά οδηγούν την ανάκριση, και σε νέα πρόσωπα. Έτσι εκτιμάται ότι νέοι κατηγορούμενοι θα περάσουν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου προκειμένου να λογοδοτήσουν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

"Οι αμφιβολίες πλήττουν τη σταθερότητα του ευρώ"



«Το ευρώ θα είναι πραγματικά σταθερό όταν δεν θα υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για τη συνέχιση της ύπαρξης του», αναφέρει το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Joerg Asmussen, ενώ εκτιμά ότι οι αγορές "τιμολογούν" ένα σενάριο διάσπασης της Ευρωζώνης.

Στο κείμενο της ομιλίας που θα παραδώσει σήμερα στη Φρανκφούρτη ο Asmussen αναφέρει επίσης ότι ο αντίκτυπος από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον περασμένο Ιούλιο δεν έχει περάσει σε ορισμένες περιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Την ίδια στιγμή εκφράζει εμμέσως την υποστήριξη του στο σχέδιο του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi για τις αγορές κυβερνητικών ομολόγων από τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Οριστικό τέλος στην αμύθητη "προίκα" των ΜΚΟ



Με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μπαίνει τέλος στην αμύθητη «προίκα» που δίνονταν σε όλες ανεξαιρέτως τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Από τη γενική γραμματεία της Κυβέρνησης κάνουν γνωστό ότι οι ΜΚΟ δεν θα μπορούν να μπαίνουν όπου βλέπουν φως για να εισπράξουν χρήμα.

Με νομοθετική πρωτοβουλία λεφτά στο βαλάντιό τους θα μπορούν να σπρώξουν όσες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Πλήρη αιτιολόγηση ως προς την αναγκαιότητα και τη μονιμότητα της δαπάνης.
2. Αναλυτική αναφορά σε άτομα και μέλη που την απαρτίζουν
3. Ειδική έγκριση του υπουργού Οικονομικών
4. Κοινοποίηση του σχετικού φακέλου στην Οικονομική Αστυνομία.

Οι Anonymous "ντρόπιασαν" το FBI



Ξαναχτύπησαν οι ακτιβιστές Anonymous και αυτή τη φορά στο στόχαστρό τους μπήκε το FBI. Γιατί; Οι Anonymous ήθελαν να αποδείξουν ότι το FBI, κατέχει αναλυτικά προσωπικά δεδομένα χρηστών ηλεκτρονικών συσκευών.
Έτσι κατάφεραν να δημοσιεύσουν 1.000.001 μοναδικούς κωδικούς iPad και iPhone από λίστα που περιελάμβανε περισσότερους από 12 εκατ. κωδικούς και συνδεδεμένα προσωπικά δεδομένα. Τα στοιχεία προήλθαν από ένα φορητό υπολογιστή που χρησιμοποιείται από ειδικό πράκτορα του FBI, τον Christopher K. Stangl.

Μάλιστα όπως δήλωσαν στην προσωπική τους σελίδα στο Twitter, οι Anonymous, αναγκάστηκαν να δημοσιοποιήσουν τη λίστα, ώστε να αποδείξουν ότι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν στην κατοχή τους το μοναδικό αναγνωριστικό ηλεκτρονικών συσκευών και στοιχεί επαρκή για να μας αναγνωρίσουν.

Από σήμερα οι αιτήσεις για τις προσλήψεις στα Ι.Ε.Κ. του Ο.Α.Ε.Δ.

Από σήμερα οι αιτήσεις για τις προσλήψεις στα Ι.Ε.Κ. του Ο.Α.Ε.Δ.
Από σήμερα (Δευτέρα) μέχρι και την Παρασκευή 7 του μηνός καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στον Ο.Α.Ε.Δ., όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού για το έτος 2012-2013.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν ή να αποστείλουν ταχυδρομικώς (συστημένα) ή με κούριερ τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται για κάθε θέση ωρομίσθιου εκπαιδευτικού στα Ι.Ε.Κ. του Ο.Α.Ε.Δ., πληροφορίες για τα οποία θα βρουν στην ιστοσελίδα του Ο.Α.Ε.Δ. (www.oaed.gr).
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων θα δημιουργηθούν πίνακες αξιολόγησης και επιλογής ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού, που θα ισχύουν για ολόκληρο το έτος κατάρτισης 2012-13.

Λέσβος: Φοιτητές "έσπασαν" το αυτοκίνητο επιχειρηματία


​Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους τέσσερις φοιτητές λίγο μετά τις 3.30 τα ξημερώματα «έσπασαν» το αυτοκίνητο ενός επιχειρηματία στη Λέσβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο μπροστά από την επιχείρηση του θύματος και για κακή τους τύχη ο επιχειρηματίας είχε τοποθετήσει σύστημα ασφαλείας με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης το οποίο κατέγραψε τις δράσεις των τεσσάρων φοιτητών.

Έτσι, στη συνέχεια αναγνωρίστηκαν εύκολα οι φοιτητές, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.

Δείτε το βίντεο

Guardian: "Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή"



Σε δημοσίευμα του Guardian που υπογράφει ο Έλληνας αρθρογράφος, Γιάννης Μπαμπούλιας, ασκείται έντονη κριτική στην «Χρυσή Αυγή», ενώ ο ίδιος ο συντάκτης χαρακτηρίζει το κόμμα ως «εγκληματική οργάνωση παρά πολιτικό κόμμα».

Στο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι η Χρυσή Αυγή είναι «παιδί» του ναζισμού, το οποίο απαρτίζεται από άτομα που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη και χρησιμοποιούν τη βουλευτική τους ασυλία, για να διαγραφούν τα αδικήματά τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη, για τον οποίο εκκρεμεί υπόθεση εμπλοκής του σε επίθεση και ληστεία εις βάρος καθηγητή στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Για την παραπομπή του ενώπιον του δικαστηρίου θα αποφανθεί η Βουλή, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει τον Ηλία Κασιδιάρη ως «μεμονωμένη περίπτωση κτηνώδους βίας».

«Στην πραγματικότητα, δεν είναι ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα, αφού δρουν σαν συμμορία κακοποιών», τονίζει ο αρθρογράφος.

«Αισθανόμαστε αηδία στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, σε ομιλία του στους οπαδούς του στις 25 Αυγούστου, οι οποίοι κρατώντας πυρσούς, φώναζαν “αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή” - μια άμεση μετάφραση από το γερμανικό “Blut und Ehre”, το σύνθημα που χρησιμοποιούσε το ναζιστικό κόμμα στην Γερμανία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το άρθρο κάνει λόγο για σαφείς επιρροές του κόμματος από το νεοναζισμό, ενώ τονίζει ότι συνδέεται με τη βία κατά των μεταναστών και τις επιθέσεις στις αντιρατσιστικές πορείες στο δρόμο. «Μήπως αυτό ακούγεται σαν ένα νόμιμο δημοκρατικό κόμμα;», διερωτάται ο συντάκτης.

«Αναπτύσσονται μέσα στο ίδιο το σύστημα που ισχυρίζονται ότι περιφρονούν. Ο κ. Μιχαλολιάκος υποστηρίζει πως αισθάνεται αηδία και άβολα μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Λοιπόν κ. Μιχαλολιάκο, τα αισθήματα είναι αμοιβαία», καταλήγει ο συντάκτης.

Επιπλέον 3.000 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»



Δωρεές ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση παιδιών που πλήττονται από την κρίση και των οικογενειών τους, ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Στις δωρεές συγκαταλέγεται οικονομική ενίσχυση βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα, ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χορηγηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

Η δωρεά θα δώσει τη δυνατότητα εγγραφής σε σταθμούς επιπλέον 3.000 παιδιών, σε μία εποχή που η ζήτηση για υπηρεσίες φροντίδας του παιδιού είναι αισθητά αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Με αυτό τον τρόπο, το Ίδρυμα ευελπιστεί να βοηθήσει μητέρες, εργαζόμενες ή άνεργες, που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας.

Το Ίδρυμα θα πραγματοποιήσει δωρεά, ύψους 5,3 εκατ. ευρώ προς τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Πρόληψις», με σκοπό να διευρυνθεί το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας και διατροφικής εκπαίδευσης στα σχολεία κατά το ερχόμενο σχολικό έτος.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 2012 και σε αυτό συμμετείχαν 34 δημόσια δημοτικά και γυμνάσια σε κοινωνικά ευπαθείς περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Μέσω του προγράμματος, που χρηματοδοτήθηκε και το περασμένο έτος από το Ίδρυμα, οι 6.272 μαθητές των σχολείων λάμβαναν καθημερινά ένα δωρεάν μικρό γεύμα. Φέτος με την αυξημένη οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος στόχος είναι να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες τουλάχιστον 18.000 μαθητών δημόσιων σχολείων.

Τέλος, θα διαθέσει προς τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Αποστολή Άνθρωπος» το ποσό των 200.000 ευρώ, για τον εμβολιασμό παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή δεν έχουν ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη.

Οι δωρεές αυτές, αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ σε κοινωφελείς σκοπούς στην Ελλάδα που πλήττεται από την κρίση. Από την αρχή του έτους έχουν διατεθεί 41 εκατ. ευρώ.

Αυθαίρετα: προς νέα παράταση η προθεσμία τακτοποίησης – Λήγει στις 14/9


 

Νέα παράταση αναμένεται να δοθεί στην ημερομηνία τακτοποίησης των αυθαιρέτων, που λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία»,  οι αιτήσεις τακτοποίησης για αυθαίρετα δεν έχουν ξεπεράσει τις 400.000, τη στιγμή που το σύνολό τους υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο.
Η παράταση θα προβλεφθεί εξαιτίας της υστέρησης εσόδων που διαμορφώνονται στα 620 εκατ. ευρώ, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εισπράξεις 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

Στοιχεία για το συνολικό ποσό των γερμανικών αποζημιώσεων συγκεντρώνει το ΥΠΟΙΚ


Ο Χρήστος Σταϊκούρας

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να προσδιορίσει το ποσό των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε απάντησή του στην σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότη Μαριά, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως η προσπάθεια ώστε να καταγραφεί το ποσό των πολεμικών επανορθώσεων ξεκίνησε για πρώτη φόρα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Μάλιστα ενημέρωσε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η συγκέντρωση του αρχειακού υλικού ενώ θα συσταθεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία θα ασχοληθεί με την αναλυτική καταγραφή του αρχείου.

Δεδομένου ότι τα στοιχεία για την υπόθεση αυτή δεν είναι συγκεντρωμένα σε ενιαίο αρχείο ή συγκεκριμένο χώρο, δόθηκε εντολή για έλεγχο για πιθανή ύπαρξη αρχειακού υλικού και σε άλλες διευθύνσεις του Λογιστηρίου.

Υπολογίζεται πως μόνο το υλικό που βρίσκεται σε μια από τις διευθύνσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (συγκεκριμένα την 25η) αποτελείται από 17 δερματόδετους τόμους των 2.800 σελίδων ο καθένας.

Πάντως, όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, η εν προκειμένω εκκρεμότητα εξακολουθεί να υφίσταται, ενώ «ως χώρα διατηρούμε το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξη της».

Ο Τσίπρας ζητάει εξεταστική για το πρώτο μνημόνιο και το ΔΝΤ


 

Ακόμα και εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των «εγκλημάτων κατά της Ελλάδας και των πολιτών της που οδήγησαν στην υπογραφή του πρώτου Μνημονίου». Σημειώνεται...
ότι έχει προηγηθεί ανάλογο αίτημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πολύ δύσκολα θα αποφύγει η κυβέρνηση την υπερψήφισή τους στην Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση θα περιλαμβάνονται αιτήματα διερεύνησης για τυχόν ευθύνες προσώπων που συμμετείχαν στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου και μεταξύ άλλων θα τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα για το αν υπήρχε επίγνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, ποιοι γνώριζαν τα οικονομικά στοιχεία και από πότε, τι προηγήθηκε μέχρις ότου η κυβέρνηση Παπανδρέου ζητήσει την ένταξη ενώ θα επιχειρηθεί η διασύνδεση όλων των παραπάνω με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Π. Ρουμελιώτη αλλά και με τις επικοινωνίες και επαφές στελεχών της τότε κυβέρνησης με τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντ. Στρος Καν.

Μείωση διδάκτρων 15% αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων



Σε μείωση των διδάκτρων μέχρι και 15% ετοιμάζονται να προχωρήσουν τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής, συναισθανόμενοι, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες.

Η μείωση φέτος αναμένεται να φτάσει ανά περίπτωση έως και το 15%, ενώ πέρυσι είχαν μειώσει τα δίδακτρα μέχρι και 20%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τιμοληψίες τής Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς το διάστημα από 27 έως 31 Αυγούστου παρουσιάζεται σημαντική υποχώρηση στις τιμές σχολικών ειδών σε σύγκριση με το 2011.

Σε δείγμα με περισσότερα από 100 προϊόντα διαπιστώθηκαν μειώσεις στις τιμές, που φτάνουν μέχρι και το -20%.
Σε όλες τις επί μέρους κατηγορίες παρουσιάζεται αρνητική μεταβολή σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η συνολική ετήσια μεταβολή υπολογίζεται στο -8,8%. Υπογραμμίζεται ότι το εν λόγω διάστημα οι διεθνείς τιμές χάρτου παρέμειναν αμετάβλητες, σε αντίθεση, όμως, με τις τιμές πλαστικού, οι οποίες αυξήθηκαν λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης προκύπτουν μειώσεις 11,6% στις τσάντες, 5,6% στα τετράδια, 5,1% για μολύβια και στυλό. Για το σύνολο των σχολικών ειδών προκύπτει μείωση 8,8%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία:
  • στα απλά τετράδια οι τιμές ξεκινάνε από 0,25 ευρώ (και κυμαίνονται ανάλογα με τον αριθμό φύλλων και την ποιότητα τού εξωφύλλου), ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ξεκινούσαν από 0,58 ευρώ.
  • στα μπλοκ ζωγραφικής οι τιμές ξεκινάνε από 0,30 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 2,20 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα η διακύμανση ήταν από 0,50 ευρώ έως 2,20 ευρώ.
  • στα ντοσιέ - κλασέρ οι τιμές κυμαίνονται από 0,40 ευρώ έως το 2,20 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα η διακύμανση ήταν από 0,60 ευρώ έως 2 ευρώ.
  • στα στυλό και στα μολύβια οι τιμές ξεκινάνε από 0,15 ευρώ και 0,30 ευρώ αντίστοιχα, ενώ πέρυσι ξεκινούσαν από 0,40 ευρώ και τα δύο.
  • στις γόμες οι τιμές ξεκινάνε από 0,30 ευρώ, ενώ πέρυσι ξεκινούσαν από 0,45 ευρώ.
  • στις τσάντες, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, μπορεί κάποιος να τις βρει από 8,99 ευρώ.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί λόγω χρεών του ΕΟΠΥΥ



Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν αργά το βράδυ η γενική συνέλευση των φαρμακοποιών Αττικής, μετά την άκαρπη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά με εκπροσώπους των Φαρμακευτικών Συλλόγων για το θέμα των χρεών του ΕΟΠΥΥ.

Από την 1η Σεπτεμβρίου οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, καθώς οι φαρμακοποιοί έχουν σταματήσει την πίστωση λόγω των ανεξόφλητων χρεών του ΕΟΠΥΥ.

Δεν είμαστε, ούτε θέλουμε να γίνουμε το νέο ΠΑΣΟΚ, είπε ο Αλ.Τσίπρας


 Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας

Το σχέδιό του για τη συγκρότηση «μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς που θα κυβερνήσει τον τόπο» παρουσίασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Δευτέρα σε εκδήλωση του «Νέου Αγωνιστή» (μιας ομάδας στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ) στη Νίκαια, εξαπολύοντας ταυτόχρονα ιδεολογική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, με βάση τα ίδια τα συνθήματα που υιοθέτησε με την Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.

Ο Αλ.Τσίπρας αποσαφήνισε εξαρχής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το νέο ΠΑΣΟΚ «όπως διατείνονται τα μέσα της διαπλοκής», ούτε θέλει και να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ, ούτε και να οικειοποιηθεί μια διακήρυξη αρχών «που δεν ήταν αφήγηση της δικής μας αριστεράς», παρόλο που όπως είπε, η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη αντλούσε από το ιδεολογικό, προγραμματικό και αγωνιστικό απόθεμα της ιστορικής αριστεράς.

Πρόσθεσε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση του «Νέου Αγωνιστή» έχει την σημασία της ισχυρής δέσμευσης, στη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς που θα κυβερνήσει τον τόπο για να σταματήσει τη λεηλασία του λαού μας και γιατί «μας ενώνει η ισχυρή δέσμευσή μας στην προγραμματική και πολιτική ενότητα όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων».

Η οξύτατη επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε στην ανάλυση των συνθημάτων του Κινήματος για την εθνική ανεξαρτησία, την λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική απελευθέρωση. Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την κριτική του, αναλύοντας έργα και ημέρες του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών στην κυβέρνηση σημειώνοντας τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ στις αξίες και τις αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής απελευθέρωσης και της δημοκρατικής διαδικασίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε λαθροχειρία εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ την επίκληση της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, επιλέγοντας προφανώς την συνέχεια της μετωπικής σύγκρουσης με την Ιπποκράτους.

Σε μία αποστροφή της ομιλίας του αναρωτήθηκε: «ποια είναι άραγε λαθροχειρία; Να συζητά η αριστερά και οι τίμιοι αγωνιστές του σοσιαλιστικού χώρου για τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη ή να προσπαθεί το ΠαΣοΚ του κυρίου Βενιζέλου και της παρέας του προσπαθεί να συνδέσει την 3η του Σεπτέμβρη με το Μνημόνιο;» και σημείωσε: «Αυτό κι αν είναι μεθοδευμένη πολιτική λαθροχειρία».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «την επικαιρότητα της 3ης του Σεπτέμβρη ανέδειξε - όσο παράξενο κι αν ακούγεται - το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Όχι γιατί την εγκατέλειψε. Αυτό είναι δική του, εσωτερική υπόθεση. Αλλά γιατί παρέδωσε το πολιτικό τέκνο της. Την αλλαγή της 18ης Οκτώβρη του '81. Ως λάφυρο στην τρόικα των δανειστών» .

» Γιατί το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, στοχοποιεί και μεθοδικά ξηλώνει μία προς μία τις κοινωνικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού στη δεκαετία του '80», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι δική του υπόθεση. Αυτό είναι δική μας υπόθεση».

Ακόμη ο κ. Τσίπρας είπε ότι η μνημονιακή αφήγηση του σημερινού ΠΑΣΟΚ δεν εμπνέεται από την 3η του Σεπτέμβρη, αλλά ορόσημο του σημερινού ΠΑΣΟΚ είναι η 23η Απριλίου του 2010. «Είναι εκείνη η αποφράδα μέρα, που από το ακριτικό Καστελόριζο, ο τότε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την παράδοση του λαού και του τόπου στο ΔΝΤ και τους δανειστές».

Η διακήρυξη των αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη, όπως και κάθε πολιτική διακήρυξη που ενέπνευσε λαϊκούς αγώνες και σφράγισε την ιστορία του τόπου, δεν έχει κληρονόμους και δικαιούχους, είπε ο κ. Τσίπρας και κατά συνέπεια, δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία από κληρονομιά οποιουδήποτε, αλλά είναι κτήμα του ελληνικού λαού.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «έχει φτάσει η ώρα για την Αριστερά, χωρίς τα συμπλέγματα και τις υπεραπλουστεύσεις του παρελθόντος, να αποτιμήσει τη συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ του '74 και της 3ης του Σεπτέμβρη», ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας των δυνάμεων της εργασίας και του πολιτισμού, σ' ένα μεγάλο πολιτικό μέτωπο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, Εθνική Ανεξαρτησία σημαίνει άρση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις. Επίσης εξέφρασε την σφοδρή αντίθεσή του στην δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών και -απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του Γερμανού προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς- είπε ότι «ενημερώνουμε κι εμείς τον κύριο Σουλτς ότι η Ελλάδα δεν τεμαχίζεται και δεν εκχωρείται. Σε οποιονδήποτε. Με οποιοδήποτε πρόσχημα. Και για οποιοδήποτε τίμημα».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η επικαιρότητα της Λαϊκής Κυριαρχίας είναι αυτονόητη όταν βιώνουμε την αποδυνάμωσή της και αυτό γιατί παραβιάζουν την δημοκρατική αρχή και το Σύνταγμα κυβερνήσεις με νωπή λαϊκή εντολή που δεν εφαρμόζουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους.

Επίσης, για τον ΣΥΡΙΖΑ, το αίτημα της Κοινωνικής Απελευθέρωσης, αναδύεται αυτούσιο, καθώς οι βαθιές συνέπειες των Μνημονίων φέρνουν σήμερα στο επίκεντρο, όσο ποτέ άλλοτε από το '74, το αίτημα για κοινωνική απελευθέρωση και αλλαγή.

Πιθανή επανεμφάνιση του Δάγγειου πυρετού στο Αγρίνιο

Ένας 84χρονος, κάτοικος Αγρινίου, έχασε τη ζωή του στις 30 Αυγούστου από σύνδρομο αιμορραγικού πυρετού και σηπτικού σοκ νοσηλευόμενος σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο των Πατρών.  Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, στον ασθενή υπήρξαν εργαστηριακές ενδείξεις πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δάγγειου πυρετού.
Ο Δάγγειος πυρετός είναι μορφή ιογενούς αιμορραγικού πυρετού. Έχει εκριζωθεί από την Ελλάδα με τελευταία γνωστή επιδημία το 1927-28. Η νόσος εκδηλώνεται ως μία συνήθης ίωση με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, έμετους και εξάνθημα ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει θρομβοπενία και αιμορραγίες.
Ο Δάγγειος πυρετός είναι στην συντριπτική πλειοψηφία αυτοπεριοριζόμενη νόσος με θνητότητα συνήθως μικρότερη του 1%. Ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν τα ηλικιωμένα άτομα, οι έγκυες γυναίκες και  άτομα με συνοδά χρόνια νοσήματα.
Ο ιός μεταδίδεται με κουνούπια του είδους Aedes και ιδιαιτέρως το κουνούπι Aedes αegypti, το οποίο δεν έχει βρεθεί σε επανειλημμένες μελέτες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. Τα τελευταία όμως χρόνια (μετά το 2003) έχει βρεθεί στην χώρα μας το κουνούπι Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) που θεωρείται ως δυνητικός διαβιβαστής του ιού.
Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

"Παρακαλώ προσλάβετε τη γυναίκα μου"



Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκε ένας άνδρας στο Toledo των ΗΠΑ για να βοηθήσει την άνεργη γυναίκα του...

Ο Brandon Stuard, με τη φράση «Παρακαλώ Προσλάβετε Τη Γυναίκα μου» (Please Hire My Wife), ανάρτησε δύο γιγαντοαφίσες σε τοποθεσίες του Toledo, πληρώνοντας για τις διαφημιστικές καταχωρήσεις το ποσό των 700 δολαρίων.

Μάλιστα, τη φράση αυτή συνοδεύει ένα σύντομο βιογραφικό, email καθώς και μια φωτογραφία.

Η 36χρονη Holly  απολύθηκε  λόγω περικοπών από το πανεπιστήμιο του Toledo, όπου και εργαζόταν ως ακαδημαϊκός σύμβουλος, και από τότε αναζητούσε μάταια εργασία για ένα ολόκληρο χρόνο

Έτσι, ο σύζυγός της πήρε την απόφαση να τη βοηθήσει αναρτώντας τις διαφημιστικές πινακίδες, χωρίς ωστόσο να την έχει ενημερώσει νωρίτερα.

«Νομίζω πως σίγουρα θα έλεγα όχι. Θα σκεφτόμουν ότι είναι πολύ ντροπιαστικό να εκθέτω το πρόσωπό μου σε μια πινακίδα, αλλά τώρα διασκεδάζω με αυτό και ελπίζω ότι θα βρεθεί μια καλή ευκαιρία», δήλωσε η σύζυγός του όταν στη συνέχεια έμαθε τι είχε κάνει ο Brandon.

Παρόλο που η Holly έχει λάβει αρκετά email μετά τις γιγαντοαφίσες, τα περισσότερα είναι για να της συμπαρασταθούν, και κανένα για θέση εργασίας!  Στράφι πήγε μέχρι στιγμής ο κόπος του συζύγου!