EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ρούτε: "Όχι σε τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, έχουμε ήδη βοηθήσει "



Ψήφους στις πλάτες της Ελλάδας φαίνεται πως επιχειρεί να μαζέψει ο -υπηρεσιακός- πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ρητά και κατηγορηματικά λέει ένα «Όχι» σε ένα νέο, τρίτο, πακέτο βοήθειας προς την χώρα μας εν όψει των εθνικών εκλογών στη χώρα, στις 12 Σεπτεμβρίου!!

«Έχουμε ήδη βοηθήσει δύο φορές και τώρα έγκειται στους Έλληνες να δείξουν ότι θέλουν να μείνουν στο ευρώ» τονίζει ο κος Ρούτε, υπερασπιζόμενος τη λιτότητα ως μόνη πολιτική που μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Κατά την διάρκεια τηλεμαχίας μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για τις εκλογές της χώρας, ο υπηρεσιακός Ολλανδός πρωθυπουργός αναφερόμενος στην χώρα του και την κρίση δήλωσε.

«Η Ολλανδία έχει χτυπηθεί πολλές φορές από την κρίση χρέους και η λύση είναι η μείωση των φόρων, η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και η δημιουργία χώρου για ανάπτυξη».

Κρήτη: Νεκρός άνδρας έπειτα από πτώση !



Νεκρός μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νισοκομείο άνδρας λίγο μετά τις 11.00 το πρωί μετά από πτώση από μεγάλο ύψος.

Το περιστατικό έγινε στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι στο Ηράκλειο.Τον άτυχο άνδρα  μετέφεραν σε νοσοκομείο, αλλά ήταν πλέον αργά αφού  οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Τα ακριβή αίτια της πτώσης του άνδρα μέχρι στιγμής  παραμένουν αδιευκρίνιστα. Παραμένουν ανοιχτά τα ενδεχόμενα του εργατικού δυστυχήματος και της αυτοκτονίας.

Ρόδος: Λιποθύμησαν τουρίστες λόγω air condition



Αλγεινή εντύπωση και σοβαρά ερωτηματικά προκάλεσε ένα περιστατικό που σημειώθηκε στο Αεροδρόμιο Ρόδου, όπου καθημερινά εξυπηρετούνται εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες Έλληνες και ξένοι τουρίστες!

Χθες, σύμφωνα με το rodosinfonews, λιποθύμησαν δύο τουρίστες, λόγω ζέστης και συγκεκριμένα επειδή δεν λειτουργούσαν τα air condition! Μα είναι δυνατόν;

Ο κόσμος που πήγαινε στο αεροδρόμιο, κυριολεκτικά «έσκαγε» από τη ζέστη, ο ιδρώτας έτρεχε από τα πρόσωπα των ανθρώπων, αλλά τα air condition δεν λειτουργούσαν.

ΣΥΡΙΖΑ: "Ο Σαμαράς έπεισε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει τίποτα για τους Ελληνες"



Ανακοίνωση έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αποτέλεσμα των συναντήσεων που είχε με τους ευρωπαίους ηγέτες ο Αντώνης Σαμαράς.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παρά τις επαφές ο πρωθυπουργός δεν θα διεκδικήσει τίποτα ενώ υποστηρίζει και την άποψη ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το μνημόνιο κατά γράμμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι ευρωπαϊκές συναντήσεις του κ. Σαμαρά επιβεβαίωσαν προς πάσα κατεύθυνση τη δέσμευση της κυβέρνησης στην πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου. Αυτή ακριβώς ήταν και η επιτυχία των επαφών του κ. Σαμαρά: έπεισε τους ευρωπαίους ηγέτες ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διεκδικήσει τίποτα προς όφελος του ελληνικού λαού και ότι η πολιτική της λιτότητας, των απολύσεων, των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, αποτελούν την κοινή συνισταμένη της ελληνικής κυβέρνησης με τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

H κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει να προτείνει προς τους ευρωπαίους ηγέτες ένα διαφορετικό δρόμο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξω από τα μνημόνια της χρεοκοπίας και της αποδόμησης της Ευρώπης, αλλά συντάσσεται ψυχή τε και σώματι με τις πιο ακραίες και εκβιαστικές πολιτικές προς τους ευρωπαϊκούς λαούς. Αυτόν ακριβώς το δρόμο της εξαθλίωσης και της καταστροφής πρέπει να ανατρέψουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία με τους αγώνες τους».

Νέες περικοπές μισθών στο Δημόσιο. Αναλυτικά



Εκτός από την περικοπή 1.000 ευρώ το χρόνο από τα λίγα που έμειναν στον 13 και 14ο μισθό του δημοσίου, στα νέα μέτρα υπάρχει πρόβλεψη για νέες έμμεσες, αλλά ουσιαστικές μειώσεις σε όλα τα επίπεδα.
Βασικό σημείο μειώσεων, θα είναι η μείωση του εισαγωγικού μισθούς στο δημόσιο και συνακόλουθα μείωση σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια αφού υπολογίζονται με βάση αυτόν.
Στρατιωτικοί, γιατροί, δικαστικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, γιατροί του ΕΣΥ, ερευνητές και αρχιερείς θα πρέπει δυστυχώς να ξεχάσουν το  μισθό που έπαιρναν μέχρι τώρα, αφού οι νέες αμοιβές τους θα είναι κατά 12,4% μειωμένες, ενώ κάποιες κατηγορίες λειτουργών δεν αποκλείεται να δουν το μισθό τους να μειώνεται έως και 50%!
Άσχημα λοιπόν τα μαντάτα για 250.000 λειτουργούς του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει «μαχαίρι» στις αποδοχές του ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 205 εκατομμύρια ευρώ και να κλειδώσει το πακέτο μέτρων των 13.5 δις ευρώ.

Οι μειώσεις θα προκύψουν κυρίως μέσω περικοπών και καταργήσεων στα επιδόματα που λαμβάνουν, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν αναδρομική ισχύ από την πρώτη Ιουλίου του 2012. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, από τις περικοπές να μην εξαιρεθούν ούτε καν οι ένστολοι που θεωρούνται «μάχιμοι» !

Ποια επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο;

Τα επιδόματα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών που λαμβάνουν οι αστυνομικοί , οι στρατιωτικοί , οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες (ξεκινούν από τα 11 1 ευρώ και φτάνουν τα 225)

Τα επιδόματα «ειδικής απασχόλησης» που λαμβάνουν οι αστυνομικοί , οι στρατιωτικοί , οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες. (Κυμαίνονται από 143 έως 371 ευρώ)

Η «πάγια αποζημίωση» των δικαστικών λειτουργών (Κυμαίνονται από 644 έως 769 ευρώ)

Το «επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών» (Κυμαίνονται από 404 έως 809 ευρώ)

Το επίδομα «δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης» των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του κράτους (425  ευρώ)

Τα «ειδικά ερευνητικά επιδόματα» των μελών του Διδακτικού και Επιστημονικού προσωπικού των ΑΕΙ  (Κυμαίνονται από 252  έως 340  ευρώ)

Τα «ερευνητικά επιδόματα»  του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ (Κυμαίνονται από 137  έως 315 ευρώ).

Για μαχαίρι πάνε τα επιδόματα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης, πάγιας αποζημίωσης για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, το κίνητρο απόδοσης των διαπλωματικών υπαλλήλων  και το επίδομα αποκλειστικού λειτουργήματος που λαμβάνουν οι αρχιερείς .

Αλλάζει ο υπολογισμός του χρονοεπιδόματος

Για το επίδομα αυτό που προσαυξάνει το βασικό μισθό κάθε δημόσιου λειτουργού από 4% μόλις συμπληρώσει το 1 έτος μέχρι και 60% με τη χρονική συμπλήρωση 29 ετών υπηρεσίας, προβλέπεται:

-Μείωση από το 4% στο 2% του ποσοστού που προστίθεται στο χρονοεπίδομα κάθε φορά που μετά τον πρώτο χρόνο υπηρεσίας, συμπληρώνεται μια διετία !

-Αύξηση από διετία σε τριετία ή τετραετία ή ακόμη και οκταετία του χρονικού διαστήματος που απαιτείται να συμπληρωθεί για να αυξηθεί το επίδομα χρόνου υπηρεσίας!

-Στα 10 πρώτα χρόνια της υπηρεσίας η αύξηση του χρονοεπιδόματος να γίνεται ανά διετία, όπως σήμερα και μετά κάθε 3 ή 4 ή 8 χρόνια!!

SOS εκπέμπουν οι μισθολογικές προαγωγές !

Εξετάζεται η κατάργηση ή περικοπή των μισθολογικών προαγωγών που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί , οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί , οι πυροσβέστες και οι δικαστικοί λειτουργοί


Πηγή: Τύπος της Κυριακής

Ομογενής πνίγηκε σε ποταμό από το βάρος του νυφικού της



Μία νεαρή γυναίκα, ελληνικής καταγωγής, πνίγηκε σε ποταμό του Κεμπέκ, 75 χιλιόμετρα βόρεια του Μόντρεαλ, την ώρα που πόζαρε για φωτογραφίες του γάμου της. Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως η 30χρονη Μαρία Πανταζόπουλος από το Λαβάλ πνίγηκε κατά τη φωτογράφιση με το νυφικό της.
Σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας, η Μαρία Πανταζόπουλος στεκόταν 15 με 30 εκατοστά από το ποτάμι καθώς πόζαρε για φωτογραφίες.
Παραπατώντας έπεσε στο ποτάμι αλλά δεν μπόρεσε να κολυμπήσει γιατί το νυφικό της με τα βαριά στολίσματα και το πλούσιο ύφασμα την κράτησε κάτω από το νερό.
Ο φωτογράφος και ο βοηθός του προσπάθησαν να την βγάλουν από το νερό αλλά ήταν αδύνατο λόγω του βάρους που είχε πάρει το νυφικό από το νερό.
Η αστυνομία του Κεμπέκ την εντόπισε 4 ώρες μετά το τραγικό ατύχημα, ενώ ένας δύτης την ανέσυρε από τα νερά του ποταμού
Η κοπέλα είχε παντρευτεί στις 9 Ιουνίου αλλά ήθελε περισσότερες φωτογραφίες με το νυφικό της στο ποτάμι. Φίλοι της λένε ότι συμμετείχε σε μια καινούρια μόδα που λέγεται Trash The Dress, σύμφωνα με την οποία οι νύφες ποζάρουν καταστρέφοντας το νυφικό τους σε διάφορα τοπία, όπως θάλασσες, λίμνες, ποταμούς.

Η Μαρία Πανταζόπουλος, που ήταν κτηματομεσίτης, φοίτησε στο ημερήσιο σχολείο Δημοσθένης του Λαβάλ και ήταν ένα πολύ ζεστό και φιλικό κορίτσι, σύμφωνα με την πρώην συμμαθήτριά της Αθηνά Διαμάντη.




Zougla.gr

Ανάκληση παρτίδων νερού Λουτράκι



Την ανάκληση όλων των παρτίδων εμφιαλωμένων φυσικών μεταλλικών νερών "Λουτράκι Προβής" που παρήχθησαν μετά την 17η Αυγούστου 2012 ζήτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από την εταιρεία που τα παράγει και τα διακινεί.

Αναλυτικότερα, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου του ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, προέβησαν σε έλεγχο της επιχείρησης "Ν. Προβής ΑΕ" (ΒΙ.ΠΕ. Λουτρακίου), η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή εμφιαλωμένων νερών. Από εργαστηριακές δοκιμές που διενεργήθηκαν σε παρτίδες παραχθέντων εμφιαλωμένων φυσικών μεταλλικών νερών διαπιστώθηκε σε μία από αυτές η ύπαρξη του παθογόνου βακτηρίου πυοκυανική ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa) ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι αναλύσεις και των υπολοίπων δειγματισθέντων παρτίδων. Οι σχετικές αναλύσεις διενεργούνται από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

Πρόκειται για φυσικό μεταλλικό νερό, με την εμπορική επωνυμία «Φυσικό Μεταλλικό νερό Λουτράκι Προβής» σε πλαστικές φιάλες (PET) του 1,5 λίτρου, με ημερομηνία λήξης Λ 17.8.2013.

Για προληπτικούς λόγους, ο ΕΦΕΤ απαίτησε άμεσα από την εταιρεία «Ν. Προβής ΑΕ» (ΒΙ.ΠΕ. Λουτρακίου) την ανάκληση όλων των παρτίδων που παρήχθησαν μετά την 17η Αυγούστου 2012 και συγκεκριμένα στις παρτίδες φυσικού μεταλλικού νερού με την εμπορική επωνυμία «Φυσικό Μεταλλικό νερό Λουτράκι Προβής», σε πλαστικές φιάλες (PET) του 1,5 λίτρου, με ημερομηνίες λήξης Λ18.8.2013 και Λ 20.8.2013. Οι ποσότητες που δεσμεύτηκαν είναι 110.000 φιάλες του 1,5 λίτρου.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τις συγκεκριμένες παρτίδες προϊόντος να μην τις καταναλώσουν.

Το άγος των διορισμών των 200 μετακλητών στη Βουλή

 
Περίπου 200 μετακλητοί δημόσιοι υπάλληλοι υπηρετούν σε πολιτικά πρόσωπα συνδεδεμένα με τη Βουλή, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός αν υπολογιστεί το σύνολο των κρατικών λειτουργών που έχουν αυτό το προνόμιο (πρωθυπουργός, υπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς κ.ά.). Δικαίωμα για μετακλητούς υπαλλήλους έχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές ομάδες, οι πρόεδροι των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, αλλά και πολλοί πρώην: πρωθυπουργοί, πρόεδροι της Βουλής, πρόεδροι κομμάτων.
Λειτουργώντας μέσα σε ένα πλαίσιο αδιαφάνειας, αφού πρόκειται για επιλογή που κάνει το κάθε πολιτικό πρόσωπο, δημιουργήθηκε μία "κάστα" εργαζομένων με καλές αμοιβές. Σήμερα ο κατώτατος καθαρός μισθός είναι περίπου 1.000 ευρώ και ανεβαίνει μέχρι και τα 2.000 ευρώ ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, τα προσόντα και τα πτυχία. Αυτοί, λόγω της στρεβλής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, συνδέονται με την πολιτική πορεία των βουλευτών και ουσιαστικά αποτελούν έναν "κομματικό στρατό".
Εν μέρει έτσι εξηγούνται και τα τραγελαφικά φαινόμενα με την οικογένεια Τραγάκη. Ο νυν αντιπρόεδρος έχει διορίσει ως μετακλητούς την κόρη του Αργυρώ, τη νύφη του Έσμη Κρουστάλλη Τραγάκη (την οποία προσέλαβε ως δικηγόρο στην εξεταστική επιτροπή για τους TOR-M1, στην οποία ήταν πρόεδρος...), τον γαμπρό του Τάσο Λεοντή. Όλοι αυτοί μονιμοποιήθηκαν με την απόφαση Σιούφα. Παράλληλα τώρα ο Γιάννης Τραγάκης πήρε ως μετακλητούς την αδελφή του γαμπρού του Καλλιόπη Λεοντή και την Όλγα Τσαβλίρη, η οποία είναι αδελφή της γραμματέως του Γιάννας Τσαβλίρη!
Η περίπτωση Τραγάκη είναι εξόφθαλμη, αλλά δεν είναι η μόνη, καθώς και άλλοι πολιτικοί διόρισαν συγγενείς ως μετακλητούς και όσοι πρόλαβαν τους μονιμοποίησαν. Ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος διόρισε στο γραφείο του τον Ιούλιο (το δικαιούται παρά το ότι δεν ήταν βουλευτής) την Όλγα Καλύβα, μνηστή του ανιψιού του και γιου του πρώην δημάρχου Μακεδνών Κωνσταντίνου Πετσάλνικου.
Ο πρ. πρόεδρος Δημήτρης Σιούφας διόρισε την κόρη, τον κουνιάδο και τον γιο του κουμπάρου του, ο πρ. πρόεδρος Βύρων Πολύδωρας την κόρη του, η πρ. αντιπρόεδρος Έλσα Παπαδημητρίου την ανιψιά της, ο πρ. αντιπρόεδρος Βαΐτσης Αποστολάτος την ανιψιά του, ο Θόδωρος Πάγκαλος την κόρη του (που αργότερα παραιτήθηκε), ο Πέτρος Μολυβιάτης την κόρη του, ο Δημήτρης Τσοβόλας την κόρη του.

Χρυσή Αυγή: βουλευτής της παραιτήθηκε και γύρισε ως υπάλληλος!
Υπάρχουν όμως και κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή, που διορίζουν αποτυχημένους βουλευτές τους. Τρεις υποψήφιοι που απέτυχαν να εκλεγούν διορίστηκαν (Απόστολος Γκλέτσος, Ανδρόνικος Σίμος, Γεώργιος Μισιάκας), ενώ θέση βρέθηκε και για έναν βουλευτή που εξελέγη, αλλά παραιτήθηκε επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ενώ ήταν άνεργος!!! Πρόκειται για τον Νικήτα Σιώη, που εξελέγη στις Σέρρες, αλλά παραιτήθηκε αιφνιδίως ώστε να εκλεγεί ο εκλεκτός της οικογένειας Μιχαλολιάκου Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς η παραίτηση δεν έγινε με αντάλλαγμα τον διορισμό, αλλά δημιουργούνται εντυπώσεις αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας στις επιλογές της Χρυσής Αυγής...

Στα ύψη η ανεργία, στο ναδίρ οι προσδοκίες για εύρεση εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ για τον μήνα Ιούλιο, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στους 794.924. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι άνεργοι έχουν αυξηθεί κατά 12.431 άτομα, ή κατά 1,59%, ενώ αυξήθηκε και το αντίστοιχο ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων.
Τα στοιχεία δείχνουν πως, εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης, η ανεργία πλήττει ιδίως τα μεγάλα αστικά κέντρα: Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Αττικής (3,40%) και αύξηση κατά 95.266 άτομα με ποσοστιαία μεταβολή 13,62% από τον Ιούλιο του 2011. Στην Περιφέρεια Αττικής ανήκει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, με το ποσοστό των ανέργων να οδηγείται στο 37,48%.
Από το σύνολό τους, οι 337.705 (42,48%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο του ενός έτους και οι υπόλοιποι είναι εγγεγραμμένοι για διάστημα μικρότερο των δώδεκα μηνών.
Είναι επίσης σαφές πως η ανεργία των νέων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις: Το 63,41% των ανέργων είναι ηλικίας 30 έως και 54 ετών, το 26,98% κάτω των 30 και το 9,61% άνω των 55 χρόνων, ενώ σημαντικά μεγαλύτερο είναι τα ποσοστό των ανέργων στις γυναίκες (58,57%), ενώ το 41,43% αντιστοιχεί στους άνδρες.
Για ακόμα μία φορά γίνεται εμφανές ότι το μορφωτικό επίπεδο δεν είναι η μοναδική παράμετρος που καθορίζει το αν κάποιος θα βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα, το 46,66% αφορά εργαζόμενους εκπαιδευτικού επιπέδου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 34,23% υποχρεωτικής (δηλαδή μέχρι την 3η Γυμνασίου), το 18,01% τριτοβάθμιας, ενώ το 1,10% αναλογεί σε όσους δεν έχουν καθίσει ποτέ στα θρανία.
Επιπλέον καταγράφεται μείωση στους ανέργους που λαμβάνουν το πετσοκομμένο επίδομα των 360 ευρώ. Ο αριθμός τους φτάνει τα 187.273 άτομα, δηλαδή είναι μικρότερος κατά 0,22% (405 άτομα) σε σχέση με τον μήνα Ιούνιο. Μειωμένα ήταν και τα νούμερα των επιδοτούμενων ανέργων που ασχολούνται με εποχικά τουριστικά επαγγέλματα, καθώς μετρούν 2.937 λιγότερα άτομα. Αντίστοιχα παρατηρήθηκε αύξηση των λοιπών κατηγοριών επιδοτούμενων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 2.532 άτομα.
Στοιχείο το οποίο επίσης προκαλεί προβληματισμό είναι η αύξηση, ίση με 1,29% (4.288 άτομα), των μακροχρόνιων ανέργων. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αναγγελίες προσλήψεων ήταν περιορισμένες και έφτασαν στις 90.791, μειωμένες δηλαδή κατά 9,12% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (99.899), αλλά αισθητά περισσότερες σε σχέση με τις τιμές στο αντίστοιχο διάστημα της περυσινής σεζόν (81.773, +11,03%).
Μια σειρά μελετών, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για τα εθνικά κράτη που την απαρτίζουν, δείχνουν πως οι συσχετισμοί ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των εργαζόμενων στα πεδία της διανομής, της απασχόλησης και της ασφάλειας διαρκώς χειροτερεύουν για τους τελευταίους, εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Το βάθος της κρίσης και η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, όπως αποτυπώνεται σε μια σειρά θεσμικών διατάξεων της Ε.Ε., είναι οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι έχουν πλήξει με σφοδρότητα την απασχόληση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες. Η επιστροφή στο έθνος - κράτος δεν συνιστά, βεβαίως, λύση και η απαραίτητη για την ανοικοδόμηση του συνδικαλιστικού κινήματος διεθνική συγκρότηση προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Μιλούν τρεις νέοι από την "πρωταθλήτρια" της ανεργίας Αττική

Συζητήσαμε με τρεις άνεργους νέους ανθρώπους, κάτοικοι και οι τρεις της «πρωταθλήτριας» στην ανεργία Αττικής, για το εν λόγω ζήτημα. Αν και δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια, το απογοητευτικό κλίμα που καταγράφεται στους δείκτες αποτυπώνεται πλήρως και στα λεγόμενά τους.

Αντώνης Πουλιάσης, 37 ετών: «Δουλειά να 'ναι κι ό,τι να 'ναι»

Ο Αντώνης, ο οποίος είναι απόφοιτος λυκείου, εργαζόταν έως τον Φεβρουάριο σε εταιρεία security με αρμοδιότητα τη φύλαξη γραφείων ανώνυμης εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας. Όταν η τελευταία μετέφερε τα γραφεία της σε άλλο χώρο και άλλαξε πάροχο υπηρεσιών ασφάλειας, ειδοποιήθηκε από τον προϊστάμενό του πως δεν υπάρχει δουλειά κάπου αλλού, οπότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μπει στο ταμείο ανεργίας.
Ο Αντώνης δεν ψάχνει μόνο στον συγκεκριμένο τομέα κάποια θέση εργασίας. «Δουλεία να 'ναι κι ό,τι να 'ναι», λέει χαρακτηριστικά, ενώ συμπληρώνει ειρωνευόμενος: «Τώρα που βγήκε ο Σαμαράς, θα φτιάξουν όλα. Ε;».

Μαρίνα Λυγνού, 35 ετών: «Δεν υπάρχει περίπτωση να καλυτερεύσει η κατάσταση»

Η τελευταία εργασιακή απασχόληση της Μαρίνας ήταν σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, από την οποία έχει απολυθεί από τον Ιανουάριο του 2010, χωρίς να λάβει αποζημίωση, καθώς εργαζόταν εκεί με το καθεστώς της «ενοικιαζόμενης». Η Μαρίνα, αν και έχει πτυχίο Μουσικής από ωδείο, δεν μπορεί πια να βρει εύκολα δουλειά ούτε σε ωδείο, γιατί ζητούν από τους μουσικούς να φέρουν μια ομάδα παιδιών για να τους προσλάβουν.
Οι μοναδικές ευκαιρίες για απασχόληση που βρίσκει είναι σε εισπρακτικές εταιρείες, ενώ στο εξωτερικό ζητούν πολύ συγκεκριμένες ειδικότητες, κυρίως μηχανικούς και γιατρούς. Ακόμα και τα σεμινάρια του ΟΑΕΔ έχουν λιγοστέψει, μας λέει.

Άννα Δημητράτου, 28 ετών: «Μόνη λύση ο αγώνας»

Η Άννα έχει ολοκληρώσει εδώ και δύο χρόνια την επαγγελματική της άσκηση ως δικηγόρος κι αναζητεί απασχόληση στον τομέα του εργατικού δικαίου, όπου είναι ειδικευμένη. Η κατάσταση στον χώρο των νομικών δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε, ιδίως για τους νέους δικηγόρους. Αν και παρουσιάζονται ως «συνεργάτες» των δικηγορικών γραφείων, οι νέοι δικηγόροι εργάζονται υπό καθεστώς πλήρους εξάρτησης, χωρίς ωράριο και ασφάλιση.
Η ίδια δεν θέλει να εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων, δηλαδή να στραφεί εναντίον άλλων εργαζόμενων, ούτε και βλέπει ως λύση τη φυγή στο εξωτερικό: «Θα μείνω και θα αγωνιστώ», λέει, τονίζοντας πως ο οργανωμένος αγώνας των ανέργων και των εργαζόμενων μπορεί να φέρει νίκες.

Του Χρήστου Σίμου

Στα μαύρα ταμεία της Siemens ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού



Ο καθηγητής Ιωάννης Καρακώστας έλαβε 30.000 μάρκα το 1998 από το παραλογιστήριο της Siemens
- Αποκαλύπτουμε επίσημα έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία
- Μια μέρα πριν συναντηθεί με τη Μέρκελ, ο πρωθυπουργός έσπευσε να υπογράψει τον συμβιβασμό με τη Siemens παρ' ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει ζημιωθεί 2 δισ. ευρώ
- Αύριο στη Βουλή η συζήτηση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο



Δύο χρόνια αφότου είχε αποχωρήσει, σύμφωνα με δήλωσή του, από τη Siemens, ο καθηγητής Ιωάννης Καρακώστας (νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Ιούλιο) έλαβε 30.000 μάρκα από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας. Το έγγραφο - φωτιά περιλαμβάνεται στην εκκρεμή δικογραφία για το σκάνδαλο της Siemens, που έσπευσε να κλείσει η κυβέρνηση, μια μέρα πριν τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο. Με την υπογραφή του συμβιβασμού με τη Siemens επιδιώκεται να μην τιμωρηθεί κανένας και να υπάρξει συγκάλυψη με συμψηφισμό ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για το σκάνδαλο της Siemens που στοίχισε 2 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.

πηγη

Σήμερα η αξιολόγηση των προσφορών Alpha, Εθνική, Eurobank για την Emporiki



Σήμερα Δευτέρα 27 Αυγούστου συνεδριάζει το ΔΣ της Credit Agricole για να αξιολογήσει τις προσφορές των Alpha, Εθνική και Eurobank για την Emporiki Βank.

Μετά την πάροδο περίπου επτά ετών από τότε που το πλειοψηφικό πακέτο της Εμπορικής Τράπεζας πέρασε σε γαλλικά χέρια, έρχεται -όπως δείχνουν οι έως τώρα εξελίξεις- η στιγμή να ενσωματωθεί σε έναν από τους τρεις μεγαλύτερους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank) που έχουν υποβάλει προσφορές.

Οι τρεις ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει σε προσφορές για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας, σύμφωνες με τις παραμέτρους που έχουν τεθεί, επί του θέματος αυτού, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στο Ελ Σαλβαδόρ



Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ ταρακούνησε τη νύχτα  Ελ Σαλβαδορ. Ο  σεισμός σημειώθηκε στα ανοιχτά των ακτών της χώρας σε απόσταση 125 χλμ από την ακτή

Δεν υπάρχουν μέχρι  στιγμής πληροφορίες για θύματα ή ζημιές στη χώρα, ενώ σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, δεν αναμένεται να προκληθεί τσουνάμι στον Ειρηνικό και δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι για την Χαβάη.

Kρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα - Παναγιωτόπουλου



Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, συναντάται τη Δευτέρα, στις 16.00, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Κατά τη συνάντηση αναμένεται να τεθεί το θέμα των απολαβών των ενστόλων. Να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ αναμένονται εξαιρετικά σφοδρές και σε αυτή την κατεύθυνση είναι τα μηνύματα που φτάνουν στην πολιτική ηγεσία των δυο υπουργείων αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χίος: 24χρονος γιος πυροσβέστη έβαζε φωτιές γιατί δεν τον πήραν στο Σώμα



Σοκαρισμένοι είναι ακόμα οι κάτοικοι της Χίου που δεν μπορούν να πιστέψουν πώς ένας συντοπίτης τους προκάλεσε τόσο μεγάλο κακό στο νησί.

Όπως σας είχαμε πει, την ευθύνη για τις 14 πυρκαγιές που κατέστρεψαν  δασικές εκτάσεις και μαστιχόδεντρα ανέλαβε ένας 24χρονος γιος πυροσβέστη.

Ο νεαρός από την Ράχη Καρδαμύλων είναι γιος ενός πυροσβέστη με 5η σύμβαση και σύμφωνα με τα όσα είπε στην απολογία του έβαζε τις φωτιές, επειδή δεν έγινε δεκτός στο Πυροσβεστικό Σώμα! Ήταν τόσο οργισμένος και πικραμένος που αποφάσισε να εκτονώσει τον θυμό του στο νησί.

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση και έβαλε σε υποψίες τις αρχές, είναι το γεγονός πώς πάντα πήγαινε πρώτος στο σβήσιμο των πυρκαγιών.

Ο 24χρονος, θα οδηγηθεί το μεσημέρι στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος έχει ζητήσει να φοράει κουκούλα κατά την μεταφορά του, γιατί δεν θέλει να φανεί το πρόσωπο του.

Το εύρος της κοροϊδίας μπορεί να είναι απεριόριστο (και χωρίς τίμημα)

 
Σε βαρυσήμαντο σημερινό του άρθρο στην ιστοσελίδα του Βήματος, με τίτλο «Το τίμημα του ευρώ δεν μπορεί να είναι απεριόριστο», ο Αντώνης Καρακούσης καταλήγει:
«Γενικώς νοιώθει κανείς ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία ακολουθεί πολιτική εκλεκτικής συγγένειας προς τις αγορές και αντιθέτως κρατά απόσταση από τους δοκιμαζόμενους λαούς. Είναι σχεδόν έτοιμη να τους θυσιάσει παρά να θίξει τα ιερά και τα όσια του διεθνούς οικονομικού συστήματος, το οποίο ωστόσο από την τραπεζική κρίση του 2008 και εντεύθεν κατέστη μη υπερασπίσιμο. 
Και το ερώτημα που τίθεται για την ελληνική πολιτική είναι αν θα παρακολουθήσει τη γραμμή των δεσμευμένων ευρωπαϊκών αρχών ή θα θέσει ένα όριο στην κατακρήμνιση της χώρας, στην βύθιση της οικονομίας και στην κοινωνική αποδιάρθρωση. Κάποια στιγμή δεν μπορεί παρά να ορθωθεί ένα τείχος αντίστασης και αξιοπρέπειας. Το τίμημα παραμονής στο ευρώ δεν μπορεί να είναι απεριόριστο, γιατί απλούστατα δεν θα είναι ανεκτό από την κοινωνία, από τους πολίτες, από την ίδια την χώρα εντέλει. 
Τι να το κάνεις το ευρώ, αν έχεις μια χώρα νεκρή, μια κοινωνία τελειωμένη και ένα λαό χωρίς ελπίδα; Από ένα σημείο και πέρα είναι ζήτημα ύπαρξης και αξιοπρέπειας».
Την καλύτερη απάντηση σε αυτού του είδους την επιχειρηματολογία, την είχε δώσει προεκλογικά στην ίδια ιστοσελίδα ο συνονόματος και συνεπώνυμός του αρθρογράφος, Αντώνης Καρακούσης. Στις 7 Ιουνίου, σε βαρυσήμαντο άρθρο του, με τίτλο «Ευρώ, το καλύτερο μας σπίτι», εξηγούσε:
«Αρκετοί στη χώρα μας και ιδιαιτέρως οι προερχόμενοι από την πολυδιασπασμένη Αριστερά των δρόμων και της αέναης διεκδίκησης, προσπερνούν την απειλή ενός ελληνικού εξοστρακισμού από το ευρώ. Ορισμένοι επίσης δεν αντιλαμβάνονται ότι έξοδος από το ευρώ σημαίνει και απομάκρυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ίδιοι επίσης υποτιμούν τα αγαθά της κοινής ευρωπαϊκής ζωής, την κουλτούρα που αυτή διαμορφώνει και κυρίως δεν αποτιμούν το πνεύμα της Δημοκρατίας και της ελευθερίας που το ευρωπαϊκό περιβάλλον ενσωματώνει και αποδίδει στους πολίτες των χωρών, οι οποίοι συμμετέχουν σ' αυτήν.
Η Ευρώπη είναι κάτι πολύ παραπάνω από ό,τι το κοινό νόμισμα εκφράζει. Εντός της αναπτύσσονται λειτουργίες μοναδικές και αποκτώνται ιδιότητες που μόνο αυτονόητες δεν είναι για τον υπόλοιπο κόσμο. Ενσωματώνει αξίες και αρχές αδιαπραγμάτευτες, οι οποίες δεν είναι δεδομένες αλλού. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ελευθερίας μετακίνησης και έκφρασης, της Δημοκρατίας, του διαλόγου, της διαβούλευσης, της ασφάλειας, της αλληλεγγύης, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, των δικαιωμάτων κάθε κοινότητας επίσης, όσο αιρετική και ετερόδοξη κι αν είναι, παραμένει μοναδικό, είναι στοιχείο πολιτισμού και προόδου.
Οι νέοι που ταξιδεύουν στην Ευρώπη μπορούν να αντιληφθούν τις αξίες αυτές, όπως και τη σημασία τους. Και οι παλαιότερες γενιές επίσης, που έχουν βιώσει διώξεις και καταστροφές, κατανοούν τη διαφορά πολιτισμού, τις αξίες και τις αρχές που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα προσφέρει.
... Είναι τόσο ισχυρό και χειροπιαστό το ευρωπαϊκό κεκτημένο που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτε από τα υπάρχοντα, ούτε και από εκείνα που ορισμένοι θεωρητικώς κατασκευάζουν. Και τα αγαθά που ενσωματώνει, υπέρτερα κάθε λιτότητας και όποιου πρόσκαιρου κόστους. Γι' αυτό κι αξίζει η πάλη όχι απλώς για τη διατήρησή του, αλλά και για τον εμπλουτισμό και την ενίσχυσή του.
Οι απόψεις άλλωστε αυτού του δεύτερου Καρακούση δεν ήταν μιας χρήσης, αλλά επιβεβαιώνονταν με κάθε ευκαιρία. Ενδεικτικά, αμέσως μετά τις εκλογές εκτιμούσε πως: «Το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου αποκλείει, επί του παρόντος τουλάχιστον, την αργεντινοποίηση της χώρας. Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι των Ελλήνων ανακουφίστηκαν, ένοιωσαν ότι γλίτωσαν την μεγάλη περιπέτεια και απέτρεψαν την απειλή του αιφνίδιου θανάτου της ελληνικής οικονομίας. Ουσιαστικά, οι ψηφοφόροι έδωσαν μια ακόμη ευκαιρία στις θεωρούμενες συστημικές δυνάμεις, προσέφεραν λίγο χρόνο ακόμη, δεν θέλουν να θυσιάσουν εν ριπή οφθαλμού το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γνωρίζουν ότι αποκτήθηκε με κόπο και δεν είναι από αυτά που τα πετάει κανείς με την πρώτη δυσκολία. Δεν θέλουν οι Έλληνες να χάσουν την επαφή τους με την Ευρώπη και τους θεσμούς της».
Στη σύγκρουση των δύο Καρακούσηδων εκείνο που ο μέσος αναγνώστης, ο μέσος πολίτης, ο μέσος ψηφοφόρος πρέπει να εμπεδώσει είναι πως πράγματι, το τίμημα του ευρώ δεν μπορεί να είναι απεριόριστο, αλλά το εύρος της κοροϊδίας, το εύρος της υποτίμησης της νοημοσύνης, το εύρος του χαμαιλεοντισμού είναι απεριόριστο. Και χωρίς κανένα απολύτως τίμημα.
Σε ένα άλλο πολύ πρόσφατο παράδειγμα από τον καθεστωτικό λόγο, το κούρεμα του ελληνικού χρέους παρουσιαζόταν για ένα χρόνο ως το απόλυτο κακό. Εν ριπή οφθαλμού δεν μεταβλήθηκε απλώς στο απόλυτο καλό, αλλά όλοι συμπεριφέρονταν σαν να μην έπαιζε ως χθες το ρόλο του απόλυτου κακού.
Δεν πρόκειται καν για τη θεωρία της αλτσχαϊμεροποίησης των πολιτών. Δεν αντιμετωπίζουν τους πολίτες σαν να πάσχουν από μαζικό Αλτσχάιμερ. Τους αντιμετωπίζουν σαν να είναι ήρωες του "Μemento", της ταινίας που ο πρωταγωνιστής είχε μνήμη μόνο μερικών ωρών και μετά ξεχνούσε οτιδήποτε είχε προηγηθεί. Ίσως λοιπόν κι εμείς σαν αυτόν πρέπει να αρχίσουμε να χαράζουμε στο κορμί μας μερικές βασικές πληροφορίες για να τις ανακαλούμε όταν μας πιάνει η αμνησία: ως πρότινος ο καθεστωτικός λόγος είχε την έξοδο από το ευρώ ως ταμπού, την επέσειε ως πτώση στην άβυσσο και ως ιστορική καταστροφή.

Πηγη

ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 11,5 ΔΙΣ. ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ 22 ΔΙΣ.!

 Πακέτο-μαμούθ, ύψους 22 δισ. ευρώ, θα πρέπει τελικά να παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα προκειμένου να λάβει θετική έκθεση και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, εκτός από τις δράσεις που αφορούν στην περιστολή των δημοσίων δαπανών, οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις που αφορούν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, αφού η έκθεση θα αφορά στο σύνολο της οικονομίας.

Έτσι, στο «λογαριασμό» των επώδυνων περικοπών που αφορούν στις δαπάνες και ανέρχονται στο ποσό των 13,5 δισ. ευρώ, καθαρά 11,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να προστεθούν τα 3,5 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διαμηνύσει οι τροϊκανοί ότι θέλουν να δουν εμπράκτως από το «κυνήγι της φοροδιαφυγής» την επόμενη διετία, όπως άλλωστε αναγράφεται και στο μνημόνιο, καθώς και τα 2 δισ. ευρώ που με βάση επίσης της μνημονιακές επιταγές πρέπει να περικοπούν από τις φοροαπαλλαγές και τους φόρους υπέρ τρίτων.
Εάν μάλιστα στο ανωτέρω «πακέτο» που φθάνει συνολικά τα 19 δισ. ευρώ προστεθούν και οι φετινές αποκλίσεις οι οποίες, με βάση συγκρατημένες εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων της ίδιας της τρόικας, θα φθάσουν τελικά τα 3 δισ. ευρώ, τότε ο τελικός «λογαριασμός» φθάνει τα 22 δισ. ευρώ.
ΨΑΧΝΟΥΝ 23 ΔΙΣ.
Οσον αφορά δε ειδικότερα την πορεία των εισπράξεων του προϋπολογισμού, όλοι στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα προβλήματα τώρα αρχίζουν!
Και αυτό διότι με βάση το στόχο που έχει τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, να συγκεντρωθούν έσοδα ύψους 51,4 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τους επόμενους πέντε μήνες θα πρέπει να εισπραχθούν ακόμη 23 δισ. ευρώ ή 4,6 δισ. ευρώ κάθε μήνα!
Απ' αυτά μάλιστα τα 7 δισ. ευρώ προέρχονται από το φόρο εισοδήματος και τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ από τις εισπράξεις του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012, οι εισπράξεις του ΦΠΑ και των άλλων έμμεσων φόρων παρουσιάζουν "κενό" ύψους περίπου 700 εκατ.! Αυτή η υστέρηση οφείλεται ξεκάθαρα στη βαθιά ύφεση και την κατάρρευση της λαϊκής κατανάλωσης.
Στο «βωμό» της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» και των νέων μέτρων που αναζητά η κυβέρνηση για την επόμενη διετία, αναμένεται να «θυσιαστεί» η πλειοψηφία των φόρων υπέρ τρίτων και των φοροαπαλλαγών, από τις οποίες όσες διασωθούν, θα διατηρηθούν κουτσουρεμένες και θα παρέχονται με βάση τα, περιβόητα πλέον, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, προκειμένου να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Το στίγμα άλλωστε των κυβερνητικών προθέσεων το είχε δώσει κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος ανακοίνωσε την «αξιολόγηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια», αλλά και την «επαναξιολόγηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων με σκοπό την κατάργησή τους για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την αποτροπή στρεβλώσεων στην αγορά».
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου όπως προχωρήσουν άμεσα στην επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση, προκειμένου οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, μαζί με τον προϋπολογισμό, ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από το 2013.
Ετσι, από «κόσκινο» περνούν όλες οι φοροαπαλλαγές με πρώτες τις δαπάνες για νοσήλια, ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια κ.λπ., κάτι θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τη φορολιγική επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών. Αν οι φοροαπαλλαγές περικοπούν, αυτό θα σημάνει αφαίρεση ποσού ύψους 6,19 δισ. από τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Το σχέδιο που προκρίνεται από τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:
  • Για όσους δηλώνουν οικογενειακά εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για δαπάνες που αφορούν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ.
  • Περικοπή στο μισό όλων των φοροαπαλλαγών, ειδικά του αφορολογήτου ορίου, για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
Οι παραπάνω σχεδιασμοί θα καταστήσουν ασύμφορες, εάν όχι αδύνατες, τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές πρώτης κατοικίας, τα αφορολόγητα όρια για τις οποίες ανέρχονται σήμερα σε 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο που αποκτά κατοικία, ενώ προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από το τρίτο και τα επόμενα.
  • Κατάργηση των μειώσεων που ισχύουν σήμερα στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.
Το μεγάλο «παζάρι», ωστόσο, με τους δανειστές μας γίνεται για τις εκπτώσεις των οικογενειακών δαπανών που φτάνουν τα  1,8 δισ. ευρώ, αφού μόνο οι απαλλαγές για την πρώτη κατοικία ανέρχονται σε 205,19 εκατ. ευρώ και αυτές για κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές τα 795,4 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα επιμένει ότι, αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να συλλάβει τη φοροδιαφυγή και να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη, υπάρχουν «σίγουρα» έσοδα που μπορούν να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού, αφού από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει προκύπτουν τα εξής:
  • 1,8 δισ. ευρώ φτάνουν οι εκπτώσεις δαπανών, όπως τα ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα, ενοίκια, εισφορές στον ΟΑΕΕ ιατρικά έξοδα, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.λπ., από το εισόδημα ή από τον αναλογούντα φόρο, αλλά και οι λοιπές μειώσεις φόρου εισοδήματος.
  • 82,7 εκατ. ευρώ φτάνουν οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως η αφαίρεση επιχειρηματικής αμοιβής από τα κέρδη των προσωπικών εταιρειών και φορολόγησή της με βάση τη φορολογική κλίμακα, αφορολόγητες εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.
  • 104,2 εκατ. ευρώ είναι η «ζημιά» από τις μειώσεις φόρου, εκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές για τα κέρδη των νομικών προσώπων (Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.).
  • 454,75 εκατ. ευρώ είναι οι «απώλειες» από τις φοροαπαλλαγές και τους μειωμένους συντελεστές στο ΦΠΑ.
  • 2,83 δισ. ευρώ «χάνει» ο προϋπολογισμός από τις απαλλαγές και τις μειώσεις επιβαρύνσεων που προβλέπονται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων (πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος), των καπνικών, των αλκοολούχων και των λοιπών προϊόντων.
  • 35,86 εκατ. ευρώ «κοστίζουν» κάθε χρόνο οι απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης (περιπτώσεις στις οποίες πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.α αποκτούν ΙΧ).
ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Το μεγάλο «παζάρι» με τους δανειστές μας γίνεται για τις εκπτώσεις των οικογενειακών δαπανών που «κοστίζουν» 1,8 δισ. ευρώ, αφού μόνο οι απαλλαγές για την πρώτη κατοικία ανέρχονται σε 205,19 εκατ. ευρώ και αυτές για κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές τα 795,4 εκατ. ευρώ.
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ 300 ΦΟΡΟΙ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ
Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να καταργηθούν 300 φόροι υπέρ τρίτων που δεν εξυπηρετούν πλέον κανένα σκοπό και κρίνονται αναχρονιστικοί, ενώ το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση όλων σε βάθος τριετίας.
Επισημαίνεται ότι οι φόροι υπέρ τρίτων είναι ένα πλέγμα φόρων, δασμών, τελών, εισφορών και δικαιωμάτων που θέσπισε η πολιτεία τις δεκαετίες 1920 -1930 υπέρ διαφόρων εποπτευόμενων φορέων (νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα), οι οποίοι και τους εισπράττουν είτε απευθείας, είτε μέσω αποδόσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Από τους φόρους αυτούς έχουν καταγραφεί περίπου 500 περιπτώσεις, αλλά σχετικές μελέτες τους προσδιορίζουν πάνω από 1.000, ενώ η πλήρης καταγραφή τους είναι σχεδόν αδύνατη.
Για το λόγο άλλωστε αυτό οι φόροι υπέρ τρίτων θεωρούνται ως μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του δημοσιονομικού συστήματος, καθώς είναι έσοδα τα οποία -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν περνούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«ΠΑΚΕΤΟ» ΑΛΛΑΓΩΝ
Το φορολογικό πακέτο που θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
  • Νέο σταθερό φορολογικό σύστημα για τα επόμενα 10 χρόνια.
  • Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από 5.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ το 2013.
  • Ενιαίος φόρος στα ακίνητα με κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
  • Θέσπιση Περιουσιολογίου και καθολικό «πόθεν έσχες».
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Σταδιακή μείωση του υψηλού ΦΠΑ 23% στο 19%, του μεσαίου 13% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5%.
  • Μείωση συντελεστή φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις.
  • Σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από 45% στο 32%.
  • Επανεξέταση προτιμησιακών καθεστώτων.
  • Κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ

 
Δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).


Ταυτόχρονα τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της Δευτέρας.
Β. Επίσης σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://results.minedu.gov.gr .


Γ. Οι αθλητές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 34 του Ν.2725/1999, του άρθρου 18 του Ν.3708/2008 και του άρθρου 45 του Ν. 3773/09(ΦΕΚ 120 τ.Α΄) για εισαγωγή στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία υπάγεται το Λύκειο αποφοίτησής τους, από τη Δευτέρα 03-9-2012 μέχρι και την Παρασκευή 14-9-2012. Υπενθυμίζεται η σχετική εγκύκλιος Φ.151/63549/Β6/7-6-2012 (ΑΔΑ:Β4ΛΡ9-ΑΦΤ), ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minedu.gov.gr στην ενότητα ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, υποενότητα ΑΘΛΗΤΕΣ, στο σημείο ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ).


Δ. Οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές πιστοποίησης, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό θέσεων 5% θα κληθούν για την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου το δεύτερο 10ήμερο Σεπτεμβρίου 2012 με ξεχωριστή εγκύκλιο. Θα ακολουθήσει νεότερο Δελτίο Τύπου.

ΕΤΕ: Έως 13% οι μειώσεις μισθών



Από την 1 Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η νέα τριετής επιχειρησιακή σύμβαση που συμφωνήθηκε στην ΕΤΕ προβλέποντας μειώσεις αποδοχών έως 13%. Με βάση τη συμφωνία οι μεικτές αποδοχές μέχρι 1.800 ευρώ δεν θα υποστούν καμία μεταβολή και από 1.801 ευρώ και πάνω οι μειώσεις θα κυμανθούν από 4,4%-13%, ανάλογα με το μισθό.

Οι μειώσεις αφορούν επιχειρησιακά επιδόματα και δεν επηρεάζουν ούτε τις κλαδικές αποδοχές της ΟΤΟΕ ούτε τις συντάξιμες αποδοχές στις οποίες υπολογίζονται οι συντάξεις.

Σε αντάλλαγμα, η τράπεζα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, θα συνδράμει το Ταμείο Υγείας των εργαζομένων της Εθνικής και θα παρέχει διευκολύνσεις στα πάσης φύσεως δάνεια τα οποία χορηγεί στους εργαζομένους.

Δραματική η κατάσταση των Δήμων - Ξεκινούν αγώνες διαρκείας

 
Συνεδρίασε στις 22 Αυγούστου η ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) και έκανε δεκτή την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για κλείσιμο των Δήμων 29 και 30 Αυγούστου.

Στις 29/8 θα πραγματοποιηθεί παναττικό συλλαλητήριο των εκλεγμένων δημοτικών αρχών, των εργαζομένων στους δήμους και των δημοτών ( φορείς γονέων κλπ) και στις 30/8 θα συνεδριάσει η ΚΕΔΕ ( Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) αφού έχουν ολοκληρωθεί οι συνελεύσεις των ΠΕΔ στις 13 περιφέρειες της χώρας.



Την απόφαση υπερψήφισαν όλες οι πολιτικές τάσεις που εκπροσωπούνται στην ΠΕΔΑ, πλην των προσκείμενων στην ΝΔ. Σύμφωνα με την απόφαση, η κινητοποίηση στις 29 και 30 Αυγούστου αποτελεί το πρώτο βήμα του αγώνα και, εφόσον δεν γίνουν δεκτά τα ομόφωνα διατυπωμένα για πολλοστή φορά αιτήματα επιβίωσής τους, θα αναστείλουν τη λειτουργία τους.
Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Η κυβέρνηση οδηγεί τους δήμους σε χρεοκοπία, που σημαίνει ότι με τις παλιές και νέες περικοπές δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τους εργαζόμενους, να καλύπτουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες και να πραγματοποιούν τα ελάχιστα απαραίτητα έργα συντήρησης της πόλης. Ο κυβερνητικός ισχυρισμός: περισσότερο μνημόνιο για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία αντιστρέφεται στην περίπτωση του αποκεντρωμένου κράτους των δήμων. Η μνημονιακή πολιτική χρεοκοπεί τους δήμους και κατʼ επέκταση την κοινωνία, αφού το κοινωνικό κράτος των δήμων: σχολεία, μεταφορές μαθητών, βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, προνοιακές παροχές, καθαριότητα, δημοτικά έργα, περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός, καθώς και οι απολύτως αναγκαίοι σήμερα θεσμοί κοινωνικής αλληλεγγύης παύουν να λειτουργούν.
Οι πόροι της αυτοδιοίκησης παρακρατούνται από την κυβέρνηση καταχρηστικά, κατά παράβαση του νόμου 259/ 3852 που τους θεσμοθετεί. Οι νέες περικοπές πόρων ανέρχονται σε 29% , ενώ τα τρία μνημονιακά χρόνια οι ΚΑΠ έχουν μειωθεί κατά 60% και η ΣΑΤΑ κατά 50%.
Τα αιτήματα των δήμων είναι
Να αποδοθούν οι παρακάτω θεσμοθετημένοι πόροι:
οφειλόμενες δόσεις των ΚΑΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, με βάση τα 2,7 δις ευρώ.
οφειλόμενη, ήδη από τον Ιανουάριο, 4η δόση των παρακρατηθέντων πόρων (214 εκ. ευρώ)
οφειλόμενη δόση της ΣΑΤΑ για την οποία έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον Φεβρουάριο (299 εκ. ευρώ)
ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε προμηθευτές (περίπου 1 δις ευρώ για την αυτοδιοίκηση)
Να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζομένων και να μην εφαρμοστεί ο θεσμός της εφεδρείας.

Η Ανοιχτή Πόλη καλεί τα μέλη της και τους δημότες της Αθήνας να πάρουν ενεργά μέρος στο παναττικό συλλαλητήριο στις 28/8 (η ώρα θα ανακοινωθεί) και σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν, με στόχο να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική. Καλεί τους εργαζόμενους του δήμου, τους κοινωνικούς φορείς και κάθε πολίτη να λειτουργήσουν πρωτοβουλιακά και συμμετοχικά ώστε η αγανάκτηση και η οργή μας να γίνουν δύναμη αλλαγής.