EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΑΕΚ: Ενδιαφέρον Βιντιάδη για το πλεοψηφικό πακέτο μετοχών



Ενδιαφέρον για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ εκδήλωσαν, μέσω επίσημου εγγράφου, ο Δημήτρης Βιντιάδης και μία επενδυτική τράπεζα με έδρα το Λονδίνο.

Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι επενδυτές εξέφρασαν την πρόθεσή τους για την απόκτηση του 51% της «Ένωσης», ζητώντας παράλληλα άδεια από τους ιθύνοντες του συλλόγου για να πραγματοποιήσουν οικονομικό και νομικό έλεγχο της εταιρείας.

Ο Δημήτρης Βιντιάδης είναι γιος του εφοπλιστή Βασίλη Βιντιάδη, ο οποίος ηγείται της εταιρείας «NIVA Shipping» και στα τέλη του περασμένου Μαΐου πραγματοποίησε ραντεβού με τον Ανδρέα Δημητρέλο σε ξενοδοχείο της Κηφισιάς.

Ο Ανδρέας Δημητρέλος θα συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ την Τετάρτη (22/08), προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του συμβουλίου για τις εξελίξεις και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Μόντι: "Έξυπνη η πρόταση για υιοθέτηση ευρωομολόγων"



«Έξυπνη» χαρακτήρισε την πρόταση για υιοθέτηση των ευρωομολόγων ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, σε δηλώσεις του στο καθολικό περιοδικό «Tempi».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, ο Μόντι τόνισε ότι «η χώρα του βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση».

Αυτή είναι «μια πραγματικότητα», η οποία, κατά τον ίδιο, «συμβάλλει στη διαμόρφωση της αρνητικής διάθεσης των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, από τις οποίες η Ιταλία μπορεί να χρειασθεί υποστήριξη».

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές (την άνοιξη του 2013 ή νωρίτερα) ο Μόντι πρόσθεσε: «Αρνούμαι να σκεφτώ ότι μια μεγάλη δημοκρατική χώρα σαν την Ιταλία δεν είναι σε θέση, με ελεύθερες εκλογές, να αναδείξει μια αποτελεσματική πλειοψηφία, και εμμέσως έναν ηγέτη ικανό να την οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πολλοί Ιταλοί σχολιαστές μετά την προδημοσίευση της συνέντευξης αυτής διερωτώνται αν ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις 29 Αυγούστου στο Βερολίνο, εκτός από το θέμα της «ασπίδας κατά των σπρεντ», πρόκειται να επανέλθει στην ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, κάτι στο οποίο η Γερμανία αντιτίθεται.

Η παραοικονομία στην Ιταλία υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση φθάνει τα 340 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 21% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για πανευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ, με την Ελλάδα στη δεύτερη θέση (20,8% του ΑΕΠ) και τη Ρουμανία στην τρίτη (19,1%).

Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε σήμερα η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών, βάσει έρευνας της εταιρείας Krls Network of Business Ethics.

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Κατά των περικοπών των εφάπαξ



Ύστατη έκκληση και θεσμική προειδοποίηση προς την εκτελεστική εξουσία να μην προχωρήσει στις σχεδιαζόμενες περικοπές στα εφάπαξ και τις λοιπές συντάξιμες παροχές, απευθύνει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), Γιάννης Αδαμόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρει στη δήλωσή του: «Την ώρα που, σύμφωνα με τα πλέον επίσημα στοιχεία, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βυθίζεται στην ύφεση, αδυνατώντας να βρει αναπτυξιακές λύσεις, κατά τρόπο που επιβεβαιώνει - για μια ακόμη φορά - την πλήρη αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών, η κυβέρνηση δείχνει να καταφεύγει στην, προσφιλή για τα ελληνικά δεδομένα, λογική της υιοθέτησης μεσοπρόθεσμων μέτρων, εισπρακτικής και μόνο λογικής. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στο στόχαστρο μπαίνουν οι εφάπαξ παροχές που καταβάλλονται στους συνταξιούχους αλλά και το ύψος των μηνιαίων παροχών, σε μία εκ νέου εξαγγελλόμενη προσπάθεια δήθεν σωτηρίας και εξυγίανσης των ασφαλιστικών ταμείων».

Και συνεχίζει ο πρόεδρος τού Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας: «Πέραν της αυτονόητης διαπίστωσης ότι μέτρα που αποσκοπούν στην περικοπή των εισοδημάτων του μέσου πολίτη εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο βραχυπρόθεσμους στόχους, προσφέροντας μια παροδική ανακούφιση στις κρατικές ταμειακές δυσχέρειες, είναι πλέον βέβαιο ότι επιτείνουν την ύφεση, επιδεινώνοντας διαρκώς την εισοδηματική κατάσταση των πολιτών. Πολλώ δε μάλλον, η εσχάτως εξαγγελθείσα από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας πρόθεση αναδρομικής διεκδίκησης των εφάπαξ καταβληθεισών παροχών προσβάλλει την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου-ασφαλισμένου, ο οποίος εύλογα βάσισε τη ζωή του πάνω σε συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν και ίσχυσαν επί σειρά ετών με την πρωτοβουλία και την ανοχή της επίσημης Πολιτείας.

Αδιαφορώντας μάλιστα για τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των εν λόγω παροχών σε σχέση με ήδη καταβληθείσες εισφορές, καταλήγει να ισοδυναμεί με πλήρη καταρράκωση της έννοιας του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, καταφέροντας -μέσω των διαρκών αιφνιδιασμών που υφίστανται οι πολίτες- ακόμα ένα πλήγμα κατά της ασφάλειας δικαίου. 'Αλλωστε, υπενθυμίζουμε ότι με τις υπ’ αριθμ. 3/2007, 4/2007 και 5/2007 αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, οι οποίες μάλιστα - κατά το Σύνταγμα - επέχουν ισχύ νόμου, έχει κριθεί οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στις εφάπαξ καταβαλλόμενες παροχές ως ενέργεια αντικείμενη στις συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας των πολιτών (άρθρο 4 παράγρ. 1 Συντ.) και υποχρέωσης του κράτους να μεριμνά για την κοινωνική τους ασφάλιση (άρθρο 22 παράγρ. 5 Συντ.), λαμβανομένου υπόψη τού αμιγώς ανταποδοτικού χαρακτήρα τής εν λόγω παροχής και του σχηματισμού της αποκλειστικά και μόνο από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, εξαιρουμένων άλλων πόρων».

Επιπλέον, ο κ. Αδαμόπουλος τονίζει: «Πλήρως ακατανόητη τυγχάνει και η λογική του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, ο οποίος, αντί να κατευθύνει τις προσπάθειες του κυβερνητικού έργου προς το σκοπό της οικονομικής βελτίωσης της θέσης των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, επικαλείται τις υπάρχουσες ανισότητες, που οι ίδιες οι υιοθετούμενες πολιτικές συντηρούν, για να προκαλέσει τεχνητή διέγερση δήθεν κοινωνικών αντανακλαστικών και να "νομιμοποιήσει" τις εκ νέου σχεδιαζόμενες περικοπές στις συντάξιμες παροχές».

Όσον αφορά τον ασφαλιστικό φορέα των δικηγόρων και την προσπάθεια εξυγίανσής του, ο κ. Αδαμόπουλος επισημαίνει ότι «καλό θα ήταν οι προσπάθειες της εκτελεστικής εξουσίας να επικεντρωθούν στην κακοδιαχείριση που υπέστησαν, με ευθύνη του ιδίου του κράτους, τα αποθεματικά του μέσω των ανεξέλεγκτων ‘επενδύσεων’ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, στις οποίες προέβη επανειλημμένα η Τράπεζα της Ελλάδος, καίτοι γνώριζε επακριβώς την τραγική κατάσταση της εγχώριας οικονομίας και τις ακριβείς διαστάσεις της κρίσης χρέους, γεγονός το οποίο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κατήγγειλε προ καιρού, καταθέτοντας αναφορά ενώπιον του κ. Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, αιτούμενος την άμεση ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους για τη δυσχερή κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε ένα μέχρι πρότινος υγιέστατο ταμείο».

Στην κατάληξη τής δήλωσής του, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Απευθύνουμε ύστατη έκκληση και θεσμική προειδοποίηση προς την εκτελεστική εξουσία να απέχει από ενέργειες που θα τραυματίσουν βαθύτατα τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, διατρανώνοντας την πεποίθησή μας πως περαιτέρω καταστρατηγήσεις της νομιμότητας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, όποιον ευκαιριακό μανδύα και αν περιβληθούν. Η στοχοποίηση επιμέρους κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων - μεταξύ των οποίων οι Δικηγόροι και, πλέον, οι συνταξιούχοι συνάδελφοι - και οι πομπώδεις εξαγγελίες, με προφανή επικοινωνιακή στόχευση, περί δήθεν πάταξης της διαφθοράς και περιστολής των κρατικών δαπανών, δεν επιλύουν τα χρόνια δομικά προβλήματα του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, παρά μόνο γιγαντώνουν τα υπαρκτά προβλήματα, πλήττοντας βάναυσα τη νομιμότητα και, συνακόλουθα, την εμπιστοσύνη τού μέσου πολίτη προς τους θεσμούς και βεβαίως πρόσκαιρη και μόνο προβολή δίνουν σε αυτούς που τις εμπνεύστηκαν ως άλλοθι στην ανυπαρξία πολιτικής και στρατηγικής εξόδου από τη δημοσιονομική κρίση».

Σε επικοινωνία οι πολιτικοί αρχηγοί ενόψει των κρίσιμων επαφών Σαμαρά



Σε ανοικτή γραμμή βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί ενόψει των κρίσιμων επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός αρχικά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (22 Αυγούστου),  και στη συνέχεια με την καγκελάριο Μέρκελ και τον προέδρο Ολάντ (24 και 25 Αυγούστου, αντίστοιχα).

Ήδη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και συζήτησαν για την ανάγκη νέας συνάντησης των τριών, χωρίς όμως αυτό να οριοθετηθεί χρονικά.

Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτή να γίνει πριν τη συνάντηση Σαμαρά-Γιούνκερ ενώ άγνωστο είναι εάν είναι εφικτή μια σύσκεψη πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για Γερμανία. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι οι «τρεις» θα έχουν σειρά τηλεφωνικών επαφών πριν την αναχώρηση του κ. Σαμαρά για Βερολίνο και Παρίσι.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ότι οι επαφές Σαμαρά είναι λίαν κρίσιμες καθώς ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις αποφάσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ. και θα διαβεβαιώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στο μεταρρυθμιστικό έργο.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει καλά ότι επί του παρόντος δεν πρόκειται να γίνει καμία επίσημη αναφορά στο ενδεχόμενο διετούς επιμήκυνσης του προγράμματος αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας αφού τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι ξεκάθαρα: «Πρώτα θα εξετάσουμε την έκθεση της τρόικας και μετά θα συζητήσουμε για την Ελλάδα». Το επανέλαβε, άλλωστε, και η καγκελάριος Μέρκελ από τον Καναδά όπου πραγματοποίησε επαφές με την ηγεσία της χώρας της αμερικανικής ηπείρου.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει σαφές πως η ελληνική οικονομία θα έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος εάν της δοθεί η ανάσα των δύο ετών, ώστε να προετοιμάσει  και το έδαφος για να τεθεί το ζήτημα εντός του Σεπτεμβρίου (πιθανότατα στη διάσκεψη του Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου). Τα πρώτα μηνύματα από το Βερολίνο, πάντως, είναι θετικά με «αστερίσκο» για την έκθεση της τρόικας.

«Σφραγίζει» τη λίστα των μέτρων η ηγεσία του Οικονομικών

Την ίδια ώρα, σε σύσκεψη που ξεκίνησε το απόγευμα και συνεχίζεται, σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «σφράγιζει» τη λίστα των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.

Οι κ. Στουρνάρας, Σταϊκούρας και Μαυραγάνης οριστικοποιούν τις γενικές κατευθύνσεις του πακέτου των μέτρων ώστε να έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός τη λίστα που θα παρουσιάσει στις επαφές του με τους ξένους ηγέτες. Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει και εναλλακτικά μέτρα, καθώς τα νούμερα «δεν βγαίνουν».

Στις αρχές της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και νέες συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών μέσα στο σ/κ.

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Σαμαρά

Ανακοινώθηκε, εξάλλου, το ακριβές πρόγραμμα του πρωθυπουργού σε Γερμανία και Γαλλία.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στις 11.45 της Παρασκευής 24 Αυγούστου , ενώ η συνάντηση με τον Γάλλου πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα λάβει χώρα στις 10.30 του Σαββάτου 25 Αυγούστου.​

"Επιμήκυνση σημαίνει νέα μνημόνια"



«Η επιμήκυνση, αν γίνει, σημαίνει για τον λαό εφαρμογή όλων των μνημονίων και επιβολή νέων. Η νέα χρεοκοπία, για την οποία κυβέρνηση- ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν σχετικά με το ποιος τη θέλει και ποιος όχι, είναι δρομολογημένη», αναφέρεται σε σχετικό σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «αυτό και οι δύο το κρύβουν, όπως και ότι ο λαός θα πληρώσει και πάλι τις συνέπειες. Αυτό τον στόχο, άλλωστε, έχουν τα μνημόνια της ΕΕ και όχι, όπως ψευδώς λένε τα κόμματα του συστήματος, να ματαιώσουν τη χρεοκοπία».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κρήτη: Κοντά στο φράγμα των 2 ευρώ η βενζίνη!



Νέο ρεκόρ «χτυπάει» αυτό τον Αύγουστο η τιμή της βενζίνης στην Κρήτη, με τους καταναλωτές να διαμαρτύρονται καθημερινά βλέποντας ότι πλέον... δε συμφέρει ούτε να βάλεις μπροστά το αυτοκίνητό σου! Αν το «ράλι» της τιμής των καυσίμων συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, πολύ σύντομα θα σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ, σημειώνοντας ένα νέο ... αυγουστιάτικο ρεκόρ!

«Κάθε Αύγουστο η εικόνα είναι η ίδια», λέει ο πρόεδρος των πρατηριούχων, Λυκούργος Σαμόλης, τονίζοντας ότι η ΠΟΠΕΚ εδώ και 20 ημέρες πιέζει και έχει έρθει σε επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία, επιδιώκοντας να επιτύχει μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται επί των ειδικών φόρων, συνιστώντας ουσιαστικά ... φορολόγηση πάνω στη φορολόγηση!

«Καθημερινά βλέπουμε τις τιμές να αυξάνονται από μισό ως 1,5 λεπτό του ευρώ», αναφέρει ο κ. Σαμόλης τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν το έχουν μόνο οι καταναλωτές αλλά και οι ίδιοι οι πρατηριούχοι, που βλέπουν την κατανάλωση καυσίμων να συρρικνώνεται και τις επιχειρήσεις τους να μαραζώνουν και τελικά να καταλήγουν ... στο λουκέτο!

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερα από 2.000 πρατήρια καυσίμων, πανελλαδικά, έχουν βάλει λουκέτο.

Ερευνητές δημιούργησαν τύπο άνθρακα που χαράζει το διαμάντι



Οι επιστήμονες βρήκαν μια νέα άμορφου άνθρακα που είναι ιδιαίτερα σκληρός και μπορεί να χαράξει ακόμα και το διαμάντι. Το νέο υλικό, αφού δημιουργηθεί υπό πολύ υψηλή πίεση, στη συνέχεια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε φυσιολογικές συνθήκες, γι’ αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε πολλές πρακτικές εφαρμογές.
Η ανακάλυψη μπορεί να έχει πρακτικές εφαρμογές σε διάφορες μηχανικές, ηλεκτρονικές και ηλεκτροχημικές χρήσεις.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δημιούργησαν έναν νέο τύπο άνθρακα, συγκρίσιμου με το διαμάντι, όσον αφορά τη δυσκολία να συμπιεστεί και τη σκληρότητά του.
Το νέο υλικό από άνθρακα έχει το πλεονέκτημα ότι δημιουργείται σε συνθήκες δωματίου, ενώ το συνθετικό διαμάντι σε υψηλή θερμοκρασία περίπου 1.500 βαθμών Κελσίου. Όμως μένει να αποδειχτεί κατά πόσο ο σκληρός άνθρακας μελλοντικά θα ανταγωνιστεί οικονομικά το διαμάντι σε πρακτικές εφαρμογές.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν με μόρια, τα οποία ονομάζονται «κλωβοί άνθρακα- 60», που δημιουργούνται από άκρως δομημένες σφαίρες άνθρακα, αποτελούμενες από πενταγωνικούς και εξαγωνικούς δακτυλίους συνδεδεμένους μεταξύ τους, έτσι ώστε να σχηματίζεται ένα σφαιρικό κοίλο σχήμα. Στα κενά ανάμεσα στα σφαιρίδια αυτά προστέθηκε ένας οργανικός διαλύτης (ξυλόλιο), δημιουργώντας έτσι μια νέα δομή, η οποία υπέστη μεγάλες πιέσεις.

Τελικά, υπό την υψηλή πίεση (περίπου 320.000 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη πίεση στην επιφάνεια της Γης), η νέα δομή άρχισε να καταρρέει σε πιο άμορφα συμπλέγματα άνθρακα, που όμως παρέμειναν στις αρχικές θέσεις τους, σχηματίζοντας έτσι τη δομή ενός κρυσταλλικού πλέγματος. Αυτή η υβριδική (κρυσταλλική και ταυτόχρονα άμορφη) δομή άνθρακα αποδείχτηκε τόσο σκληρή που χάραξε το διαμαντένιο εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την άσκηση της πίεσης πάνω στο νέο υλικό. Το διαμάντι θεωρείται το πιο σκληρό υλικό στη φύση, πράγμα που οφείλεται στους πολύ ισχυρούς χημικούς δεσμούς ανάμεσα στα άτομα του άνθρακα που περιέχει.

Στον Παναθηναϊκό ο Κασελάκης



Παίκτης του Παναθηναϊκού θα πρέπει να θεωρείται ο Λεωνίδας Κασελάκης.

Ο 22χρονος φόργουορντ, ο οποίος παίρνει μέρος στην προετοιμασία των «πρασίνων» στο Καρπενήσι, έχει αφήσει πολύ καλά δείγματα γραφής στις προπονήσεις κι έτσι ο Αργύρης Πεδουλάκης άναψε το «πράσινο φως» για την απόκτησή του.

Ο νεαρός άσος αναμένεται να υπογράψει το συμβόλαιο του με τους "πράσινους", το οποίο θα είναι για τρία χρόνια (1+1+1).

Την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο ο Κασελάκης σε 24 αναμετρήσεις με τη φανέλα του Ηλυσιακού είχε 7,1 πόντους και 3,3 ριμπάουντ ανά αγώνα.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εξετάζει σενάρια εξόδου καμίας χώρας από το ευρώ"



Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε σήμερα ότι το ευρώ είναι «αμετάκλητο». «Η Επιτροπή δεν επεξεργάζεται (σενάρια) για τη διάλυση της ευρωζώνης, ούτε σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων ή εξόδου της Ελλάδας ή οποιοδήποτε άλλο σενάριο το οποίο θα προέβλεπε την έξοδο μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαγί. «Καθήκον μας είναι μόνο να επικεντρωνόμαστε στην διατήρηση της ακεραιότητας της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις Μπαγί έγιναν μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών Έρκι Τουομιόγια και του Αυστριακού ομολόγου του Μίχαελ Σπίντελεγκερ, περί «προετοιμασίας για διάλυση του ευρώ» και περί «δυνατότητας εξαναγκασμού μιας χώρας να εγκαταλείπει την ευρωζώνη» αντίστοιχα, που έγινε προσπάθεια να μετριαστούν αργότερα εντός της ημέρας από το Ελσίνκι και την Βιέννη αντίστοιχα.

Μποτέγια: "Mονόδρομος η προσφυγή στους μηχανισμούς της Ε.Ε"



Μονόδρομο χαρακτήρισε η δήμαρχος της Μαδρίτης και εξέχον στέλεχος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, Άννα Μποτέγια, την προσφυγή της Ισπανίας στους μηχανισμούς της Ε.Ε. για την παροχή βοήθειας.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι' αυτό. Είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί να ζητήσουμε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Μοιάζει αναπόφευκτο», δήλωσε η Μποτέγια στο πρακτορείο ειδήσεων Europa Press.

ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση στην κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα



Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και γενικότερα την ακρίβεια, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «κοροϊδία» τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη κατά τις προγραμματικές δηλώσεις για εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και προστασία των καταναλωτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από την κυβέρνηση μείωση του ειδικού φόρου καυσίμων αλλά και έλεγχο του κυκλώματος πετρελαίου σε όλα τα στάδια και κυρίως στη διύλιση και στην εμπορία. Ακόμα υποστηρίζει ότι για την αποτροπή ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει στην μνημονιακή δέσμευση για παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ που θα καταστήσει πλήρως ανεξέλεγκτο το κύκλωμα πετρελαίου.

«Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κωφεύει σε προτάσεις όπως αυτή της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας που ζητά την άμεση και δραστική μείωση του Ειδικού Φόρου Καυσίμων για την ανακούφιση των καταναλωτών», υπογραμμίζει.

Τέλος, για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η αξία του είναι περιορισμένη καθώς οι πολίτες δεν είναι δυνατό να τρέχουν να βρουν πάντα το φτηνό πρατήριο.

Βοιωτία: Επιχειρηματίας βρέθηκε αλυσοδεμένος και φιμωμένος



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών αγνώστων, οι οποίοι το βράδυ της Πέμπτης, απήγαγαν 54χρονο επιχειρηματία στα Οινόφυτα Βοιωτίας.
Ο 54χρονος βρέθηκε σήμερα το πρωί αλυσοδεμένος και μερικώς φιμωμένος στη λίμνη Υλίκη από βοσκό, ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές.

Όπως έγινε γνωστό, χθες τα μεσάνυχτα οι τρεις δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, μπήκαν στην επιχείρηση που διατηρεί ο 54χρονος στα Οινόφυτα και αφού τον έδεσαν απαίτησαν να τους παραδώσει χρήματα.

Στη συνέχεια οι δράστες επιβίβασαν με τη βία τον 54χρονο στο αυτοκίνητό του και αφού στην πορεία χρησιμοποίησαν και δεύτερο όχημα, τον εγκατέλειψαν στην περιοχή όπου βρέθηκε σήμερα το πρωί από τον βοσκό.

Το αποχετευτικό σύστημα στον εγκέφαλο υπάρχει!



Οι τοξικές και άχρηστες ουσίες αποβάλλονται από τον εγκέφαλο μέσα από ένα άγνωστο μέχρι τώρα δίκτυο αγγείων- αγωγών, κάτι σαν "αποχετευτικό σύστημα"στον εγκέφαλο!
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Τζέφρι Ίλιφ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", σύμφωνα με το "New Scientist" και το "Scientific American", δήλωσαν πως «ήταν παράξενο που ένα τόσο σημαντικό και ενεργό όργανο, όσο ο εγκέφαλος, δεν είχε ανακαλυφθεί ότι διαθέτει ένα εξειδικευμένο σύστημα αποβολής άχρηστων ουσιών». Όπως είπε η ερευνήτρια Μάικεν Νέντεργκαρντ, «η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος καθαρίζει τον εαυτό του με πιο οργανωμένο τρόπο και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι είχε κατανοηθεί μέχρι τώρα».
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη θα έχει θετικές επιπτώσεις μελλοντικά για ποικίλα προβλήματα που αφορούν τον εγκέφαλο, όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, το Χάντιγκτον, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα εγκεφαλικά τραύματα κ.α.


Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη φωτίζοντας με ειδικές φθορίζουσες και ραδιενεργές ουσίες το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ζωντανών ποντικιών, στα οποία είχαν ανοιχτεί τρύπες στο κρανίο για να είναι άμεση η παρακολούθηση του τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους. Με πολύ ευαίσθητα διφωτονικά μικροσκόπια, οι ερευνητές παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο τη ροή του υγρού μέσω του εγκεφάλου των πειραματόζωων.
Το εν λόγω «σκιώδες» σύστημα, που περιβάλλει τα εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία, φαίνεται να παίζει ανάλογο ρόλο καθαρισμού με αυτόν που επιτελεί το λεμφικό σύστημα στο σώμα.

Στο υπόλοιπο σώμα, εκτός του εγκεφάλου, ένα δίκτυο αγγείων μεταφέρει τη λέμφο, ένα υγρό που απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από το σώμα (νεκρά κύτταρα του αίματος κ.λπ.). Όμως, αντί να διαθέτει λεμφικό σύστημα, ο εγκέφαλος κολυμπά απλώς στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο, όπως υποθέτουν οι επιστήμονες, με αργό ρυθμό καθαρίζει το νευρικό σύστημα από τις άχρηστες ουσίες και τις μεταφέρει στο αίμα. Τώρα, ανακαλύφθηκε ότι ο εγκέφαλος διαθέτει ένα δεύτερο καθαρά δικό του και πολύ ταχύτερο σύστημα καθαρισμού.

ΑΕΚ: Ενδιαφέρον Βιντιάδη για το πλεοψηφικό πακέτο μετοχών



Ενδιαφέρον για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ εκδήλωσαν, μέσω επίσημου εγγράφου, ο Δημήτρης Βιντιάδης και μία επενδυτική τράπεζα με έδρα το Λονδίνο.

Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι επενδυτές εξέφρασαν την πρόθεσή τους για την απόκτηση του 51% της «Ένωσης», ζητώντας παράλληλα άδεια από τους ιθύνοντες του συλλόγου για να πραγματοποιήσουν οικονομικό και νομικό έλεγχο της εταιρείας.

Ο Δημήτρης Βιντιάδης είναι γιος του εφοπλιστή Βασίλη Βιντιάδη, ο οποίος ηγείται της εταιρείας «NIVA Shipping» και στα τέλη του περασμένου Μαΐου πραγματοποίησε ραντεβού με τον Ανδρέα Δημητρέλο σε ξενοδοχείο της Κηφισιάς.

Ο Ανδρέας Δημητρέλος θα συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ την Τετάρτη (22/08), προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του συμβουλίου για τις εξελίξεις και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Financial Times: "Θα δοθεί η διετής παράταση στην Ελλάδα"



Την τελική έγκριση του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για επιμήκυνση στην εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης της οικονομίας προβλέπουν οι γερμανικοί Financial Times.

«Η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται κατά της αντίστασης από τη Γερμανία όσον αφορά τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων» τονίζει η γερμανική εφημερίδα, η οποία υποστηρίζει ότι η χώρα μας προτίθεται και σχεδιάζει να εφαρμόσει τους προβλεπόμενους όρους μέχρι το 2016 (δηλαδή με διετή επιμήκυνση) και όχι μέχρι το 2014, υπονοώντας ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι θα δοθεί το «πράσινο» φως αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, αυτό θα δημιουργούσε «κενό» ύψους 20 δισ. ευρώ και ανάγκη νέας χρηματοδότησης.

Η γερμανική εφημερίδα, ωστόσο, επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο κάνει λόγο για 3 προτάσεις της Ελλάδας για το κλείσιμο των δημοσιονομικών τρυπών που θα προκύψουν.

Η πρώτη -σύμφωνα πάντα με τους FT- προβλέπει την πρόωρη εκταμίευση των δανειακών δόσεων του ΔΝΤ (8 δισ. ευρώ), η δεύτερη την αγορά από τις τράπεζες εντόκων γραμματίων της κυβέρνησης (υπολογίζονται σε 6-7 δισ. ευρώ) και η τρίτη την αποπληρωμή του πρώτου πακέτου βοήθειας το 2020 αντί του 2016, όπως έχει σχεδιαστεί (όφελος 5-6 δισ. ευρώ).

Συνολικά, περίπου 20 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο ακριβώς το «κενό» χρηματοδότησης που προκύπτει από την επιμήκυνση…

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση Ασάνζ



Σε σκληρό διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, με τον Ισημερινό από τη μία πλευρά να ανταποκρίνεται στο αίτημά του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και τη Βρετανία από την άλλη να διαμηνύει εξοργισμένη ότι δεν θα παράσχει στον ιδρυτή του WikiLeaks ασφαλή έξοδο από τη χώρα.
Η Βρετανία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παράσχει στον ιδρυτή του WikiLeaks ασφαλή έξοδο από τη χώρα και θα τον εκδώσει στη Σουηδία αν περάσει το κατώφλι της πρεσβείας. Ωστόσο, το Wikileaks ανακοίνωσε μέσω twitter ότι ο Ασανζ θα κάνει την Κυριακή την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τον περασμένο Μάρτιο, με μια δήλωση μπροστά από την πρεσβεία του Εκουαδόρ. Βέβαια δεν είναι σαφές αν θα ρισκάρει να εμφανιστεί έξω από το κτίριο δεδομένου ότι κινδυνεύει να συλληφθεί.

Η αντίδραση της Βρετανίας στην είδηση της έγκρισης πολιτικού ασύλου ήταν άμεση και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν θα παράσχει στον Ασάνζ ασφαλή έξοδο από τη χώρα, καθώς είναι αποφασισμένο να τον εκδώσει στη Σουηδία. «Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Ασάνζ να έχει ασφαλή έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε υπάρχει κάποια νομική βάση για να το κάνουμε» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο Χέιγκ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει την αρχή του διπλωματικού ασύλου» σημείωσε. Η κατάσταση θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει απειλή για εισβολή στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει ο Ασάνζ" συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αναγκάσει τη Βρετανία να επιτρέψει στον Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από τη χώρα.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο δυτικό Λονδίνο εδώ και δύο μήνες, θέλοντας να αποφύγει έκδοσή του στη Σουηδία, όπου εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης.
Αυτό που φοβούνται ο Ασάνζ και οι υποστηρικτές του είναι ότι από τη Σουηδία μπορεί να καταλήξει στις ΗΠΑ για τις οποίες αποτελεί "κόκκινο πανί", εξαιτίας της δημοσιοποίησης χιλιάδων απόρρητων εγγράφων από αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, το 2010.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Πειραιά και Νίκαια



Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ λόγω εργασιών ηλεκτροδότησης των τρόλεϊ από 18 μέχρι και τις 31 Αυγούστου στις παρακάτω οδούς των δήμων Πειραιά και Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Α΄ ΦΑΣΗ:

1) Τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε μέγιστο πλάτος μίας λωρίδας από το δεξιό άκρο του οδοστρώματος της οδού Πειραιώς, στο τμήμα της από την οδό Ν. Φαλήρου έως την οδό Αμοργού και σε μέγιστο μήκος 300 μέτρων ανά θέση, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά, κατά τις ώρες 09.30΄ έως 14.00΄. Κατά τη διακοπή αυτή η διεξαγωγή της κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται στην κατεύθυνση προς Πειραιά από το εναπομένον πλάτος του οδοστρώματος.

2) Καθορισμός ανώτατου ορίου ταχύτητας σε σαράντα (40) χλμ./ ώρα στην οδό Πειραιώς, κατά μήκος των εκτελούμενων έργων, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

Β΄ ΦΑΣΗ:

1) Τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε μέγιστο πλάτος τριών μέτρων από το δεξιό άκρο του οδοστρώματος της οδού Φλέμινγκ, στο τμήμα της από την οδό Πειραιώς προς και μέχρι την πλατεία Ελ. Βενιζέλου, κατά τις ώρες 09.30΄ έως 14.00΄. Κατά τη διακοπή αυτή η διεξαγωγή της κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται και προς τις δύο κατευθύνσεις από το εναπομένον πλάτος του οδοστρώματος.

2) Καθορισμός ανώτατου ορίου ταχύτητας σε σαράντα (40) χλμ./ ώρα στην οδό Φλέμινγκ, κατά μήκος των εκτελούμενων έργων.

Γ΄ ΦΑΣΗ:

1) Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Βαρίκα, στο μεταξύ των οδών Πρωτοπαπαδάκη και Πειραιώς τμήμα της, για μέγιστο χρονικό διάστημα 24 ωρών, με εξαίρεση τα οχήματα του εργοταξίου.

2) Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Χρ. Σμύρνης, στο μεταξύ των οδών Πρωτοπαπαδάκη και Πειραιώς τμήμα της, για μέγιστο χρονικό διάστημα 24 ωρών, με εξαίρεση τα οχήματα του εργοταξίου.

3) Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Ερυθραίας, στο μεταξύ των οδών Αγραφιώτου και Πειραιώς τμήμα της, για μέγιστο χρονικό διάστημα 24 ωρών, με εξαίρεση τα οχήματα του εργοταξίου.

4) Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Απολλωνίας, στο μεταξύ των οδών Ανδριτσαίνης και Πειραιώς τμήμα της, για μέγιστο χρονικό διάστημα 24 ωρών, με εξαίρεση τα οχήματα του εργοταξίου.

5) Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Ολυμπιτών, στο μεταξύ των οδών Ανδριτσαίνης και Πειραιώς τμήμα της, για μέγιστο χρονικό διάστημα 24 ωρών, με εξαίρεση τα οχήματα του εργοταξίου.

6) Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό ’νδρου, στο μεταξύ των οδών Ανδριτσαίνης και Πειραιώς τμήμα της, για μέγιστο χρονικό διάστημα 24 ωρών, με εξαίρεση τα οχήματα του εργοταξίου.

7) Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Κύθνου, στο μεταξύ των οδών Ερμουπόλεως και Πειραιώς τμήμα της, για μέγιστο χρονικό διάστημα 24 ωρών, με εξαίρεση τα οχήματα του εργοταξίου.

Καβάλα: Πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων και αγροτών



Συνολικά 130 άνεργοι και αγρότες αναμένεται να ωφεληθούν από την έγκριση του «τοπικού σχεδίου δράσης για τη βιώσιμη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στο νομό Καβάλας μέσα από την προώθηση ανέργων σε πράσινα επαγγέλματα», το οποίο υπέβαλε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 326.000 ευρώ περίπου και έχει ως στόχο την ανάδειξη νέων αντικειμένων και ευκαιριών οικονομικής δραστηριότητας που θα βασίζονται στην αξιοποίηση τοπικών πρώτων υλών (πρωτογενής τομέας) και θα συνδέονται με τον δυναμικό κλάδο της «πράσινης» οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το έργο απευθύνεται σε ανέργους νέους και αγρότες έως 30 ετών και ανέργους αποφοίτους λυκείου ηλικίας 45-64. Προτεραιότητα δε του έργου είναι η δημιουργία ενός δασικού συνεταιρισμού εργασίας (ΔΑ.Σ.Ε.) και μίας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης με αντικείμενο που θα επιλέξουν οι ωφελούμενοι.

ΚΚΕ: "Καμία ιδιωτικοποίηση λιμανιού και μαρίνας"



Ως αφετηρία της ιδιωτικοποίησης όλων των λιμενικών υποδομών της χώρας, εκτιμά ότι θα αποτελέσει η άμεση ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων λιμανιών και μαρινών, η Κομματική Οργάνωση Αττικής (ΚΟΑ) του ΚΚΕ.

«Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, βιάζεται να φέρει νομοθετική ρύθμιση η οποία αναιρεί την υποχρέωση συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου κατά 51% σε επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς και υποδομές, ώστε να "λυθούν τα χέρια" της και στην ιδιωτικοποίηση των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΚΟΑ, όπου αναφέρεται ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμενικών υποδομών της χώρας γίνονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως προβλέπεται από τις στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις της ΕΕ».

Προστίθεται δε ότι ανάλογες πρακτικές έχουν εφαρμοστεί σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της ΕΕ από «κυβερνήσεις φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές ή νεοαριστερής διαχείρισης».

Αναφορικά με τις μαρίνες επισημαίνεται ότι στόχος είναι η παράδοση στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα «όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της ακτογραμμής με συνέπεια πανάκριβες υπηρεσίες, αλλά και αποκλεισμό της πρόσβασης σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους της Αττικής προς τη θάλασσα, σε συνδυασμό και με την ιδιωτικοποίηση του μεγάλου φιλέτου του Ελληνικού».

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η φτώχεια, η μείωση του εσωτερικού τουρισμού, ως συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης και η εφαρμογή του all inclusive, οδηγούν στον μαρασμό δεκάδες αυτοαπασχολούμενους στους παράκτιους δήμους και τα νησιά» και καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν ώστε να μην περάσει καμία ιδιωτικοποίηση λιμανιού και μαρίνας.

Η Μέρκελ εξετάζει χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος;



Η  Άνγκελα Μέρκελ,όπως αποκάλυψαν στο πρακτορείο Bloomberg δύο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου. ενδέχεται να εξετάζει τη χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το Βερολίνο φαίνεται να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που υπέστη η ελληνική κοινωνία από τα μνημόνια και την εμμονή των δανειστών της Ελλάδας σε βάρβαρη δημοσιονομική προσαρμογή σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Αν οι πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg είναι αξιόπιστες τότε η Άγκελα Μέρκελ μελετά στα σοβαρά την χαλάρωση των όρων του Μνημονίου αλλά και το περαιτέρω «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ως προς εκείνα που έχουν στα χέρια τους οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες και η ΕΚΤ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε την Πέμπτη τις πληροφορίες περί σχεδιασμού ενός νέου κουρέματος έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να περιοριστεί στο 100% του ΑΕΠ και άρα να εκτιμάται από τις αγορές ως ..βιώσιμο.

ς προς το πρώτο σκέλος της ειδησεογραφίας τώρα, το Bloomberg επικαλείται δύο κυβερνητικούς βουλευτές , τους Κλάους-Πέτερ Βιλς των Χριστιανοδημοκρατών και τον Φρανκ Σέφλερ των Φιλελεύθερων οι οποίοι φέρονται να υποστηρίζουν πώς η Καγκελάριος της Γερμανίας αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να υπάρξει μία χαλάρωση των μνημονιακών απαιτήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομική προσαρμογής.

Επειδή ούτε το Reuters ούτε και κυρίως το Bloomberg έχουν την τάση να ωραιοποιούν τα δεδομένα που αφορούν την Ελλάδα (μάλλον το αντίθετο συμβαίνει) η διπλή είδηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία ,λίγα εικοσιτετράωρα πριν την συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ για το ελληνικό ζήτημα (23 Αυγούστου) αλλά και τα διαδοχικά τετ-α-τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε Βερολίνο και Παρίσι με την Καγκελάριο και Γάλλο Πρόεδρο στις 24 και 25 του μηνός.

Δεδομένης της αντίθεσης αρκετών στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, «η επίσημη γραμμή είναι σκληρή, αλλά παράλληλα η κυβέρνηση στέλνει κάποιους να "δοκιμάσουν το νερό" για το πώς θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί αυτή η σκληρή γραμμή» υποστήριξε ο Βιλς.

«Βλέπουμε ήδη χαλάρωση στην περίπτωση της Ισπανίας, που πήρε το "πολυτελές πακέτο" διάσωσης αντί ενός πλήρους μνημονίου» ανέφερε από την πλευρά του ο Σέφλερ. «Και εφόσον η Ισπανία χρειαστεί περισσότερα χρήματα, εκείνο το πρόγραμμα θα είναι ηπιότερο των υπολοίπων» εκτίμησε ο βουλευτής των Φιλελευθέρων.

Κανείς από τους δύο βουλευτές δεν εξειδίκευσε ακριβώς πώς θα μπορούσε να γίνει «χαλάρωση», αλλά το πρακτορείο δείχνει στην αναφορά του Χρισιανοδημοκράτη βουλευτή Νόρμπερτ Μπάρτλε πως ίσως χρειαστεί δεύτερο ελληνικό «κούρεμα». Με το υφιστάμενο κλίμα πάντως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο πως ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα θα μπορούσε να υπερψηφιστεί στη γερμανική Βουλή.

Πλήρωμα αεροσκάφους ζήτησε ... δανεικά από τους επιβάτες για καύσιμα!



Το πλήρωμα ενός αεροσκάφους της Air France, το οποίο αρχικά κατευθυνόταν στη Βηρυττό και κατέληξε να προσγειωθεί χθες στη Δαμασκό, αναγκάστηκε να ρωτήσει τους επιβάτες πόσα μετρητά είχαν μαζί τους προκειμένου να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος με καύσιμα καθώς οι συριακές αρχές αρνούνταν να δεχθούν πληρωμή με πιστωτική κάρτα, ανακοίνωσε σήμερα ο γαλλικός αερομεταφορέας! Τελικά, η λύση βρέθηκε με άλλου είδους διακανονισμό...

Το αεροσκάφος με τελικό προορισμό τη Βηρυττό, χθες βράδυ αναγκάστηκε να μεταβάλλει πορεία καθώς λόγω επεισοδίων δεν κατέστη δυνατόν να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και κατευθύνθηκε στο Αμάν, αλλά ενδιάμεσα κατέστη επιτακτικό να προσγειωθεί στη Δαμασκό λόγω έλλειψης καυσίμων.
Κατά την προσγείωσή του στη συριακή πρωτεύουσα το πλήρωμα ενημερώθηκε πως δεν γίνονται δεκτές πληρωμές με πιστωτική κάρτα, αλλά μόνο με μετρητά, τόνισε εκπρόσωπος της Air France.

«Προληπτικά και εν αναμονή εξελίξεων, το πλήρωμα ρώτησε πόσα χρήματα είχαν σε μετρητά μαζί τους οι επιβάτες, προκειμένου να πληρώσουν τα καύσιμα», τόνισε η ίδια πηγή. Όπως πρόσθεσε η εκπρόσωπος, η εταιρεία κατόρθωσε τελικά να πληρώσει τον λογαριασμό χωρίς να ‘δανειστεί’ χρήματα από τους επιβάτες, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει τον τρόπο πληρωμής και πόσο ήταν το απαιτούμενο ποσό.

Το αεροσκάφος, που είχε αναχωρήσει από το Παρίσι, απογειώθηκε δύο ώρες μετά την προσγείωσή του στη Δαμασκό για να διανυκτερεύσει στην Κύπρο. Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να φθάσει στη Βηρυττό.
Η Air France έχει σταματήσει τις πτήσεις της προς τη Δαμασκό από τον Μάρτιο, λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη χώρα και λόγω της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Λόγω των κακών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και της κατάστασης στη Συρία, οι επιβάτες ήσαν πραγματικά τρομοκρατημένοι για την προσγείωσή τους εκεί», τόνισε ένας συγγενής επιβάτη στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Aνήλικοι πετούσαν πέτρες σε διερχόμενα οχήματα



Δύο ανήλικοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς σε χωμάτινο παράδρομο της νέας εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου, γιατί πετούσαν πέτρες σε διερχόμενα οχήματα!

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι δύο 15χρονοι, καθώς και ένας ακόμη 14χρονος, ο οποίος αναζητείται, πετούσαν πέτρες σε διερχόμενα οχήματα, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν φθορές σε δύο Ι.Χ. επιβατηγά αυτοκίνητα, καθώς και σε ένα λεωφορείο του Κ.Τ.Ε.Λ. Αχαΐας.

Οι ανήλικοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Αιγίου, που περιπολούσαν στην περιοχή, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Ευρώπη με άξονα την επιμήκυνση



Ενώ η πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελούν βασικό θέμα συζήτησης και ανάλυσης στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων και περιοδικών, προεξάρχοντος του γερμανικού Der Spiegel που θεωρεί πώς η πτώχευση της Ελλάδας είναι απαραίτητη έτσι ώστε να δρομολογηθεί μία νέα αρχή, στην Κεντρική Ευρώπη έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για τα δύο ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και το Παρίσι, στις 24 και 25 Αυγούστου αντιστοίχως.

Για την αποτελεσματικότερη προετοιμασία αυτών των συναντήσεων που θα κρίνουν εν πολλοίς την ανακούφιση ή όχι της ελληνικής οικονομίας, οι Μέρκελ και Ολάντ θα συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα στις 23 Αυγούστου σε ένα κρίσιμο για την Αθήνα τετ-α-τετ.

Προηγουμένως, στις 22 Αυγούστου ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλώντ Γιούνκερ , σε ένα πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με άξονα την πολυσυζητημένη επιμήκυνση , την έκθεση προόδου της τρόικας, τη δόση του Φθινοπώρου και ενδεχομένως και το εν καιρώ νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που ως ζήτημα μπαίνει στην ατζέντα να πιστέψει κανείς τα δημοσιεύματα του πρακτορείου ειδήσεων «Reuters».

Αν για την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» το Βερολίνο προετοιμάζεται να πει «Αντίο στην Ελλάδα», για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ούτε και τόσο ακραία.

Στη Γερμανία έχει συσταθεί ένα πολιτικό μέτωπο, που Φιλελεύθεροι προς άγραν ψήφων προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά και Χριστιανοί Κοινωνιστές της Βαυαρίας, απαξάπαντες συνεργάτες της Άγκελα Μέρκελ, συνεπικουρούμενοι από διάφορα όχι πάντα απολύτως διαφανή τραπεζικά κέντρα και γνωστά– άγνωστα Think Tanks, χρησιμοποιούν το ελληνικό ζήτημα ως μείζον προεκλογικό χαρτί. Σε αυτό το πλαίσιο, ο γερμανικός τύπος αναπαράγει μία σειρά από δηλώσεις, υπονοούμενα και αναλύσεις που έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Η Γερμανία πρέπει να εξωθήσει την Ελλάδα σε αποχώρηση από το ευρώ για παραδειγματισμό και μάλιστα τώρα που τα αντίστοιχα προβλήματα στην ισπανική και ιταλική οικονομία έχουν εισέλθει σε ένα εκρηκτικό στάδιο.

Επί της ουσίας, οι κύκλοι αυτοί λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Και ο ξενοδόχος στην περίπτωση αυτή είναι ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει μία μείζονα οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και το ευρώ, τουλάχιστον έως τη διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2012.

Ένας «δεύτερος» ξενοδόχος θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ο ίδιος ο μηχανισμός της Ευρωζώνης, αφού παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα, κανένας, μα κανένας ευρωπαϊκός θεσμός δεν είναι προετοιμασμένος, ούτε καν γνωρίζει τις πραγματικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από μία πτώχευση της Ελλάδας την ώρα μάλιστα που το ευρώ ταλανίζεται με την κρίση χρέους στην Ισπανία και την Ιταλία (πιθανότατα και πολύ σύντομα και στη Γαλλία).

Την ίδια ώρα, από την μάστιγα της δημοσιονομικής προσαρμογής του ευρωπαϊκού νότου, η γερμανική οικονομία έχει αρχίσει να αισθάνεται τις πρώτες επιπτώσεις στις οικονομικές στατιστικές της. Για μία χώρα που η οικονομία της βασίζεται σε ένα ποσοστό πάνω από 90% στην βιομηχανική της παραγωγή, μία πτώση στις εξαγωγές της και μία επιβάρυνση του οικονομικού – επενδυτικού κλίματος, αποτελούν στοιχεία μείζονος σημασίας.

Υπενθυμίζεται πώς οι εξαγωγές της Γερμανίας κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στην ευρωπαϊκή κοινοτική αγορά και μάλιστα, σε ποσοστό άνω του 60%. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Αυτός είναι και ο λόγος που οικονομικοί παράγοντες χλεύασαν με χαρακτηριστική επιθετικότητα την Τετάρτη, δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων περί επιστροφής της Γερμανίας στο παραδοσιακό της νόμισμα... το μάρκο. «Μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο. Με ένα ευλύγιστο και λιγότερο σκληρό ευρώ εμείς οι υπόλοιποι στην Ευρώπη θα αποκτήσουμε αμέσως την χαμένη μας ανταγωνιστικότητα», απάντησαν σκωπτικά ισπανοί και ιταλοί (και γάλλοι) οικονομολόγοι.

Με λίγα λόγια, η Ευρωζώνη, το Ευρώ και η Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο ενός μεγάλου επικοινωνιακού παιχνιδιού, που ο κάθε εταίρος και το κάθε επιχειρηματικό λόμπι (τράπεζες, βιομηχανία, ενέργεια, κατασκευαστικοί κλάδοι κ.λπ.) επιχειρούν να κατακτήσουν την καλύτερη δυνατή θέση πριν να κατασταλάξουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στη λήψη εκείνων των μέτρων που θα λειτουργήσουν καταλυτικά στη διαχείριση της κρίση χρέους της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η καταληκτική ημερομηνία για κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι νωρίτερα του Οκτωβρίου και αργότερα του Φεβρουαρίου 2012-2013, όπως σημειώνουν έγκυροι οικονομικοί κύκλοι στο γυάλινο κτήριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Η ιδιότυπη αυτή «Βαβυλωνία» που χαρακτηρίζει την τρέχουσα περίοδο τις τακτικές κινήσεις των ισχυρών οικονομικών παραγόντων στην Ευρωζώνη έχει ημερομηνία λήξης η οποία καθορίζεται από την αδιαφιλονίκητη ανάγκη της αποτελεσματικής διαχείρισης της κρίσης χρέους. Η αποτελεσματικότητα είναι ευθέως ανάλογη της περαιτέρω οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της Ευρωζώνης. Έτσι εξηγείται άλλωστε, και η ιδιαίτερη πρεμούρα που χαρακτήριζε τις κινήσεις της γερμανικής πολιτικής ελίτ την Τετάρτη, όταν εντελώς αιφνιδιαστικά τέθηκε ζήτημα στη Γερμανία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ή ακόμη και οι δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων της Πέμπτης που ζητούν μεγαλύτερη ισχύ αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (με ενίσχυση της γερμανικής επιρροής).

Το Eλληνικό Ζήτημα και οι Eυρωπαϊκές Καγκελαρίες

Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο ο έλληνας πρωθυπουργός αναχωρεί την επόμενη εβδομάδα για το Βερολίνο και το Παρίσι, προκειμένου να ξεκαθαριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο (στα πλαίσια του εφικτού) οι προθέσεις των δανειστών ως προς την διαχείριση του μείζονος οικονομικού ζητήματος που είναι η ύφεση και η ανεργία.

Αυτά άλλωστε, είναι και τα βασικά «χαρτιά» που διαθέτει η ελληνική πλευρά για να διαπραγματευθεί την επιμήκυνση αποπληρωμής μέρους του χρέους έως το 2020 και κυρίως τη δημοσιονομική προσαρμογή (έως το 2016).

Το εσωτερικό μέτωπο της χώρας είναι κάθε άλλο παρά αρραγές. Οι δηλώσεις του ηγετικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη περί πτωχεύσεως της Ελλάδας προκάλεσαν την Πέμπτη το μεσημέρι νέο κύκλο δριμύτατης αντιπαράθεσης μεταξύ της Κουνδούρου και της κυβέρνησης αλλά και μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, κανείς δεν μπορεί να κρύψει τα σοβαρότατα εσωτερικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ ως προς τη ψήφιση των νέων μέτρων ύψους 11,5 δις που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς έγκριση.

Όπως υποστηρίζουν στν ΣΥΡΙΖΑ, το παρόν κυβερνητικό σχήμα δεν είναι βιώσιμο και πάντως, δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει ζωή πέραν του τέλους του 2012. Στην ίδια τη ΔΗΜΑΡ, τα πράγματα είναι περισσότερο δύσκολα από ό,τι φαίνονται, με στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου να συσπειρώνονται κατά της οικονομικής πολιτικής Στουρνάρα και των σχεδίων που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Μία λεπτομέρεια ακόμη η οποία προβληματίζει. Η προ ημερών εξαγγελθείσα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση- συνάντηση που θα γινόταν πριν την άφιξη στην Ελλάδα του κ Γιουνκερ- ανεβλήθη. Θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας Σαμαρά στην Κεντρική Ευρώπη.

Ας υπενθυμίσουμε δύο στοιχεία και μόνον:
Α) Η αναβολή της συνάντησης κατέστη αναγκαία μετά την διαπίστωση πώς μία διαβούλευση επί του οικονομικού πακέτου (11,5 δις) αυτήν τη στιγμή θα οδηγούσε αναπόφευκτα περισσότερο σε διαφωνίες, σύγχυση και εντάσεις, παρά σε συμφωνία.
Β) Ήταν σαφές τουλάχιστον πριν από 15 ημέρες πώς περί τα τέλη Αυγούστου οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί θα επισκέπτονταν μαζί τις βασικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την όσο καλύτερη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τελικά, ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει μόνος του σε Βερολίνο και Παρίσι.

"Θερίζει" η μαύρη εργασία



Χιλιάδες εργαζόμενοι δέχονται πλέον να δουλέψουν ανασφάλιστοι λόγω της κρίσης και της ανεργίας. Το υπουργείο εργασίας βλέπει τα Ταμεία να «αιμορραγούν» και υπολογίζει ότι η «μαύρη» εργασία κοστίζει στα Ταμεία γύρω στα 6 εκατ. ευρώ ετησίως.
Επιπλέον ετοιμάζει πακέτο μέτρων που θα προβλέπει ακόμα και το σφράγισμα των επιχειρήσεων εφόσον απασχολούν ανασφάλιστους.
Δείτε το ρεπορτάζ όπως προβλήθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega:

Αποζημίωση σε οικογένεια θύματος τροχαίου λόγω παραλείψεων του ΕΚΑΒ



Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή αγωγή συγγενών 18χρονου, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε τροχαίο στη Λεωφόρο Κηφισίας και τους επιδίκασε αποζημίωση 270.000 ευρώ, λόγω παραλείψεων οργάνων του ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα περιγράφουν στην αγωγή τους οι συγγενείς του 18χρονου, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ καθυστέρησε να φτάσει στο σημείο του τροχαίου 55 λεπτά ενώ δεν εστάλη κινητή ιατρική μονάδα. Μάλιστα, επικαλέστηκαν ιατρικές γνωματεύσεις οι οποίες επέκριναν την καθυστέρηση 55 λεπτών για τη διακομιδή του 18χρονου στο νοσοκομείο και, κυρίως, την έλλειψη ιατρικής βοηθείας, γιατί δεν είχαν θιγεί άλλα ζωτικά όργανα του νεαρού πλην των πνευμόνων και το περιστατικό μπορούσε να αντιμετωπιστεί από γιατρό με διασωλήνωση τραχείας και αναπνευστήρα, οπότε και θα γλίτωνε τον θάνατο.

Τελικά, το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή, έκρινε ότι υπήρξαν παραλείψεις οργάνων του ΕΚΑΒ λόγω τόσο της αδικαιολόγητης καθυστέρησης όσο και της μη αποστολής ιατρικής κινητής μονάδας και επιδίκασε συνολικά στους συγγενείς 270.000 ευρώ, συνυπολογίζοντας και ένα βαθμό συνυπαιτιότητας του θύματος, γιατί δεν είχε ρυθμίσει την ταχύτητα του οχήματός του (70 χλμ.) σε χαμηλότερο όριο λόγω της βροχής και της ολισθηρότητας.

Εγκυμοσύνη και αλκοόλ



Είναι γνωστό ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα (αποβολές, γεννήσεις μωρών χαμηλού βάρους ή με νοητικά προβλήματα). Ωστόσο, η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ στην αρχή της κύησης δεν σχετίζεται με αναπτυξιακά προβλήματα των παιδιών στην ηλικία των πέντε ετών, σύμφωνα με Δανούς ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «BJOG» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση από ένα έως οκτώ ποτά την εβδομάδα δεν σχετίζεται με βλάβες στη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών. Οι Δανοί ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Κοπεγχάγης και του Aarhus εκτίμησαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε 1.600 εγκύους συνολικά. Ως χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ όρισαν τα 1-4 ποτά την εβδομάδα, μέση τα 5-8 ποτά και υψηλή τα 9 ή περισσότερα.

Επίσης, εξέτασαν τα παιδιά σε ηλικία πέντε ετών, όσον αφορά στη συγκέντρωση της προσοχής, τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τον αυτοέλεγχο. Διαπίστωσαν ότι η χαμηλή και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν σχετιζόταν με σημαντική επίδραση στη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών σε ηλικία πέντε ετών. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων από 9 ποτών την εβδομάδα σχετιζόταν με μειωμένη συγκέντρωση της προσοχής στα παιδιά.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα της έρευνας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για να πίνουν οι γυναίκες περισσότερο από το προβλεπόμενο αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εντοπίστηκαν πλαστές κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης



Πλαστές κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης εντόπισε το σύστημα ελέγχου της δημοτικής αστυνομίας του δήμου Αθηναίων, κατά την επεξεργασία των στοιχείων για τη βεβαίωση παραβάσεων.

Σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Μαΐου ο έλεγχος του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης έχει περάσει στα χέρια του δήμου, δίνοντάς του τη δυνατότητα να προχωρά σε πρωτογενή διασταύρωση στοιχείων γνησιότητας.

Ο δήμος Αθηναίων κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για το θέμα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και διαδικασία αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης.

"Τα σχολεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση"



Τον κίνδυνο να παραμείνουν τα σχολεία χωρίς πετρέλαιο τη σχολική χρονιά που έρχεται επισημαίνει με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), διότι, παρά τα όσα έχουν υποσχεθεί οι προκάτοχοί του, «η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τα σχολεία να έχουν εισπράξει μόνο μια δόση (Φεβρουάριου 2012), ενώ εκκρεμεί η καταβολή της δεύτερης δόσης, που αναμενόταν τον Απρίλιο 2012. Κατά συνέπεια επιβάλλεται η άμεση εκταμίευσή της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, η δραματική οικονομική κατάσταση των σχολείων εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία τους».

Επίσης, η ΔΟΕ, που ζητεί άμεσα συνάντηση με τον υπουργό, στην επιστολή της υπογραμμίζει πως «η πρώτη δόση του 2012 ήταν μειωμένη ως προς την αντίστοιχη του 2011 κατά 33%», με αποτέλεσμα να «είναι σίγουρο πως τα σχολεία -με δεδομένη την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης- να αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα». Για τον λόγο αυτό, ζητεί την επιπλέον έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών και την εξαίρεσή τους από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Τέλος, του ζητεί να υποχρεώσει τους δημάρχους «να εφαρμόσουν την υπάρχουσα νομοθεσία (υπουργική απόφαση 8440/25.2.2011) που επιβάλλει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στις σχολικές μονάδες και την κατανομή των ποσών που αναλογούν σε κάθε σχολείο. Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ενιαίες σχολικές επιτροπές θα πρέπει να προβαίνουν σε άμεση απόδοση των χρημάτων από τους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών στις σχολικές μονάδες».

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας καταγγέλλει, εξάλλου, την απόφαση της κυβέρνησης για πρόσληψη μόλις 200 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή που οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης αναμένεται να ξεπεράσουν τις 5.000.

Σημειώνεται ότι, με αιχμή τα οικονομικά, η ΔΟΕ έχει κηρύξει ήδη την πρώτη απεργία της για τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα του αγιασμού, οι δάσκαλοι θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό των διευθύνσεων εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά άμεσα συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της καταβολής της δεύτερης δόσης από τους Κ.Α.Π. προς τους δήμους για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων.

Βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους και οι σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα, που απαιτεί η υποδοχή των μαθητών στα σχολεία, χωρίς να υπάρχουν καθόλου χρήματα στα ταμεία τους.

Θυμίζουμε ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τα σχολεία να έχουν εισπράξει μόνο μια δόση (Φεβρουάριου 2012), ενώ εκκρεμεί η καταβολή της δεύτερης δόσης, που αναμενόταν τον Απρίλιο 2012. Κατά συνέπεια επιβάλλεται η άμεση εκταμίευσή της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η δραματική οικονομική κατάσταση των σχολείων εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία τους.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πρώτη δόση του 2012 ήταν μειωμένη ως προς την αντίστοιχη του 2011 κατά 33%. Είναι σίγουρο πως τα σχολεία -με δεδομένη την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης- θα αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα. Για τον λόγο αυτό ζητούμε την επιπλέον έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών.

Η αύξηση του πετρελαίου κατά 50% θα έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης να δαπανάται για την αγορά καυσίμων σε βάρος της κάλυψης των υπόλοιπων ζωτικών λειτουργικών αναγκών. Για τον λόγο αυτό απαιτούμε την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Με την ευκαιρία θα πρέπει να επισημανθεί στους δήμους να εφαρμόσουν την υπάρχουσα νομοθεσία (Υπουργική απόφαση 8440/25.2.2011) που επιβάλλει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στις σχολικές μονάδες και την κατανομή των ποσών που αναλογούν σε κάθε σχολείο. Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ενιαίες σχολικές επιτροπές θα πρέπει να προβαίνουν σε άμεση απόδοση των χρημάτων από τους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών στις σχολικές μονάδες.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με τη συνεχόμενη πολιτική των περικοπών των κοινωνικών δαπανών και ειδικότερα των δαπανών για την παιδεία που επιβάλλει η πολιτική των μνημονίων, τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν, καθώς σημαντικές καθημερινές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν. Κοινό μυστικό είναι ότι όλο και πιο συχνά καλούνται οι γονείς να συμβάλλουν οικονομικά στην αγορά καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία των σχολείων.

Επιμένουμε στην πάγια θέση μας για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ ή στο 15% του Γ.Κ.Π.».

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας



Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ποικίλει ανάλογα με την ομάδα αίματος στην οποία ανήκει κάθε άνθρωπος. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι ανήκουν στη σπανιότερη ομάδα ΑΒ και τον μικρότερο όσοι ανήκουν στην ομάδα 0.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Λου Τσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology", σύμφωνα με το BBC, δεν γνωρίζουν για ποιόν λόγο υπάρχει αυτή η διαφορά στον βαθμό κινδύνου και υποθέτουν ότι διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και την καρδιά.

Οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι ο τύπος αίματος Α σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (λιποπρωτεϊνης χαμηλής πυκνότητας- LDL), ενώ ο τύπος αίματος ΑΒ σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα χρόνιας φλεγμονής που επίσης προξενεί ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία. Αντίθετα, μία ουσία που ευνοεί τη ροή του αίματος, μπορεί να είναι αυξημένη και να δρα προστατευτικά στα άτομα με ομάδα αίματος 0.