EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Deutsche Bank: Πάνω από 427 δισ. ευρώ η αξία των κοιτασμάτων υδρογανάνθρακα στην Ελλάδα


Deutsche-Bank-pano-apo-427-dis-eyro-i-aksia-ton-koitasmaton-ydrogananthraka-stin-ellada 

ΣΤΟ 1,7 ΤΡΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΑ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
 
Πάνω από 427 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι τα αποθέματα από τα κοιτάσματα των υδρογονάνθρακων της Ελλάδας, εκτιμά σε έκθεση της η Deutsche Bank.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»  ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος υποστηρίζει ότι «τα κοιτάσματα της Κρήτης είναι πολύ περισσότερα από αυτά που αναφέρει η γερμανική τράπεζα».

Τα χαρακτηριστικά της θαλάσσιας περιοχής της Νότιας Κρήτης ισοδυναμούν, όπως λέει, με δυνητικά έ́σοδα άνω των 1,7 τρισ. δολαρίων για το ελληνικό Δημόσιο και τις εταιρείες που θα ασχοληθούν με την εξόρυξη και την εκμετάλλευσή τους.

Παλαιότερη έκθεση που επιμελήθηκε ο ίδιος μαζί με τον Ηλία Κονοφάγο (πρώην διευθυντή έρευνας υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ), η οποία υιοθετείται εν μέρει από τη γερμανική τράπεζα, αναφερόταν σε 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου, από τα οποία η χώρα μπορεί να έχει, σε βάθος 25 ετών, καθαρά έσοδα 430-600 δισ. δολαρίων. Με τα οποία, δηλαδή, θα μπορούσε να σβήσει το χρέος της, να κρατήσει τα ρέστα, και να δημιουργήσει 450.000-500.000 θέσεις εργασίας!

Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, οι ιδανικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης προδιαθέτουν για την ύπαρξη τέτοιων τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Είναι αποτέλεσμα, όπως εξηγεί, της σύγκλισης της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας με αυτή του Αιγαίου. Οπως αναφέρει, το 20% των αποθεμάτων υδρογονανθράκων παγκοσμίως είναι συγκεντρωμένο σε περιοχές με ανάλογες συγκλίσεις.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της εκτίμησής του για την ύπαρξη 3,5 τρισ. κυβικών μέτρων αερίου στην εν λόγω περιοχή, ο κ. Φώσκολος παραθέτει συ=γκεκριμένα παραδείγματα περιοχών με παρόμοια θαλάσσια γεωλογικά χαρακτηριστικά (π.χ. Μπαρμπάντος, Δυτικό Τιμόρ, Μιανμάρ), στις οποίες έχουν εντοπιστεί αντίστοιχες ποσότητες.

Με αυτό το σκεπτικό, «η περιοχή νότια της Κρήτης δεν μπορεί να είναι εξαίρεση», τονίζει στα Νέα ο καθηγητής. 
 
ΠΗΓΗ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID