EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ανοίγει και πάλι το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο



Μετά από 60 χρόνια ανοίγει τις πόρτες του το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την χθεσινή του επίσκεψη χθες ,συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έκανε έκκληση στους Ιμβρίους να στηρίξουν την επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου.

"Το σχολείο κτιριακώς είναι έτοιμο. Πέρασα σήμερα και το καμάρωσα. Είναι το σχολείο στο οποίο πέρασα και εγώ τα πέντε πρώτα, από τα είκοσι συνολικά, χρόνια της μαθητικής μου ζωής.Συγκινήθηκα και εδόξασα τον Θεόν που μας έδωσε αυτή την επιπλέον ελπίδα για το αύριο και για το μέλλον της Ίμβρου" δήλωσε συγκινημένος ο Πατριάρχης.

Το ελληνικό δημοτικό σχολείο έχει ανακαινιστεί πλήρως και κάλεσε τους Ιμβρίους της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας και μπορούν να επαναπατρισθούν, να παραμερίσουν όλα τα εμπόδια και τους δισταγμούς και να πάνε στο νησί, ώστε τα παιδιά τους να είναι τα πρώτα που θα εγγραφούν στη νέα αυτή περίοδο της ελληνικής παιδείας στην Ίμβρο.

Χάστε κιλά με πολύ ύπνο!



Το πόσο πολύ κοιμόμαστε φαίνεται ότι επηρεάζει τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους και επιδρά όχι μόνο στην ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, δηλαδή στις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, αλλά και σε αυτές που καίει ο οργανισμός μας.

Οι ερευνητές από τα γερμανικά Πανεπιστήμια Tubingen και Lubeck καθώς και συνάδελφοί τους από το σουηδικό Πανεπιστήμιο της Uppsala μελέτησαν τις επιδράσεις της στέρησης ύπνου στην πείνα, στη φυσική δραστηριότητα και στις καύσεις του οργανισμού.

Παρατήρησαν ότι η στέρηση ύπνου αυξάνει το αίσθημα της πείνας και τα επίπεδα της ορεξιογόνου ορμόνης γκρελίνης στο αίμα. Μάλιστα, όσο λιγότερες οι ώρες ύπνου, τόσο μεγαλύτερο το αίσθημα της πείνας.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι «ξενύχτηδες» την επόμενη μέρα έκαναν λιγότερες καύσεις σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό σημαίνει ότι η στέρηση ύπνου, πέραν του ότι αυξάνει την όρεξη για φαγητό, μειώνει και τις θερμίδες που καίει ο οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας, γεγονός που αποτελεί πρόσθετη απειλή για το σωματικό βάρος.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο.

Λανς Άρμστρονγκ: Από την κορυφή, στα τάρταρα



Ο κρυφαίος αθλητής της ποδηλασίας, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα όλων των εποχών, ο αμερικανός Λανς Άρμστρονγκ, θα αποκλειστεί δια βίου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα του αφαιρεθούν οι επτά τίτλοι του ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας, αφού αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολυετή δικαστική του διαμάχη με την USADA, την αμερικανική υπηρεσία αντί ντόπινγκ.

Η USADA ερευνούσε σε βάθος την καριέρα του Άρμστρονγκ και τον κατηγορεί πως έκανε χρόνια χρήση αναβολικών καθώς και μεταγγίσεις αίματος. «Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για όλους όσους αγαπάνε τον αθλητισμό και τους αθλητές. Είναι ένα λυπηρό παράδειγμα της κουλτούρας που απαιτεί “νίκη πάσει θυσία”, αλλά και ένα ευχάριστο μήνυμα στους “καθαρούς” αθλητές που πασχίζουν να διακριθούν μέσω του υγιούς ανταγωνισμού», ίπε στέλεχος της USADA.
Μάλιστα η απόφασή αυτή αφήνει έκθετο  τον αθλητή στις απαιτήσεις των χορηγών του, που θα ζητήσουν άμεσα πίσω τα εκατομμύρια που του είχαν δώσει για να προωθεί τα προϊόντα τους.

Δάσος από ... βιβλία!



Για την παραγωγή των βιβλίων καταστρέφονται κάθε χρόνο χιλιάδες δέντρα. Το χειρότερο απ'όλα είναι ότι τα βιβλία αυτά συχνά δεν χρειάζονται και καταλήγουν να συλλέγονται σε προσωπικές βιβλιοθήκες ή σε αποθήκες βιβλιοπωλείων.

Οι Καναδοί καλλιτέχνες LaTurel Rodney και Thilo Folkerts πρωτοπόρησαν, επιστρέφοντας τα παλιά και μη χρήσιμα έντυπα και βιβλία στο φυσικό τους χώρο, στο δάσος!

Μερικούς αιώνες πριν, κάθε βιβλίο άξιζε το βάρος του σε χρυσό! Τώρα πια ένα τεράστιο ποσοστό του έντυπου υλικού, διαβάζεται από ένα άτομο ή ακόμα δεν έχει ανοιχτεί και διαβαστεί ποτέ!

Οι Καναδοί καλλιτέχνες με σύνθημα το ερώτημα: "Άξίζει να κόβονται τόσα δέντρα;;", μετέτρεψαν το δάσος του Κεμπέκ σε μια ασυνήθιστη φυσική βιβλιοθήκη!  Με εκατοντάδες παλιά βιβλία, δημιούργησαν μια εκπλητική και πρωτοποριακή καλλιτεχνική δημιουργία, περνώντας το οικολογικό μήνυμα τους!

ΕΦΕΤ: Ανακλήθηκε σταφίδα "Καρποί Ελλάδας"



Την άμεση ανάκληση σταφίδας με την εμπορική ονομασία «Καρποί Ελλάδας», στην σήμανση του οποίου δεν γινόταν αναφορά στις αλλεργιογόνες ουσίες «θειώδη», ζήτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από την εταιρεία που το διακινεί. Πρόκειται για το προϊόν «σταφίδα ξανθή», με την εμπορική ονομασία «Καρποί Ελλάδας», με ημερομηνία ανάλωσης 20/04/13 και αριθμό παρτίδας LOT 0017212, σε συσκευασία 200g, που συσκευάστηκε από την εταιρεία Ξηροί Καρποί Μακεδονίας ΑΕ για τον Όμιλο Δ. Μασούτης ΑΕ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο επιθεώρησης στην εταιρεία Ξηροί Καρποί Μακεδονίας ΑΕ και μετά από έλεγχο της τεκμηρίωσης και της επισήμανσης, διαπίστωσε ότι δεν γινόταν αναφορά στις αλλεργιογόνες ουσίες «θειώδη» στην επισήμανση προϊόντος.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των προϊόντων της συγκεκριμένης παρτίδας, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει. Παράλληλα ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στα θειώδη και έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Συνάντηση Μόντι - Ολάντ στις 4 Σεπτεμβρίου



Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θα υποδεχθεί στις 4 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το πρωθυπουργικό γραφείο. Την επίσκεψη αυτή είχε ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες ο ευρωπαϊκός Τύπος και την επιβεβαίωσε χθες, Πέμπτη, το περιβάλλον του κ. Ολάντ.

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στη Βίλα Μαντάμα, ένα επιβλητικό κτήριο στους λόφους γύρω από τη Ρώμη, όπου είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου η σύνοδος Ιταλίας – Γαλλίας – Γερμανίας - Ισπανίας.

Στο πλαίσιο της τεράστιας προσπάθειας των Ευρωπαίων ηγετών για την εξεύρεση λύσης στην κρίση του ευρώ, ο Ολάντ συναντήθηκε χθες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την επόμενη Πέμπτη θα μεταβεί στη Μαδρίτη. Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα μεταβεί στις 6 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο και στις 20 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη.

Βόλος: Ανήλικοι συνελήφθησαν για κλοπή χρημάτων



​Δύο ήταν οι ανήλικοι στο Βόλο που πήγαν για ψώνια αλλά τελικά αντί να δώσουν λεφτά πήραν.

Οι δύο 14χρονοι μπήκαν σε κατάστημα ως πελάτες αλλά παρατήρησαν την αφηρημάδα μίας 56χρονης γυναίκας και έδρασαν αστραπιαία.

Βρήκαν την κατάλληλη στιγμή και αφαίρεσαν από το πορτοφόλι της το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ.

Η ασφάλεια διενεργεί προανάκριση ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου.

Σεξουαλικό τραύμα και ηθικό δίλημμα



Η έρευνα σχετικά με το σεξουαλικό τραύμα έρχεται αντιμέτωπη με ένα ηθικό δίλημμα: Πώς μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τις επιπτώσεις του σεξουαλικού τραύματος, ενός τόσο ψυχολογικά ευαίσθητου ζητήματος, χωρίς να τραυματίσουμε επιπλέον τους ανθρώπους που συμμετέχουν στη μελέτη;

Τα ινστιτούτα που είναι υπεύθυνα για την έγκριση έρευνας σε ανθρώπινα υποκείμενα υποστηρίζουν πως το να ρωτά κανείς τα άτομα σχετικά με το σεξουαλικό τραύμα είναι πιο στρεσογόνο κι επικίνδυνο από το να τους ζητήσει να συμπληρώσουν τυπικές δοκιμασίες που μετρούν το νοητικό πηλίκο ή ερωτηματολόγια προσωπικότητας. Ως αποτέλεσμα, είναι αρκετά δύσκολο να εγκριθούν μελέτες που θα βοηθούσαν στην καλύτερη κατανόηση των ψυχολογικών επιπτώσεων των διάφορων τύπων σεξουαλικού τραύματος.

Παραδείγματα σεξουαλικού τραύματος είναι ο βιασμός, η παιδική σεξουαλική κακοποίηση, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Οι σχετικές μελέτες θα μπορούσαν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες που θα συνεισφέρουν στις θεραπείες αποκατάστασης της ψυχικής υγείας, καθώς και στην περιφρούρηση και προαγωγή της συνολικής ευημερίας.

Μια πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν φοιτητές, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες αναστατώθηκαν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο, όταν κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το σεξ, το τραύμα και άλλα ευαίσθητα θέματα. Ο στόχος της μελέτης ήταν να αναδείξει στις επιτροπές έγκρισης των μελετών ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπερπροστατευτικές και κατ’ επέκταση να διευκολύνει την έρευνα πάνω στο σεξουαλικό τραύμα.

Συνολικά 504 φοιτητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τυχαίο τρόπο. Στη μία ομάδα περνούσαν δύο ώρες ολοκληρώνοντας ένα τεστ νοημοσύνης, ενώ στην άλλη μέσα στο διάστημα αυτό απαντούσαν σε ερωτήσεις αναφορικά με το σεξ, τις τραυματικές εμπειρίες και άλλα ευαίσθητα θέματα. Για παράδειγμα, περιλαμβάνονταν ερωτήσεις, όπως εάν είχαν βιάσει ή είχαν βιαστεί, αν κατά την παιδική τους ηλικία υπέφεραν από κάποια μορφή κακοποίησης, αν είχαν ποτέ αυτοκτονικό ιδεασμό, πόσες φορές φαντασιώνονταν ότι απατούν τον ερωτικό τους σύντροφο, πόσο συχνά βίωναν αναπαραστάσεις ενός τραυματικού γεγονότος, πότε ήταν η τελευταία εμμηνορρυσία τους, εάν είχαν ποτέ λάβει επείγουσα αντισύλληψη κ.τ.λ..

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματά τους πριν και μετά τη μελέτη καθώς και τον βαθμό στον οποίο βρήκαν τη μελέτη στρεσογόνο σε σύγκριση με μια λίστα 15 καθημερινών συμβάντων τα οποία με κάποιο τρόπο ενοχλούν ή αναστατώνουν. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, το να κάνει κανείς εξέταση αίματος ή να ξεχάσει τη γιορτή της μητέρας.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα που απάντησε στο ερωτηματολόγιο ανέφεραν ελαφρώς πιο υψηλά επίπεδα αρνητικού συναισθήματος κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με την ομάδα που υποβλήθηκε στην αξιολόγηση της νοημοσύνης. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, το μέσο αρνητικό συναίσθημα ήταν πολύ χαμηλό και η μεταξύ τους διαφορά πολύ μικρή. Παράλληλα, η ομάδα που ερωτήθηκε για το σεξουαλικό τραύμα δήλωσε επίσης υψηλότερα επίπεδα θετικού συναισθήματος, περισσότερη προσωπική ενόραση, λιγότερη ανία και λιγότερη πνευματική κόπωση.

Τέλος, οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων δήλωσαν ότι η συμμετοχή τους στη δίωρη αυτή μελέτη ήταν σημαντικά λιγότερο στρεσογόνος από όλα τα 15 καθημερινά συμβάντα της λίστας, ακόμη κι όταν επρόκειτο για ένα απλό κόψιμο από χαρτί ή για την 20λεπτη αναμονή σε μια τράπεζα.

Είναι πιθανό τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης που υπάρχουν σήμερα να έχουν κάνει τη νέα γενιά πιο ανθεκτική στις ψυχολογικές επιπτώσεις του σεξουαλικού τραύματος, σε σύγκριση με αυτό που πιστεύουν οι επιτροπές έγκρισης μελετών. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα ευρήματα αυτά τονίζουν την ανάγκη να δοκιμάζουμε συνεχώς τα συμπεράσματα και τις θεωρίες μας σχετικά με την ανθρώπινη προσωπικότητα. Χωρίς εμπειρικές αξιολογήσεις, εμποδίζουμε την επιστημονική ανάπτυξη σε τομείς που είναι πιθανό να επηρεάσουν την κατανόηση, τη θεραπεία και την πρόληψη του ψυχικού τραύματος στον άνθρωπο.

Το άρθρο υπογράφει η Αλεξάνδρα Γυφτοπούλου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια,
επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού
Ινστιτούτου Αθηνών
www.andrologia.gr

Πανελλήνιο ρεκόρ και πάλι ο Κώστας Φιλιππίδης



Ο Κώστας Φιλιππίδης, βελτίωσε ξανά το πανελλήνιο ρεκόρ του στο άλμα επί κοντώ με 5.80μ., στη Λωζάνη.​

Πριν από 7 ημέρες πέρασε τα 5.76μ., ενώ χθες ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά, παίρνοντας την 4η θέση στο αγώνισμα, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι τυχαία η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου!

Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, ο Γάλλος Λαβιλενί, πέρασε το ίδιο ύψος με την πρώτη προσπάθεια.

Με ισόποση εγγυητική επιστολή η εξόφληση από το Δημόσιο



Εγγυητικές επιστολές, ισόποσες με τις χρηματικές απαιτήσεις τους από το Δημόσιο, θα πρέπει να προσκομίζουν εφεξής οι φορολογούμενοι στις Εφορίες, εφόσον οι οφειλές αυτές απορρέουν από δικαστικές αποφάσεις που δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες ή από διαταγές πληρωμής που έχουν προσβληθεί ενδίκως.

Μόνον τότε, θα μπορούν να εισπράξουν τα ποσά που τους οφείλει το κράτος.

Η σχετική διάταξη, η οποία είχε περιληφθεί στον νόμο 4072/2012 για τις «ρυθμίσεις θεμάτων Νομικού Συμβουλίου του Κράτους», ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο από την κυβέρνηση Παπαδήμου και τίθεται τώρα σε εφαρμογή από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε προς όλες τις Εφορίες ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ισχύουν τα εξής:

-Προκειμένου να εκτελεστεί δικαστική απόφαση, από την οποία απορρέει χρηματική υποχρέωση του Δημοσίου, στην περίπτωση που αυτή δεν έχει καταστεί αμετάκλητη, ο δικαιούχος πρέπει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή τράπεζας, ισόποση με την απαίτησή του κατά του Δημοσίου. Το ίδιο ισχύει και όταν η χρηματική υποχρέωση του Δημοσίου απορρέει από άλλον, πλην της δικαστικής απόφασης, εκτελεστό τίτλο (ως τέτοιος τίτλος νοείται κυρίως η διαταγή πληρωμής), ο οποίος έχει προσβληθεί με ένδικο βοήθημα.

-Το ύψος της εγγυητικής επιστολής μπορεί, κατόπιν αιτήσεως του δικαιούχου, να μειώνεται έως το ήμισυ, με απόφαση του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση ή του δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί η εκδίκαση του ένδικου βοηθήματος.

-Οι ΔΟΥ, όταν πρόκειται να εξοφλήσουν χρηματική απαίτηση σε βάρος του Δημοσίου, η οποία απορρέει από δικαστική απόφαση ή διαταγή πληρωμής, απαιτείται να ελέγχουν παρεμπιπτόντως τη συνδρομή των προϋποθέσεων των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 326 του ν. 4072/2012 και, σε αρνητική περίπτωση, να μην προχωρούν στην εξόφληση, ενημερώνοντας ταυτόχρονα εγγράφως την οικονομική υπηρεσία του φορέα που βαρύνεται με τη σχετική δαπάνη.

Στο πλαίσιο τού εν λόγω ελέγχου, οφείλουν να αναζητούν, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, από την οικονομική υπηρεσία του φορέα που βαρύνεται με τη σχετική δαπάνη: * έγγραφη βεβαίωση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του ν. 4072/2012 και ότι έχει κατατεθεί εγγυητική επιστολή τράπεζας.

* το ύψος της εγγυητικής επιστολής, καθώς και φωτοαντίγραφό της.

Χιλή: Επεισόδια και 100 συλλήψεις μαθητών



Μαθητές και φοιτητές στο Σαντιάγκο της Χιλής συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας δωρεάν και καλύτερη δημόσια παιδεία.

Στη χθεσινή διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 4.500 άτομα και συνελήφθησαν 113.

Η αστυνομία για να αποτρέψει τα χειρότερα αναγκάστηκε να συλλάβει 39 ενήλικους και 74 ανήλικους σε διάφορα σημεία του Σαντιάγκο.

Βασικό τους αίτημα είναι να γίνει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας δίκαιο για όλους.

Ζητούν την συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση των σπουδών αλλά και μία δωρεάν και καλή ποιότητα δημόσιας παιδείας.

Τραγωδία με νεκρό ορειβάτη στον Όλυμπο



Νεκρός εντοπίστηκε χθες ορειβάτης σε χαράδρα του Ολύμπου από ομάδα Σέρβων ορειβατών.

Στη θέση «Κρεβάτια» μεταβαίνουν σήμερα ομάδες της πυροσβεστικής και της ασφάλειας για να διεξάγουν έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο ορειβάτης και να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία του.

Μπουτάρης: "Τι θα μας βλάψει ένας μετανάστης σε στρατόπεδο;"



Τη διαφωνία του με τις αντιδράσεις δημάρχων στη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος παρατήρησε ότι τέτοιου είδους ενέργειες μπορεί να προέρχονται ακόμη και από ρατσιστική αντίληψη.

Ο κ. Μπουτάρης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να φιλοξενηθούν μετανάστες στο Γ’ Σώμα Στρατού, εφόσον κάτι τέτοιο επιλεγεί και σημείωσε: «Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μετανάστες γιατί δεν υπάρχουν στρατόπεδα ή άλλοι χώροι. Όμως εγώ δεν θα έλεγα όχι. Όσοι το κάνουν αυτό έχουν μέχρι και ρατσιστική αντίληψη. Τι θα σε βλάψει ένας μετανάστης που είναι μέσα σε στρατόπεδο;».

Πρόσθεσε δε ότι το πρόβλημα με τους μετανάστες στη Θεσσαλονίκη δεν είναι τρομερό, δεν έχει τις διαστάσεις που έχει στην Αθήνα, καθώς οι περισσότεροι από τους μετανάστες που ζουν στην πόλη είναι ενταγμένοι στην κοινωνία και τα παιδιά τους πηγαίνουν σχολείο. Σχετικά με την εξέλιξη γύρω από το θέμα της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου νεκρών που έχει αποφασίσει ο δήμος, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι αναμένεται το νομοθετικό διάταγμα, το έργο θα γίνει στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, θα κοστίσει δύο εκατ. ευρώ και θα το λειτουργήσει είτε ο δήμος, είτε ιδιώτης.

Οι Αλβανοί μετανάστες φεύγουν από την Ελλάδα



Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας τους να βρουν δουλειά στη χώρα μας, οι Αλβανοί μετανάστες εγκαταλείπουν την Ελλάδα και επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Κάποιοι όμως ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν και στην Αυστραλία. Αυτό ανέφερε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, δρ Έντμοντ Παναρίτι, στον ομογενή υπουργό Πολυπολιτισμού της Βικτώριας, Νίκο Κότσιρα, κατά τη συνάντησή τους στη Μελβούρνη.

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αυστραλία.

Θεραπεία καρκίνου και παχυσαρκίας μέσω ζώων



Στους κτηνιάτρους προτάσσουν χείρα βοηθείας και συνεργασίας οι επιστήμονες των μεγαλύτερων ερευνητικών κέντρων ανά τον κόσμο, καθώς αναζητούν νέες θεραπείες για τις πιο σοβαρές ασθένειες του ανθρώπου.

Βλέποντας τα καγκουρό να παρουσιάζουν καρκίνο του στήθους και τις φάλαινες να υποφέρουν από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας, γιατροί και κτηνίατροι αντιλαμβάνονται ότι δεν διαφέρουν και τόσο πολύ οι ασθενείς τους...

Πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας για τα Ζώα και του Ινστιτούτου Ζωολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature», έδειξε ότι το 60% όλων των ανθρώπινων ασθενειών και το 75% των πιο μολυσματικών εξ αυτών έχουν ζωική προέλευση. Το γεγονός αυτό καθιστά τους κτηνιάτρους ειδικούς σε θέματα ανθρώπινης υγείας, άρα συμμέτοχους στις προσπάθειες βελτίωσης των εργαλείων πρόληψης και θεραπείας.

Καρκίνος
Στα εκτροφεία χοίρων, οι κτηνίατροι έχουν διαγνώσει πολλές φορές λεμφώματα, αυτά που πλήττουν τα λεμφοκύτταρα Τ και Β, τα οποία ωστόσο στα ζώα εξελίσσονται διαφορετικά και ταχύτερα σε σχέση με τους ανθρώπους. Την ίδια στιγμή, το νεφροβλάστωμα, κακοήθης όγκος των νεφρών που χτυπάει τους ανθρώπους νεαρής ηλικίας, στους χοίρους εμφανίζεται ως καλοήθης.

Από την άλλη μεριά, το μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος) συναντάται και στους πιγκουίνους, αλλά και στο αμερικανικό βουβάλι, ενώ ο καρκίνος του στήθους είναι συχνός σε διάφορα είδη θηλαστικών: στο πούμα, στο καγκουρό, στο λάμα, στο θαλάσσιο λιοντάρι και τη λευκή φάλαινα. Με μεγάλη συχνότητα οι κτηνίατροι διαγιγνώσκουν οστεοσάρκωμα στον λύκο, στη καφέ και την πολική αρκούδα, στις καμήλες, στα χάμστερ, αλλά και στα σκυλιά. Λιγότερο συχνά όμως νοσούν τα σκυλιά από καρκίνο του ορθού εντέρου και των πνευμόνων.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η μελέτη των νεοπλασιών στους σκύλους είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, καθότι πρόκειται για ζώα που αναπνέουν σε πιο χαμηλό ύψος, όπου η συγκέντρωση των μολυντικών ουσιών είναι διαφορετική σε σχέση με αυτή που εισέρχεται στους βλεννογόνους των ανθρώπων.

Παχυσαρκία
Με έκπληξη παρατηρούν οι επιστήμονες την αύξηση του βάρους στα γαλάζια φαλαινόπτερα που κολυμπάνε ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνιας, αλλά και στις μαρμότες (είδος τρωκτικού) που ζουν στα Βραχώδη Ορη. Οι ερευνητές που αναλύουν το φαινόμενο υποστηρίζουν ότι αιτία μπορεί να είναι η αλλαγή στους κιρκάδιους ρυθμούς των ζώων: η φωτεινή ρύπανση από τις δραστηριότητες του ανθρώπου έχει οδηγήσει πολλά ζώα να τροποποιήσουν τον ρυθμό ύπνου - ξυπνήματος και γι' αυτό παίρνουν βάρος.

Από αυτή την «επιδημία» λοιπόν, οι επιστήμονες μπορούν να εξάγουν πολύτιμες πληροφορίες για την ανθρώπινη υγεία. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «PNAS» έδειξε, για παράδειγμα, ότι τα ποντίκια που αναπτύσσονται σε κατάσταση συνεχούς φωτός έχουν αυξημένο δείκτη μυϊκής μάζας και σακχάρου σε σχέση με αυτά που ζουν σε εναλλαγή φωτός - σκότους. Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι λοιπόν και τα ζώα αρχίζουν να παχαίνουν.

Εξαρτήσεις
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δημοσίευσαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Science» ότι οι αρσενικές σκνίπες του είδους Drosophila melanogaster, αν δεχτούν σεξουαλική απόρριψη από τις θηλυκές, πίνουν για να ξεχάσουν, αφού προτιμούν τροφές με εθιστικές ουσίες.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι πολλά ποντίκια χάνουν τον έλεγχο όταν βρεθούν μπροστά σε αφθονία νικοτίνης, καφεΐνης, κοκαΐνης ή ηρωίνης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αν αναλύσουν αυτές τις συμπεριφορές στη φύση, θα μπορέσουν να ρίξουν φως σε διάφορους εθισμούς που παρουσιάζουν οι άνθρωποι, όπως και σε διατροφικές διαταραχές, εμμονή με την εργασία και το σεξ.

Καζάνι που βράζει η Κόρινθος για τους μετανάστες



Καζάνι που βράζει η Κόρινθος μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει στο στρατόπεδο του 6ου Συντάγματος Πεζικού, στα όρια της πόλης, παράνομους μετανάστες.
Χθες το μεσημέρι κάτοικοι της περιοχής και μέλη της Χρυσής Αυγής συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο για να διακόψουν τη μεταφορά των μεταναστών.

Ακόμη, ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση δηλώνοντας πως «η Κόρινθος είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
Μάλιστα διέκοψε την υδροδότηση του στρατοπέδου και απαγόρευσε την αποκομιδή απορριμμάτων.

Παράλληλα, σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα σε ομάδα μεταναστών σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ με τέσσερις τραυματίες (αλλοδαποί) οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Κορίνθου με τραύματα από ξυλοδαρμό.

Σύμφωνα με τη διοικήτρια του νοσοκομείου, Μαρία Παπανδρέου, τέσσερις αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Σήμερα αναμένεται νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το στρατόπεδο στις 19:30.

Συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά: Δηλώσεις και παρασκήνια



Η συνάντηση  της Γερμανίδας Καγκελάριου με τον Αντώνη Σαμαρά διήρκεσε -όπως ήταν προγραμματισμένο- περίπου μία ώρα και από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι κ.κ. Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Παπασταύρου και Λαζαρίδης.
Mε στρατιωτικές τιμές υποδέχτηκε η Μέρκελ τον έλληνα πρωθυπουργό στην πρώτη επίσκεψη του στην καγκελαρία. Στην είσοδο περίμενε στις 12.45 τον κ. Σαμαρά η κα Μέρκελ αλλά και ο υπουργός οικονομικών Βολφγκανγκ Σόϊμπλε.

Στις 11.45 (ώρα Γερμανίας) ο Αντώνης Σαμαράς πέρασε το κατώφλι της γερμανικής Καγκελαρίας, με μοναδικό στόχο να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο για την Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να συζητήσει, σε μία πρώτη φάση, τις ελαφρύνσεις που επιδιώκει η Αθήνα, όσον αφορά στην αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων και την επιμήκυνση του χρόνου ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της.

Με χειραψία και χαμόγελα υποδέχθηκε η κα Μέρκελ τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Καγκελαρία, ενώ, στο πλαίσιο της υποδοχής, φιλαρμονική έπαιξε τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να υλοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε. Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση» επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Η Γερμανία είναι αρωγός στην προσπάθεια της Ελλάδας» πρόσθεσε η κα Μέρκελ, διευκρινίζοντας επίσης ότι «δεν θα βγάλουμε κανένα συμπέρασμα χωρίς στοιχεία στα χέρια μας και με αυτό εννοούμε την έκθεση της τρόικας».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της».

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, διά στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο. Μία πρώτη γεύση για τις επιδιώξεις του Βερολίνου εισέπραξε χθες η Αθήνα με τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ την ώρα που υποδεχόταν στη γερμανική πρωτεύουσα τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, με μία λακωνική αναφορά στην Ελλάδα, ζήτησε από τους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν στον καλό δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ξεκαθαρίζοντας πως όλα εξαρτώνται από την έκθεση της τρόικας για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Πιο διαχυτικός ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και αόριστος, ανέφερε ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Με δεδομένο ότι οι «ιέρακες» του Βερολίνου, οι κ.κ. Σόιμπλε και Ρέσλερ, επεσήμαναν την Πέμπτη ότι μία επιμήκυνση δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και πως η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, ο καθένας αντιλαμβάνεται πως η κατάσταση είναι ζοφερή και πως οι προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά, σε αυτήν τη φάση, εξαντλούνται στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας ως προς τους δανειστές της.

Με τη φράση «οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους», ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις στον γερμανικό και γαλλικό Τύπο να καθησυχάσει τους δηλητηριασμένους από απαξιωτικά δημοσιεύματα -κυρίως των γερμανικών Μ.Μ.Ε.- της τελευταίας περιόδου Γερμανούς πολίτες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, είναι γνωστό ότι δεν αρκούν μόνον οι επικοινωνιακού τύπου αντεπιθέσεις.

Είναι προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει πως η Αθήνα θα εκτελέσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και ως πειστικό επιχείρημα θα παρουσιάσει το απεχθέστατο νέο πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο ανέρχεται σε πάνω από 13 δισ. ευρώ.

Τα γερμανικά Μ.Μ.Ε. για την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο

Στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων γερμανικών εφημερίδων «φιγουράρει» η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. «Ο Σαμαράς παρακαλεί τη Μέρκελ για μία τελευταία ευκαιρία» διαπιστώνει η εφημερίδα «Die Welt» του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός κάνει λόγο πλέον και για ασυνήθιστα μέτρα, για παράδειγμα φαίνεται διατεθειμένος «να πουλήσει ακατοίκητα νησιά».

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) επισημαίνει ότι «στην παρούσα συγκυρία, Μέρκελ και Ολάντ προφανώς δεν θα δώσουν καμία υπόσχεση».

Στην Ελλάδα αναφέρεται και η «Frankfurter Allgemeine» της Φρανκφούρτης. Μάλιστα, η εκτενέστερη αναφορά αφορά στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, που, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι οι πελατειακές σχέσεις, κοινώς το «ρουσφέτι». «Από την κυβέρνηση (της Ελλάδας) ζητείται το αδύνατο: να καταργήσει αυτό από το οποίο ζούσαν τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία και να χτίσει στη θέση του ένα σύγχρονο κράτος» τονίζει ο σχολιογράφος.

Η γερμανική έκδοση των «Financial Times» υποστηρίζει, επικαλούμενη πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι έχει ήδη συσταθεί στο Βερολίνο δεκαμελής ομάδα εργασίας για την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία επεξεργάζεται σενάρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών και κυρίως για την αποφυγή μετάδοσης της κρίσης σε άλλα κράτη-μέλη.

Προβοκάτσια της «Bild»

Η γνωστή για τα πικρόχολα σχόλια εις βάρος της Ελλάδας γερμανική εφημερίδα «Bild» προκαλεί και πάλι, δημοσιεύοντας στην ηλεκτρονική της έκδοση εγγυητική επιστολή, στην οποία αναφέρονται οι «δεσμεύσεις» του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία.

Η εγγυητική επιστολή, η οποία είναι γραμμένη με αρχαιοελληνικούς χαρακτήρες, ζητεί από τον Αντώνη Σαμαρά να εγγυηθεί και να υπογράψει, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, ότι δεν θα προκληθεί καμία ζημιά στους Γερμανούς φορολογούμενους.

Αξίζει να αναφερθεί πως η νέα προβοκάτσια από τη γερμανική εφημερίδα σημειώνεται λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και λίγα 24ωρα μετά τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά στην «Bild».

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται:

«Από την οικονομική βοήθεια για τη χώρα μου δεν θα προκληθεί στον Γερμανό φορολογούμενο καμία ζημιά».

«Η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Συμπεριλαμβάνεται η πώληση των ακατοίκητων νησιών, εάν είναι απαραίτητο».

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει όλα τα χρέη και στα κατάλληλα χρονικά διαστήματα με τους τόκους ανατοκισμού θα τα αποπληρώσει».
ΩΡΑ 14:39 (Άνγκελα Μέρκελ) Είπα και επαναλαμβάνω ότι θέλω την Ελλάδα στο ευρώ και δεν ξέρω κανέναν στη γερμανική κυβέρνηση που θα θέλει κάτι άλλο. Θα κάνω τα πάντα ώστε η Γερμανία να βοηθήσει την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο καθρέφτης που θα απεικονίσει την πραγματικότητα είναι η έκθεση της τρόικας.

ΩΡΑ 14:38 (Αντώνης Σαμαράς) Κανείς δεν είναι αναμάρτητος. Η προσπάθειά μου ήταν πάντα προς την ανάπτυξη. Και πιστεύω ως οικονομολόγος ότι αυτό είναι το γιατρικό για την Ελλάδα. Πρέπει να φέρουμε εις πέρας τη δημοσιονομική προσαρμογή. Να κλείσουμε στο παρελθόν φαινόμενα όπως η φοροδιαφυγή. Δεν έχει σημασία τι κάναμε χθες αλλά να φτάσουμε σε ένα πιο αισιόδοξο αύριο.

ΩΡΑ 14:35 (Άνγκελα Μέρκελ) Διαβάζω κάθε μέρα την ελληνική επισκόπηση του Τύπου για να ξέρω τι σκέφτονται εκεί. Πρέπει τις δυο πραγματικότητες που υπάρχουν να τις κάνουμε μια. Δεν μπήκαν οι όροι στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν προβλήματα αλλά για να οδηγήσουν στο φως στο τέλος του τούνελ. Υπάρχει και η πραγματικότητα στη Γερμανία που λέει πως έχουμε δώσει πολλά λεφτά και δε γίνεται αυτό που πρέπει και δημιουργείται ανυπονονησία. Πρέπει Έλληνες και Γερμανοί να βλέπουν τα πράγματα με το ίδιο μάτι. Δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα αλλά αυτή η συνάντηση είναι η αρχή.

ΩΡΑ 14:33 (Αντώνης Σαμαράς) Την ώρα που ένας λαός περνάει τόσα χρόνια τόσες μεγάλες θυσίες χωρίς να έχει δει σημεία ανάκαμψης, την ώρα που είμαστε στον πέμπτο και βαδίζουμε στον έκτο χρόνο ύφεσης, αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιες τοξικές δηλώσεις (σ.σ. περί τεμπέληδων Ελλήνων) μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Η κακοφωνία δημιουργεί προβλήματα. Έχεις την αίσθηση πως δίνεις αγώνα μάταια. Ζήτησα και μου το είδε και η ίδια η κα Μέρκελ ότι αυτό πρέπει να σταματήσει απ' όπου κι αν προέρχεται.

ΩΡΑ 14:29 (Αντώνης Σαμαράς) Εμείς με θυσίες επαναφέρουμε το πρόγραμμά μας στη σωστή τροχιά. Σήμερα θέσαμε την προτεραιότητα της ανάπτυξης. Δε ζητάμε άλλα χρήματα. Ζητάμε ανάκαμψη. Ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάναμε για να φτάσουμε μακρύτερα στο στόχο μας. Υπάρχει η έκθεση της τρόικα και τότε θα τα δούμε όλα.

ΩΡΑ 14:28 (Άνγκελα Μέρκελ) Θα κρίνουμε την Ελλάδα από τις πράξεις της. Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας. Το ίδιο και ο Γάλλος πρόεδρος.

ΩΡΑ 14:26 Σήμερα κάναμε μια νέα αρχή στις σχέσεις των δυο χωρών. Κανείς δεν περιμένει να λυθούν όλα από την αρχή

ΩΡΑ 14:23 Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Για την αλήθεια, αυτό ήδη συμβαίνει. Έχω τη βεβαιότητα ότι η έκθεση της τρόικας θα το επιβεβαιώνει. Θέλω να στείλω τρία μηνύματα: 1. θα φέρουμε αποτελέσματα. 2. Αυτή τη στιγμή εξαλείφουμε ταυτόχρονα δυο ελλείμματα: το δημοσιονομικό και το έλλειμμα αξιοπιστίας. 3. η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας για να πετύχουμε τους στόχους μας. Είμαστε υπερήφανος λαός. Δε μας αρέσει να εξαρτόμαστε από δανεικά. Θέλουμε να στεκόμαστε στα πόδια μας. Και θα τα καταφέρουμε

ΩΡΑ 14:22 Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ελλάδα, χρειάζεται όμως δουλειά και προσπάθεια.

ΩΡΑ 14.20 Η ευρωκρίση έχει να κάνει με το γεγονός ΄ότι έχουμε χάσει την αξιοπιστία και την εμπιστπσύνη. Περιμένουμε από την Ελλάδα να κάνει ότι έχει δεσμευθεί. Η Ελλάδα μπορεί να περιμένει από την γερμανία ότι δεν θα φτάσουμε σε συμπεράσματα χωρίς να έχουμε στοιχεία στα χέρια μας. Περιμένουμε δηλαδή την έκθεση της τρόικας.

ΩΡΑ 14.18 Πληροφορήθηκα τι κάνει ακριβώς η νεα ελληνική κυβέρνηση και είμαι πεπειεμένη ότι η νεα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να ξεπεράσει την κρίση. 5 χρόνια σε αυτή την έρημο την οποία διανύουν χρειάζονται υποστήριξη από όλους μας. Ξέρουμε ότι το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από νόμισμα είναι μια ιδέα.

ΩΡΑ 14.17 Αρχίζει η κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ - Σαμαρά

Εφεδρεία: Νέο μοντέλο και σενάρια για τη "διαθεσιμότητα"



Σεπτέμβριο οι οριστικές αποφάσεις για εφεδρεία με τελικό κριτή  την τρόικα για τα σχέδια Στουρνάρα - Μανιτάκη. Θα δοθεί έμφαση σε συνταξιοδοτήσεις.
Επίορκοι υπάλληλοι, οι μετεξεταστέοι των τεστ αξιολόγησης που αναμένεται να εφαρμοστούν στο Δημόσιο, το πλεονάζον προσωπικό των υπό συγχώνευση ή κατάργηση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση θα βρεθούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή για υπαγωγή σε ένα καθεστώς διαθεσιμότητας - όπως πλέον συζητείται να ονομάζεται η νέα μορφή εφεδρείας.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών για «νέου τύπου» εφεδρεία έως και 40.000 υπαλλήλων, οι συναρμόδιοι υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας και Αντώνης Μανιτάκης είχαν χθες μακρά συνάντηση με κύριο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης τον τρόπο εφαρμογής της εφεδρείας. Παρ’ ότι, όμως, αυτό ήταν το καυτό ζήτημα της συνάντησης, η λέξη «εφεδρεία» δεν υπάρχει στο κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι δύο υπουργοί.

«Προτιμήσαμε να αποφύγουμε τις λέξεις που μας χωρίζουν και να εστιάσουμε σε όσα μας ενώνουν» εξήγησαν στελέχη των δύο υπουργείων, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν έχει επέλθει ακόμη συμφωνία για τη μέθοδο «ψαλιδίσματος» προσωπικού και μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, από την οποία θα προκύψει μείωση προσωπικού κατά 150.000 άτομα και μόνιμη εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ ετησίως, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί με το μνημόνιο.

Στην κοινή ανακοίνωση των υπουργών τονίζεται ότι προχωρούν «σε αξιολόγηση δομών και προσωπικού, καθώς και σε εξορθολογισμό φορέων του Δημοσίου για να αξιοποιήσουμε τους άξιους υπαλλήλους», και με αυτή τη διαδικασία θα επιτευχθεί «η αναγκαία και επιβαλλόμενη μείωση του προσωπικού και το συνακόλουθο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Αυτή η γενική αναφορά κρύβει, σύμφωνα με πληροφορίες, το μυστικό της εφεδρείας «νέου τύπου», που η κυβέρνηση πασχίζει να δείξει ότι δεν έχει ομοιότητες με την εφεδρεία όπως εφαρμόσθηκε πέρυσι και έχει χαρακτηρισθεί ως «φιάσκο» από τα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Η νέα εφεδρεία, με καταβολή για τρία χρόνια (αντί του ενός) των τακτικών αποδοχών των υπαλλήλων, οι οποίοι θα απολύονται μετά την παρέλευση της τριετίας, σχεδιάζεται να εφαρμοσθεί μόνο για τους υπαλλήλους που θα... πέσουν κάτω από τη βάση στη διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το αργότερο στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Επιπρόσθετα, θα εφαρμοσθεί ρύθμιση για πρόωρη συνταξιοδότηση όλων των υπαλλήλων οι οποίοι υπηρετούν σε φορείς και οργανισμούς που βάζουν λουκέτο ή συγχωνεύονται και που βρίσκονται έως και τρία χρόνια πριν από τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για να βγουν στη σύνταξη.

Πάντως, το σχέδιο αυτό, αν και φαίνεται ότι είναι περισσότερο δίκαιο και λειτουργικό από το μοντέλο της εφεδρείας που εφαρμόσθηκε το 2011, αναμένεται να προσκρούσει σε αρκετές ενστάσεις, αν όχι αντιρρήσεις της τρόικας. Η σύνδεση της εφεδρείας με την αξιολόγηση προσωπικού και δομών, το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορεί σήμερα να προεξοφληθεί με βεβαιότητα, δεν επιτρέπει στην τρόικα να μετρήσει με ακρίβεια τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν, ώστε να αποφανθεί αν η κυβέρνηση θα είναι συνεπής με τη δέσμευσή της για τα 3 δισ. ευρώ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ

«Χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη για να φθάσουμε σε ένα σχέδιο που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους πολιτικούς αρχηγούς και θα είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της τρόικας» ομολογούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Σημειωτέον, επίσης, ότι η τρόικα θα εξετάσει με μεγάλη προσοχή πώς σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση τη δέσμευσή της για εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων μέσα στο 2012. Από τη χθεσινή σύσκεψη προκύπτει πως η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθεια να αποφύγει αυτή την υποχρέωση από το μνημόνιο, με το επιχείρημα πως ο ρυθμός των αποχωρήσεων φέτος από το Δημόσιο θα επιτρέψει να υπάρξει «ισοδύναμη» μείωση προσωπικού χωρίς τις εφεδρείες.

Ομως, η τρόικα θα αντιτείνει πως αυτή η μείωση δεν πετυχαίνει την ίδια εξοικονόμηση πόρων με την εφεδρεία, καθώς οι υπάλληλοι που αποχωρούν συνταξιοδοτούνται και εξακολουθούν να επιβαρύνουν το Δημόσιο, ενώ με την εφεδρεία όπως είχε σχεδιασθεί αρχικά, από τα τέλη του 2013 θα απολύονταν και θα έπαυαν να επιβαρύνουν το Δημόσιο.

Με αυτά τα δεδομένα και παρ’ ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «τετραγωνίσει τον κύκλο» με ένα πρόγραμμα που θα συνδυάζει υψηλές εξοικονομήσεις και χαμηλό πολιτικό κόστος, όλα δείχνουν ότι οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας από τη Δευτέρα δεν θα είναι καθόλου εύκολες και είναι πολύ πιθανό ότι η κυβέρνηση τελικά θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μέτρα υψηλού πολιτικού κινδύνου.

Πρωτότυποι τηλεφωνικοί θάλαμοι ομορφαίνουν την πόλη!


 

Στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας σκέφτηκαν ένα πρωτότυπο τρόπο για να ομορφύνει η πόλη τους.

Δημόσια τηλεφωνική εταιρεία που έχει «αναλάβει» του θαλάμους για τις τηλεφωνικές κλήσεις των πολιτών στην πόλη προσκάλεσε 100 καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν παράξενα και πρωτότυπα σχήματα στους τηλεφωνικούς θαλάμους της πόλης.

Το «σχήμα αυγού» στους θαλάμους υιοθετήθηκε την δεκαετία του 1970, από τον αρχιτέκτονα Chu Ming Silveira.

Η πρωτοβουλία ονομάστηκε Call Parade και τα σχήματα διαφέρουν ανά τετράγωνο…



Star.gr

Αποτελέσματα εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ 2012: Βάσεις 2012, 27 Αυγούστου



Το Υπουργείο Παιδείας θα είναι έτοιμο την Κυριακή το βράδυ, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις των βαθμών, ώστε τη Δευτέρα 27 Αυγούστου να ανακοινωθούν οι βάσεις.

Όπως επισημαίνουν πολλοί εκπαιδευτικοί, θα δούμε φέτος στις βαθμολογικές βάσεις σοβαρή αλλαγή λόγω οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο και πτωτική τάση καταγράφεται στο 2ο και 4ο.

Στα περσινά επίπεδα κινούνται οι βάσεις σε ιατρικές και οικονομικές σχολές,

Οι φετινές βάσεις θα κυμανθούν αποκλειστικά με γνώμονα της οικονομική κρίση καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι προτίμησαν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Πάντως, αρκετοί γονείς έχουν ξεκινήσει ήδη την «έρευνα ενοικίασης» για τιμές σπιτιών σε πιθανές πόλεις που μπορεί να εισαχθούν τα παιδιά τους.

Όσον αφορά στα επιστημονικά πεδία, στο 1ο (Νομικές, Φιλολογικές, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικές) αναμένεται να σημειωθεί άνοδος στις βάσεις , ενώ στο 2ο αναμένεται αισθητή πτώση, κυρίως για τα περιφερειακά ιδρύματα.

Στις Ιατρικές σχολές και το 3ο επιστημονικό πεδίο, οι βάσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται στα ύψη, ενώ τα οικονομικά τμήματα και το 4ο πεδίο αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, με πιθανή μικρή άνοδο σε κάποιες σχολές, εξαιτίας των καλών επιδόσεων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Το σίγουρο είναι ότι η οικονομική κρίση άλλαξε πλήρως την εικόνα των επιλογών των μαθητών και τώρα φοιτητών.
Αρχικά εχουν πολλαπλασιαστεί οι επιλογές των υποψηφίων σε σχολές που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους, δεδομένου ότι οι οικογένειες αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος για να σπουδάσουν τα παιδιά τους μακριά. Επιπλέον οι μαθητές, επιλέγουν σχολές σύμφωνα με τις προοπτικές απασχόλησης.

Αισθητή άνοδο θα πρέπει να περιμένουν και όσοι στοχεύουν στα παιδαγωγικά και στις νομικές σχολές.

Περισσότερα μόρια συγκριτικά με πέρσι, θα χρειασθούν και όσοι υποψήφιοι στοχεύουν σε τμήματα Φιλολογίας και Ψυχολογίας του 1ου επιστημονικού πεδίου.

Σύμφωνα επίσης με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι βάσεις στις νομικές σχολές θα ανέβουν έως και 350 μόρια, στα τμήματα φιλολογίας έως 200 μόρια, ενώ στις παιδαγωγικές σχολές η άνοδος μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 μόρια.

Τα 19.000 μόρια αναμένεται να αγγίξει η βάση στη Νομική Αθήνας, ενώ η αντίστοιχη σχολή του Αριστοτελείου θα σκαρφαλώσει κοντά στα 18.750 μόρια.

Στα παιδαγωγικά τμήματα, η άνοδος αναμένεται μεγαλύτερη για τα πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μικρότερη για τα περιφερειακά ιδρύματα.

Ακόμη και πάνω από 1.000 μόρια μπορεί να ανέβει η βάση στο τμήμα αστυφυλάκων, για το οποίο πέρυσι οι υποψήφιοι είχαν χρειαστεί μόλις 13.633 μόρια. Η αύξηση των υποψηφίων που διεκδικούν τις θέσεις των αστυνομικών σχολών σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των θέσεων που διατίθενται οδηγούν σε βέβαιη εκτόξευση των βάσεων.

Θανατηφόρο τροχαίο στην Εθνική Ιωαννίνων - Άρτας



Με αίμα βάφτηκε η άσφαλτος στο 72ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων - Άρτας, όταν φορτηγό που οδηγούσε 77χρονος ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε 55χρονος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Ο 77χρονος οδηγός του «τρελού» φορτηγού τραυματίστηκε ελαφρά όπως και ενός και ένας 53χρονος πεζός.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Bild: "Κύριε Σαμαρά υπογράψτε εδώ!"



Μπορεί όλος ο Γερμανικός στρατός να είναι στο πόδι προκειμένου να αποδώσει τιμές στον έλληνα πρωθυπουργό, ωστόσο συντονισμένος δυνατός βηματισμός... υπάρχει και στα Γερμανικά μέσα! Μας «πατάνε»  με τον τρόπο που μόνο αυτοί ξέρουν, τη στιγμή που ο κος Σαμαράς συναντά την Καγκελάριος τους για να παρουσιάσει το ελληνικό πακέτο μέτρων και να ανατρέψει το εχθρικό κλίμα !

Η Γερμανική Bild στην οποία μίλησε ο κος Σαμαράς λίγες ώρες πριν πετάξει για Βερολίνο, «καλωσορίζει» τον Έλληνα πρωθυπουργό με μια εγγυητική επιστολή με αρχαιοελληνική γραμματοσειρά, ζητώντας από τον κο Σαμαρά να την υπογράψει!

Στους όρους καλεί τον έλληνα πρωθυπουργό να δεσμευθεί ότι:

- «Από την οικονομική βοήθεια για τη χώρα μου, δεν θα προκληθεί στο Γερμανό φορολογούμενο καμία ζημιά»

- «Η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Συμπεριλαμβάνεται η πώληση των ακατοίκητων νησιών εάν είναι απαραίτητο»

- «Η Ελλάδα αναγνωρίζει όλα τα χρέη και στα κατάλληλα χρονικά διαστήματα με τους τόκους ανατοκισμού θα τα αποπληρώσει».

Όπως βλέπετε… ούτε λόγος για επαναδιαπραγμάτευση, παράταση δημοσιονομικής προσαρμογής  και ανάπτυξη!!! Πήγαν στον βρόντο δηλαδή όλα όσα είπε ο έλληνας πρωθυπουργός λίγες ημέρες πριν στην συγκεκριμένη εφημερίδα.

Πώς πληρώνονται από δύο θέσεις αλλά δουλεύουν σε ...μία, διευθυντές και συνεργάτες υπουργών!


 
 
Aπότowww.dimokratianews.gr. 
Με το καθεστώς της «παράλληλης απασχόλησης» συνεχίζουν να επιλέγονται σε αρκετές περιπτώσεις οι στενοί συνεργάτες ακόμη και οι διευθυντές των Πολιτικών Γραφείων υπουργών και υφυπουργών προκαλώντας (παρασκηνιακές προς το παρόν) εντάσεις και διαφόρων ειδών αντιδράσεις. Δύο από τις περιπτώσεις αυτές που αποκαλύπτει σήμερα (στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης) η «κυριακάτικη δημοκρατία» είναι απολύτως ενδεικτικές.
Θεωρητικά, η «παράλληλη απασχόληση» όσον αφορά το δημόσιο έχει την έννοια ότι υπάλληλοι μπορούν να διατηρούν την κύρια θέση τους στην υπηρεσία ή τον φορέα που εργάζονται και παράλληλα να απασχολούνται ως μετακλητοί σε κάποιο υπουργικό γραφείο. Αυτό πρακτικά όμως είναι ανέφικτο. Η ταυτόχρονη απασχόληση σε δύο διαφορετικές θέσεις και μάλιστα εντός των ωραρίων του δημοσίου είναι εκ των πραγμάτων, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ανέφικτη.
Από οικονομικής πλευράς ωστόσο τα στελέχη αυτά αμείβονται και για τις δύο θέσεις. Για την ακρίβεια, συνεχίζουν να εισπράττουν κανονικά το μισθό της οργανικής θέσης τους και ταυτόχρονα παίρνουν ένα σημαντικό τμήμα των αποδοχών που δικαιούνται οι μετακλητοί υπάλληλοι των πολιτικών γραφείων στα υπουργεία. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% επί των αποδοχών της κύριας θέσης, ανάλογα με την ιδιότητα που αναλαμβάνουν ως μετακλητοί δίπλα στους υπουργούς και τους υφυπουργούς.
Με άλλα λόγια, οι υπάλληλοι με το προνόμιο της «παράλληλης απασχόλησης» έχουν τη δυνατότητα -σε αντίθεση με όλους τους άλλους συναδέλφους τους- να εισπράττουν έως και μισό μισθό επιπλέον κάθε μήνα ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται σε μία μόνο θέση και ασκούν τα καθήκοντα που προκύπτουν από αυτήν. Στην πράξη, «κρατούν» την οργανική τους θέση από την οποία συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά -αν και παραμένει επί της ουσίας «κενή» για όσο διάστημα έχουν μετακινηθεί- και δραστηριοποιούνται πια ως στενοί συνεργάτες των υπουργών και υφυπουργών.
Η μέθοδος αυτή δεν είναι σημερινή. Εφαρμοζόταν κατά κόρον κατά το παρελθόν όταν υπουργοί όλων των κυβερνήσεων επέλεγαν ως συνεργάτες τους υπαλλήλους τους στενού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι δεν ήθελαν να αφήσουν αναξιοποίητα τα ευνοϊκά παράθυρα της νομοθεσίας. Καθιερώθηκε έτσι ως κανόνας πια η «παράλληλη απασχόληση» και εργαζόμενοι που θα έπρεπε να βρίσκονται τυπικά κατά το ωράριο τους στη δημόσια υπηρεσία ή τον οργανισμό που εργάζονταν, να μην εμφανίζονται καθόλου και η παρουσία τους να είναι εικονική αφού οι κύριες υποχρεώσεις τους είχαν μεταφερθεί πια στα πολιτικά και υπουργικά γραφεία.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, συνεργάτες και διευθυντές υπουργικών γραφείων επί σειρά ετών πληρώνονταν (κατά ένα ποσοστό τουλάχιστον) χωρίς να παρέχουν την αντίστοιχη εργασία. Εκτός από το οικονομικό κίνητρο, τα τελευταία χρόνια η μέθοδος αυτή έγινε πιο «ελκυστική» για έναν ακόμη λόγο. Επί υπουργίας του Γ. Ραγκούση όταν έγινε το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση το 2009 και πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου – υπό την επήρεια προφανώς του «λεφτά υπάρχουν»- αυτή η κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων απέκτησε άλλο ένα προνόμιο. Όσοι έχουν θητεύσει ως μετακλητοί, δικαιούνται επιπλέον μόρια κατά τις κρίσεις για τη βαθμολογική εξέλιξή τους στο δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι πρότινος όλα αυτά ήταν ανεκτά και αντιμετωπίζονταν ως μια «πραγματικότητα». Τώρα όμως που οι καταστάσεις έχουν αλλάξει δραματικά, αρχίζουν και αναπτύσσονται αντιδράσεις. Και μπορεί η «παράλληλη απασχόληση» να είναι νόμιμη, αλλά δημιουργείται θέμα για το κατά πόσο είναι σωστή από πολιτικής και ηθικής πλευράς όταν για χιλιάδες άλλων εργαζομένων (και του δημόσιου τομέα) κόβονται μισθοί και αποδοχές, συμπιέζεται το βιοτικό επίπεδο και επικρέμαται η απειλή των απολύσεων ή της εφεδρείας.
Ενδεχομένως στις περιπτώσεις που συνεχίζεται και σήμερα, η πρακτική αυτή να έρχεται με την «κεκτημένη ταχύτητα» του παρελθόντος. Όπως επίσης είναι πιθανόν, οι υπηρεσιακοί παράγοντες που την εισηγούνται να μην έχουν ενημερώσει επαρκώς τους αρμόδιους υπουργούς (οι οποίοι έχουν θητεία μόλις μερικών εβδομάδων) για τα ζητήματα και τις παρενέργειες που δημιουργούνται.
Η περίπτωση του υπουργείου Υγείας είναι ενδεικτική διότι αφορά τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου. Με βάση την απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου, ανατέθηκαν «καθήκοντα μετακλητού υπαλλήλου» σε υπάλληλο (γιατρό) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων «στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Υγείας ως Διευθυντή του Γραφείου του με παράλληλη άσκηση των κύριων καθηκόντων του». Και όπως προτίθεται στην απόφαση, «οι αποδοχές του ανωτέρω καθορίζονται σε ποσοστό 50% των αποδοχών της κύριας θέσης του». Είναι προφανές ότι ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού μάλλον δεν θα μπορεί και τόσο εύκολα να ανταποκρίνεται καθημερινά και στα κύρια καθήκοντά του στον ΕΟΦ όπου και διατηρεί την κύρια θέση του....
Η δεύτερη περίπτωση είναι ακόμη πιο ενοχλητική. Με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη, που δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου, τοποθετείται ως μετακλητή στο Πολιτικό Γραφείο του με τον ίδιο τρόπο - «με παράλληλη άσκηση των κύριων καθηκόντων της»- μια υπάλληλος που εργάζεται στην Διεύθυνση Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δηλαδή στο ίδιο υπουργείο! Με άλλα λόγια, μετακινείται εντός του ίδιου υπουργείου για να κάνει μια άλλη, συγκεκριμένη, δουλειά αλλά παρά ταύτα θα εμφανίζεται με δύο «θέσεις», θα εισπράττει -χωρίς να ευθύνεται η ίδια- περισσότερα χρήματα (στην περίπτωση αυτή υπολογίζεται 30% επί των κύριων αποδοχών) και θα έχει πλεονέκτημα στη βαθμολογική εξέλιξή της!
Έχει επίσης ιδιαίτερα σημασία ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι το αρμόδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την εφαρμογή των όποιων μέτρων, π.χ. η εφεδρεία, αποφασιστούν. Κατά συνέπεια, οφείλει πρώτο το ίδιο να στέλνει τα θετικά μηνύματα πριν υλοποιήσει οδυνηρά μέτρα...

Ο Ατρόμητος ισόπαλος 1-1 με τη Νιούκαστλ στο Περιστέρι



Πραγματοποιώντας αρκετά καλή εμφάνιση ο Ατρόμητος αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τη Νιούκαστλ στο Περιστέρι, στο πρώτο παιχνίδι για τα πλέι οφ του Europa League και την ερχόμενη εβδομάδα στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» θα διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητες πρόκρισης έχει.

Ο Επστάιν στο 24΄ άνοιξε το σκορ για τους «κυανόλευκους», ενώ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ισοφάρισε ο Ράιαν Τέιλορ για τους Άγγλους που αγωνίστηκαν με πολλές αλλαγές στο βασικό τους σχήμα.

Ο Ατρόμητος, που είχε στηθεί σωστά από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα και να περιορίσει τη Νιούκαστλ. Οι «καρακάξες» είχαν σαν… Αχίλλειο πτέρνα τον Ταβερνιέρ, ο οποίος έχασε σε δύο τρεις φάσεις τον Ντένις Επστάιν, με αποτέλεσμα ο ακραίος του Ατρόμητου να καταφέρει να σκοράρει.

Στο 24’ ο Μπρίτο από δεξιά με βαθιά μπαλιά βρήκε τον Επστάιν, ο οποίος αφού ξέφυγε από τον αντίπαλό του, με πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Χάρπερ.

Η Νιούκαστλ στάθηκε τυχερή, αφού έφτασε στην ισοφάριση στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους. Ο Ράιαν Τέιλορ με απευθείας εκτέλεση φάουλ νίκησε το Ιτάνζ και διαμόρφωσε το 1-1, το οποίο έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.

Στο δεύτερο μέρος οι Άγγλοι ανέβασαν την απόδοσή τους, ωστόσο ο Ατρόμητος είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία για να σκοράρει. Στο 79’ ο Γιαννούλης βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Χάρπερ από μπαλιά του Μπρίτο, αλλά το σουτ που επιχείρησε ήταν άστοχο.

Ατρόμητος – Νιούκαστλ 1-1

Γκολ: 24' Επστάιν - 45'+ Τέιλορ

Ατρόμητος (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ιτάνζ, Σκόνδρας, Γιαννούλης (86' Καραγκούνης), Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Ιγκλέσιας, Δημούτσος, Μπρίτο, Μπέλιτς (61' Σουμπίνιο), Επστάιν, Κούτσι (60' Kαραμάνος).

Νιούκαστλ (Άλαν Πάρντιου): Χάρπερ, Ταβερνιέρ, Τέιλορ, Γουίλιαμσον, Περτς, Μπικγιριμάνα, Ανίτα, Γκόσλινγκ (64' Αμαλφιτανό), Μαρβό (71' Γκουτιέρεζ), Ομπερτάν, Σισέ (77' Κάμπελ).

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Ντούσαν Μπάγεβιτς (προπονητής Ατρόμητου): «Είμαι ευχαριστημένος από τα παιδιά. Το πρώτο ημίχρονο ήταν όπως το περιμέναμε μπορούσαμε να κάνουμε και καλύτερο παιχνίδι. Το 1-1 είναι ένα σκορ που δεν μπορείς να πεις ότι δεν έχεις ελπίδες, αλλά είναι δύσκολο.. Τώρα υπάρχει μπροστά μας ένας αγώνας αγώνα στο πρωτάθλημα, μετά μπορούμε να τα πούμε για το δεύτερο ματς με τη Νιούκαστλ. Ήταν ένα παιχνίδι δυνατό για εμάς, με έναν αντίπαλο που ξέραμε ότι θα είναι δυνατός και πιο έτοιμος. Δεχθήκαμε γκολ στο χειρότερο σημείο στο ματς. Αν είχαμε το 1-0 στο πρώτο μέρος θα είχαμε άλλες δυνατότητες. Τα παιδιά είχαν άγχος πολύ. Εμείς μπορούσαμε να κρατήσουμε καλύτερα και να κυκλοφορήσουμε την μπάλα, αλλά ήταν η πρώτη τους φορά σε τέτοια διοργάνωση και υπήρχε άγχος».

Άλαν Πάρντιου (προπονητής Νιούκαστλ): «Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος, καθώς απέδωσε η δουλειά που έγινε στην προετοιμασία. Είχαμε την υπεροχή στον πρώτο ημίχρονο. Υπήρχαν κάποια προβλήματα στο δεύτερο και η ομάδα δεν μπόρεσε να πετύχει και δεύτερο γκολ. Όλοι οι παίκτες απέδωσαν πάρα πολύ καλά, αντιμετώπισαν μια πολύ καλή ομάδα που μας δημιούργησε πολλά προβλήματα. Οι νέοι τα πήγαν πολύ καλά και τώρα έχουμε 90 λεπτά στην έδρα μας στα οποία θα παιχθεί η πρόκριση. Σίγουρα το εκτός έδρας γκολ μας καθιστά φαβορί, αλλά εμείς θέλουμε να κερδίσουμε εντός έδρας για να περάσουμε στην επόμενη φάση. Θέλω να ευχαριστήσω τον Ατρόμητο για την φιλοξενία. Η ατμόσφαιρα ήταν θερμή, αυτή ήταν μια εμπειρία για τους νέους παίκτες δεν θα συναντήσουν κάτι τέτοιο στις εγχώριες διοργανώσεις».

Η... εφεδρεία πέθανε, ζήτω η ωρίμανση!


 

Η εφεδρεία νέας κοπής, όπως την εισηγήθηκαν πριν από λίγο καιρό το οικονομικό επιτελείο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, χθες τελείωσε πρόωρα. Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη έβαλε την ταφόπλακα στο θέμα της εφεδρείας (προσώρας τουλάχιστον) καθώς στο κάδρο υπάρχει και η τρόικα που κάνει το κουμάντο.

Αντί της εφεδρείας επιλέχθηκαν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (που ονομάστηκαν συνταξιοδοτική ωρίμανση), μια άλλη μόδα του παρελθόντος που ξορκιζόταν λόγω υπερβολικού κόστους. Και να σκεφθεί κανείς ότι, όταν πριν από χρόνια κάποιες ΔΕΚΟ όπως ο ΟΤΕ έκαναν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που ξεσήκωναν σάλο λόγω του μεγάλου κόστους που αναλάμβαναν τα ασφαλιστικά ταμεία, όλα έμοιαζαν περίφημα και θεωρητικά ήμασταν σε καλό δρόμο.

Οπως διευκρίνισαν χθες υψηλόβαθμα στελέχη από τα δύο υπουργεία, ο στόχος για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 θα τηρηθεί στο ακέραιο, ανεξαρτήτως εάν αυτό θα επιτευχθεί μέσω εφεδρείας ή μέσω κάποιας άλλης διαδικασίας (συνταξιοδοτικής ωρίμανσης κ.λπ.) ή απολύσεων μέσω αξιολόγησης.

Οι εναλλακτικές προτάσεις που βγαίνουν τώρα στο προσκήνιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με τον Αντώνη Μανιτάκη. Το κλίμα της συνάντησης αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην κοινή δήλωση των δύο υπουργών «ας μη μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν». Πάντως για πρώτη φορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση κάνει λόγο για την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει έναν μικρότερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δύο υπουργείων, για το τρέχον έτος ισχύει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 15.000 άτομα, αλλά αυτό θα επιτευχθεί μέσω των προγραμματισμένων συνταξιοδοτήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν στο τέλος του 2012 λόγω συνταξιοδότησης αναμένεται να αγγίξει τους 20.000, καθώς ως το τέλος Ιουλίου είχαν υποβάλει τα χαρτιά τους 12.000. Παράλληλα, τίθενται και στόχοι ανά έτος ούτως ώστε έως το 2015 να έχουν απομακρυνθεί 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι τόσο του στενού όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αν και η κυβέρνηση φιλοδοξεί να οδηγήσει σε αποχώρηση ακόμα περισσότερους.

Οπως λένε στην κυβέρνηση, μια λύση θα μπορούσε να είναι το μέτρο της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης. Να δοθούν δηλαδή κίνητρα σε δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση για να αναγνωρίσουν δύο ή τρία πλασματικά έτη και να βγουν άμεσα στη σύνταξη. Το μέτρο αυτό αφορά κυρίως τους υπαλλήλους που εργάζονται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, πολλοί από τους οποίους υπηρετούν σήμερα σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουν οι αξιολογήσεις της επίδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών των υπουργείων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, όσοι βρεθούν να έχουν χαμηλή απόδοση στη θέση που υπηρετούν, πειθαρχικά παραπτώματα ή και τα δύο μαζί θα θεωρούνται υποψήφιοι για την απομάκρυνση από τη θέση στην οποία εργάζονται. Η αξιολόγηση θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ και σε όλους τους υπαλλήλους ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου.

Σάλος για τους διορισμούς στο Γραφείο του Γ. Τραγάκη... Λαμόγια, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, αυτοί που θα δικαστούν για να χάσουν τα σπίτια τους... θα σας γ@μ#σ⓪υν χωρίς έλεος!

Σάλος επικρατεί σήμερα στη Βουλή για τον  Α΄ αντιπρόεδρο της Γιάννη Τραγάκη  ο οποίος εγκαλείται ότι προώθησε το διορισμό της αδελφής του γαμπρού του, στο γραφείο του στη Βουλή.
Ο κ. Τραγάκης τοποθέτησε συνολικά τέσσερις ανθρώπους στοΒουλή. Και συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της Βουλής στις 31-7-2012, στο γραφείο του διορίζονται οι Καλλιόπη Λεοντή του Παντελή, Όλγα Τσαβλίρη Παναγιώτη, Κωνσταντίνος Τυράσκης του Πέτρου και Στυλιανός Γιαλέλης του Γεωργίου.
Οι πληροφορίες  λένε ότι η Καλλιόπη Λεοντή, είναι αδελφή του γαμπρού του Αναστάσιου Λεοντή που είναι ήδη διορισμένος στην Βουλή από το 2009.

 
 
To greki

Η σύγκρουση κοινωνίας - κράτους είναι αναπόφευκτη



Όταν η κοινωνία δεν μπορεί να συναντήσει την πολιτική απόφαση πουθενά και όταν το κράτος, το οποίο αντί να είναι οργάνωση λαού, έχει...
αυτονομηθεί πλήρως και στην ουσία αποτελεί κατοχικό καθεστώς σε βάρος της κοινωνίας, είναι επόμενο πως αυτά τα δύο κάποια στιγμή θα έρθουν αντιμέτωπα.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει διάκριση μεταξύ κράτους ως κατοχικού καθεστώτος και εργαζομένων πολιτών στους κρατικούς μηχανισμούς, δηλαδή τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ως μέλη της ίδιας κοινωνίας υφίστανται…. τις ίδιες συνέπειες, τόσο στις αμοιβές τους όσο και στις περιουσίες τους με τους υπόλοιπους πολίτες. Το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, έντεχνα ταυτίζει το κράτος με τους εργαζόμενους σ’ αυτό προκειμένου να ενεργοποιήσει κοινωνικούς αυτοματισμούς εναντίον των εργαζομένων στο κράτος και να μείνουν οι απόλυτα υπεύθυνοι στο απυρόβλητο. Το κατοχικό κράτος όμως είναι κάτι διαφορετικό από τους εργαζόμενους σ’ αυτό.

Το κατοχικό κράτος, το ποίο ιδρύθηκε από την εποχή της Βαυαροκρατίας του Όθωνα και έκτοτε φτάνει ως τις μέρες μας, παρά τις διακηρύξεις και τα διάφορα αντιδημοκρατικά συνταγματικά κείμενα, τα οποία στην ουσία επαναλαμβάνουν το ίδιο κατοχικό πολίτευμα, αποτελείται από:
1) το ολιγαρχικό πολιτικό προσωπικό, στο πυρήνα του οποίου βασιλεύει η οικογενειοκρατία και η κληρονομική διαδοχή,
2) από τους πολυδαίδαλους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς κρατικής επιβολής επί της κοινωνίας και
3) από τα διαχρονικά κρατικοδίαιτα παρασιτικά και διαπλεκόμενα με το πολιτικό προσωπικό οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον κρατικό πλούτο τον οποίο καλείται μετά να αναπληρώσει η κοινωνία με εξοντωτική φορολογία και διάφορες περικοπές. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δεν έχουν ουσιαστική ανάμιξη σ’ αυτό το κατοχικό καθεστώς. Και οι ίδιοι είναι όμηροι. Χρησιμοποιήθηκαν μέσα από τα δίκτυα εκλογικής πελατείας προκειμένου να επιβιώνει το πολιτικό προσωπικό και έχουν ταυτιστεί με αυτή την έννοια του κράτους στα μάτια της κοινωνίας, κυρίως εξ αιτίας του θεσμού της μονιμότητας και της αντιπαραγωγικής γραφειοκρατίας που βασανίζει τους πολίτες. Ψυχολογικά βέβαια (ιδιαίτερα τα ανώτερα κρατικά στελέχη και η κρατικοδίαιτη πνευματική ελίτ) αισθάνονται αλληλέγγυοι με το κατοχικό κράτος, αλλά αυτό θα πρέπει να το αποβάλουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για το καλό όλων.

Σήμερα, αυτό το κατοχικό καθεστώς (και όχι εμείς η κοινωνία) χρεοκόπησε. Προκειμένου λοιπόν να διασωθεί και να παραμείνει αλώβητο, συντάσσεται απόλυτα με τα συμφέροντα των δανειστών και επιτίθεται στην κοινωνία την οποία και εξαθλιώνει αδιαφορώντας πλήρως για την ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί.

Είναι λοιπόν επόμενο πως αργά ή γρήγορα θα πάμε σε σύγκρουση κοινωνίας (με την οποία θα συνταχθούν και πολλοί εργαζόμενοι στο δημόσιο) και κατοχικού κράτους, υποχείριου των ντόπιων και ξένων συμφερόντων. Το αίτημα και η λύση στο πρόβλημα είναι η είσοδος της κοινωνίας στην πολιτική απόφαση και η πρόσδεση του αυτόνομου κράτους στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών. Αυτό θα οδηγήσει σε ανάληψη της συνευθύνης από όλους μας και στην κοινή προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και την δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας. Αν δεν γίνει αυτό, όλοι μας θα συνεχίσουμε να ενεργούμε διασπασμένοι κατά μόνας, αδιαφορώντας για τους άλλους, μέχρι την πλήρη εξαθλίωση όλων μας.

Δυστυχώς, αν και το πολιτικό προσωπικό γνωρίζει τη λύση, εντούτοις η λύση αυτή δεν μπορεί να προέλθει από αυτό. Όχι μόνο γιατί το πολιτικό προσωπικό είναι υπεύθυνο για όλη αυτή την κατάσταση και επομένως θα πρέπει να αναγνωρίσει την ευθύνη του, να αυτοκαταργηθεί και να παραδοθεί στην λαϊκή τιμωρία, αλλά κυρίως γιατί το πολιτικό προσωπικό ηγείται του κατοχικού καθεστώτος και δεν διανοείται, ακόμα και τώρα, να απολέσει τα εξουσιαστικά του προνόμια. Είναι στο DNA του.

Επομένως η λύση θα πρέπει να προέλθει από κοινωνικές πρωτοβουλίες, στις οποίες όλοι θα πρέπει να αρχίσουμε επί ίσοις όροις να συμμετέχουμε.



Πηγή: dinatos.blogspot.