EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μαζί θα "τα φάνε"...



Το μενού στο δείπνο που θα παραχωρήσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στον Πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα περιλαμβάνει:

-Σαλάτα ντομάτα με μυρωδικά
Ως κυρίως πιάτο:
-Σφυρίδα φρέσκια στη σχάρα, η οποία θα συνοδεύεται με βραστά λαχανικά ή χόρτα
και για επιδόρπιο:
-Σορμπέ λεμόνι

Το γεύμα θα συνοδεύσουν με λευκό κρασί. 

Μύκονος: Κουκουλοφόροι έδειραν αλλοδαπούς στην Ψαρού!



Αίσθηση έχει προκαλέσει ο ξυλοδαρμός αλλοδαπών στην Μύκονο, και συγκεκριμένα στην Ψαρού, από άγνωστους κουκουλοφόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι εισέβαλλαν σε ακατοίκητο σπίτι στο οποίο διέμεναν οκτώ Πακιστανοί και τους έδειραν άγρια με ξύλινα αντικείμενα.

Οι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν έτρεξαν σε μια περιοχή που ήταν βραχώδης και αυτοτραυματίστηκαν.

Οι Πακιστανοί μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας του νησιού, ενώ η αστυνομία ψάχνει στοιχεία που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών.

ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρης υποταγή της κυβέρνησης στα συμφέροντα των δανειστών



Για «πλήρη υποταγή» της κυβέρνησης «στα συμφέροντα των δανειστών και της πολιτικής της ύφεσης και της λιτότητας» έκανε λόγο η Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup.

«Είναι ολοφάνερο πως η θρυλούμενη επιμήκυνση προϋποθέτει την εφαρμογή της μέχρι σήμερα υφεσιακής πολιτικής», ανέφερε ο ΣΙΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. Σημείωσε μάλιστα ότι οι αναφορές των κ.κ. Σαμαρά και Γιόνκερ στην ανάπτυξη και την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων «προσκρούουν στην ίδια τη λογική των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων που έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση και στην οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία».

"Μας οδηγούν στη χρεοκοπία"



Στην κοινωνική και οικονομική χρεωκοπία οδηγεί τη χώρα η ελληνική τρόικα σύμφωνα με δήλωση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση.

«Η ελληνική τρόικα, αντί επαναδιαπραγμάτευσης και απαλλαγής από τους δυσμενείς όρους του Μνημονίου που υποσχέθηκε να εφαρμόσει, αυξάνει τη δοσολογία της καταστροφής και μας οδηγεί -με μαθηματική ακρίβεια- σε κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία.

Μετά την εφαρμογή του καινοφανούς δόγματος ότι όσο βαθαίνει η ύφεση τόσες περισσότερες περικοπές και μεγαλύτερους ακρωτηριασμούς θα κάνει στο κοινωνικό σώμα, με το ποσό των μέτρων να διαφοροποιείται προς τα πάνω με έναν αυτόματο υφεσιακό μηχανισμό, τώρα επιχειρεί να παρουσιάσει το αποκηρυχθέν και από τους τρεις «φιάσκο» της εφεδρείας με ακόμη εντονότερο τρόπο!

Στήνοντας μια επιχείρηση επικοινωνιακής παραπλάνησης, προσπαθεί να παρουσιάσει την επιμήκυνση του χρόνου της εφεδρείας ως εντελώς «νέο»(!!) θεσμό, ωσάν αυτός να μην οδηγεί σε φτωχοποίηση μεγάλου μέρους των δημοσίων υπαλλήλων και των οικογενειών τους και βεβαίως σε απόλυση. Όλες οι εφεδρείες ως μέθοδος καταστροφής του κράτους από το αναχρονικό και επιθετικό νεοφιλελεύθερο δόγμα, είναι βέβαιο ότι θα αποστερήσει τον Ελληνικό Λαό από την προσφορά κρίσιμων υπηρεσιών, ακόμη και στους απομακρυσμένους και ευαίσθητους χώρους του εθνικού κορμού.

Εφαρμόζεται πλέον Δημοσιοϋπαλληλικό και Συνταγματικό Δίκαιο κατεχόμενης χώρας.»

Νέα εφεύρεση για κωφάλαλους


Ομάδα Ουκρανών φοιτητών κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Imagine Cup 2012 στην Αυστραλία, κατασκευάζοντας ένα σύστημα μετατροπής της νοηματικής γλώσσας σε ομιλία. Το «EnableTalk» ουσιαστικά επιτρέπει σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής αλλά και κωφάλαλους να επικοινωνούν με τους συνανθρώπους τους χωρίς να είναι απαραίτητο αυτοί να γνωρίζουν την νοηματική γλώσσα.
Πρόκειται για ένα ζευγάρι γάντια με ενσωματωμένους αισθητήρες οι οποίοι μέσω μιας ειδικής εφαρμογής μπορούν να μετατρέπουν τις χειρονομίες σε ομιλία. Κάθε γάντι διαθέτει 15 αισθητήρες, γυροσκόπιο και επιταχυνσιόμετρο και είναι ικανό να καταγράφει με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις των χεριών.
Τα δεδομένα έπειτα αποστέλλονται ασύρματα στην εφαρμογή Enable Talk για «έξυπνα κινητά», η οποία αναλαμβάνει να τα μετατρέψει σε ήχο. Τα γάντια είναι αρκετά εύχρηστα, λειτουργούν με μπαταρίες, ενώ το κόστος τους όταν βγουν στην παραγωγή αναμένεται να είναι γύρω στα 20 δολάρια.

Δείτε το βίντεο από την εφεύρεση :

"Ψαλίδισμα" στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ το 2013



«Ψαλίδισμα» στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ για το 2013 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 13.5 πλέον δισ ευρώ,  λαμβάνοντας υπόψη  τις απαιτήσεις και τις πιέσεις των Τροικανών που ζητούν να ισχύσουν στις ΔΕΚΟ, οι όροι και αμοιβές εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Το πώς, το πότε και το πόσο θα περικοπούν οι αποδοχές...  θα εξαρτηθούν από τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία που πρέπει να παραδώσουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ, σύμφωνα με τις οδηγίες του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Γιώργου Μέργου.

Σύμφωνα με το σχέδιο πάντως, θα πρέπει τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ να εναρμονιστούν (τουλάχιστον) με το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Παρέμβαση Πεπόνη για τις αποδοχές στις ΔΕΚΟ

Τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ορισμένες ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου δεν προχώρησαν σε περικοπές των αποδοχών με βάση το νόμο του 2011,προκέλεσαν την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, Γρ. Πεπόνη, ο οποίος ζητά να ερευνηθεί σε ποιες ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ δεν εφαρμόστηκε ο νόμος και για πόσο χρονικό διάστημα και να εντοπιστούν τα καταβληθέντα χρηματικά ποσά και κατά πόσο υπερέβησαν τα νόμιμα. Τέλος, ζητά να διακριβωθούν τα στοιχεία των αρμοδίων που ήταν υπεύθυνοι για τις περικοπές και να ερευνηθεί αν έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις σε βάρος του Δημοσίου, όπως απιστία και παράβαση καθήκοντος.
Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος υποχρέωνε τις δημόσιες υπηρεσίες να περικόψουν κατά 35% τις αμοιβές, να επιβάλουν πλαφόν 1.900 ευρώ στο μέσο μισθολογικό κόστος κ.λπ. Πάρα ταύτα, κάποια διευθυντικά στελέχη και κατηγορίες εργαζομένων αύξησαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τις αμοιβές τους με χορήγηση ειδικών ή έκτακτων επιδομάτων και αποζημιώσεων ή με πλασματικές υπερωρίες και έξοδα κίνησης.

Μάνα τεμάχισε, μαγείρεψε και έφαγε τα δύο παιδιά της



Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες που έγιναν γνωστές σε μέσα της Ταϋλάνδης και αφορούν μία μάνα που τεμάχισε, μαγείρεψε και έφαγε τους δύο γιους της.

Όλα ξεκίνησαν την περίοδο που η μάνα , μέλος της ορεινής φυλής Μούσουρ, είχε έντονα ψυχολογικά προβλήματα.

Σε ανύποπτο χρόνο , έχασε τον έλεγχο και τεμάχισε τους δύο γιους της , ηλικίας ενός και πέντε ετών.

Η γυναίκα φαίνεται ότι ήταν τόσο εκτός ελέγχου που έφτασε στο σημείο να τους μαγειρέψει και να τους φάει, όσο απίστευτο και να ακούγεται!

Την φρικιαστική ιστορία ανακάλυψε γείτονας που μπήκε στο σπίτι και την βρήκε να κοιμάται έχοντας γύρω της τα κομμένα μέλη των νεκρών παιδιών της.

Αργότερα έγινε γνωστό μετά και την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι της γυναίκας, ότι έπασχε από ψυχικό νόσημα και ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή ενώ τους τελευταίους δύο μήνες σταμάτησε να παίρνει την αγωγή της.

Σύμφωνα με το πόρισμα της αστυνομίας η γυναίκα έπασχε και από ψευδαισθήσεις κάτι που όπως πιστεύουν, την έκανε να νομίζει ότι κάποιοι την καταδιώκουν για να την σκοτώσουν.

Ξυλόκαστρο: Έδεσαν και λήστεψαν ζευγάρι



Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τεσσάρων αγνώστων, οι οποίοι λήστεψαν ζευγάρι στα Γελινιάτικα Ξυλοκάστρου.

Ειδικότερα, χθες βράδυ, τέσσερις άγνωστοι με κουκούλες μπήκαν από το παράθυρο στο σπίτι ενός 58χρονου στα Γελινιάτικα Ξυλοκάστρου και με την απειλεί πιστολιών έδεσαν τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και τη σύζυγό του, τους πήραν 440 ευρώ που είχαν στο σπίτι, τα κινητά τους τηλέφωνα, τις ταυτότητές τους και διέφυγαν με το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο της οικογένειας.

Ρουπακιώτης: Σκέψεις για βραχιολάκι εντοπισμού στους κρατουμένους



Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega, για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές. Ο κος Ρουπακιώτης μίλησε για την δύσκολη κατάσταση στις ελληνικές φυλακές λόγω μείωσης των δαπανών.
Όπως είπε ο υπουργός, το θέμα είναι σύνθετο λόγω της έξαρσης της εγκληματικότητας και του μεταναστευτικού ρεύματος, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχουν σκέψεις για παρακολούθηση των κρατουμένων κατά την άδειά τους με βραχιολάκι ή με μηχάνημα γεωεντοπισμού και για κοινωφελή εργασία ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινών ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.
Ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε επίσης την σημασία του ανοίγματος των αγροτικών φυλακών.

Μετρήστε την ακτινοβολία του κινητού σας!



Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα εικάζεται ότι προκαλεί σειρά προβλημάτων υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό. Ορισμένοι επιστήμονες αποδίδουν στη χρήση των κινητών τηλεφώνων ακόμα και την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ ή καρκίνων του εγκεφάλου.

Μια νέα εφαρμογή κινητών τηλεφώνων βοηθά τους χρήστες που ανησυχούν, να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Πρόκειται για την εφαρμογή Tawkon η οποία ενημερώνει το χρήστη για την εκπεμπόμενη ακτινοβολία ανάλογα με τις συνθήκες, τα επίπεδα χρήσης, αλλά και τις διαφορετικές συσκευές.

Σκοπός της εφαρμογής δεν είναι να αποθαρρύνει τη χρήση κινητού, αλλά να μετρήσει τα επίπεδα έκθεσης στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και να ειδοποιήσει τον χρήστη αν είναι καλύτερο να προμηθευτεί ένα bluetooth ή μια συσκευή handsfree.

Βασικός ο Λάζαρος



Και με τη... βούλα ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είναι έτοιμος να αγωνιστεί στην αναμέτρηση με τη Μάλαγα. Ο 26χρονος επιθετικός του Παναθηναϊκού συμμετείχε σε φουλ ένταση στην προπόνηση που έκαναν οι Πράσινοι στο «Λα Ρομαλέδα» στο γήπεδο που θα αγωνιστούν κόντρα στον ισπανικό σύλλογο. Ο Λάζαρος έκανε δυνατά σπριντ, ταχύτητες, συμμετείχε στην εκτέλεση των στημένων και φυσικά στο δίτερμα που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα. Με λίγα λόγια το διάστρεμμα αποτελεί παρελθόν.
Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα σιγουρεύτηκε ότι ο Χριστοδουλόπουλος είναι πλέον έτοιμος να αγωνιστεί. Ίσως όχι για 90 λεπτά αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να ανήκει στους έντεκα του αρχικού σχήματος. Αυτό λύνει ποικιλοτρόπως τα χέρια του Φερέιρα. Ο Πορτογάλος τεχνικός ξαναβρίσκει το μόνιμο εκτελεστή των στημένων φάσεων και ειδικότερα γι' αυτό το ματς, έναν μπαλαντέρ. Και αυτό γιατί ο Φερέιρα σκέφτεται ακόμα το γρίφο της επίθεσης. Τοτσέ ή Φορναρόλι; Ο Ισπανός δείχνει να έχει περισσότερες πιθανότητες. Υπάρχει, πλέον, μια ακόμα εναλλακτική. Ένα σχήμα ευέλικτο, γρήγορο, ικανό να «χτυπήσει» πολύ στις αντεπιθέσεις. Σύμφωνα με αυτό ο Χριστοδουλόπουλος θα παίξει στην κορυφή της επίθεσης με τον Μαυρία ή τον Σισοκό πίσω του, στα αριστερά του όποιον εκ των δύο προαναφερθέντων... περισσέψει και στα δεξιά τον Ζέκα.
Τα υπόλοιπα είναι «κλειδωμένα». Παρότι στο αποψινό δίτερμα τα πράγματα ήταν ανακατεμένα, ο Φερέιρα έχει καταλήξει στους Καρνέζη, Βύντρα, Σπυρόπουλο, Μπουμσόνγκ, Βελάσκες, Βιτόλο, Κατσουράνη.

Πηγή: pamesports.gr

Ισχυρή η οικονομία της Αυστραλίας



Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αυστραλιανής οικονομίας, που σε έναν μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην εξαγωγή του ορυκτού πλούτου της χώρας, θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν πως είναι πολύ πιθανή η σημαντική μείωση των αυστραλιανών εξαγωγών (κυρίως μεταλλευμάτων) σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, κάτι που, όπως λένε, θα έχει «απρόβλεπτα δυσμενείς συνέπειες στην αυστραλιανή οικονομία».

Σε έκθεσή της, η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει πως οι εξαγωγές των μεταλλευμάτων θα συνεχιστούν και στα επόμενα χρόνια, αλλά «αναπόφευκτα κάποτε θα μειωθούν».

Ο υπουργός Οικονομικών, Γουέιν Σουάν, σχολίασε πως η έκθεση της τράπεζας «ουσιαστικά επιβραβεύει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

Όπως τόνισε ο κ. Σουάν, ο ρυθμός ανάπτυξης της αυστραλιανής οικονομίας είναι στο «ικανοποιητικότατο 3,75%», ενώ τα επίσημα επιτόκια στο 3,5%, η ανεργία περίπου στο 5% και ο προϋπολογισμός θα έχει πλεόνασμα 1,5 δις δολάρια.

«Όπως κι αν το δει κανείς, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η αυστραλιανή οικονομία είναι ισχυρή και αυτό δεν συνέβη τυχαία. Οφείλεται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης» είπε ο κ. Σουάν.

Πηγή: ΑΠΕ

Συρία: Δεκάδες πολίτες νεκροί σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό



Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης του συριακού στρατού στην περιοχή Μαανταμίγιατ αλ-Σαμ, κοντά στη Δαμασκό, σκοτώθηκαν δεκάδες πολίτες.

Από τους 198 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους χθες, Τρίτη, σε όλη τη Συρία, οι 42 ήταν από την περιοχή αυτή με τους 200.000 κατοίκους (χριστιανοί, σουνίτες και αλουίτες), 6 χιλιόμετρα δυτικά της συριακής πρωτεύουσας. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, αφού ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους που παρευρισκόταν σε επικήδεια τελετή, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσαν κάτοικοι της Δαμασκού, ο στρατός προώθησε άρματα μάχης και βομβάρδισε πολυσύχναστη κυκλική διασταύρωση κοντά σε νότιες συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άμαχοι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αιματηρό επεισόδιο μεταξύ δύο γυναικών στη Θεσσαλονίκη



Αιματηρό επεισόδιο συνέβη χθες το απόγευμα στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε δύο γυναίκες.
Συγκεκριμένα μια 37χρονη, για άγνωστους λόγους, επιτέθηκε και τραυμάτισε με μαχαίρι 28χρονη, η οποία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης κι όπως διαπιστώθηκε υπέστη επιπόλαιο τραύμα στην αριστερή κοιλιακή χώρα.

Λίγο αργότερα η 37χρονη συνελήφθη από αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο γυναίκες, που έχουν μεταξύ τους συγγένεια εξ αγχιστείας, είναι χρήστριες ναρκωτικών ουσιών, ενώ η δράστιδα είχε νοσηλευτεί κατά καιρούς σε ψυχιατρική κλινική.

Ερώτηση Μαρκόπουλου για τον "δράκο" της Πάρου



Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κώστας Μαρκόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνη Ρουπακιώτη και Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με τον φάκελο παροχής ασύλου και τη σύλληψη του Πακιστανού Αχμέτ Βακάς, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα βιασμού και ανθρωποκτονίας 15χρονης κοπέλας στην Πάρο.

Ο κ. Μαρκόπουλος, αναπτύσσοντας την ερώτησή του, τονίζει ότι η αποκάλυψη των στοιχείων της υπόθεσης προκάλεσε το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού και έφερε στο επίκεντρο της επικαιρότητας το δυσεπίλυτο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

«Με λύπη μας διαπιστώσαμε την παροχή εκ μέρους των Αρχών ειδικής μεταχείρισης στον πακιστανό υπήκοο, με το αστυνομικό & δικαστικό σώμα να επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο για την ασφάλεια του και την προστασία της εν γένει προσωπικότητας του.

Επιπλέον και σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό κράτος παρείχε άσυλο – εξπρές στον πακιστανό εγκληματία, ενισχύοντας έμμεσα την λειτουργία ενός αέναου δουλεμπορικού παρακράτους».

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ρωτά τους υπουργούς Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημόσιας Τάξης και προστασίας του Πολίτη για το αν επιβεβαιώνονται οι προαναφερθείσες πληροφορίες περί ειδικής μεταχείρισης του Πακιστανού.

Αν ισχύει η αδικαιολόγητη, βάσει του ελληνικού και διεθνούς δικαίου, χορήγηση ασύλου στον δράστη.

Αν θα δοθεί στην δημοσιότητα ο φάκελος με τα ακριβή στοιχεία της χορήγησης ασύλου ώστε να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για παρατυπίες και παραλήψεις των Αρχών καθώς και τι προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη εισροή παράνομων μεταναστών στη χώρα μας.

Από τον Οκτώβριο τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ 2010 - 2011



Από τον Οκτώβριο και έως το τέλος του έτους, τουλάχιστον 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πάρουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και το 2011, τα οποία θα είναι για πρώτη φορά ξεχωριστά ανά σύζυγο. Από τον συγκεκριμένο φόρο, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περί το 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, εντός του Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πύλη του εντύπου Ε9, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις τυχόν μεταβολές για το 2012 στην ακίνητη περιουσία τους. Παράλληλα, το τρέχον διάστημα, η ΓΓΠΣ διαχωρίζει την ακίνητη περιουσία μεταξύ των συζύγων. Ενώ, θα καθορίσει και νέες ενδεικτικές τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εκτός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου την 1-1-2010 και την 1-1-2011 δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Με βάση τον συγκεκριμένο διαχωρισμό, τις δηλώσεις μεταβολών στο Ε9 και το περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί, θα αποσταλούν έως το τέλος του έτους, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, τα ξεχωριστά ανά σύζυγο εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ των ετών 2010 και 2011.

Ιταλία: Ζητούν αποδείξεις για τα ποσά που ξόδεψαν για τους γάμους



Τα ποσά που ξόδεψαν για τους γάμους τους , τα τελευταία 5 χρόνια ζητάει τώρα από τα ζευγάρια ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι.

Τις αποδείξεις και αν χρειαστεί και τα «ρέστα» θα τα δώσουν πρώτα τα ζευγάρια που ζουν στη Σικελία και που παντρεύτηκαν τα 5 τελευταία χρόνια.

Για το λόγο αυτό όλες οι αποδείξεις του γάμου, του νυφικού, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τις μπομπονιέρες και τα λουλούδια, τα έξοδα του εστιατορίου και της δεξίωσης όλα χρειάζονται για ένα και μοναδικό λόγο.

Για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Στην περίπτωση που δεν δώσουν όλα τα στοιχεία θα κινδυνεύουν με επιβολή προστίμου μέχρι και 2.500 ευρώ.

Το ιταλικό κράτος δεν μένει αμέτοχο ούτε και στην ωραιότερη μέρα της ζωής των ζευγαριών αλλά «βοηθάει» και στην κρεβατομουρμούρα αφού πολλά είναι τα ζευγάρια που έχουν ήδη χάσει τον ύπνο τους!!

Κρήτη: Άγνωστος επιτέθηκε με Καλάσνικοφ εναντίον ζευγαριού



Διπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας έγινε τα ξημερώματα στην περιοχή της Φαιστού Ηρακλείου, όταν άγνωστος επιτέθηκε με Καλάσνικοφ εναντίον ζευγαριού, που επέβαινε σε αυτοκίνητο.

Η επίθεση έγινε στη μία και μισή τα ξημερώματα στην επαρχιακή οδό Καμηλαρίου - Καλαμακίου στη Φαιστό, στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 54χρονος, με συνεπιβάτη την 50χρονη σύζυγό του, οι οποίοι επέστρεφαν από την ταβέρνα που διατηρούν στο Καλαμάκι, στο σπίτι τους στις Μοίρες.

Ο άγνωστος άνδρας τους είχε στήσει καρτέρι και μόλις είδε το αυτοκίνητο να πλησιάζει το πυροβόλησε πάνω από 17 φορές και 8 σφαίρες καρφώθηκαν στο όχημα.

Από τους πυροβολισμούς δεν υπήρξε τραυματισμός του ζευγαριού, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στο αυτοκίνητο. Οι αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για εντοπισμό και σύλληψη του δράστη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστολές Σταϊκούρα για τις ΜΚΟ και τις επιχορηγήσεις



Εν όψει της κατάρτισης του σχεδίου προϋπολογισμού του 2013, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απέστειλε στους υπουργούς δύο επιστολές για τις ΜΚΟ και τις επιχορηγήσεις.

Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δεσμεύονται όλες οι πιστώσεις που είναι εγγεγραμμένες στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και αφορούν επιχορηγήσεις προς ΜΚΟ και σωματεία, ενώ από το 2013 όλες πλέον οι δαπάνες θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση.

Σχετική επιστολή απέστειλε προς όλους τους υπουργούς ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξοικονόμηση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά τις επιστολές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι η εξάντληση των περιθωρίων περιστολής και ο διαχρονικός εξορθολογισμός της δημόσιας δαπάνης που αφορά τη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, άλλων συλλογικών φορέων, καθώς και την καταβολή επιχορηγήσεων, εισφορών συνδρομών σε διεθνείς οργανισμούς και άλλες οντότητες του εξωτερικού.

Ο κ. Σταϊκούρας ζητεί τον πλήρη κατάλογο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλων συλλογικών φορέων που χρηματοδοτούνται από τα υπουργεία, καθώς και το ύψος των αντίστοιχων δαπανών.

Ζητεί, επίσης, να μάθει ποιες εκ των δαπανών αυτών αποτελούν νομική υποχρέωση του Δημοσίου και ποιες κρίνονται από την πλευρά των υπουργών ως απολύτως αναγκαίες.

Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην ιστορία έγινε η Applle



Την ώρα που αναμένεται το νέο iphone στην αγορά, η εταιρία Apple ξεπερνώντας και την Microsoft, έγινε η εταιρία με την εγαλύτερη αξία στην ιστορία.
Η  κεφαλαιοποίηση εκτοξεύτηκε στα 623 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή λίγο περισσότερο από 500 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το μέγεθος της Apple πλέον σημειώνεται ότι με τρέχουσα τιμή στα 665.15 δολάρια η κεφαλαιοποίησή της φτάνει τα 623,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας και το ρεκόρ αξάις που έφτασε η Microsoft τον Δεκέμβριο του 1999 με κεφαλαιοποίηση ύψους 620,6 δισ. δολαρίων.
Συγκριτικά με τα ελληνικά δεδομένα, η κεφαλαιοποίηση της Apple είναι περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ και περίπου 60% μεγαλύτερη από το ελληνικό χρέος μετά το PSI.
Αντίθετα οι γείτονες του Facebook αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς τους ήρθαν με το πρόσφατο IPO και την κατρακύλα της μετοχής τους.

Η αύξηση στην τιμή της μετοχής ενισχύθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες λόγω των φημών για το επερχόμενο iPhone 5 και το νέο μικρότερο iPad. Διαπραγματεύεται πλέον κοντά στα 660 δολάρια.

Τρεις μεταγραφές ο Ολυμπιακός



Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις μεταγραφές θα κάνει, όπως όλα δείχνουν, ο Ολυμπιακός. Αντι-Μιραλάς, αριστερός μπακ και αμυντικός μέσος...
Η κάλυψη του κενού που άφησε πίσω του ο Κέβιν Μιραλάς αποτελεί προτεραιότητα για τον Ολυμπιακό, ωστόσο όπως φαίνεται οι «ερυθρόλευκοι» θα κινηθούν για την απόκτηση ενός ακόμη αριστερού μπακ και ενός αμυντικού μέσου.
Για τη θέση του αριστερού εξτρέμ στη λίστα βρίσκονται οι: Τζιοβάνι Ντος Σάντος, Ντρέντε, Νενέ, Αντελίνο Βιεϊρίνια, Μάνουελ Βάργκας, Μπαρμπόσα και Κουαρέσμα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα, καθώς στο «λιμάνι» θέλουν να τελειώσουν με άμεσα την απόκτηση του ποδοσφαιριστή που θα παίξει το ρόλο του αντι-Μιραλάς.
Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες δύο θέσεις, αν και επίσημα δεν επιβεβαιώνεται τίποτα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ολυμπιακός θα κάνει κινήσεις, αφού όμως έχει λάβει τέλος το θέμα του αντικαταστάτη του Βέλγου.

Πηγή: greekfootball.gr

Έρχονται τα ειδοποιητήρια για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010 - 2011



Το φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες, θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα ειδοποιητήρια για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011, τα οποία και θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους!!
Θα μπουν στα κρατικά ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ για αυτό και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζεται ώστε να σταλούν σύντομα όλα τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Τι γίνεται στην περίπτωση που έχει αλλάξει η ακίνητη μου περιουσία;;

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), εντός του Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πύλη του εντύπου Ε9, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις τυχόν μεταβολές για το 2012 στην ακίνητη περιουσία τους.

Επίσης, το τρέχον διάστημα, η ΓΓΠΣ διαχωρίζει την ακίνητη περιουσία μεταξύ των συζύγων και σύμφωνα με την «Ημερησία», θα καθορίσει και νέες ενδεικτικές τιμές αφετηρίας ανά τετραγωνικό μέτρο. για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εκτός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου την 1-1-2010 και την 1-1-2011 δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Ειδικότερα:

1) Περίπου 400.000 άτομα που κατείχαν την 1-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα παραλάβουν τον Οκτώβριο ισάριθμα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν τον ΦΑΠ του έτους 2010.

2) Περισσότερα από 600.000 άτομα που κατείχαν την 1-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, θα παραλάβουν στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του έτους 2011.

Δυσοίωνες προβλέψεις για τους πάγους στην Αρκτική



Ομοσπονδιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών προβλέπει ότι στις αρχές του επόμενου μήνα η έκταση του θαλάσσιου πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό θα έχει πέσει στα μικρότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις. Όλα δείχνουν ότι στο προσεχές μέλλον η Αρκτική θα μετατρέπεται σε απέραντη θάλασσα στα τέλη κάθε καλοκαιριού, μια εξέλιξη που αναμένεται να επιταχύνει δραματικά την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, η έκταση του επιπλέοντος πάγου στην Αρκτική μειώνεται από τα τέλη Ιουνίου έως σήμερα κατά περίπου 100.000 χιλιόμετρα την ημέρα -μια έκταση λίγο μικρότερη από αυτή της Ελλάδας.

Τα τελευταία δορυφορικά στοιχεία δείχνουν ότι στις 13 Αυγούστου η έκταση του θαλάσσιου πάγου ήταν 5,09 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, η μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτήν την ημερομηνία. Το κέντρο προβλέπει ότι μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου, οπότε σταματά το λιώσιμο των πάγων λόγω του καλοκαιριού, η έκταση των πάγων θα πέσει κάτω από το ιστορικό ρεκόρ του 2007.

Κάλαμος: Ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον 70χρονο πατέρα του



Ήταν λίγο μετά τις 11 όταν ένας οικογενειακός καυγάς κατέληξε σε τραγωδία, όταν ένα παλικάρι μόλις 24 ετών ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον ηλικιωμένο πατέρα του.

Η τοπική κοινωνία στον Κάλαμο ακόμα δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι συνέβη κάτι τέτοιο στην συγκεκριμένη οικογένεια.

Ένας απλός καυγάς, έγινε η αιτία να έρθουν στα χέρια πατέρας και γιος.

Ο 24χρονος θόλωσε και άρχισε να χτυπάει με μανία χρησιμοποιώντας χέρια και πόδια τον 70χρονο πατέρα του.

Εκείνος το μόνο που προσπάθησε να κάνει ήταν να φωνάξει βοήθεια και να βγει από το σπίτι αλλά ακόμα και οι λιγοστές δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν.

Ο γιος, σε κατάσταση αμόκ, συνέχισε να τον χτυπάει και εκτός σπιτιού μέχρι την στιγμή που ο ηλικιωμένος άφησε την τελευταία του πνοή στο έδαφος.

Οι γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία και συνέλαβαν τον 24χρονο πατροκτόνο ενώ ο 70χρονος πατέρας του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε και τυπικά ο θάνατός του.

Παπαδημούλης: Το "όχι" Γιούνκερ στον Τσίπρα, "προσβάλλει τη Δημοκρατία"



Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή» ο κος Παπαδημούλης δήλωσε «Θεωρώ μέγιστη θεσμική απρέπεια και προσβολή της Δημοκρατίας το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν συμπεριέλαβε στις επαφές του στην Αθήνα συνάντηση με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα». Στην συνέχεια τόνισε πως o  ΣΥΡΙΖΑ είχε απευθύνει εδώ και μία εβδομάδα επίσημο αίτημα στον κ. Γιούνκερ, αλλά -όπως είπε- «η ηγεσία της ΕΕ προτιμά να συνομιλεί με όσους θεωρεί βολικούς».

«Θα πρέπει να μας δώσει εξηγήσεις ο κος Γιούνκερ, γιατί ενώ έχει χρόνο δεν δέχεται να δει τον κ. Τσίπρα» είπε κλείνοντας ο κος Παπαδημούλης.

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έριξε εμμέσως ευθύνες στην κυβέρνηση για την μη πραγματοποίηση της συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ

«Θα πρέπει να υπάρξει έντονο διάβημα από την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά στη ΝΕΤ.

Πηγή: Skai

Τα αναβολικά "πέταξαν" τις φλέβες από το σώμα του!



Ήθελε να ξεπεράσει το ανθρώπινο και προκάλεσε στον εαυτό του ότι πιο τραγικό.

Ο Γκρεγκ γυμναζόταν αρκετά και όταν είδε το σώμα του να «φουσκώνει» ενθουσιάστηκε.

Άρχισε να παίρνει αναβολικά και να κάνει ενέσεις για να γίνεται όλο και πιο «μπρατσαράς».

Οι μύες του είχαν γίνει 62 εκατοστά, αλλά ακόμα και τότε δεν καταλάβαινε την υπερβολή.

Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών αποφάσισε να πάρει μια πολύ επικίνδυνη ουσία και τελικά τα χέρια του άνοιξαν στα δύο και οι φλέβες πετάχτηκαν από το σώμα.



Star.gr

Σταματούν τα γυρίσματα πορνογραφικών ταινιών λόγω σύφιλης



Η αμερικανική Ένωση Παραγωγών Πν ανακοίνωσε πως διακόπτονται τα γυρίσματα μετά τον εντοπισμό κρούσματος σύφιλης σε ηθοποιό, την ίδια ώρα που οργάνωση υπέρ της χρήσης προφυλακτικού στις ταινίες επισημαίνει πως ο αριθμός των ηθοποιών που έχουν μολυνθεί είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η ένωση Free Speech Coalition, στην οποία ανήκουν όλοι οι παραγωγοί ταινιών πορνό--οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν έδρα το Λος Άντζελες--κάλεσε τα μέλη της να διακόψουν τα γυρίσματα μέχρι να εκτιμηθεί ο κίνδυνος που υπάρχει και να υποβληθούν σε εξετάσεις όλοι οι ηθοποιοί.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι εξετάσεις άρχισαν χθες Τρίτη από τις ιατρικές υπηρεσίες της FSC. Οι ηθοποιοί θα υποβληθούν σε θεραπεία με αντιβιοτικά και θα μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μετά δέκα ημέρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την Παρασκευή οι υγειονομικές αρχές της κομητείας του Λος Άντζελες ανακοίνωσαν πως διεξάγεται έρευνα για την αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης--τουλάχιστον πέντε καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα--στην βιομηχανία ταινιών πορνό.

Η οργάνωση AIDS Healthcare Foundation (AHF) που υπερασπίζεται την υποχρεωτική χρήση προφυλακτικού στα γυρίσματα υπογράμμισε χθες Τρίτη πως η βιομηχανία ταινιών πορνό προσπαθεί να καλύψει την έξαρση κρουσμάτων σύφιλης ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των ταινιών αυτών και επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές κάνει λόγο για τουλάχιστον εννιά κρούσματα.

Το 2011 είχαν διακοπεί προσωρινά τα γυρίσματα τέτοιων ταινιών, όταν ένας ηθοποιός διαγνώσθηκε θετικός στον ιό του AIDS.

Το μεγάλο τσεκούρι στα προνοιακά επιδόματα



Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τα προνοιακά επιδόματα, φτάνοντάς τα στα επίπεδα του 2008 ή του 2009.

Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ακόμη βαθύτερη εξαθλίωση την πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία και των χρονίως πασχόντων.
Μπορεί να μειωθούν ακόμη και κατά 70% το οποίο σημαίνει ότι πολλοί θα χάσουν από 250 έως και 400 ευρώ.
Άλλωστε και ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι για να μην καταργηθούν πλήρως, θα πρέπει να πέσουν στα επίπεδα του 2008.
Τα επιδόματα των τρίτεκνων και πολύτεκνων θα καταργηθούν και θα διατηρηθούν μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. Θα δίνονται μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις και όταν τα εισοδήματα της οικογένειας θα είναι εξαιρετικά χαμηλά.
Αντ΄ αυτού η κυβέρνηση σχεδιάζει βοήθημα σε όλες τις οικογένειες ακόμη και με ένα ή δύο παιδιά, με το ποσό των 20 ή 30 ευρώ!
Να σημειωθεί ότι τα επιδόματα των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών έχουν υποστεί ήδη κούρεμα καθώς τον τελευταίο χρόνο δίνονταν μόνο σε οικογένειες που δεν είχαν υψηλά εισοδήματα.

Παράσταση διαμαρτυρίας για τους παιδικούς σταθμούς



Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνουν για αύριο Πέμπτη, στις 19.00 το απόγευμα έξω από το υπουργείο Εργασίας που βρίσκεται στην οδό Σταδίου, τα Συνδικάτα της Αττικής.

Διαμαρτύρονται για την τραγική κατάσταση στην οποία οδηγούνται δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, λόγω των ελλείψεων σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την άφιξη Γιούνκερ



Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες που γίνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου όλα να είναι έτοιμα κατά την άφιξη του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έρχεται σήμερα το μεσημέρι στην ελληνική πρωτεύουσα!

Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί τον κο Γιούνκερ και αμέσως μετά θα γίνουν δηλώσεις. Ο κος Σαμαράς θα παρουσιάσει ,σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρόεδρο του Eurogroup τα μέτρα των 11,5 δισ. και αφού υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την υλοποίησή τους, θα ζητήσει τη στήριξη του κ. Γιούνκερ στις προσπάθειες της Ελλάδας.

Ήδη πάντως, από χθες παρατηρείται ανατροπή κλίματος, μετά και τις δηλώσεις στήριξης του κου Γιούνκερ για τη χώρα μας. Ο επικεφαλής του Eurogroup διαχώρισε τη θέση του από τις ακραίες αρνητικές τοποθετήσεις για την Ελλάδα, όπως π.χ. οι δηλώσεις Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ και Γερμανών αξιωματούχων, χαρακτηρίζοντας «άνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική» τα σενάρια περί αποβολής από την ευρωζώνη χωρών-μελών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Μιλώντας σε Αυστριακούς δημοσιογράφους, ο κος Γιούνκερ επανέλαβε ότι τεχνικά θα ήταν εφικτή μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ωστόσο πολιτικά δεν θα ήταν δυνατή και θα συνδεόταν με ανυπολόγιστους κινδύνους.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας εκτός και αν εκείνη παραβιάσει όλες τις δεσμεύσεις της και δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της και να διπλασιάσει τις προσπάθειές της, για αυτό και δεν υπάρχει λόγος να υποθέσει κανείς ότι μπορεί να υλοποιηθεί ένα σενάριο εξόδου.
«Το μόνο που θέλουμε, είναι ένα λίγος αέρας να ανασάνουμε για να τρέξει η οικονομία και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτόματα περισσότερα χρήματα», δήλωσε  ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Bild, λίγες ώρες πριν τις διαδοχικές κρίσιμες συναντήσεις του με τη καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, την Παρασκευή και το Σάββατο αντίστοιχα.

Παρουσίασε τις νέες εμφανίσεις του ο Ολυμπιακός



Τις νέες εμφανίσεις που θα χρησιμοποιήσει τη σεζόν 2012-13 αποκάλυψε σήμερα ο Ολυμπιακός στην αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου του «Γ. Καραϊσκάκης». Εκτός από την κλασική ερυθρόλευκη με τις ρίγες, ο Ολυμπιακός θα εμφανίζεται με άσπρη και μπλε φανέλα, η οποία παραπέμπει στην εθνική ομάδα της Ιταλίας, σε ότι αφορά τον σχεδιασμό.

Μάλιστα, στην δεύτερη και την τρίτη υπάρχει υδατογράφημα το σήμα του Ολυμπιακού.

Μετά την παρουσίαση οι παίκτες των Πειραιωτών πρόβαραν τις νέες φανέλες και χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της προπόνησης σε τρία γκρουπ, ανάλογα με την εμφάνιση.

Στις εξέδρες του «Γ. Καραϊσκάκης» βρέθηκαν περίπου 2.000 φίλοι της ομάδας.

Τέλη κυκλοφορίας 2013: Τέλος το αυτοκόλητο σήμα, πως θα το πληρώσουμε



Αλλαγές στον τρόπο απόκτησης και πληρωμής στο σήμα για τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Ο νέος τρόπος θα εφαρμοστεί από φέτος, δηλαδή από τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους και αφορούν στο 2013. Πλέον θα πληρώνουμε για τα τέλη κυκλοφορίας κατόπιν ειδοποίησης αλλά δεν θα παραλαμβάνουμε το γνωστό σηματάκι παρά μια απόδειξη ότι το έχουμε πληρώσει.


Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση χειρόγραφα ή ταχυδρομικά θα λάβουν το γνωστό ειδοποιητήριο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Με το ειδοποιητήριο αυτό θα μεταβούν σε οποιαδήποτε τράπεζα ή μέσω ΑΤΜ ή του ίντερνετ και θα πληρώσουν το τέλος χωρίς να προμηθευτούν σήμα.

Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet και υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση θα ειδοποιηθούν για να τυπώσουν το σχετικό ειδοποιητήριο μέσω του taxisnet. Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που δεν θα πληρώσουν το τέλος θα δουν στο επόμενο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος το ποσό του τέλους βεβαιωμένο ως ληξιπρόθεσμο χρέος μαζί με τις σχετικές προσαυξήσεις που θα έχουν υπολογιστεί έως τότε.

Η ΓΓΠΣ αυτήν την περίοδο προχωρά σε διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίσει όσους δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2012. Σύντομα θα τους αποσταλούν σχετικά ειδοποιητήρια προκειμένου να πληρώσουν το διπλάσιο τέλος, όπως ορίζει η φορολογική νομοθεσία. Από την αλλαγή του τρόπου εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας υπολογίζεται ότι το δημόσιο θα εξοικονομήσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Τόσο είναι το κόστος για την εκτύπωση των σημάτων και των ειδοποιητηρίων καθώς και της αποστολής των τελευταίων.

Κίνα: Παγιδευμένοι στο βουνό χιλιάδες τουρίστες χωρίς νερό



Περισσότεροι από 8.000 τουρίστες παρέμειναν αποκλεισμένοι για περισσότερες από 72 ώρες, χωρίς νερό και ηλεκτρικό, σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Σιτσουάν στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κίνας.

Όπως μετέδωσε το euronews, οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν μεγάλες κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιες φθορές το τοπικό οδικό δίκτυο και τουλάχιστον 300 κατοικίες. Η κινητοποίηση των Αρχών ήταν άμεση, με σωστικά συνεργεία να σπεύδουν στο σημείο, την ίδια στιγμή που δυνάμεις του στρατού ξεκίνησαν τις εργασίες για την απομάκρυνση των χωμάτων και της λάσπης από τους δρόμους.

Τελικά, με τη χρήση σκοινιών και σχηματίζοντας μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα, η περιπέτεια τους είχε αίσιο τέλος.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έχουν στοιχήσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους ακόμα και μέσα στην πρωτεύουσα Πεκίνο.

Απόπειρα ανθρωποκτονίας στη Φαιστό Ηρακλείου



Απόπειρα ανθρωποκτονίας σημειώθηκε στη Φαιστό Ηρακλείου στην επαρχιακή οδό Καμηλαρίου - Καλαμακίου, όταν άγνωστος πυροβόλησε τουλάχιστον δέκα φορές με καλάσνικοφ κατά φορτηγού που οδηγούσε 54χρονος, με συνεπιβάτη την 50χρονη σύζυγό του.

Από τους πυροβολισμούς δεν υπήρξε τραυματισμός των επιβαινόντων, αλλά προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο όχημα.

Η αστυνομία αναζητά τον δράστη του επεισοδίου.

Εφεδρεία: Πώς, πότε και για ποιους "χτυπάει" η καμπάνα



Μπορεί πριν λίγο καιρό στο άκουσμα και μόνο της λέξης κάποιοι στην κυβέρνηση να αντιδρούσαν, τελικά όμως… η ανάγκη να εξοικονομηθούν τα 13.5 δις ευρώ, οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στην ενσωμάτωση του μέτρου στην τελική λίστα που θα παραδοθεί στους τροικανούς.

Ποιο είναι όμως το σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατό λιγότερες αντιδράσεις;

Δύο βασικούς πυλώνες περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέου τύπου εφεδρεία, η οποία θα συζητηθεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκη και του υφυπουργού Μ. Βολουδάκη.

Ο πρώτος πυλώνας της νέας εφεδρείας αφορά το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, που εντάχθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για να συμπεριλάβει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη συνταξιοδοτική ωρίμανση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το συγκεκριμένο μέτρο θα γίνει σε τρεις φάσεις.

1η φάση: Θα θεσμοθετηθούν κίνητρα (αναγνώριση πλασματικών χρόνων) με στόχο να «ωθήσουν» μια μερίδα υπαλλήλων που δεν συμπληρώνουν την ηλικία και τα έτη προϋπηρεσίας σε «απόσταση» 2 ή 3 χρόνων πριν από τη σύνταξη.

2η φάση: Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βρεθούν μετά την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων μέχρι και τρία χρόνια πριν τη σύνταξη, θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας λαμβάνοντας το 60% του βασικού μισθού για χρονικό διάστημα μέχρι και τρία χρόνια.

3η φάση: Μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος θα συνταξιοδοτούνται αμέσως, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τις απολύσεις.

Ο δεύτερος πυλώνας «στέλνει» κατευθείαν σε εφεδρεία όσους υπαλλήλους συγκεντρώσουν χαμηλή βαθμολογία στην αξιολόγηση. Οι υπάλληλοι αυτοί θα λαμβάνουν επίσης το 60% των αποδοχών τους για τρία χρόνια και μετά θα απολυθούν.

Το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύει ότι ακόμη και το νέο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα πρέπει να συνδυαστεί με την αξιολόγηση των υπαλλήλων και να μην εφαρμοστεί οριζόντια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης με την εφαρμογή του μέτρου αυτού,  θα αποχωρήσουν περίπου 115. 000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015.

Η νέα εφεδρεία θα εφαρμοστεί σε όλο τον δημόσιο τομέα και δεν θα εξαιρεθούν ούτε οι εκπαιδευτικοί, αντιθέτως από το καλοκαίρι του 2013 δάσκαλοι και καθηγητές θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο.

«ΟΧΙ» στην εφεδρεία από Κουβέλη, Μανιτάκη, Τσίπρα και ΑΔΕΔΥ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να εκφράζει ενστάσεις για το μέτρο αυτό και το ποσό της εξοικονόμησης που θα προκύψει από την εφαρμογή του, ενώ διαφωνίες εκφράζονται και από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κο Α.Μανιτάκη, ο οποίος ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες πρόταση την οποία και θα παραδώσει στον κο Κουβέλη, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για την εφαρμογή της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης .

Το θέμα όμως της εφεδρείας  προκαλεί τις αντιδράσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΔΕΔΥ, η οποία θεωρεί ότι η υλοποίηση της εφεδρείας θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Μείωση και των οργανικών μονάδων
Η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού θα αποτελέσει το "κλειδί" για τη μείωση των οργανικών μονάδων αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες η αξιολόγηση την οποία θα επιβλέψει το ΑΣΕΠ, αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η βαθμολογία τους θα κρίνει την τοποθέτηση τους ή όχι στα νέα οργανογράμματα που θα διαμορφωθούν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο των σαρωτικών μετατάξεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.



Πηγή: Έθνος

Τα αντιβιοτικά σε βρέφη οδηγούν σε παιδική παχυσαρκία



Μελετητές μελέτησαν  τη χρήση αντιβιοτικών σε βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση αντιβιοτικών  θα μπορούσε αργότερα να οδηγήσει σε παιδική παχυσαρκία.
Η μελέτη αυτή  του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Obesity.
Μελέτησαν τη χρήση αντιβιοτικών σε 11.532 παιδιά που γεννήθηκαν στο Έιβον της Βρετανίας το 1991 και το 1992. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν λάβει αντιβιοτικά κατά τους πρώτους πέντε μήνες της ζωής τους ζύγιζαν περισσότερο από τα υπόλοιπα.
Η διαφορά βάρους ήταν ελάχιστη στα νήπια από 10 έως 20 μηνών, όμως αυξανόταν στη συνέχεια και σε ηλικία 3 ετών και 2 μηνών τα παιδιά που είχαν πάρει αντιβιοτικά είχαν αυξημένες πιθανότητες (κατά 22%) να είναι υπέρβαρα.

Αντιθέτως, στα βρέφη που έλαβαν αντιβιοτικά μετά τον 5ο μήνα δεν διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη διαφορά βάρους.
«Πιστεύουμε συνήθως ότι η παχυσαρκία είναι μια επιδημία που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη άσκησης και την ανθυγιεινή διατροφή, όμως ολοένα και περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Τα μικρόβια που υπάρχουν στο έντερό μας μπορεί να διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε θερμίδες. Η έκθεση σε αντιβιοτικά, ιδίως σε πολύ μικρή ηλικία, μπορεί να σκοτώσει κάποια από τα βακτήρια αυτά τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αφομοιώνει την τροφή και τα οποία, σε διαφορετική περίπτωση, θα μας επέτρεπαν να παραμείνουμε λεπτοί»», υπογραμμίζει ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Λεονάρντο Τρασάντε.

ΣΔΟΕ: Χωρίς απόδειξη ένα στα δύο καταστήματα σε τουριστικές περιοχές



Στο 55,7% διαμορφώνεται ο μέσος όρος παραβατικότητας στα παραθεριστικά κέντρα και στα νησιά, όπως προκύπτει από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σε 46 περιοχές πανελλαδικά.

Ειδικότερα, ένας στους δύο καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης και διασκέδασης καθώς και άλλοι επαγγελματίες στον χώρο του Τουρισμού (π.χ. ενοικιάσεις ομπρελών στις παραλίες) δεν κόβει απόδειξη ή διαθέτει πλαστά-εικονικά τιμολόγια. Το ποσοστό είναι ανεβασμένο σε σχέση με το 2011 (53%), ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό παραβατικότητας αγγίζει ακόμα και το 80%!.

And the winner is... νομός Ρεθύμνου

Στην κορυφή της σχετικής λίστας του ΣΔΟΕ βρίσκεται ο νομός Ρεθύμνου (84%). Συνολικά, 8 στους 10 επιχειρηματίες και επαγγελματίες στον κλάδο του Τουρισμό είτε δεν κόβει απόδειξη, είτε παρακρατεί τον Φ.Π.Α. είτε αποκρύπτει έσοδα. Στο γειτονικό Ηράκλειο το ποσοστό φθάνει το 77,8% για να συμπληρωθεί η τριάδα με τα Χανιά στο 73,1%.

Στα νησιά του Αιγαίου η αναλογία αγγίζει τους 7 στους 10:

Κως (77,5%)
Νάξος (73,9%)
Ρόδος (72,2%)
Εύβοια-Σκύρος (71,8%)
Σαντορίνη (68,4%)

Εκτροχιάστηκε εμπορικό τρένο στις Η.Π.Α.



Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια σιδηροδρομικής τραγωδίας που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε πόλη της πολιτείας Μέριλαντ των Η.Π.Α..

Εμπορική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε την ώρα που περνούσε πάνω από γέφυρα στην Έλικοτ Σίτι, με αποτέλεσμα ένα από τα βαγόνια να καταπλακώσει όχημα το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο σε υπαίθριο πάρκινγκ.

Τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στο σημείο προχώρησαν στον απεγκλωβισμό δύο νεκρών.

Κρήτη: "Δάσος" από χασισόδεντρα εντοπίστηκε δίπλα σε μοναστήρι



Ένα... δάσος από χασισόδεντρα εντοπίστηκε χθες δυο βήματα από το μοναστήρι της Κεράς στην Κρήτη. Οι αστυνομικοί εντόπισαν και εκρίζωσαν σε δύσβατο σημείο 320 δέντρα, ύψους ως και τριών μέτρων.

Η φυτεία ήταν, μάλιστα, τόσο καλά κρυμμένη μέσα σε ένα ελαιώνα, ώστε μόνο με βάση τις πληροφορίες που είχαν περιέλθει στη διάθεση των αρχών κατέστη δυνατό να εντοπιστεί.

Στο χώρο βρέθηκαν τρόφιμα, λιπάσματα και υπνόσακοι αλλά και μια σκηνή, ευρήματα που μαρτυρούν ότι οι χασισοκαλλιεργητές έμεναν στο χώρο, φροντίζοντας τη φυτεία. Στο χώρο βρέθηκαν επίσης σχεδόν 900 γραμμάρια κάνναβης.

Πηγή: cretalive

Ο Σαμαράς ζητά χρόνο από τους εταίρους



Λίγες ώρες πριν συναντήσει την Καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, ο κος Σαμαράς ζητά χρόνο από τους εταίρους προκειμένου όπως υποστηρίζει, να πάρει ξανά μπροστά η οικονομία.

«Το μόνο που ζητάμε είναι λίγο χώρο να αναπνεύσουμε, να πάρει η οικονομία μπροστά και να αυξηθούν τα έσοδα. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει και περισσότερα χρήματα» δηλώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη γερμανική εφημερίδα Bild που κυκλοφορεί σήμερα.

Για τον κο Σαμαρά ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε τη χώρα σε ολοκληρωτική καταστροφή με πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας και μεγάλες κοινωνικές αναταραχές.

«Η δραχμή θα ήταν καταστροφή για εμάς» λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αν η Ελλάδα επέστρεφε στο εθνικό νόμισμα η ανεργία θα έφτανε το 40%, η ύφεση θα διαρκούσε για περισσότερα χρόνια, και θα υπήρχαν περισσότερες κοινωνικές και θεσμικές αναταραχές.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι οι Έλληνες έχουν ήδη κάνει πολλές θυσίες, αλλά και πρόοδο στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.
Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει με το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες είναι μεγάλες, όπως και ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων, ο πρωθυπουργός  δεσμεύτηκε ότι σύντομα ο δημόσιος τομέας θα είναι μικρότερος και περισσότερος αποτελεσματικός, αφού για κάθε δέκα αποχωρήσεις προσλαμβάνεται μόνο ένας.

Ένας μεγιστάνας για την ΑΕΚ!



Φως στο τούνελ φαίνεται στην ΑΕΚ, καθώς πίσω από τον Δημήτρη Βιντιάδη και την επίσημη πρόταση που είχε αποστείλει προ ημερών στην ΠΑΕ, βρίσκεται η τράπεζα Seymour Pierce, η οποία ανήκει στον Κιθ Χάρις.

Ο μεγιστάνας έχει πελάτες τους Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Μοχάμεντ Αλ Φαγέτ, ενώ έχει εκπροσωπήσει τον δισεκατομμυριούχο Ράντι Λέρνερ για την εξαγορά της Άστον Βίλα, τους επενδυτές από τη μέση ανατολή που είχαν κινηθεί για την αγορά της Λίβερπουλ, ενώ συμμετείχε και στις αλλαγές διοικήσεων σε Μάντσεστερ Σίτι και Γουέστ Χαμ.

Όπως φαίνεται η πρόταση του Βιντιάδη είναι σοβαρή και η καθυστέρηση αποδίδεται στις διαπραγματεύσεις με την Seymour Pierce, προκειμένου να την πείσει να ασχοληθεί με την ΑΕΚ.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας από Οκτώβριο και τέλη κυκλοφορίας



Τουλάχιστον ένα εκατ. φορολογούμενοι από τον Οκτώβριο και έως το τέλος του έτους θα πάρουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και το 2011, τα οποία θα είναι για πρώτη φορά ξεχωριστά ανά σύζυγο.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, εντός του Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πύλη του εντύπου Ε9, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις τυχόν μεταβολές για το 2012 στην ακίνητη περιουσία τους.

Παράλληλα, το τρέχον διάστημα, η ΓΓΠΣ διαχωρίζει την ακίνητη περιουσία μεταξύ των συζύγων και θα καθορίσει και νέες ενδεικτικές τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εκτός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου την 1-1-2010 και την 1-1-2011 δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Από τον συγκεκριμένο φόρο, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περίπου ένα δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

1) Περίπου 400.000 άτομα που κατείχαν την 1-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα παραλάβουν τον Οκτώβριο ισάριθμα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν τον ΦΑΠ του έτους 2010.

2) Περισσότερα από 600.000 άτομα που κατείχαν την 1-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, θα παραλάβουν στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του έτους 2011.
Περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα πάρουν εφέτος το ειδικό σήμα των τελών κυκλοφορίας για το 2013 σε έντυπη μορφή (αυτοκόλλητο) αλλά θα έχουν μόνον την απόδειξη της τράπεζας ότι πλήρωσαν το ποσό που αναλογεί στον κυβισμό ή στους ρύπους. Όσοι δεν πληρώσουν, θα χρεωθούν το ποσό στον φόρο εισοδήματος του 2013, ως ληξιπρόθεσμη οφειλή, μαζί με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις.

Οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν για τις ημερομηνίες για την καταβολή των τελών είτε με έντυπο ειδοποιητήριο (πιθανότατα για εκείνους που υπέβαλαν χειρόγραφη φορολογική δήλωση), είτε μέσω του TAXISnet.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο στη ΓΓΠΣ γίνονται διασταυρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2012. Οι διασταυρώσεις πραγματοποιούνται με βάση αντίστοιχο έλεγχο του 2008 και τα αρχεία των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος. Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν τον Σεπτέμβριο με ειδοποιητήριο να πληρώσουν τη διπλάσια αξία των τελών που αναλογούν στο αυτοκίνητό τους.

Στοιχεία - σοκ για την σπατάλη των τροφίμων των οικογενειών



Σχεδόν τα μισά, επακριβώς τo 40%,  τρόφιμα, που μια ευκατάστατη αμερικανική οικογένεια προμηθεύεται, κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια. Σε αξία, αυτή η απερίσκεπτη σπατάλη ισοδυναμεί με 165 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο!
Αυτά τα στοιχεία-σοκ για την σπατάλη στα τρόφιμα στις ΗΠΑ φέρνει μια μη-κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση, το Επισιτιστικό-Γεωργικό πρόγραμμα του Συμβουλίου για την Υπεράσπιση των Φυσικών πόρων (NRDC).

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, κάθε τετραμελής αμερικανική οικογένεια ετησίως σπαταλά σε άχρηστα, εν τέλει, τρόφιμα το ποσό των...2.275 δολαρίων.

Μάλιστα, εάν η σπατάλη αυτή περισταλεί έστω κατά 15%, υπογραμμίζει η μελέτη, τότε θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με το ισοδύναμο ποσό η ετήσια σίτιση 25 εκατομμυρίων Αμερικανών…

Πυρκαγιά σε εξέλιξη στη Ζάκυνθο



Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει στη Ζάκυνθο, ενώ ταυτόχρονα σημαντικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται στα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Στη Ζάκυνθο επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 56 άτομα ως πεζοπόρο τμήμα και με το πρώτο φως της ημέρας στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και τέσσερα αεροσκάφη.

Βιβλική καταστροφή έχει σημειωθεί όμως στη Χίο, όπου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (Ε.F.F.Ι.S.) η καμένη έκταση ξεπερνά τα 127.400 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών μαστιχόδεντρων, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη οικονομική και οικολογική καταστροφή.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας προανήγγειλε τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) στη διερεύνηση των αιτίων των καταστροφικών πυρκαγιών, καθώς σε χθεσινές του δηλώσεις έκανε λόγο για ενδείξεις -αν όχι αποδείξεις- εμπρησμών σε πολλές περιπτώσεις, ανάμεσά τους και οι πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μέσα σε 10 ημέρες εκδηλώθηκαν 589 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Τριπόλεως

Αργά το βράδυ της Τρίτης, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων που είχε διακοπεί νωρίτερα στην εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται για τρίτη μέρα στο Σολομό Κορινθίας.

Σε εξέλιξη παραμένει για τρίτη μέρα και η φωτιά στην Τροιζήνα, ενώ μία ακόμα ξέσπασε χθες το μεσημέρι στον Αυλώνα Μεσσηνίας.

Όλα τα παραπάνω μέτωπα δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Κατάθεση Ρουμελιώτη για τις ευθύνες Παπανδρέου



Μαραθώνια ήταν κατάθεση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  Παναγιώτη Ρουμελιώτη, στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.

Ο κ. Ρουμελιώτης ανέλυε επί πέντε ολόκληρες ώρες στους οικονομικούς εισαγγελείς τα όσα είχε δηλώσει πριν από ένα περίπου μήνα, σε συνέντευξή του στους «New York Times». Εκεί, είχε αναφέρει ξεκάθαρα πως το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει» αφού πουθενά δεν είχε εφαρμοστεί με επιτυχία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική και σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανοίγει νέους δρόμους για την προκαταρκτική εξέταση που διενεργούν οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης. Επισημαίνεται ότι ο Γρηγόρης Πεπόνης διατάσσοντας την επίμαχη έρευνα έβαλε στο «κάδρο και τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων σχετικών με την οικονομία». Ο εισαγγελέας παρήγγειλε «την αναζήτηση τυχόν ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του δημοσίου αλλά και εγκλημάτων σχετιζόμενων με την οικονομία».

Δικαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι οι δυο εισαγγελείς θα συνεχίσουν την έρευνα αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αναφορά και μόνο του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από τον πρώτο μάρτυρα της υπόθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή και με τον τρόπο αυτό να προκληθεί έρευνα για την οικονομία. Άλλωστε η διατύπωση της ίδιας παραγγελίας του κ. Πεπόνη στις 2 Αυγούστου, για διερεύνηση τυχόν διάπραξης του αδικήματος της «απιστίας σε βάρος του δημοσίου» αλλά και «εγκλημάτων σχετιζομένων με την οικονομία», όπως και η ρητή εντολή «να ανευρεθεί άμεσα και να προσέλθει να καταθέσει ο κ. Ρουμελιώτης», δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.

Οι αντιδράσεις στους ισχυρισμούς Ρουμελιώτη

Δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης Ρουμελιώτη, υπήρξε αντίδραση και από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και από πλευράς κύκλων του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου του καταλόγισαν ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του.

Έθεταν ένα ακόμα ερώτημα, γατί ο κ. Ρουμελιώτης, εφόσον διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού, δεν παραιτήθηκε από τη θέση του. Στα σχόλιά τους, οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, αναφερόμενοι στην τοποθέτηση του κ. Ρουμελιώτη στον ιδιωτικό τομέα και σε συγκεκριμένη τράπεζα, ανέφεραν ότι ο καθένας μπορεί να βγάζει το ψωμί του όπως θέλει, αλλά όλοι μπορούμε να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας.

Επίσης θεωρούσαν ότι η τοποθέτηση του κ. Ρουμελιώτη, όπως και πολλών άλλων, ισοπέδωνε τα βήματα προόδου που έκανε η χώρα και τις θυσίες των Ελλήνων. Και όλα αυτά υπονομεύουν τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας και δίνουν επιχειρήματα είτε σε όσους θεωρούν ότι χρειάζονται ακόμα σκληρότερα μέτρα είτε σε όσους θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Έμμεση αποδοκιμασία αυτών των δηλώσεων δημοσιοποιήθηκε εκ μέρους πηγών του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε με γραπτή δήλωση.

Ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρθηκε στο θέμα με γραπτή του δήλωση, χωρίς να απαντάει στα συγκεκριμένα ερωτήματα, αλλά θέτοντας με τη σειρά του τα δικά του, ζητώντας να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αν γνώριζε τις απόψεις του Ντομινίκ Στρος Καν, τότε επικεφαλής του Ταμείου, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα.

Επίσης ζητεί από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει:

1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν,
2) Γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη, και
3) Γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μπέρνσεν: "Χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη θα είχε μισή αξία"



Με τον βουλευτή Βόλφγκανγκ Μπέρνσεν, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της γερμανικής Βουλής, συναντήθηκε σήμερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

«Η επίσκεψη του κ. Μπέρνσεν», όπως ο ίδιος ανέφερε, «αποδίδεται τόσο στο προσωπικό του ενδιαφέρον όσο και της Επιτροπής στην οποία συμμετέχει για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον πολιτισμό, τη λειτουργία των αρχαιολογικών υπηρεσιών και την εικόνα των μνημείων στο νησί μας».

Παρουσία των αρχαιολόγων Αγγελικής Κατσιώτη από την 4η Εφορεία Μεσαιωνικών Μνημείων και Βασιλικής Πατσιάδη από την ΚΒ΄ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Μνημείων, ο κ. Μαχαιρίδης ευχαρίστησε τον Γερμανό βουλευτή για το ενδιαφέρον του και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του Νοτίου Αιγαίου, όπως και για τις πρωτοβουλίες που, ήδη, αναλαμβάνονται από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, από κοινού με την Ομάδα Task Force στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπέρνσεν τόνισε πως ανήκει στη μεγάλη ομάδα των Γερμανών βουλευτών που υποστηρίζουν τη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη θα είχε μισή αξία».

Οι νέες περικοπές και ποιοί πρέπει να "κλαίνε" ήδη



Αρκετές λύσεις για περικοπές δαπανών, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι της τρόικας, έχει συγκεντρώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ύστερα από τις συνεχείς συσκέψεις των τελευταίων ημερών. Ομως, η προσπάθεια για να οριστικοποιηθεί το «πακέτο» μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ δεν έχει τελειώσει, καθώς το ζητούμενο δεν είναι μόνο να «ψαλιδισθούν» κρατικές δαπάνες, αλλά και να προστατευθούν οι ασθενέστεροι, όπως οι συνταξιούχοι, από τις πιο επώδυνες, οριζόντιες περικοπές.

Το οικονομικό επιτελείο, όπως διαπιστώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίασή του (είχε προηγηθεί άλλη μια σύσκεψη μακράς διαρκείας την Παρασκευή), βρίσκεται μεταξύ… γκρεμού και ρέματος, καθώς από τη μια η τρόικα απαιτεί να ληφθούν μέτρα που θα οδηγούν σε μόνιμη και μετρήσιμη εξοικονόμηση δαπανών, από την άλλη όμως θα πρέπει να «ζυγισθούν» προσεκτικά τα πρόσθετα βάρη για την κοινωνία, ώστε να μην πληρώσουν οι ασθενέστεροι δυσανάλογα μεγάλο τίμημα για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Οπως έλεγε χθες χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το πρόβλημα με τα μέτρα δεν είναι ποσοτικό: έχουν καταγραφεί πιθανές περικοπές για να καλύψουν εξοικονομήσεις όχι μόνο 11,5 δισ. ευρώ, αλλά για… 20 ή 25 δισ. ευρώ! Θα πρέπει, όμως, να διαμορφωθεί ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό εντός και εκτός Ελλάδας, έλεγε το ίδιο στέλεχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συσκέψεις για τα μέτρα θα είναι συνεχείς έως τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε θα συγκληθεί ατύπως το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για να εξετάσει το ζήτημα της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώνεται συνεχώς για την πρόοδο, ενώ στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας βαρύνουσα σημασία θα έχει η γνώμη της τρόικας, καθώς οι επικεφαλής της θα επιστρέψουν στην Αθήνα ύστερα από την ανάπαυλα του Αυγούστου.

Το σοβαρότερο πρόβλημα έως τώρα εντοπίζεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών, δηλαδή περίπου 5 δισ. ευρώ, εντοπίζεται στο υπουργείο Εργασίας, δηλαδή αφορά «ψαλιδίσματα» στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποφευχθούν τελικά οι οριζόντιες μειώσεις σε πολύ χαμηλές συντάξεις και ο πήχης θα τοποθετηθεί στα 800 ευρώ ή και υψηλότερα.

Παράλληλα, όμως, εξετάζεται η περικοπή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε συνταξιούχους κάτω των 65 ετών και σε όσους είναι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας. Επιπλέον, πολύ πιθανή είναι η αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση από τα 15 στα 20 χρόνια. Για τα επιδόματα πρόνοιας, οι περικοπές που έχουν εξετασθεί είναι πολύ σημαντικές και θα γίνουν με την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων (για παράδειγμα, θα διακοπούν τα επιδόματα πολυτέκνων σε οικογένειες με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ).

Είναι προφανές, όμως, ότι αυτές οι περικοπές θα προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις και θα πλήξουν κατά τεκμήριο ασθενή κοινωνικά στρώματα, γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε χθες να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις σε όλα τα άλλα υπουργεία για πρόσθετες, «έξυπνες» περικοπές δαπανών, οι οποίες θα μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα, αλλά και θα επιτρέψουν να μειωθούν τα βάρη στους συνταξιούχους. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα στείλει και επιστολές τις επόμενες ημέρες σε όλους τους συναδέλφους του για να ζητήσει μεγαλύτερη συμβολή στην προσπάθεια περικοπής δαπανών.

ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟ «ΟΧΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Είναι σαφές, πάντως, ότι ορισμένα μέτρα, όπως η απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων του Δημοσίου μέσω του θεσμού της εφεδρείας, προκαλούν έντονες αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Είναι χαρακτηριστική η αρνητική τοποθέτηση του κ. Φώτη Κουβέλη έναντι της εφεδρείας, σε δηλώσεις που έκανε χθες ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

«Η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι αναγκαία» τόνισε ο κ. Κουβέλης, αλλά πρόσθεσε ότι «η εργασιακή εφεδρεία, όταν στο πρόσφατο παρελθόν εφαρμόστηκε, αποδείχθηκε ότι δεν επέφερε δημοσιονομικό όφελος, δημιούργησε προβλήματα στελέχωσης και ορθά καταγράφηκε ως φιάσκο. Το τυχόν πλεονάζον προσωπικό μπορεί να απορροφηθεί με μετατάξεις ή και με συνταξιοδοτική ωρίμανση. Η αντιμετώπιση του προσωπικού στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων οργανισμών πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό των συνταγματικών εγγυήσεων και της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων. Η εργασιακή εφεδρεία δεν πρέπει να υπάρξει».

Εξεταστική για το μνημόνιο θα ζητήσει ο Καμμένος



Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο και την αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταθέτει ο επικεφαλής του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (φωτ.).

Οπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή (ΑΝΤ1), η εν λόγω πρόταση θα τεθεί υπόψη και των 300 βουλευτών, ώστε να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές καθώς τα είκοσι κοινοβουλευτικά μέλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν επαρκούν για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Θέλουμε τουλάχιστον άλλες δέκα υπογραφές βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής» είπε ο πρόεδρος του κόμματος, προσθέτοντας πως αυτή η εξεταστική είναι η μόνη και μία που είχε προαναγγείλει και η Νέα Δημοκρατία, ενώ υπέρ της σύστασής της έχει ταχθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, θα διερευνήσει και το θέμα της αλλοίωσης των στατιστικών στοιχείων που στέλνονταν στις Βρυξέλλες, αλλά και το ποιοι ήταν αυτοί που πόνταραν στη χρεοκοπία της χώρας.

Χθες πάντως κατατέθηκε ήδη μια επίκαιρη ερώτηση από το εν λόγω κόμμα. Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς, εν όψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη διεκδίκηση των 162 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, λόγω των πολεμικών επανορθώσεων που επιδικάστηκαν στην πατρίδα μας από τη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το 1946, αλλά και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

«Οψόμεθα λοιπόν εις Φιλίππους εν όψει της προσεχούς συνάντησης του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο στις 24 Αυγούστου» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επίκαιρη ερώτησή του που απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Διερωτάται μάλιστα ο κ. Μαριάς: «Θα τολμήσει, άραγε, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να διεκδικήσει επίσημα την καταβολή από τη Γερμανία των 162 δισ. ευρώ και μάλιστα εντόκως;»

Έρχονται περικοπές 12,4% στα ειδικά μισθολόγια



Tο πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η περικοπή της τάξης του 12,4% στα ειδικά μισθολόγια και που αφορά περίπου 200.000 δημοσίους υπαλλήλους, αναλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών παρά τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις των αρμοδίων υπουργών.

Συγκεκριμένα, και προκειμένου να συμπληρωθεί το πακέτο περικοπών στις δημόσιες δαπάνες ύψους 11,5 δις ευρώ που απαιτεί η τρόικα, η κυβέρνηση φέρεται να είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει την οριζόντια περικοπή στις αμοιβές των στρατιωτικών, των αστυνομικών και των πυροσβεστών, των Πανεπιστημιακών και των ιατρών του ΕΣΥ.

Τόσο οι Νίκος Δένδιας και Πάνος Παναγιωτόπουλος, όσο και άλλοι υπουργοί που εμπλέκονται, τονίζουν πώς τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν σκληρή αντιπαράθεση και κοινωνική αναταραχή. Ωστόσο, το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να επαναφέρουν από το παράθυρο την οριζόντια αυτή περικοπή παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Οι περικοπές στις αμοιβές των στρατιωτικών και των αστυνομικών, είναι άλλωστε πολύ δύσκολο να περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς τα στελέχη της διατηρούν παραδοσιακά στενές πολιτικές σχέσεις με αυτούς τους χώρους.

Σοβαρές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσουν τα μέτρα αυτά που αφορούν τα μισθολόγια πανεπιστημιακών και κυρίως των ιατρών του ΕΣΥ και στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που θα κληθούν να στηρίξουν δια της ψήφους τους τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Κατά τα φαινόμενα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν είχε άλλα περιθώρια προκειμένου να καλυφθεί το ύψος περικοπής των δημοσίων δαπανών ύψους 11,5%.

Οι εξελίξεις αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν και με τις αλλαγές, που αναμένονται στο ζήτημα της εφεδρείας που αφορά από 34.000 έως και 45.000 εργαζόμενους στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Μετά και την κατηγορηματική άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συμφωνήσει στη λήψη αυτού του μέτρου, η κυβέρνηση και το υπ. Οικονομικών φαίνονται διατεθειμένα να αλλάξει το περιεχόμενο του μέτρου με μία πιο light μορφή και να απαλειφθεί ο όρος «Εφεδρεία» που είναι πολιτικά βεβαρυμμένος αλλά και που συνοδεύεται με την εφαρμογή του στην πρώτη φάση με ένα πανθομολογούμενο φιάσκο.

Δριμύτατη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

Σε μία προσπάθεια να αποσυνδέσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και το Ευρώ, η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιχειρεί να αποδομήσει τις διαφαινόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης για το πακέτο των 11,5 δις ευρώ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ , «αυτή η πολιτική δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και την παραμονή της χώρας στο ευρώ», ενώ επισημαίνεται πως «στόχος της “εγχώριας” και ξένης τρόικας είναι να καταργήσει κάθε έννοια δημοκρατίας και κοινωνικού κράτους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πώς το όλο κυβερνητικό εγχείρημα με τα νέα μέτρα οδηγεί σε « ολοκληρωτική πολιτική «σφαγιασμού» των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και «ξεπουλήματος» του δημοσίου πλούτου. Το αδηφάγο τέρας του μνημονίου συνεχώς ζητάει περισσότερα. Τα 11,5 δισ. μέτρων γίνονται 13,5 δισ., μετά θα γίνουν 15,5 δισ., ώσπου να μην μείνει τίποτα στη χώρα για να δοθεί στους δανειστές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.